Új hozzászólás Aktív témák

• Dißnäëß

nagyúr

Sziasztok,

úgy érzem, van egy témám, amivel kapcsolatban jobb, ha erősítésért jövök, hátha tudtok valami okosat mondani.

Adott egy 240-es Intel SSD-m, eléggé használt már és ezen van minden, ami rendszer. Két rendszerről beszélünk: egy W10 (ezt játékra tartom, ritkán veszem elő) és egy Debian (lvm-en).

Kb. így néz most ki a felállás. Historikus és lustaság oka van a kicsit káosznak, bár annyira nem vész:

Model: ATA INTEL SSDSC2BW24 (scsi)
    Disk /dev/sdd: 240GB
    Sector size (logical/physical): 512B/512B
    Partition Table: gpt
    Disk Flags:
    Number Start End Size File system Name Flags
    1 1049kB 524MB 523MB ntfs Basic data partition hidden, diag
    2 524MB 628MB 104MB fat32 EFI system partition boot, esp
    3 628MB 645MB 16.8MB Microsoft reserved partition msftres
    4 645MB 79.3GB 78.6GB ntfs Basic data partition msftdata
    5 79.3GB 80.3GB 1000MB ext4 boot
    6 80.3GB 106GB 25.2GB lvm
    8 106GB 168GB 62.9GB lvm
    7 168GB 240GB 71.6GB ext4 W10_VM

1, 2, 3 - szerintem érthetők kb.
    4 - natívan futó W10 C:
    5 - Linux boot
    6, 8 - Linux rendszer cakkpakk, eredetileg csak 6, majd hozzácsaptam némi plussz helyet 8-assal.
    7 - Korábban natív W10 D: amit leürítettem és most egy W10-es VM-nek fenntartott partíció, virtualizálva futtatok 1-2 totál Windows függő dolgot a Linux alatt, semmi kül.

Szeretnék átköltözni erről az SSD-ről egy újra. Ti hogyan tennétek ?
    Újratelepítés nélkül.

Elképzelésem szerint fogom magam és butában át-dd-zem egyiket a másikra. Ezzel kapcsolatban pár aggályom van és talán meg is válaszolom magam, miért NE:

1. eszközök fstab-ban nem /hda, hdb és hasonlók mentén vannak mount-olva, hanem uuid-k alapján. Ami jó és így helyes (általában), de ha tegyük fel, dd-vel áttolom erről az újra az egészet és arról indulok, az újon lévő fstab-ban át kell a régiről az újra írnom az újonnan kapott UUID-re, ha jól sejtem. Ami eddig szép és jó, de honnan lesz az új eszköznek új UUID-je, ha rá dd-ztem a meglévő régit ?

2. A méretük is eltér, 240G -> 500G, pláne nem tudom, dd helyes lenne-e és hogyan viselkedne a történet.

3. Ezért úgy gondolom, valami ügyességgel az alap UEFI-tartozék kis partíciókat át kéne mozgatnom (1,2,3 és lehet 4-et is) dd-vel az új SSD-re. Sőt, akár mindet.. egyenként... Ehhez először a partíciós táblát kellene lemásolnom egyikről a másikra. Mivel ? (van ilyen parted/sgdisk funkció? Vagy első X bájt/kilobájt ? GPT.)

4. ..és akár dd nélkül, sima copy-val is másolhatok onnantól. Bár a W10 allergiás lehet dolgokra, szóval .. :U A lényeg, hogy most egyelőre úgy gondolom, partíciónként dd-zve jó lehet a sztori, az, hogy mi hol helyezkedik el partíción belül, garantált dd által és nekem is megfelel így.

5. Ha megvagyok minden partíció át-dd-zésével, egy 9-ediket létre tudok hozni, lvm-be beveszem és kiterjesztem vele a meglévő helyemet, vagy behasználom másra.

Szerintetek ? (Nem biztos, hogy külső tool-t akarok minderre használni, nem zárkózom el, csak szeretném saját fejből megpróbálni először). :R Hibázni tudok eleget, az új SSD-n ügyködnék úgyis, a régi kvázi "readonly"-ban lenne a folyamat során (folyamatra értem), szóval nem kockáztatok semmit igazán. Valszeg egy live cd alatt lépném meg a nagy költözést.

Minden hasznos véleményt megköszönök.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés