- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- hege8888: Retro Kocka Kuckó 3
- Rap, Hip-hop 90'
- droidic: A fapados NAS tuningolása
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kutyman
aktív tag
Partnert keresnék Sanyo Eneloop Extreme (2500mAh) vásárlásához.
Nekem csak 2db-ra van szükségem, és csak négyesével árulják. -
kutyman
aktív tag
Köszönöm a válaszokat, akkor akksikat kell vennem.
Mit ajánlotok? Fényképezőbe és Xbox 360 kontrollerbe kéne.
Maradjak a Sanyo Eneloop-nál, esetleg Varta Ready 2 Use? (ez utóbbi olcsóbb) Vagy valami mást? -
sz.j
nagyúr
Ha már aksitöltésről van szó hagy kérdezzem meg, hogy az normális, hogy az ALDI-s töltő az aránylag új GP Recyko LSD-s aksikat kb. 2,5-3,5 óra alatt tölti fel (100%)?
-
kutyman
aktív tag
Sziasztok!
Van egy IPC-1 töltőm, és mostanában többször csinálja a következőt:
lemerült akkukat behelyezem, beállítom a "Discharged" funkciót, beállítom a töltőáramot. Elkezdi a kisütést, majd a töltést, de kb. fél óra múlva azt jelzi ki hogy "Full"
Kikapcsolom, újra beállítok mindent, utána már rendesen 1-1,5 napig tölti. Mi a fene lehet vele? -
superg
senior tag
válasz
Nagya21 #8283 üzenetére
Akkor jó.
"A Nicd akkumlátorokatle kell meríteni feltöltés elől...A NiHM akkulátoroknál nem lép fel memory effektus.A készülék automatikusan vezérli ezt a folyamatot."
Ez idézet a haszn.utasításból innen gondoltam.De valóban ezt a kisülésre írják ,a regenerációnál nincs megemlítve.
Csak azt nem tudom honnan tudja mikor kell regenerálni,nekem eddig (2 napjamindig csak töltött.De biztos ilyen okos elvégre aldis
-
superg
senior tag
Vettem egy Aldi-s töltőt,mert közel volt
Igazából ez kisütni egyáltalán nem tud Nimh aksit,rá van írva hogy refresh de annyit jelent hogy felismeri hogy NiCd az aksi és először kisüti.Ilyen:
Mondjuk nekem megteszi Varta Ready to use -al eddig jól működik.
Majd néha betolom a zseblámpába az elemeket lemerülni. -
kugyu21
senior tag
válasz
Gondwana #8276 üzenetére
Ha már pont a Technoline-t hoztad fel, a BC700-as az IPC-1L klónja (és én azt is említettem), tehát szolgáltatásaiban pont ugyanazt tudja. A BC450-nek a tudása viszont már kevesebb a nem választható töltő és kisütő árammal, és a fix 450mA egy 600-as aksinak már sok lehet. A képet nézve, a másik különbség, hogy a 700-ashoz képest hiányzik a fészekválasztógomb. Most nem volt időm rákeresni a leírására, ezért ez most csak tipp, de gyanús és feltételezhető, hogy nem lehet csatornánként más és más funkciót használni. Tehát én inkább a 700-ast választanám (IPC1-L klón).
-
And
veterán
Összességében nyilván jobbak a Lidl / Aldi-s töltők, de van olyan jellemzőjük, amely nem feltétlenül visz előbbre az említett Energizer-hez képest: az előbbiek AA-cellánál fix 1A-es töltőárama például nem az igazi, vagy csak bizonyos, főként alacsony önkisülésű és kis belső ellenállású akkukhoz jó. Például épp a régebbi hagyományos 2500 mAh-s Energizer cellák nem szerették már az 500mA-t sem (hát még a 700mA-t), melegedtek tőle. Azokat egy ilyen nagyáramú töltővel felforralod, a normál C/10 közeli töltőárammal meg nem. Szerintem eleve nem előnyös egyetlen olyan gyorstöltő konstrukció sem, amelynél nincs ráhatásod a töltőáramra. Persze vannak előnyeik is, mint a cellánkénti kezelés, többféle méret támogatása, kijelző (amely mondjuk nem túl informatív, és nem zavarja össze az egyszeri felhasználót olyan 'felesleges' adatokkal, mint cellafeszültség meg kapacitás, de legalább szépen néz ki). Az egy adott akkuméretnél befolyásolhatatlan és relatív nagy töltőáramot viszont nem sorolnám az előnyök közé, mert az pont az univerzális felhasználás ellen hat.
-
Gondwana
addikt
válasz
kugyu21 #8274 üzenetére
Azért létezik olcsóbb töltő is, ha nem azonnalra kellenek a feltöltött akkuk...
(Mondjuk, október eleje óta van náluk függőben egy rendelésem, mert a 2-4 nap múlva szállítható szélsebességmérőt még mindig szállítják - a Föld gömbölyű, egyszer majd körbeér és hozzám is eljut...) -
sz.j
nagyúr
Ha már a minőségről van szó hagy kérdezzem meg, hogy az ALDI-s vagy LIDL-s töltök annyira rosszak lennének, hogy kerülendők?
És még egy kérdés:
Eddig egy Energizer (model: compact charger, sec:AA-2× (2,8V-240-280mA) 1,568VA)) töltőt használtam, amin a LEDeken kívül semmi visszajelzés/infó nem volt ([link]), ehhez viszonyítva sem jobbak a fenti töltők? -
kugyu21
senior tag
válasz
Gondwana #8270 üzenetére
Azt senki nem állította, hogy egy IPC soha nem mehet tönkre. Viszont a szolgáltatásai az árához képest jónak mondhatóak és szerintem ennél butább töltővel, az akkumulátoros lét elég bizonytalan.
Az átlagokkal, százalékokkal pedig óvatosan kell bánni, mert pl. ha csak a Te esetedet nézzük, akkor 1-ből 1 meghibásodott, tehát 100%-os hibaarányról is beszélhetünk. -
-
And
veterán
Sejthettem volna, hogy ilyesmi lehet a háttérben. Akkor viszont az az érdekes, hogy külön meg kell erőszakolni a kisebb töltőáram eléréséhez (ami persze nem üzemszerű, hisz az USB-s töltés sem tarthat örökké). Ja, ha valakit zavar az az állandó 1A-es AA-töltőáram, akkor inkább másik töltőt válasszon, ahogy mindketten tettük
.
-
_seth_
veterán
"Nem ismerem annak a töltőnek a belső felépítését, de szerintem megenné a fene az egészet, ha úgy csinálták (volna) meg, hogy ha a fő rekeszekben való töltés közben USB-re dugsz valamit, akkor a rekeszek töltőárama lecsökken. Az áramgenerátor az minden körülmények között áramgenerátor marad, legalábbis töltéskor igen előnyös lenne, ha úgy maradna, különben az életben nem detektáljuk megfelelően a feltöltés végét."
Pedig ennél pontosan így működik, így is van megadva a leírásban is minden adat, 1. usb töltés nélkül, 2. usb töltéssel.
-
And
veterán
"[..] ami tökéletes állatban volt mégis már 2 óráva tovább töltötte mint a másik hármat"
Úgy tűnik, akadnak még gondok a relatív olcsó kategóriában a töltésvég-detektálással. Amúgy az IPC-1(L) is tesz néha ilyet, legutóbb épp a régi (piros) AAA-méretű Tronic LSD-k töltésekor mondta azt öt perc töltés után, hogy "Full". Kisütésre tettem a cellákat, alig volt bennük maradéktöltés, és a tényleges töltés szinte el sem indult, mikor már be is fejezte. Négyből négy (!) cellával ezt csinálta. A következő menetben már normálisan feltöltötte mindet, mindet közel azonos, 1000mAh-s bevitt töltéssel.
"én közben rádugtam usb-re is tölteni cuccot, hogy ne 1000 mA legyen a töltőáram hanem csak 500 mA"
Nem ismerem annak a töltőnek a belső felépítését, de szerintem megenné a fene az egészet, ha úgy csinálták (volna) meg, hogy ha a fő rekeszekben való töltés közben USB-re dugsz valamit, akkor a rekeszek töltőárama lecsökken. Az áramgenerátor az minden körülmények között áramgenerátor marad, legalábbis töltéskor igen előnyös lenne, ha úgy maradna, különben az életben nem detektáljuk megfelelően a feltöltés végét. -
_seth_
veterán
Lidls változatot elhoztam tegnap, fel is élesztett 4 elemet a refres móddal viszont volt egy új is ami tökéletes állatban volt mégis már 2 óráva tovább töltötte mint a másik hármat, én közben rádugtam usb-re is tölteni cuccot, hogy ne 1000 mA legyen a töltőáram hanem csak 500 mA. Elég nagy batár cucc persze ez a boltban is feltűnt. Töltés közben sípolt is magas frekin nem mindig de volt amikor igen. Nem rossz darab de végül visszavittem és rendeltem egy voltcraft ipc-1l-t
-
Én tegnap először a Lidlben vettem meg a töltőt, de 2 óra múlva vittem is vissza, mert az akkujaim 70%-ára azt jelezte, hogy hibás mielőtt elkezdte volna tölteni.
Utána vettem egyet az Aldiban is, de azzal eddig nem volt gond. Ránézésre tényleg nagyon hasonlók, a LED-es visszajelzésben és a kijelzőkben különböznek egymástól, de nálam ugyanazokra az akkukra másképp viselkedtek. -
_seth_
veterán
Konkrétan ezt a lidl-s tronic töltőt ismeri valaki? Volt már szó róla de többféle is van tronic név alatt így nem tudom ki melyikről nyilatkozott. 4,5e, helyben kapható valamint van rá gari így egész elfogadható áron lenne. Vettem 2x4db AA tronic akkut is, úgy voltam vele, hogy ha nem válik be sem bukok sokat ugyanakkor alig marad el a fehér eneloop akkujaimtól ez a tronic úgy, hogy csak kivettem a csomagolásból.
-
Vasinger!
nagyúr
Üdv!
Én is vettem ilyen Tronic akksit, az lenne a kérdésem, hogy ezeket kell e formázni, tehát teljesen lemeríteni, majd sokáig feltölteni, vagy egyből tölteni stb.
Hogyan kell bánni egy új NiMh akksival?
Előre is köszi!
-
sz.j
nagyúr
"..."Gyárilag 1.28 volt van benne"
Ha kell, hetente leírom: ez semmit nem jelent. Csak ebből az egyetlen adatból még a töltöttségi állapotra sem tudsz következtetni, nemhogy arra, hogy az ilyen feszültséggel vásárolt példány alacsony önkisülésű-e vagy hagyományos NiMH. "Remélem, hogy előbb vagy utóbb valaki tesztelni fogja ezeket az aksikat is, hogy kiderüljön az "igazság".
Ma én is vettem ilyen aksikat, mert annak ellenére, hogy ezek nem eneloop-ok, és valószínűleg a 2300mAh is kis túlzás, nagy valószínűséggel jobbak mint a sima tölthető elemek és árát is nagyon megéri.
-
And
veterán
válasz
tokaitata #8254 üzenetére
Valóban, most voltam a Lidl-ben, és alacsony önkisülésűnek volt feltüntetve az összes elérhető méret (AA, AAA, C, D, 9V-os blokk, ma még mindegyik kapható
), Eco megnevezéssel.
"Gyárilag 1.28 volt van benne"
Ha kell, hetente leírom: ez semmit nem jelent. Csak ebből az egyetlen adatból még a töltöttségi állapotra sem tudsz következtetni, nemhogy arra, hogy az ilyen feszültséggel vásárolt példány alacsony önkisülésű-e vagy hagyományos NiMH. Lásd: #8234, #8240. -
Myers
senior tag
Ok, kössz mindenkinek, akkor azt hiszem nem szórakozok aksikkal.
Mondjuk azok a 2 dolláros cuccok olyanok is.
A hidegben pattan el a műanyag. Ennyire azért nem érdemes alul adni. 1500-2000-ért van hátsó XLC, Cateye vagy Author, amik mégis komolyabbak.
Elsőből meg a kínai CREE ledes is legalább 10 dodó és akkor még aksi is kell bele. Mondjuk ilyen fényerőért ez bomba ár.
-
And
veterán
Én bicikli első lámpába alacsony önkisülésű NiMH-t szoktam tenni, hol a piros Tronicot, hol eneloopot, de azt kell is tölteni néhány hetenként. A hátsó villogóba viszont inkább elemet teszek, mégpedig kétféle megfontolás alapján: az egyik, hogy minimum egy évig jó, de inkább tovább, pedig évi 2k+ kilométert megyek és nem mindig világosban. A másik, hogy az első lámpát és a kilométermérőt leszedem ha nyilvános helyen állok meg, de a hátsó villogót nem. Oda is van kötegelővel rögzítve, mert az itteni kátyús utakon nem egyszer leesett már, kicsúszott a sínből, pedig nem egyszerű leszedni. Ehhez képest 1..2 évente - legutóbb két hete - rossz arcú emberek el szokták tüntetni a hátsó lámpát, hiába van odarögzítve. Hát nehogy már az akku ellopása nagyobb veszteség legyen mint önmagában a teljes első-hátsó ledes lámpaszett ára, amit néha alig ezer forint feletti összegért árulnak például a madaras teszkóban
..
-
Myers
senior tag
Üdv!
Hasonló kérdésem lenne. Fali és ébresztő órába (ezek elmennek fél, vagy több, mint 1 évet is hagyományos elemmel) és bicikli villogóba (30,50,100 órát írnak hagyományos elemmel) érdemes ilyen tölthető akkukat rakni?A távirányítós megjegyzésed alapján órába nem nagyon való. Villogóba még talán?
-
And
veterán
Közelebbről is látni kellene, de úgy tudom, az eco kivitel arrafelé az LSD megfelelője, illetve a ready to use jellemzés is erre utal. A 2300 mAh-s névleges kapacitás viszont kétségeket ébreszt, mert tény, hogy kevesebb, mint a szokásos hagyományos AA-méretű NiMH-k kapacitása, viszont több, mint az LSD-típusoké, vagy a régi piros Tronic LSD-é.
-
sz.j
nagyúr
Ezen a linken részletesebb infó látható.
-
sz.j
nagyúr
"... nem piros alapszínű - LSD, Tronic Eco néven."
A LIDL-ben szombaton és vasárnap lesz egy akció amikor Tronic Energy 2300 ECO ready to use (a reklámújságban lévő foton ez látható az aksikra írva) akkukat 999 Ft-ért adják.
Ugye erről írtad azt, hogy ezek LSD aksi? -
And
veterán
válasz
SkyLaci #8240 üzenetére
Ami a névleges kapacitásnak mindössze 10..12%-a. Hogy nem "ready to use", az egyértelmű, és szinte biztosan nem LSD, főleg ha a kapacitása 2500mAh körüli.
#8232: "Meg LIdl-ben is volt jóféle LSD akku, a piros Tronic"
Olyanon nekem is van, ugyan nem bír eneloop-féle jellemzőkkel, de tényleg LSD ([link]), és még csak többe sem került, mint ugyanott a hagyományos NiMH-k. Ilyen már állítólag már nincs, van helyette más - nem piros alapszínű - LSD, Tronic Eco néven. -
Kernel
nagyúr
Olyanba nem is érdemes, amikor például a SPAR alkáli elem 300 Ft / 4 db.
A hívószámkijelzős telefonjaimba is már inkább elemet veszek ismét, mert egyszerűen nem bírom kivédeni, hogy az akkut mindig túlmeríti. Mire észreveszem, egyik cellán már át is fordult a feszültség.
A szokványos távszabályzók áramfelvétele olyan jelentéktelen, hogy lényegében csak az önkisülés határozza meg az élettartamot, probléma inkább a háttérvilágítós szerkezetekkel van, mint a kedvenc távszabályzómnál is.
Noha a háttérvilágítást ki is lehet kapcsolni, sőt szerintem az a jó ergonomikus távszabályzó, ami vakon is jól kezelhető (mint például ez is), csak ennek a világítása is annyira profi, hogy kár lenne ki nem használni.
-
And
veterán
válasz
SkyLaci #8234 üzenetére
Meg ne haragudj, de távirányítóba nem igazán való akku. De ha már azt teszünk bele, inkább LSD-típus legyen: nem tudom, más milyen gyakran cserélget elemeket egy IR-távkapcsolóban, de nálam 3-4-5 évig kitartanak. Ez még egy közepes képességű LSD-nek is sok, főleg ha azt vesszük, hogy itt nyáron nem 24 °C van a lakásban, hanem 8-10 fokkal több. A másik pedig: "[..] és azt láttam hogy 1,27 volt van bennük", ez pont nem árul el semmit arról, hogy mennyi töltés van bennük, mivel az elég nyilvánvaló, hogy nem mélykisült állapotú (-> állásában károsodás lehetőségének kitett) akkukat adnak el. Ha már IPC volt a közeledben, jobb lett volna egyből kisütni a cellákat: a maradéktöltés értékéből még az is kiderülhetett volna, hogy LSD-e, avagy sem (bár ha nem írták rá, valószínűleg nem az). Mellesleg ha IPC-re teszel egy cellát, az alapesetben töltődni kezd, vagyis a kijelzett feszültség nem igazán releváns, a töltőáram pillanatok alatt 'felrántja'. Ha kisütésre tetted, és úgy nézted, akkor több köze lehet a valósághoz, de 1,27V-os kapocsfeszültség éppen úgy jelenthet 90%-os töltöttséget, mint 15%-ost, főleg ha alacsony árammal terhelve, vagy terhelés nélkül méred.
-
sz.j
nagyúr
válasz
SkyLaci #8234 üzenetére
"...betettem az IPC-1L-be és azt láttam hogy 1,27 volt van bennük, szóval nem is kell tölteni, tettem is be a távirányítóba és működik"
Amiket tegnap vettem azoknál is hasonló volt a szitú mint amit írtál, mert amikor betettem a fényképezőgépbe az teljes féltöltöttséget mutatott és egy pár kép elkészítés után is maradt ua a szint.
-
SkyLaci
őstag
Na én ma vettem Aldiban AAA elemeket (távirányítóba gondoltam jó az is ha nem LSD), egyébként AAA-ból volt a boltban még régi fehér színű ami tuti LSD, de azért a világvégére kellet volna elmásznom a kasszától, és úgy voltam vele hogy ez is jó lesz a távirányítóba, nincs ráírva hogy LSD vagy Ready To Use, szóval itthon betettem az IPC-1L-be és azt láttam hogy 1,27 volt van bennük, szóval nem is kell tölteni, tettem is be a távirányítóba és működik. Nem tudom hogy a sima akksikat is feltöltve árulják vagy csak azokat amik "Ready To Use", de ebben volt volt. az okosok mondják meg légyszíves hogy ez jelent-e valamit, mondjuk hogy LSD.
-
SkyLaci
őstag
válasz
mikk2000 #8231 üzenetére
egyébként volt már az aldiban 1000 forintért LSD akku "ACTIVE ENERGY ULTRAPOWER", mai napig használom 2 éve. Most akartam venni ilyet, de ezek szerint mégsem érdemes.
Meg LIdl-ben is volt jóféle LSD akku, a piros Tronic (kedvencem azok közül amiket használok), de mostanában csak fekete szokott lenni és az nem frankó.
-
sz.j
nagyúr
válasz
kaliber #8229 üzenetére
Nincs rajta a csomagoláson, de az egyértelműen LSD GP Recyko+ csomagolásán sincs, tehát szerintem nem ez az ami alapján egyértelműen el lehetne dönteni.
Amúgy én egyre valószínűbbnek tartom, hogy az Aktiv Energy Plus+ 2500mAh-s csak egy hagyományos tölthető elem. Ettől függetlenül,. ha a 4 db árát nézem, még így is megérte ..., majd elhasználom "átlagos" dolgokhoz.
-
sz.j
nagyúr
Az ALDI-ban megvettem a mától akciósan kapható Activ Energy töltöt és a tölthető elemeket.
A töltő, az árához képest nagyon profinak tünik, viszont azt nem tudtam megállapítani, hogy az Actic Energy Plus+ tölthető elemek LSD-k vagy sem ......
Ha valaki tud biztos infót, légyszi ossza meg velünk.Előre is köszönöm.
-
Kernel
nagyúr
Azzal a töltővel nem nagyon tudsz ártani neki, 12 óra után úgyis lekapcsol, ha erről van szó:
http://data.energizer.com/PDFs/v-6833b_eu.pdf
Mivel ezek az egyszerűbb töltők stabilizálatlan áramúak, 240 mA elvileg 4 cella egyidejű töltésére vonatkozik, 280 mA pedig 2 cella berakása esetén. De még így is csak hozzávetőleges, átlagos értéknek kell tekinteni.
A doksiból kitűnik, hogy 8-9 óra mehet neki. (Az általánosan ismert 1,4-es szorzószám a C/10 töltésre vonatkozik, nagyobb áramon kisebb szorzóval kalkulálnak, vagy szorzó nélkül.)
Valójában egyébként sem lehetsz biztos, hogy teljesen kisült akkut teszel bele, így aztán több-kevesebb idő után már úgyis túltöltésben vagy. De ekkora áramon a túltöltés még nem tud vészes melegedést okozni, ezért a védelemhez elegendő a 12 órás biztonsági időzítő.
-
sz.j
nagyúr
válasz
Dluinet #8219 üzenetére
Köszönöm az infót, valószínűleg élni fogok vele.
Viszont lenne egy újabb kérdésem.
Átmenetileg hozzájutottam két GP ReCyko 2000mAh (Pre-charged Rechargeable) tölthető elemhez. Kérdésem az lenne, hogy egy Energizer (model: compact charger, sec:AA-2× (2,8V-240-280mA) 1,568VA)) töltővel mennyi ideig szabad tölteni ezeket az LSD elemeket, hogy feltöltődjenek, de ne károsodjanak -
sz.j
nagyúr
Szevasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem, mert én csak olykor kattintgatok, de nem értek a fotós cuccokhoz.Van egy Panasonik DMC-LZ8-as gépem amihez eddig Energizer NH-15AA 1,2NIMH HR6 2500mAh-es aksikat használtam, de ezek most tönkrementek.
Kérdésem az, hogy mit ajánlanátok helyette, ami jó, de nem túl drága.Előre is köszi a válaszokat.
-
Kernel
nagyúr
Sokáig tápegységről töltöttem, soros ellenállással, ami biztosítja az áramgenerátoros jelleget, 10-30 mA árammal. Ez a telepet nem, vagy alig melegíti, így akár 24 óráig is maradhatott rajta.
Áramgenerátoros töltésnél az áram független a soros cellák számától, ideális esetben legalábbis.
A konkrét példában a feltüntetett 600 mAh kapacitásnak természetesen köze nincs a valósághoz, vagyis néhányszor 10 mA épp elég neki, így használtam évekig. Tehát ez lényegében a C/10 (alatti) lassú töltés, itt nincs szükség lekapcsoló automatikára, az egyszerűbb 9V töltők így működnek.
Vannak persze nagyobb áramú gyorstöltők is (Conrad), ami -dU védelemmel rendelkezik, ott már nem lehetne cellát kiiktatni, hiszen nem stimmelne a végfeszültség.
Mindamellett nemég ócskapiacon véletlenül megláttam a képen szereplő 15 mA-es töltőt, 300 Ft-ért nyilván lecsaptam rá. Eladó nem tudta, hogy többet is adtam volna érte (persze, lehetett volna hibás is, de még akkor is van esélyem a javításra).
Korrekt kis töltő, rugalmas érintkezők vannak az aljában, az üreg oldalában pedig rugalmas támaszok, ami megfogja az akkut. Csak addig kell tolni, míg bekapcsol egy LED, ami indikálja az áramkör záródását, ezzel együtt a töltést.
-
kugyu21
senior tag
Nem hittem volna, hogy rajtam kívül más is képes ilyen és ehhez hasonló dolgokat csinálni.
Én környezettudatos viselkedésnek hívom a feleségem ...másnak, nem ídézném.
Nálam az akkumulátorok kategorizálva vannak (amióta IPC-m van tudom melyik milyen állapotú).
A legfickósabbak mennek a fényképezőgépbe, ami már nem képes azt kiszolgálni az szakállborotva és egyéb villanymotorokhoz, utána lámpák, majd távirányítók. A legvégső állomás a napelemes kerti lámpa.
Ott az áramfelvétel minimális, a napi töltés-merítéssel az önkisülés nem játszik. Amelyik már ezt sem bírja, na annak már tényleg vége. Ja és különböző átalakítokkal és adapterekkel gyakran a méret és forma is áthidalható. -
Kernel
nagyúr
7 cella van benne, csak a képen látható példány érdekessége, hogy egy cella már hibás lett, azt kiiktattam, de még így is simán használható, multiméterhez.
Jellemző egyébként, hogy a kettő közül abban a multiméterben sikerült agyonvágni, amelyik automatikus kikapcsolással nem rendelkezik. Magára lett hagyva párszor, a leggyengébb cellán bizonyára átfordult a feszültség.
De egyébként az évek során a többi cella is enyhén megduzzadt (az alja már domború, pont nem látszik), emiatt a tok ragasztott tetejét ki is nyomta, nekem már feszegetni sem kellett.
Ekkor jött az, hogy már épp ki akartam dobni (árát bőven kiszolgálta), amikor váratlan ötlettel előbb csak rövidre zártam a hibás cellát, majd mivel bevált a trükk, ki is iktattam teljesen. Így legalább a tokjába is visszafért:
-
Imy
veterán
Valaki használ 9V-os akkumulátorokat?
Kíváncsi lennék, hogy azok mennyi V-ot tudnak.
Mert ha normál 6 cella van benne, akkor már az elemekhez képest sokkal alacsonyabb feszültséggel rendelkeznek. -
CGmatula
csendes tag
És ha mondjuk elteszem másnapra akkor bennehagyjam a fényképezőben vagy tegyem asztalra,fiókba?
-
Kernel
nagyúr
válasz
CGmatula #8200 üzenetére
Ezek gyárilag töltött akkuk, illetve a tárolás során is veszt valamit, a többit neked kell elhasználni belőle, vagy a géppel, vagy a kisütő funkcióval. Utána lehet tölteni.
Főleg eleinte érdemes mindig kisütni a maradékot a töltővel, utána tölteni. Noha az eneloop állítólag nem érzékeny ilyesmire, de attól még nem árt.
Töltött akkura rátölteni nem ajánlott, ilyenkor az is előfordul, hogy nehezen áll le a töltés, túl sokáig főzi a töltő, míg "észreveszi", hogy ez már tele van.
-
mikk2000
őstag
válasz
CGmatula #8200 üzenetére
Nem jól olvastad, a második a kisütés+töltés (discharge). Eneloopnál annyira nem lényeges a teljes kisütés, de én mindig kisütöm teljesen, tehát a másodikat használom mindig.
Ha meg akarod tudni az aksi kapacitását, akkor a test mód kell (utolsó), de ha van időd akkor mehet akár refresh is. Mivel a test mód töltéssel indít, ezért én a discharge program végeztével rakom be test módba, ekkor már úgysincs mit töltenie az aksin. Persze ha ennek a bénaságnak lenne csak kisütés módja (amit a nagyobb tesója tud) elegánsabb lenne a helyzet. De még egyszer: eneloopnál elvileg a kisütés nem kell.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy A04s 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Xiaomi 11T Pro 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Motorola G72 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Eladó karcmentes Apple iPhone 11 128GB / 12 hó jótállással
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3015
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest