- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- MasterDeeJay: H110-es lapban 10.gen Comet Lake működhet?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Mr. Y: Motoros sztorik #06
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Megnéztem, a grub.cfg-ben a vmlinuz és az initrd fájlok nevei egyeznek azzal, amik a /boot alatt vannak. Annyi eltérést fedeztem eddig fel mindössze, hogy az általam fordított vmlinuz fájlok application/octet-stream helyett application/x-ms-dos-executable típusúak. Nem tudom, ez számít-e.
bambano: hmm.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Inkább óda a bitistenhez lesz ebből.
A patchelt forrás se adott bootolható végeredményt, ráadásul szerintem azért, mert már a kernel konfigurátor is azt mondja, hogy 4.20 RC6 kernelt konfigurál, hiába van szó a 4.19.6 vagy 4.19.9 forrásról. Amit a make install feltesz, annak 4.20... lesz a neve és a grub a ramdisk betöltésekor elhal, hogy nem talál ilyet.
Most szedem le a 4.20 RC6 forrását és lefordítom azt. Hátha azzal már jó lesz. Ilyennel még nem találkoztam, hogy a kernel konfigurátora ne lenne összhangban a forrással.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, a tabletes sztori, amit itt beszéltünk: https://prohardver.hu/tema/a_nagy_linux_topic/hsz_27476-27487.html
Azóta írtam a kódban talált Inteles email címre ezzel a problémával, onnan hamar kaptam választ és be is cczte az egyik kollégáját is, így most az Intel két fejlesztőmérnökével levelezek. Tőlük jött a tipp, hogy hogyan kellene megcsinálni egy quirk-et erre. Ismerik a jelenséget, a Lenovo tabletjeinél szintén ezt kell alkalmazni.
Most megírtam a módosításokat, csak le kell fordítani és tesztelni. Ott még nem tartok, hogy mindezt távoli gépről csináljam (pedig itt van a 12 szálas Ryzen a gépben), így a tableten húztam fel a build környezetet.Még hátra van, hogy a realtekkel is levelezzek, mert egy érdekes kérdés, hogy miért működik Windows alatt a hangcsip, ha egyszer nem az, aminek mondja őt az acpi. Az Inteles srácok arra gondolnak, hogy valószínüleg regiszter szinten (?nagyjából?) egyforma a két csip, ezért megy...
drup:
Azt a hibát követtem el, hogy letöltöttem a forrást a git repóból, de nem követtem az utasításokat, mi szerint az alatta linkelt 5 patch-et sorban egymás után fel kell tenni, mielőtt lefordítom a kódot. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Egy valamit azért súlyosan benéztünk ezzel a relabel dologgal
NEM működik a fixfiles, ha disabled a Selinux.
Online meg nem lesz disabledből semmi más.
Sehogyan.
Tehát muszáj rebootolni.
Egy "felesleges" gépet stikában rebootoltam, azon viszont szerencsére gyorsan lement - gondolom mert targeted a Selnux, így nem nézett át mindent. Így viszont vállalható.
Majd a következő újraindítós műsornál kell odafigyelni, hogy hosszabb outage-t kérjünk... -
-
-
Nem.
Előző support csapat idióta volt, és disabledben volt a Selinux. Így kaptuk. Amúgy nem nagy cucc, van pár száz giga adat gépenként+az OS, szóval még nem is sok.
A céges policy szerint nálunk lehet permissive+targeted, de disabled nem. Tehát vissza kéne nyomnom, de az azzal jár, hogy valamikor relabel lesz.
Vagy a következő boot lesz pár óra (nem szívesen rebootolunk amúgy sem, ezek nem helyben vannak), vagy most letolom online.
Na most ha nem is az egész háttértárat, de legalábbis az adatpartíciót relabelezem fixfiles-sel, akkor milyen para lehet?
S ha az egész winyót?
Ezért érdekelnének tapasztalatok, mert utánaolvastam, de sok olyat nem láttam, ahol leírték volna a fixfiles veszélyeit. -
Na, azert az AMDGPU-PRO driver vonalat ne eroltessuk.
Okes, a CentOS az egyik a keves tamogatott disztro kozul, de egy csomo dologban butabb, mint a nyilt driver.
Hogy mast ne mondjak, neha emiatt kell honapokig kesleltetni a CentOS verzio frissitest. Pl. a 7.3->7.4 valtaskor.Ettol fuggetlenul nagyreszt biztos igazad van, elhiszem, hogy sokmindent visszaportolnak.
-
En valtogatni szoktam Arch/Fedora es Debian kozott. Nalam altalaban hardveres dolgok (ujabb IGP, ujabb andoidos telo, stb.) miatt kell ujabb kernel/mesa/usb-tools, mtp-tools, stb. ami debianon sok pocsolessel lenne csak megoldhato, egyszerubb egy nehany honapig (neha egy evig) pl. Fedora-t hasznalni.
Volt, mar, hogy csak az Arch volt a megoldas (Akkor meg nem volt tapasztalatom a Fedora Rawhide es OpenSuse Thubleweed-del.).
Debian Testing es Unstable repokkel sajnos voltak rossz tapasztalataim. Ott tenyleg tobb hibaba botlottam, mint pl. Fedora-n. -
Dißnäëß
nagyúr
Á nem, kösz, inkább Windows. Egy nagyon konstruktív kolléga azt mondta, hiszek a jóindulatában, igazi lelkes jóakaratú magyar, szeretem az ilyet.
Szerintem semmi nem ment át abból, mit akarok. (Hogy ki miatt, hagyjuk, simán vállalom egyébként).
Eddig amúgy nonstop ssh-n túrtam végig és még a tűzfal is saját volt, legalábbis a csomagszűrő része.
Van egy Core2-es laptopom, pont 20-at ér, 4G-vel, most Ubuntuval. Egész jó, mondjuk az Intel GMA egy hulladék benne. De hogy ezt kéne betennem egy DC-be, izé
Köszönöm, köszönöm, szuper topic. Csak így tovább !
-
-
-Ben-
veterán
A firefox, a chromium, a gnome-shell és a /usr/lib/xorg/Xorg tépi a processzort. Ablakmozgatásnál meg főleg...
Szerk.: Az Xfce tényleg sokkal jobb, mint a Gnome, de görgetésnél az se az igazi. Erőteljesen mosódik a tartalom. Összességében még mindig a KDE a legjobb, de böngészni, videót/filmet nézni egyikkel se lehet normálisan.
-
-Ben-
veterán
Lehet, hogy az nV szoftver lesz a beteg. Ahogy látom, Radeonod van. A Linux kezdőknek topikban többen is írták, hogy AMD/ATI kártyákkal nagyon smooth minden, míg az nV kártyákkal nem feltétlenül. Én meg pont azért erőltettem az nVidiát, mert régen erőteljesen szívtam az ATI -val....
Erősebb kártyákkal állítólag nincs gond. Ismerősnek GT 1050 dorombol a gépében és nagyon szépen működik minden. Csak pl. nekem teljesen felesleges egy GT 1050, ezért is vettem egy alap kártyát, ami játékra nem alkalmas, netezésre és sok más egyéb dologra viszont - elméletileg - tökéletes, hisz a 9400GT is az volt.
Mindenesetre, ha a szoftver jelenti a problémát, akkor erre aligha lesz mostanában megoldás.. Nyílt és zárt driverrel se akar normálisan működni. -
-Ben-
veterán
Csak ez az egész azért érdekes, mert a GT710 elődje egy nagyon öreg 9400GT volt, amivel a 16.04 jó ideig kiválóan működött zárt driverrel. Aztán jó kérdés, hogy mikor, de elkezdett akadozni a gépezet. Feltételeztem, hogy az öreg SSD vagy a szintén nem túl fiatal 9400GT elfogyhatott, ezért lecseréltem az SSD-t és a VGA-t is, majd telepítettem a 18.04 -et. Nagyjából ugyanaz a helyzet, de a 18.04 -nek köszönhetően egy kicsivel még rosszabb.
Kíváncsiságból kipróbáltam Live a 14.04 -et, mivel az még nagyon simán hasított. Nos, a böngészőben való görgetés már azzal se valami „smooth”. Sok program megnyitásától kevésbé, de azért megfekszik a gép.
Ebből gondoltam, hogy hardveres a gond, mivel már mind a zárt mind a nyílt driverek végig lettek próbálva és korábban még a szerényebb képességű nyílt driverrel, illetve gyengébb videokártyával is remekül működött minden.Nézegetem a htopot. Egyértelműen a firefox és a gnome-shell húzza a processzort. Teszek egy próbát az xfce -vel is, de tulajdonképpen az asztali környezet akadozását a KDE is megoldja, hisz KDE -vel minden vaj simán működik, kivéve a böngészők.....
Egyébként lehetséges, hogy egy GT 710 már általános használatra is kevés?
Nagyon furcsállom. Emlékszem még a régi időkre, amikor egy 8600GS tökéletesen vitt mindent a 9.04 alatt.
-
-Ben-
veterán
it8720-isa-0290
Adapter: ISA adapter
in0: +0.93 V (min = +0.00 V, max = +4.08 V)
in1: +1.54 V (min = +0.00 V, max = +4.08 V)
in2: +3.34 V (min = +0.00 V, max = +4.08 V)
+5V: +3.01 V (min = +0.00 V, max = +4.08 V)
in4: +0.00 V (min = +0.00 V, max = +4.08 V) ALARM
in5: +3.02 V (min = +0.00 V, max = +4.08 V)
in6: +0.02 V (min = +0.00 V, max = +4.08 V) ALARM
5VSB: +3.04 V (min = +0.00 V, max = +4.08 V)
Vbat: +3.10 V
fan1: 1490 RPM (min = 0 RPM)
fan2: 0 RPM (min = 0 RPM)
fan3: 1214 RPM (min = 0 RPM)
fan4: 1231 RPM (min = 0 RPM)
temp1: +34.0°C (low = +127.0°C, high = +127.0°C) sensor = thermistor
temp2: +34.0°C (low = +127.0°C, high = +127.0°C) sensor = thermal diode
temp3: +49.0°C (low = +127.0°C, high = +127.0°C) sensor = thermistor
intrusion0: ALARM
coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Core 0: +41.0°C (high = +80.0°C, crit = +100.0°C)
Core 1: +39.0°C (high = +80.0°C, crit = +100.0°C)
Core 2: +39.0°C (high = +80.0°C, crit = +100.0°C)
Core 3: +39.0°C (high = +80.0°C, crit = +100.0°C) -
Frawly
veterán
Egy másik topikban is ugyanezt kérdezte, én ott válaszoltam neki.
Igazából Linux alatt nincs nagyon lehetőség szoftveresen feszeket kiírni. Ha olyan szenzor van az alaplapon, és felismeri az összes adatot az lmsensors csomag, akkor elméletileg lehetséges, gyakorlatilag nem láttam még olyan gépet Linuxszal, amelyiknél ki lehetett volna ezt szoftveresen jelezni.
-
MasterMark
titán
Hát ez érdekes, most kihúztam az usb-hub-ot amire a bill meg egér volt kötve, és így egyáltalán nem látszik semmi. (Mármint csak a root hub-ok.) A dlink usb hub csak véletlen egybeesés ezek szerint.
imac@imac-desktop:~$ lsusb
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hublspci-on se változik semmi.
Ez azt jelenti, hogy egyáltalán nem is látja az oprendszer?
csixy: rfkill semmit nem mutat a list all-ra.
-
-
MasterMark
titán
Ez egy iMac G5, a wifi pedig USB-s D-Link GO-USB-N150.
