Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- balojazz: Szódakészítés üzembiztosan és olcsón! Figyelem, csak hardcore szódázóknak!
-
LOGOUT
Xpenology Téma Összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
ekkold
őstag
válasz
Essejó
üzenetére
Értettem elsőre is. Ugyanezt próbáltam: nálam nem működött. DSM6.1.7u3 és DSM6.2.3 verzióval próbáltam. A telepített linuxom ext4 fájlrendszerét látta a TC, pontosan úgy ahogyan te is írtad, a hálózati meghajtók között mutatta, de a DSM-ét nem látta.
Egyelőre még maradtam DSM6.2.3u3-nál nekem jobban bevált a régi vason, de már nem ext4-et, hanem btrfs-t használok. A btrfs erőforrásigény többletét nem veszem észre, viszont stabilabb (kapott pár szabálytalan leállítást - semmi baja nem lett szerencsére, az ext4 ezt sokkal kevésbé bírja) Meg ext4-en nem hajlandó virtuális gépet futtatni, btrfs-en meg igen, és néha használok ilyesmit (pl. Mikrotik routerOS-t kísérleti célból, és. pl. wireguad-ot használok benne). -
ekkold
őstag
válasz
Essejó
üzenetére
Ismerem az ext4 plugint, linuxos lemezekkel szépen működik. Most megpróbáltam ujra, igaz virtuális gépen, de a xpenology lemezét nálam nem látja és nem tudja olvasni. Van egy diskinternal reader plugin is a TC-ben, az leglább látja hogy ott van a kötet, de az sem tudja olvasni. Élesben btrfs-t használok, nem tudom, hogy azt tudná-e olvasni bármi, de a virtuális gépben bármikor létrehozhatok egy ilyen kötetet is, egy teszt kedvéért.
-
ekkold
őstag
válasz
interfész
üzenetére
Másik gépre telepíteni kell xpenology-t, és ahhoz csatolni. A "másik gép" akár virtuális gép is lehet, pl. virtualbox-on.
A synology/xpenology 1 lemezes tár esetén is szoftveres RAID-ot hoz létre, csak olyan eszközzel olvasható ami ezt is tudja. Linux alatt mdadm-ot is telepíteni kell hozzá. Windows alatt, bár láttam a neten különféle javasolt megoldásokat, de nekem egyik sem működött.
Ha valaki tud biztosan működő, windows-os megoldást, xpenology (btrfs, és/vagy ext4 fájlrendszerének) olvasásra, azt kíváncsian várom!
-
ekkold
őstag
-
-
ekkold
őstag
válasz
zsolt501
üzenetére
Csak tippelek, de esélyes, hogy az ethernet csatoló miatt akadsz el, és/vagy kevés a 2Gb RAM.
- Ha a lan kártya miatt, akkor kellhet hozzá extra csomag a telepítéskor, vagy külön hálózati kártya, esetleg USB-ethernet adapter (olyan amit támogat a DSM).
- Ha memória miatt: akkor RAM bővítés ha lehetséges, vagy DSM6 ami kevesebb RAM-al is elmegy. Ilyen szempontból a DSM6.1.7 elég jó kompatibilitású, de már elég régóta nem támogatott - azaz nem könnyű beszerezni rá programokat. Régen volt HP T610 thin client-em, abban is AMD proci volt. DSM6.1.7u3-al használtam 4Gb RAM-al, de volt aki DSM7-et is fel bírt tenni rá.Jó lenne tisztázni, hogy mire akarod használni.?
Nagyjából fillérekért lehet kapni ennél sokkal jobb konfigokat, amin szinte bármelyik DSM verzió menne. Tehát ha a meglevőre rá kell költeni, LAN vagy RAM miatt, akkor már biztosan nem éri meg foglalkozni vele.
Ha csak hobbiból akarod feléleszteni, akkor gyűjts be/próbálj ki minél több féle loader-t, hátha valamelyik kompatibilis lesz vele. Illetve lehet, hogy itt is lesz olyan aki használ ilyen masinát, akkor ennél pontosabb tippet is kaphatsz.Ezen e gépen igazából valamilyen light linux lehet, hogy jobban menne, csak azt nem olyan kényelmes használni meg felkonfigurálni....
-
ekkold
őstag
Használ valaki DSM6-on qBittorrentet rajtam kívül?
Néhány napja megjelent a GitHub-on egy új 5.1.4 verziójú qBittorrent-nox bináris, amely már a libtorrent v2.0.12-t tartalmazza. [link]
Ezt önmagában nem triviális DSM6-ra feltenni, ezért egy régebbi .SPK telepítő csomagba belehegesztettem ezt a jelenlegi legfrissebb verziót, a default nyelvet magyarra állítottam, + beállítottam, hogy alaphelyzetben LAN-on beengedjen jelszó nélkül.
