- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- moongoose: Nagy méretű flac file-ok kiírása cd-re audio cd-ként.
- P.e.t.ya.: Agyvízgőz-szelep
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alg
veterán
Látom elég elhagyatott topic, azért teszek egy próbát...
Acess 2007-ben el lehet érni valahogy, hogy a lekérdezések mellett megjelenítse a hozzájuk tartozó leírást, mint anno a 2003-ban? Fontos lenne, mert sok a lekérdezés, és fontos információk vannak a leírásban...
-
Ba.G
aktív tag
Sziasztok! Áthozom innen, hátha itt nagyobb a forgalom:
Csatolt Excel táblákból (szám szerint momentán 62) szeretnék a linkeken keresztül hozzáférni a mögöttük lévő (szintén 62 db) folder változatos tartalmaihoz. (Bizonylatok pdf, doc formátumban, könyvtáranként változatos mennyiségben, 1-2-től több százig.) Már a 62 csatolt táblával is túllőttem a célon, azaz a lehetőségeken, egy querybe nem lehet összefogni őket, de ez al-querykkel talán uralható. Sajnos a folderek és a linkek is hosszú fájlneves, ékezettel súlyosbítva, épp csak árvíztűrő tükörfúrógép nincs - de ezt jobb híján tekintsük adottságnak... Magát az xls-t nem szeretném piszkálni (egyelőre...), de az adatait további lekérdezésekhez szeretném használni (az összesben keresve, frissíthetően, ezért a csatolás), a lényeg pedig a bizonylatok közt való egyszerű keresés, hozzáférés - tehát mögöttes adatbázisként van szükség rá alapvetően (egyelőre).Ja, még annyit, hogy az xls-ek struktúrája lehetne akár egyforma is, de miért lenne...? De apróbb eltérésekkel fogjuk rá, hogy az. Persze ez csatolt táblában megint csak adottság...
Lehet, hogy nem fogalmaztam elég alaposan, tehát a lényeg - ami most megakaszt: hogy a francba jönnek át a xls hiperlinkjei, pláne, ha önmagukban is "kényelmetlenek", ékezetes, szóközökkel súlyosbított folderek, amit maga az Excel is %-okkal tölt fel, táblák közt másolgatva.
TIA for help! 1 "újra kezdő" Access 2.0-s felhasználó - már legalábbis erről van papírom.

-
Mewryck
tag
Hali!
Segítséget szeretnék kérni olyasvalakitől, aki jártas accesbe!
Lenne egy feladatom amibe lekérdezéseket és ER, valamint Relációs modellt kell készíteni. E feladat elkészítésében szeretnék segítséget kérni.
Aki tudna segíteni az írjon egy PM-et, bővebben ott beszéljük meg.
Üdv! -
Oly
őstag
Sziasztok
Van egy nagy táblázatom ilyesmi értékekkel:
Alma - Piros
Alma - Zöld
Szilva - Kék
Szilva - Sárga
Paprika - Édes
Paprika - CsípősOlyat akarok csinálni egy űrlapon, hogy amikor beírom az egyik textboxba az Alma szót, akkor egy másikban kiválasztható legyen a hozzá tartozó másik érték.
Valami lekérdezés kellene közé, de nem tudok hivatkozni az űrlapon lévő értékre

-
Oly
őstag
Sziasztok
Van egy táblám, amiben vannak dátumok és egy Yes/No oszlop is.
Ki akarom listázni a Yes értékkel rendelkező tételeket, de úgy, hogy legyen valahogy háromféle módon legyen jelölve a rekord.
A mai dátum, a múltbéli és a jövő beni dátumok.Akár úgy ,hogy a lekérdezés "csinál" egy újabb oszlopot.
Majd ezt számolja meg... (ezt már tudom hogyan...)Tud valaki segíteni?
-
csdm
senior tag
Hali!
Valaki segítsen, legyen szives!
Ez a feladatsor szintén 5. feladat(adatbázis) azon belül a 6. feladat.
Hogyan kell arra a mezőre (Meddig) beállítani, hogy 2005 legyen?
KÉPSzerk:
Ahh megvan! -
csdm
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Értem!
Köszi szépen
-
A frissítő lekérdezés az 5/4-es feladatot érinti, ahol Kis tanárbát le kell cserélni Kun tanárnénire az Adatok tábla, Angol mezőjének alapján. Nézd el nekem de ma biztosan nem fogom az elejétől végignézni a feladatsort, de olybá tűnik, hogy az Angol mezőhöz egy másik tábla is tartozik "angol csoportok szerinti besorolás, a szint és tanár megjelölésével"
Ez 2 tulajdonság, nem hiszem, hogy csak simán az Angol mezőben van tárolva...A frissítő lekérdezés az a megadott feltételnek eleget tevő rekord(ok) adott tulajdonságát/tulajdonságait módosítja. Van feltétel nélküli frissítő lekérdezés is, pl van egy táblád, abban 2 tulajdonság-> Termék neve és Termék ára. Ha arra van szükség, hogy 10%-al megemeld az árakat, akkor nyilván nem kézzel állsz neki egyenként az akár több ezer/tízezer rekordnak minden árat újraszámolni és beírni, hanem létrehozol egy frissítő lekérdezést (amiben nincs feltétel), ami minden termék árát felszorozza 1,1-el...
-
csdm
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Köszi..
Sajnos így sem értem igazán hogy miért így kell ezt a feladatot mitcsinalni.. Mar az előtte levő én sem értettem.
El tudnád magyarázni? -
-
csdm
senior tag
Hali!
Itt a feltételnél a "!" mit jelent?
Katt
Bővebben a feladatról ITT 5.csoportok/ 8 feladat -
malwy
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Sajnálom, de csak most sikerült megnéznem a topikot! Nagyon köszönöm, remélem beválik a módszer.
ÜDv: Malwy -
Hát frissítő lekérdezéssel nem foglalkoztam most, de makróval kivitelezhető. Ahhoz, hogy az alábbi makró helyesen működjön, ahhoz az kell (bár lehet, hogy ez adott is), hogy kötött formátumú legyen a tábla, azaz a páratlan sorokban vannak a dátum és idő, míg a páros sorokban csak az idő értékek, amelyek (ahogy le is írtad) váltakozva követik egymást.
Option Compare Database
Sub FSCD_CorrectingDateTime()
Const MyTable = "Tábla1" 'táblázat neve, amiben a módosításokat el kell végezni
Const MyField = "dátumok" 'mező neve, amiben a dátum és idő értékek találhatóak
Dim i As Integer
Dim xStr As String
Dim MyDB As Database
Dim MyRecordSet As Recordset
Set MyDB = CurrentDb()
Set MyRecordSet = MyDB.OpenRecordset(MyTable)
i = 1
With MyRecordSet
.MoveFirst
Do Until .EOF
If (i Mod 2) Then
xStr = DateValue(MyRecordSet(MyField))
Else
.Edit
MyRecordSet(MyField).Value = DateValue(xStr) & TimeValue(MyRecordSet(MyField))
.Update
End If
.MoveNext
i = i + 1
Loop
End With
Set MyDB = Nothing
Set MyRecordSet = Nothing
End SubCsak a példa kedvéért egy egyszerű táblát hoztam létre
Makró futtatása előtt
Makró futtatása után -
malwy
senior tag
Sziasztok!
Adott egy táblázat, melynek ilyen a dátum oszlopa:
2011.01.01 7:00
9:00
2011.01.02 7:00
9:00CÉL:
2011.01.01 7:00
2011.01.01 9:00
2011.01.02 7:00
2011.01.02 9:00
Tehát nincs kiírva a teljes dátum. Na most eddig úgy csináltam, hogy excelbe átmegyek, formátum: dátum, és megírom a képletet, hogy hozzáadok 1/12-et (vagy amennyi éppen kell).Hogy tudom ezt (pl frissítő lekérdezéssel) megoldani?
Előre köszönöm válaszotokat!
Üdv: Malwy -
Oly
őstag
Sziasztok
Egy HTML alpú táblázatból szeretnék vágólapon Access különböző celláiba átmásolni 11 oszlop tartalmát.
Excelben ha beillesztést választok, akkor ugye a 11 oszlopban külön jelennek meg az adatok.
Ezt hogyan tudnám megoldani Access-ben?
Konkrétan amúgy az lenne a lényeg, hogy a 11 tételből csak minden másodikat akarok az űrlap megfelelő vezérlőjébe automatikusan áthelyezni.
remélem érthető voltam
A segítséget leőre is köszönöm.
PS: Először azzal próbálkoztam, hogy egy text boxba bekopizom, majd azt valami makróval átpakolgatom, de nem megy,mert a beillesztés után nincs semmi "elválasztó", a cellák tartalma pedig nem mindig egyforma hosszúak, így a karakterszám sem jó kiindulópont.

-
DopeBob
addikt
Sziasztok,
egy kis segítség kellene, adott egy Excelből átimportált táblázat Dátum-Név-Dolgozott óra.
Egy jelentésben szeretném kiiratni a dolgozott órákat, Dátum és Név szerint csoportosítva. Jelentésvarázslóval sikerült megoldanom majdnem jól, de itt egymás alá írja az órákat. Van arra valami mód, hogy egy sorba írja ki őket?
-
Oly
őstag
Sziasztok
Ismét egy kis segítségre lenne szükségem:
Van egy űrlapom, amibe, ha beírok egy adatot, akkor arra lenne szükség, hogy a beírt adattal egyező rekordokat kilistázza az űrlapon belül.
Megtudtam oldani SubForm-mal, de az nem illik a képbe.
Egy List Box megoldást szeretbék összehozni, csak nem tudom megoldani azt, hogy a ListBox-hoz csatolt lekérdezés kritériumát az űrlapont található vezérlőtől kapja. -
dim dim
tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
thanks!
kipróbálom! -
Elrontottam, bocsesz...

Szóval helyesen így: 2011 Májusáig előre állítottam a dátumot
Cellaképlet is egy "kicsit" módosult
=HA(ÉV(MOST())-ÉV($C$2)<>0;HA((HÓNAP(MOST())-HÓNAP($C$2)+13)-DARAB2(C3:L3)=0;"Tárgyhóig rendezve";HA((HÓNAP(MOST())-HÓNAP($C$2)+13)-DARAB2(C3:L3)>0;"Tartozás: "&(HÓNAP(MOST())-HÓNAP($C$2)+13)-DARAB2(C3:L3)&" hónap ("&((HÓNAP(MOST())-HÓNAP($C$2)+13)-DARAB2(C3:L3))*B3&" Ft)";"Túlfizetés: "&DARAB2(C3:L3)-(HÓNAP(MOST())-HÓNAP($C$2)+13)&" hónap ("&(DARAB2(C3:L3)-(HÓNAP(MOST())-HÓNAP($C$2)+13))*B3&" Ft)"));HA((HÓNAP(MOST())-HÓNAP($C$2)+1)-DARAB2(C3:L3)=0;"Tárgyhóig rendezve";HA((HÓNAP(MOST())-HÓNAP($C$2)+1)-DARAB2(C3:L3)>0;"Tartozás: "&(HÓNAP(MOST())-HÓNAP($C$2)+1)-DARAB2(C3:L3)&" hónap ("&((HÓNAP(MOST())-HÓNAP($C$2)+1)-DARAB2(C3:L3))*B3&" Ft)";"Túlfizetés: "&DARAB2(C3:L3)-(HÓNAP(MOST())-HÓNAP($C$2)+1)&" hónap ("&(DARAB2(C3:L3)-(HÓNAP(MOST())-HÓNAP($C$2)+1))*B3&" Ft)")))
-
Nem tudom, hogy még aktuális-e, de Excelben így "követtem" el a dolgot, lehet, hogy megfelelne. [link]
Itt a cellaképlet, hogy ne a képről kelljen bemásolni, ha ki szeretnéd próbálni

=HA((HÓNAP(MOST())-HÓNAP($C$2)+1)-DARAB2(C3:L3)=0;"Tárgyhóig rendezve";HA((HÓNAP(MOST())-HÓNAP($C$2)+1)-DARAB2(C3:L3)>0;"Tartozás: "&(HÓNAP(MOST())-HÓNAP($C$2)+1)-DARAB2(C3:L3)&" hónap ("&((HÓNAP(MOST())-HÓNAP($C$2)+1)-DARAB2(C3:L3))*B3&" Ft)";"Túlfizetés: "&DARAB2(C3:L3)-(HÓNAP(MOST())-HÓNAP($C$2)+1)&" hónap ("&(DARAB2(C3:L3)-(HÓNAP(MOST())-HÓNAP($C$2)+1))*B3&" Ft)"))
-
dim dim
tag
Üdv Fórum!
Ötletet kérnék Access/Excel guruktól!
Az alábbi feladatot kéne megoldani Accessben vagy Excelben, amelyikben célszerűbb.
Van egy tanfolyam, X résztvevővel. A résztvevők minden hónapban havidíjat fizetnek, havi fix összeget. Az összeget elvileg minden hónapban kell fizetni az adott hónapra, de eléggé laza a társaság, ki ennyivel, ki annyival el van maradva mindig.
Pl. most novemberben három hónapnak be kéne lennie fizetve, de vkinek csak egy hónap, vkinek csak kettő van befizetve. Olyan is van akinek túl van fizetve, és már januárnál jár.
Szóval, én egy kattintással/lekérdezéssel (ld. Access) meg akarom tudni, hogy X ember X hónapnál járva (most épp nov) mennyivel tartozik.
X ember befizette szept-okt, tartozik nov=1 hó
Y ember befizette szept, tartozik okt-nov=2 hó
Z ember nem fizetett semmit=3 hó
Havidíj fix, tehát elmaradt hónap * havidíj.A nyilvántartást szeptembertől- júniusig vezetjük=10 hó=10* havidíj alapvetően, mínusz a befizetett hónapok.
Nyilván novemberben 10-7 hó=3 hó tartozás mínusz befizetett hónapok. Kinek mennyi.
Túlfizetés adott időponthoz képest nem számít = 0 HUF tartozás.
A havidíj ugyan fix, de négy különféle havidíj van, ami csak adott embernél fix.
Pl. X ember 10 ft/hó, Y ember 15 ft/hó, Z ember 20 ft/hó.
Tud ki ötletet adni, accessben ezt hogy oldjam meg? Lekérdezés szabályai?Köszönöm
-
zutyu
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
kösz így már rendben van.

-
A belső dátumok nem módosíthatóak azokkal a progikkal valóban...
Legegyszerűbben úgy lehet ezt kivitelezni, ha létrehozol új néven egy teljesen üres adatbázist, és a régebbiből beimportálsz mindent.
Külső Adatok fül/Access Adatbázis gomb/betallózod a régi adatbázist és OK.
Arra nagyon ügyelj, hogy valóban mindent kell importálni (összes kijelölése gomb), nehogy valami kimaradjon, bár ez esetben figyelmeztetni fog az Access. [link] -
zutyu
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
-
-
zutyu
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
ez sem jó.. annyit tudok, hogy valahol Dos paranccsal lehet módosítani (attribútomok vagy mi fene) nem grafikus felületen.
-
zutyu
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
köszi, kifogom próbálni, bár tegnap próbáltam egy két hasonló progit, de nem sikerült.
Set File Date- nevűt azzal nem sikerült.
Szerintem ez nem változtatja meg a belső óráját. Szóval megnyitom az adatbázist és azon belül van egy kezdési idő. Azt nem módosítja.
-
zutyu
csendes tag
Sziasztok! Olyan feladatom, lenne Access-el kapcsolatban ami talán nem is ide illik, de meg kell változtatnom a már elkészített Adatbázisomnak a keletkezési idejét, mintha friss lenne. Tud ebben segíteni valaki? Tudtommal valami Dos paranccsal lehet. ..de ez se biztos.
Köszi
-
ArchElf
addikt
Ha a több táblád nagyjából azonos adatokat tartalmaz, akkor nem összekötni kellene őket, hanem összefűzni (amúgy ilyenkor felmerül a kérdés, hogy miért van 16 táblád 16 munkafázisra, amikor lehetne egy táblád +1 mezővel ami a munkafázis száma).
Amúgy jó kriptikusan adtad elő a kérdést, semmit gyakorlati dolgot nem lehet leszűrni belőle.Összefűzére egyébként az UNION kulcsszó való - itt azonban figyelni kell, hogy az összefűzendő táblák (lekérdezések) azonos helyen azonos típusú adatokat tartalmazzanak:
beletenni ezt egy query-be (az üres helyeket ki kell tölteni valami fix, vagy számított adattal!):
SELECT "Table1", a,b,c,d,e from Table1
UNION ALL
SELECT "Table2", a,b,"TT2","",e from Table2
UNION ALL
SELECT "Table3",a,0,"TT3",d,3 from Table3
UNION ALL
...
SELECT "Table16",a,b,"TT16",d,e from Table16;Utána már lehet dáumra szűrni (vagy aggregálni).
AE
-
Oly
őstag
Sziasztok
Űrlapon egy TextBox esetén megoldható az, hogy ne tudja a felhasználó módosítani a tartalmát, de kijelölés és vágólapra másolás működjön?
Ha az Enabled NO-ra van állítva, akkor nem lehet kijelölni...

-
fatal`
titán
Sziasztok! Előre leszögezem hogy kb most látok accesst életemben először. Van egy elég egyszerű feladatom

Van egy táblám, két mezője van (Cikkszám, mennyiség). Vannak olyan cikkszámok amelyek egyszer szerepelnek és vannak olyanok amelyek többször. Lényegében a többször szereplőket kellene szummázni, az egyszer szereplőket békénhagyni és ebből kéne csinálnom egy text fájlt (tehát az egész feladatban annyi a lényeg hogy a többször szereplő cikkszámok egyszer szerepeljenek az összeadott mennyiséggel). Remélem sikerült érthetően megfogalmazni.

-
codric
csendes tag
744-re valakinek ötlet? Mit csináltam rosszul, esetleg merre induljak el?
-
Oly
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
stLinkCriteria = "[BillDay]=" & "'" & Me![Lista12] & "'"
A # helyett ' ?
Nem jó...

-
-
Oly
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Szia
IF nélkül sem megy.
Nincs Debug.
Ezt kapom:
Próbáltam úgy is, hogy kivettem a # -eket.
-
-
Oly
őstag
Sziasztok
Private Sub Command21_Click()
If Lista12.Value > 0 Then
On Error GoTo Err_Command21_Click
Dim stDocName As String
Dim stLinkCriteria As String
stDocName = "data Lekérdezés"
stLinkCriteria = "[BillDay]=" & "#" & Me![Lista12] & "#"
DoCmd.OpenForm stDocName, , , stLinkCriteria
Exit_Command21_Click:
Exit Sub
Err_Command21_Click:
MsgBox Err.Description
Resume Exit_Command21_Click
Else
MsgBox "Válassz dátumot!"
End If
End SubA fenti kódra Syntax errort kapok.
Az lehet azért, mert a mező dátum formátumú, a Lista elem pedig 2010.10.10.-es formátumbad adja vissza az értéket?
Szám formátumú mezőkkel simán működik a dolog. -
Oly
őstag
Megtaláltam...
Function AZjog()
Dim rst As Recordset, dbs As Database, LUser As String, TUser As String, nev As String, jogsi As Long
Set dbs = CurrentDb()
Set rst = dbs.OpenRecordset("users")
r = rst.RecordCount
rst.MoveFirst
For x = 1 To r
LUser = "Admin"
TUser = rst("login_name")
If LUser = TUser Then
AZjog = rst("jogID")
nev = rst("user_name")
GoTo Vege
End If
rst.MoveNext
Next x
Vege:
MsgBox "Szia " & nev & "! Jogosultság: " & AZjog
End FunctionCsináltam egy ilyen fgv-t és csak erre kell hivatkoznom minden lekérdezésnél...
-
Oly
őstag
-
Oly
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Amiket felsoroltál az egyik sem hiba.
Direkt vannak így.1. A dátumokat direkt így fogom megadni, mert szűrni kell majd gyakran külön a hónapra és külön a napra is.
tehát lesz olyan lekérdezés ami csak a hónapok 13. napjára vonatkozó rekordokat listázzák ki. Ez így rendben van.2. Nincs két külön tábla a USER-ekre, csak a kapcsolatok megadásánál látszik kétszer.
A felhasználónevet már megtaláltam, hogy hogyan tudom bekérni, csak azt nem tudom, miként tudok vele dolgozni.
-
Hali!
"Ha tudnám, hogy merre induljak..."
Egyenlőre kézifék, semerre se indulj.
Az adatbázis-kezelés legalapvetőbb és egyik legfontosabb része, az adatbázist alkotó táblák megtervezése és létrehozása. Rosszul, az adatbázis-kezelés szabályainak ellentmondó táblák/kapcsolatok/függőségek stb esetén nem szabad továbbmenni, mert onnantól csak a szívás lesz...
Az általad kialakított adatbázis alapjaiban rossz, ezen változtatni kell. Sajnos arra nincs időm, hogy minden elmagyarázzak, mert lehetetlen. No...Ami hiba és javítsd: év/hónap/nap nem 3 mezőbe kerüljön, hanem 1 dátum típusúba.
2 user táblád van, ugyanolyan mezőkkel, na ez nem játszik. valamiért 2 usert használsz, mert pl más típusúak, de ehhez nem kell két azonos felépítésű tábla. Egy users tábla legyen és egy plusz mező, ami azt a típust jelöli, amiért eddig két táblát használtál.Elsőre ennyi...
Fire.
-
cellpeti
nagyúr
Keresd Fire/Soul/CD-t!
-
Oly
őstag
válasz
cellpeti
üzenetére
Ha tudnám, hogy merre induljak, akkor már megcsináltam volna.
Már ott elakadtam, hogy az aktuális felhasználó adatot behívjam, aztán pedig hozzá kellene rendelni valahogy a USER_ID-t.
Ha jól gondolom, akkor valami macro-val kellene megoldani, amiben már azt is tudnám ellenőrizni, hogy az űrlapon melyik mező legyen szerkeszthető az ACC_LEVEL-nek megfelelően. -
Oly
őstag
Sziasztok
Van egy adatbázisom:
A data táblában lévő adatokat akarom űrlapon módosítani, úgy, hogy egy lekérdezéssel töltöm be az adatokat. A lekérdezésben viszont csak azoknak az adatoknak kellene megjelenni, ami az adott felhasználóra érvényes.
Valami olyan megoldás kellene, hogy mikor megnyitom az űrlapot, megnézi a USERS táblában az NT_USER (CURRENT_USER-ből nézve) alapján milyen USER_ID tartozik a felhasználóhoz.
Ezt követően a DATA táblából csak azokat a sorokat tölti be, amelyiknél a USER_1-nem az adott felhasználóhoz tartozó ID van.
Egyszerűbb lenne, ha a DATA-ban a username lenne, de ezzel is csökkenteném a tábla méretét, mert több 10ezer rekord lesz.
Ugyanakkor az űrlap utolsó 2 mezője (Check, User_2) Csak akkor legyen módosítható, ha az adott USER_ID-hoz tartozó ACC_LEVEL (ez egy szám 1 és 5 között) kisebb, mint 2.
Ha azt is lehetne szabályozni a hozzáférési szinttel, hogy a VAR_1 változót legördülő listából csak az első 4-et tudja kiválasztani az a felhasználó, akinek 2-től nagyobb az ACC_LEVEL-je, akkor nagyon örülnék.
Remélem érthető voltam.
Segítséged előre is köszönöm.
-
cellpeti
nagyúr
Üdv!
Nekem olyan gondom lenne, hogy új személyt kellene felvennem az adatbázisba egy új űrlap segítségével. Na de!
Vannak az emberek és azokat A,B,C,D műszakokba kell tudni ide-oda helyezgetni. Illetve felvenni és kitörölni az adott adatbázisból. Ha az emberkét felvettem lehessen változtatni, hogy melyik műszakba akarjam rakni. Illetve ha valakit felveszek a 2.héten az a 2.héttől legyen benne az adatbázisba, és az első héttől ne látszódjon és ugyanígy a törlésnél is.
Kell egy tábla az összes dolgozónak azt gondolom. Illetve mindegyik műszaknak külön kell egy egy tábla?
-
codric
csendes tag
Sziasztok,
Segítségre volna szükségem. Vagy tanácsra. Előre bocsátom, hogy nem értek az accesshez, és miközben az alábbi feladaton dolgozom, úgy próbálom felszippantani az ismereteket.
Van egy munkahelyi feladatom: a napi munkafolyamatokat rögzíteni kell adatbázisban. Eddig excelben tettük, de már alkalmatlan a feladatra. 16 különböző munkafázist kell rögzíteni.
Ezekhez elkészítettem a táblákat, és amelyikhez szükséges volt számítások miatt a lekérdezéseket is. Elkészítettem az űrlap részét is az adatbázisban. Szükségem volt diagramokra, így ezt a részét is elkészítettem. Viszont ahol csontra elakadtam, hogy szükségem volna egyetlen egy jelentésre.
Ennek tartalmaznia kellene 11 munkafázisból különböző adatokat. Van ahol elég a sima táblából vett nyers adat, de van ahol a lekérdezésből számított adat megjelenítésére van szükségem. Ennek a jelentésnek napi intervallumú adatokat kell megjelenítenie. Úgy gondoltam, megjelenítem az adatokat úgy, hogy ebből a 11 fázisból készítek egy lekérdezést, ahol szükséges ott a táblából hívom meg az adatot, ahol meg lekérdezésből kell, ott onnan. (Ja egy fontos dolog, ami az egészet megkavarta: Egy közös van a táblákban és a lekérdezésben, ez pedig a dátum mező. Ezt leszámítva különböznek az adatok. Igen ám, de itt bonyolódnak a dolgok. Van olyan munkafázis ami nem minden nap van, így nem minden nap kerül rögzítésre. Van olyan munkafázis, ahol napi egyszer kerül rögzítésre bele adat, és van olyan, ahol egynél többször is kerül bele adat, ugyanazzal a dátummal.) Tehát elkészítettem a lekérdezést tervező nézetbe, majd amikor átváltottam adatlap nézetre az egész tök üres volt, csak a mező nevekre maradtak meg, az adatok nem jelentek meg. Gondoltam be kéne állítani a kapcsolatokat a táblák között, és elsődleges kulccsal ellátni őket. De már az elsődleges kulcsnál elakadtam. Mert mi legyen az elsődleges kulcs. A dátum nem jó, mert elsődleges kulcs nem tartalmazhat azonos dátumot, de nekem van olyan táblám, amibe muszáj egynél többször azonos dátumot megadnom. Gondoltam, akkor létrehozok egy új mezőt, azonosító néven, és számláló lesz a típusa. Ez még működne is, de ezzel megint az a baj, hogy a táblákban összevissza szerepelnek a dátumok, így lesz olyan adat, ami nem fog megjelenni. És itt állok most elakadva. Fogalmam sincs, hogy a kapcsolatokat hogyan állítsam be, vagy merre lépjek tovább.
Van valakinek valami épp kézláb ötlete? És úgy, hogy értsem is.

Köszönöm
-
sonar
addikt
Nem tudjátok, hogy hol találok egy angol magyar access szótárat?
Egy láma kérdés még, Decimal (15,2) ezt hogy kell pontosan értelmezni?
15 karakter hosszú amiből 2 a tizedes jegy? -
sonar
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
-
-
sonar
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Hali,
Ismerem az SQL-t, csak azt nem tudom, hogy ACCESS-ben hogyan hozzak vele létre táblákat.
-
sonar
addikt
válasz
dani850430
üzenetére
Nekem is lenne egy kérdésem. SQL parancsokkal létre lehet hozni vhogyan táblákat?
-
dani850430
csendes tag
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy hány sora lehet egy táblának. Az excelben ugye valami 65536 sor lehet (nem bizit, hoyg ez a pontos szám), de ennél több nem. Az Accessben van ilyen korlát, vagy lehet akár több millió sora is egy táblának?
-
zollye
csendes tag
Üdvözletem soraim minden Olvasójának!
A tegnapi nap folyamán általam felvázolt problémára megtaláltam a megoldást,
melyet Azok okulására, Akik hasonló problémával szembesülnek, publikálok is.A feltétel rendszerben a "Between"-hez tartozó értékeket idézőjelben zárva próbáltam használni, - amely a "Stringek" esetében működik is.
Ellenben!
A mezők tulajdonságai "Dátum és Idő", ill. "Rövid idő"-re lettek beállítva, ezáltal elvesztették a "String" jellegüket.
A dátumértékeket, amikor feltételben használjuk fel "#" jelek közé kell foglalni, - nem idézőjelek közé. -Ennyi volt a titok nyitja, - s immáron rendben működik minden.
A megoldást az Access magyar nyelvű súgójában ismertem fel.
Üdvözlettel!
-
zollye
csendes tag
Még annyit kipróbáltam - most, - hogy kivettem az idő frissítésére vonatkozó makrót.
Ennek hatására beírt 21:30-kor (!) egy értéket - automatikusan - a beviteli űrlap, de az érték nem felel meg a valóságnak.
Makró feltétel:
[Űrlapok]![Adatbevitel]![Évszak]=3 And [Űrlapok]![Adatbevitel]![Idő] Between "5:30" And "20:29" ---> Beírandó érték "B", - a beírt érték pedig "A"...

A "B" értéket akkor kellene beírnia, ha a Between határoló értékei "20:30", ill. "23:59" közé esnek...
-Hátha segít ez a részlet is...
Köszönettel!
-
zollye
csendes tag
Üdvözletem soraim Minden Olvasójának!
A következő problémával szembesültem - nem gyakorlott ACCESS felhasználóként:
Űrlaptervezés...
Vezérlőelemek programozása - makrók által...Évszak és időpont függvényeként szerettem volna értéket adni egy harmadik mezőnek.
Megírtam hosszas munkával, nagy gonddal odafigyelve a feltételrendszert, amely a végén teljesítette is a vele szemben támasztott követelményeket.A probléma ott kezdődött, amikor automatizálni próbáltam az időpont beírását - oly módon, hogy a beviteli mező fókuszvesztésekor aktuális időpont szerepeljen a későbbiekben az idő mezőben.
Annyira belekeveredtem a probléma megoldásába, hogy "nagy gonddal" elállítgattam a kérdéses mezővel kapcsolatba hozható összes mező tulajdonságait, - ez úgy "csúcsosodott ki", hogy "sikerült" EGYSZERRE 32 sornyi időpontot elveszítenem a kontárságom miatt.
Jelenleg az adattáblában, az űrlapon "Dátum és Idő", illetve "Rövid idő" formátum vannak beállítva, - az alapokhoz visszakanyarodva - az idő mező tulajdonságai, - ellenben sehogy "nem tudom rávenni" a makrót, hogy teljesítse azt, amit a kavarásom előtt üzembiztosan teljesített. A String formátumot is "kiirtottam" a kérdéses mezőt övező vonzatokból.
Mi lehet az, ami nagyon csúnyán elkerülte a figyelmemet?
Van Valamelyikőtöknek használható elképzelése?Az építő, segítő válaszokat tisztelettel megköszönöm!
-
chuwee86
csendes tag
Sziasztok! Nincs véletlenül valakinek bármilyen MS Access-ben megoldott adatbázisa? Le kéne adnom egyet iskolába, viszont még soha nem dolgoztam a programmal. Nagyon nagy segítség lenne. Előre is köszönöm!
-
LangVince
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Nem vagyok nagy Access felhasználó de a jelenlegi problémát a rendelkezésre álló szoftverek közül sztem csak ez tudja megoldani, így muszáj.
Tehát a problémám: van 6 darab táblám, excelből importálva. Minden tábla első oszlopa az ID, ezek kapcsolatban is vannak egymással. Viszont bizonyos ID-k csak az első 2 v 3 táblában vannak jelen, mert a többiben nincs hozzá tartozó mérési adat (mélységi lab adatok). Egy olyan lekérdezést kéne csinálnom ahol minden ID-hez megjelenik az összes adat (ha van ha nincs). Hozzá adom az összes mezőt az összes táblából, de mikor lefuttatom akkor azokat (az ID-ket)kihagyja, ahol nincs mélyebbről. adat (teszem azt az utolsó táblában nincs rá vonatkozó adat).
Kvázi a lekérdezés végére 800ID.vel kevesebb lesz mint az első táblában van....
Remélem érthető voltam
Előre is köszi a segítséget... -
iwu
addikt
hali,
lenne egy láma kérdésem.
van egy jelentésem, le is fut.
annyi kellene, hogy van benne egy csoportosítás, és azt kellene beállítanom, hogy minden csoportot új lapon kezdjen...
nem találom

office 2k7 ről van szó.
thx!
üdw,iwu -
Hali!
Szívesen! Annyi kimaradt, hogy az ELSE ágat a True beírásával lehet helyettesíteni. Tehát ha a feladat az, hogy 1,2 vagy 3 kivételével mindig a "Zero" kerüljön kiírásra, azt így teheted meg.
SELECT
Switch(
Id=1,'One',
Id=2,'Two',
Id=3,'Three',
True,'Zero'
)
FROM Tábla1;Fire.
-
vgergo
aktív tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Köszi a gyors választ.
IIF azért éreztem kevésnek, mert IIF a problémámra ez lett volna:
SELECT
iif(Id=1,"One",iif(Id=2,"Two",iif(Id=3,"Tree","Zero")))
FROM Darab; -
Hali!
Az a gond, hogy ez SQL Server szintaxis, azon futna is, Access-ben helyette használd a Switch parancsot. Pl.
SELECT
Switch(
Id=1,'One',
Id=2,'Two',
Id=3,'Three',
Id=0,'Zero'
)
FROM Tábla1;Fire.
UI: Mondjuk az IIF nem igazán értem miért kevés...
Azon belül is felsorolható több feltétel... -
vgergo
aktív tag
Sziasztok
Mi a baj ebben a lekérdezésben? Azt írja ki, hogy hiányzó művelet.
SELECT
CASE Id
WHEN 1 THEN "One"
WHEN 2 THEN "Two"
WHEN 3 THEN "Three"
ELSE "Zero"
END
FROM Darab;Próbáltam " helyett ' jellel is.
Ez tökéletesen működik, de ez nekem kevés:
SELECT
iif(Id=1,"One","Zero")
FROM Darab;Előre is köszi a segítséget!
üdv.:vgergo
-
Rush888
tag
Üdv!
Egy kis segítség kellene. Van két adatfajta, az egyik egy egyedi kód, a másik pedig a kódhoz tartozó név, például 007 - Bond
. A kérdésem, hogy hogyan tudnám ezt űrlapon úgy megcsinálni kombi panellel, hogy ha kiválasztok egy kódot akkor a hozzá tartozó név jelenjen meg és fordítva?THX

-
ankaz
tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Szia
Sajnos nem jó ez a progi sem, csak 2000 accesstől támogat. Igazából az ütemezést már feladtam.
Ha esetleg abban tudnál nekem segíteni, hogy csináltam egy lekérdezést, aminek az eredményét dbf-be szeretném kimenteni, és a lekérdezésben meghatároztam, hogy az egyes mezők milyen hosszúak lehetnek, akkor az a dbf-ben miért nem marad ott.
Elküldöm privátban a lekérdezést, hátha hozzá tudsz szólni.
Köszi előre is a segítséget! -
Fooler89
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Access 2003-at használok, azt is választottam érettségire.
2007-ben gondolom ugyanúgy kell elkészíteni mint 2003-ban. -
-
válasz
Fooler89
üzenetére
Hali!
Ja igen, én meg elértettem egy "kicsikét"....
(Nálam az "természetes", hogy szerveren mahinálok adatbázist...)Hát ha publikus, akkor küld el a mail címemre az eredeti feladatot, meg ahogy megoldottad, aztán akkor remélhetőleg meg tudom mondani miért ez a jelenség...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Fire.
UI: Ma már nem állok neki természetesen...
-
Fooler89
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Igazából ez gyakorlás lenne érettségire. Szóval csak itthon nyomatom.
(ja igen, elírtam egy picikét
)Nekem az a bajom, hogy a feladatban van egy kép, ami mutatja a táblák közti kapcsolatot.
Adatbázist feltöltöm a megfelelő adatokkal, beállítom a kapcsolatokat (természetesen elmentem) ezek után ha lekérdezésbe berakom ezeket a táblákat az összes táblában található ID mezőt összekapcsolja, ami mindegyik táblának az elsődleges kulcsa(külön-külön) szóval nem szabad összekötni. Így mindig egyesével ki kell törölnöm az ilyen kapcsolatok.Amit meg beállítottam azt meg nem tartja be, rossz eredmény ad ki. Természetesen van megoldásom is, de abból egyszerűen nem tudom megérteni mit kéne máshogy csinálnom.
SQL kódhoz meg sajnos nem sokat értek