Ilyen networkos cuccok vannak, itt hozzaadtam a wifi-t meg kitoltottem, de ugy kulonosebben semmi nem tortent az eg vilagon:
-
MasterMark
titán
imac@imac-desktop:~/RT_Linux_STA$ lsusb
Bus 001 Device 044: ID 04b4:0101 Cypress Semiconductor Corp. Keyboard/Hub
Bus 001 Device 043: ID 1532:0042 Razer USA, Ltd
Bus 001 Device 042: ID 05e3:0606 Genesys Logic, Inc. USB 2.0 Hub / D-Link DUB-H4 USB 2.0 Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hubItt mintha ott lenne a D-Link cucc.
Oke, hogy van, de nincs wifi attol meg.
Probaltam uj wifi-t hozzaadni, de ugy nagyon nem tortent semmi.
Van erre valami modszer? -
-
MasterMark
titán
Tippre, tegyük fel, hogy ez lehet az:
drivers/net/wireless/realtek/rtlwifi/rtl8188ee/rtl8188ee.ko
Akkor mit csináljak vele?
szerk.: A gyári driver telepítése is elhasal a make-re, valami olyasmi a baja, hogy:
...crypt_md5.c:1:0: error: -mcmodel not supported in this configuration
/*
^ -
MasterMark
titán
Ubuntu MATE, a PowerPC-s változat.
sh4d0w: Csak annyi a bajom, hogy bonyolultnak látszik.
csixy: Ennek utánanézek, köszi.
szerk.: Ahogy nézem, ezt is ugyanúgy kerndel modulként kell fordítani, és úgy lehet felrakni.
szerk.2: Emiatt felmentem most a gyártó oldalára, és van ott egy linux driver, bár ez is ilyen fordítgatos cucc, de teszek egy próbát. -
bambano
titán
nem, hanem arra gondol, hogy mi lesz a fájllal, ha a fájl neve egy darab nulla karakterből áll.
merugye c-ben az a string vége karakter. falusiasan: nullstring.a kérdés egyébként teljesen jogos, nyilván be kell dobni előtte egy-két háziszilvát, hogy ilyen hülyeség az ember eszébe jusson
de abból az irányból megközelítve, hogyha írsz egy programot, ami fájlokat kezel, akkor hogyan kell lekezelni az üres fájlnév esetet, teljesen jogos.
-
r4z
nagyúr
Koszonom, ezt a fajlbairasos modszert kiprobalom. Az meg helytakarekos is, ha mar ugyis VM-ben dolgozom. Most a 16GB-os swap particioval sikerult beroffenteni a rendszert (turelmetlen voltam
), osszesen 7-8GB memoria eleg lett vegul neki.
Az OpenStack lenyege, hogy minden feladatra kulon szerver van. Egymas utan telepulnek a csomagok, jonnek letre altaluk a VM-ek, es szinkronizalodnak ossze ezek minden uj VM indulasa utan, igy hamar el tud fogyni a memoria, mire egy hasznalhato alap elkeszul.
-
-
-
Lacc
aktív tag
1. Volt olyan scenario is.
2. Az is volt, láttam erről leírásokat.
3. Igaz, meg is teszem, itt a link, már írtam is hozzá.
4. Most jeleztem. Igazából a Chromium is bugreport után nem volt kedvem jelezni.Ami nekem feltűnt, hogy amikor a PC-n volt telepítve csak maga az Ubuntu, és nem UEFI-ben, akkor nem volt gond.
Most UEFI-ben a Windows 10-el, gond van 16.04.2 LTS, 16.10 és 17.04-en is. (Ha magában volt a 16.04.2 LTS legacy módban, akkor felment)
A virtualbox rákérdezett, hogy kikapcsolja-e a 'secure boot'-ot. Ha igen, vagy nem-re mentem, ugyanaz a hiba kód jött.Ezt megírtam, szerintem valahol itt lehet a probléma.
-
törölt tag
Fedora-t próbáltam. Elsőre jónak tűnt, a Live-ban bohóckodtam picit. Aztán nekiálltam telepíteni, de folyton valami hibára futott az SSD particionálás közben. Aztán ebbe bele is fagyott. Majd teszek vele még próbát.
Ubuntu-n a 375 zárt driver sem oldotta meg a problémát sajnos, amit az OS felajánlott. A 378-as PPA-ból letöltött sem volt jobb.
W7 telepítőben van elméletileg USB3+NVME driver, az ilyen jellegű desktop alaplap miatt tettem bele, azzal működik az alaplap, de a laptop nem szereti ugyanúgy.
-
Attól, hogy bent vagy a desktopon még a háttérben szüttyöghet egy kicsit.
OK, de ezelőtt hárommal várakozott a desktopra 1,5 percet, most meg bejött hamar, kb. mint eddig!
Jessie már csak nevében az régóta, strech/experimental frissítéseket szokott kapni, bár már egy hónapja nem néztem.
systemdével nincs nekem bajom, eddig azt se tudtam, hogy van, ill. tudtam csak nem érdekelt!
-----------------------------------------------
Most visszajöttem és piszok gyorsan bootol a Mint, viszont ezt kiírja még (Bootup is not yet finished)
1 perc múlva is, viszont ha bebootol rendesen, akkor nem érdekel.ubyegon@ubymint18 ~ $ systemd-analyze blame
1.127s postfix.service
1.083s nmbd.service
1.063s samba-ad-dc.service
653ms lvm2-monitor.service
549ms networking.service
518ms ModemManager.service
465ms accounts-daemon.serviceÚgy látszik, kilőtte a lassító folyamatokat...ez már nem tűnik vészesnek.
Köszi nektek, alakul ez!
-
törölt tag
"Ez az egyszerre systemd meg sysvinit egy nagy kupleráj."
Egyetértek!Systemd-s rendszeren a systemd-timesyncd-t kéne használni, nem az ntpd-t...
(#25403) ubyegon2: az ntp beállításait kéne megnézni, valszeg nem éri el a beállított szervereket (nézd meg, hogy pingre mit válaszolnak).
A sudo ntpq -p egyébként mit mond?
-
Kiszedtem, leszedtem a netex73-at is, ugyanaz a helyzet,
Bootup is not yet finished. Please try again later.
, azonban gyorsabban bebootolt és belőtte a FF-ot is. Fene se érti ezt, igazából ha bebootol gyorsan, akkor a fenét se érdekli a systemd-analizé.Ez a sysvinit/systemd keveredés nekem is feltünt a kimenetben előbb.
Pár lépésre vagyok attól, hogy újra a Jessie-t használjam állandóra.
Az Ipv6-ot nem kéne kikapcsolni?
Már Jessie sem a régi, egészen lelassult a boot.
ubyegon@debian:~$ systemd-analyze
Startup finished in 2.084s (kernel) + 9.329s (userspace) = 11.413sMost már elegem van az Ubuntu alapúakból egy időre! Maradok a jó öreg Jessie-n.
Köszi nektek, hogy próbáltatok segíteni, ha valami megoldás beugrik, azért szóljatok, de most Jessien kívül csak valami anno Arch alapú jöhet számításba.
-
Mostanában nem, de ez a netex nem is kell ide, csak a schedulereket raktam bele anno.
#!/bin/sh -e
#
# rc.local
#
# This script is executed at the end of each multiuser runlevel.
# value on error.
#
# In order to enable or disable this script just change the execution
# bits.
#
# By default this script does nothing.
echo noop >/sys/block/sda/queue/scheduler
echo deadline >/sys/block/sdb/queue/scheduler
echo deadline >/sys/block/sdc/queue/scheduler
bash /opt/NeteXt73/APM/apm_status_fix
bash /etc/apm-ext73/wol false
bash /etc/apm-ext73/advanced_power_management_by_ext73_performance-ondemand_v5.2 false
exit 0remélem ezzel kilőttem a háló időt
ubymint18 ubyegon # systemctl disable ntp.service
Synchronizing state of ntp.service with SysV init with /lib/systemd/systemd-sysv-install...
Executing /lib/systemd/systemd-sysv-install disable ntp
insserv: warning: current start runlevel(s) (empty) of script `ntp' overrides LSB defaults (2 3 4 5).
insserv: warning: current stop runlevel(s) (1 2 3 4 5) of script `ntp' overrides LSB defaults (1). -
Megpróbáltam kétszer, de netem van, viszont ugyanúgy várakozik és ezeket írogatja:
ubyegon@ubymint18 ~ $ systemd-analyze
Bootup is not yet finished. Please try again later.
Bootup is not yet finished. Please try again later.Bár bebootolt már, mert FF-et is tudom használni. Még mindig ezt írja, az előbb a -blame 3,5 percet írt.
no most írta ki:
Startup finished in 4.572s (kernel) + 3min 48.791s (userspace) = 3min 53.364ssystemctl disable NetworkManager-wait-online.service
Ezt próbáltam a laptopnál is, de ott sem működött. Nem is számítottam rá, mert eddig sem jött elő, így valami egyszer csak bekapcsolhatta, ami nem engedi kikapcsolni. Ma még nem is frissítettem semmit.
Vagyis még reggel, de ezt a másik gépen nem csináltam:Install: radeon-profile-daemon:amd64 (0.1.20~xenial, automatic), radeon-profile:amd64 (0.1.17~xenial), libdrm-dev:amd64 (2.4.70-1~ubuntu16.04.1, automatic)
End-Date: 2017-03-17 05:20:52 -
Most saját gépen is csinálja, a másik egy szűz telepítés volt a Lenovo G580-on, üres SSD-re. Megnézem reboottal most.
Biztosan csinálja, mert laptopon is ezt írta ki sokáig:
Bootup is not yet finished. Please try again later.---------------
most már kiírja:
Startup finished in 4.577s (kernel) + 1min 30.291s (userspace) = 1min 34.869sLegutóbb az userspace olyan 12 sec körül volt.
Értettem ám.
(#25394) Vladi -
-
törölt tag
Elvileg szabálytalan leállítás okozhat ilyet. Tipikusan az átmeneti fájlok törlődtek, de az inode bejegyzéseket továbbra is foglalják.
A másik lehetőség, hogy a struktúrában már nem tartozik bejegyzés hozzájuk, de valami adat még van a lemezen, mert valami folyamat nyitva tartja. Ilyenkor viszont a folyamat bezárásakor el kéne tűnniük az árva inode-oknak.Szerk.: egyébként csatolt fájlrendszeren nem egészséges fsck-t futtatni...
-
Andralin
aktív tag
Nagyon köszi, hogy szóltál, én valahogy nem vettem észre!
Több helyen is ahol két soros volt az action leírás, ezeket a második sorokat elfelejtettem kikommentelni.Tegnap este javítottam, most azóta a maillog alapján nem küldöget kifelé semmit, csak a helyi root-nak a figyelmeztetést a kitiltásokról.
Amúgy találtam egy olyam kiegészítést a fail2ban-hoz, ami egy Google mapre felpakolgatja a kitiltott IP-ket geolocation alapján. Be is állítottam a szerveremre, nagyon jól néz ki, ahogy szépen gyűlnek a zászlócskák minden kontinensen.
-
gery2123
őstag
Na sikerült megoldani a problémát, de nem a transmission segítségével
Annyi mindent állítottam már szegényen, hogy inkább hagytam az egészet.
Felrakta a qbttorrent-nox-ot aztán minden ment elsőre. A webes felület is okosabb, és nem volt gond a beállítással. Egyet kivéve.....de ez transmission alatt is gond volt.
Ugye samba fájlmegosztás van a media/hdd/share mappán. A share mappába Videók, Dokumentumok....
