Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Tonnara di Scopello
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
-
LOGOUT
Xpenology Téma Összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rengete
aktív tag
Szuasztok! Valaki mondja már meg, hogy miért ajánl fel állandóan Helyreállítást, érzékelve, hogy volt a vinyón már dsm. Mikor már lassú formázással is formáztam a vinyót, pendrive-t. Már nem is egy pendrive-val és vinyóval, ssd vel próbálkoztam. Már az elemet is kivettem az alaplapból. Sok éve használom a vasat. 5.2 - től mindent fel tettem már rá. 7.2-t akarok, úgy, hogy a másika tök ugyanilyen nasomra, simán felment. Köszi előre is a választ!
-
trance89
őstag
válasz
kleinguru
üzenetére
Nappaliban "zúg" nálam is a tv mögött, 2m-nél messzebbről akkor sem hallod ha síri csend van körülötted. A venti folyamatosan alapjáraton berreg, soha nem zúg fel csak induláskor
Másik dolog, sok alaplapnál vagy passzív gépeknél a táp és annak áramköre hangosabban ciripel mint ennek a minigépnek a ventije... -
trance89
őstag
válasz
kleinguru
üzenetére
Ha csak 1-2 db ssd kell akkor miért nem szerzel be egy minigépet? Hülyeség egy rakat pénzért összerakni 3160/3455 celeronnal egy gépet minimális követelményekre ami ma már mondhatni elavultnak számít
Lenovo M700 Tiny masinát használok már jóideje egyszerű nas célokra + docker néhány konténerrel, Pentium G4400T, 4GB RAM és 1TB 2,5" SSD mellette pedig egy üres M.2 SSD slot. 10W idle, használat közben "akár" 13-14re is felugrik. Aprópénzért mennek már manapság ebben a kiszerelésben -
válasz
stigma
üzenetére
Ezt elfelejtettem megkérdezni:
Ha xpenology, HASSIO és wireguard, unifi network controller is futna rajta
Még nem tudom milyen virtualizációs szolgáltatással (proxmox) akkor elég a 8GB ram, vagy kellene a 16GB
Nem jelentős a felár, de ha nincs rá szükség, akkor azt a bruttó 7K-t sem fizetném ki feleslegesen. -
Imco
őstag
válasz
kleinguru
üzenetére
Nálam HP ProLiant MicroServer Gen8 megy. A celeron 2020 procival 4GB rammal megy VM-en a HA. Persze minél erősebb annál jobb!

-
Rengete
aktív tag
Sziasztok!
Kb 8 éve 2 db ASROCK J3160DC-ITX Alaplappal szerelt nasom van. Hibátlanul tette a dolgát mindkettő. Eddig 920plusz 7.1.1 et használtam rajtuk. Feltettem az egyikre a 7.2-őt hibátlanul fut. A másiknál telepítésnél mindig áthelyezést kínál fel, mivel azt írja , érzékeli, hogy már volt rajta dsm verzió. Már többször formáztam a vinyókat, még lassú formázással is. Tettem bele már új vinyót is, amin egyáltalán nem volt még dsm. Most próbálta a loadert egy sd kártya átalakítós pendrivera arkni, így megy, de nagyon lassú, pedig ssd van benne. Számít milyen a pendrive a sebességben? -
stigma
addikt
válasz
kleinguru
üzenetére
Hali, 100k reális lehet, 2 fajta lehetőség mielőtt gépet építesz, de mivel írtad már neked is van Xpeno géped, azt gondold át hogy miket fogsz biztosan futtatni rajta.
HA-t csak VM-ben tudod teljes értékűként futtatni, nem tudom milyen funckióit akarod használni.Én Xpeno gépet építtettem, J5040-ITX lap, 16GB rammal 2 HDD külön Volumban, +1 SSD -t tettem bele, amire a programokat/Docker imagelket, szükség eseténa VM-et tenném.
Qbit, hálózati megosztás, plex, Adguard, VPN, stb...SSD-t én nem vennék semmiképp, inkább olyan HDD-t keresnék ami halk, márpedig 5400rmp-s HDD-k (WD RED Plus, WD Purple) jó megoldás lehet.
Én már vagy 3 különböző típust vettem 1-2-5-6 TB-os Purple HDD-ből (0,1,2,3-as vétüeket) és hanggal sosem volt bajom.
SSD-nek egy Micron 256GB-os SSD-t vettem, amire a Dockeres konténereet entem, illetve a Xpeno progikat, hogy fluidabb legyena rendszer --> Micron-ból egy 256-os Data centeres SSD-t vettem innen apróról.N100-as lap kiváló, kevés rajta a Sata port, de ha NVME-t beáldozod, tudsz aliról venni olyan nvme to Sata átalakítót amivel 2-4-6- portod lesz.
Ajánlom a srác videoóját nézd meg: Asrock N100DC-ITX – Almost Perfect! But... -
citkar
addikt
válasz
kleinguru
üzenetére
Teljesítményben nem tudom pontosan megítélni mennyire kell erős, de egy ASRock J3455 itx alaplap jó lehet. Nem tudom az újabb rendszer szempontjából jó-e, utána kell nézni.
Régebbi hasonló van nekem több éve és elégedett vagyok vele. Passzív hűtés a lapon, sata csatin mehet bele SSD, nálam egy nagyobb táp van, ami eco módban be se kapcsolja a ventilátort, így venti nélkül működik. -
Sziasztok!
Újra NAS építésbe vágnék. Szerettem volna venni gyárit, de amire nekem szükségem lenne nem találtam használtan egyáltalán (nem hogy elfogadható árban).Szeretnék egy keveset fogyasztó, csendes (jó lenne a néma) nast, amibe 1TB SSD-t rakok. Olyant szeretnék, amivel a dockert is tudom használni (intel 4 mag (ha megy mással is szóljatok pls)).
Unifi network controller, HomeAssistant, Homebridge, stb futtatnék rajta.
DS download használnám és a filmek ideiglenes tárolására szolgálna. Új alkatrészekként összerakva ~100K bruttóba jönne ki a dolog.
Tudtok jó alternatívát használtban ajánlani? -
Üdv. Srácok van ötlete valakinek arra, hogyha mondjuk Routert újraindítom, minden ráaggatott eszközöm újra kap IP-t(amúgy a legtöbbnek static-olva van), de az épített NAS-om csak akkor, ha kihúzom a LAN-t és újra bedugom.
-
Imco
őstag
Látom, nagyon nem pörög a téma.
Kérdésem: Mi forgatja ennyire a procit? Persze ez így jó kérdés.
Visszamenőleg meg lehet nézni valahol, mert az feladatkezelő csak real time engedi. Konkrétan megáll a 720p film a málna kodin. Most kiváncsiságból lelőttem a HA-t a VM-be, de eddig elvolt mindenki békében. Köszi!
-
Imco
őstag
Hali!
Hátha valakinek sikerült már megoldani.
DSM 7.2.1, dyndns előfizetésem van, let's encrypt certificate -tel.
Eddig frissítette automatán magát a tanúsitvány. Egy hete kb. nem megy. [itt írnak róla]
Biztos nagyon szőke vagyok hozzá, mert nem értem, hogy van-e és ha igen, akkor mi a megoldás. Szeretném továbbra is ebben a formában használni.
Köszi! -
Imco
őstag
válasz
Danielcsinos
üzenetére
Én sem értek hozzá, de ~8éve xpenon vagyok.
ARPL-t használok. 7.2.1-69057 u5 van fent nálam.
Itt írtam /illetve ebbe a topicba is/ bővebben róla, illetve hasznos tanácsok vannak a topic gazdától! [link] Javaslom, hogy végy egy 8 GB pendrive-ot, egy üres vinyót és teszteld le. Optimális esetben, -nekem sikerült- miután feltetted a DSM-et betolod a vinyókat és felszedi őket adatvesztés nélkül. A beállítások nálam odalettek, illetve a torrentek újbóli felszedéséve küzdöttem vagy 3 napot, de az is sikerült. -
Danielcsinos
csendes tag
Sziasztok,
ARC loaderes Xpenologym a mai frissítés után feladta, kernel panic.
Első kérdés, ezzel mit tudok kezdeni? Kernel panic - not syncing: No working init found.
Valahogy furán működött az egész már a telepítéstől kezdve, szóval elengedném a kezét, de előtte jó lenne visszahozni a rendszert, mert a mai cuccokról még backupolnék.Második kérdés, hogy ha most feldobok egy ARPL-t vagy egy Tinycore-t egy pendrivera és bedugom a vasba a másik pendrive helyett, akkor vajon fel fogja ajánlani a migrációt, és az biztonságosan végre is hajtódik, nem tosz meg semmit sehol a HDD-ken? Sajnos van olyan mai adat amivel még nem végzett a backup feladat, szóval a kérdés most komoly, nem merek semmilyen szinten kockáztatni.
Harmadik kérdés, ki melyik loaderre esküszik és miért? ARPL-t látom a legelterjedtebbnek, de kb. egy éve még nem találkoztam vele, csak az ARC-al és a Tinycore-al, akkor az ARC tűnt jobbnak.
Ne kövezzetek meg légyszi, totál noob vagyok ehhez, 6.2 jun's loadernél évekig lemaradtam, ott teljesen más volt még a menet, meg amúgy is Windowson meg GUI-n nevelkedtem. (Tudom-tudom, vegyek akkor origi Syno vasat - hát ijedtségemben most majdnem meg is rendeltem, de talán nincs veszve minden.)
Ezer köszi.

-
Essejó
Topikgazda
válasz
AnyamBorogas
üzenetére
4-ik Gen-es Intel proci az elég. Jó ha van benne 4 Gb Ran, az alaplapi videó elég, úgy is csak telepítéskor fogod a videokimenetet használni. Legyen benne jó sok Sata3 csatlakozó
Klaviatura/egér szintén csak telepítésközben kell.
USB2 1 db, hogy első vagy hátsó az részlet kérdés, a lényeg, hogy benne maradjon. Arról kell bootolnia. Kell 1 db 4-8 GB-os USB2 Key, arra írod ki a bootloadert. Biosban beállítod rá a boot sorrendet. -
AnyamBorogas
csendes tag
válasz
Essejó
üzenetére
@Essejó
Jogos, ezt benéztem. Szerintem akkor a legegyszerűbb egy sima workstation (HP Prodesk 600 G1 - i5 4570 4GB RAM) gépet megvennem használtan és azt felturbózni.Ebben az esetben miket érdemes cserélni benne?
@Pubszon
Szuper lenne, csak mivel nem egy nagy lakásban lakom ezért valamennyire jó lenne, ha kompakt lenne (maximum ilyen workstation nagyság). Még egy teljes méretű gépházat már nem tudnék hova rakni :/ -
Pubszon
veterán
válasz
AnyamBorogas
üzenetére
Szia.
Én nemrég vettem egy HP ML310e Gen8 v2 szervert, ami erre több mint tökéletes, bivaly erős és nem is volt drága, alig került többe mint maga a ház amit linkeltél.
Én most is ezt venném.
-
Essejó
Topikgazda
válasz
AnyamBorogas
üzenetére
Ez a ház, évek óta nincs nekik készleten, de ha tudsz szerezni akkor hajrá.
-
AnyamBorogas
csendes tag
Sziasztok!
Jelenleg egy régi QNAP NAS-om van és sajnos már eléggé haldoklik. Szeretnék összerakni egy komolyabb NAS-t, viszont teljesen vakon vagyok, hogy miket kéne összevásárolnom.
A topik összefoglalóból ez a ház megtetszett és ebbe szeretnék procit, ramot és alaplapot nézni, ami kompatibilis az xpenology-val (2db 4tb-os WD red hdd már van).
Alapvetően media- és fájlszerver lenne a fő funkció:
- Plex (4k stream lenne a cél, a kliens egy Chromecast with Google TV)
- Radarr/Sonarr stb..
- Egyéb docker konténerek fejlesztéshezTudnátok segíteni, hogy miket vegyek meg ebbe a házba (max 100-120k Ft)?

-
kgymac
őstag
válasz
fixer92
üzenetére
A dsm6.0-tól 64 bites cpu kell. Nem írtál konkrét típust, de én megnézném az intelnél.
szerk:
az 1.02b nem, ír ki semmit a kernel bootbol, az img-ben lévő szövegfile-t jeleníti meg, ha nincs éppen kikommentezve. Ha van az img-ben támogatott lan kártya, dhcp módban ip-t kér, az assisttal tudod megtalálni. Ha extra a lan, akkor kell egy extra.lzma-s img, ami támogatja a kártyát.
A dsm7 ennél többet tud logolni, csak meg kell tudni keresni. Korai telnet modul vagy egy webes konzol tud segíteni az infóban. Vagy az img-ben utólag megnézni a futási logot. Pl. tcrp teljes linux (vagy legalábbis telepíthető rá repóból pár megszokott dolog), így a log is megtekinthető némi unix parancsismerettel. -
fixer92
aktív tag
válasz
Pubszon
üzenetére
14-15 éves gép, nem feltétlenül a CPU lenne a baj szerintem, inkább a chipset vagy valami egyéb hw komponens.
Próbáltam a 7-es Arc loadert is, de úgy gondolom nem azzal van a baj, hanem mikor már a DSM kernelnek kellene indulni, ott fagy le. Így volt ez minden verzióval amit néztem, kivétel az 5.2-es.
Végülis mindegy, úgyis csak ki akartam próbálni, arra meg jó lesz a régi is. -
ekkold
őstag
Szóba került egy másik fórumon, hogy a Xpenlogy telepíthető úgy is, hogy pendrájv helyett, a HDD-n (vagy SSD-n) kap helyet a loader is. [link] Próbálkozott esetleg valaki ilyesmivel?
-
fixer92
aktív tag
Hello
Megvan esetleg valakinek a Xpenology 5.2-5967 loader?
Van egy régi Intel Atom cpu-s gépem, amin csak az 5.2-es DSM hajlandó elindulni.Az XPEnoboot DS3615xs 5.2-5644.5 verziót próbáltam, az működik. DSM-ből betallózva lefrissítettem a 5.2-5967-9 verzióra (mi baj lehet alapon), fel is ment rá, viszont vannak dolgok amit nem tudok állítani DSM-ből, pl. HDD hibernálás. Gondoltam rá, hogy megpróbálnám az újabb loaderrel, ha megvan esetleg valakinél.
Illetve még annyi, hogy a boothoz használt pendrive-t látja a DSM. Azt nem lehetne onnan eltűntetni? Vagy esetleg a loadert átrakni az egyik HDD egy kis partíciójára.
Előre is köszi!
üdv. -
zsoca76
csendes tag
[link]
A fenti linken találtam egy megoldást, csak azt nem értem, hogy a user cmdline azt a loader rebuild után, vagy hogy kell megadni vajon? Ahogy írja, a sata_remap erre jó megoldás, csak vajon hogy tudom megadni, hogy teljesüljön? Két Raid5 tömböt neme túrja szét? -
zsoca76
csendes tag
Köszönöm Srácok!
Igen, működés szempontjából irreleváns, csak jobb lenne látni minden diszket az ábrán. Valószínű az alaplapi és a két PCI vezérlő portjai miatt kuszulódik össze így. Valahol mintha láttam volna valami scriptet rá, de most hogy jól jönne, sehol sem találom
-
zsoca76
csendes tag
Sziasztok!
Lehet azzal kezdeni valamit, hogy a tároláskezelőben ne legyenek üres lemez allokációk? 12-15 lemezekből csak a 12 látszik, de elférne a többi is, ha nem lennének üres tárolók a listában…
Előre is köszönöm!
-
BSOD
senior tag
Firefoxhoz van kiegészítő , ami kapcsolódik és monitoroz. jobb-klikkre tudsz letöltést és torrentet is hozzáadni.
-
TCr
veterán
Sziasztok,
A DS-t milyen klienssel, vagy milyen felületen a legegyszerűbb elérni PC-ről (azonos hálózaton), torrentek kezelésére?
-
maszati
tag
válasz
kgymac
üzenetére
Nincs szükségem raidre. Van egy két satás alaplapom rajta két winyó két külön kötettel. Az egyik vinyó elkezdett haldokolni így betettem mellé egy üres vinyót és a tömböt át tettem raid1-be és szépen át másolt rá mindent. Kiszedtem a haldokló winyót és ennek a helyén hagytam amit raiddel másolt át. És vissza tettem az eredeti másik vinyót amin a másik kötet van. Igazából most minden rendben és működik csak hibát jelez a második tömbnél mert ugye hiányolja a cserélt vinyó párját a raid miatt.
-
kgymac
őstag
válasz
maszati
üzenetére
Pontosan mit szeretnél?
Lemez partíciót hozzáadtál már?
A tömbök adatait a /proc/mdstat mutatja (nevek, alkotó partíciók, stb).[link][link]
De a syno féle mdadm-nek is egész jó leírása van.
1 lemezes tömböt a raid1 nem támogat, csak az shr.
Talán jobb lenne a syno dsm felületéről próbálkozni, ott csak javítást kellene választani a hibás lemez kijelölése után a meglévő tömbnél. Előtte leállítás, hibás hdd ki, új be, bekapcs, boot, belépés dsm-be majd javítás.szerk: nem vagyok auto fan, így kb. ahhoz tudom hasonlítani, mint amikor valaki az én ismereteimmel nekiáll egy Toyota TS040 motorján hengerfejet cserélni. Szükséges ismeretek 1%.
-
maszati
tag
válasz
ekkold
üzenetére
Üdv mindenkinek!
Ezt a megoldás alkalmaztam. Alapból két lemezt használtam és a kötet winyója elkezdett elhullani. Jelenleg ott tartok hogy megvan a hibás raid1 kötetem, az új winyóval. De nekem a második tároló készlet miatt
nem működik ez a parancs: mdadm --grow --raid-devices= 1 --force /dev/md2 A kérdésem az lenne hogy az md2-t kéne át írnom? -
Pubszon
veterán
válasz
ssarosi
üzenetére
Szia.
Én nem használom, de mi a jelenség?
Látom, hogy van beállítási lehetőség de nem működik?
Mert épp tegnap olvastam a Synology topikban, hogy van rá megoldás ha minden igaz.
Itt a komment amiben szerepel. -
ssarosi
tag
Lecseréltem a DS3515xs DSM 6.1.7 verziót DS3622xs 7.2.1 U4 verzióra arc 24.4.10 loaderrel, mert akkor még az volt a legfrissebb.
A gépben Gigabyte B250M-D3H alaplap és i3-7100 CPU van.
A régi DSM-ben működött a HDD hibernálás, az újban viszont nem.
Van ennek valami megoldása, trükkje, vagy így jártam? -
snorbi82
senior tag
-
Pubszon
veterán
Sziasztok.
Egy olyan anomáliával találkoztam, amivel még sosem korábban.Szüleimnél van egy épített NAS, Xpenology 7.2.1 u4 fut rajta, DS3622xs+, AuxXxilium loader 3-4 hetes kiadás.
Telekom ONT (Sagemcom 5655v2), Strong wifi, egy switch és néhány kamera, tv, mobil laptop. Kb ennyi a felállás.
Az ONT a DHCP szerver (192.168.1.64 - 192.168.1.255 tartomány).Na most a NAS-on az IP cím statikusra van beállítva, a 192.168.1.100-as címre, ONT-ben port forwardolva, hogy távolról el lehessen érni.
Apám tegnap szólt, hogy nem éri el otthonról, belső hálózatból pár napja. Elmentem megnézni és azt láttam, hogy semmilyen szoftver nem látja a hálózaton a szervert és nem is lehet sehogyan sem elérni, mint ha nem is létezne, de eközben meg távolról el lehet érni, mert a forwardolás működik erre a nem látható IP címre.
Ha az IP címet DHCP-vel kérem le ugyan ez a helyzet. Eszközöket újraindítottam, de semmi változás!
Én a loaderre gyanakszom, mert bootoláskor néhány percig látható a hálózaton, de betöltés után nem.A NAS részéről mindent rendesen mutat és szerinte minden oké, az ONT részéről szintén!
Ötlet? Loader changelog valahol van vajon?
-
MrTwister
őstag
AuxXxilium Arc loader
DS3622xs+ -ra konfigolva 7.2.1-es DSM-rel.
-
RazoR
veterán
Sziasztok,
Visszatérek az Xpeno-hoz az aláábi hardverrel:
Intel S1200KP alaplap
Intel Xeon E3-1265L V2 cpu
8GB ECC ramTudnátok linkelni egy ehhez megfelelő DSM 7 loadert?
Illetve melyik DSM verziót szedjem le hozzá?Köszi!
-
kgymac
őstag
válasz
Mykroft
üzenetére
Ezeken szerintem már túl vagyok, most a grubban ennél több kernel opció is meg van adva, rengeteg kombinációt és leírást is kipróbáltam. A saját kernel mindenképpen kell, mert a hpe alapból letiltotta a pcie-16 slot átadását. A pontos hibaüzenetre nem emlékszem, de egy memóriatartományt hiányolt.
-
kgymac
őstag
válasz
Mykroft
üzenetére
Pcie passtrought-tal használnám, full syno hdd kezeléssel. Esxi-n tudja (6.5), proxmox-on (5.2 vagy 5.4, kb. éve nincs bekapcsolva, csak bios/ilo frissítéshez ment) nem. Friss bios és ilo is. Proxmox 4.6 alatt ment a kernel patch, 5.x-szel nem, a kikerülős kód is változott, de azt még megoldottam. Ami gond, hogy nincs map-elve valami memória, ez gondolom a bios vagy ilo miatt van. Egy xml besütése lenne a megoldás (hpe support oldalán a leírás), de ehhez a g8-hoz nincs ilyen, más g8 típushoz valót meg kihagynám, nekem ez még érték.
-
Mykroft
tag
válasz
kgymac
üzenetére
[link] Ez alapján adtam át a lemezeket a vm-nek. Esxi-n is kb így volt megoldva, de ott sokkal körülményesebb volt a folyamat.
Az iroda HP szerverben ezt kártya firmware cserével oldotta meg a kolléga, és utána HostPCI device átadható a vm-nek. Hogy ezt a g8 miként tudja, az nem tudom sajnos.
-
Egon
nagyúr
válasz
MrTwister
üzenetére
Nekem hasonló mint fentebb, bár még lusta voltam 7.1-ről feljebb lépni és nem virtualizálodk. 8-10 éve megy a rendszer, eddig nulla darab HDD ment tönkre, egyszer cseréltem a lemezeket (anno asszem 3 db 4 vagy 6 TB-os WD Purple volt, most 4 db 6 TB-os WD Red van, de ezeket már eleve használtan vettem: 2 db már 3 éves volt, amikor évekkel ezelőtt megvettem, 2 db pedig viszonylag új, alig több mint 1 éves).
-
kgymac
őstag
válasz
Mykroft
üzenetére
Kártyát vm-nek át tudsz adni (passtrought) ? A régi proxmox-on még ment, saját fordítású kernellel, de az 5.x-től nem. Hpe bios korlátozás, hogy a microserveren (g8) ezt nem engedi, de a régi kernellel ezt át lehetett lépni, újabbal persze már nem működik. Van egy xpeno vm-em, 6.1.x, 3615+, 4x3TB shr, tartalék, de nagyon nem akar menni az lsi9211-8i átadása. 8 hdd lenne benne összesen, de proxmox-szal kellene.
-
Mykroft
tag
válasz
MrTwister
üzenetére
2x1TB van tükörben, azok egyszer már biztos cserélődtek.
2x4TB van külön-külön, az elődökre nem emlékszem már, de ezek se fiatalok már.
Most, hogy már látok smart adatokat is, lassan újra cserélni kellene a parkot.Nagyobb szívás volt a datastore ssd, aminek a sata kábele lett kontakthibás, ezért teleírta a smart táblát hibával a tároló, és sírni kezdett az esxi miatta.
Ekkor vettem új ssd-t, de a kábel még mindig szar volt (azt nem cseréltem elsőre), így az új ssd is kapott pár hiba beírást.Az esxi ráadásul microSD-ről futott, hiba nélkül, az első 5 évig, és csak a megnyugvás miatt lett az is kicserélve az ssd-vel egyidőben.
-
MrTwister
őstag
-
Mykroft
tag
Kis beszámoló az itthoni rendszer átállásáról, frissítéséről.
Vas: HP Microserver Gen8, xeon proci, 16G ram, 4db hdd, 1db ssd.
Eddig VMwave esxi alatt futott minden virtualizált gépem, közütük egy 6.2.x verziós Xpenology is. Ennek a gépnek volt átadva minden a 4 hdd. Ez így üzemelt az elmúlt 8 évben, gond nélkül.Jött a felismerés, át kellene állnom proxmoxra. Szerencsére ez egy jó alkalom volt a virt.gépek szelektálására, több mint a felét lehetett kukázni. Viszont amit hozni kellett, azt maradéktalanul. Ebben a proxmox elég baráti, tudja kezelni a .vmdk fájlokat, ami az esxi sajátja.
Az átállás biztonsági játékkal folyt le, előbb csak egy teszt ssd-re lett telepítve a proxmox, ott egy másolat indítása az xpenology gépből. Ha bármi van, még ott az eredeti.
Pár próbálkozás után eljutottunk oda, hogy elinduljon az alap xpeno, és minden fontos többi gép is.
Ezután le lett formázva a rendszer ssd, települt rá a végleges proxmox. Xpeno vm másolat betallóz, 4db hdd átad neki, és szerencsére minden indult szépen, gond nélkül bootolt a gép.Most, hogy lett bátorság játszani, miért ne frissítsek 7.2re?
Teszt vm felhúz, arc loaderre esett a választás. Meglepetés volt számomra (5.x, 6.x verziók után), hogy mennyire kezes lett ez a loader. Sikerült egy DS3622xs+ verziót indítani. Régi géptől a lemezeket átadtam a 7es verziónak, migrálás sikeresen végbement 10TB adattal, beállításokkal, felhasználókkal. Van egy-két alkalmazás, ami már elavult a 6os verzió óta, de ezzel is csak a takarítást segítette elő.Összességében a lényeg: 2016 óta, 5.x verzióban kezdve még mindig tudtam görgetni a rendszert tovább. Közben cseréltem már több hdd-t, VM redszer ssd-t, processzort, és most teljes virtualizációs környezetet. A család az egészből annyit vett észre, hogy 1-2 éjjel nem aludtam annyit, és néha nem volt elérhető a nas. Mindenki visszakapta az adatait, és boldog továbbra is.
-
kgymac
őstag
megaraid_sas ext-nek kellene kezelnie. Hogy felületed nem lesz a syno-ban a cseréhez, az tuti. Ha lehet egyáltalán hot swap, akkor azt ssh-n kell megoldanod. A hpsa alatt le lehet kérdezni a hp Pxxx raid-ek hdd-it, valószínűleg megoldható ugyanez a megaraid_sas esetén is, de nem látod majd a syno felületéről. Lekérdezheted egy file-ba vagy levélben elküdheted naponta. it fw esetén látszik a syno tároláskezelőben, sata vezérlőként van jelen a hba az eszközöknél.
A megaraid_sas-t az xml url mezőjében lévő linkkel lehet hozzáadni, a támogatott modell & verzió a link listában, a release után. Amihez van, az műklödik, aminél nincs, az nem fogja kezelni.
Más rendszerhez (arpl) valószínűleg ahhoz fordított ext kell, én eddig csak TCRP-t használtam, minden megoldható volt vele. Mondjuk én még 7.1.1-en vagyok, nem erőltettem a 7.2-t eddig. -
kgymac
őstag
Akkor olyan kártyát kell választanod, amit a syno támogat. A loaderekben ext-ként kell betölteni, ahogy az lsi 9211-et is. TCRP-hez van talán a legtöbb, páran forkolták is a pocopico féle rp-ext-et. pl. Peter Suh. Github-on vannak kitéve, találsz benne leírást, de talán könnyebb úgy, hogy a kernel modul neve azonos a linuxokon lévővel (ez nem meglepetés persze). hpsa-t például láttam már xpeno-n működni, bár számomra ennek csak két előnye lenne: a raid bios-ban kezelhet hot swap diszket, ennek fizikailag a gépben kell lennie,
majd a raid vezérlő beteszi, ha tényleg kell. A másik a cache modul aksival, úgy emlékszem, ez nincs a H310-nél, de van a HP P sorozatánál. Hot swap-et tud a syno féle raid is, már a 6.1-ben is benne volt (előtte passz, nem használtam korábbi dsm-et). 2018 nyara óta megy, akkor vettem az utolsó H310 hba-t. Két hdd esett ki eddig, egy ACA300-as toshiba smart problémák miatt (160 szektor áthelyezés, 400 a teljes tartalék, nem vártam meg, de még egy évet kihúzott volna) és egy 2.5"-ös HGST Travelstar Z5K1000 (3 után köpte ki a syno, míg a toshit nem). A következő 2.5"-ös kiesése lesz fájdalmas, akkor ssd-re kell cserélnem majd, mert csak SMR hdd-t látok beszerezhetőnek. Azt meg vegyenek a balekok raid-hez. -
DanaL
tag
válasz
kgymac
üzenetére
Nem a flash a.problémám, elolvastam meg tudom csinálni, a problémám az, hogy én gondolatom szerint egy hardweres raid visít ha 1 lemez kiesik hot swap cserélem, de a szoftveres összeomolhat, használhatatlanul belassul stb. Ennyi csak a bajom, ha it módba rakom áthidalja , mintha nem is lenne benne, akkor meg dugom sima satára a lemezt
-
Pubszon
veterán
Sziasztok.
ARC loaderrel 7.2.1 alatt működik a 2 faktoros hitelesítés?
Gondolom igen, de azért megkérdezem. -
kgymac
őstag
Tényleg ennyire megoldhatatlan egy fw csere? Nekem 4 kártyával is sikerült, 2 H310, 2 H200. Egy kisméretű, 4 giga alatti penre kellett kiírni egy freedost, majd a penre bemásolni az fw-t frissítő csomagot.
Boot a penről, majd pontosan kellett követni a leírásokat. A lényeg, hogy ne nagyon legyen más lsi chip a rendszerben, bár 1 esetén is ki kellett választani. Speciel ha csak notid van, akkor megoldhatatlan. Én még egy régebbi, két pcie16-os alaplappal csináltam, mert akkoriban a prociban nem volt vga, így kellett egy második az lsi sas kártyának. Ha jól emlékszem, még az egyik pcie sávot maszkolni is kellett szigszalaggal, mert nem indult el enélkül a gép. Speciel ez is benne volt a leírásban, ami egy .fr végű weboldal volt. Képek is voltak, mit-hogyan kell. Az egyetlen extra, hogy a vezérlő SAS címének kezdete speciális volt, ügyelni kellett rá, hogy ne lehessen kettő azonos sas addresszű kártya egyszerre egy rendszerben. Az fw img ugyan azonos lsi chipekként, de ebben az állományban csak 1 cím van, így ezt kézzel kellett beállítani egy parancs paraméterében, de ha előrelátó vagy, akár fel is lehet jegyezni a kártya paramétereit listázó exe futásakor a korábbi sas címet. Kb. 15-20 perces művelet az egész. Persze, egér nincs, kattintgatás sincs, csak a gépelés.
Megjegyzem, a kártyáimat itt vettem a HA-n, az eladók mindig megkérdezték, hogy lsi raid vagy lsi it fw-vel szeretném. -
DanaL
tag
Sziasztok, ARC builddal, H310 raid kártyát nem látja a rendszer, 16 lemezes syno van emulálva, valakinek ötlete?
-
-
-
stigma
addikt
válasz
kgymac
üzenetére
Hi, nem nem arra kell, leírom egyben.
Adott egy Low budget NAS, amire egy régebbi fejlesztő loader-t tettem, viszont githubról , midnenhonnan törölte magát/törölték.
AuXXXilium (ARC) loadert ajánlották, 3 db Tp-Link Tapo CW320WS kamera aminek a képéet kellene menteni, mert 64GB-os microSD van benne, 128GB a max amit kezelnek a kamerák, de ott is max 1 nap amit tud rögzíteni a kamera.Ezért NAS-t tettem össze régi törölt loaderrel ment a DVA1622, de az ARC-vel a Surveillence nem megy sajnos.
Próbáltam migrálni táávolról (100km-ről), de sajnos DS3622xs loader újrakreálása esetén a find.synology.com látta a rendszert hogy sikeresen felállt, de nem talált HDD-t a rendszer.
Hétvégére jön a NAS hozzám, pendrive-ot újraformázom és DS3266xs+-t felteszek rá, ha mégsem láthaa HDD-t akkor mindent törlök és tiszta telepítéssel felmegy majd.DVA1622 esetében 9.1.4 amit telepítek, ARC loader 9.1.2-t tud kezelni, viszont ha felteszem bármelyik verziót restart után nem érem el a SS-t.
Ezért kell loader-t váltanom, cél hogy legyen egy Xpenos gép, ami kezeli a 3 kamerát és tud menteni sok anyagot.
Gép: Asus J4005I-C, 8GB ram, 2TB WD Purple, 300W-os FSP táp, Codegen ház. -
stigma
addikt
válasz
Pubszon
üzenetére
Hi, bocs, hülyeséget írtam, te írtad jól, mert kevertem Plex-el, nem transzkódolni kell.
Gyenge a vas lehet hozzá, annyit szerettem volna, hogy ha ezt a rendszert (DS3622+) teszem fel akkor besegíthet e a GPU a CPU-nak (ffmpeg kódolás gondolom), amikor rokon nézi a telóján az élő képet ?Bocs elős NVR-es NAS amit összetettem low budget-ből, 3 db Tapo CW kamerának kellene mennie max 2k-ban vagy 1080p-ben ha úgyvan csak rögzítésre.(De ezt már tutod)
Köszönöm, jhogy próbálsz segíteni, és bocs ha láma vagyok e téren.
-
-
Ittnemaz
aktív tag
üdvözletem.
Melyik loadert probáljam e350 AMD-ra rakni? Van valakinek tapasztalat vagy végig kell probálni? -
stigma
addikt
Sziasztok.
Arc loaderrel szeret DVA1622-n Surveillence Station sajnos nem volt jó, így próbáltam rendszert váltani ami nem sikerült. Távolról tettem mindet (100km-re vana NAS), viszont lehet csak egy apróságot kell majd átírnom hogy menjen:
- IP:7681-es porton újrakonfigoltam -->ds3622plus | 7.2 | Arc patch engedélyezve | Rendes MAc cím | Sataportmap-nél 00-t írt és felismerte az 1 HDD-t a rendszer ami van benne.Restart megvolt, find.synology.com látta az új rendszert , majd köv. gombnyomásra azt írta nem látja a HDD-t.
Itt most csináljak tiszta telepítést, vagy még megmenthetem valahogy SSH-n configban turkálva/átírva a HDD-k sorrendjét/bootolását?Másik kérdésem az lenne, hogy DS3622+-os loader esetében Surveillence Station esetében tudok vajon használni GPU-t? DS3622plus loader Surveillence
A gép amire feltettem a Xpeno-t egy J4005I-s lap 2mag/2 szál, integrált VGA van rajta, és ha be tudom kapcsolni, akkor gondolomnem fogja a CPU-t szerintem 80-90%-on pörgetni...ez még nem tudom mennyire hiteles infó.
-
kutga
félisten
Van erre valami leírás? Tegnap addig jutottam, hogy virtuális gépre feltettem ez alapján a dsm-et, hogy megnézzem, egyáltalán kell-e ez nekem.
-
petir
senior tag
-
kutga
félisten
Hölgyek/urak!
Ez a vas elég lehet Xpenology alá?
32 giga ssd és 4 giga RAM van benne, 1 terás usb hdd van mellette.
-
atomstefi
tag
Sziasztok,
segítséget szeretnék kérni. A belső hálózaton van 2 eszköz:
- Gyári Synology DS423 (192.168.0.100)
- Xpenology DS3622xs (192.168.0.101)
Mindegyiknek van saját ddns elérése. Az a probléma, hogy az xpenology serverre beállított ddns címről a gyári Synology servert érem el, így nem tudok belépni az Xpenology serverre. Külön érdekes, hogy miért tudok a gyári serverre ezzel a ddns-el belépni.
Remélem sikerült érthetően leírnom a problémát. Belső hálózaton mindegyik elérés működik rendesen.
Segítséget előre is köszönöm
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A Synology szervereinek a Quickconnect használatával történő visszaéléséről szóló hozzászólások vagy témák előzetes értesítés nélkül törlésre kerülnek!
A párosított generátorok (MAC és SN) linkek vagy eszközök is törlésre kerülnek!
A Surveillance Station feltörésére vonatkozó hozzászólások vagy témák és / vagy a feltört / SS hivatkozások létrehozása törlésre kerül előzetes értesítés nélkül.
- Telekom mobilszolgáltatások
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Samsung kuponkunyeráló
- Milyen okostelefont vegyek?
- Gitáros topic
- 200 megapixeles kamerával lép szintet a Moto G87
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Gaming notebook topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok GARANCIÁVAL!
- Microsoft és egyéb dobozos és OEM szoftverek
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem.
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Autodesk & CorelDRAW - Azonnal - Számlával - Garanciával
- Game Pass Ultimate előfizetések 3 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel! 13 hónap ultimate - 50.000 ft
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- 164 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 2600 16GB DDR4 256GB SSD GTX 1060 6GB Formula Air Mesh G3 Chieftec500W
- 223 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i5-13450HX, RTX 5060
- szinteÚJ Lenovo ThinkPad L14 Gen5 i7 155U 32GB 1TB FHD+
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Klaviatura/egér szintén csak telepítésközben kell.