-
ankaz
tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Ezt még nem, de hasonlót már próbáltam. Holnap meglesem, hogy mit tud. Az a gond, hogy nem konkrétan táblákat, hanem kb 10-15 táblából összerakott lekérdezést kellene átrakni, bár a leírás szerint megy neki. Amit eddig találtam, az csak a táblákat rakta át.
Hétvégén kiderül...
Köszönöm a segítséget!
-
ankaz
tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
egy régi alkalmazás ment 97es accessbe, amit át kellene vennie egy másik alkalmazásnak dbf-be vagy sql view-be kellene kimenteni, csak azt fogadja el az új alkalmazás
makrókkal meg lehet csinálni automatán? ütemezni tudom?
-
Hali!
A kérdés az, hogy milyen formátumba kellene az adat. Másik adatbázis típus-ként, vagy akár CSV-ként? (Makróval is lehet "operálni")
Fooler89
"A adatbázis feltöltése után beállítottam a kapcsolatok..."
Nem lehet, hogy ahova feltöltötted(pl egy szerverre), ott nincs írási jogod? (Hiába módosítod, a módosítások nem fognak érvényesülni és bizonyos esetekben erről még hibajelzést sem kapsz) Ha ez a szitu, akkor feltöltés előtt módosíts a kapcsolatokon.
Fire.
-
Fooler89
őstag
Egy lekérdezést szeretnék készíteni, több tábla van de mikor bedobálom tervezőnézetbe akkor az Access automatán összeköti az azonos nevű mezőket mikor azoknak nem szabadna együtt lennie, hiszen minden táblának saját számlálója ez a mező.
Ki lehet ezt kapcsolni vagy minden lekérdezésnél ki kell törölnöm ezeket a kapcsolatokat?
A adatbázis feltöltése után beállítottam a kapcsolatok szóval egyáltalán nem értem, miért önállósítja magát az Access. -
ankaz
tag
Sziasztok!
Láttok arra valamilyen lehetséges megoldást, hogy Access 97-ből automatán nyerjek ki adatokat egy meghatározott formátumba? A csavar ott van, hogy teljesen automatán kellene ezt végrehajtani, emberi beavatkozás nélkül. Kézzel meg tudom csinálni, de nem tudom automatizálni.
Ha valakinek van valamilyen ötlete, hogy merre induljak azt megköszönném!Üdv
-
sequator
senior tag
üdv!
Az lenne kérdésem, hogy ha SQL-ből csatolok táblákat Accessbe, hogy tudom csak olvasásra korlátozni a usereket?
Mert az űrlapokat nyilván úgy készítem el, hogy ne írjanak az SQL-es táblákba, de hogy tudom megakadályozni, hogy a táblanézetben beleírjanak?Előre is köszönöm.
sautia
-
HaliAdi
tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Nagyon szépen köszi!

-
Hali!
Az SQL szerencsére viszonylag kevés utasításból felépülő lekérdező nyelv, s bár az Access-ben lehetnek(és vannak is) elsősorban formai eltérések, ennek ellenére ez az oldal szépen összefoglalja az SQL parancsokat, illetve azok lehetőségeit, alkalmazását.
Nézd meg, roppant hasznos: [link]Fire.
-
HaliAdi
tag
Üdv!
Valaki össze tudja nekem írni az Access-ben, SQL-es parancsokat?
-
Sziasztok!
Accesbe kéne egy adatbázist szerkesztenem (házi és holnapra kell).
Igazából azt se tudom hogy kezdjek neki, ezért kérem a segítségetek.Bankkártyás fizetésekről kéne készítenem, melynek 4 táblát kell magába foglalnia:
SZEMELY, SZAMLA, ELFOGADOHELY, VASARLAS(Kapcsolótábla)
Hogy őszinte legyek elképzelésem sincs mivel tölthetném fel a táblákat.Ehhez vannak még feladatok, melyből 2-t nem tudom hogy kivitelezhetnék az új Officeba (meg mongyuk a régibe se):
- név bekérés, s a névtől függő menü hozzáférés
- olyan report, melyhez előbb be lehet állítani a szűrőfeltételtElőre is köszönöm

-
rdi
veterán
üdv,
ez a feladat:
" 2. a másik táblában rögzítse az orvos jelentéseit! betegség kód, napi megbetegedés száma, dátum és orvos kódja mezőkkel. Definiáljon egy számláló mezőt is, mely kulcs.
3. Állítsa be, hogy ebben a táblában ne lehessen olyan rekordot beírni, amely csak a számlálóban különbözik egy már létező rekordtól. (ismételt jelentések elleni védelem)."Az MS honlapja ezt a megoldást javasolja:
"Annak előírása, hogy két vagy több mező értékének minden rekord esetében egyedi kombinációt kell alkotnia: Tegyük fel például, hogy van egy elérhetőségi adatokat tartalmazó tábla. A mezők valamely kombinációját, például a Kapcsolattartó nevét, a Címet és a Várost, kijelölheti a tábla elsődleges kulcsaként."Ez működik is, de csak akkor, ha a számláló mező már nem kulcs.
Tud -e valaki más megoldást erre, hiszen ez így nem igazán jó?
Új hozzászólás Aktív témák
- Projektor topic
- Okos Otthon / Smart Home
- Élőszereplős rövidfilmet kapott a Resident Evil Requiem
- Elégedetlen lenne az NVIDIA AI gyorsítóinak tempójával az OpenAI?
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Apple asztali gépek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali fotós kérdések órája
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- További aktív témák...
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Autodesk & CorelDRAW - Azonnal - Számlával - Garanciával
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B650M R7 8700F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6800XT 16GB Zalman Z1 PLUS CM 750W
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Acer Chromebase All-in-One PC 23.8" Touchscreen
- HP EliteOne 800 G6 All-in-One i5-10500 16GB 512GB 24" Érintőkijelző!! 1 év garancia
- LG 77C4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs

)