Hirdetés
- GoodSpeed: Ebes, a megtervezett falu!
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT

Új hozzászólás Aktív témák
-
Amikor én teszteltem Yeti és T oldalon is EVS volt.
iPhone 8 óta biztosan van EVS, mert nekem azon működött és gyors Google keresés alapján pont iPhone 8-tól támogatják az EVS-t, Samsung oldalon meg talán S7 óta. 2017 illetve 2016.
Szóval a mai telefonok többsége már támogatja. -
dchard
veterán
válasz
thomas77
üzenetére
Nem szükségszerűen függ össze, de az a tapasztalat, hogy az 5G-képes telefonokban van EVS támogatás, de természetesen nem kell sem 5G hálózaton lenni, sem 5G képes előfizetéssel rendelkezni ahhoz hogy az EVS működjön. De érdemes figyelni, mert az EVS - legalább is a vodánál - csak hálózaton belül és csak EVS képes telefonok között épül fel, transzkódolás legjobb tudomásom szerint nincs.
Valaki mintha írta volna, hogy Yeti-Telekom között ment az EVS, de ott sem tudtuk meg, hogy volt-e transzkódolás a két végpont között vagy E2E EVS volt a hívás.
-
dchard
veterán
válasz
thomas77
üzenetére
Az AMR "hivatalosan" a 12.650-et már "szélessávúnak" nevezi, de azért ha a sima AMR 12.2-t összehasonlítod a WB 12.650-nel, nem fogsz megdöbbentő javulást hallani. Emlékeim szerint az első "HD"-nek marketingelt hívás 3G-n is AMR-WB 15.85 volt, 4G-n pedig AMR-WB 23.85. Aztán jött az EVS.
Most a poén kedvéért megnéztem teszt számmal, és VoLTE-n AMR-WB 23.85 a kodek (a túloldal nem EVS képes, tehát ez így oké), 2G-n pedig AMR-WB 12.65.
-
válasz
thomas77
üzenetére
Nekem pozitív tapasztalataim vannak a Telekom és Yettel VoLTE Roaminggal. Horvát, román, bolgár, szlovák, osztrák hálózatokon is használtuk őket idén és tökéletes volt a minőségük. Nagyon jó érzés volt hogy végre nem szájhúzva nyomtam a hívás gombra roamingban hogy jaj most ennek milyen minősége lesz… ugyanúgy működött minden mint itthon. Így kell ezt mindenhol csinálni.
Bónusz: már a román Diginél is van VoLTE roaming egyre több országban.
-
thomas77
senior tag
Ha már a hangminőségnél tartunk... Teszteltem a Telekom VoLTE roamingot. Hát vegyes eredmény született. Minden esetben telekomos számot hívtam.
- iPhone 15 pro-ról 15 pro-ra UK --> Magyarország: Nem volt valami fényes a hangminőség.
- Valamiféle Xiaomit hívtam, na azzal egész jó volt.
- iPhone X volt a túloldalon: ez egész jó volt.
- Xiaimi Note 12 5G: ez egy rakás sz_r volt.
- iPhone SE 2022: Ez egész jól szólt.
A túloldalon minden esetben aktív VoLTE és VoWifi volt. Persze az aktuális állapotot én nem láttam, de mindenki megfelelően lefedett területen volt, vagy otthoni optikán VoWifivel.Ami ettől is érdekesebb, felhívtam a feleségem magyar Vodafone feltöltős számát a működő VoWifis vodás előfizetésemmel. A feleségem a Vodafone UK-n, én VoWifin (kvázi Magyarországon). A hang hihetetlen jó minőség volt. Nem is értettem. Aztán kipróbáltam a saját feltöltős számommal is, ami a Samsungomban van. AMR_WB(16K)-n ment a hívás PGSM900-on. Mert ugye 3G már nincs, VoLTE roaming sincs.
Otthon is van iyen? HD hang GSM-en? Ráadásul nem is országon belüli volt a hívás. -
dchard
veterán
válasz
thomas77
üzenetére
Engem nem kell meggyőzni, amíg nincs megbízható VoLTE roaming minimum az összes EU-s tagállammal, addig rohadtul működnie kéne a vowifinek, mert CSFB-n roamingban pocsék a hívásminőség a refarm miatt. Az eléggé nonszensz, hogy ingyen jobb hívásminőéget kapunk, mint a fizetős szolgáltatásért. Arról nem beszélve, hogy a szolgáltatónak is jó, hogy nem kell egy valag roaming díjat kifizetnie, főleg a flat rate ügyfelekre gondolunk.
-
thomas77
senior tag
martongunar amit kapott infót az alapján valóban dolgoznak az ügyön. És legalább már elismerik, hogy van valamiféle hibás működés.
Nekem ezt még nem írták le, de nem is várom tőlük. Csak javítsák meg. Utána lemondom az előfizetésem, kifizetem a kötbért és mindenki boldog lesz.Értem én, hogy ez nem annyira fontos szolgáltatás, de nagyon sok felhasználónak jól jöhet, ha megfelelően működik a VoWifi. Sokan észre se veszik, hogy milyen nagyszerű is ez. Vagy nem is tudják, hogy létezik és használják.
Amióta előfizetéses a kártyám, folyamatosan tesztelem. Teljesen hibátlanul működik. -
martongunar
tag
Átérve a határon honos hálózatba, a 2G only vodás kártya megint nem vette a lapot. Kicsit mejárattam 4G-n egy csipet adatforgalommal és lőn vowifi. A wifi IP cím maradt cseh.
-
thomas77
senior tag
válasz
martongunar
üzenetére
Nagyon köszönöm neked is és mindenkinek, aki vette a fáradtságot és bejelentette ezt a hibát.
Neked úgy tálalta a dolgot az ügyintéző, mintha már tudnának a hibáról? Én akárhányszor hívtam őket, mindeig csak a hebegés-habogás és értetlenkedés ment. Lehet, hogy most már tényleg foglalkoznak az üggyel?
-
martongunar
tag
Először megkaptam a szokásos lerázó szöveget, majd írtam nekik még egyszer. Állítólag folyamatban van a hiba javítása. Addig javasolják a roaming tiltását (ami mint hogy teszteltétek, felesleges). A nyomaték kedvéért beszéltem is velük, privátban el tudom küldeni a műszakis hölgy nevét, megosztom, amit találtam.
-
martongunar
tag
Hívni nincs időm őket, de pötyögtem nekik pár sort. Műszakis most nem hinném, hogy sok van bent.
-
4Grider
félisten
Jöttem át ma a határon, ahogy eltűnt a roaming jele, néhány másodpercen belül lett VoWiFi. De nyilván a vodánál minden rendben...
-
martongunar
tag
válasz
thomas77
üzenetére
Megnéztük egy másik vitamax (ez nekem már így marad) kártyán, az adatforgalom nélkül is eldobta a vowifit, tehát úgy van ahogy írtátok, valamilyen hálózati forgalom hatására elmegy a szolgáltatás. Az adatforgalom bekapcsolása legfeljebb gyorsított a dolgon. Ha lesz türelmem, hívom őket.
-
thomas77
senior tag
válasz
kissvendel
üzenetére
Nyilván a hozzászólásomból nem derült ki, de úgy gondoltam, hogy a hivatalosan támogatott készülékek esetében működnie kellene mindenféle APN-nel.
-
csaszi75
őstag
Ilyet nem is írtam, amit te írsz
Az előző bejegyzésem csakis arról szólt, hogy van köze az APN jelenlétének a VoWifi-hez.
Amúgy meg attól, hogy fel van provolva az IMS APN egy számra, attól még annak az IMS APN-nek az adott számon, lehet több különböző állapota.
Attól függ, hogyan van beállítva a szervíz logika.
Ez ugyanolyan, mint az ODB. -
kissvendel
tag
válasz
thomas77
üzenetére
Nem olyan biztos az, hogy van IMS profil alapból. Nekem pl Google Pixelen csak akkor van VoWIFIm, ha csinálok manuálisan egy IMS nevű és típusú profilt... no meg persze megbindzsizem a Shizuku + Pixel IMS appokkal, de ha nincs IMS profil, akkor nem működik, hiába kapcsolom be a VoWifit. Inkább az van, hogy itthon kitolja a hálózat APN-től függetlenül, és amelyik telón nyitott a carrier config az meg is eszi, amelyiknél zárt, ott rá kell eröltetni egy manuális IMS profillal.
-
-
thomas77
senior tag
válasz
martongunar
üzenetére
Ahogy csaszi75 is írja, lehet, hogy köze van az APN beállításnak a VoWifi-hez, de valószínűleg mindegyik APN profilban benne van az IMS. Legalábbis én ezt tapasztalom.
Bármelyik APN-t használom, megy az előfizetésesen. Bármelyiket használom, nem megy a feltöltősben.
Ha felhívod az ügyfélszolgálatot, kérlek jelezd te is a hibát nekik. Sokat segítenél vele! -
csaszi75
őstag
válasz
4Grider
üzenetére
De van köze..
A VoWifi csak annak megy, akinek van IMS APN a profilján.
Ugye az mobilhálózat felől is megy az IMS APN által adott authentikáció.. és az internet felől is megy a non3gpp authentikáció...
Magyarul, ha az IMS APN lekerül a számról, akkor nem lesz a számon a HLR/HSS-ben IMS apn, akkor az ePDG-hez kapcsolódó AAA szerver azt kapja vissza az HLR/HSS-től, hogy nincs IMS APN-je, vagyis nincs VoWifi jogosultsága..
Itt egy "gyönyörűszép" ábra
https://www.researchgate.net/figure/Current-VoLTE-and-VoWiFi-architecture_fig2_303848670
-
4Grider
félisten
válasz
martongunar
üzenetére
Különbözik, de már legalább 10 éve a prepaid előfizetések használhatják a két fő vodafone apn-t.
-
4Grider
félisten
válasz
martongunar
üzenetére
Az apn-nek nincs köze a VoWiFi-hez.
-
martongunar
tag
Martonl vagyok, csak kiderült, hogy már nem létező emaillel voltam regisztrálva, mobilon meg nem tudtam belépni.
Na a lényeg: a jelek szerint a voda vowifi roaming környezetbe érve feltöltőkártyával egészen addig működik, amíg a kártya nem indít roaming adatforgalmat. Tehát feljelentkezhet hálózatra, ha nincs rajta adatforgalom. Kipróbáltam az alábbi lépésekben:
1. Repülőn roamingba érve vowifi megy.
2. 2G-n adatkapcsolat nélkül roamingban vowifi megy.
3. Auto hálózatválasztásnál is fent marad.
4. SIM2-re váltott adatforgalommal elindítom a mobilnetet wifiről lecsatlakozva.
5. Wifire visszacsatlakozva vowifi elesett.Ha lesz időm, felhívom az ügyfélszolgálatot innen, de nem igérek semmit.
Nem értek hozzá, de régebben feltöltőkártyásoknak más volt az apn, ha most is így van, talán itt van a kutya elásva. -
thomas77
senior tag
válasz
csaszi75
üzenetére
Feleségem telefonján kikapcsoltam a VoLTE-t. Úgy se megy. Kipróbáltam még azt is hogy 4G only-ra tettem, adatroaming ki-be, adattakarékos mód ki-be, VoWifi ki-be, repülő be-ki és ezek mindenféle kombinációja... Sehogy se megy.
Pénteken felhívtam az ügyfélszolgálatot és megkérdeztem, hogy hogy áll a hibabejelentésem. Azt mondta az ügyintéző, hogy még folyamatban van a dolog. Ez tök jó, mert ma lejár a 14 napos elállási időm, szóval ez a teszt már minimum 60e forintomba fog kerülni az 1 éves hűség miatt.
De legalább mi itt a fórumon körbejártuk az ügyet, amennyire tőlünk telt. Mi legalább foglalkoztunk a kérdéssel. -
-
thomas77
senior tag
válasz
martonl
üzenetére
Eléggé kiveséztük, de ha lenne kedved tesztelni, az nagyszerű lenne.
- Utazz repülő módban, majd keress wifit odakinn, ahol már nem érhető el a magyar Voda hákózata.
- Teszteld a VoWifit néhány hívással. Ha más nem, tárcsázd a 1270-et.
- Ha látod, hogy atomstabilan működik, akkor kapcsold ki a repülő módot. Kezdjen el roamingolni a kártya.
- Probáld ki újra a VoWifit. Ha minden igaz, nem fog többé menni, amíg haza nem érsz.Ha te is ezt tapasztalod, akkor jelentsd te is a Vodának ezt a hibát. Hátha megjavítják végre.
Ezzel hatalmas segítséget nyújtanál a roamingoló feltöltősöknek, akik használnák a VoWifit.
-
martonl
senior tag
Ha a közeljövőben Eu.-ban járnék Voda feltöltőssel (+Galaxy S23) és esetleg lesz rá időm, teszteljek majd valamit, vagy már kiveséztétek a dolgot?
-
thomas77
senior tag
-
csaszi75
őstag
válasz
4Grider
üzenetére
Jah, gáz.
Az iPad volt ez elsők között jó pár éve, ami tudta hogy only 4G csatlakozik.. és ezt szívta meg a haverom, kapott egy jó kis számlát, de mivel "ki volt kapcsolva a roaming szolgáltatás" ezért jóvá lett írva..
De van valami olyasmi, hogy 24 óra vagy 48 óra purge.. vagyis ha nem csatlakozik fel a SIM az adott időintervallumban, akkor jön rá egy purge. Ez után pedig újra lehet only VoWifi-re felimádkozni sztem
(Ez akkor teljes airplane mód a fent megadott időre, és csakis a wifi visszakapcsolása.. majd várni a csodát
) -
4Grider
félisten
válasz
thomas77
üzenetére
Semmi értelme, hiszen írtam, hogy kikapcsolt roaming esetén is időnként roamingol a sim, ergo elmegy a VoWiFi. Mondjuk 2G only üzemmódban lehet hogy ez nem történik meg, de annyira már nem érdekel a dolog, mert a yettel sim VoLTE roamingol, így másik szolgáltatóval megvan az a hangminőség, ami miatt a VoWiFi-t használtam volna.
-
-
-
4Grider
félisten
válasz
thomas77
üzenetére
Mire leértem Dalmáciába, kikapcsolt roaming mellett is megszűnt a voda prepaid VoWiFi létezni S23-on. Yettel a főkártya, azon magyar ip-vel még megy.
Azt vettem észre, hogy samsungon hiába van kikapcsolva a roaming (a felvetésed nyomán), amikor a mobil lefedettségből vagy wifi vételkörzetből kisétálok vagy csak újraindítom a telefont, ha nem talál honos hálót, akkor is roamingol a kártya néhány 10 másodpercet mielőtt nincs hálózatra vált. Szóval a vodánál a kikapcsolt roaming nem akadályozza meg, hogy a SIM néhány másodpercre ne roamingoljon. Nálam legalábbis esim-el ez történik. -
dchard
veterán
válasz
tibor23
üzenetére
"Nekem akkor a viber és messenger beszélgetések is szakadtak, nemcsak a vowifi. "
Akkor az FT eleve nem volt jó. Nálam minden más esetében jól működik, vowifi hívás közben viszont nem hajlnadó elengedi azt az AP-t amin a hívás elindult. Különböző telefonokkal, különböző szolgáltatókkal is ugyanez a helyzet. Megnéztük azt is, hogy változik-e ez a viselkedés ha a két AP ugyanazon a csatornán van, és hogy ha nem, de ez nem változtatott a helyzeten. Árulkodik, hogy a telefonok mérik a szomszéd AP-t egészen addig amíg a vowifi hívás el nem indul, utána a szomszéd AP mérés eltűnik. Ahogy a vowifi hívást leteszem, rögtön megjön a mádosik AP mérése, és meg is csinálja a telefon az FT-t (router oldalon is látszik a logból).
"Ami nálam nem túl tökéletes, az a vowifi-volte közötti váltás, ilyenkor 2-3 sec. szakadás is van"
Nálam egy pici bittyenés van csak, és kész, a 2-3 sec az baromi sok. És mindkét irányban hasonló (vowifi --> volte, volte --> vowifi).
-
tibor23
senior tag
Nálam is problémás volt korábban a vowifi és az otthoni Fritzbox Mesh hálózat wifi roamingja, de mostanság jónak mondható, nagyon ritkán szakad le a wifiről roaming közben. Korábban egy régebbi telefonnal és talán a kevésbé fejlett router firmware-rel le is tiltottam a vowifit, mert nagyon gyakori volt a szakadás. Nekem akkor a viber és messenger beszélgetések is szakadtak, nemcsak a vowifi.
Ami nálam nem túl tökéletes, az a vowifi-volte közötti váltás, ilyenkor 2-3 sec. szakadás is van, egy erős reccsenő hang kíséretében, de nem dob le, tulajdonképpen elviselhető szinten belül van. -
thomas77
senior tag
válasz
csaszi75
üzenetére
Nem kell osztani. A magyar Voda kártya a másik sim adatkapcsolatát használja a VoWifi kapcsolat felépítéséhez.
-
dchard
veterán
válasz
csaszi75
üzenetére
Az SMS-over-IP feltétele a vowifi-nek, olyan nincs, hogy van vowifi de nincs SMS-over-IP. A vowifi bevezetés előtt valóban csak SMS-over-SGs volt.
#7532 4Grider:
Pontosan, mindkettő postpaid volt.
Vowifi-vel kapcsolatos érdekes megfgyelés: több 5GHz-es AP között megy a 802.11r (fast transition), de abban a pillanatban hogy vowifi hívást indítok, utána nem megy többet, a teló a szomszéd AP-t sem méri többet. Vodával és A1-gyel is ugyanez a jelenség. Ha nem vowifi-n indul a hívás, hanem bármilyen klasszikus IP-s megoldással (Viber,Whatsapp, Skype stb), akkor hibátlanul működik.
Ez nem szolgáltatóhoz kötődő probléma, de érdekes hogy pont vowifi közben (ahol a leginkább kéne), épp ott nem működik a wifi roaming...
-
-
thomas77
senior tag
válasz
zelikocc
üzenetére
Én már sokszor kezdtem ezekkel a szavakkal a panaszomat. Eddig nem volt eredménye.
Viszont újabb megoldást "fejlesztettem ki" a feltöltőkártyás VoWifi külföldi használatára jelen kondíciók esetére.
Ha elkezd roamingolni a sim, a VoWifi megszűnik működni. Hogy lehet ezt megakadályozni? Kikapcsoltam a roamingot a Voda appban. Ezzel sikerül megakadályozni, hogy a sim elkezdjen roamingolni. Megfelelő wifi esetén működik a VoWifi. Ha nincs wifi a közelben, akkor meg a telefonomban lévő Lebara (vagy akármilyen aktív mobilnetes) kártya mobilnetét használva működik a Voda VoWifi szinte mindenhol.
Ez már nem félmegoldás, hanem háromnegyed megoldás.
Az előfizetésemmel kipróbáltam, működött. Utána a feleségem feltöltős esim-jét elküldtem az anyósomnak. Ő a szokásos telepítés-eltávolítással megjáratta Magyarországon. Aztán telepítettem a simet újra a feleségem telefonjába és működik is.
-
-
thomas77
senior tag
válasz
nobillgates
üzenetére
Érdemes lenne felhívnod a 1270-et és megkérdezni, hogy be van-e kapcsolva a VoLTE a kártyádon. Ha igen, akkor elméletileg a VoWifi is be van kapcsolva. Vagy megpróbálni a kártyádat egy a listában szereplő telefonnal.
A VoLTE szinte biztosan megy az általad felsorolt telefonokon. A VoWifi már más tészta.
Mindenesetre meg kellene győződnöd arról, hogy a szolgáltatás aktív-e egyáltalán. -
-
csaszi75
őstag
válasz
nobillgates
üzenetére
Erről rengeteg dolgot írtak itt a fórumon is.. attól hogy a Digi-n ment a VoLTE, attól meg nem fog menni Vodán, mert a Vodán VoLTE roaming kell.. S a régi készülékek nem tudják a VoLTE roamingot..
Android esetén talán Android 12 felett működik csak.. néhány típusnál a régebbi androidon is mehet.. néhánynál az újon sem megy.. -
thomas77
senior tag
válasz
nobillgates
üzenetére
Milyen készülékkel nem megy?
-
thomas77
senior tag
válasz
nobillgates
üzenetére
Úgy érted, hogy amikor a VoLTE szolgáltatást bevezették nem volt elérhető a feltöltősöknek? Én erre nem emlékszem. Persze attól még lehetett így.
Most biztosan elérhető a VoLTE is és a VoWifi is a feltöltősöknek. -
thomas77
senior tag
válasz
nobillgates
üzenetére
Közben látom, hogy a VoWifi leírásában szerepel.
Itt azt kellene, hogy jelentse, hogy a VoLTE szolgáltatás be van kapcsolva az ügyfél simkártyáján. Mert akkor a VoWifi is automatikusan megy. Legalábbis a magyar Vodánál. -
thomas77
senior tag
válasz
nobillgates
üzenetére
Gondolom azt, hogy olyan ügyfél, akinek a simártyáján be van kapcsolva a VoLTE és a telefonján sikeres volt az IMS regisztráció.
De azért ez a kifejezés kicsit marhaságnak tűnik így ebben a formában.
Hol olvastad ezt? Vagy mondta valaki? -
ocsike82
csendes tag
Sziasztok,
adott egy Sony Xperia 5 V telefon két simmel. Az elsődleges sim egy Yettel fizikai sim, a másodlagos egy telekomos esim.
A problémám az lenne, hogy hívás közben nincs adatkapcsolatom. A VOLTE be van kapcsolva mindkét simen. Több beállítási lehetőség van attól függően, hogy az adatkapcsolat melyik simen van bekapcsolva:1. ha az adatkapcsolat a yettel simen van és a hívás is a yettel simre érkezik illetve erről indul akkor működik.
2. ha az adatkapcsolat a yettel simen van és a hívás a telekom esimre érkezik illetve erről indul akkor működik.
3. ha az adatkapcsolat a telekom esimen van és a hívás is a telekom esimre érkezik illetve erről indul akkor működik.
4. ha az adatkapcsolat a telekom esimen van és a hívás a yettel simre érkezik illetve erről indul akkor NEM működik! Továbbá a hívás befejeztével az adatkapcsolat sem áll helyre vagy nagyon hosszú idő után áll helyre de az esetek 90%-ban egy repülős mód be illetve kikapcsolása után lesz újra adatkapcsolatom. Ez a 4-es eset fordul elő a legtöbbször, mert a yetteles szám céges szám és erre érkezik és innen indítok hívást a legtöbbször az adatkapcsolatot viszont a saját telekomos esimről használom (cégesen minimális adatkeret van, így nem tudom ott használni az adatkapcsolatot).
Telekomnak már írtam, vizsgálták de mindent rendben találtak...
Ha tudtok erre megoldást akkor kérlek segítsetek benne!Előre is Köszi!
-
G48
senior tag
Amikor nem lehet 4G-n hívást kezdeményezni, mit kell átkpacsolni, átírni?
Mi 10T Pro, PixelOS-en az utolsó frissítés után csak akkor lehet hívást indítani ha a hálózattipusban benne van a GSM.
Akkor amikor a hívás létrejön lekapcsolódik a 4G-ről.
Ha LTE-n marad a hálózattipus, nem indít hívást.
[Így lehet hívni] -
thomas77
senior tag
válasz
tibor23
üzenetére
Ha a Vodafone valóban komoly összeget fizetett ki a VoWifi implementációért, akkor meg kellene nézniük, hogy a megrendelt paraméterek szerint vezette-e be az implementációt végző cég, vagy nem.
Ha nem, akkor "garanciában" kéne javíttatniuk velük a hibát.
Ha a Vodafone specifikációja volt hibás, amit átadtak az implementációt végző cégnek, akkor is van két etikus lehetőség:
1. Zsebből kifizetik a hibajavítást (nyilván ez kizárt)
2. Módosítják a weblapon lévő félrevezető információkat a valóságnak megfelelően.
A második lehetőség talán nem haladná meg a költségvetésüket, de még az is lehet, hogy igen. -
tibor23
senior tag
válasz
thomas77
üzenetére
Szerintem egy rendszer implementáció pl. Vowifi komoly összegekbe kerül a Telko cégeknek, mert nem a saját stábjuk végzi, illetve kapacitásuk sincs/ sem lenne rá. Ezért a problémát mindaddig a szőnyeg alá fogják söpörni, amíg nincs kényszerítő ereje, nem okoz hátrányt, nincs rá nagy kereslet. Márpedig ez elég marginális probléma, nem valószínű, hogy túl sok energiát (=pénzt) bele fognak ebbe feccölni. Az elutasító levelek meg nem kerülnek semmibe.
-
törölt tag
válasz
thomas77
üzenetére
És remélsz ettől a "kitöltősditől" valamit?
Az én problémám sem tudják megoldani....2x jelentettem (Telekom) és mind a 2x leráztak azzal, hogy náluk minden jó.
A hiba: cella közötti váltásnál kimarad az adat, és a whatsapp hívás közben csak pityeg 10-15 másodpercig. Majd visszajön a hang. A hívott fél mindig wifin van. Amikor én is wifin vagyok, akkor soha! niem jön elő a fenti jelenség.
Vodával érdekesebb, mert: egyrészt ritkábban fordul elő, másrészt itt nem ad pityegő hangot a whatsapp, hanem síri csönd van.
A hiba Samsung S szériával, és iphone 13-mal is produkálható.
Mind a T mind a Voda havidíjas előfizetés.Hátha @dchard-nak van ötlete mit lehet ezzel kezdeni.
-
thomas77
senior tag
válasz
Landsmann
üzenetére
Én most telefonon is reklamálok, hogy nem kaptam kitöltendő dokumentumot. Épp 17 perce ellenőrzik, hogy vajon tényleg nem kaptam-e. Azóta zenél az ügyfélszolgálat.
De ha ez ennyi időbe telik, akkor a VoWifi hibájának ellenőrzése meddig fog tartani? Egy évezred?Na... 20 perces hívás, és itt is van a kitöltendő!
-
thomas77
senior tag
A Vodafone részéről megkezdődött a lerázás.
Ki kell töltenem pontos és hiánytalan adatokkal a mellékelt roaming hibabejelentő lapot, amit végül nem mellékeltek.
-
válasz
zelikocc
üzenetére
Az ábrához kapcsolódóan:
Ha valaki kíváncsi, hogy milyen IP címeket használ egy szolgáltató ePDG-je a VoWiFi forgalom fogadására, akkor könnyen kideríthető egy DNS feloldással a következő címre:
epdg.epc.mncXXX.mccYYY.pub.3gppnetwork.org - ahol az XXX helyére az adott szolgáltató MNC, az YYY helyére epdig az adott szolgáltató MCC kódját kell behelyettesíteni.Egy példa a magyar vodafone-al:
C:\Users\xy> nslookup epdg.epc.mnc070.mcc216.pub.3gppnetwork.org
Server: dns.google
Address: 8.8.8.8
Non-authoritative answer:
Name: epdg.epc.mnc070.mcc216.pub.3gppnetwork.org
Addresses: 80.244.97.254
80.244.97.255Én például el fogok játszadozni azzal, hogy ezeket az IP-ket VPN-be irányítom a routeremen, hogy mindig az IP cím saját országában landoljon. Például a román Digis VoWiFi-t az itthoni routeremen egy román végpontú VPN tunnelbe irányítom, hogy csak az az IP menjen a tunnelbe minden kliensről, így reményeim szerint működni fog újra a román Digi VoWiFi a lakásból, de a többi netes forgalom marad itthon. De ehhez még el kell vinnem egy másik routert oda

Illetve a következő az lesz, hogy jövőhéten elkezdem tesztelni telefonos WireGuard kliensben felvenni a Magyar Telekom ePDG címeit, hogy IPSec port tiltott WiFi-n így feléled-e a VoWiFi, mert akkor ez roamingban is működhet mindenféle másodlagos eszköz meg hotspot nélkül. Nem lenne rossz, ha sikerülne össze hozni.
-
Pláne, hogy a voda VoWiFi-t sokkal korábban elkezdték már implementálni, mint ahogyan a Digi-nél megszűnt. Ez nem olyan cucc, amit csak kiveszünk a rack-ből és bedugjuk a másik szolgáltatónál. Minimum hónapokig, vagy akár évekig tesztelni kell. Már ott is elbukik az "átrakták" elmélet, hogy a Diginek Ericsson Core-ja volt/van, a vodának meg valószínűleg Huawei, így nem is feltétlen kompatibilisek a rendszerek egymással. Illetve ezek nem is fizikai vasak, hanem virtualizált környzetben futnak.
Új hozzászólás Aktív témák
- Projektor topic
- NVIDIA® driverek topikja
- Indul a ChatGPT Health
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- World of Tanks - OFF topic
- Okos Otthon / Smart Home
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- CES 2026: A Lenovónál már akasztják a jövőt
- Áprilisban már szaggathatja a kínai aszfaltot a Xiaomi SU7 új verziója
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3921
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Zalman T3 Plus DeepCool 400W
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Xiaomi 15T 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3159
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

tomp