Nyilván első belépéskor érdemes jelszót beállítani, de ez nagyban megkönnyíti a használatba vételét. DSM6-ra már nem igazán adnak ki új telepítő csomagokat - ezzel viszont néhány kattintással felmegy a legfrissebb qBittorrent a NAS-ra!
-
ekkold
őstag
válasz
Laslie
üzenetére
Nekem is volt T610-es NAS-om. Abban két SATA csatlakozó van! Csak az egyikre nem tudsz közvetlenül HD-t tenni, de egy sima hosszabbító kábellel rátehető a másik HDD.
Utána a basic kötetet raid-ra váltottam, átmásolt mindent a második HDD-re, utána a régit kivettem, az újat pedig be a régi helyére. Persze reklamál, hogy hiányzik a kötetből az egyik lemez, de be lehetett valahogyan állítani, hogy ismét csak 1 lemezes lett a kötet.
Régebben vagy itt vagy a synology témában leírtam részletesen.
Ha DSM7-re váltanál (én ezen a gépen nem tenném amúgy) akkor először próbáld ki az új üres HDD-vel, hogy fel tudod-e tenni, és jól működik-e. Ha jól működik akkor betenném másodiknak ideiglenesen a régi HDD-t és lemásolnám ami kell róla. Az alkalmazásokat mindenképpen újra kell telepítened, pontosabban nem ugyanazokat, hanem a DSM7-re készült verzióikat.
Jelenleg egy celeronos minigépet használok, J1900 procival, de ezen is maradtam DSM6.2.3 u3 rendszeren, mert ugyan működött rajta a DSM7, de nagyon lassan indult el (több perc) és menet közben is lassúbbnak éreztem.
Amúgy otthoni használatban szerintem a DSM6 is teljesen stabil és jól használható, ha nincs kitéve a netre közvetlenül, akkor nincs komoly biztonsági kockázata sem. Igvazából ezt nézném, hogy indokolja-e konkrétan valami (szolgáltatás, szoftver, stb) ami miatt szükséges a DSM7. Ha igen akkor váltani kell, (de akkor lehet, hogy erősebb hardveren is elgondolkoznék), ha nem, akkor még évekig kiszolgálhat a DSM6.
Amikor a már nem támogatott 6.7.1 u3-at használtam, azon is meg tudtam oldani mindent, amire szükségem volt, volt érvényes működő https tanusítványom a weboldalhoz, vagy pl. a médiaszerver, a download station és a qbittorrent is jól működött... -
ekkold
őstag
válasz
kormi0312
üzenetére
A webfelület nem oldahtó meg úgy, mert előbb be kell töltenie a torrentet, hogy kiadhassa a tartalom listát. Viszont ha kézzel rakod be a torrentet (nem RSS-el, és nem automatikus betöltéssel, vagy mappafigyeléssel) akkor meg lehet próbálni a torrentkezelési módot automatikusról, kézire állítani, a torrent megnyitásakor, és ilyenkor lehet, hogy hasonlóan működik a PC-s verzióhoz - de ezt nem próbáltam.
-
ekkold
őstag
válasz
kormi0312
üzenetére
A beállításoknál: letöltés/ne induljon el a letöltés automatikusan - ezt jelöld be.
A torrent bekerül a listába, itt a tartalom fülön kiveszed a pipát azoknál a fájloknál amit nem akarsz az adott torrentből letölteni. Utána "play" gombbal indíthatod a letöltést.Ez működik akkor is, ha az auto indítást nem tiltod le, csak lehet, hogy mire kiveszed a pipát a fájlnév elől addigra már letöltötte

-
ekkold
őstag
válasz
kormi0312
üzenetére
A "GL-iNet Flint 2 router"-t nem ismerem, de ha tud VPN-t, akkor azt kellene bekonfigurálni a feladatra. A szolgáltatótól vásárolt VPN (pl. nordvpn) feladata más, ott rödiden foglamazva az a cél hogy elrejtse az IP címed. A saját VPN amikor más eszközről csatlakozol az otthoni hálózatodra, ehhez nem kell előfizetés, csak megfelelő eszközök + publikus IP cím.
-
ekkold
őstag
válasz
kormi0312
üzenetére
Távoli eléréshez szükséges:
- Legyen publikus IP címed, azaz ne legyél a szolgáltatónál CGNAT mögött. Megoldható enélkül is de drasztikusan lassúbb lesz. Tehát 1. lépés ellenőrizd az IP címed.
- Kell valamilyen saját VPN. Szerintem az a legügyesebb, ha a routered tud ilyesmit, de a NAS-ra is telepíthető. Manapság ajánlott VPN-ek: Wireguard, L2TP-ipsec, OpenVPN.
- Ha a HAS-on fut a VPN akkor a routeren portfordítás is kellhet hozzá.Nálam a router oldja meg a VPN-t, és Wireguardot használok. Ezzel a teljes belső hálózatot biztonságosan el tudom érni távolról, tehát ezen belül a NAS-t is, anélkül, hogy ehhez külön portot kellene nyitom.
A távoli elérés megoldható VPN nélkül is, de a mai világban ez meglehetősen kockázatos, mert rossz esetben széthekkelhetik a hálózatodat, szóval ezt senkinek nem ajánlanám.
A synology fájlrendszere elérhető mobilról a DS-File alkalmazással, https használata esetén biztonságosan. Gyakorlatilag talán ez az egyetlen olyan megoldás ami VPN nélkül is biztonságos.
Olyan VPN megoldást is elképzelhetőnek tartok, hogy a NAS-on, virtuális gépen futtatni egy routert (pl. Mikrotik-et) ami tud különféle (pl. wireguard) VPN megoldásokat. Persze ehhez nem kevés szakértelem kell, hogy be tudd állítani.
-
ekkold
őstag
válasz
kormi0312
üzenetére
Mi a NAS tipusa? Nálma a Download Station kb. 40...60Mbyte/s-el tud letölteni, ugyanezen a NAS-on a qBittorrent 100Mbyte/s felletti sebességet tud. A qBittorrent nem csak dockerbe telepíthető, simán feltehető app-ként is, keress rá, itt is volt szó róla többször is.
-
ekkold
őstag
Kicsit hekkeltem a qBittorrent4.5.5.spk telepítőn, beletettem a jelenlegi legfrisebb (v5.1.4) binárist, és default magyar nyelvre állítottam. Nekem szépen feltelepült DSM6.2.3-ra.
Egy kis karácsonyi ajándék DSM6 felhasználóknak, aki friss qbittorrentet szeretne használni: [qBittorrent_5.1.4_x64-DSM6.1.spk] Garanciát természetesen nem vállalok.
Aki esetleg nem akar 5-ös verziót használni, itt a 4.6.7 verzióhoz telepítő (szintén DSM6-ra intel x64): [link] -
ekkold
őstag
válasz
ekkold
üzenetére
Az ötletet amúgy a TTYD adta, mert már az sem érhető el DSM6-ra. Ebből is letölthető a bináris file, és ez a felülírásos dolog is működik) De rájöttem, hogy ezek a linuxos binárisok sok esetben simán elindíthatók telepítés nélkül is, parancssorból. Tehát pl. a ttyd, vagy éppen a qbit is, csak ez utóbbihoz megfelelő mappaszerkezet és paramétersor kell, ezért qbitből egyszerűbb előbb telepíteni a régebbi verziót.
De pl. a windowsból ismert HDSentinel linuxos verziója is hasonló - a linuxos verzió ráadásul ingyenes, és szépen megy DSM6-on... -
ekkold
őstag
Annak idején lementettem a DSM6-hoz tartozó SPK fájlt (és jól is tettem mert már nem érhető el DSM6-ra) Ezzel a 4.5.5 verzió rakható fel. Be lehet állítani magyar nyelvre, stb.
Nekem ezzel sem volt komolyabb problémám, azon kívül, hogy néha leállt a seed, ezért a feladatütemezőbe beraktam, hogy hetente egyszer indítsa ujra. Éjjel 2-3 óra között az a 2 perc kiesés a seedből nem gondA github-ról letölthetők a qbittorrent-nox 64 bites linuxos bináris verziói.
Letöltöttem a 4.6.7 (az utolsó a 4-es sorozatból), és a legfrissebb 5.1.4 verziót is.A csomagkezelőből le kell állítani a futó 4.5.5 verziót, majd SSH-n (vagy ttyd-vel) belépve a
/volume1/@appstore/qBittorrent/bin/qbittorrent-nox
fájlt felül kell írni a githubról letöltött kívánt verzóval.
A fájl jogosultságát át kell állítani 777-re:
chmod 777 /volume1/@appstore/qBittorrent/bin/qbittorrent-nox
Utána el elehet indítani a csomagkezelőből.
A konfig, minden beállítása, és a futó torrent-ek is megmaradnak.Nekem a v4.6.7 verzió fut jelenleg, de az 5.1.4 verzió is jól működik így.
DSM7-re elvileg van csomag az imnks-en , tehát arra elvileg feltehető pár kattintással.
