Hirdetés

2024. május 19., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#13044) Adamdam


Adamdam
friss újonc

Sziasztok!

Eléggé elveszettnek érzem magam és nagyon hálás lennék bármilyen építő jellegű tanácsért. Év végén hagytam ott az első fejlesztői állásomat kb. 1,5 év után, mert olyan projektre kerültem, ami nem kezdőknek való és úgy éreztem, hogy lényegében semmit nem fejlődök. Ezalatt az idő alatt lényegében alig kerültem kód közelébe, akkora volt a projekt, kicsit mintha telt volna az idő és semmit nem csináltunk volna. C#-ban kódoltunk, de semmilyen framework-öt vagy egyéb technológiát nem használtunk, ami most elég negatív hatással van az elhelyezkedési lehetőségeimre. Tiszta backend volt az egész, ráadásul adatbázis nélkül. Az agilis módszertant elég jól nyomtuk, ez legalább egy pozitív dolog, de pont az a kezdőként megtanulandó rutin nincs meg, hogy “itt van a task, kódolj le valamit”. Szerintem az nem irreális elvárás, hogy ezt 1,5 év alatt legalább nyomokban fel kéne tudni szedni egy munkahelyen. Sokat gondolkodom rajta azóta is, hogy én rontottam-e el a dolgot és túl gyorsan feladtam, de tiszta lelkiismerettel jelenthetem ki, hogy nem láttam azt, hogy bármi változni fog, ha még ott maradok akár 2 évet. Teljesen alázattal álltam az egészhez, nem voltak ilyenek, hogy én most odamegyek és megváltom a világot.

Ezután jelentkeztem az egyik nagyobb cég Java programjába, ami ment egy darabig, de a vírus/létszámkorlát miatt bajba került a cég és egyre inkább láthatóvá vált, hogy nem fognak tudni alkalmazni minket és felajánlották, hogy meg lehet szakítani a tanulmányi szerződést, amivel éltem is. Sajnos teljesen kilátástalan volt a helyzet és nem tehetem meg sem időileg, sem anyagi szempontból, hogy erre várjak.

Szóval jelenleg ott tartok, hogy állást keresek és közben reggeltől-estig tanulom azt, ami úgy érzem kimaradt és hasznos lehet. Most főleg JavaScript + Angular, hogy kis front-end tudásom is legyen, meg ami kimaradt a munkám során, pl. SQL. A másik problémám, hogy nem tudom, .NET irányba haladjak-e tovább, vagy Java vonalon. A Java kicsit szimpatikusabb, meg azt látom, hogy jóval több Java-s pozi van Budapesten, mint .NET, de kicsit csapdában érzem magam. A .NET tudásom nyilván erősebb és a CV-ben is az van, hogy ilyen területen dolgoztam, tehát úgy érzem, hogy Java-s pozikra jelentkezni kicsit tökön szúrás lenne. Szerintem pont elég a kettő közül 1-re koncentrálni és azt tanulni, hogy ha behívnak egy interjúra, akkor jól tudjak szerepelni. Úgy érzem, hogy a kettő közül az egyiket hátra kell hagynom, mert ez a jelenlegi helyzet nem visz előrébb.

Sajnos junior állás az nincs, de már korábban is ezt tapasztaltam, a válság előtt is. Nagyon ritkán feldobnak 1-et, de látszik LinkedIn-en, hogy százával jelentkeznek rá. Korábban ez nem fordult meg a fejemben, de már arra is gondoltam kétségbeesésemben, hogy valami Codecool-szerű képzésre jelentkezek. Csak ezekről is lehet rosszat olvasni, hogy nem tudtak helyet találni a végzetteknek, illeti elég durva anyagi vonzata van a dolognak. És hiába kap mondjuk egy kezdő nettó 300-at, ha abból kapásból levonják a harmadát, akkor abból nem lehet tisztességesen megélni Budapesten.

Úgy érzem a legjobb valamilyen mentoring program lenne nekem, ahol ugye voltam is, csak ilyet kevés cég hirdet. Az alázat megvan bennem, semmi problémám azzal, hogy teljesen 0-ról kezdjek el valamit, ennek megfelelő fizetésért, csak szeretnék kapni egy lehetőséget és fejlődni, hogy soha többé ne kerüljek ilyen kiszolgáltatott helyzetbe. Illetve nagyon hiányzik a napi rutin, ami ugye lelkileg sem tesz jót, hogy ül otthon az ember. Rólam még annyit, hogy a mérnök infó diplomámat nem fejeztem be (bár ez talán most kevésbé számít), illetve angolul folyékonyan beszélek.

Nagyon köszönöm, ha bármilyen tanáccsal tudtok szolgálni. Üdv, Ádám

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.