Hirdetés

2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#9751) localhost válasza #16820480 (#9750) üzenetére


localhost
Közösségépítő

CKF7063 kamera Kopete alatt ad képet!
A kamerán még "reszelek", a bluetooth program megvan, de (szerintem) nem látja a szoftveresen bekapcsolható BT modult. Nincs hw kapcsoló a BT elindítására.

[ Szerkesztve ]

¤ Most már biztos: teljesen normális vagyok! ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... Mondták itt ezek a hangok is a fejemben. :)) ¤ My IP is: 127.0.0.1

(#9752) #16820480 válasza localhost (#9751) üzenetére


#16820480
törölt tag

szerintem akkor az lesz a baja, hogy az emesene az gtk-s alkalmazás, és valami kompatibilitási cuccra lenne szüksége talán, hogy hazsnálja a kamerát kde alatt.

a bt-t próbáltad eszközzel párosítani? vagy miből gondolod, hogy nem látja? nekem minden bootnál bekapcsolva kezd a bt magától.

(#9753) localhost válasza #16820480 (#9752) üzenetére


localhost
Közösségépítő

Bocs de valami ilyesmi üzenet jön: Nincs megfelelő eszköz vagy nem áll rendelkezésre.
Pontosítom majd... Közben a kamera: skype alatt van kép, át is megy, de ott meg hallani nem hallanak engem. Én sem őket.

¤ Most már biztos: teljesen normális vagyok! ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... Mondták itt ezek a hangok is a fejemben. :)) ¤ My IP is: 127.0.0.1

(#9754) #16820480 válasza localhost (#9753) üzenetére


#16820480
törölt tag

most mi alatt jön ilyen hibaüzenet pontosan?

amúgy melyik skype van feltéve? pulseaudio-t használ? a hangerőszabályzóban a bemenet nincs némítva? melyik bemeneti eszköz van kiválasztva? a teszthívás működik?

(#9755) a000


a000
őstag

sziasztok

Van nekem a netookra felrakva ubuntu netbook remix 10.04. A kérésem az lenne, hogy valaki elmondaná, milyen tűzfalat stb... tegyek fel, hogy biztonságosan használhassam a gépet,mit állitsak b , ne másszanak be a gépre, mindezt úgy, hogy egy kezdő(én) meg tudjam csinálni?

(#9756) #16820480 válasza a000 (#9755) üzenetére


#16820480
törölt tag

van fent alapból tűzfal, csak alapból az ubuntuban nincs hozzá GUI. ezen kívül mást nem lényeges feltenni. szerintem ha nem értessz hozzá nagyon, akkor nem is kell vele sokat foglalkozni, alapbeállításon sem rossz az.

(#9757) fradi81 válasza fradi81 (#9749) üzenetére


fradi81
veterán

Egy működő megoldás:

1. openssh-clients openssh-server legyenek telepítve
2. sftp://<hostip>
név-jelszó-már látok is mindent.

moto g72, Ninebot d28e

(#9758) Melorin


Melorin
addikt

Sziasztok!
Pár napon belül én is beállok a Linuxosok társaságába. Rögtön egy olyan kérdésbe szaladtam bele, amin nem tudok túllépni: melyiket válasszam? Épp jön lefelé a "Mint 9" mert ahogy látom Ubuntu alapja van, és van az "alapcsomagban" mindenféle kütyü.
Szerintetek jó lesz ez a fajta Linux? Soha életemben nem volt Linuxom, megmondom őszintén nem is láttam még :) Szerintetek elfogok boldogulni vele, vagy előbb keressek valami útmutatót a használatáról?
A telepítés úgy megy mint a windowsé, tehát kell neki egy partició és kész?
A jelenlegi wincsim meg van osztva, egy rész az OS-nek, a másik az adatoknak. Ugye nem tehet tönkre semmit a b, partíción a Linux, ha az a,-ra telepítem?
Ha 64bites a procim akkor nyugodtan választhatom a 64bites Linux telepítőt, vagy gáz szokott lenni vele, és maradjak inkább a 32 bitnél?

Előre is köszönöm a válaszokat!

(#9759) #16820480 válasza Melorin (#9758) üzenetére


#16820480
törölt tag

az ubuntu is és a mint is teljesen jók kezdőknek szerintem. talán az ubi kicsit előrébb jár a kezelőfelület átalakításában, ahogy nézem, de alapvetően nagyon hasonlóak, szerintem elsőre lényegtelen, hogy melyiket teszed fel.
a partícionálásra egy remek grafikus felület van, jól át lehet látni. én mondjuk mindig manuális módot használok benne, mert akkor pontosan tudom, hogy mit csinál a géppel. az a lényeg, hogy péládul manuális módban kijelölöd azt a részét a vinyónak, amelyikre szeretnéd tenni, majd a partíció módosításánál megadod, hogy "/" legyen a csatolási pontja és ext4-re formázza. esetleg lecsíphetsz belőle swap területnek egy keveset, bár ez sem feltétlen szükséges (attól függ mennyire sok a memória a égpedben, és hogy akarsz-e hibernálást használni).
a 64 bites verzió szerintem alapvetően problémamentes, én csak azért nem használom, mert egy-két dolog esetleg nem szereti annyira (nem tudom péládul a skype hogy áll vele, de nekem például kell, hogy minden programban menjen a kínai szövegbevitel, és az jelenleg még nem százas)

(#9760) Melorin válasza #16820480 (#9759) üzenetére


Melorin
addikt

Köszi. Maradok az Ubuntunál, mert egy ismerősömnek is az van, hátha jobban tud majd segíteni.
Olvasgattam a telepítésről, és megakadt a szemem valamin. Tényleg csak linux particiókat lát a linux? Tehát ha egy kettéosztott vinyó első particiójára felteszem a linuxot, de a másodikhoz nem nyúlok, amin az adataim vannak, lehet, hogy nem tudom majd őket megnyitni linux alatt? Vagy telepítéskor az egész vincsit átkonvertálja a telepítő, csak adatvesztés nélkül?
CD-re mindenképp ki kell írni a telepítőt, vagy el lehet indítani windows alól is?

(#9761) belaazallat


belaazallat
addikt

Üdv!

Image-ről telepítve "grub loading error 22" hibaüzenetet kapok. Hardver hiba, vagy az image sérült?

Szerk: Suse 10

Köszi!

Üdv!

b

[ Szerkesztve ]

"Ha valami el tud romlani, az el is romlik. Ha nem tud elromlani, akkor oda kell adni Bélának, és el fog... ;]" by peterkeT \__/ Online FPS nick: Celpont \__/ Minden út járható. ... Harckocsival! Hummer rulez!

(#9762) doc válasza Melorin (#9760) üzenetére


doc
nagyúr

ez forditva van, windows alol nem latsz semmit, csak a sajat microsoftos tipusait, Linux alol latni fogsz mindent

ha windows alol akarod inditani, akkor nezd meg a WUBI nevu cuccot, az erre van kitalalva, bar en meg nem probaltam...

(#9763) #16820480 válasza Melorin (#9760) üzenetére


#16820480
törölt tag

inkább ne win alól telepítsd, ez a wubi elég bugos még, ahogy hallottam. plusz ugye az nem külön partícióra telepíti fel, hanem csak egy fájlt hoz létre win alatt, amiben benne lesz az egész linux rendszer.
amúgy nem muszáj cd-re kiírni, lehet adatvesztés nélkül pendrive-ra is tenni: [link]

(#9764) body007 válasza belaazallat (#9761) üzenetére


body007
addikt

Próbáld meg helyrerakni a grub-ot
GRUB és GRUB2 helyreállítás és bővítése

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#9765) Melorin


Melorin
addikt

És tadam! Fent van életem első Linuxa :D
Kicsit szarakodtam a partíció megadásánál, de emlékezetből beállítottam "/"-re és valami "mode4"re a rendszerpartíciót. Érdekes, hogy bár formáztattam is vele a meghajtót, a Win7 még mindig választható a rendszerindításkor. Bár még nem próbáltam ki, hogy indulna-e.

Egyelőre csak lesek ki a fejemből, annyi mindent van itt még szokni.
Viszont vannak problémák.
-Nincs wide felbontás, ami azért lehet, mert nem ismerte fel a monitoromat, viszont sehol sem találom a monitor hozzáadása funkciót
-Bal oldalt van az ablakokon a "Bezárás" gomb :P
-Úgy tűnik a mikrofon bemenet nem szól
-Állandóan kéri a jelszót a rendszer
-Nem találok semmit! :D

Egyelőre ennyi kérdésem lenne, a többire pedig remélem hamarosan rájövök, ha mégsem, újra jelentkezek :)

(#9766) body007 válasza Melorin (#9765) üzenetére


body007
addikt

1. engedélyezd a zárt meghajtókat: adminisztráció > zártmeghajtók
2. szokd meg ;] Amúgy át lehet tenni ha nagyon zavar
3. szól az csak állítsd be normálisan: beállítások > hangok
4. ezt is szokd meg :D Egyébként csak akkor kéri mikor rendszer beállításokhoz piszkálsz, ha beállítottál mindent szinte sosem fogja kérni
5. Erre nem tudom mit mondjak ;)

[ Szerkesztve ]

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#9767) #16820480 válasza Melorin (#9765) üzenetére


#16820480
törölt tag

milyen videókártyád van? lehet, hogy csak fel kell tenni a zárt meghajtót, hogy menjen. ha ez nem jönne be, akkor lehet, hogy majd valamit kell szerkeszteni a konfiguráción, de ebben az ubuntu topikban fognka tudni jobban segíteni.

a baloldali gombokat nem nagy művelet visszatenni. bal felül van egy alkalmazások menü, abban a rendszereszközök (vagy valami haosnló, nekem angol a rendszerem, csak fejből fordítom), azon belül egy beállítás szerkesztő (configuration editor). ha esetleg nem lenne ott, akkor kell egy jobb klikket nyomni az alkalmazások menün, majd menük "szerkesztése", aztán itt a rendszereszközök alatt meg kell keresni a konfiguráció szerkezstőt, és előtte betenni a pipát a négyzetbe. ha megnyitottad a konfiguráció szerkezstőt, akkor ott meg kell keresni az apps - metacity - általános részt, és a jobboldali panelban pedig a gomb elrendezést (button layout). itt át tudod szerkszteni erre: menu:minimize,maximize,close

mikrofon: jobb felül kattints a hangszóróra, majd hangbeállítások. a bemenetnél válaszd ki melyik eszköz melyik bemenetéről jöjjön a jel.

csak ahhoz kér jelszót a rendszer, amihez adminisztrátori jogok kellenek. szoftvertelepítésnél, és fontosabb beállításoknál ez így van jól. ha arra gondolsz, hogy rögtön a belépés után kéri a jelszót a kulcstartó feloldásához, akkor ott a jelzsómező alatt van egy legördülő menü, abban állítsd be, hogy automatikusan oldja fel login után a kulcstartót.

alapvetően mindent szinte a bal felső sarokban levő alkalmazások-helyek-rendszer menüben kell keresni :)

(#9768) Melorin válasza #16820480 (#9767) üzenetére


Melorin
addikt

Köszönöm a kimerítő választ.

A bezárás gombot áttettem úgy, ahogy írtad, de én nem erre gondoltam :) Hanem hogy az ablakok jobb felső sarkába hogy lehet áttenni a bal felső sarokból.

Feltettem már telepítés után a zárt meghajtót a videókarihoz, így sincs wide felbontás.

Nekem nincs is hangszóróikon sehol. De bemásztam hozzá a rendszer-beállítások-hang útvonalon. Ott próbáltam eddig is, de nincs jele a mikrofonnak.
Lehet, hogy keresni kéne egy zárt meghajtót ehhez is.

(#9769) #16820480 válasza Melorin (#9768) üzenetére


#16820480
törölt tag

az, hogy a jobb vagy bal felső sarokban van, az attól függ, hogy a "minimize,maximize,close" hármas a kettőspont melyik oldalán van abban a beállítási pontban. ha úgy írod be, hogy ":minimize,maximize,close", akkor jobboldalt lesznek, ha pedig "minimize,maximize,close:" akkor baloldalt.

akkor ha nem megy megfelelő vga meghajtóva sem, akkor kérdezz rá az ubuntu topikban a pontos hardvernél hogy kell beállítani, én még ilyesmit nem csináltam, nem annyira értek hozzá.

hangkártyákhoz ritkán van zárt meghajtó. áltálaban a b43-as wifi modulokhoz szokott lenni, illetve az nvidia/ati kártyákhoz. milyen hangkártya amúgy?
egyébként jobboldalon ott kéne legyen az indicator applet, aminek része a hangerőszabályzó is. hang úgy általában van?

(#9770) Melorin válasza #16820480 (#9769) üzenetére


Melorin
addikt

Igen, van amúgy hangom. Audigy2 hangkártyám van. De lehet, hogy a linux támogatja rendesen a Diamond Monster MX300 kártyámat. Ha igen, dobom is bele a gépbe, mert jobb mint az Audigy, csak nem volt normális driver Win alatt hozzá.

Megoldottam a gombok helyzetét. Megtaláltam a témákat, és van olyan is, ahol a normális oldalon vannak.

Közben kezdem hiányolni a jó kis Foobart, Total Commandert, MPHC-t, ja és nem tudok e-mailt küldeni, csak fogadni a beépített levelezővel. Sejtem hogy a portot kéne megváltoztatni, de egyelőre nem találom sehol. Azt hiszem nemsokára áttelepülök az Ubuntu topicba :)

(#9771) Vladi válasza Melorin (#9770) üzenetére


Vladi
nagyúr

alsa támogatja elvileg. Berakod. Ha szól örülsz, ha nem akkor hekkelünk. ;)

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#9772) Melorin válasza #16820480 (#9767) üzenetére


Melorin
addikt

Ja igen, még mindíg kéri bejelentkezés után a jelszót, de nekem nincs legördülő menü a környéken sem, amikor írom befele a kódot :S Jó lenne kiiktatni, mert a tesóm nem fogja tudni használni a gépet.

Egy másik kérdés: fent van a Gnome Commander de rendszerindítás után nem látja azt a meghajtót, ami pedig a legfontosabb lenne. Be kell mindíg lépnem a Helyek-Számítógép-Jobb klikk a meghajtóra-Csatolás. És csak ezek után lehet kiválasztani a meghajtót a Commanderben. Ez miért van így? Nem lehet valahogy automatizálni a folyamatot? Egyáltalán ilyenkor mit csinálok?

(#9773) Siriusb válasza Melorin (#9772) üzenetére


Siriusb
veterán

Gnome-commander: írd be az /etc/fstabba azt a meghajtót. Alternatíva: mivel valóstínűleg ntfs particióról van szó, feltelepítheted az ntfs-config csomagot és grafikus felületen eléred uazt.

(#9774) jahatpersze


jahatpersze
aktív tag

Sziasztok!

2010-es Mandriva Linuxot raktam a notimra, eléggé jó rendszer, de VLC media playert nem nyitja meg, (minden része fel van telepítve), ill. az még a gondom vele, ami általában a mindenkinek, hogy a Windowsos programjaimat nem tudom futtatni rajta. Solid Edge ST2-ben dolgozom, esélytelen sztem hogy ezt crossover-rel felrakjam. a youtube-ot sem tudom megnézni mert kell neki egy mpeg4 AAC codec amit sehol nem érek el. jó a KTorrent, meg a dokumentumkezelők, de van értelme Linuxot használnom Windows mellett úgy?, hogy a Linux közel sem tudja helyettesíteni a Win-t, a Win. meg mindent tud amit a Linuxon használok, +stabilabb. Pedig szeretem a Linuxot, jó hogy ingyenes.

(#9775) body007 válasza jahatpersze (#9774) üzenetére


body007
addikt

Indítsd a VLC-t terminálból, a kimenetéből kiderül(het) mi a nyűgje. Ez egyébként minden (problémás) progira igaz.
A win-es programjaid vagy elfelejted (már ha linux-ot akarsz használni), vagy wine de a legjobb a virtualizáció (vbox, vmware), ez közel 100%-os teljesítményű (3d nincs), munkára én naponta használom (coreldraw).
Codec-re nincs ötletem, nem ismerem a mandriva-t
Az meg, h a win stabilabb nagy hülyeség Azt elhiszem, h NÁLAD így van, de ez nem a linux hibája ;)

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#9776) doc válasza jahatpersze (#9774) üzenetére


doc
nagyúr

szerintem ne mandrivat rakj ra, ha stabil, jol kezelheto rendszer kell, amiben barki tud segiteni :)

solid edge jelen pillanatban nem hasznalhato erdemben wine-nal, probald ki virtualboxban egy windowson, az mar tud 3D gyorsitast, bar valoszinuleg nem lesz annyira hasznalhato mint nativan sajna :(

azt meg hogy 'codec' felejtsd el, ez nem windows :) ha nem megy a youtube, akkor ott valami mas gond lesz (rossz/regi flash plugin, stb)

(#9777) jahatpersze válasza doc (#9776) üzenetére


jahatpersze
aktív tag

A Mandrive sokáig vezette a mezőnyt Mandrake Linux néven a Linux distrok között, mindenki az Ubuntut ajánlja, nekem az nem jön be, ez a Mandriva elég korrekt rendszer, eléggé megszerettem, de ha tudnál ajánlani egy jobb stabilabb distrot aminek a package-ben benne vannak ezek a CAD programok is és nem Ubuntura épül azt megköszönném!

(#9778) Siriusb válasza jahatpersze (#9777) üzenetére


Siriusb
veterán

Próbáld ki az arch linux-ot, én nagyon meg vagyok véle elégedve. Stabil, gyors, mindig a legújabb verziókat tartalmazza. Itt vannak a csomagok, ha böngészni támadna kedved köztük.

[ Szerkesztve ]

(#9779) doc válasza jahatpersze (#9777) üzenetére


doc
nagyúr

a legfobb gond a Mandriva-val (azontul hogy francia :DDD) hogy baromi instabil, ha jol emlekszem volt hogy pre-beta allapotu KDE-t raktak a vegleges kiadasba, meg hasonlo finomsagok...

en szemely szerint Slackware-t hasznalok, de ha kezdo vagy meg Linux-teren, nem biztos hogy ez lesz a legjobb valasztas :)

esetleg Fedora?

(#9780) Vladi válasza jahatpersze (#9774) üzenetére


Vladi
nagyúr

youtube flash plugint használ, nem? Az fel van téve?
Milyen videó amúgy? Már ha van benne legalább 2 cici. :DD

Többiek: most neki ez teccik, nem tudom miért kell lebeszélni a mandríváról. :U
Olyan nagy a különbség 2 disztró között, hogy csak na. 2 éve nem láttam aktuális ubuntut bootolni, de azért jól elvagyok abban a topikban. :U

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#9781) jahatpersze válasza doc (#9779) üzenetére


jahatpersze
aktív tag

Valahogy meg kell tanulni Linuxot kezelni, inkább legyen nehezebb minthogy egy gagyi linuxxal szórakozzak. 32 vagy 64 bites az ajánlott? Sztem 32.

(#9782) doc válasza Vladi (#9780) üzenetére


doc
nagyúr

nem akarom mindenaron lebeszelni rola, de jobban jar o is ha

1) megbizhato, stabil disztrot hasznal a 'bleeding edge' helyett
2) olyan disztro van a gepen, amit tobben ismerunk, es kapasbol tudunk segiteni

pl. fogalmam sincs hogy hogyan lehet mandrake alatt feltenni a flash plugint :)
(illetve a hagyomanyos, binaris-letoltogetos-telepitgetos moka biztos hogy megy, de azert illene a disztro altal favorizalt modon megtenni ezt...)

(#9783) jahatpersze válasza Vladi (#9780) üzenetére


jahatpersze
aktív tag

Hát a video elindult csak hang nem jött ki, szóval flash az sztem rendben volt. Több videót is próbágattam és mindnél ugyanaz ammúgy clipek voltak. Nem baj hogy lebeszélnek a Mandriváról, mert fogalmam sincs hogy melyik lesz végül megfelelőbb számomra, ez a Slackware most nagyon csábít, elég sok package van hozzá.

(#9784) doc válasza jahatpersze (#9781) üzenetére


doc
nagyúr

akkor tegyel fel Slackware-t vagy Debiant :)
van egy mondas slackis korokben: Ha ismered a Slackware-t, ismered a Linuxot!
ez amugy nagyon igaz, ami tudast ott felszedsz, azt mashol is fogod tudni hasznalni - ez a Debianra szinte egyaltalan nem igaz, tele van sajat, csak Debianra jellemzo megoldasokkal amik nagyon jok, szepek, stb, de mas disztro ele kerulve meg vagy benulva...

ma mar a 64 bit sem problema, nekem pusztan azert van 32 bites rendszer a gepen, mert remekul mukodik mar tobb mint 7 eve, semmi kedvem ujratelepiteni :D (sajna a 32->64 bit valtas jelenleg nem megy mashogy)

amugy a 64 bit nem feltetlenul jelent gondot, de elkepzelheto hogy fog, a 32 bit ilyen szempontbol biztosabb valasztas

(#9785) doc válasza jahatpersze (#9783) üzenetére


doc
nagyúr

ha slackit valasztasz, akkor van itt egy topic ahol nem is olyan reg beszeltunk a telepitesrol, amugy csomagok helyett erdemes megfontolni a SlackBuild hasznalatat, nagyon jo kis cucc, foleg ha eros geped van :D

Ubuntut semmikepp sem akarsz? ha mindenkepp uj rendszert akarsz, szerintem erdemes ra vetned egy pillantast. en szemely szerint ruhellem, de azert felhasznaloi szemszogbol kimondottan jol sikerult az uj kiadas...

(#9786) jahatpersze válasza doc (#9785) üzenetére


jahatpersze
aktív tag

HPQ 6910p notebook 14,1'' 2GHz Dual Core, 2GB RAM, gagyi intel videokari, SATA 80GB Hitachi vinyó, sok extra: merevlemez kódolás, ujjlenyomat olvasó, Vistával hozták ki, nagyon béna a Vista , le is töröltem. mi pontosan a SlackBuild?, 32 bitet választom program kompatibilitási okok miatt előnyöseb lesz. Ubuntu 9.4-et akartam felrakni vmikor, hát mindig hibát írt ki a lemezre, holott ellenőriztem a lemezszkenjével és semmi gondot nem mutatott, egyszer sikerült valahogy felraknom de asszem rosszul működött vagy mi , mindegy leszedtem, ennyit az Ubuntus élményeimről.

(#9787) doc válasza jahatpersze (#9786) üzenetére


doc
nagyúr

a SlackBuild annyi, hogy nincsenek konkret csomagok, hanem olyan scriptfile-ok vannak, amik leirjak hogy hogyan kell leforditani egy forrast (pontosabban meg is csinaljak)

erre vannak elotetprogramok, mint az sbopkg, ami ugyanugy mukodik mint egy csomagkezelo, csak nem binaris csomagokat tolt le, hanem a forrast, es a sajat gepeden forditja le
szepen frissulnek benne a csomagok, es nagyon sok mindent tartalmaz, hasznos cucc :C

(#9788) jahatpersze válasza doc (#9787) üzenetére


jahatpersze
aktív tag

Valami ötleted van arra, hogy ezt a 6 CD-t ne keljen mindet külön DVD-re kiírni? Vagy elég csak az első CD-t telepíteni? Tényleg elég kezdő vagyok, bocsánatot kérek. Szerinted ha megtanulom kezelni a Linuxot valami haszna lehet a leendő gépészmérnöki életemben? Még mindig nem jutottam dűlőre. Köszönöm a sok segítséget!

(#9789) Zoli G


Zoli G
tag

Hali, Letöltöttem és feltettem pendrive-ra a moblin 2.1-et. Tetszik a GUI és az, hogy gyök 2 alatt boot-ol pendriveról is, anélkül, hogy bármit belebuherálna a rendszerbe. A gondom az vele, hogy úgy véli a cucc, hogy nincs wifi a gépemben. Így viszont megette a fene. :( Erre valami ötlet? (Nem akarom feltelepíteni, max úgy Windows-ból mint az ubuntut lehet. A gépem egy HP mini 5101 broadcom wifi-vel.)

(#9790) fradi81


fradi81
veterán

Hello
PC linux os-t hogy kell magyarítani?

moto g72, Ninebot d28e

(#9791) fradi81 válasza fradi81 (#9790) üzenetére


fradi81
veterán

Tárgytalan

moto g72, Ninebot d28e

(#9792) taltos


taltos
senior tag

Üdv emberek!

Fejlesztés miatt fel akarok rakni a notebookomra egy Linuxot. Mindenképpen GNOME-ot preferáló disztribúciót szeretnék, főleg olyat, amit lehetőség szerint keveset kelljen rugdosni. Régen (naaagyon régen) Slackware-t és Gentoo-t használtam, de előbbi a KDE és a konfigolgatás módja, utóbbi csak a konfigolgatás módja miatt esik ki. Amiket néztem és szóba jöhetnek, azok az Ubuntu, a Fedora és a CentOS. Mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya.

Az Ubuntu rengeteg userrel rendelkezik, így megoldást a problémáimra nagyon nagy valószínűséggel találnék. Kifejezetten otthoni desktop felhasználásra készült. Igazándiból nincs is vele gond, de szívesen kipróbálnék valami mást is. Ha a többi nem jön be, akkor biztos ez lesz.

A Fedoráról szinte semmit nem tudok, csak annyit, hogy valamennyire Red Hat közeli volt régen. Ezen kívül más előnyét nem ismerem.

A CentOS viszont nagyon vonzó. Bár hivatalosan nem, elvileg nagyon komoly kompatibilitással rendelkezik a Red Hat felé, amire mégiscsak egyfajta standardként lehet tekinteni, már ha lehet ilyesmiről beszélni a Linuxok között. Eleve Enterprise -nak hírdeti magát, ami számomra magas szintű teszteltséget, stabilitást és következetességet sugall. Nem tudom komoly céges környezetben mennyire jelenthet előnyt felhasználóként, ha pont ezt ismerem, nem is ismerek olyan helyet, ahol Red Hat-et használnának.

Valakinek van tapasztalata e két utóbbival? Melyiket érdemes szerintetek használni egy Lenovo ThinkPad T500 -on C++-an való fejlesztésre?

(#9793) Sianis válasza taltos (#9792) üzenetére


Sianis
addikt

Szerintem tök mindegy, hogy min futtatsz gcc-t.

Sianis

(#9794) taltos válasza Sianis (#9793) üzenetére


taltos
senior tag

Mint ahogy az is mindegy, hogy vi-ban, emacs-ban, Code::Blocks-ban, vagy nano-ban írom be a forráskódot. A kérdésem a disztribúcióra irányult, azt csak mellékesen írtam le, hogy mit csinálnék rajta (csak hogy ne az legyen a következő kérdés, hogy de mire kell).

Szóval mégegyszer: próbálgatta valaki ezeket a disztribúciókat desktopra, neadjisten' pont ilyen notebookon?

(#9795) Sianis válasza taltos (#9794) üzenetére


Sianis
addikt

Thinkpadeknek amúgy elég jó támogatottsága van Linuxon, szerintem ha felteszel egy Ubuntut akkor olyan nagy problémád nem lehet.

(Egyéb disztró hívők: lehet köpködni. :))

Sianis

(#9796) taltos válasza Sianis (#9795) üzenetére


taltos
senior tag

Könnyen meglehet, hogy az lesz, mert nincs időm (és őszintén megvallva kedvem sem) saját kezüleg próbálgatni őket. Tovább olvasva a CentOS -ról ez egy elég általános disztribúció, leginkább szervereken használva, külön desktop kiadás nélkül. No mindegy, majd meglátjuk hogy lesz.

(#9797) doc válasza Sianis (#9795) üzenetére


doc
nagyúr

en Thinkpaden Slackware-t hasznaltam, kollegak Ubuntut, megy gond nelkul, de manapsag azert mar egyre kevesbe problema a HW-tamogatas
C++-ozni meg valoban barmilyen disztron lehet, nincs koze ahhoz hogy mit raksz fel, olyat telepits amit ismersz vagy haverok/ismerosok ismerik

(#9798) Vladi válasza taltos (#9792) üzenetére


Vladi
nagyúr

Szia!

Fedora most is redhat közeli, gyakorlatilag a közösségi ingyenes redhat folytatása. A centos meg teljesen hivatalosan 100%-osan kompatibilis a redhattal. Mivel annak forráskódjából épült.
Ez utóbbit akkor válaszd, ha megvárod a 6-ost, vagy sokat akarod rugdosni. Mert ez enterprise osztály, tehát keveset frissül. Az új cuccokat nem teljesen támogatja.

Fedora jó választás abból a szempontból, hogy sokan fejlesztenek alatta a friss holmik miatt. Cserébe időnként béta teszternek érezheted magad.

Ubuntut majd leírják a szakavatottak. (wazz miaz, hogy az Ubuntu szót ismeri a huspell a fedórát meg nem? Követelem! :DDD )

Én használok fedórát és centost is deskotpon, utóbbi szerveren is.

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#9799) Sianis válasza Vladi (#9798) üzenetére


Sianis
addikt

***Gonosz kacaj*** a hunspellre!

Sianis

(#9800) Vladi válasza Sianis (#9799) üzenetére


Vladi
nagyúr

Ejnye! :((

:DDD

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.