A Videók mappába külön Sorozat külön Film. Eddig minden jó és szép. Azonban ha a qbt letölt valamit, akkor arra a letöltött mappára nincs jogosultságom.... film esetén nem tudok bele rakni felirat fájlt, csak ha terminálban adok magamnak jogosultságot. Ez a transmissionnál is megvolt, de jó lenne valahogy megoldani. Csináltam már groupot amibe magam és a qbtuser beraktam, majd a Videók mappára beállítottam a group-ot, de ugyanúgy semmi. Engedély megtagadva...
Valami ötlet? -
bambano
titán
"Ezért az alsa (Pulseaudio) csak 2.0-nak látja, miközben tudja a 7.1-et is windows alatt (Manjaro)." találgassak?
egyébként ott van a logokban minden, ami kell:
-Werror=date-time ez a fordítási opció nem tetszik neki, ha jól látom.
ezt kell kitörölni a makefile-ból vagy megmondani neki, hogy bele se tegye. -
jobarat01
tag
eddig egyszer próbáltam akkor működött, azóta csak frissítéseket meg a transmission daemon-t telepítettem
a pendrive működik windows 10-enLenry-nek:
root@server3:~# ls - l /dev/sd*
ls: '-' nem érhető el: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
ls: 'l' nem érhető el: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
/dev/sda /dev/sda1 /dev/sda2 /dev/sda5 -
-
-
-
Tim82
félisten
-
brickm
őstag
Sziasztok!
A külső hdd problémám megoldódott, bár nem értem linux alatt miért működött probléma nélkül, ugyanis, egy másik ilyen keretről, aminek eltört az eleje, leszedtem az usb vezérlőt, áttettem, bízva benne, hogy nem sokat változott a design. WIndows lemezkezelő, hdd bedug, tölt-tölt, na mondom ezse jó, erre bejött látja, leformáztam megint, vissza is tettem a cuccaim egy részét már.
Plusz eddig állandóan ment a HDD, akkor is ha nem használtam, most ha X ideig nem ír\olvas rá a gép, leáll. Tökjó.-
Köszönöm mindenkinek a tippeket, tanácsokat. -
vargalex
félisten
Van az alaplapon is tüskesor az USB2-nek, illetve USB3-nak. De az nincs kivezetve. A hátlapi USB- be csatlakoztatva viszont működnek az eszközök, ahogy írtam. Sebességet majd alkalomadtán nézek, mert kell szereznem egy PS/2 billentyűzetet. Mert most az USB-s nem játszik.
Dmesg-ben ezzel kapcsolatban annyi van, amit bemásoltam.
Tápot majd még megnézem, mert nem vagyok biztos a PicoPSU-ban... Mondjuk, ha a CPU-nak elég, nehogy kevés legyen már az USB-nek. Persze az egyik 5V-os ág lehet akár hibás is. Azzal nem vagyok tisztában, hogy valamelyiket csak az USB vezérlő kapja-e.
Most kaptam garis cserében a lapot, így ismét van 3 év garim. Viszont mivel igazából működik, visszavinni nem akarom, mert bevizsgálják, majd azt mondják, hogy jó és még én fizethetek... -
bambano
titán
"zárt nvidia driver szívás.": ubuntu telepítéskor rákérdez és felrakja azt, amelyiket választod és működik. debianban van rá metacsomag, ha felrakod, akkor maga alá húzza a zárt drivert és működik.
ebben mi a szívás? a notebookomban ha biosban engedélyezem az optimust, simán felismer minden kijelzőt és működik. pontosabban 4 éve, mikor utoljára próbáltam, működött.
egyszer volt komolyabb szívás az nvidia driverrel, mikor egy meredeken súlyosbított notebookon kellett felraknom, amiben három videokártya volt. ahhoz kellett guglizni egy sort.
aki annyira ismeri a hupot, hogy megalapozottan trollneveldének tarthatja, az akkor annyira is ismeri, hogy ott sokszor írnak a btrfs hibáiról.
