- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- sziku69: Szólánc.
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ledgeri
nagyúr
Múlt héten pénteken rendeltem meg, és ma jött meg:
1 darab BC 700-as töltő, és 5 AAA akku 12800 forint összköltségen hollandiából az NKON.nl-től.10900 lett volna ha egyből ott veszem át, 11800 lett volna szállítva mindenestül. a végösszeg meg a paypalon keresztüli vásárlás miatt jött ki!
Holnap 3+2 szerint válogatom oket, és használatba állítom őket, és elkezdődik a nagy akkurefresh!!!
Köszi a segitséget!
-
Kernel
nagyúr
válasz
#67544576 #7998 üzenetére
Úgy emlékszem, ez a töltő a mára elavult PVD (Peak Voltage Detection) kategóriába tartozik, vagyis egy fixen meghatározott kapocsfeszültség elérésekor kapcsol ki, ami nem biztos, hogy megfelel a maximális töltöttség állapotának.
Nem úgy, mint a -DU technológia, amiről már sokszor volt szó.
Ez a belseje:
http://hajo.kessener.net/electronics/accu-trainer-at1-repair/
-
törölt tag
Persze, kisütni is tud egy gombnyomásra, és a kisütés folyamatát egy piros led villogással jelzi, továbbá cellánként külön-külön jelzi egy-egy zöld led az akkumulátorok töltését, és feltöltöttségét. (villogó zöld=töltődik, folyamatos zöld=feltöltve)
Csak eddig eneloop akkukhoz nem volt szerencsém.
Tehát akkor nem kell vennem másik töltőt, megfelelő ez is? -
PHM
addikt
válasz
#67544576 #7996 üzenetére
"Sekundar: 4x1,45V / 1A DC"
A jelek szerint ez egy gyorstöltő, ami kifejezetten kis belső ellenállású
akkukhoz javasolt. Az Eneloop ilyen.
Azért az AAA akkukat óvatosan töltsd vele, ha használsz ilyet.
Ha erős melegedést tapasztalsz, állítsd le a töltést.
Igazából, ha a kisütést is tudja netán, nem rossz töltő ez. -
törölt tag
Lenne még egy kérdésem!
Van nekem itthon egy régi VOLTCRAFT Accu-Trainer AT1 típusú töltőm, ami egyébként tökéletesen működik.
Most szándékozok Sanyo Eneloop akkumulátorokat vásárolni AA, és AAA méretben.
A kérdésem az lenne, hogy ez a töltő még megfelelően fel tudja tölteni az eneloop-okat, vagy vennem kell komolyabbat?
A töltő hátuljára ez van írva:
Akku-Trainer AT-1
Schnellladegerat für NiCd- und NiMH Akkus AA/AAA 180-3000mAh
Primar: 90-250VAC 50-60Hz max 15W
Sekundar: 4x1,45V / 1A DC -
-
PHM
addikt
Pedig elméletileg lehetséges, hogy hamarabb feltöltődjenek az akkuk.
- Ha az új táp stabilizálatlan, és
- ha a bébiőr töltőárama csupán ellenállással van beállítva,
- akkor bizony elképzelhető.
Persze ma már valószínű, hogy az 1,5A-es,
de lehet, hogy mindkét táp kapcsoló üzemű.
Ezek fényében annyit tennék hozzá a dologhoz, hogy amennyiben
a nagyobbik táp könnyűnek tűnik a méretéhez képest, minden oké.
(Árulkodó jel, ha a felirata szerint 100...240V a bemenő feszültsége.)
Ez esetben nincs semmi teendő.
Ha azonban jó súlyban leledzik az a táp, érdemes megmérni az
üresjárati feszültségét, s ha az meghaladja a 10V-ot, a használata
közben nem árt néha ránézni az akkukra, nem melegednek-e nagyon.A dolog elméleti alapja, hogy a hagyományos tápokat a névleges
terhelésre méretezik. Ezeknek viszont a kimenő feszültségük akár
jelentősen is csökkenhet a terhelés hatására.
Ezért üresjáratban, illetve kis terhelésnél a névlegesnél jóval nagyobb
lehet a kimenő feszültségük.
Ma már kihalóban vannak az efféle tápok, de még előfordulhatnak. -
dabadab
titán
válasz
#67544576 #7987 üzenetére
"Viszont a bébiőr adapterén a 7,5V mellett 500mA van, a D-Link adapterén meg a 7,5V mellett 1500mA. Rádughatom azért a szülői egységre? Nem fogja felrobbantani az akkumulátorokat?"
Radughatod. A tap alapvetoen annyi aramot ad le, amennyit a fogyaszto fel akar venni, szoval ha a bebiornek 300 mA kell, akkor annyit vesz fel, akkor is, ha a tap maximum 500 mA-t tud, meg akkor is, ha 1500-ot. Gond csak abbol lehetne, ha a tap maximalis arama kisebb lenne, mint ami a bebiornek kell, de itt ez nyilvanvaloan nem all fenn.
-
törölt tag
Sziasztok!
Bocsánat, hogy ide írok, de nem találtam megfelelő Topicot.
Kaptam egy Angelcare AC-301 típusó bébiőrt, amihez gyárilag 2db 7,5V-os adapternek kéne lennie, de én csak 1 db-al kaptam. (Egy megy a baba egységbe, egy pedig a szülői egységbe) A szülői egységben 3db AAA méretű NiMhakkumulátor van, amit szintén a 7,5V-os adapter töltene.
A kérdésem az lenne, hogy van nekem egy D-Link routerhez kapott zsír új adapterem, ami szintén 7,5V-os, és a polaritása, dugómérete is egyezik a bébiőrével. Viszont a bébiőr adapterén a 7,5V mellett 500mA van, a D-Link adapterén meg a 7,5V mellett 1500mA. Rádughatom azért a szülői egységre? Nem fogja felrobbantani az akkumulátorokat? -
kugyu21
senior tag
válasz
Dluinet #7984 üzenetére
Nálam leszerepeltek. A töltő még valahol a szekrény mélyén megvan, de az akkumulátorok már a napelemes kertilámpákból (ezek az akkumulátorok utolsó állomásai, mivel kicsi az áramfelvétel és az önkisülés sem játszik, hiszen naponta van lemeríte és újratöltve) is kihullottak.
-
kugyu21
senior tag
válasz
Dluinet #7980 üzenetére
Pozitiv vagy negatív meglepetés? Mert én éppen akkor jöttem ide a fórumra amikor az új fényképezőgép (2db AA) az új Ansmann töltővel és akkumulátorokkal egy töltésre csak 18-20 képet volt hajlandó produkálni. Nem akartam elhinni. A gépet a szervizbe vittem, ahol bevizsgálták és visszaadták, hogy annak semmi baja rosszak az akkumulátoraim. Én meg mondtam, hogy azok nem lehetnek, mert neves gyártó új akkumulátorairól és töltőjéről van szó. - Google a barátod - , megtaláltam a fórumot és azóta az IPC/Eneloop párossal megoldódótt a probléma. Hozzáteszem, hogy a fényképezőgépnek olyan magas az áramfelvétele és a mérési küszöbe, hogy amikor kiköpi az Eneloopokat azokat még hosszú ideig tudom más eszközben használni (pl szakállborotva ami 3db párhuzamos AA- val működik, de a két Eneloop-pal is még sokáig elmegy). Sőt idő- és "energia-takarékossági" okokból, ezért nem is sütöm ki minden egyes feltöltés alkalmával, mert van amikor nincs időm kivárni, hogy a gép által benthagyott töltést kisüssem.
-
Ádyka
őstag
válasz
Dluinet #7978 üzenetére
Ár/érték még talán megállja a helyét, de a használhatóságban nicsenek eszeveszett különbségek. Hol egyik, hol másik név végez az élen. Mondhatni eresztés kérdése. De az is minimális.
PHM: Ja, a nem 20K-s kategóriában ez volt a legjobb cuccuk.
Ahoz képest kb egyik gyártó sem ad hasonlót.
-
Ádyka
őstag
válasz
Dluinet #7976 üzenetére
De te most tényleg a régi "nagy kapacitású" nem LSD akkukról beszélsz ugye? Persze, hogy szarok voltak. Azt kellett szeretni, mert nem volt más. Ja de, megvehetted a másik gyártóét. Ha szerencséd volt akkor 20%-kal használhatóbb volt mint az előző, és ettől a user már odáig volt meg vissza. Ha meg rácsesztél akkor mégrosszabb volt.
Azért ez egy univerzális töltő. Tölt minden szemetet. Azt ne feszegessük, hogy hogyan.
-
Ádyka
őstag
Meg van itt ugye a GP recyko. Szintén made in china. Még nem volt szerencsém tesztelni, de természetesen ezt is dícsérik itt a fórumban. Hiszen ez is neves LSD. Nem zsákbamacsek.
Persze, hogy szényen a gyári töltők nagy része. Hiszen 1-2-3 K-ért rakják a csomagba, nem 8-10 K-ért, ami egy IPC.
-
Ádyka
őstag
válasz
Dluinet #7970 üzenetére
Ja így mindjárt más. Akkor a nem LSD akkukra gondoltál, amik régen rosszak voltak. Akárcsak a Sanyo. Mind retek volt. Labilis, rövid életű, garnitúrából spontán elhulló.
Most megnéztem egy stay charge-ot, meg egy energizer extremet. Mindkettő Japan. És mint azt annó mutattam, elég szépen teljesítenek. Névleges kapacitás megvan, gyári töltöttség OK, és valóban drágák.
Ja és ami számomra is meglepő volt, hogy a made in china Kodak mennyire jó volt.
Vagyis elmondható, hogy semmit nem jelent már, hogy hol készül, ha értelmes nevet aggatnak rá, és persze LSD.Töltőket miért bántod? Sanyonak volt jó? Energizernek legalább volt cellánkénti töltője, quattro néven ami jó volt / vagy még van is.
-
már nem rosszak, csak drágák
Energizer Extreme
Philips Camelion kb mint az első generációs eneloop , csak nem lehet kapni
Duracell Active Charge drágaEzek a cégek amik simán a többszörösét hazudták annak, amit az akkuk tudtak, így már sok évi rossz tapasztalat miatt, már esélyt sem adok nekik.
Mai napig, az összesnek a töltője használhatatlan.
6 éve 9000Ft-ért vette "überfasza" enegizer töltőt (akku nélkül volt ennyi), de ez is az ipari hulladék kategóriájába tartozik. ilyent
Sokszor teljesen noname aksik jobban teljesítettek.
-
A Kínában gyártott energizer, philips és duracell.
Az összes egy gyártási selejt az Eneloop-hoz képest.De mióta a Panasonic megvette (2009 jan) a Sanyot, azóta (2012 feb) viszik át a gyártást Kínába.
Kínába nagyon sok jó dolgot készítenek, de az véletlenül sem akkumulátor.
-
válasz
ledgeri #7965 üzenetére
mindegyik tökéletes, ez a különbség a SANYO és a kínai vacak közt
a régebbiek meg biztosan nem Kínába készültek
senkit nem láttam még aki akár 1500× töltött volna egy enelooop aksit, de ha lenne is nem hiszem, hogy az első generációsba (8 éves) belefutnál
2nd Generation Eneloop model numbers and specs
...AA: HR-3UTGA 1500cycles Rated 2,000mAh. Min. 1,900mAh3rd Generation Eneloop model numbers and specs
...AA: HR-3UTGB 1800cycles Rated 2,000mAh. Min 1,900mAh4th Generation Eneloop model numbers and specs*10
...AA: BK-3MCC 2100cycels Min.1900mAh -
Ádyka
őstag
válasz
Fancy-boy #7952 üzenetére
Nem kizárt, hogy az IPC hamarabb megszakítja a töltést, mint az egykori "buta" töltőd.
Esetleg tolj neki egy refresht.
Nekem vannak olyan fáradt akkujaim, hogy az IPC-be már bele sem rakom, mert van, hogy pár perc után FULL-t jelez. Míg egy intelligenciahiányos töltővel még simán tölthető és használható, persze kompromisszumokkal.
Csodát ne várjunk öregedő, nem LSD akkutól. Töltésről töltésre egyre kevesebbet fog húzni az egér. Már ha azt észre veszed, hogy 2-3 nappal kevesebbet megy, akkor amúgy sem bírhat olyan sokat gondolom. Mennyi 1-2 hét?elistvan: tyűű jó drága.
-
Nagya21
addikt
válasz
elistvan #7954 üzenetére
HAli!!
AAA akkut 500mA-ral tölt.
Nem rossz töltő, nekem is van (meg IPC 1L-em, meg noname eccerü cellánkénti 400Huf-os, ha 0.9v alá merül valami).
Ha valakinek csak az kell, hogy bedobálja az akkut, oszt kiveszi feltöltve, és nincs ingerenciája arra, hogy elmerüljön mindenféle mAh, meg mA beállítások között, annak tökéletesen megfelel.
Üdv Nagya -
elistvan
őstag
válasz
janaman01 #7948 üzenetére
Volt ilyenem, 1000Mah azért egy AAA akunak sok, ráadásul nem lehet külön lemerítést beállítani nem látod csak grafikusan hogy hol áll a töltés (mint a mobilokon,számokban nem). Eladtam és aztán vettem némi pótlással egy Technoline BC-700-at. Hidd el jobban jársz vele. Ha 3 év gari, ha nem,
-
Fancy-boy
addikt
Üdv!
Kb. 1 hete vásároltam a Conrad-ban egy Voltcraft IPC-1L töltőt.
Igazából azért vettem meg, mert itt sokan ajánlották, tehát gondoltam ha már vásárolok, akkor ne legyen gagyi.
Nem vagyok ebben egy nagy guru, meg nem is használom sűrűn, nekem elég annyi, hogy feltöltse az akkut, amikor néha kell.
Még nem vettem új akkukat, de azt vettem észre, hogy az egeremben eddig használt GP AAA 1000mAh, 2-3 nappal hamarabb lemerül!
Két garnitúrám is van ebből az elemből, mindegyikkel kipróbáltam az egeret és ugyanazt tapasztaltam!
Tehát a régi töltővel, ami egy egyszerű darab volt, jobban feltöltötte.Kérdés: Hibás a töltő vagy én nem állítottam be jól valamit?
-
janaman01
addikt
Ha , a töltő könyve azt írja, hogy maximális mérési kapicitások : AAA 900mAh, AA 2500mAh, akkor az azt jelenti, hogy pl 2850 mAh akkut nem rakhatok bele?
-
Ádyka
őstag
-
janaman01
addikt
mivel lidl 3 év gari...
-
Kernel
nagyúr
válasz
hzsolee #7941 üzenetére
Épp néhány napja kaptam szét a BC700-at, mert eBay-en láttam egy érdekes SMD-mikrokapcsolót, azt akartam megfigyelni, hogy vajon beépíthető-e.
Nem, de ha már szétszedtem, egyúttal kiemeltem az acélmembránokat egy hegyes csipesszel, az alatta lévő aranyozott felületet pedig vattapálcikával erősen átdörzsöltem. Magát az acéllemezt is törölgettem, de nem hinném, hogy az sokat számított.
Összerakás után sokkal korrektebb lett a működés. Pedig egyébként újkorában is próbáltam már tisztítani, de akkor talán kevésbé políroztam meg az aranyozott részt, így nem éreztem ekkora javulást.
Azt persze nem ajánlanám, hogy valaki komolyabban megsértse az aranybevonatot (polírpapírral stb.), én csak egy vattapálcikáról beszéltem. Esetleg valamilyen vászon/textil is megfelelhet.
-
ledgeri
nagyúr
válasz
hzsolee #7942 üzenetére
Hasonmást nem láttam (mi a kódja/ neve/ linkje?), de BC700-zal+5 darab AAA akkuval+ házhoz-szállítással is kijövök olcsóbban onnan, mint Conrad-töltő és házhosszállítás Itthon..
csak azt nem tudom, hogy erről le tudom e szedni azt ami rajta van, mert a normálból most kifogytak -
hzsolee
őstag
válasz
ledgeri #7940 üzenetére
Szerintem ez csak pénz kérdés. Ha nem gond, hogy a maha drágább, vedd azt. Ha kevesebből szeretnéd megúszni vedd a BC-t. Nekem spec IPC van, de szvsz teljesen mindegy mit szitáznak rá névként. Egyikkel sem fogsz befürödni, az biztos. A maha profibb kinézetű, tudású. Tetszik benne, hogy távolabb vannak az akkuk (könnyű kivenni a középsőket). De rendszerint az ipc-t használom (bár most a nagy melegben elég jól melegedett). Sokan említik a gombokat hibának. Valóban olyan gagyi fillingje van, kicsit néha lassan reagálnak, de attól még egy jó kis töltő. Nem könnyítem meg a döntést, mi? Nekem az IPC volt előbb (conrad), évekkel később láttam meg a maha-t. Nem nagyon volt rá szükségem mert tökéletesen megfelelt az IPC, de úgy éreztem nekem kell egy ilyen, aztán lett (nkon).
-
kugyu21
senior tag
Ma érdekes dolgot tapasztaltam az IPC/Eneloop párossal. Párosával együtt használt, közel azonos életkorú négy akkumulátorról van szó, amik mind FULL felíratot mutattak egy 250/500-as ürítés-töltés ciklus végén. Kíváncsiságból és megszokásból végignéztem az értékeket és az egyik páros mindkét tagja a szokásos huszonnéhány mA-es csepptöltés helyett 000-t jelzett ki. Pár perc múlva ránézve már 100mA felett töltötte ami újabb néhány perc alatt folyamatosan csökkenve beállt a 25-26mA-re.
Ez mindig így működik csak még sohasem kaptam el ezt a fázist vagy valami új dolog történt? -
ledgeri
nagyúr
Használ valaki ilyen ilyen töltőt?
maha_powerex_mh_c9000 -
Kernel
nagyúr
Töltőre nem írnak ilyet, 5V és 2100 mA lehetett (nem mAh), ami megfelel a 2 A-os töltő helyett, mivel a töltőáramot úgyis a tablet szabályozza magának. Csak annyi, hogy ez a töltő kicsivel jobban terhelhető lenne.
USB-töltőnél lehetnek bizonyos trükkök az USB bekötésével, ami azt eredményezheti, hogy a tablet csak a saját töltőjéről tud például 2 A-rel (gyorsan) tölteni, míg egy "mezei" USB-ről csak 500 mA-rel, vagyis lassan.
Ilyen trükk például az USB két adatvezetékének összekötése a töltőben, vagy egy ellenállás, valamilyen irányban, amit a töltendő készülék detektál és engedélyezi magának a gyorsabb töltést.
-
-
Latza
aktív tag
Értem. Igazából egy tabletről van szó, amihez váratlanul egy másik töltőre is szükségem lett volna. Amit találtam az Auchanban, arra 5V, 2100 mAh volt ráírva.
A tab eredeti gyári töltője 5.0V = 2A; Rated power: 10WMivel nem szétszedhető, így az akksiról csak annyit tudok, hogy 3.7V, 7200mAh, Li-Ion.
Végül nem vettem meg a töltőt, de kíváncsi lennék, hogyha mégis, akkor nagyon mellélőttem volna?
Sajnos több adattal nem tudok szolgálni. -
And
veterán
Ezt a kérdést azért nem lehet egyértelműen megválaszolni, mert nincs olyan, hogy "általános gyári töltő', amelyből csak egyféle áramú létezik. Például ceruza eneloop-okhoz is van egy rakás 'gyári' töltő, és az általuk biztosított áramok között majd' nagyságrendi különbségek lehetnek. Némely töltőtípusnál még a behelyezett cellaszámtól is nagyban függ, hogy a töltő mekkora áramot ad. Ez mind úgymond gyári.
Szóval nagyban segítene a megoldásban, ha tudnánk, miféle akkuról és töltőről van szó. A konkrét akkutípusok adatlapján is szoktak lenni például - akár többféle áram mellett felvett - töltési és kisütési görbék, ez támpontot adhat a lehetséges töltőáram-tartományt illetően, de egyes kémiájú és típusú akkuknál egészen konkrétan is megadhatják, hogy mekkora lehet a maximális töltőáram. Tehát egy dolog, hogy mit tud a gyári töltő, és egy másik, hogy mennyi a maximum, hozza-e azt az értéket a meglévő töltőd, vagy esetleg lehet még növelni a töltőáramot. -
Latza
aktív tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy árthat-e az egy akkunak (nem ceruza) ha nagyobb milliamperes töltővel töltöm, mint ami a gyári töltőjének az értéke? -
Arel
csendes tag
Sziasztok!
Gondoltam, megosztom tapasztalataimat az Eneloop akkukkal kapcsolatban.
Két hetes nyaralás előtt vásároltam ennél a boltnál összesen 8 db akkut. /A boltról: könnyen megtalálható; a bejáratnál ugyan úgy tűnik, egy magánház, de bátran be kell menni az ajtón, akkor kiderül, hogy valóban egy boltról van szó. Az eladó egy idősebb úr volt, kicsit habóklos, de jópofa. Összességében pozitív/Az akkukra visszatérve:
részemről több, mint elégedett vagyok velük. Az első öt napot töltés nélkül vitte végig az első négy db, ez idő alatt 710 képet és néhány rövidebb videót készítettem velük. A 4 db akkut egyszerre használtam, egy Panasonic LZ20 típusú fényképezőben.Érdekes tapasztalat volt, hogy a második nap végén a fényképező azt jelezte, hogy lemerültek az akkuk, de másnapra mintha "visszatöltödtek" volna, és simán tovább tudtam használni őket.
A többi négy akku párosával került felhasználásra más fényképezőben, azok is kibirtak 4 napot, napi kb 150 fotóval.
Szóval aki hezitál, annak a saját tapasztalataim alapján a fenti boltot és az eneloop akkukat is csak ajánlani tudom.
-
hamyka
senior tag
válasz
elistvan #7922 üzenetére
Bánom már hogy nem ilyen töltőt vettem
Ne érsd félre, nekem is ilyen töltőm van csak nem Technoline a márkája hanem Voltcraft, a Technolinére legalább van 2 év garancia
Én beleírnám legelőre hogy mindenki Technoline töltőt vegyen ha AA/AAA méretű akkukat akar tölteni
Ár árték arányban szerintem nincs jobb mint a Technoline
Technoline töltővel volt gondja baja bárkinek 2 év alatt ?
Jó persze a Nikon.NL-ről való töltő komolyabb de annyival drágább is
Na csak elmondtam a véleményemet, a Nikon.NL oldalon lévő töltő csak annyival komolyabb hogy több a hely az akkuk közt így még kevésbé melegszik a töltő, illetve világít és számolja hogy hány aktust élt már át az akku na kb ennyi, de szóljon valaki ha tévedek, ja és 3 év garanciával.... igaz nincs Magyarországi szervize...
Technolinénak van Magyarországi szervize?
ui : Nincs baj a Voltcraftal, de nem ér 9500- 10 ezer ft-ot, szerintem a márka miatt drágább egy picit.... és csak 1 év garanciát kaptam a Voltcraft Ipc 1-emre
igaz nem volt rá posta mert karácsonykor vettem....
ha pedig komolyabbat szeretnél venni akkor töltő állomást érdemes venni igaz azok olyan 20 ezer ft-tól kezdődnek de ,,talán ,, mindenféle akkut tudsz tölteni értem ezt úgy hogy 9 voltosat/AA/AA/ góliát/ akkukat is tölt, igaz 9 voltosból és góliátból, és Baby elemből még nem láttam olyat mint az eneloop, de előbb utóbb biztosan lesz....
-
ledgeri
nagyúr
Üdv!
Szeretnék érdeklődni, hogy van-e ennél(Voltcraft IPC-1L) olcsóbb, és hasonlókat, hasonló minőségben tudó töltő most, vagy még mindíg etalon? -
And
veterán
"A kisütés pedig csak addig mutatja a kisütött értéket, amíg tölti, a használati szerint...."
Nem, és a manualban sem így szerepel. Kisütés közben a kisütött töltés addig látható, amíg az újratöltés (a 0,9V-os kisütési végfeszültséget elérve) el nem kezdődik, utána a töltéskor bevitt töltésmennyiséget mutatja, nulláról újraindítva a számlálót. Mellesleg a töltés megkezdése - a kapacitásszámláló nullázása - után is visszaszámolható a kisütéskor kivett töltésmennyiség, mivel a töltő- és kisütőáramok ismertek (te állítod be), és elvileg az időmérő is nullázódik a kisütés-töltés váltáskor. Ha tudod, hogy mikor ért véget a kisütés (az azóta eltelt időt mutatja töltéskor az időmérő), és eredetileg feljegyezted a kisütési program indítását, akkor e két időpont különbségéből kiszámítható a kisütés időtartama, ami a kisütőárammal felszorozva kiadja a kisütött töltésmennyiséget (vagyis a maradék kapacitást). Kicsit macerás így elsőre, de messze nem lehetetlen feladat.
Másik lehetőség a refresh, mivel az kisütéssel kezd, de amint a cella lemerül, és a program töltésre vált, a legutóbb kisütött töltésmennyiséget fogja mutatni. Vagyis az első kisütést követően (az első feltöltéskor, egészen a második kisütés végéig) az először kinyert töltésmennyiséget fogja mutatni, azt, amire te kíváncsi vagy. -
Imy
veterán
Hogyan lehet egyértelműan IPC-vel letesztelni, hogy 2 hónap alatt mennyi töltés maradt az aksikban? Melyik üzemmód? A test először feltölti, az kilőve.
A kisütés pedig csak addig mutatja a kisütött értéket, amíg tölti, a használati szerint.... -
And
veterán
válasz
M_o_g_y_i #7912 üzenetére
Tényleg, korábban már ebben a topikban is említették a menüs megoldást. Annyira azért (gondolom) bolondbiztos a rendszer, hogy ha NiMH-t választasz, de Li-ion akkut teszel bele, tönkremenni azért nem fog ettől a gép. Vagyis megtervezték úgy, hogy valóban széles feszültségtartományban működjön, A beállított kémia pedig meghatározza a többek között az elemjelzést és a kikapcsolási pontot (?).
Tömeghez: az energiatartalma is kisebb. -
elistvan
őstag
Nézte mostanában a múlt héten akciós Lidl-ös tronic akkukat? Alis microceruzából vettem egy pakkot 2 héttel előtte azon fel volt tüntetve, hogy alcsony önkisülésű, a Lidl-ösön nem. (Sa az AA-n se az AAA-n.) Vélemények?
-
M_o_g_y_i
őstag
Vannak gépek (pl. az enyém is ilyen), amelyeknél ki lehet választani milyen kémiájú akku megy a markolatba, ha nem a gyári li-ion akksit használom. Csak "sima" Ni-MH akku, elem v. lítium-elem választható.
DE! Kérdés igazából arra vonatkozott, van-e ilyen eszköz, amiben lehet a LiFePo4 akkut használni (a lámpákon kívül ugye).
A LiFePo4 előnye még a hőmérsékletre való érzéketlenség és a kicsit tömeg (bár ez utóbbi nem releváns számomra).
-
And
veterán
válasz
M_o_g_y_i #7909 üzenetére
Annyi eszük azért szokott lenni a (készülék)gyártóknak, hogy kifejezetten ne szívassák magukat az eltérő kémiájú / kapocsfeszültségű, de azonos méretű akkumulátorokkal. Nagyon sok felhasználónak nehéz volna megmagyarázni, hogy miért nem megy AA-méretű NiMH-val a lítiumos akkuhoz tervezett gép. Technikailag persze megoldható volna, de az hatásfok rovására menne (pl. DC-konverterrel), illetve a létező AA-méretű Li-ion akkuk által tárolható energiatartalom nem annyival nagyobb, hogy ennek fényében is megérje a dolog. NiMH LSD-ből van már 2,55Ah-s (3,06Wh, Eneloop XX), az AA Li-ion cellák szokásos kapacitása pedig 800..900mAh (2,9..3,2Wh), a LiFePO4 3,2V-os akkuké pedig 600mAh körüli (2Wh), utóbbiét egy normál 2Ah-s eneloop is simán meghaladja (2,4Wh). A névleg 3,2V-os LiFePO4 akkuk 3,6..3,7V-os töltési végfeszültsége egyénként valamivel kisebb a szokásos (kobalt) Li-ion akkuk 4,2V-os végfeszültségénél.
Mod: így a Li-xx akkuk egyedüli előnye a memóriaeffektus hiánya (bármilyen állapotban tölthető), és az egyszerű töltőkonstrukció maradna. A hagyományos Li-ion (LiCo) önkisülése sem valami alacsony érték, a LiFePO4-ről hirtelen nem találtam ilyen adatot, de valószínűleg alacsonyabb az előzőnél. -
-
M_o_g_y_i
őstag
Körkérdés!
Ismertek-e olyan fényképezőgépet/eszközt, amibe AA méretű 3V-os lítium elem (akku) használatos?
Vettem LiFePo4 akkut, én zseblámpába fogom használni de kíváncsi vagyok mi mindenbe jó még.
Új hozzászólás Aktív témák
- EAFC 25
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Apple MacBook
- Xbox Series X|S
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nintendo Switch 2
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- One mobilszolgáltatások
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- A fogadás lezárult, elindult a hardvervágta
- További aktív témák...
- Gamer PC - Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 256SSD+500GB HDD
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i5-2GEN I 6GB I 320GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B550M R7 5800X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3060 Ti 8GB ZALMAN I3 NEO A-Data 650W
- ÁRCSÖKKENTÉS ASUS HD6870 videókártya
- Dell 14 Latitude 9410 FHD IPS 2in1 Touch i7-10610U 4.9Ghz 16GB 512GB SSD Intel UHD W11 Pro Garancia