Hirdetés
-
LOGOUT.hu
AMD Radeon™ HD 7950 / 7970 topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
szacsee
nagyúr
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy 7950, vagy 7970 vásárlása esetén mivel 1 DVI csatit láttam néhány kártyán, akkkor DVI, HDMI és Mini DP- DVI (aktív) adapterrel működne a 3 monitoros eyefinity?
Melyik az a kártya 7950 esetleg 7970-nél, amelyik gyárilag normális hűtővel van felszerelve és lehetőleg 3 év garos? -
szacsee
nagyúr
Sziasztok!
Olvasgattam a topikot és érdeklődnék, hogy melyik kártyát érdemes választani?
7950 érdekelne elsősorban, vagy valamelyik olcsóbb 7970-es.
Lehetőleg boost mentes, vagy ha van boost, akkor kiiktatható legyen.
Hatékony és halk hűtés nem ártana, illetve a 2 mini DP csatlakozó.
3 év garos termékek közt akad egyáltalán ilyen?
Asus DCII V1 volt talán ilyen, Sapphire 2 év garos csak, gigát sokan nem szeretik stb... nehéz így dönteni na....
Válaszokat előre is köszönöm.
miniDP elhanyagolható, ha 2 DP van a kártyán... bár ez kábelcsere, de ha annyival jobb minőségű a kártya nem bánom.... -
szacsee
nagyúr
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy a 2011 év végi és 2012 év közepi rivjúkon kívül vannak-e frissebb tesztek a 7950/70-ről.
Több helyen olvasom, hogy van ahol a 6970-nél 2x annyi FPS-t pumpál ki a kártya magából, de revieweket elnézve nem így van. Tudom korai illesztők stb, de nincs kedvem kiszórni az ablakon 100K-t ha "csak" 20-30%-ot ver rá a 6970-re. PH tesztje korai lemezes illesztővel készült, Lighting tesztben már nem volt bent a 6970, ráadásul más játék beállításokat is használtak... totózni meg nincs kedvem.
Kösz a választ előre is! -
szacsee
nagyúr
Köszönöm a válaszokat!
Iracinggal "játszom" főképpen (5760x1080-as felbontásban), de van pár steames játék is, amit néha előveszek, de ezek annyira nem fontosak.
Iracingról annyit kell tudni, hogy 70-75FPS alatt nagy microlagg jelentkezik. Főleg kanyarokban ahol sok textúrát kell megjeleníteni a VGA-nak. Mostanság kapott egy dinamikus árnyék kiegészítést is, amit már a VGA-m nem tolerál. Gyakorlatilag Full HD felbontáshoz képest, ha 3 montioron játszom, akkor feleződik az FPS, ha rárakom a dinamikus árnyékokat, akkor szintúgy felezi az FPS-t, ezzel könnyen be lehet esni 60FPS környékére, ahol már élvezhetetlen a játék. Szakik szerint a fizikai motorral van összefüggésben, hogy 60FPS-nél microlaggol a játék, túlhúztam a procit, de ugyanannyi FPS-t kaptam 3,4Ghz-en és 4,4Ghz-en is... gondolom VGA limit... bár a max FPS-nek nőnie kellett volna... vagy nem? 2500K-m van most.
Igazából a min FPS-nél fontos a különbség emiatt. Kimaxolva 1920x1080-as felbontáson 110FPS a minimum, 5760x1080-on pedig 58 körül, persze ha egyedül vagyok a pályán. Induláskor sok autóval 34 FPS-re is leeshet.
Abba már beletörődtem, hogy nem tudom játszani teljes grafikai részletességgel, de jó lenne pár árnyékot rádobni, főleg hogy pár féktávnál sokszor az árnyékok adják a támpontot a fékezéshez.[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
Sziasztok!
Melyik webshopot tudjátok ajánlani, ahol nincs gond a garanciáztatással?
Szeretnék olyan helyről rendelni, ahol korrektek ez ügyben.
Hallottam már jót is rosszat is mindegyik ismertebb webshopról, ezért kérdezném.
Nyilván pár termék akadhat mindenhol újracsomagolva, ahol pár User elállt a vásárlástól, de több hónap garanciális ügyintézésen kiakadnék.
Ipon, Hardverker, Aqua stb.. illetve kártyák közül melyiket ajánljátok (7950, 7970 is) ?
Ha lehet nem boostos (OC lehet), mini DP csati (2db) megbízható márka stb.
Utóbbi kitétel nem annyira fontos, mivel átalakító, vagy kábellel lehet orvosolni.
Giga ennyire felejtős amúgy?
Sapphire ha jól látom értelmes választás csak a 7970 OC, mert alatta a zöme boostos.
Asusból 7950 DC2, vagy ha nem kell a tuning, akkor jöhet a 7970 is.... van még amit kihagytam?... rosszul látom? -
szacsee
nagyúr
válasz haddent #27060 üzenetére
Dual-X-ből ki lehet verni a boost-ot, vagy biost kell buherálni hozzá?
7970 Ghz kb 6970-nél kétszer gyorsabb majdnem ahogy nézem, viszont ha kis OC-val 7950-ből is ki lehet hozni hasonló szintet, akkor nem veszek drágábbat. Szimulátorral tolom 3 monitorral, nem vagyok HC gammer, és az új játékok közt sem nagyon érdekel mostanában sok minden. -
szacsee
nagyúr
Köszönöm mindenkinek a választ!
Kezd körvonalazódni a kép.
Mivel 2 monitort miniDP-DP kábellel hajtok, ezért miniDP-s kártyákat is megemlítem:
7950:
Giga: sokan felejtősnek ítélik és van némi alapja gondolom.
Powercolor V2: nem tudom, hogy milyen nyákkal kapnék, ezért lutrinak érzem
Sapphire Flex Boost: 2 mini DP csati is van rajta, ha a boost nem szórakozik akár jó alternatíva is lehet
Dual-X: mostanában mindenhol az új kivezetésűt látom, ezért minimum egy DP kábelt kellene vennem hosszútávra.
Dual-X: 11196-16-20G Iponon még látni belőle, kérdés, hogy visszavitt vagy megmaradt példány lehet, mert mindenhol elfogyott ez a típus.
DC2T: kábelt szintén kellene vennem hozzá, kérdés, hogy megéri-e az árkülönbözetet .
Esetleg Vapor-X-ről vélemény?7970:
Dual-X és asus DC2T közt vergődöm. 2 vs 3 év gar, bár utóbbi fesz záras... így marad a Dual-X és még árban is jobban kijövök.Magyarul 7950-nél valamelyik Sapphire, vagy DC2T lenne, kérdés az, hogy tuningot melyik hogy bírja hosszútávon gyári hűtőjével? Pl Sapphirenál ha OC alatt elfogy a hűtő, akkor pl egy Peterrel már 7970-es árnál vagyok majdnem.
[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
válasz DroiDMester #27072 üzenetére
Köszi!
Láttam Flex-ről képeket, fura is volt, hogy csonkított a VRM része.
Ha meglesz még a kártya vásárláskor, akkor biztos beteszem a kalapba.haddent:
Kösz Neked is!
7950 DC2T-ről nem láttam képeket, VRM-en és ramokon is normális hűtés van?
7970-el ellentétben ezek nem fesz lockosok? -
szacsee
nagyúr
Az újabb revíziójú Sapphire kártyáknál látom, hogy 3 kijelzőt támogatnak "csak" a ref viszont anno 4-et.
7950 és 7970 esetében is így van, ha jól látom (kivéve Flex). Asus DC2T-nél van valami infó, hogy ha minden csatlakozót teletömök, akkor mennyi monitort bír meghajtani? Illetve Sapphirenál van rá mód, hogy dugdosás nélkül 4 megjelenítőt rádugva váltogassak köztük?
Pl 3 monitor + TV. Igaz utóbbi csak tervbe van egyenlőre, de jó lenne tudni, hogy miképp műkszik... vagy marad az alaplapi a TV-nek. -
szacsee
nagyúr
Melyik drivert érdemes feltenni egy 7950/70-hez?
13.4 óta van valami érdemleges változás? -
szacsee
nagyúr
Szerintem a Power Tune jó megoldás, de főképp a gyártók profitálnak belőle, mivel ha a biost úgy írják meg, hogy egy 150W TDP-jű kártyára gagyi VRM-et raknak és a Power Limitet 140W +/- 10%-ra állítják be, akkor a gyári órajelen normálisan megírt játék alatt jól szellőző házban és VGA hűtéssel is ugrálni fog a kártya GPU frekije. A felhasználó is védve van az igaz, de igazából a partnereket védi az AMD, no meg a költséghatékony előállítást.
#27340: A linken egy húzott GPU-s Geforce látható, ami amúgy sem egy acélos hűtővel rendelkezik. Itt tényleg jól jönne a Power Tune, viszont olyan esetben, ahol a kártya gyári feszen is ugráltatja a GPU-t szerintem pont azt bizonyítja, hogy:
1. Partnerek spórolósra veszik a tápellátást, vagy hűtést, emiatt a PL-t lejjebb tolják, mert biosban határozzák meg.
2. AMD a rosszabb kihozatali arányú GPU-nál, vagy új gyártástechnológia bevezetésénél, ahol rossz a kihozatali arány, vagy nem olyan a GPU mint várták... jobban melegszik, megcélzott freki nem tartható tömegtermelésben egy jó Power Tune beállítással is kiadhatja simán.Nézz be pár topikba, ahol Giga kártyákra panaszkodnak. Sokszor a gyári OC órajeleket sem tartják. Szerencsésebb esetben a PL megvédi őket, ha viszont beleférnek a power limitbe sokszor textúra hibák vannak, mert annyira fos néhány kártya... de legalább adnák akkor ref órajelen ne OC-ként az olyan GPU-kat, amik nem bírják a tempót..... itt nem az AMD a ludas, mert ref órajelen ugye nincs gond, viszont a PL miatt a gyártó takarózhat pár dologgal, mert ugye tuningra nincs garancia.
Nem tudom átmegy teljesen a hsz-omon keresztül hova szeretnék kilyukadni, mert sok időm nem volt fogalmazgatni... melóhelyről írtam...[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
Rosszul fogalmaztam...
Sok boost-os kártya van ma forgalomban (7950-es karik többsége boostos), a gyártó általában 1,25V-ot állít be a kártyáknak, gondolom azért, hogy az összes GPU menjen a boost frekin. Emiatt pl a kisebb alapfesszel rendelkező darabok ha másért nem a + fesz miatt elérik a TDP limitet és visszavesznek az órajelből (hőtermelés végett). A hűtés elég jó, ezért ez max 1-2 másodperc, majd megint boost órajel és megint vissza.
Ez a gyártók költséghatékonysága miatt van, mert nyilván nem tesztelhet ki minden kártyát boost órajelre, de kis kontrollt kaphatott volna a hozzáértő réteg, hogy pl a boost feszültségét manuálisan állítsa be valamilyen formában megengedett fesz keretek között. Ha nem stabil mert kicsi a fesz, akkor észreveszi, felső értéknek pedig az említett 1,25V-ot adták volna meg pl. Így nem lenne az AMD marketing húzásából a felhasználóknál szopás...
Szinte minden alaplapon (normálisabbakon) be lehet állítani a gyári VID-hez képest mennyit kapjon a proci úgy hogy energiagazdálkodás is maradjon. Itt meg max laikus csodálkozik, hogy miért ingadozik az FPS, aztán tol egy power limitet, amire gyakorlatilag szüksége sem lenne, mert magas feszültséggel boostol a kártya és könnyebben degradálódik a HW is... ami megint a gyártóknak jó, mert 2 év után lehal és veszel másikat.
A power limit kitolás után, a gyanútlan user pedig jön és nézi mit lehet tenni, majd levon 2 következtetést:
-Trixx, vagy AB-vel fix fesz.
-Bios átírás, amivel ugye ugrik a gar... stb.
Az, hogy az AMD már nem fog boostos kártyát gyártani (ha jól vettem ki a szavaidból) szerintem addig tart, míg NV nem csinál másképpen valamit és rá nem kényszerül megint hogy boostos kártyákkal álljon elő.
Ahibafelhasználói visszajelzések után viszont korrekt az lett volna, ha a kapcsolós kártyáknál az egyik bios boost mentes lenne és nem lenne ez a probléma sem..... de ugye Droidmester szerencsére ki tudja kerülni ezt egy kis ügyeskedéssel. -
szacsee
nagyúr
Bocs, de nem egyértelmű, ha a gyártó adja meg a powertune +/- értékét, akkor ezek szerint AMD határozta meg a boost órajelhez tartozó alapfeszt (1,25V). Ami mondjuk a laborban is kiderült volna, hogy elég kevés játékban fog boost órajelen menni ugrálás mentesen, de szerintem közelít a 0-hoz az eredmény, illetve ha 80% alatti a GPU kihasználtság... gondolom én.
Azon viszont nem gondolkodott el a vörös óriás, ha már a saját GPU-it védi a power tuneval, hogy kiköti, hogy egy boost mentes bios is legyen a kártyán, mert pl hátha valakit még érdekelne?
Gondolom hosszútávon tovább bírja egy állandó frekin üzemelő HW, mint egy állandó szabályzás alatt levő...
nonboost vs boost. -
szacsee
nagyúr
Beléptem a klubba egy 7950 Vapor-X -el.
Üresben nincs hangja, de terhelés alatt megjön elég rendesen. (kb 6950 ref. szint)
Mivel érdemes nézni, hogy mikor szól bele a power tune a GPU frekijébe.
Kombustor valami hibaüzenetet dob, GPU-Z Render tesztje is jó ablakban futva, vagy valami combosabb kellene?
Stabilitást mivel lehet ellenőrizni?
Kösz a válaszokat előre is. -
szacsee
nagyúr
Kösz a válaszokat! Boostos mindegyik bios, terhelve 1,25V-ot kap a gpu.
-
szacsee
nagyúr
Volt egy kis időm és gondoltam megosztom a tapasztalataimat.
A Vapor-X mint írtam boost-os, viszont úgy néz ki, hogy az 1-es biossal (benyomott gomb nem tudom hányas ) 1,25V-ot ad szintúgy, mint a 2-es bios. Itt egy kép róla, ha valakit érdekelne:Tegnap nézegettem, akkor úgy tűnt, hogy itt is emelgeti az órajelet a kártya, de ezek szerint mégsem. Újra rakom úgy is majd a windowst, mert már 3 éves lassacskán és észreveszem, hogy néha ráférne a reinstall.
MSI AB resetelve, ezért gondolom, hogy ref órajelen megy, ahogy a GPU-Z is írja, viszont a feszültség nagyon magas.
Két beállítást szeretnék kitesztelni:
A: Minél kisebb feszültséggel, lehetőleg 0% power limittel ne ugráljon a GPU órajele és ehhez megkeresni a legkisebb feszültséget, optimális memória órajel mellett.
B: 1000-1100Mhz-hez valamilyen beállítás, ami kevésbé melegszik, mint a boost alatt, illetve hatékony, de nem zavaró ventilátor vezérléssel.ASIQ Qual: 68.5%-os.
Tegnap 1100Mhz-en próbálgattam 20%-os power limittel 1,1V körül és váltogatta az órajelet. Ilyenkor nem fért már bele a 20%-os PL-be, vagy kevés a fesz és emiatt váltogatja vissza az órajelet?
Hőfokok rendben voltak.[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
6950-ről váltottam, ami 6970-esítve lett próba erejéig, de nem használtam így, mert sokat nem hozott a konyhára FPS terén. Nézegettem én is teszteket, de sajnos 5-10%-os különbség miatt nem léptem volna meg.
Sokan a driverekről beszéltek, de új teszt nem sok van a neten újabb catalystal.
Itt egy kép egy olyan "játékban" mért FPS-ről, ahol a 6950 shader unlockolva van és 900/1400-as órajelen megy, a 7950 pedig 950-en úgy hogy a powertune még beleszólt 0%-on az FPS-be...
3Dmark alatt pl 40-50FPS-el indul a teszt és szépen beesik 40FPS környékére, PL +20%-al pedig gyönyörűen végigmegy a teszt 50FPS-el.Itt a pikcsör:
3Dmark 11 HD6950 feltekerve és HD7950 alapfrekin (850 boost nélkül... igaz megy 1100-on is )
-
szacsee
nagyúr
válasz vadallat88 #27571 üzenetére
Ahogy Cole86 is írta úgy próbáld meg. Esetleg Ubi Linux Live CD is bejöhet még win reinstall elött, mert ha ott is csinálja ugyanazt a hibajelenséget, akkor win reinstallt átugorhatod. Procit, ramot alapfrekin használd mindenképp, amíg kiderül mi a ludas.
Alt+tab csak 1-2 játéknál szívatós, de legtöbb játék nem érzékeny rá. Feszt, frekit szoktam állítani amíg kilépek win asztalra és semmi hasonlót nem tapasztaltam. Ha kevés feszt adok, akkor is max fekete képernyő és asztalra rak, majd win+L, belépek lelövöm a játékot, ha fesz emeléskor nem akar létrejönni és mehet a móka elölről, még a gépet sem kell újraindítani. -
szacsee
nagyúr
válasz KAMELOT #27601 üzenetére
Oké, csak furcsálltam, hogy van szimulátor konzolra... bár nem lenne elvetemült ötlet, csak ott is a célközönség elég szűk réteg lenne... na konzol téma OFF részemről.
Óvatos kérdésem viszont lenne mindenkihez. Crysis 3 alatt elég stabil a kártya, 3Dmark 11 alatt 8000 vs 8200 pötty a különbség, ha 925/1250-en járatom 0,975V-on. Egyik esetben 0% PL, másodikban +20%. Hibahatár, vagy a power limit miatt lehet? GPU-Z-t épp nem futtattam, előfordulhat, hogy játékok alatt elfér a limitben, 3Dmark11 alatt pedig nem? (GPU teszteknél 2-3FPS különbség van csak).
Dirt 3 alatt bench-nél kilép, vagy leáll, viszont eredeti biossal is ezt csinálta, lehet újra kellene raknom a windowst?
2 éve telepítettem kb és eléggé le van harcolva. -
-
szacsee
nagyúr
A valóság valószínű az amit Whit3Rav3n írt le.
Viszont anno Quad topikban pörkölődött meg pár deszka és csatlakozó, mert nem nagyon volt tapasztalat 4 magos tuninggal kapcsolatban... főleg, hogy merre hány amper stb.
A gyártó minél több pines csatlakozót tesz a kártyára annál jobb, mert nem csak a táp, VGA PCB áramköri kialakítása és a kábel keresztmetszete szólhat bele a dologba. Sokszor találkozni olyan gépekkel, hogy a csatlakozót épphogy csak a rögzítő pöcök tartja a helyén, mert a csatlakozó érintkezői annyira kitágultak.
Általában Dr. Vér Istvánék szoktak ilyen géppel beállítani, aki a fél város gépét bütykölte saját táppal, vagy 2 hetente hardvert cserél. Minél nagyobb az érintkező felület, annál kevesebb amper jut az érintkező minden egyes négyzet milliméterére. Ha kontaktos, vagy rossz a csatlakozó érintkező minősége, akkor nyilván minden négyzetmilliméteren ahol legalább érintkezik több áram halad át. Bizonyos határ felett a csatlakozó melegedni kezd, hő hatására nőhet az ellenállása, illetve tágulhat is.... gondolom én.
Ha nő az ellenállása és a VGA beéri az ezt megelőző ideális áramfelvétellel, akkor nő a felvett áramerősség mértéke is, így további melegedést idézve elő, míg az amper szagot a User észreveszi, vagy a táp védelme le nem kapcsol. Sarkallatos példaként Dangerzolee Quad topikban most is megtalálható képét mutatnám... igaz ez 4-pin E-ATX ami egy 3,6Ghz-re húzott 1,3xV-on hajtott Q6600-at etetett. -
szacsee
nagyúr
válasz szasanyi #27786 üzenetére
... és ki játszik a fent említett játékokkal?
VGYke: Nem fogsz mellé egyikkel sem (Asus, Sapphire).
Mindegyik alapon 60°C alatt tartja a kártyát és jó a hűtésük, illetve nem voltage lockos.
Asus nem boostos (aszongyák), cserébe sok helyen 90K felett van az ára, ezért is vettem Vapor-X-et.
Vapor-X boostos, viszont progival és biossal is ellensúlyozható (DroidMester).
Asus 3 év gar, Sapphire 2, Neked kell dönteni.[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
válasz kris75 #27941 üzenetére
+20% Power Limitet adsz neki és akkor 950-en megy végig.
Viszont sok feszt ad a kártya ehhez : 1,25V, ezért érdemes AB-ben, vagy Trixx-ben a feszt lejjebb vinni.
GPU-Z-ben tudod meglesni, vagy AB-ben spec opciók pipálásával, hogy a feszt valósan is csökkentette-e.
Ezzel viszont annyi baj van, hogy ellenőrzéshez 2 progi kell és egy az állandó beállításhoz ezért inkább ha ideje engedi Droid Mestert ajánlom inkább, mert Ő kiokosítja a biosodat és nem kell pöcsölni szoftverekkel.
2 kapcsoló miatt félned sem kell, mert visszaállítható a másik biosról a gyári, illetve ha lehal gar idő alatt a kártya nem hinném, hogy a biost elérnék.. illetve ha képet nem is ad IGP-s alaplapról vissza lehet sütni a gyári biost.[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
válasz ricshard444 #27960 üzenetére
Nyomott egy Kombustor gombot...
-
szacsee
nagyúr
válasz radi8tor #27965 üzenetére
Azért nem értem, mert hiába van kitolva a Power Limit, a 7950 Vapor-X-en leszabályoz 200W felett (ez a +20%).
Annyit bírnia kellene tartósan is, hacsak nem gyengébb HW volt és valami nem bírta a kártyán.... vagy rosszul gondolom.Egy gyors kérdésem még lenne.
PH fórumon ha gyorsan görgetek, akkor a monitor fele ilyen fehér alapon szürke-fehér kockás lesz, de csak villámgyors görgetés közben. Ez mitől lehet... 6950-nél nem figyeltem fel erre.
Újra kellene raknom a win-t vagy nálatok is előfordul. 2312HM DP-ről meghajtva.[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
válasz simixox #35976 üzenetére
HDMI kábel gondolom Gef. 220-nál is maradt amit a 7950-nél használtál...
Elvileg a 8 és 8.1 jobban kezeli a többmonitoros konfigot, de én 7-re esküszöm.
A másik gépen is win8 volt?
Ha nem sok macera kipróbálnám win7-el, ha már az alaplapi hdmi sem működik, akkor OS is lehet ludas.
Gondolom alaplai VGA kimenetek biosban engedélyezettek és így próbáltad...
Ha bepróbálod a win7-et, akkor 13.12-es driver elég stabil. -
szacsee
nagyúr
Angliában élsz, hogy 110V-ot emlegetsz? Gépház fém része nem ráz? Radiátor földelt? ... mert ha nem akkor egy meghibásodott keringető szivattyú is okozhat gondot. Radi földelést ellenőriztesd és a fürdöbe bekötött földet huzasd a szobába, de legjobb az Lk.-tól.+ fi relé sem ártana, a pár ezer ft-os árával életeket ment.
-
szacsee
nagyúr
Hali!
Egy kérdésem lenne. 7950-es vaporra tennék univerzális blokkot, de nem tudom elbír-e a kártyával. Egy teszt erejéig ramsüni nélkül nem fő meg a kártya? Ventivel kapna levegőt addig... vagy felejtsem el? Vrm-en is vizesblokk lenne addig. -
szacsee
nagyúr
Szia!
Köszi!
A PCB-n bejelöltem kékkel a vízhűtéssel hűtött cuccokat (GPU-VRM)
A pirossal jelöltön maradna a gyári fémlemezke teszt alatt is.
A sárgával jelölt részen van olyan alkatrész amit hűteni kellene?
Ha beválik a VRM és a GPU blokk, akkor felsünizném a piros rész feletti lemezkét, valamint a ramokat is.
Persze kapna egy 120-140-es ventit a sünik felől a VGA amit optimális hűtés/hang-ra állítanék.
Esetleg van még amire figyelnem kellene?
Azért nem akarom egyből felsünizni, mert ha nem válna be a GPU blokk, akkor csak leveszem a VRM-ről és a GPU-ról a blokkot és mehet vissza a gyári hűtés, amíg nem találok FC blokkot, vagy valami erősebb univerzálist. -
szacsee
nagyúr
Kezdek fáradt lenni...
"A PCB-n bejelöltem kékkel a vízhűtéssel hűtött cuccokat (GPU-VRM)
A pirossal jelöltön maradna a gyári fémlemezke teszt alatt is.
A sárgával jelölt részen van olyan alkatrész amit hűteni kellene?
Ha beválik a VRM és a GPU blokk, akkor felsünizném a piros rész feletti lemezkét, valamint a ramokat is."Sondi1986
Eléri, mert van alatta gap pad, viszont itt egy kép, ahogy HSM is mondja a PCI-E csatinál levő kimarad a buliból. Ráadásul a képen nézve a hosszabbik gap pad jobb alsó sarkában van felfogatás és jóval felette, így a (képen nézve) a hosszabbik ram gap pad jobb alsó sarka nem biztos, hogy olyan erővel érintkezik mint kellene (hacsak nincs perforálás, peremezés ami merevséget ad a lemeznek)+ az alsó ram fele megint csak kilóghat.
[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
-
szacsee
nagyúr
Na úgy néz ki nem olyan rossz ez.
Éjjel végeztem a légtelenítéssel és akkor még csak GPU-Z rendert futtattam és az is kb ezt az eredményt dobta. Igaz fél percnél nem futtattam tovább, de valamilyen képet kaptam a blokkokról.
Mivel rendszer indítás után nincs nagy terhelés, ezért szobahő = vízhő.
Szobában most 20,7°C van így a kapott indítás utáni 33°C-os GPU és VRM hőfok nem olyan rossz.
Esetleg valamit rosszul csináltam és nem figyeltem?
Azt hiszem nekiállok ramokat sünizni.Kösz a helpet!
-
szacsee
nagyúr
válasz abridabri #37652 üzenetére
Ha a hátsó ventit száműznéd és 90°-al elforgatnád a monstrumot fentről lefelé fújna és mindkét oldalán lenne venti? Ház szellőzését és a proci hőmérsékletét némileg rontaná, de az a dög passzívan is elvisz egy i5-öt szerintem. A VGA hőmérséklet javítása a cél, így a procin ha buksz 1-2°C-ot én bevállalnám.
Esetleg nézném a déli híd hőfokát, vagy a vinyókét... esetleg az alaplap mosfet bordáit megtapiznám, ha odaférne a kezem és ha nyertél vele, akkor maradna úgy. -
szacsee
nagyúr
Hali!
Nemrég végeztem pár tesztet.
A fenti 58W-os fogyit 1000/1350-en produkálta 1,07V körül, játék alatt kb 70W körül evett.
Átkapcsoltam a másik biosra ami 1100/1450-re van állítva 1,14V-on tud, ott 120W-ot evett és játék alatt is hasonló volt a helyzet. Hőmérsékletben maradt a vízhő + 10°C GPU és VRM-nél is. Viszont már tud ciripelni a kártya és kb olyan szintet lőnék be, amivel némi tuning is van, de nem tekeri le a villanyórát a falról.
A házam belsejéről tennék fel képet (nem röhögni nincs még kész).
Kérdésem az lenne, hogy Te hova tennél ventit (ramokon látni a bordát, illetve a kis lemezkére is tettem kb a ram vrm fölé). Illetve milyen és mekkora fordulaton lenne érdemes járatni. VRM és GPU hűtve van, de a többi alkatrész csak bordázva. Inkább hosszabb ideig lennék a tulajdonosa, mint hogy 10-20Mhz miatt szanaszét hajtsam.
Kösz a választ előre is! -
szacsee
nagyúr
Kicsit tesztelni hagytam a gépet, amíg kora délutáni sziesztát töltöttem (bealudtam kaja után)
~ 2 óra Unigine Valley ment már a visszarakott 1Ghz-es biossal
A radira tettem biztonság kedvéért egy 140mm-es ventit ami 7-800-as fordulaton ketyegett.
A hőfokok jók, most már csak a VGA körüli ventiét kell belőni.
Valószínű oldalról kap majd egy kis luftot enyhén megdöntve hátrafelé és a hátsó ventit kiveszem ami a képen szerepel. Így kap a CPU mosfet és a VGA is levegőt. Szerinted mekkora az a fordulat, ami idle sem zavaró, de játék alatt sem a proci, sem a VGA nem fog elpukkanni?Sephi: HW Info 64-bites verziójából a GPU VRM Power in fül... viszont ez csak egy viszonyszám, mert a 120W-os megjelenített adatnál pl nálam 195W-os biosban állított TDP-vel csak akkor ment 1100Mhz-en a kártya, ha +20%-ot rátoltam a power limitre. Szoftveres mérés meg amúgy sem mérés...
Itt a kép, ami elvileg hivatalossá teszi az állításom, csak nem teljesen pontos az időpont... 2013 február utáni GPU-nál már egyforma magas, vagy magasabb a GPU a keretnél.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dolce Gusto
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Elektromos autók - motorok
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Mobil flották
- Telekom mobilszolgáltatások
- ASUS ROG Ally