Mappa választásnál figyelni kell a kisbetű/nagybetű egyezésre, és a jogosultságot is be kell állítani, hogy hozzáférjen a mappákhoz. -
ekkold
őstag
válasz
Essejó
üzenetére
Hasonló okból a 6.1.7u3-ról, csak 6.2.3u3-ra upgradeltem
Bár a korábbival sem volt különösebb gondom. Csak érdekesség: de sikerült rá feltenni a legfrissebb qBittorrentet is (legalábbis ha az 5.1.4 a legfrissebb) natívan, azaz docker nélkül. Bár most a 4.6.7 verziót használom, mert a legfrissebb nálam sötét módban működik, és csak akkor vált világos módra ha a böngészőt is átállítom. -
ekkold
őstag
válasz
feeregon
üzenetére
Ahogy nézem a hikcentral windowsokon tud futni ill. android kliens van még hozzá. Tehát max. virtuális gépként futhatna a NAS-on. Viszont ha a hickcentral rendszer követelményeit is megnézed [link], akkor a nas teljesítménye nagyon kevés lesz hozzá. Röviden: ez valószínűleg nem fog menni.
-
ekkold
őstag
válasz
toranis
üzenetére
Csak kíváncsiságból: Ha teljesen jól működő rendszered van, akkor mi indokolja a frissítést? Pl. közvetlenül elérhető a NAS az interneten, félsz hogy feltörik? Szükséged van új funkcióra amit a jelenlegi nem tud? (vagy csak éppen nincs elég problémád, ezért csinálsz magadnak ?
) -
ekkold
őstag
válasz
Gardaai
üzenetére
A kísérletezés, ill DSM7 esetén az ext-ekkel lehet próbálkozni ahogy előttem is írták. A hálózati adapter típusát (milyen chip-re épül) érdemes pontosan felderíteni, és ahhoz keresni kernel modult.
Ha nagyon nem akar menni,de ragaszkodsz ehhez a géphez, akkor végső esetben akár virtualizációval is lehet próbálkozni - pl. proxmox-al.A kérdésedre válaszolva: a synology sokféle drivert kivett a kernelből - olyan chip-ek támogatását, amelyekre nem épített saját hardvert, tehát számukra felesleges. Ezért simán előfordulhat, hogy egy DSM6 alatt még támogatott eszköz, nem működik alapból DSM7 alatt, esetleg csak akkor, ha megfelelő kernel modult is be tudsz üzemelni hozzá.
-
-
ekkold
őstag
A memória tömörítést DSM6 alatt érdemes bekapcsolni, vagy sem?
(J1900, 8Gb RAM)
-
-
ekkold
őstag
válasz
boborján2
üzenetére
Nem lihegem túl, konkrétan leírtam az okát is, hogy a php és az adatbázis kezelés teljesítmény kisebb. Aki ezeket használja, annak nem mindegy. Ha te nem használod akkor neked valószínűleg ez nem számít.
Amúgy meg régi, de bölcs mondás, hogy ami jól működik azt ne b... (akard megjavítani). De felőlem mindenki azt csinál amit akar. -
ekkold
őstag
válasz
Spooky
üzenetére
A frissítés mindig jelent valamennyi kockázatot is. Bármilyen verziót is akarsz feltenni, szerintem is próbáld ki előbb egy üres lemezzel az adott gépben, nehogy meglepetés érjen. Mondjuk hibátlanul működő rendszer esetében bennem felmerül a kérdés, hogy mi indokolja a frissítést? Biztonsági okok, pl. elérhető a neten a NAS és nehogy feltörjék? Vagy kell valamilyen új funkció ami a régi rendszerben nincs? (vagy csak nincs elég problémád, és generálsz magadnak, hogy legyen
?) -
ekkold
őstag
válasz
Essejó
üzenetére
A felület, és az alap szolgáltatások sebességében valóban nem volt számottevő különbség, de a php, és az adatbázis kezelés sebessége lényegesen alacsonyabb volt amikor a DSM7-et próbáltam ki egy gépen.
Nem túl rég én is frissítettem az itthoni szerveremet, csak éppen 6.1.7u3-ról, DSM 6.2.3-25426 Update3-ra
Ez gyors, stabil, és gyorsan is indul. -
ekkold
őstag
válasz
Essejó
üzenetére
Xpeno-hoz boot.img van, nem iso.
Próbáltam az img-t, iso-ra konvertálni, de nem bootolt róla a rendszer. (a boot system nem ismeri fel a cd fájlrendszerét és leáll a folyamat)
Tudtommal iso boot talán DSM5-höz volt régebben.
Próbáltam ide meghajtó emulációt is, a loaderhez, de ez sem volt sikeres. -
ekkold
őstag
válasz
Essejó
üzenetére
Nem az a gond, hogy a wmdk-t nem tudnám megcsinálni, és mint írtam működik is a rendszer. A gond ott van, hogy virtuális sata interfész esetén nincs vid, pid a boot drive-hoz, amit megadhatnék.
Tehát ettől még fel tudtam telepíteni a rendszert (6.2.3), és működik is, egyedül az update3 nem megy fel rá emiatt. Próbáltam grub.cfg-t szerkeszteni (chatgpt leírásai alapján) de nem sikerült eltünteti a boot lemezt. Synocfg szerkesztéssel ki tudtam szedni, a lemezkezelő listájából, de ez csak tüneti kezelés, az update akkor se megy fel miatta. Végül is tudom tesztelni a DSM-et így is, hogy nincs rajta az update3, csak úgy lett volna ugyanolyan mit az élesben futó NAS-on... -
ekkold
őstag
Virtualboxra feltettem DSM6.2.3-at, kísérletezés céljából. Működik is, de...
A loadert tartalmazó vmdk lemezt nem tudom elrejteni, így valószínűleg emiatt nem megy fel rá, az update3, kb. 83%-nél kiírja, hogy sérült a fájl - de nem az mert az "éles rendszerre" simán felment ugyanez). Van valmai megoldás azrra, hogyha a loader is sata meghajtóként van jelen? Vagy hogyan kellett volna? Ha USB meghajtóként teszem be a loadert, akkor meg nem bootol be róla a virtuális gép... -
ekkold
őstag
válasz
ekkold
üzenetére
Ez lemaradt:
HP260 G1 DM mini PC; Intel Pentium 3558U; 1050pont; üresjárás: 6W, 1080p video 12W
Ebben laptop proci van, kb. egy szinten van a j1900-al, de pl. a win7 jobban fut rajta, mint a j1900-on. Xpenology-hoz ez is egész ügyes lenne - de erre is inkább DSM6-ot tennék....Ha a tényleges fogyasztás/proci teljesítmény arányát nézem, akkor NAS céljára, a 6. és 7. -gen intel a nyerő, T-s vagy U-s procival.
-
ekkold
őstag
válasz
Essejó
üzenetére
A többi sem sokkal fiatalabb. Azért érdemes megnézni néhány valamivel újabb procit:

Mindezt a TDP-t figyelembe véve is érdemes nézni... Valamint a rel. ujabb procikkal az a tapasztalatom, hogy a fogyasztás drasztikusan lecsökken amikor nincs terhelve a proci.
Pl. 4. - 7. gen intelek között a teljesítmény nem nőtt jelentős értékben, és a TDP is ugyanannyi, viszont az átlagos használat melletti fogyasztás sokkal kisebb az újabb prociknál.Pár saját adat:
4.gen HP Elitdesk G1 mini; i7-4765T; 5127pont; üresjárás: 22W fullscreen video: 30W
7.gen HP Prodesk 600 G3 mini; I5-7500T; 5207pont; üresben kb. 6…7W!! fusllscren video: 18..22W -
ekkold
őstag
válasz
tothferenc
üzenetére
Megnéztem a CPU benchmark oldalon:
T520 AMD GX-212JC - 645pont
T610 AMD G-T56N - 484pont
Tehát a T520 procija egy egész kicsivel gyorsabb mint ami a T610-ben volt (nekem a T610 volt az első NAS-om) Tulajdonképpen használható volt, SSD-vel pedig még szinte gyors is.
De azért könnyen le lehetett terhelni ezt a CPU-t annyira, hogy belassuljon. Torrentre, fájlmegosztásra, médiaszervernek teljesen jó volt, nekem webszerver és php is ment rajta. De pl. Plex-hez és hasonlókhoz biztosan kevés.
Nekem most J1900 proci van a NAS-ban, (1153pont) Plexhez, Jellyfin-hez,... stb. ez is kevés, de kb minden másra elegendő. DSM7 alá lehet hogy vennék valamit, kicsit erősebb procival (4.- 7. gen intel), de egyelőre elvagyok azzal ami van.
Tapasztalatot gyűjteni, megismerni kicsit a rendszert, simán jó lesz az a T520 thin client is, ami kéznél van. -
ekkold
őstag
válasz
tothferenc
üzenetére
Attol függ, hogy mire akarod használni...
-
ekkold
őstag
válasz
tothferenc
üzenetére
A T520 nem egy túl acélos hardver. Lehet, hogy menne a DSM7-el is de szinte biztosan nem lenne gyors.
A DSM6.1.7 sokféle régi hardveren jól megy, de már nem támogatott. Mondjuk én nemrég még ezt használtam, és sok csomagot le is mentettem, így bármikor fel tudom tenni, ha szükséges. A fájlok elérhetők itt: [link]A DSM6.2.3-hoz is van régi típusú loader, külön a 3615XS és a 918+ hardverhez való. A DSM6-ból ez az utolsó verzió amihez van régi loader. Kevesebb hardverrel kompatibilis, mint a 6.1.7, de amelyiken megy ez is azon inkább ezt érdemes használni.
DSM6.2.4, és DSM7 -hez ujabb loader kell, ezek sok esetben automatikusan beállítanak mindent, de régi gépen lassúak lehetnek, előfordul, hogy több percig tart mire egyáltalán elindul a rendszer. Sokszor azt hiszi az ember, hogy lefagyott a gép, pedig nem, egyszerűen csak lassan indul.
Aki nem ragaszkodik hozzá, hogy a legfrissebb rendszert használja, és fokozottan ügyel a biztonságra (pl. router, és tűzfal beállítás, nem nyitogatunk ész nélkül portokat, távoli elérés csak VPN-en át, stb... ), az simán használhat régebbi DSM-et.
Ha van konkrét kérdésed írd meg itt a fórumban, segítünk amiben tudunk. -
ekkold
őstag
válasz
Papamaco
üzenetére
Összességében jobban jársz ha elindítod az új NAS-t, az új lemezekkel, beállítasz mindent, és utána másolsz a régi NAS-ról. Egyrészt időben sem lesz jelentős különbség (sőt akár gyorsabb is lehet), másrészt így biztonságosabb is szerintem, hiszen minden adatod megmarad a régi NAS-on is a teljes folyamat alatt.
-
ekkold
őstag
Nézd meg jobban, nem erősebb cache-ben sem. Inkább az akkori AMD Embedded szériás procijai nem remekeltek teljesítményben... Az energia fogyasztásra is nagyobb mint az intelé. Igazából az árát sokallom kicsit, bár lehet, hogy csak nincs megfelelő összehasonlítási alapom. Végülis ARK-t is hirdettek ennyiért, és abban gyengébb (celeron J1900) proci van: [link] Mondjuk én olcsóbban (talán 30-ért) vettem annak idején (évekkel ezelőtt), és nem bántam meg, de ez biztosan kevés a plexhez, viszont minden másra elég...
-
ekkold
őstag
Ezekben a kis kockákban, szinte mindben van ventillátor. Ha mindenképpen passzív kell akkor valami N100-as lapra épülőt keress (bár abból se mind passzív). Illetve néha felbukkannak a hwaprón ilyen kis fémházas, passzív hűtésű PC-k. Ez pl. plexre kevés, de valami hasonló stílusú PC-t keress:

-
ekkold
őstag
válasz
bnorci71
üzenetére
Igazából lehet, hogy inkább örülnék, hogy most jó, és nem keresnék feltétlenül problémát magamnak
... Lehet még kompatibilitási gond is. Csak érdekességképpen: évekig azért használtam a passzív miniPC-met DSM6.1.7-el, mert a 6.2.x nem akart rá felmenni, a DSM7-el meg nagyon-nagyon lassan bootolt, és utána is érezhetően lassúbb volt. Aztán egy másik ugyanolyan PC-n simán elindult a 6.2.3, és mindössze a pendrájv volt a különbség. Volt itthon vagy 4 féle pendrájvom, de azokkal csak a 6.1.7 ment, amit meg most vettem (amúgy semmi extra) azzal megy a 6.2 3 is. Szóval most ebből vettem pár darab tartalékot. További érdekesség, hogy a feleségem autójában levő lejátszó is szépen megy ezzel az olcsó pendrájv-al, míg más típusokra az is háklis! -
ekkold
őstag
DSM6.2.3-ban kikapcsolható valahogyan a frissítés / frissítés keresés? Szeretném elkerülni, hogy véletlen kattintás miatt, esetleg nem kompatibilis verzióra frissüljön.

-
ekkold
őstag
válasz
Boost3er
üzenetére
Egy másik synology/xpenology gépbe kellene betenni a HDD-t.
Esetleg linuxos PC-vel is lehet róla menteni, de nem átlag usernek való feladat.Ha HDD hiba miatt nem megy a gép, és fontosak az adataid, akkor keress adatmentéssel foglakozó szakembert (drága buli lesz), de ha nem vagy adatmentésben gyakorlott, akkor tovább ronthatod a helyzetet, és az adatoknak annyi...
-
ekkold
őstag
válasz
MrTwister
üzenetére
HDSentinel telepítése Synology-ra vagy Xpenlogy-ra:
- Töltsük le a linuxos 64 bites verzót: [link]
- ZIP kibontása
- NAS-on niyssunk egy konzolt SSH-n, vagy TTYD-vel.
- Másoljuk a zip tartalmát egy könyvtárba a NAS-on
(én midnight commander használtam és az usr/bin könyvtárba másoltam
- A fájl jogosultságait módosítsuk 755-re hogy futtatható legyen.Ezután parancssorból lehet indítani (én a feladatidőzítőből indítom naponta egyszer). Ha fut webszerver a NAS-on, akkor parancssorból érdemes .html riport fájlt generáltatni vele, mert azt böngészőből egyszerűen meg tudjuk nézni bárhonnan, ahol elérhető a NAS.
-
-
ekkold
őstag
válasz
gellei
üzenetére
Elvileg mindegy mi a forrás, végülis csak egy fájlátvilteről van szó, a fájl tartalma lényegtelen, csak kellő sebesség legyen. Amúgy többnyire sima 1080-as felbontású filmeket nézek, de néha 4k-s is előfordul. A legnagyobb fájlméret talán 86Gb volt, azzal se volt probléma, (ill. a 2,4GHz-es wifi kevés volt hozzá, de 5GHz-en, és LAN-on is jó volt).
-
ekkold
őstag
válasz
kgymac
üzenetére
A qbittorrentnek meg kell adni egy létező célmappát, amihez van írási joga - ill. amihez adsz írási jogot, tehát pl: /volumeX/torrentdownload (ahol X a kötet sorszáma).
Tehát kötet, azon belül egy mappa, és írási jog - enélkül nem fog menni.Természetesen célszerű (de nem kötelező) megosztott mappának lennie. De kötet gyökerébe alaphelyzetben eleve csak megosztott mappát hoz létre, (kivéve ha mondjuk terminál (ssh , telnet) felületen hozod, létre egyedi jogokkal).
-
ekkold
őstag
válasz
ArthurShelby
üzenetére
Azért ez nem két kattintás... Annak idején kíváncsiságból kipróbáltam, működött, de... amikor tényleg kellett volna, akkor belefutottam valamilyen hibába, és sehogy sem sikerült mountolni a meghajtót, így kénytelen voltam egy régebbi mentésből előkotorni ami kellett..
Ma meg már lehet, hogy elindítanék egy virtuális gépet, amin mondjuk fut egy xpenology, és egyszerűen annak adnám oda a lemezt. Vagy egy másik, xpenology-t futtató gépbe dugnám be, mondjuk USB átalakítóval.
-
ekkold
őstag
válasz
soldi3r
üzenetére
SMB megosztást nem célszerű a netre kitenni közvetlenül, és manapság sima FTP-t sem. Viszont SFTP megosztásat is tudnak a NAS-ok (esetleg be kell kapcsolni), ez jóval biztonságosabb (azért célszerű nem a 22-es porton hagyni). Az SFTP megosztást is fel lehet csatolni a Xpenology-s NAS-on.
Másik lehetőség ha csinálsz VPN összeköttetést a két NAS között, ezen belül már bármilyen protokoll (akár SMB is) biztonságosan átvihető.
-
ekkold
őstag
válasz
gellei
üzenetére
Hogy mit érdemes választani az az igényektől és a felhasználás céljától is függ.
Az alacsony fogyasztást mindenképpen célszerű figyelembe venni, hiszen 24h-ban menni fog. Ebben a kis cikkemben még van pár fotó a HP T610-es NAS-omról is, a jelenlegi egy celeron J1900-ra épülő kis PC (amit már szintén elavultnak tekintenek sokan), ez egyelőre bár megvannak a korlátai, de szépen teszi a dolgát. Ha most építenék, háát lenne pár dilemma... talán egy újabb HP miniPC-t választanék valamiylen T vagy U -ra végződő alacsony fogyasztású procival, rel. olcsón, de nézegetem néha a kínai N100-as procis PC-ket is... De ráérős a dolog, a j1900 simán kiszolgálja a jelenleg gigabites itthoni hálózatot, webszerverként is szépen megy, és a qibittorrenttel is tud gigabites tempóban letölteni. A gyári NAS-ok jelentős részében most is ennél gyengébb proci van... Amúgy a T610-hez képest kb 2x annyi pontot kap:
-
ekkold
őstag
válasz
gellei
üzenetére
A qbittorrent-ben állítható hogy milyen nyelven jelenjen meg (azaz átállítható magyar nyelvűre). Van belőle olyan verzióm lementve, ami felmegy dsm6.1-re.

Persze ha nem csak a standard download mappát akarod használni, akkor be kell állítani a megfelelő jogosultságokat is (kisbetű-nagybetű is számít a mappanévben!)
Nekem is volt régebben T610-es PC-n DSM6.1, hát...azért az sem a legacélosabb hardver, de amúgy jól működött. Akkor még csak a DS-t használtam a torrenthez, de valószínűleg azon is gyorsabb lenne a qbittorrent. -
ekkold
őstag
válasz
sasNAXO
üzenetére
Amúgy mi a fenéért ilyen lassú ez? A régi DSM 6.xx loaderekkel pillanatok alatt elindul a rendszer. Próbaképpen a 7-est megnéztem amikor megjelent, de ugyanezt tapasztaltam, hogy hosszú percekig kellett várni (minden boot-olásnál). Akkor betudtam annak, hogy még kiforratlanok a DSM7-hez a loaderek. De azóta sok idő eltelt, azt hittem ezen a téren azóta javult a helyzet
-
ekkold
őstag
válasz
balajti
üzenetére
Egy ideig elérhető lesz itt: [link - RTL815x-DSM6]
-
ekkold
őstag
válasz
DJ. Ru$y
üzenetére
Nyilván attól is függ, hogy milyen vason fut. De többnyire nem éri el a gigabites letöltési sebességet. Talán a vas többszálú/egyszálú teljesítményén is múlik, vagy egyszerűen mondjuk hatékonyabb a qbittorrent hardverkihasználása. Végülis mindegy, az a lényeg, hogy lehet választani tetszés szerint.
Mondjuk meglepődtem amikor az asztali PC-men (i7-4790), a uTorrent_2.21 sem érte el a gigabites sebességet, a Qbitorrent meg simán, ráadásul számottevő prociterhelés nélkül. -
ekkold
őstag
válasz
Czimby
üzenetére
2,5"-os, SATA SSD-t használok. Használt szerver SSD-t vettem apróhirdetésből, Samsung és Micron gyártmányokat. Korábban 1.92Tb-os, jelenleg pedig 7.68Tb-os.
Még a régi szerveremben kipróbáltam egy kommersz Patriot SSD-t, de azon pár hónap után megjelentek hibás szektorok (de amúgy azzal is gyors volt), viszont ezek a szerver SSD-k ahhoz képest kinyírhatatlanok. A mostani SSD-m még csak meg sem melegszik a gigabites hálózat kiszolgálásától, jelenleg kb. 34°C-os, és nyáron se nagyon megy 40°C fölé. -
ekkold
őstag
válasz
Czimby
üzenetére
A J1900 vas elég erős a gigabites letöltéshez, de a letöltő szoftvertől is függ. Nekem Qbittorrent-tel kb 108...110Mbyte/s (SSD-re), DownloadStation-nel ugyanez 40...50Mbyte/s. Winyóval valószínűleg lassúbb lenne. Amikor SSD-re váltottam, lényegesen "pattogósabb" gyorsabb lett az egész rendszer, még a NAS webfelülete is érezhetően gyorsult.
(J1900 - SSD - DSM6) -
ekkold
őstag
válasz
Essejó
üzenetére
A syno egyetlen lemez esetén is raid-ot készít, amit nem lehet simán ext4-ként vagy btrfs-kén mountolni linux alatt. Live linuxokon nem szokott mdadm lenni, előtte azt kell telepíteni. Évekkel ezelőtt kíváncsiságból kipróbáltam, egy hibátlan basic kötetet montolni linux alatt, kellett kicsit konzolon bűvészkedni hozzá, de meg lehetett oldani (egy weboldalon találtam leírást hozzá, az alapján csináltam). Persze lehet, hogy nem mondtam újat neked, de alaphelyzetben, egy sima mount parancssal nem fog menni.
-
ekkold
őstag
válasz
Essejó
üzenetére
Nekem is 6.1.7u3 van, és nem lehet ugyanaz a port. 80/443-at használok.
Van 3db különböző érvényes certem (Let's encrypt), összesen 6db dyndns domén-név mutat a szerveremre. A certeket lejárat előtt mindig frissíti a szerver. Nem tudom erre hogyan tudtam rávenni, elég sokat kísérleteztem vele, hogy működésre bírjam. [link]
Annyi biztos, hogy ez csak akkor megy hosszú távon is rendesen, ha a 80-s és a 443-as port szinte folyamatosan elérhető, valószínűleg időnként ellenőrzi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A Synology szervereinek a Quickconnect használatával történő visszaéléséről szóló hozzászólások vagy témák előzetes értesítés nélkül törlésre kerülnek!
A párosított generátorok (MAC és SN) linkek vagy eszközök is törlésre kerülnek!
A Surveillance Station feltörésére vonatkozó hozzászólások vagy témák és / vagy a feltört / SS hivatkozások létrehozása törlésre kerül előzetes értesítés nélkül.
- Parkside szerszám kibeszélő
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Új CPU-magokka, de régebbi PowerVR GPU-val jöhet a Tensor G6
- Yettel topik
- One mobilszolgáltatások
- Fűnyíró topik
- Milyen légtisztítót vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Vivo V70 – a stílus érték?
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, EA, Xbox stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Game Pass Ultimate előfizetések 3 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel! 13 hónap ultimate - 50.000 ft
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Acer Nitro 5 - 15,6"FHD IPS 144 Hz - i5 10300H - 8GB - 512GB - Win11 - GTX 1650 - MAGYAR
- HIBÁTLAN iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3732
- PS5 fat konzol
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Ultra 5 245KF / RTX 5060 / 16GB RGB DDR5 / 1TB Nvme SSD
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
, viszont tudtommal a J-s modellek nem intel procira épülnek.

)