Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT

Új hozzászólás Aktív témák
-
Logikusnak tűnik amit írsz, igen.
Neki is álltam kipróbálni amit felvetettél, erre most már elromlott a kimenő hívásom is
. Szerencsére csak rövid időre.Többször újrapróbáltam, de akármilyen gyorsan próbálom meg hívni, mindig az lesz, hogy ezen a számon előfizető nem kapcsolható. Még akkor is, ha kb 1 másodperccel előbb kezdem el hívni, mint ahogy kinyomom a hívás indítást az érintett SIM-en.
Viszont ha úgy kezdem el hívni az érintett SIM-et, hogy nem nyomom ki rajta a csörgetést, akkor azt mondja azonnal, hogy foglalt a szám és meg is jön azonnal az SMS a nem fogadott hívásról.
-
-
tibor23
senior tag
Ez így marhaság már ne haragudj, ne akarj jogászkodni életszerűtlenül. Ha ez igaz lenne, roaming sem lenne, meg messenger sem. A T meg a bevételkiesés miatt tiltja, nem másért. Ha adott államnak valami problémája lenne ezzel, másnap letiltatja az ilyen forgalmat és kész, de ha ez felmerülne, akkor nagy bajok lennének.
-
Rendben, most nem vagyok otthon, leghamarabb vasárnap este vagy jövő héten csinálok.
csaszi75: ki van kapcsolva
Ma volt lehetőségem egy iPhone 11-en is tesztelni más SIM kártyákkal is (egy előfizetéses és egy feltöltős) és többszöri próbálkozással is ugyanez volt a tapasztalat, de ezeknél abban a pillanatban megérkezett az SMS a nem fogadott hívásról ahogy a hosszú csend után véget ért a hívás indítása. Repülő módban, mindkét SIM-el.
Tehát az SMS amúgy működik VoWiFi-n, de a bejövő hívás nem. Az én SIM kártyámmal meg valami egyedi dolog lehet az SMS értesítés hiánya.Jó lenne egyébként ha még tudná valaki tesztelni iPhone-al a One VoWiFi-s bejövő hívást. Nagyon úgy néz ki hogy minden iPhone-ost érint.
Illetve az érdekes még az lenne monitorozás szempontjából, hogy thomas77-nél miért működik még pár percig a bejövő és miért csak x másodperc múlva romlik el? Míg 3 másik kártyával -
domper2015
senior tag
A Pixel 8 telefonom egy Samsung A52s-t váltott, a Samuval volt VoWifi elérésem itthon egy oszták szolgáltató kártyájával. A Pixellel sehogy se ment, próbáltam Pixel IMS apk-val, repülőmódban wifin cselezve, de semmi. Aztán az áprilisi frisítéssel minden egyenes lett, VoWifi, backup calling, csak kávét nem főz nekem
-
domper2015
senior tag
Êrdemes a Motorola helpdeskes kommunikációt olvasni, mintha egy bedrogozott Vandával beszêlgatnêl. Vicc az egész. Kapcsold ki majd be telefont, keresd meg a kérdéseddel a szolgáltatód , menj át másik szolgáltatóhoz, hívd a Piócás embert, ha valamit sikerült elêrned, akkor nekik is mesêld el.
-
__Zs__
tag
Perre vitel. --> Á, annyit azért nem ér ez a téma. Legalább is nekem nem.

Amúgy írtam a Lenovo/Motorola support forumra is. Onnan egy, az általatok lentebb írtakkal összhangban lévő válasz érkezet:
"...
For the VoLTE to work seamlessly, the phone's firmware needs to have the specific VoLTE profile configured for the mobile service provider.
To investigate whether your Moto G32 (XT2235-2; Android 13) is certified to work with Yettel's VoLTE service, we will need to check our compatibility records.
..."Megadtam a kért készülék adatokat, és várom a választ. Mondjuk, ha a telefonon nem megy a VoLTE a Yettel-lel (ahogy azt a tapasztalat mutatja), akkor nagy valószínűség szerint nincs bent a Yettel profil a kompatibilitási rekordjukban.
De majd rákérdezek, hogy nem lehetne-e beletenni, és csak ezt a konfigurációs részt OTA-val frissíteni (már persze, ha ez értelmezhető egyáltalán).
Egyébként a form-on, ahol megadtam a konkrét készülék adatokat, volt egy "Phone Carrier" mező, amiben lehetett választani egy csomó szolgáltató közül. Volt pl. "T-mobile", "Telecom XT", "Vodafone"; de "Yettel" nem. Mondjuk viszont "Telenor Mobil" volt. Én kiválasztottam a "Not listed" elemet. Meglátjuk, milyen válasz érkezik. -
martongunar
tag
Én igazat adok neked, csak szakmailag ez nem egy elfogadható dolog. A kínai gyártók meg nem fognak azzal foglalkozni, hogy profilokra vadászgassanak.
Az meg végképp röhej, hogy korábban említett 2022-es kiadású készülék még csak a Yettel volte-t sem tudja, ráadásul azóta még szoftverfrissítéseken is átesett a készülék. Mióta is van a yettelnél volte? 19 elejétől? Akkor ezen analógiát követve milyen régóta kell csinálnia ahhoz, hogy működjön?Egyébként meg ha csak ezen múlik a dolog, hogy valakinél mióta megy a szolgáltatás, akkor nyugodtan megtehette volna az összes készülékgyártó, hogy alapértelmezetten bekapcsolja minden készüléken az elérhetőségét a szolgáltatásoknak. Aztán vagy működik, vagy nem. Mint pl. a cellainformáció.
-
martongunar
tag
Ismételgetem, hogy te is megértsd: A T-féle vowifi megy a legtöbb készüléken, míg a másik kettőé csak erősen korlátozott készülékskálán. Erről írunk elég régóta. Engem nem érdekel mint mezei felhasználót a nyelvtani magyarázkodás, a lényeg, hogy a T mégiscsak másképp csinálta meg, mint a másik kettő.
És még egy gondolat: nem hiszem, hogy a T a Cubot, Blackview, Ulefone (emlékszel, konkrét példa volt) és társaival bármiféle módon közölte volna a paramétereit, mégis megy azokkal a készülékekkel is a vowifije. -
tibor23
senior tag
EVS kodek esetén HD+ jelet mutat hívás közben a Samsung telefon Volte-n, Vowifi-n nincs "+" megkülönböztető jel, mindig csak a Vowifi ikonja jelenik meg hívás közben. 2G hívás esetén (általában) a Vowifiről lemegy 2G-re, eldobja a Vowifi-t. 2G hívás esetén nincs HD jel sem Volte esetén.
Telekom-Yettel között megy az EVS kodek, gyakran látom.
Telekom-One között mostanában nem megy, de úgy rémlik, mintha már láttam volna. -
martongunar
tag
Én már elengedtem, mint írtam, elég nehéz a dolgot reprodukálni (elutasított hívót bizonyos időn belül visszahívni, aki feltehetően 2G hálózaton van). A 4G vétel viszont a legutóbbi esetnél tuti jó volt.
Hja, érdekes infók, köszi. Fura állatfaj a Motorola, én még csak most ismerkedek vele. Pl. nem is tudtam, hogy valójában Lenovo. Utolsó Motorolám a Timeport volt. Van még mit tanulniuk.
-
martongunar
tag
"Ha a te oldalad látszólagos ok nélkül megy le 4G-ről 2G-re hívásindításnál, az telefon probléma lesz. Csak nem ez is valami alsópolcos kínai csoda ami sosem volt támogatott listán?
"Galaxy S23 és Moto Edge 50 Neo.

__Zs__: Amit írtál, abból én arra következtetek, hogy aMoto G32-esedben nincs benne a Yettel volte. Vagy mókolod (először én egy sima szoftvefrissítéssel próbálkoznék), vagy másik készülék. Csak úgy egy szolgáltató volte profilját nem mindig egyszerű házilag belebarkácsolni, van olyan típus, aminél lehetséges és van, amelyiknél nem. Sajnos a gyártó oldalán sokszor csak az van feltüntetve, hogy LTE, ami igaz, hiszen netezni tud 4G-n.
Az emagon néha román piacteres eladótól érkezik a cucc, tehát nem feltétlenül hazai beszerzés. Ez nem tudom, számít-e. Nekem volt Motorolám, ami "TIMIT" (TIM Italy) frissítési csatornán futott, de ugyanaz a szoftver volt hozzá, mint a "RETEU" (Retail Euro, ha jól gondolom) csatornáshoz. Frekvenciasávok nyilván ugyanazok.
-
martongunar
tag
Igen, köszi a magyarázatot (ezt én értem, de egy mezei felhasználót ez nem fogja meghatni, legfeljebb megtanulja, hogy elszámol húszig visszahívás előtt, hogy tuti ne fusson hibára).
A fantom csöngés azt jelenti, hogy elkezd a telefon a kimenő visszahívásnál erőlködni a volte-n. Majd sok idő, több 10 mp. elteltével levált 2G-re. Majd ismét eltelik sok idő, legalább fél perc, tehát még egy 2G hívás felépítéséhez is sok idő és elkezd kicsengés hangot játszani. De a túloldalon nem csörög. Volt, hogy kivártam a végét "csakazértis". -
thomas77
senior tag
Ez nagyon jó. Köszi a megerősítést.
Amúgy honnyn lehet tudni, hogy épp EVS hívásom van? A Samsung mutatja a szervizmenüben, de csak VoLTE hívás esetén. VoWifin ez nem látszik.
Mi a helyzet az iPnone-nal? Tudom, neked Redmi van, de iPhone-on le lehet valahogy kérdezni a kodeket? -
martongunar
tag
Nem tök normális, mert ha többször próbálom egymás után a hívást, akkor a végtelenségig elő tudom idézni a foglaltságot. Előszőr le se esett, csak később, hogy várni kell. Az se tök normális, hogy fantom kicsöngést hallok. Egyébként a foglalt jelzést azonnal adja és ez arra utal, hogy a volte oldalán ragad be a dolog, valamint a spontán 2G-re váltás is gyanúsan erre utal.
Szerk.: Egyébként mint mezei felhasználó, nem értem, miért is kéne ezzel foglalkoznom, de ezt már kiveséztük párszor régebben. Én csak azt látom, hogy megint nem úgy működik valami, mint régen. -
martongunar
tag
Ugyanezt megcsinálhatom a net sávján belül is, ezesetben a net sávszélességéből kell lecsípni. A két dolog között nem látok eltérést, ami a hang rovására menne, de nyilván a szolgáltató megoldása elegánsabb. De ettől még a voipnak ugyanúgy dedikált sávszélessége lesz. Szélsőséges esetben elő lehet fizetni külön net végpontra a voiphoz, akkor meg priorizálni se kell.
-
martongunar
tag
Nyilván ebben az esetben is szükséges dedikálni sávszélességet a hangnak. Egyébként ha már felhoztad a vezetékes (kommersz) netet, ott is hasonló módon lehet megoldva a vezetékes telefon ill. az IPTV. Legalábbis a net terhelése esetén elvileg egyik sem esik ki, de gondolom ezeknek a normál net sávszélességén felül van dedikálva csatorna.
Segélyhívást értem, de ugye ez (mármint hogy a telefon a hazai volte központra van feljelentkezve) nincs befolyással a szolgáltatói értesítésekre (már ahol van ilyen, ro alert a neve ha jól tudom)? Mert az más csatornán jön, mint pl. a cellainformáció.
-
martongunar
tag
Értem, de ettől még a klasszikus voip-on el lehet érni ugyanazt a hangminőséget (nem feltétlenül pont mobilhálózaton, de akár azon is).
Azt is értem, hogy próbálva van megtámogatva a hangátvitel (szép is lenne, ha az adatforgalommal szemben nem lenne) mobilhálózaton. De ettől még egy Viber, Messenger stb. simán tud jól vagy jobban szólni, mint a volte. Más kérdés, hogy esélyesebbek a kimaradások és a megszakadások pont amiatt, amiket írtál mobilhálózaton.
-
martongunar
tag
Köszönöm szépen, hogy megnézted, akkor a sejtésünk jó volt. Feltehetően az összes ilyen teló hasonló cipőben jár (Cubot, Ulefone, Doogee, IIF, Blackview, Hotvaw stb.) Szerintem belül kb. egyformák, legfeljebb valamelyik Unisoc chipes. Snapi ritka köztük.
Igyekeztem nem terhelni a teljes hálózat forgalmával a logot, azért csináltam úgy, ahogy.
Írtam egyébként a Ulefone-nak, mert a mostani szoftver még tavaly szeptemberi, hogy nem akarják-e kicsit összekapni magukat, de nyilván a kérdés költői volt sajnos.
-
martongunar
tag
Majd a napokban nekiugrok. Ubiquiti routerem van, annak akkor megkeresem a sajátját, még nem kellett használnom soha. Rátehetnék Openwrt-t is, de most ezért nem cseszném szét. Meg azt sem ismerem annyira, felesleges is lenne.
A routerem vezetékes, és egy Asus router szórja a wifit, de az csak AP-nek (AP módban) van használva, akkor gondolom elég a routerrel foglalkoznom.
Majd írok lehet pü.-t, ne terheljem itt a fórumot hülye kérdésekkel.
-
martongunar
tag
Tudod mit? Ha érdekel, szívesen küldök, csak adj instrukciókat, hogy csináljam, mert mint írtam, nem értek hozzá. A vowifi kapcsolót előcsaltam, annyival vagyunk előrébb.
Ha meg cinikusnak szántad, akkor felesleges volt, térjünk erre akkor vissza, ha komolyan is gondoltad.

-
martongunar
tag
Inkább a hálózati elemekben látom itt a különbséget, a Yettel / One más hálózati elemeket használ. De mivel nálad sokkal kevésbé értek hozzá, ezért is felesleges találgatnom.
Többször már nem írom le, de érdekes módon mind annakidején a Digi, mind a Telekom emlékeim szerint rövid idő alatt egy jóval szélesebb akkori készüléktámogatással álltak elő, mint most a Yettel és a One. És azért egy bejáratott szolgáltatást nehogy már a 0-ról kelljen nekik implementálniuk. Ez kb. olyan, mintha egy piacra lépő szolgáltató NMT rendszerrel indulna...
-
martongunar
tag
Ragozhatjuk ezt akármeddig, a lényegen nem változtat: a Telekom több készüléken támogatja a vowifit, mint a Yettel / One, ha visszaolvasol, ezt nem csak én írtam már le. Az amcsi szolgáltatók is feltehetően a Telekomhoz hasonló konfigot alkalmaznak, mivel 2019. még az általad szutyoknak titulált (európai) Galaxy S8-asomon is ment a vowifi T-Mobile kártyával.
-
martongunar
tag
Igen, MTK telókra gondolok, azon belül is a kínai dzsunka kategóriára, tehát nem Xiaomi, Samsung stb. márkákra, hanem Doogee, Ulefone, Blackview és társaira. Ez talán lényeges, lehet, hogy te csak az első csoporttal foglalkoztál. Pl. nekem is van egy MTK-s Motorolám, azon valóban megy minden is, tehát a hálózati problémát ki is zárhatjuk.
Egyébként fórumokon olvastam, hogy a Ulefone telói még amerikai szolgáltatókkal is tudják a vowifit. De mint írtam, a Yeti és a One kártyákkal még a menüje sem jelenik meg.
Lényeg, hogy ahogy írtad nyilván ezekben a telókban is van valamilyen, nevezzük akkor általános vowifi profilnak, de ezt a szolgáltatói oldalon is kell valamilyen módon támogatni, hogy a telefon ráugorjon és alkalmazni tudja. Elvégre a Telekomnak sokkal nagyobb a vowifi készüléktámogatása, mint a másik kettőnek. De ezt már kiveséztük. -
martongunar
tag
"Nem a Telekom használ "generic" profilt, hanem a telefonban lévő modem. Mostmár többedszerre írom le."
Én meg többedszerre kérdezem, akkor a One és a Yettel vowifi miért nem mennek vele? Még a menüje sem jelenik meg. Most éppen Ulefone teló van nálam, de a lényeg ugyanaz, MTK. És hiába csalom elő a vowifit kóddal, root-tal stb., akkor sem megy.
Szerk.: akkor mégiscsak a Telekom használ olyan profilt, most mindegy mi a veve, amit ezek a telók megértenek, a Yettel / One profilját meg nem.
-
martongunar
tag
Nem téves, egy akkor népszerű készülékbe nem került bele a szolgáltatásuk, ezt azért ne felejtsük el. Egyébként ennek oka lehetett az is, hogy a Digi jelent meg előbb a szolgáltatással (ha jól emlékszem...).
De erről tényleg kár vitázni, tény amit írsz, hogy a másik kettő telefonkompatibilitása köszönő viszonyban sincs a Telekoméval. Mostanra úgyis ez a lényeg, a Digi sajnos a múlté.
Azt nem tudom, a Telekomnak egyáltalán kell- e még bárkivel egyezkedni vowifi profilt illetően, mert az általános vowifi profiljukat még a dzsunkatelefonok is ismerik. Voltéról meg nem is beszélve.
-
martongunar
tag
De stimmel amit írtam, a Galaxy S9-re emlékszem is. A Diginek muszáj is volt jó vowifit előállítania, kényszerhelyzetben volt.
Arra nem emlékszem, melyikül vezette be korábban a vowifit, de mintha úgy rémlene, hogy a Digi a Telekom előtt vezette be, már az indulásával egyidőben.
Nyilván mostanra a technikai összehasonlítás okafogyottá vált.
-
martongunar
tag
Ezt a dolgot meg az árnyalja, hogy egy megfelelően bekonfigurált (normális netkapcsolattal rendelkező stb.) pikocellával az összes 3G-t is tudó telefon megy. A vowifire sajnos ez messze nem igaz, főleg ami a Yettelt és a One-t illeti.
Szélsőséges példa, ha valakinél megszűntetik a pikocellát, vesz csak ezért egy támogatott, vowifi-képes készüléket és ugyanazzal a netkapcsolattal nem megy, akkor annak azért illik utána járni szolgáltatói oldalon is. -
martongunar
tag
Nem rossz a példa. Köszi a kiegészítést, így a jelen helyzet az, hogy ahol eddig volt pikocella, ott az internettől is függött a szolgáltatás, a pikocella meg vagy sz.r volt, vagy nem. Viszont a vowifi is részben szolgáltatófüggő, ráadásul egy központi hiba mindenhol hatással lehet a szolgáltatásra, nem csak lokálisan, így azok is szívnak, akiknek eddig a pikocella jól üzemelt. Az eleve nem jó hozzáállás, hogy a pikocellákkal eddig nem foglalkoztunk, akkor a vowifivel sem fogunk. A jelerősítőket jó, hogy írtad, azt nem tudtam, hogy még megvannak.
-
jpeg
újonc
az Apple ad-e szolgáltató specifikus profilt vagy csak simán elengedi generikussal
One és Yettel esetében generikus profil van, azóta működnek mióta az iOS 17-el bejött az, hogy minden szolgáltatóval megy a VoWiFi (ha van mögötte szolgáltatás), hasonlóan a VoLTE-hez (ami még a Pro-M hálózaton is megy teszt IMS-el
).
Telekomnak van csak szolgáltató specifikus VoWiFi profilja az Apple eszközeihez. -
thomas77
senior tag
Az anyósomnak rendszeresen előfordul, hogy ha sokáig tétlen a telefonja, akkor nem frissít neki a google helyzetmegosztás. Persze a térképek nem szerves része az iOS-nek, szóval ezt nem gondolnám hibának.
A VoWifi viszont igényli a folyamatos kapcsolatot. Ha mégis valamilyen energiagazdálkodási megfontolásból lepihen a wifi, az elég nagy hiba lenne. Márpedig tényleg úgy néz ki.
Egyetlen szépséghibája van a dolognak. Ha a feleségem Lebara kártyáját hívom, az mindig kicsörög, a magyar One kártyája meg szinte sose.
Azt hinnéd, hogy ettől nem lehet már rosszabb. Hát de!
Csináltam egy gyors tesztet. Hívom a felelségem Lebara kártyáját, az csörög. Hívom a One kártyáját, az nem. Hívom a Lebarát megint, az csörög. Hívom a One-t megint, az nem. Mindezt kb 30 másodpercen belül.
Leraktam az összes telefont. Majd kb. 15 másodperc múlva elkezd csörögni a feleségem telefonja. Látszólag én hívom, pedig én már rég leraktam a telefont és elkezdtem mást csinálni. Felveszem a feleségem telefonját, de szerencsére nem szóltam bele a túloldalon.
A számláló nem mozdul 0-ól. Látszólag egy félresikerült hívás van folyamatban.1 szó mint 100, csak a One kártyával tudom reprodukálni a hibát és csak a szifonban.
Magyarországon nem emlékszem, hogy találkoztam volna ezzel a hibával. De ha hazamegyünk, akkor is az angol számunkon telefonozunk. Illetve ha egy mód van rá, akkor inkább FaceTime, mert a nemzetközi hívás hangminősége vállalhatatlan.
-
csaszi75
őstag
Ez több hónap véleményformálása..
Az egyértelműen látható, hogy a Vodánál a kanyarban sincs a VoLTE roaming.. nem úgy mint a Telekomnál és a Yettelnél.
Viszont ha olvasod a híreket, akkor az USA ugye lekapcsolta a 2-3G-t.. most a három nagyról beszélünk.. de a Voda oldal azt írja, hogy nincs az USA-ban VoLTE.. de akkor hogyan telefonálnak az ott roamingoló egyéb userek, ahol nincs VoLTE roaming a HPLMN oldalon?
Arról nem is beszélve, hogy mennyi revenue loss lenne az operátoroknak, ha a rengeteg külföldi user nem tudná használni az USA hálózatokat hanghívásra? S itt nem csak az USA operátorokról beszélünk, hanem bármelyik egyéb szolgáltatóról, akiknek a userei az USA-ba mennek..
Lásd Voda weboldal: Volte: nincs
Egy csomó országot végignéztem: sehol nincs a Vodának VoLTE roaming (vagy az X azt jelenti, hogy megy a VoLTE roaming, de az akkor mindenhol
) 
Csak azért merek ilyeneket írni, mert ismerősöm állította, hogy ő már pedig VoLTE-n beszélt az USA-ban.. Így indult el a nyomozás
utána olvastam a technológiáról..
Nem nehéz összerakni, ha valaki belemélyed
Így jelenleg ugyanolyan feltételezés, mint amikor azt írtam, a Digi rádió lekapcsolása előtt, hogy roamingolni fognak.. -
csaszi75
őstag
VoLTE local breakout lesz a varázsszó, amit érdemes ízlelgetned
VoLTE like experience.
Tehát a HPLMN és a VPLMN között kell lenni 4/5G PS roaming szolgáltatásnak.
Ha nincs a számon HPLMN HSS oldalon IMS APN, a Syniverse akkor is megoldja a VPLMN segítségével.. DSC, DRA, MME
Az telefon készüléknek támogatni kell a volte roamingot.. tehát kell VoLTE profil!
Ha meg van adva, hogy nincs CS Voice, csakis PS centric voice, akkor a készülék elindítja az IMS reget,
de ez egy kicsit mondjuk el van térítve a virtuális IMS felé
Tehát nem a VPLMN IMS-e felé, hanem a VPLMN és a HPLMN között egy másik vIMS..
Tehát ne gondolkodj a hagyományos VoLTE roamingban..
Az USA-ban azt fogja látni bárki, hogy a készülék VoLTE-n van, ha minden tényező rendben van.. Verizon és AT&T..
A T-Mobile USA kicsit még kérdéses, mert ők még talán nem kapcsolták le a 2-3G-t.
Valami ilyesmi:
https://patentimages.storage.googleapis.com/80/6e/35/7bb1edc0aaa0c5/US20210227357A1-20210722-D00002.png
https://patents.google.com/patent/US20210227357A1/en
Legyen elég ennyi
-
mrots
tag
Ne aruldd el senkinek, de az egyetemen mobil infokommunikacio szakiranyon vegeztem. Igaz, akkor az LTE meg csak bevezetes kornyeken volt. Es nem is foglalkoztam semmi mobillal azota, szoval az akkori tudasom ma mar nem letezik. Tehat a roviditesek felerol fogalmam sincs, a masik felerol meg emlekszem, hogy tanitottak. Szal en ebbol a vitabol kimaradok, mert bar pontosan ertem, hogy min ragadtal le es valoban erdekes kerdes, de a parbeszed messze a fejem felett zajlik. Viszont. Ha erdekel, tudok felajanlani USA sim tesztet itt EU-ban, vagy EU sim tesztet USA-ban (par het mulva). Fogalmam sincs mi a kerdes amire valaszt keresel, de ha tesztelessel tudok segiteni, szivesen megteszem.
-
martongunar
tag
Ha jól értelmezem, akkor arról van szó, hogy a normál volte külföldön is bejelentkezik a hazai szerverre és ip alapon lefolytatja a hívást. Itt meg arról van szó, hogy a hálózat valahogy rábírja az előfizető sim kártyáját, hogy "volte protokollal" jelentkezzen be egy saját szerverre és a hívás már arról fog végbemenni. De virág nyelven, ha kérhetem.
-
csaszi75
őstag
Ezek a Syniverse-s csávók csak azt találták ki, hogy 2-3G és 4G APN-eket, IMS APN jogosságot.. és VoLTE roaming jogosságot vizsgálnak, diameteren és map-en.. Ehhez a usernek is olyan handset kell, ami tudja kezelni a VoLTE roamingot.. ezek ugye Android esetén jellemzően csakis a 12-es verzió felett, szifon meg akárhányas verzió felett
.. Majd ha ezek adottak, akkor a usert feljelentkeztetik a virtuális hálózatra.. TAP fájlokban csakis normál CS callt szerepeltetnek és ezzel számolnak el. Az USA VoLTE el van rejtve a HPLMN-ek elől..
VPLMN with VoLTE <---> VoLTE roaming (vIMS Core) <-> IWF <-> CS Voice Roaming (v-MSC) <---> HPLMN with CS Voice (Roaming Partner)
https://www.youtube.com/watch?v=NEg6UjVqhFE
Bámulatos hol tart már a tudomány
Mindez az miatt van, mert az USA-ban lekapcsolták a 2-3G-t. -
csaszi75
őstag
A reallitás az, hogy ezek az operátorok lekapcsolták a 2-3G rádiót, s nem akarnak bejövő roamingot veszíteni... ezért mindenkivel leszerződtek előre.. még mielőtt elindult volna sok operátornak a volte outbound.
Ebben az USA (Kína is) jóval előbb van mint Európa..
Meg te a rendes VoLTE-ről beszélsz
Itt meg rendetlen VoLTE van 
-
csaszi75
őstag
Pont ez a lényeg.. a két operátor között van egy virtuális operátor..
To home operator the attach will look like a circuit switched attach..
Nem kell, hogy kintről hazajöjjön az IMS session, mert van egy köztes IMS.
Csak 2/3G (Map) és 4G APN-ek (Diamater) kellenek a HPLMN oldalon.
Bármit beleképzelhetsz
-
csaszi75
őstag
Ki mondta, hogy nincs Diameter?

De ki mondta, hogy van Diameter?
Why Syniverse?
Syniverse’s 3G fallback solution, Evolved Mobility, allows the visited network to continue to focus strictly on VoLTE roaming while the home network focuses strictly on 3G voice calling. Neither the visited nor home operator must change their behavior to benefit from Syniverse’s solution.
Syniverse Evolved Mobility allows operators retiring their 3G networks the ability to serve inbound and outbound roamers with Voice over LTE (“VoLTE”) enabled devices to and from roaming partners who have not yet launched VoLTE.
Úgy képzeld el, hogy IMS to break-out MO-Voice to PSTN... -
thomas77
senior tag
Hát... nem kellett holnapig várni. A Vodafone végre megcsinálta.
Megy a VoWifi roamingban feltöltőssel is!!!
Csináltam pár próbahívást. Megy e-simmel és fizikaival is. Megy a feleségem iPhone-jában és megy a Samsung A35-ben is.Hihetetlen küzdelmes procedúra volt ez. Nagyon köszönöm még egyszer minden fórumtárs támogatását ebben a számomra igen fontos ügyben.
Persze az összes felhasználó profitálhat ebből.A tájékoztatónak megfelelően holnap intenzíven tesztelni fogom a működést.
Ha valakinek módjában áll, kérem jelezze hogy ott is megy-e. Köszi előre is! -
Amikor én teszteltem Yeti és T oldalon is EVS volt.
iPhone 8 óta biztosan van EVS, mert nekem azon működött és gyors Google keresés alapján pont iPhone 8-tól támogatják az EVS-t, Samsung oldalon meg talán S7 óta. 2017 illetve 2016.
Szóval a mai telefonok többsége már támogatja. -
thomas77
senior tag
Ha már a hangminőségnél tartunk... Teszteltem a Telekom VoLTE roamingot. Hát vegyes eredmény született. Minden esetben telekomos számot hívtam.
- iPhone 15 pro-ról 15 pro-ra UK --> Magyarország: Nem volt valami fényes a hangminőség.
- Valamiféle Xiaomit hívtam, na azzal egész jó volt.
- iPhone X volt a túloldalon: ez egész jó volt.
- Xiaimi Note 12 5G: ez egy rakás sz_r volt.
- iPhone SE 2022: Ez egész jól szólt.
A túloldalon minden esetben aktív VoLTE és VoWifi volt. Persze az aktuális állapotot én nem láttam, de mindenki megfelelően lefedett területen volt, vagy otthoni optikán VoWifivel.Ami ettől is érdekesebb, felhívtam a feleségem magyar Vodafone feltöltős számát a működő VoWifis vodás előfizetésemmel. A feleségem a Vodafone UK-n, én VoWifin (kvázi Magyarországon). A hang hihetetlen jó minőség volt. Nem is értettem. Aztán kipróbáltam a saját feltöltős számommal is, ami a Samsungomban van. AMR_WB(16K)-n ment a hívás PGSM900-on. Mert ugye 3G már nincs, VoLTE roaming sincs.
Otthon is van iyen? HD hang GSM-en? Ráadásul nem is országon belüli volt a hívás. -
thomas77
senior tag
martongunar amit kapott infót az alapján valóban dolgoznak az ügyön. És legalább már elismerik, hogy van valamiféle hibás működés.
Nekem ezt még nem írták le, de nem is várom tőlük. Csak javítsák meg. Utána lemondom az előfizetésem, kifizetem a kötbért és mindenki boldog lesz.Értem én, hogy ez nem annyira fontos szolgáltatás, de nagyon sok felhasználónak jól jöhet, ha megfelelően működik a VoWifi. Sokan észre se veszik, hogy milyen nagyszerű is ez. Vagy nem is tudják, hogy létezik és használják.
Amióta előfizetéses a kártyám, folyamatosan tesztelem. Teljesen hibátlanul működik. -
csaszi75
őstag
Ilyet nem is írtam, amit te írsz
Az előző bejegyzésem csakis arról szólt, hogy van köze az APN jelenlétének a VoWifi-hez.
Amúgy meg attól, hogy fel van provolva az IMS APN egy számra, attól még annak az IMS APN-nek az adott számon, lehet több különböző állapota.
Attól függ, hogyan van beállítva a szervíz logika.
Ez ugyanolyan, mint az ODB. -
tibor23
senior tag
Nálam is problémás volt korábban a vowifi és az otthoni Fritzbox Mesh hálózat wifi roamingja, de mostanság jónak mondható, nagyon ritkán szakad le a wifiről roaming közben. Korábban egy régebbi telefonnal és talán a kevésbé fejlett router firmware-rel le is tiltottam a vowifit, mert nagyon gyakori volt a szakadás. Nekem akkor a viber és messenger beszélgetések is szakadtak, nemcsak a vowifi.
Ami nálam nem túl tökéletes, az a vowifi-volte közötti váltás, ilyenkor 2-3 sec. szakadás is van, egy erős reccsenő hang kíséretében, de nem dob le, tulajdonképpen elviselhető szinten belül van. -
-
thomas77
senior tag
Már hogyne lenne prepaid kártyám. Az iPhone-ban van az előfizetéses esim, a Samsung A35-ben a prepaid fizikai simem, a feleségem iPhone-jában pedig az ő prepaid esimje.
Pontosan ahogy mondod, semmi szükségem az előfizetésre. Csak azért váltottam, hogy igazoljam zelikocc állítását.
-
thomas77
senior tag
Van. Tegnap az előfizetés átváltása után rövid ideig teszteltem, majd felhívtam az ügyfélszolgálatot és panaszt tettem megint.
Amúgy érdekes volt a váltás is. Felhívtam az ügyfélszolgálatot. Megkötöttem a szerződést. A hívás végén meg kellett hallgatnom egy kötelezően meghallgatandó tájékoztatást, de az már nem ment végig. Megszakadt a hívás. Utána már előfizetéses voltam. A VoWifi azonnal életre kelt. Még csak újra se indítottam a telefont.
-
thomas77
senior tag
Szerintem ezen már túl vagyunk. Már figyelték napokig a forgalmat a kártyámon.
Akkor megállapították, hogy a Vodafone-nál minden rendben, a készülékem szoftververziója nem jó és/vagy a wifi, amire csatlakozok problémás.
Most már tudjuk, hogy egyik megállapítás sem volt valós.Persze hajlandó vagyok munkaidőben közreműködni, de én nem tudom elérni az illetékeseket. A normál ügyfélszolgálaton nem jutok túl. Core-os kollégáig képtelenség eljutni.
-
thomas77
senior tag
Az első perctől kezdve ezt gondoltam én is.
Amikor legelőször jöttem Angliába ezzel a simmel, leszállva a gépről indítottam egy próbahívást. Működött is. Aztán ahogy elhagytuk a reptéri wifit pár másodpercre, már nem működött többé. Akkor már gondoltam, hogy valami bug lehet.
De hogy ennyi időbe, energiába és pénzbe kerüljön hogy bebizonyítsam, hogy nem nálunk "felhasználóknál" van a hiba, azt nem gondoltam volna. Panaszokat tettem szóban, írásban, személyesen, másik készüléket vettem, előfizetést vásároltam, holott semmi szükségem rá... Lassan a fórumról is ki leszek tiltva, annyit tépem a számat ezzel kapcsolatban...Most az a kérdés, hogy foglalkozik-e ezzel érdemben a Vodafone? Tudnak szimulálni roaming helyzetet Magyarországon? Vagy fogja magát egy technikus és kimegy klföldre tesztelni egy feltötőkártyás simmel? Vagy egyszerűen megnézik végre milyen paramétereket állítottak be a saját rendszerükben?
A Voda VoWifi szolgáltatás indulása nagyjából egybeesik a Digi VoWifi szolgáltatás megszűnésével. Gondolom egy az egyben átvették a technológiát tőlük. Csak volt egy komoly különbség a két szolgáltató között. A Diginél nem volt feltöltőkártyás konstrukció. Az előfizetéseseknél sikerült a szolgáltatás implementálása, a feltölősöknél meg maradt a bug.
-
-
Minden telefon ami MTK modemes azon mennie kéne a voda VoWiFi-nek?
Nekem most egy T Phone Pro-m van (T-Mobile REVVL 6 Pro) amiben Mediatek Dimensity 700 van (ezzel cellmapperezem a Yeti 5G celláit) de sajnos nem megy vele a voda VoWiFi.
Román Digi VoWiFi viszont megy vele. Yetit nem próbáltam még, mert nincs belőle fizikai kártyám, de beszerezek egyet. T értelemszerűen megy vele. -
thomas77
senior tag
Nekem az nem fér a fejembe, hogy miért csak roamingban jön elő a probléma?
Magyarországon azonnal működik, mindenféle tétovázás nélkül.Ha a Yetteles kártyámmal próbálom, ott is azonnal felépül a VoWifi kapcsolat magyar IP-vel. Mindegy, hogy roamingol-e a sim, vagy nem.
A VoLTE használatához is kell az IMS regisztráció ugye? Pont úgy, mint a VoWifihez.
A Telekom kártyán az első hívás indításánál megtörténik az IMS regisztráció roamingban. Persze a VoWifi nem megy, de hát nem is kell neki.
A Yettelnél egyelőre nincs VoLTE roaming, de magyar IP-vel azonnal megy az IMS és így a VoWifi is.
A Voda esetében meg se VoLTE roaming, se VoWifi roamingban.Értem én, hogy Samsung profil problémára gyanakodsz, de az iPhone esetében is az lehet a gond?
4Grider többször írta, hogy a Telekomnál is megy a VoWifi külföldön addig, amíg nem kezd roamingolni a sim. Ha innen nézzük, a Voda pont ugyanezt csinálja.
-
thomas77
senior tag
Nem szűkíteném le a problémát a UK-re. Nekem sehol sem ment idáig. Egyik EU-s országban sem és az USÁban sem. Mindenhol ugyanaz volt a hibajelenség.
A Wireshark-os IPsec-es részhez kell egy kis idő, hogy megemésszem. Azt se tudom, hogy hogy álljak neki ennek, de ki fogom deríteni. Ehhez szívesen vennék egy kis segítséget privátban.
Amúgy egyetértek 4Grider-rel. Aki utazik, KB lesz@rja, hogy mit csinál a telefonja. Max annyi, hogy tud-e telefonálni, meg megy-e a FB. Ha ez OK, akkor nem firtatja, hogy van-e VoWifi, vagy nincs. És tényleg nem is tudják az emberek, hogy mifán terem.
Végső elkeseredésemben rápróbáltam az egyik telekomos simkártyámra. Meglepve tapasztalom, hogy megy a VoLTE roaming az EE-n és a Three-n is. A hangminőség kiváló, és egy pillanat alatt felépül a hívás. Aki ezt tapasztalja, pláne nem fog VoWifi után kapálózni nyaralás közben.
Én, akit érdekel a téma, magam is alig tudok időt szakítani nyaralás közben, hogy teszteljek 1-2 alap dolgot. -
4Grider
félisten
Multinál vezető beosztásban dolgozó barátom, akinek néhány havonta el kell töltenie egy-egy hetet valahol külföldön munkaügyben, épp tegnap kérdezte tőlem, hogy mi az a VoWiFi és mire való.
Szóval én nem indulnék ki az átlag magyar roamingolókból.
Persze az is lehet, hogy mivel Telekomos a cég hazai flottája, nem is nagyon kommunikálja feléjük a flottamenedzsment hogy használják, mert ahol leginkább értelme volna, ott pont nem lehet használni. -
thomas77
senior tag
Még nem tudtam visszacsinálni a dolgot. Csináltam képernyőképet az APN beállításokról. Majd csinálok akkor, is, ha megint megy a VoWifi. Ha látok különbséget, akkor megírom.
Nézegettem a profil beállításokat is. Nem igazán tudok manuálisan állítani semmit. Persze ettől még a sim, vagy a hálózat simán belebabrálhat valamibe, ami a menüben nem látszik. -
thomas77
senior tag
Na... nekifutottam ahogy mondtad. Sajnos így sem működik.
1. Eltávolítottam az összes esimet és a fizikai simet a készülékből. [kép]
2. Kikapcsoltam + újra is indítottam a telefont. Itt még minden OK volt. Kikapcsoltam a repülő módot. Itt is minden OK. [kép]
3. Megjött az üdvözlő SMS. [kép]
4. Látszólag minden OK. [kép]
5. Továbbra is működött a VoWifi. [kép]
6. Itt már 4G-n van a készülék. A hanghívás típusánál LTE van, de ez furcsa. Jelenleg nincs VoLTE roaming az EE hálózatán. [kép]
7. Bekapcsoltam az adatforgalmat. Látszólag minden OK. [kép] [kép]
8. Még mindig minden OK. Hívás megy VoWifin. [kép]
9. Elindultam gyalog az utcában. Elhagytam a saját Wifim lefedettségét. Látszólag minden OK. [kép]
10. Indítottam egy hívást. A telefon levált GSM-re (VoLTE hiányában). [kép]
11. Hívás után IMS regisztráció sikertelen. [kép]
12. Visszatérve a házhoz csatlakozok a saját Wifimhez, de már nincs VoWifi. [kép]
13. Repülőben sem megy soha többet. [kép]Hát ennyi.
Kezdhetek megint udvarolni az anyósomnak.
-
thomas77
senior tag
Akkor még egyszer...
1. Visszakapcsolom a Voda appban a roamingot.
2. Eltávolítok minden fizikai és esimet az A35-ből.
3. Újraindítom a telefont repülő módban úgy, hogy csak a problémás esim van benne, ami utljára Magyarországon üzemelt és épp megy rajta a VoWifi.
4. Repülő módban látom, hogy továbbra is megy a VoWif.
5. Kikapcsolom a repülő módot és figyelem, hogy lehal-e a VoWifiKérdés: Mobilinternet be legyen kapcsolva vagy ne? Számít ez egyáltalán? Gondolom a wifi legyen folyamatosan bekapcsolva.
Délután, estefelé tudok próbálkozni. Délelőtt kell a telefon.
-
thomas77
senior tag
Ma este még elintézek 1-2 hívást, aztán holnap lehet, hogy megpróbálom.
De mégis melyik telefonon? i15 pro vagy A35?
Most a Samsungban van a kártya.
Neked, amikor ment a Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE-on, volt másik sim a készülékben? Ha igen, akkor miféle?A másik, amin goldolkodom, hogy egy szimpla sim eltávolítás, visszarakás nem oldja meg a dolgot. Ezt már korábban kisakkoztam. Próbáltam fizikia és esimmel is.
Csak az segít, ha feljelentkezik a magyar Voda hálóra a sim. Ez egy esim esetén mit jelent? Mi állítódik át benne, ami utána lehetővé teszi a VoWifi működését repülő üzemmódban?
Vagy a szolgáltatónál változik a sim státusza "nem roaming" üzeműre?
Hogy működik ez?Még annyit csináltam, hogy a Voda appban letiltottam ezen a kártyán a roamingot. Így ha véletlenül mégis kikapcsolnám a repülő módot, akkor elvileg nem próbál feljelentkezni egyik angol hálóra se a sim.
-
thomas77
senior tag
Nem merem...

Az anyósom megoldotta ezt a sim aktiválás-eltávolítást, de nem kérhetem tőle minden nap.Te mennyire vagy ebben biztos, hogy ezzel a módszerrel menne? Vagy csak egy tipp?
Érted mi a baj? Nem ugráltathatom az anyósomat akárhányszor.Amúgy épp most tettem le a Samsungot. 17 perces hívás, hibátlanul ment, atomstabilan, nagyon jó minőségben. Ahogy kell.
-
thomas77
senior tag
Az a baj, hogy a támogatott készülékek listáján szereplők közül 2 típus 3 példánya van a kezemben. Mindegyik nem lehet rossz.
Ha szoftver hiba okozza a dolgot, akkor nem csak nekem nem működik, hanem másnak sem.
Ha senkinek sem működik, akinek iPhone 15 proja vagy Samsung A35-öse van, akkor a Vodafone tájékoztat félre. Ha ezeken a készülékeken csak korlátozottan működik a VoWifi (pl roamingban nem lehetséges), akkor is félretájékoztat a Vodafone.Indítanék egy NMHH-s vizsgálatot. Mivel nem csináltam még ilyet, szivesen venném a segítségét annak, aki már intézett ilyen ügyet. Természetesen privátban.
Nem kívánom tovább szemetelni a topikot ezzel. Legközelebb csak akkor hozom fel a témát, ha van előrelépés a dologban.
-
thomas77
senior tag
Én is így gondolom. Március óta nem jutok elöbbre ezzel az üggyel.
Most annyi változott, hogy az új Samsungomon is előjön a hiba, ezért tudtam a Vodánál megint reklamálni.
Kíváncsi vagyok, hogy mire jutnak. Ha lesz fejlemény, akkor beírom. De lehet, hogy előbb veszik észre az iPhone-osok meg az exynos-os Samsungosok, hogy megy roamingban a VoWifi. Biztos vannak páran, akiket érint a dolog.Addig is várjuk M@Db0Y fórumtárs tesztjét az A51-gyel kb. 2 hét múlva.
Új hozzászólás Aktív témák
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Google Pixel topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- MIUI / HyperOS topik
- Arc Raiders
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- További aktív témák...
- LG UltraGear 39GS95QE-B OLED Monitor
- IPAD 7 2019 Wifi+Cellular 128GB , ÜZLETBŐL, GARANCIÁVAL, 27% ÁFÁ-s
- Ps5 slim digital bontatlan 2 év MM gari!
- ÚJ Bontatlan Apple Macbook AIR M2 , M3 , M4 Legújabb magyar billentyűzet 1 év Garancia Deák Térnél.
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billent Azonnal átvehető.
- Honor 200 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iPhone 16 128 GB Plus White - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4062
- iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100 % Akksi, MS4047
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

. Szerencsére csak rövid időre.
"

A számláló nem mozdul 0-ól. Látszólag egy félresikerült hívás van folyamatban.
tomp