- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- GoodSpeed: AMD Ryzen 7 7700X vs AMD Ryzen 9 9900X Cinebench R23 & R24 Benchmarkokban mérve
- bambano: Bambanő háza tája
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Krisztianby: Íróasztal STAUNING 80x160 jobb mint gondoltam.
- Klaus Duran: Youtube AI szinkron
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok,
úgy érzem, van egy témám, amivel kapcsolatban jobb, ha erősítésért jövök, hátha tudtok valami okosat mondani.
Adott egy 240-es Intel SSD-m, eléggé használt már és ezen van minden, ami rendszer. Két rendszerről beszélünk: egy W10 (ezt játékra tartom, ritkán veszem elő) és egy Debian (lvm-en).
Kb. így néz most ki a felállás. Historikus és lustaság oka van a kicsit káosznak, bár annyira nem vész:
Model: ATA INTEL SSDSC2BW24 (scsi)
Disk /dev/sdd: 240GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: gpt
Disk Flags:
Number Start End Size File system Name Flags
1 1049kB 524MB 523MB ntfs Basic data partition hidden, diag
2 524MB 628MB 104MB fat32 EFI system partition boot, esp
3 628MB 645MB 16.8MB Microsoft reserved partition msftres
4 645MB 79.3GB 78.6GB ntfs Basic data partition msftdata
5 79.3GB 80.3GB 1000MB ext4 boot
6 80.3GB 106GB 25.2GB lvm
8 106GB 168GB 62.9GB lvm
7 168GB 240GB 71.6GB ext4 W10_VM1, 2, 3 - szerintem érthetők kb.
4 - natívan futó W10 C:
5 - Linux boot
6, 8 - Linux rendszer cakkpakk, eredetileg csak 6, majd hozzácsaptam némi plussz helyet 8-assal.
7 - Korábban natív W10 D: amit leürítettem és most egy W10-es VM-nek fenntartott partíció, virtualizálva futtatok 1-2 totál Windows függő dolgot a Linux alatt, semmi kül.Szeretnék átköltözni erről az SSD-ről egy újra. Ti hogyan tennétek ?
Újratelepítés nélkül.Elképzelésem szerint fogom magam és butában át-dd-zem egyiket a másikra. Ezzel kapcsolatban pár aggályom van és talán meg is válaszolom magam, miért NE:
1. eszközök fstab-ban nem /hda, hdb és hasonlók mentén vannak mount-olva, hanem uuid-k alapján. Ami jó és így helyes (általában), de ha tegyük fel, dd-vel áttolom erről az újra az egészet és arról indulok, az újon lévő fstab-ban át kell a régiről az újra írnom az újonnan kapott UUID-re, ha jól sejtem. Ami eddig szép és jó, de honnan lesz az új eszköznek új UUID-je, ha rá dd-ztem a meglévő régit ?
2. A méretük is eltér, 240G -> 500G, pláne nem tudom, dd helyes lenne-e és hogyan viselkedne a történet.
3. Ezért úgy gondolom, valami ügyességgel az alap UEFI-tartozék kis partíciókat át kéne mozgatnom (1,2,3 és lehet 4-et is) dd-vel az új SSD-re. Sőt, akár mindet.. egyenként... Ehhez először a partíciós táblát kellene lemásolnom egyikről a másikra. Mivel ? (van ilyen parted/sgdisk funkció? Vagy első X bájt/kilobájt ? GPT.)
4. ..és akár dd nélkül, sima copy-val is másolhatok onnantól. Bár a W10 allergiás lehet dolgokra, szóval ..
A lényeg, hogy most egyelőre úgy gondolom, partíciónként dd-zve jó lehet a sztori, az, hogy mi hol helyezkedik el partíción belül, garantált dd által és nekem is megfelel így.
5. Ha megvagyok minden partíció át-dd-zésével, egy 9-ediket létre tudok hozni, lvm-be beveszem és kiterjesztem vele a meglévő helyemet, vagy behasználom másra.
Szerintetek ? (Nem biztos, hogy külső tool-t akarok minderre használni, nem zárkózom el, csak szeretném saját fejből megpróbálni először).
Hibázni tudok eleget, az új SSD-n ügyködnék úgyis, a régi kvázi "readonly"-ban lenne a folyamat során (folyamatra értem), szóval nem kockáztatok semmit igazán. Valszeg egy live cd alatt lépném meg a nagy költözést.
Minden hasznos véleményt megköszönök.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gumi és felni topik
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Sorozatok
- Okos Otthon / Smart Home
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Elektromos autók - motorok
- Google Pixel topik
- Először égett le egy újságnál a GeForce RTX 5090
- Projektor topic
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Apple iPhone 12 Pro Max /128GB / Gyári független / 12Hó Garancia / 83% aku
- 137 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- BESZÁMÍTÁS! 1000W Sesonic FOCUS GX-1000 Gold tápegység garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Western Digital WD RED SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP Zbook 15 G5 - i7-8750H I 32GB I 512SSD I Nvidia P2000 4GB I FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest