Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
And
veterán
válasz M_o_g_y_i #5336 üzenetére
Pedig a break-in mode a leírás szerint nem tesz mást, mint C/10 árammal tölt, egy órát pihentet, C/5-del kisüt, ismét pihentet, majd feltölt. Ezt esetleg ajánlatos pár alkalommal megismételni. Az IPC frissítő módja lényegében ugyanez, annyi különbséggel, hogy a kapacitást nem te állítod be (csak a töltő-kisütőáram párost), nincsenek közbeiktatott várakozások, és itt a töltő maga dönti el, hogy kell-e még új ciklust végrehajtani, vagy nem. A megismételt kisütés - töltés ciklusok végrehajtása mindkét töltőnél e program alapja.
(Ez a formázás sokak számára valami egzotikus, megfoghatatlan dolgot takar, ami 'jó, ha van', pedig semmi különleges nincs benne, amit ne lehetne a fent említett módon végrehajtani. Ezen felül pedig új akkuknál igazán szükség sincs erre /előre feltöltött LSD-típusoknál főleg/, az első néhány használati ciklus, mármint feltöltés és teljes kisütés után a kapacitás normalizálódik. A régebben használt és / vagy öregebb cellák frissítésekor valóban hasznos, de az a célját tekintve valóban inkább frissítés, mint formázás.) -
Kernel
nagyúr
válasz M_o_g_y_i #5342 üzenetére
Ez nem így működik.
Az IPC-nél a 4 db akku töltését kapcsolóüzemű áramgenerátor vezérli, melyek párhuzamosan helyezkednek el és fix 3 V-ról üzemelnek. ("Áramgenerátor" egy elektronikai fogalom, gyakorlatilag nevezhetjük áramstabilizátornak is, ha mélyebben nem akarunk most belemenni.)
Tehát ezt így kell felfogni:
4x700 = 2800
Nem véletlenül van hozzá gyárilag ilyen adapter, mert ez a maximális terhelés.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz M_o_g_y_i #5344 üzenetére
Viccnek jó is ez, de én nem annyira röhögni járok ide.
Láthatóan nem igazán vagy tisztában a témával. Eleve ott kezdődik a dolog, hogy velem nem lenne jó vitatkozni. Forrasztópákával a kezemben születtem, saját konstrukciókat terveztem, TV-szervizt üzemeltetek a mai napig, valamicskét értek hozzá, hidd el.
De ha nekem nem hinnél, legalább elgondolkodhatnál a gazdasági realitásokon. Csak úgy poénból nem terveznek semmihez nagyobb adaptert, hiszen minden téren az olcsóságra törekednek, tehát ez nagyon pontosan ki van találva.
Csak itt az akkuk töltése 1,4-1,5V-on történik kb., sokkal feljebb nem mehet.
Mellékes. Mindegyik akkuval sorosan van beiktatva egy-egy kapcsoló-FET, ami impulzusvezérelt, konkrétan az impulzusok szélessége van modulálva olyan kitöltési tényezőre, hogy az átlagáram mindig a kívánt értéket adja ki.
Ezek a soros egységek pedig párhuzamosan terhelik a 3 V-ot, ami mellesleg nem minden töltőnél működik így, de az IPC emiatt is egy szimpatikus konstrukció.
Az impulzusszélesség-moduláció, vagyis a kapcsolóüzem előnye a kiváló hatásfok, ennek következtében a töltéshez olyan apró SMD FET-et lehet alkalmazni, ami még külön hűtést sem igényel, csupán a NYÁK-panel vezeti el a keletkező hőt. Meg persze a szellőzőnyílások, ahol jól érzékelhető az is, hogy töltés közben itt nincs komoly hőtermelés (vagyis energiaveszteség). Majd ezt add össze...
A fix értékű áram természetesen a -dU érzékelés előfeltétele is, hiszen ha ingadozna az áram, akkor ingadozna a kapocsfeszültség is, nem lehetne pontosan mérni.
Az áramgenerátor pedig nem fog több ampert felvenni, mint a (leadott áram x fesz. + a saját vesztesége) osztva a bemenő feszültséggel.
Aha. Majd valahogy próbáld meg értelmesebben összerakni ezt a mondatot / egyenletet, mert így még válaszolni sem lehet rá.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
And
veterán
válasz M_o_g_y_i #5344 üzenetére
Tévútra visz ez az elképzelés. Hiába számolod ki az akkuk töltéséhez szükséges energiát (ami igaz), a töltőnek ennél többre van szüksége, mégpedig pont az áramgenerátoros kialakítás miatt. Az ugyanis úgy működik, hogy fix értékű, a cellával soros ellenálláson ejtett feszültséget (ami ugye az árammal arányos) mér a kontroller, majd úgy módosítja az állandó csúcsértékű áramimpulzusok (mivel a töltő- és kisütőáram nem statikus értékű, hanem impulzus-jellegű) kitöltési tényezőjét, hogy az áram átlagértéke megfeleljen a beállítottnak. Ezen a soros áramfigyelő ellenálláson, illetve a körben lévő többi, veszteséget okozó elemen (kapcsolófet csatorna-ellenállása, cella belső ellenállása) eső feszültség pedig teljesítményveszteséget okoz, ami a maximális 700mA-es töltőáramnál cellánként bizony 1W körül alakul.
Tehát úgy is fel lehet felfogni, hogy az áramgenerátor ugyan valóban nem vesz fel több áramot, mint amennyit lead, de a működéséhez ennyivel nagyobb teljesítmény szükséges annál, mint amennyit ki tudunk szedni belőle, és hasznos célra (az akkuk töltésére) fordítunk.
Mod: de lassú voltam.[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz M_o_g_y_i #5347 üzenetére
A kapcsoló-üzemű tápegységek minimum 80% körüli hatásfoka miatt adtam én hozzá "nagyvonalúan" a 20%-ot.
Megint kevered a dolgokat, szerintem. Arról meg nem tehetek, hogy butaságok ingerlően hatnak rám, különösen amikor nyilvánvaló szakmai dolgokban próbál valaki ellent mondani, aki mintha még az áramgenerátor fogalmával sem lenne tisztában. Pedig hát ilyenkor minimum Google és majd utána lehet vitatkozni.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz M_o_g_y_i #5353 üzenetére
Nem az impulzus csúcsértéke mérvadó ilyen szempontból, hanem az átlagáram, ami kitöltési tényező függvénye.
Legcélszerűbb lenne lemérni egy ilyen adapter működés közbeni fogyasztását, már akinek IPC-1L van.
Hiába méred, nem egyszerű eset, a töltő felvett impulzusai bebolondítják a digitális multimétert. Még olyat is mutat, hogy több akkunál kevesebb érték látszik.
Elővettem egy ócska mutatós műszert (a mutató tehetetlensége miatt jól lehet vele átlagáramot mérni, viszont a tekercs induktív hatása hibát is okoz impulzusoknál). Szerencsére volt kéznél tápcsatlakozó dugó és aljzat, így a kettő közé be tudtam iktatni az árammérőt.
Az szépen látszik, hogy a töltő fokozatosan szabályozza fel az áramot, közben ütemesen mozog a mutató, mint a szívdobogás, de ezt folyamatosan csinálja később is. Minél több akkut teszek be, vagy nagyobb áramot állítok, annál feljebb megy a mutató.
Elindítottam 4x700-on, már a 3 A-t ütögette a mutató, de ez a műszer nem pontos.
-
kugyu21
senior tag
válasz M_o_g_y_i #5405 üzenetére
Viszont nem biztos, hogy szüksége van az adapterekre, a 4db AAA méretű aksira. Ezzel szemben 8db AA-ban gondolkozik és a használható, magyar garancia is számít.
ftamas0201
http://kal-bau.addel.hu/detailproduct.php?productid=477315 itt is megnézheted, kicsit jobb áron van és ők is megbízhatóak. -
Ádyka
őstag
válasz M_o_g_y_i #5608 üzenetére
Az ilyen áraknál kezdek el azon gondolkodni, hogy honnan is szerezheti be ennyiért az akkukat. Vagy képes buktával adni, hogy hazavágják a magyart. Tipikus multi mentalitás. De hogy ezzel is a hazi kereskedőket nyírják ki az tuti.
Még az 1600-as readyt sem adják oda ennyiért sehol. Sőt még az ebay is kiröhög, ha ilyen árakat keresek.
Már ha igaz.Amúgy ne Ready 2 Use feliratot keressétek. Az már csak a töltöttségre utal, és majdnem minden akkujukra ráírják.
"LONG LIFE" az alacsony önkisülés a vartánál.[ Szerkesztve ]
Varta R2U 2100 mAh AAA 2799 Ft! Varta R2U 800 mAh AAA 2399 Ft!
-
törölt tag
válasz M_o_g_y_i #5669 üzenetére
No igen, ez az egy van fent bayon, kétszer rendeltem tőlük, egyszer sem érkezett meg
Persze a pénzt visszaadták gond nélkül. Gondolom az van, hogy megszívták már egy párszor, hogy feladták, a vevő meg letagadta, hogy megérkezett.
Ajánlva pedig az ár 3x-osa lenne a posta. Hát, ez van, azért kösz. -
tomcsi23
veterán
válasz M_o_g_y_i #5685 üzenetére
Ez csak egy dolog, tudod.
Viszont az aldis akksikból 1720-1750 mAh között vett ki elsőre, s ahogy néztem, olyan 1100 körül esett 1,2V alá, 250mA kisütésnél.
Némileg melegszik az 500mA töltéssel (4 óra után), de nem vészes.andrade: igen, akkor valószínű, hogy a csomagolás ideje lesz.
[ Szerkesztve ]
...de bugyit ne vegyél, mert fontosat akarok mondani.
-
Real_Necro
veterán
válasz M_o_g_y_i #6135 üzenetére
Igen, csak én a sajátomat kb 14eFt-ért vettem ugyanott... szerintem a holland sem versenyképes vele...
A másodikból már nem tudtam annyit alkudni, de kollégámnak megfelelt...
[ Szerkesztve ]
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
Iomega
addikt
válasz M_o_g_y_i #6155 üzenetére
Az olcsóbb ár, nem feltétlenül van összefüggésben a szállítás gyorsaságával. Én pl. az Amazon.de-ről rendeltem, Berlinből. Elsőbbségivel, és légipostán adták fel, és így is közel 3 hét lett a szállítási idő.
Az Ebayről való rendelés nem jelent semmi negatívumot, csak tudni kell, hogy kitől rendelsz. Én most csak azért rendeltem az Amazonról, mert olcsóbban jöttem ki, mintha az Ebayről rendeltem volna.
Egyébként a külföldi rendeléseimet, főként az Ebayről oldom meg, és minden rendben szokott menni.Annyit érünk, amennyi szeretet van bennünk. - "Ne menjen le a Nap, a te haragoddal!"
-
Real_Necro
veterán
válasz M_o_g_y_i #6157 üzenetére
Nincs összehasonlítási alapom, de attól mert nem Németországból, hanem Hollandiából rendelsz, az még nem jelenti azt, hogy a szállítás gyorsabb lesz. Ez nem eladó függő. Persze az sem mindegy, hogy posta vagy futárcég. Utóbbi ugye drágább... Érdekes, hogy ugyanattól a cégtől rendeltem, egyik termék megjött 1 hét alatt, a másik meg 2 hete sehol. Mindkettőt utalás utáni napon adta fel. A két rendelés között kb 2 hét telt el.
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
Real_Necro
veterán
válasz M_o_g_y_i #6165 üzenetére
Korábban volt belinkelve itt topicban, de valóban, most kimaradt a cím. Iomega kollégával már diskuráltunk ennek a töltőnek a rendeléséről.
-
hamyka
senior tag
válasz M_o_g_y_i #6743 üzenetére
ezt tudod 5 ezer ft-ért beszerezzni? :
Mert ha igen akkor zseniális, garancia mennyi? ha gond van intézed a garanciát stb ?
na csak kérdezem
és igen sajnos a IPC töltő és társai drágábbak, dee azok annyival komolyabbak is
remélem egyet értünk
A Magyar boltot csak azért hoztam fel hogy ha valaki nem meri fel vállalni mert nem jó az angolja,némete, akkor inkább megveszi itthon, lehet drágábban,
ha megkaptad a csomagot majd mesélj, és azt a töltőt magadnak vetted vagy árulni fogod itt?
Comodó új távlatok...........
-
hamyka
senior tag
válasz M_o_g_y_i #6799 üzenetére
Mi ez a marhaság? már bocsánat
Nizn akkukról szó sem esik hogy töltené és kiemelném ha lehet hogy : kizárólag AA/AAA méretű akkukat tölt hivatalosan NICD/NIMH akkumulatorokat
persze buherálással ( már ha lehet ) mindent lehet de az nem hivatalos
köszönöm a figyelmet
ui: nem okostojásnak akarok lenni de ez engem is meglepett hogy Nizn akkukat tölteni Powerexel
Nizn akkukat csak is kizárólag azzal a töltővel lehet ahol ezt feltüntetik illetve hogy kiírja a töltő hogy Nizn, illetve automatikusan állitsa be magának a kiüstő/töltő áramot ez is érdekes szerintetek
And kolléga : univerzális töltő áram, haha ezen jót röhögtem, meg nevetettél
azért nem létezik olyan hogy ,, univerzális töltő áram ,, mert minden akkuhoz más töltő/kisütő áram kell, nem vagyok szaki még is felfogom
na persze a végszót te mondod ki And kolléga át is adom a szót én meg eldugulok
[ Szerkesztve ]
Comodó új távlatok...........
-
runner 125
nagyúr
válasz M_o_g_y_i #6838 üzenetére
Remek, átrágom, és meglátjuk, bár kapom az infokat, h külön töltővel jobban járok.
_Más:
HR-3UTGB alternatívájaként valamelyik esetleg?
HR-3UTGA-4BP
HR-3UTGA-4BP -AZ
HR-3UWXA-4BP (2500mAo fekete)GA végződésből fakadóan gondolom ezek az elődök?
Itt PH!-n ezeket tudom beszerezni."Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
-
hzsolee
őstag
válasz M_o_g_y_i #6874 üzenetére
Nekem is onnan jött a töltő. Randras rendelte, nem én személyesen, de nekem ezt az infót adta:
Azonosítót nem adtak meg, csak becsült szállítási időket:
Franciaország: 4 munkanap
Olaszország: 1 hét
Finnország: 1-2 hét
Spanyolország: 1-3 hét
Oroszország: 2-5 hét
Ukrajna: 1-4 hétMindez januárban volt 11.-én rendelte, 14.-én kelt a számla, 15.-én adták fel, 28.-n érkezett meg. Csak a mihez tartás végett.
[ Szerkesztve ]
A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest