Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- balojazz: Szódakészítés üzembiztosan és olcsón! Figyelem, csak hardcore szódázóknak!
-
LOGOUT
Xpenology Téma Összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
nlq
aktív tag
Sziasztok!
ARPL-t valakinek sikerult beizzitani regi alaplappal IDE módban? ha igen, milyen beallitásokkal?
(dual core alaplapon nincs ahci mod, extra pci-e sata kartyaval mukodik, de az alaplapi sata csatikkal nem )Udv
NLQ -
rento
őstag
válasz
valenteen12
üzenetére
Amikor direktbe kötöttem a nast egy géppel, az olyan gép volt ami még szűz volt otthon, nem volt még korábban fent a hálózatomon.
A loadert nem tudom fejből, már pár hónapja fut a gép, talán arpl, de délután mostmár tényleg muszáj lesz időt szakítanom a dologra, így dugod rá egy monitort és megnézem. -
rento
őstag
válasz
ekkold
üzenetére
Ha sikerül bejutnom a rendszerbe, az első lesz amit felrakok. Köszi, hasznos cucc!

seger: Azon már túl vagyok, nem oldotta meg
Baloo27: próbáltam, hogy nem írok mögé portot, úgy sem jött be a felület, ugyan az a hiba.
Essejó: Igen, ez érdekes, mert alapesetben nekem is így csinálta korábban amikor működött. Most, hogy nem érem el a bejelentkező felületet, így ha csak ipt írok be akkor az 5000-s porton keresztül akar kommunikálni, nem dob át az 5001-re.
-
Essejó
Topikgazda
válasz
valenteen12
üzenetére
Erre szokás az asztali gépet is statikus ip-re tenni, és a nason az engedélyezési listában felvinni, hogy soha ne tiltsa le. Ha nincs felvive és esetleg letilt a nas, akkor mobillal mobilnetről még elvileg sikerülhet a belépés.
-
valenteen12
csendes tag
Nem beszélünk el, csak az alapvető dolgokat próbálja mindenki tisztázni. Nézd meg a többi hozzászólást.😁
Elfogadom, hogy a hálózati beállításokat nem kell az esetedben visszaellenőrizni.Eszembe jutott, hogy van olyan biztonsági beállítás a DSM-ben, amely a sikertelen bejelentkezések esetén tiltja az adott gép, illetve egyes esetekben az átjáró IP-jét. Ilyenkor minden szolgáltatás elérhető, csak a bejelentkezés nem. Ha direkt összekötés esetén is a PC saját IP címét adtad meg, akkor a NAS azt továbbra is blokkolja. Próbáld a PC - NAS direkt összekötést másik IP-vel. Ha nem működik akkor nincs ötletem.
Milyen loadert használtál a telepítésnél?
-
BullZeye
veterán
Hátha tudtok segíteni, 2-3 hete fut DSM 7.2 Proxmoxban, de pár naponta crashel, nálatok stabil?
Intel N6005 procim van és 923+-t válaszottam ami AMD procis, ez lehet probléma?
-
ekkold
őstag
DSM 6.1.7 hogy vehető rá a meglevő (és nemsokára lejáró tanusítványok) megújítására.
Új tanusítványt tudok kérni - az működik, csak a meglevők nem frissültek.
Ezzel próbálkoztam (neten találtam) de nem oldotta meg:
sudo -i
mv /etc/ssl/certs/ca-certificates.crt /etc/ssl/certs/ca-certificates.crt.bak1
curl -Lko /etc/ssl/certs/ca-certificates.crt https://curl.se/ca/cacert.pem
curl -k "https://letsencrypt.org/certs/isrgrootx1.pem" >> /etc/ssl/certs/ca-certificates.crt
then I reboot
syno-letsencrypt renew-all
A legalsót tegnap kértem próbaképpen, hogy működik-e....
Ha másképp nem megy, akkor nyilván kérek majd új tanusítványokat, de ennek mennie kellene automatikusan... -
ekkold
őstag
válasz
Essejó
üzenetére
Mint írtam mellékszál. Ha lenne, akkor esetleg most jól jöhetne. Meg szerintem kényelmesebb használni mint a putty-ot.
Közvetlen PC-vel összekötve sem tudott belépni. Ezt valószyínűsíti, hogy nem a modem miatt van a probléma. Olyan mintha megsérültek volna adatok az oprendszerben, és a webszerver rész nem működne jól, vagy a DSM tűzfal kavar mégiscsak valamit.
Esetleg a titkosításban nincs közös nevező, a használni kívánt böngészővel, és ezért nem egy a https, a sima http meg át van irányítva rá. Meg kellene próbálni más oprendszer/más böngésző segítségével, hátha... -
ekkold
őstag
válasz
Essejó
üzenetére
Cak mellékszálként, mint érdekesség:
Feltettem a TTYD csomagot, ez webfelületen ad egy ugyanolyan konzolt mint mondjuk a putty. Szerintem tök ügyes dolog.

A webfelület is kér jelszót (telepítéskor kell megadni),
és a terminálba is ugyanúgy kell user/pass mintha ssh-val lépnénk be. -
Essejó
Topikgazda
Tegnap éjjel én is kipróbáltam mobillal belépni. Természetesen reklamált a biztonság miatt, mert nincs külön tanusítvány beállítva, de belépett. Én a konzolos szerkeszthetőségen töprengek. Ha be lenne kapcsolva az SSH akkkor ott lenne a Putty, de az alap, hogy tiltva van.
De valami halványan rémlik, hogy boot köznen nyomsz egy C-t (ebben nem vagyok biztos, hogy a C az) és úgy is be lehet lépni az admin + root pw-el, és indítod a Vi editort. Aztán már szerencse kérdése, hogy megtalálod-e a gond okozóját.
Csak szólok, hogy ne akadj fenn azon amikor gépeled a root pw-ot az nem látszik. (Fő a biztonság) -
BullZeye
veterán
Csak mint érdekesség, nem tudom, hogy ez új dolog, vagy régen rossz infót kaptam, és emiatt lepett meg.
Új szerver (DSM 7.2), Új HDD, Proxmox + Synology. Futott már 2 hete az új szerver mikor leállítottam a régit (DSM 6.2).
1) Kivettem HDD-t
2) Betettem az új szeróba, átadtam PVE-ben Synologynak a teljes diszket.
3) HDD-t restart után látta, de szerette volna formázni, én ezt nem szerettem volna.
4) Pár nap elteltével megjelent, hogy Online Synology és hogy 2 kattintással adatostul mindenestül visszaállította a régi HDD-t.Így megspóroltam egy pár nap Rsyncet, mert minden adat visszajött, amiből már létezett mappa azokat átnevezte, beállításokat nem piszkálta, tehát tényleg csak az adatot hozta vissza.
Kérdés:
Security mindenek felett, az új HDD-t encrypteltem, de nem találok opciót, hogy az újat is encryptáljam utólag, neten nem nagyon jött szembe megoldás, lehet ilyet csinálni? Full BASIC kötet az összes, de a régi EXT4 ami lehet, hogy probléma? -
rento
őstag
-
ekkold
őstag
Az 5000-es port tiltva van, vagy csak arról átdob az 5001-re?
Nem lehet, hogy meghekkelték a cuccot, és már más porton van?
Portscanner-t próbáltál?
Webszerver fut rajta 80/443-as porton? Az elérhető?
Konkrétan milyen IP-je van a NAS-nak? És a PC-nek amiről elérni próbálod?Írtad, hogy van a szolgáltatói cucc mellett saját router is. Le tudod skiccelni, hogy mi hová van kötve? Nem lehet, hogy a routeren nem megy át az 5001-es port valamiért?
-
rento
őstag
válasz
valenteen12
üzenetére
Úgy érzem elbeszélünk egymás mellett. A problémám nem az, hogy nem tudom, hogy mi az ip-je, vagy hogy nem pingel. Tehát mégegyszer, az ipje tuti, hogy jó, mivel az 5001-s porton kívül minden megy rajta. Tegnap este pl simán működött a qbittorrent a nason, leszedtem a filmet és utána simán megnéztem a média lejátszón keresztül a tv-n. A média lejátszó pedig egy kodis box, amiben ip-vel, samba megosztáson keresztül van felcsatolva a nas.
Szóval a kérdésem az, hogy valahogy konzol felületen be tudok e lépni a nasra, hogy esetleg átírjam másik portra az 5001-t.
ekkold: Az 5001-s porton próbálom elérni, mivel a https be van kapcsolva, annak pedig a gyári portja ez. Nem írtam át másra. Biztos, hogy nem zárt ki semmit a nas tűzfala, mert semmilyen eszközről nem érem el a nast az 5001-s porton kereszül.
-
Egon
nagyúr
Üdv!
Jelenleg redpill. loaderrel vagyok a 7.1-es verzión. Melyik loader használata ajánlott, amivel a legegyszerűbben tudok a legfrissebb verzióra frissíteni?
-
ekkold
őstag
.....Minden más szolgáltatás működik a nason, tehát a megosztások, a vpn szerver, a torrent, minden, kivéve amihez az 5001-s port kellene.....
Ha a megosztásokat eléred, akkor a megosztási nevet a windowsban pingelve kiírja az IP-t. Ezen az IP-n próbálod elérni 5000/5001-es porton? Ha átállítottad más portra, de nem emlékszel mire , akkor egy IP/port szkenner esetleg segíthet felderíteni. De ha a NAS tűzfalában be van kapcsolva ez ellen a védelem, akkor kizárja az adott PC-t egy időre... (de azt észreveheted mert akkor elvileg a fájlmegosztás sem menne).Esetleg nézd meg a megosztási névre milyen IP-t kapsz vissza, és a PC-d milyen IP-t kap. Ezek azonos tartományban vannak? (ha nem tudod eldönteni akkor írd ide az IP-ket)
Amúgy meg ki kell venni a HDD-ket, és ideiglenesen egy másikra újrarakni a rendszert. Ha működik akkor mehetnek vissza a HDD-k. Amikor már azokat is elfogadta/ill. beillesztette rendszerbe, akkor az ideiglenest már ki lehet venni... Persze erre nincs garancia, de végső esetben ilyesmivel próbálkoznék.
-
TCr
veterán
Sziasztok,
MicroATX konfigra USB-n ráakasztott, külső rack-es (saját betáp) 3 TB-os Seagate 3,5" HDD egyik napról a másikra megszűnt látszódni.
A HDD-n a friss rendszer telepítése után az Xpenology hozott létre saját (gondolom ext4?) fájrendszert.
Ez évekkel ezelőtt történt, azóta hibátlanul működött.Az irodai gépemre rákötve ezt a külső egységet, Linux Reader-rel gond nélkül ki tudom olvastatni a HDD tartalmát, róla filmet lejátszani, stb.
Tippeket kérek szépen tőletek, szerintetek mi lehet a gond?
A segítségeteket előre is hálásan köszönöm!
-
valenteen12
csendes tag
#25161 Bár általában nem rögzítjük be a NAS-ba fixen és a routerbe is az IP-t, nem gondolnám, hogy ez hibát okozna.
Meglátásom szerint, - mivel a router a NAS számára fenntartja a kiosztható IP cím tartományban a MAC cím alapján a NAS részére a 150-es IP-t, így más eszköz ezt az IP-t már nem kaphatja meg a routertől. A NAS a fix IP beállítás miatt pedig soha nem fog IP-t kérni a routertől - a kettő beállítás egymástól különálló.De természetesen igaza van Essejó kartársnak, a router általi IP kiosztással az élet sokkal egyszerűbb a hálózattal kapcsolatos változtatások esetén (saját tapasztalat is). Célszerű a routerben minden olyan eszköz MAC-jéhez IP-t hozzárendelni, amelyeknek valamilyen feladata van és hozzá kell valamikor férni.
De a lényegre térve nem tudom milyen loaderrel telepítetted a NAS-t, de ha e szerint,
https://logout.hu/bejegyzes/arthurshelby/xpenology_dsm_7_1_1_telepitese.html
akkor egy újraindításkor megpróbálhatod a https://NAS címe:7681 porttal a belépést az Edit user config file manually pontba, ahol talán tudsz szerkesztést, adat kiolvasást végezni.
Az indításkor pár mp-ig érhető csak el, (én sem tudtam mindig elérni, amikor szükségem volt rá) (az XPEnology betöltésekor ezt a felületet tudod először elérni pár másodpercig a böngészőből, de később már nem).
Már nem emlékszem mit tartalmaz pontosan, de talán a MAC és a belépő webes felület portszáma is kiolvasható belőle.A jelenlegi IP - MAC hozzászólásokhoz annyit tennék hozzá, hogy ha a NAS fájlmegosztást a Windows fájlkezelő címsorába IP-ként beírva eléred, akkor nincs IP probléma.
-
rento
őstag
válasz
Essejó
üzenetére
Mikor frissítettem a nast, 7.1-re, megváltozott a mac cím, így gyorsan lefixáltam a nason belül a 150-s ipre. Később viszont beállítottam a routeren a mac-re fixálást, és bevallom őszintén úgy maradt a nason a korábbi beállítás. Így mindkettőn fixálva van.
Azért nem állítottam át a gyári portot, mert nincs kiengedve a port a net felé. -
Essejó
Topikgazda
válasz
valenteen12
üzenetére
Jogos!
-
Essejó
Topikgazda
válasz
valenteen12
üzenetére
-
Essejó
Topikgazda
Nos az is 1 gond, hogy mindkettőn fixáltad. Vagy egyik vagy másik. Ráadásul ha a nason van, és bármi változik, a nas a végsőkig ragaszkodik a beállított IP-hez. 8-9 éve volt hasonló gondom, azután szoktam le a nason való IP fixálásról. Digi optikám volt, és elköltöztem, de a költözés hevében elfeledtem törölni a fix IP-t a nason. Telekom területre költöztem, szóval halott ügy volt. Meg nem mondom már, hogy hogyan jutottam be konzolban, pedig az ssh tiltva volt. De úgy töröltem a digis IP-t. Még tán az is a szerencsém volt, hogy a http nem volt átirányítva https-re.
Az nem lehet, hogy átállítottad az 5001-es portot másikra? És ha nem, akkor miért nem? Kb 💯 helyen le van írva, hogy telepítéskor a gyári portokat megváltoztatjuk. -
rento
őstag
válasz
valenteen12
üzenetére
Nem ér semmit az inkognitó mód, már próbáltam. Az 5001-s porton kellene elérnem. Biztos, hogy azon az ipn kapcsolódik, rendszergazdaként hálózatokkal is foglalkozom, szóval ezeket természetesen átnéztem. Telefonon próbáltam a ds findert, az nem találja meg. Valószínűleg azért mert nem elérhető az 5001-s port.
A szolgáltatói eszköz van bridge módban, nem az asus router.
Inkább már csak az a kérdés mielőtt újrahúzom a nast, hogy hátulról, konzol felületről mondjuk be tudok e jutni a rendszerbe. SSH sajnos ki van kapcsolva. -
rento
őstag
válasz
Baloo27
üzenetére
Mindkettőben fixálva van. A routeren is mac alapján, de a nason is be van állítva kézzel az ip cím. Nem kell átjárót beállítani amikor összekötöm a két eszközt direktbe. Természetesen ugyan abba a tartományba vannak, a nas: 192.168.2.150, a notinak 192.168.2.100-at állítottam. Pingel a notiról a nas, tehát látja, de az 5001-s porton nem jön be a weboldal. Tudok rá kötni monitort persze, azt majd még megnézem, hogy ott ír e ki bármi furcsaságot.
-
zsolt20
tag
Sziasztok. Rendszerlemezen szeretnék 1 mappát tükrözni (egyirányba ). A gépbe a lemezek különálló ext4 kötettek . Milyen ingyenes programot ajánlanátok rá ? Nincs syno id-m sem .
-
valenteen12
csendes tag
válasz
valenteen12
üzenetére
Próbáld meg inkognitó módban elindítani a böngésződet és a NAS IP címét add meg a portszámmal együtt.
https://NAS IP (pl.: 192.168.255.250):5001, vagy ha engedélyezve van, akkor http://NAS IP:5000 (feltéve, hogy ezeken az alap portokon érhető el a NAS).
Az Asus routerbe belépve megnézheted, hogy valóban azon az IP-n csatlakozik a NAS-od a hálózathoz (beállítás függő, hogy a szolgáltatásokat felfedezhesse a csatlakozó eszköz a hálózaton) .
Synology assistant megtalálja?Nem egészen értem, hogy ha az Asus routereden nem változott semmi és a NAS beállítások is változatlanok, miért vált elérhetetlenné a bejelentkező felület.
Első olvasatra én azt feltételeztem, hogy az Asus router van bridge módba beállítva és a szolgáltatói modem/router osztja ki az IP-ket - és ott az alap portok vannak engedélyezve, az 5001 meg nem.Kíváncsi vagyok a megoldásra.
-
Burki
aktív tag
Az első nem jött be, másodikra viszont belenyúltam, az egyik 2 terás lemez, amin csak a surveillance station fut, az volt a ludas. Kivettem a lemezt, és megszűnt a probléma.
Ez viszont már 1 éven belül a második WD Red lemezem, ami megadta magát. Úgy érzem érdemes lenne más típus után néznem.
-
Burki
aktív tag
-
Burki
aktív tag
Sziasztok,
Üzemel itthon egy HP Gen8 Microserver, amin néhány hónapja csináltam egy nagy upgradet, mielőtt felkerült rá a DSM 7.1.
Kapott egy Xeon E3-1220 V2 procit, valamint 16 giga ram került bele.
Az alábbi lemezek dolgoznak benne:
3 db WD20EFAX
1 db WD40EFRX
1 db CT500MX SSDEddig gond nélkül tette a dolgát, viszont tegnap elkezdett "ciceregni".
Készítettem róla egy hangfelvételt is. [link]
Módfelett zavaró, ugyanis a hálószobában van egy ytong fallal leválísztva egy dolgozó sarok, és ott üzemel a szerver, és hát elég idegesítő ez a hang éjszaka.
Valakinek van ötlete, hogy melyik alkatrész adhat ilyen hangot? Hogyan kezdjek hozzá a hiba felkutatásának? A smart tesztek hibamentesnek mutatják a merevlemezeket.Előre is köszönöm a segítséget.
-
feeregon
tag
Sziasztok
HP GEN8 az alap. Fel lehet rá rakni a DVA1622 rendszert?
Köszönöm -
MrTwister
őstag
Kijött a 7.2.1-69057 update a Synology letöltőközpontjában. NAS még nem jelezte. AuxXxilium Arc loaderrel frissíthető? Vagy ez túl nagy ugrás DSM 7.2-64570 Update 3-ról, ne kockáztassak?

-
rento
őstag
Sziasztok!
Van otthon egy j4105-s procival szerelt gépem, amire DVA1622-s 7.1-s rendszer telepítve. Hibátlanul üzemelt a múlthétig, most viszont ha be akarok lépni a felületére akkor az "Elnézést, a keresett oldal nem található" szöveg jelenik meg a böngészőben, a synology logójával. A hiba azóta áll fenn miután meghalt a szolgáltatói modemem (digi). Kicserélték a modemet, (bridge módban üzemel) mögötte van egy Asus AC66U B1-s router csücsül. A routerben van beállítva egy ddns (no-ip szolgáltató), hozzá generálva egy Let's Encrypt-s ingyenes tanúsítvány. Minden más szolgáltatás működik a nason, tehát a megosztások, a vpn szerver, a torrent, minden, kivéve amihez az 5001-s port kellene. Sajnos ahogy néztem, nincs engedélyezve az ssh, hogy legalább be tudjak lépni konzol felületen az eszközre
Szerintetek mivel próbálkozzak? -
stigma
addikt
Sziasztok.
Xpeno/Synology NAS esetén van olyan parancs amivel tudok egy új HDD SMART adatait nézni mint HD Sentinel-el?
Van egy bontatlan HDD-m amit Xpeno NASomba teszem ma be (ARPL - arpl-i18n, DS920+-os loaderrel), és este a gyorsteszten kívül még mivel tudom kiolvasni az adatatit, hogy tökéletes vagy sem?
Xpeno/ Syno fórumba valaki írt valami parancsot SSH-n, ha kiadom akkor riportszerűen dob ki infót a HDD-ról.Tud valaki ebben segíteni?
-
szaki035
tag
Hello. Több hónap után visszakerültem ide. Van egy olyan problémám, hogy az Unraid-en fut egy Xpenology mostmár lassan 2 éve, nincs vele gond, viszont, rájöttem, hogy az utóbbi időben leesett az írási olvasási sebesség a Virtuális gépen. 110mb/s megy egy ideig majd leesik felére vagy még alá. Végül megint megindul, majd valamikor teljesen 0ra esik, majd vissza fel. Így megy állandóan. Az Xpenology "Erőforrás figyelő"-ben a HDD-k 50-65% dolgoznak, A CPU és RAM szinte alig mozdul meg, viszont az írás/olvasás így rohadt idegesítő. A HDD-ek 200-250mb/s képesek. SHR2 a kötet.
-
Wohme
tag
válasz
stigma
üzenetére
Hi, csak infónak írom én is a dolgokat nem közötszködésnek, köszi hogy lépésről lépésre leírtad a dolgokat, viszont HW transzkódolás Plex esetén csak Plex Pass-nál van. Ha nincs Plex PAss akkor mindent CPU-ból old meg a rendszer és szoftveres transcoding van csak tudtommal.
Igen, természetesen tudom, csak külön nem emeltem ki a szövegemben. Megvettem az örökös Plex Passt már tavaly akkor, amikor a hw transzkódolás elérhetetlen volt a 6.2.3-mal. Nekem a Plexampért és az egyéb extra szolgáltatásokért is megérte, illetve a Plexet is szívesen támogattam, mert eszméletlen jó cucc. Pont ez miatt eszembe se jutna Jellyfinre vagy bármi egyébre váltani, mert felhasználói élményben szerintem utolérhetetlen.
Jelenleg amikor be van kapcsolva a hardveres transzkódolás a CPU 20-60% között megy és jelentősen magasabb bitrátás filmek futnak akadás nélkül.
-
stigma
addikt
Hi, csak infónak írom én is a dolgokat nem közötszködésnek, köszi hogy lépésről lépésre leírtad a dolgokat, viszont HW transzkódolás Plex esetén csak Plex Pass-nál van.
Ha nincs Plex PAss akkor mindent CPU-ból old meg a rendszer és szoftveres transcoding van csak tudtommal.Ha nem szeretnél fizetni, akkor a Jellyfin ( Emby Fork) az ai tud ingyen HW transzkódingot a te lapod esetén is.
Régebben Xpeno 7.0.X esetén J4105 lappal Dockeres Jellyfinnel sikerült megoldania transzkódolást és nem Xpeno alapokon is ( OMV és Asrock J5040-ITX lappal) ment a transzkódolás Dockerben Jellyfinnel. (Loaderem ds920+ volt)Ami a fontos ugye, hogy olyan loadered legyen ami támogatja a transcofing-ot, ami elileg neked is van DS918+ vagy DS920+
Mostani NAS-om ami egy gyári DS423+ (J4125) Jellyfin transcofing esetén tud GPU-t használni és akkor oylan 40-60 %-os a CPU használat KB attól ügg mit-mire kell transzkódolni. --> Én 4K HDR-es Remux (60-70GB) anyagot transzkódoltam 1080p-re.
-
Wohme
tag
Közben sikerült megoldást találnom egy plexes problémámra. Miután befrissítettem a 7.2-re, észrevettem ugye, hogy végre van /dev/dri mappám, aminek nagyon örültem. Plex is kiírta, hogy működik a hardveres transzkódolás a vezérlőpultban, viszont ennek ellenére azt tapasztaltam, hogy nem lett jobb a teljesítménye, hanem sokkal rosszabb. Nem tudtam hova tenni a dolgot... A CPU 25%-on dolgozott és azok a filmek, amik hw transzkódolás nélkül is futottak, most brutálisan akadtak. Amikor kikapcsoltam a funkciót, akkor a CPU újra fel tudott menni 90% fölé is és minden a régi volt.
Kutakodás után találtam egy olyan forrást, ami azt írta, hogy Gemini Lake CPU-knál ki kell törölni a iHD_drv_video.so fájlt a Plex egyik rejtett könyvtárából és ez megoldotta sokaknál a problémát. Nekem Apollo Lake van, de megpróbáltam és sikerült.
Lépések:
1. Plex leállítása Package Centerben
2. SSH a NAS-ba adminként
3.rm "/var/packages/PlexMediaServer/target/lib/dri/iHD_drv_video.so"
4. Plex újraindításaAkinek Dockerben van, annak:
rm /usr/lib/plexmediaserver/lib/dri/iHD_drv_video.so
Ezután tökéletesen működött minden. Elvileg minden Plex-frissítés után ezt ki kell törölni, de lehet rá Task Schedulerrel csinálni egy feladatot. -
Mykroft
tag
-
fgst
tag
Sziasztok!
A múlt héten cseréltem le az ESXI alól virtualizált DSM-et egy újabb példányra.
Az előző egy DS918+ volt 6.2-es verzióval, 2021 december óta ment probléma mentesen, akkor lett frissítve alatta a kötegek... Az új egy DS920+ 7.1-es lett, Automated Redpill loaderrel.
Mindkét rendszernél az elsődleges lemez virtualizált meghajtó SSD-ről, a lemezeket pedig passtrought vannak használva, 3 lemez SHR-el egyben + még egy lemez külön.
Az új DSM-et előbb felhúztam egy úgy virtualizált lemezre, majd miután már beconfigoltam, csak akkor raktam át a valódi diskeket. Nem is volt gond eleinte, minden rendben megmaradt, kivéve persze a Plex és DSPhoto->Photos indexált adatait.
A probléma jópár órával később kezdődött, írás/olvasás/indexelés közben, előbb a kötegelt lemezekből esett ki egy, majd a különálló is csökkent üzembe, és read-only módba került....
Mi történt? Fizikai szinten nem nyúltam hozzá, nem fűztem szét a gépet, mozgattam meg a csatlakozókat stb. A loader / új DSM verzió lehet szar? Másnál is történt ilyesmi?
Hogy tudom neki visszaadni a kilökött lemezt? Ha leállítom a gépet, leformázom akkor utána vissza fogja venni? Vagy szériaszám miatt már soha nem fogom tudni visszaadni neki a kötetből kidobott lemezt? Nem hiszem hogy fizikailag lenne baja, legalábbis pont így pont most nem valószínű... -
stigma
addikt
válasz
MasterHUn
üzenetére
Hi, gondolom nekem akartál válaszolni, ha igen máskor lécci a válasz gombra nyomj, ne az újra.
Az nem derült ki még nekem , hogy Dockerbe tetted fel, vagy a rendes system appok között.Szerintem Plex-nek nem adtál jogosultságot a mappához: (step 12.-t nézd meg nálad)
How to Install Plex on a Synology NAS with DSM 7 – NAS ComparesWundertech telepítése is jó, ő itt 2 módon telepíti és ad jogokat:
How to Install Plex on a Synology NAS in 2023 - WunderTech -
MasterHUn
senior tag
restart, automatikus beolvasás, ujratelepités már megvolt
-
stigma
addikt
válasz
MasterHUn
üzenetére
Hi, igaz nem Xpeno, hanem gyári DSM + Plex Dockerben van nekem ilyen jellegű bajom nem volt sosem és most sem 7.2 alatt.
Plex-nél be van állítva, hogy figyelje az úőj tartalmakat?
Ha igen, akkor én annyit csinálnék, ami már gondolom megvolt nálad:
Plex Restart vagy DSM restart, ha nem oldja meg akkor leszedném és újra feltennéma Plex-et. -
kgymac
őstag
válasz
akosmakos334
üzenetére
Amihez van kernel modul az image extra.lzma file-jában.
Ha nincs benne a megfelelő .ko modul, az sem fog menni, ami másnak ment,. -
akosmakos334
csendes újonc
Sziasztok. Milyen 2,5G kártya működik 6.2.3 alatt ? Köszi előre is .
-
BullZeye
veterán
Ha nekem van egy Intel N6005 4 magos procim, akkor lesz hátrányom, ha DS923+-ot választok ami Ryzen R1600-al szerelt és 2 magos proci?
Vagy kihasználja mind a 4 magot rendesen függetlenül attól, hogy melyik gépet imitálja?
-
seger
addikt
7.2 alatt használ valaki mediaszervert? Frissítettem 7.2-re. Telepítem mediaszervert. Beállítom az indexelt mappát, de semmi nem jelenik meg.
Szerk.
Megoldva -
Essejó
Topikgazda
Volt a napokban téma, hogy 1 lemezes NAS esetén hogyan lehet nagyobb lemezre váltani. Úgy hogy az adatok és beállítások megmaradjanak. Már akkor eszembe jutott, hogy lehetne-e klónozni a hdd-t. Az előbb belefutottam a Clonezillába ugyan a leírásban nyomát nem leltem, hogy SHR kötettel tud-e mit kezdeni. De ext2, ext3, BTRFS meg még jó pár megy neki. Lehet egy próbát megérne.
-
stigma
addikt
válasz
DJGABI
üzenetére
Hi, köszi a bő infót, nekem annyi szerencsém van, hogy nulláról kell próbálkonzom, és tesztelnem ha lesz időm, ha nem akkor megy majd Pendrive-ról.
Ha Home Assitant-ot akarod használni, VM-ből kell mindenképp futtatni mert docker konténeres/syno csomagból csak alapverziót tudsz használni, addonokat és teljes backupot nem.N3150-nél a J5040 jóval erősebb, szóval nekem is menni kell szerintem.
Fiókban van egy Samu 860 EVO 500GB, ami overkill tudom, de ez van kéznél
.
Ha énis a Proxmox + Xpeno párosnál tenném le a voksomat, akkor énis egy mini szösszenetet írni fogok.
SMB-n a 80MB/s nem rossz szerintem igaz az elméleti maximum gigabites hálózat esetén 125mb/sec, normál esetben 100-110mb/s környéke amit én ki szoktam/tudtam hozni 2 eszköz (NAS-NAS vagy NAS-PC ) között.
-
DJGABI
addikt
válasz
stigma
üzenetére
Szerettem volna egy Home Assistantot is mellé (tudom-tudom, van Syno store-ban, meg amúgy konténerezve Synology rendszer alól is mehetne.. na mindegy), csakis ezért kellett a Proxmox. Egy alap Debian van a XPEno mellett. Na jó, meg esetleg ha bohóckodni támad kedvem könnyebb távolról menedzselni/újratelepíteni a rendszert, stb.. Azért az nagy előnye.
- 2 magot adtam neki, néha terhelés alatt azért 100%-on pörög, meg 4 giga ramot adtam neki, annak mondjuk nagy része szabad. Sokat még nem használtam, de meg kéne néznem hol lehet a bibi, mert vinyóra smb megosztáson ilyen 80MBps-el tudtam csak írni. Frissítés passz, srác a linkelt topicban azt írja főverzió (6-ról 7-re pl) az felejtős.
- SATA SSD-n van a rendszer (proxmox is, meg a loader is), az nvme egy PCI-e kártyában csücsül (volt otthon, másik gépből kannibalizáltam), azt tárhelynek terveztem a vinyó mellé
- maradék alkatrészekből van, multimédialetöltős, esetleg -streamelős gépnek gondoltam, majd elválik
- én úgy tudom, hogy aránylag keveset fogyaszt a proxmox, ergo ha baremetal bírja a gép a xpeno-t akkor így is kéne neki. -
stigma
addikt
válasz
DJGABI
üzenetére
Hi, köszönjük a leírást, viszont nekem lenne 1-2 kérdésem ha nem baj, érdeksségképp érdekelne pár dolog.

Régen volt Xpeno-s gépeim (J4105,J4005B,J5040) lappal, de nekem sima Pendrive-ról futott a rendszer, ezért frissítésnél volt nekem néha blamám.
Proxmox esetében mit nyertél, vele, hogy virtualizálod a xpeno-t?
frissítés biztonságosságát gondolom, és még valamit?
Nemtudom Xpeno alatt mennyi mindent használsz, de mennyire terheli a CPU-t/Ramot a Proxmox + Xpeno?Illetve N3150-es lapokban nincs nvme slot emlékeim szerint, így gondolom sata átalakítón lóg az NVME SSD.
- 2 SSD Proxmox/Xpeno backup rendszer mentésnek van? Nem félsz hogy a Proxmox hamar bedarálja az SSD-et?
Nekem 3 év alatt egy használt 99%-os állapotról az Openmediavault 76%-ra darálta le a sok log + docker konténerek foylamatos írása miatt, igaz az sem vészes még.2 gépet kell most összeraknom Xpeno alapokon (7.2-vel fogom telepíteni szüzen):
1. gép: Asrock J5040, 16GB ram, HDD-k úton (2 db), rendszer Pendrive-ról. Egyenlőre távoli backup, Plex/jellyfin, jópár docker konténer és Wordpress-nek fog kelleni.
2. gép: Asus J4005i-c, 8GB ram , 1 HDD (úton ide) : Ide DVA1622 lesz mert kamerarendszerhez fog kelleni csak ha minden igaz.2. gép esetén hülyeség a Proxmox, első esetén meggondolandó, ha szolgálsz nekem némi plussz infóval

Hozzászolásom ne tolakodásnak/okoskodásnak vedd, de kíváncsi vagyok egy integrált lapnál mennyire alkalmazható Proxmox, mert azt hittem csak "combosabb" CPU + ram párossal érdemes használni.
-
Wohme
tag
Sikerült megoldanom ezt a feladatot. Ledokumentáltam szájbarágósan lépésenként (úgy hogy egy óvodás is meg tudná csinálni), ha valakinek hasznos lehet.
Cél: egylemezes NAS-omat fejleszteni egy nagyobb HDD-vel és felrakni a legfrissebb oprendszert.Vas:
-MBD + CPU: ASRock J4205-ITX
-RAM: 4 GB
-HDD: WD Purple 4 TB --> WD Red Pro 10 TB
-PSU: Chieftec CDP-120ITXSynology-modell: DSM918+
Oprendszer: DSM 6.2.3-25426 Update 3 --> DSM 7.2-64570
Bootloader: TCRP Arc LoaderÚj HDD hozzáadása és fájlok átmásolása
1. NAS kikapcsol, új HDD hozzáad.
2. Új lemezcsoport (storage pool) és kötet (volume) létrehozása Basic RAID-típussal.
3. Docker-konténerek és Package Centerből alkalmazások leállítása (maga a Dockert is).
4. A megosztott mappák (shared folder) létrehozása az új köteten, majd adatok átmásolása (itt egyébként másolási művelet helyett szinkronizációs programmal bölcsebb).
5. A régi és az új kötet között tárhelybeli eltérés lesz, mivel az alkalmazáscsomagok a volume1-ben élnek, és belső adataikat rejtett könyvtárakban tárolják.Az új DSM telepítése TCRP Arc Loaderrel
1. Min. 8 GB-os, USB 3.0-as pendrive behelyezése a számítógépbe.
2. Legújabb TCRP Arc Loader letöltése
3. Kiírni az .img fájlt a pendrive-ra (pl. Rufus segítségével)
4. Teszt HDD/SSD (nem az új, amire átmásoltuk az adatokat!) és az új kiírt pendrive-val NAS elindítása (monitor és billentyűzet szükséges).
5. Lépések követése : Configure loader -> Choose Model for Loader -> DS918+ & 7.2 version -> Install Syno Services -> SataPortMap active ports -> Boot into DSM
6. Legújabb csomag kiválasztása (7.2) és megvárni, amíg elkészül.
7. Miután minden elkészült, kikapcsolni a készüléket
8. Teszt HDD/SSD eltávolítása , és behelyezni be az új HDD-t, amire átmásoltuk az adatokat (mehet ugyanarra a SATA csatlakozóra, ahol a teszt volt).
9. DSM migráció: a rendszer konfigurációjának megtartásaHa ezt elvégzi, akkor minden beállítás és adatok megtartásával lehet folytatni. Ráadásképp nekem most már működik a hardveres transzkódolás (van /dev/dri mappa), ami Jun’s loaderrel még nem volt. A Plex legalábbis most már azt mutatja a vezérlőpulton. Ha van bárkinek ötlete, hogy hogyan tudnám megnézni a “motorháztető alatt”, hogy valóban végzi-e azt örömmel fogadnám.
Docker-konténerek mappái ugyan megvannak másolatként, de csupán ezekkel nem tudtam őket beintegrálni az új rendszerbe. Itt valószínű még vissza kell térnem a régihez és a konfigurációs fájlokat is exportálnom kell, hogy működjön.
Plexhez van egy migrálási kisokos, amit lehet követni.
Fontos tudni: ha legalább 2 db HDD-vel használod a NAS-odat, akkor a Replace Drive funkció sokkal egyszerűbb a tárhelyfejlesztésre, mint a manuális átmásolgatás/szinkronizálás. Ez az útmutató csak 1 HDD-s felépítésre vonatkozik.
-
DJGABI
addikt
Jelentem így százezer év után rávettem magam hétvégén a Proxmox (és xpeno) telepítésre. Gyors fogyasztási adatok: 1db m.2 SSD, 1db SATA SSD és 1db 2.5" HDD: 14-17W. Ez ilyen idle/bekapcsolás közben, N3150 a prockó, picoPSU.
[Ezt] a leírást próbáltam követni, de nem igazán ment, végül egy ilyen előre összeállított image nyert. [Tőle] ajánlom, [link] ez alapján tényleg tök egyszerűen ment
-
ekkold
őstag
-
-
akosmakos334
csendes újonc
Sziasztok. Gondoltam áttérek 6.2.3 ról valamelyik 7-es verzióra , de eddig bármelyiket próbáltam nem működik a power save . A régi verzió tökéletesen elment aludni a beállított inaktivítási idő után,de ez nem . Van valami nyűgje ennek amivel foglalkozni kell esetleg ?
Köszi előre is ha valakinek van infója . -
fbocsa
csendes tag
Sziasztok,
Most kezdtem el foglalkozni a saját szerver építéssel és gondoltam az itthon elérhető AMD A10 - Asrock FM2A88X extreme4+ alaplappal vágok neki. Sokáig küzdöttem a DSM7 valamelyik verzió telepítésével, de soha nem tudtam megtalálni a szervert, a boot során kifagyott.
Így a DSM 6.2.3 verziót próbáltam ki, DS3615xs verzióhoz találtam pat telepítőt és sikerült is feltelepítenem. Elsőre ment minden ugyanazokkal a beállításokkal mint amikkel a DSM7 esetében próbáltam. viszont a csomagtelepítőnél nem tudtam megadni a synocommunity linket.
Ha jól értem a rendszert tovább kellene frisítenem az Update2 és 3 -ra, de nem tudom ezeket letölteni.
Esetleg valaki meg tudná osztani ezeket a pat filokat? -
Wohme
tag
válasz
DJ. Ru$y
üzenetére
Külön kötetet hozol létre, nem a meglévő kötetbe rakod be az új lemezt, ez a minimum... Ez nem is volt kérdés.
Igen, itt már utána leesett, hogy a külön kötetek nem érintkeznek egymással konfiguráció (SHR, RAID, stb.) szempontjából... Ezért kavarodtam bele.
Tudod mit nem értek? Ha tudsz 0-ról telepíteni és egy lemezt akarsz használni és tudsz backupot is csinálni, akkor miért nem backupolod le az adataid rakod be az új lemezt, csinálod meg a loadert, setupot és húzod vissza az adataidat az új lemezre tisztán?
Ez valóban jól hangzik. Gondolom te úgy érted, hogy elsőnek az elfekvő lemezem csatoljam fel külön kötetként, amire rámásolom a régi meglévő lemez adatait. Így az elvekfő lemezre nem kerülne fel oprendszer.
Ezután kiveszek mindent, elkészítem a DSM 7-et új USB és az új lemezre. Aztán felcsatolom az elfekvő backupos lemezt, amiről visszamásolom az adataim. Ez azért nem jó, mert ez az elfekvő lemez csak 1 TB és a legfontosabbakat menteném rá csupán biztonságként ha esetleg elveszteném mindenemet. A fő célom viszont az lenne, hogy a 4 TB adatom egészével sikerüljön a migrálás.
A 4 TB-os lemezt meg nem szívesen csatolnám a friss új DSM-es setupra, mert mindkettő lemezen oprendszer lenne és félek vagy zavart okozna (olvastam ilyen példáról) vagy csak formázni lehetne használat előtt. -
valenteen12
csendes tag
válasz
valenteen12
üzenetére
Lehet, hogy neked van igazad és 3-as, 4-es pontok szerint telepítesz és csak utána költöztetsz.
-
valenteen12
csendes tag
Mi lenne, ha átköltöztetnéd a régi lemezt? A mentést követően csak az új USB-t raknád be? A régi lemez marad a helyén és nem adsz hozzá újat a telepítés végéig.
A 10 TB-os lemezt SHR-ként külön is csatolhatod később, ha nem tárhely bővítésként adod hozzá a NAS-hoz. Így lenne két SHR tömböd egy-egy lemezzel, amelyet később majd akár bővíthetsz is - elvégre a cél az adatbiztonság lenne legalább SHR tömbbel.
Még annyi, hogy ha betetted az új HDD-t és létrehoztál kötet azon is, akkor a vezérlőpult megosztott mappák oldalon a megosztott mappa szerkesztésénél megadható a helye, hogy melyik köteten akarod tárolni - átmásolja az új HDD új kötetére - rém egyszerű.
1. pont Rendben.
2. csak a régi pendrive kihúz, az új bedug.
3. feltelepíteni az új DSM7-es verziót (a vasnak megfelelőt érdemes kikeresni)
4-es pont, DSM Migration nem kell, mivel az új hely megadásával költözteted majd át az adatokat.
5. Formázni csak használt lemez esetében kell, de persze nyugodtan ellenőrizheted van-e törlendő partíció
6. Ahogy fent írtam új SHR tároló és kötet létrehozása
7. módosítod a megosztott mappa helyét a vezérlőpult > megosztott mappa > szerkesztés ablakban - egyenként, külön-külön mindegyik mappánál elvégzed.
8.eltávolítod a tároláskezelőben a régi HDD-t és utána veheted ki - persze leállítás utánKb. ennyi.
Ha kihagytam valamit, kérlek javítsátok, nem most csináltam a telepítést. -
DJ. Ru$y
nagyúr
Külön kötetet hozol létre, nem a meglévő kötetbe rakod be az új lemezt, ez a minimum... Ez nem is volt kérdés.
Szerinted, hogy tudnál kicserélni úgy egy lemezt, hogy ne veszíts el semmilyen adatot? Az a replace az hibatűrő kötetekre van...
Tudod mit nem értek? Ha tudsz 0-ról telepíteni és egy lemezt akarsz használni és tudsz backupot is csinálni, akkor miért nem backupolod le az adataid rakod be az új lemezt, csinálod meg a loadert, setupot és húzod vissza az adataidat az új lemezre tisztán?
Annyira sok mindent használsz aminek kellene a konfigja, vagy nehéz bekonfigurálni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A Synology szervereinek a Quickconnect használatával történő visszaéléséről szóló hozzászólások vagy témák előzetes értesítés nélkül törlésre kerülnek!
A párosított generátorok (MAC és SN) linkek vagy eszközök is törlésre kerülnek!
A Surveillance Station feltörésére vonatkozó hozzászólások vagy témák és / vagy a feltört / SS hivatkozások létrehozása törlésre kerül előzetes értesítés nélkül.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem.
- Microsoft Office 2024 Home Business dobozos
- Eladó jogtiszta, Windows 11/10, Office 2019/2021/2024, Fizikai és Digitális licencek, Számlával.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, EA, Xbox stb.
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Új állapotban! Lenovo ThinkPad T14 Gen 3 i5-1245/16gb ram/256 ssd FHD+ garancia
- Eladó egy Xiaomi 11t pro 256/8 snapdragon processor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3060
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Dell Latitude 5310 2-in-1,13.3",FHD,i5-10310U,16GB DDR4,256GB SSD,WIN11,LTE KÁRTYA,TOUCH
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Viszont ha úgy is a Survilance dolgozik rá, miért nem teszel neki lilát? (WD Purple)
Már csak a verziószámból gondolom, hogy megegyezik AuxXxilium tegnapi frissítésével.
Szerintetek mivel próbálkozzak?
.