-
> Ha a nyílttal meg tudod csinálni amire szükséged van, akkor inkább azt használd.
Dramai teljesitmeny- es funkciokulonbseg van.
> Bár rémlik, hogy a gpu váltás nem teljesen megoldott.
Nem megoldott.
> Máig nem fogom fel, hogy minek a laptopba 2 gpu.
Mostmar egyre ritkabb, de pl. az elozo laptopomban azert volt ez muszaj, mert a legutobbi idokig az integralt GPU nem tudott 4K kimenetet 60 Hz-en.
-
Tóniszomszéd
csendes tag
Miért pont neki higgyem el?
Egyébként tényleg érdekel a miértje, mert a szerverem építèsekor kicsit nézelődtem, hogy mit érdemes és rootfs-nek használni, ami lejött a találatokból, hogy elsősorban ext4, utána btrfs, bár ez némileg lassú, esetleg zfs, de érdemes várni vele, mert még friss darabnak számít linuxon. ReiserFS-t úgy vettem észre, annyira nem.
Valami dereng, hogy egy kört már futottam vele, és akkor is kiderült, hogy csak arra nem jó, amire én használnám, de ő azt írta, hogy egyáltalán ne...Többieknek: NEM backup megoldást keresek, azzal boldogulok. Olyan eszköz kellene, amivel egy restore-nál gyorsabban és kisebb adatvesztéssel fel tudom éleszteni a rendszeremet, ha tönkreteszi akár egy update, akár egy félresikerült átkonfigurálás. Pl. ha GUI tool segítségével konfigurálok valamit és nem tudom, milyen fájlokat piszkál. Ezért mertem említeni a system restore-t Windows-on, ami ha nem is 100%-ban, de kb. ezt tudja.
Nem akarok óránként hagyományos értelemben vett mentést futtatni, csak azt nem látom, hogy az lvm/fájlrendszer snapshotok alkalmasak lennének ilyesmire.Az egész meg onnan indult, hogy vannak olyan grafikus eszközök, amikről már nem tudom, hány helyen rondítanak a rendszerbe, nem is érdekel igazán, mert használni akarom a gépet, nem bitről bitre ismerni.
Például az nvidia konfiguráló programja okozott most kellemetlen meglepetést, karöltve a grub konfiggal.
Váltottam az integrált vga-ra, reboot, grub nem áll meg a menüben, ezért nem tudom letiltani a GUI indítást. Rendszer ssd-ről villámgyorsan indulna, de az X valami bugba szalad és nem tud elindulni, helyette telefossa a konzolokat a hibaüzenetekkel, végtelen ciklusban, emiatt bejelentkezni is alig lehet, nemhogy konfig fájlokon matatni. Végül találtam "megoldást": belépés, sudo -i után sysctl kernel.printk="0 0 0 0" után elhallgatott és rendbe tudtam tenni a grubot is és az X-t is, de ez szerencsés eset volt. Láttam ennél rondábbat is, nem örülnék, ha egy ilyen miatt egy komplett rendszert vissza kellene másolni legközelebb. -
-
-
Gyak Minden felhasználónak van egy ugyanilyen nevű mappája a szerveren a home/.../usernev alatt, amit ha egy az egyben felcsatolok, akkor minden kis profile a szereverre kerül, ami egyrészt szükségtelen, másrészt több felhasználónál nagyon le is lassítja a hálózatot, szóval elég lenne csak az adott felhasználó mappáját felcsatolni mondjuk a /home/mappáim alá a klienseken.
-
-
PumpkinSeed
addikt
-
PumpkinSeed
addikt
Köszi majd átrágom, én is találtam párat amúgy az RPM készítésről.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Renault, Dacia topik
- Call of Duty: Black Ops 6
- TCL LCD és LED TV-k
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Előrendelhető a OnePlus Pad 3
- iPad topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Leica kamerákat kap a Xiaomi Mix Flip 2 is
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Samsung Galaxy A33 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 MAX 36GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Huawei Mate 20 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged