- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
fulton
addikt
Sziasztok
Szeretnék egy kis segítséget kérni. Van egy önállóan álló garázsom. Ami ugyan lemezből van de 8cm vastag egybefüggő nikecel el le van szigetelve. Hézag mentesen. A kapu szekcionált szigetelt kapu. Jelenleg kinti -6 mellett 0-1 fok van bent. Viszont a páratartalom miatt szeretnék egy kis fűtést a garázsba. Infrapanelra gondoltam. (Nem tudom jó ötlete e az infrapanel). Milyen teljesítményt javasolnátok hogy egy 5 - 6 fokot tudjak bent elérni? Sajnos hiába van természetes szellőztetése, bent most is 95% a páratartalom. Nem tudom segítenék e kellően a páratartalom normalizásában ezzel a kis fütéssel. 3.3x5.5 x 2m magas. A méret. Előre is köszönöm.
-
CounterBoci
senior tag
Üdv!
Van egy nyitott fűtési rendszerem, egyszintes házban. Vegyestüzelésű kazán, 1000l puffer, radiátorok. A pufferbe gravitációsan megy a víz, 2"-os csöveken. Abból a radiátorokba már szivattyú viszi, egy Wilo-Yonos pico. Nincs hőcserélő, egy víztér minden. Jól is működik 60 fokos vízig. Utána folyamatosan levegőt szív a szivattyú. Azt hinné az ember, hogy kavitáció az alacsony szívó oldali nyomás miatt, de akkor nem hallanám távozni a kiegyenlítő tartányba a buborékokat. Volt keverőszelep, azt hittem az szűkíti le a keresztmetetszetet annyira, hogy a nyitott rendszer mellett már sok, de ha kiveszem sem jobb. a szivattyúig már semmi ellenállás nincs, csak egy mikrobuborék leválasztó. Mi a fene ez a jelenség? Szívó oldalon van 0,2bar nyomás nyugalmi állapotban, a szivattyú adatlapja szerint ez a minimum hozzátáplálási érték. Mikor bekapcsol viszont szerintem ez alá esik.
Azért nyitott a rendszer, mert a kazán gyártója ezt ajánlotta. A folyamatos nyomásválzás a hőmérséklet függvényében egy zárt rendszerben hajlítgatja a kazán nagy sík lemezfelületeit, ez fáradáshoz vezet. (Bár szerintem bőven azon az alakváltozáson belül lehet az a tartomány ami nem okoz gondot, de nem akarok okosabb lenni a gyártótól.)
-
mouzrr
őstag
Sziasztok,
Már elég régóta használjuk a Grohe Skate air nyomólapot , azonban WC öblítéskor sokszor nem működnek vagy akadnak a gombok. Valahol lehet hozzá alkatrészt vásárolni, vagy ezt csak egyben lehet venni?Jó lenne megúszni hogy magát a nyomólapot is cseréljem, annak semmi baja. Gondolom a benne lévő kis műanyag elkophatott a sok-sok év során.
Egy másik kérdés: fürdőkád túlfolyóján lévő tekeréssel működő rész eltört, ráesett egy tusfürdő magasról, és fel-le mozog --> gondolom így be tud folyni a víz a cső mellett, ami nem túl kedvező. Hogyan lehet ezt javítani, ha a kád teljesen burkolt oldalról is? A túlfolyó rész sosincs használva, nem szoktuk magára hagyva folyatni a vizet, így valamilyen ragasztóval meg lehet oldani az egész nyílás lezárását hogy biztosan legyen rögzítve?
Előre is köszönöm a tippeket, válaszokat.
-
mekker
őstag
válasz
#27216896 #3130 üzenetére
A Thelia nem konvektor helyére megy, mint pl. a mika!
Akkor ezt most nem teljesen értem. Akkor mi értelme annak, hogy 6kW-os, és parapetes, ha nem mehet a konvektor helyére?
egy átlagos panel lakásnak 15KW a hőigénye
A mostani lakásban 25nm, 95 légköbméter és közepes szigeteltség esetén durván 0,5-1kWh átlag fogyival megy le a fűtési szezon, ha jól számoltam. Persze az átlag fogyi még önmagában nem mond sokat. Egy Mika az én esetemben nem biztos, hogy már elég lenne egy nagyobb hidegben.
---
Közben informálódtam, és a kéményes is mond majd véleményt. Szerencsére lesz kéménybe kötött kondenzációs kazán, hacsak valami nagyon nincs rendben. Azt eladó srác egyébként azt mondta, hogy 3 konvektorral élhető volt, és nem is horror fogyasztás mellett. Ettől függetlenül muszáj korszerűsíteni, hiszen a komforton és az eladhatóságon sokat javít. -
Caldera
senior tag
válasz
Demokatona #3145 üzenetére
Kell egy rendes búra szifon, a szürke tokos végben pedig egy PVC 45 fokos könyök. A szifon kilépő csonkját el kell fordítani a 45 fokos idom felé.
-
SeezJear
csendes tag
válasz
mauimagic #3142 üzenetére
Koszi az infot. Burkolat csak a furdoben lenne rajta, ami 6nm. A tobbi reszben az uponoron laminalt parketta a terv. Jol eltalaltad a napelem miatt lenne az indirekt taroloban a futobetet. De az indirekt tarolora +1 millat mondott a szaki, a bojleres megoldassal szemben...
-
mauimagic
senior tag
Gázkazán+indirekt tároló szerintem a jó megoldás, fűtőbetét nem értem minek? Max ha van napelem is, és nyáron arról menne.
Uponor mini nagyon drága rendszer, nem csak a cső+a rendszerlemez, hanem spéci ragasztót kell használni a burkolónak, ami gyakorlatilag kokainárban mozog.
Biztos működik, ha mindenki betartja a gyártói előírásokat, de a kis átmérők miatt nagyon észnél kell lenni.Most kezdünk egy kivitelezést, ahol eredetileg Uponor Mini volt a vágy, pénznemszámít... aztán az lett belőle, hogy inkább feltörik a lennti 70m2-en az aljzatot, elviszik a kb 30m3 sittet, kap egy új aljzatbetont+szigetelést és normál padlófűtés lesz.
Olcsóbb lesz, mint a Mini, pedig a kőművesnek vastagon fog a ceruzája -
SeezJear
csendes tag
Sziasztok. Bocsássatok meg nekem, teljesen amatőr vagyok a témában, és tanácsokra lenne szükségem. Vásároltunk egy 1975-ben épült házat, melynek alapterülete 38nm, két szint van, és egy kisebb pince (20nm). Összes fütött területe 76nm. Jelenleg egy régi 85-ben felszerelt gravitációs elven müködö kazán füti, bitang nagy radiátorokkal, és vastag csövekkel. Szeretnénk kicsit korszerüsiteni a dolgot, de minden szerelő mást mond (4-töl kértünk ajánlatokat). Egy dologban egyezett az ajánlatuk, a víz/gáz/fütés szerelésre mindegyikük 1.4 milliós munkadijat kért. Van aki villanybojlert + kondenzációs kazánt rakna, van aki indirekt tárolóval oldaná meg villanybetéttel, mindenesetre, a végösszeg 3.5-4 millió körül állna meg. Kérdeztem hogy padlófütés / radiátoros esetben, villanykazánnal, bármi módon, de mindig ugyanez jön ki. Mintha ennyit kéne mindenképpen fizetni, bármit is kérek. A padlófütés alapból problémás mert sokat emelne a padlószinten a sima hagyományos verzió, és torzulna a lépcsház, illetve ajtók áthidalóit vésni kéne. Felmerül uponor mini is, + 300e szintenként, de ha már radiátorokkal igy ennyi az ára, jobban huzna a szivem a padlófütéshez. Ti hogy állnátok neki a dolognak, eléggé el vagyok keseredve, az árak is elborzasztanak, meg az is hogy mindenki mást mond, mást ajánl. (a vizvezeték/lefolyó csere is benne van az árban, nem csak fütés / gáz). Egyik szaki sem hajlandó persze a régi csöveket kivenni, bár egyik jelezte hogy 20e/óra dijon hajlandó... Minden ötletre vevő lennék. (egyéb infók: 38cm-es kisméretü téglafal, nyilászáró csere lesz, és szigetelés is egyelőre úgytünik hogy 15cm-es grafitos)
-
CragON
aktív tag
Sziasztok!
A pincémbe jön be a kpe vízcső, majd egy nyomáscsökkentő és ezután van egy 5 méter hosszú 3/4-es vas vízcső ami kb 7 éves.
Nemrég észrevettem, hogy a vas csövön egy apró kis lyukon permet szerűen nyomja ki a vizet. Ez mitől lehetett? Anyaghiba?
Jelenleg egy Gebo tömítőbilincset tettem rá. Érdemes az egészet lecserélni rézre? -
mauimagic
senior tag
válasz
papucsiga #3135 üzenetére
Keress egy gáztervezőt, ő a helyi adottságok alapján tudni fogja, hogy kell e kémény (valószínűleg igen).
Szóval jó eséllyel kell egy gázterv amiben szerepel az új égéstermék elvezetés, kéménybélelés, vagy új kémény, arról szakvélemény, eph jegyzőkönyv, gáz meo (tervező intézi), készülék beüzemelése.
-
papucsiga
csendes tag
Üdv!
Érdeklődnék, hogy ha egy meglévő gázbojler helyére (aminek nem volt égéstermék elvezetése) szeretnék egy kombi kondenzációs kazánt, akkor milyen folyamatra lehet számítani? Gondolok itt engedélyekre, ilyesmikre.. -
törölt tag
válasz
mauimagic #3132 üzenetére
Nem tudok abban hinni, hogy ha egy átlagos panel lakásnak 15KW a hőigénye (ez csak 2db 6-os, és 1db 3-as konvektor) akkor te ezt a felével tudod biztosítani...tudok én is sok ilyen rendszert, építettünk is - éjjel-nappal mennek 100%-on és úgy ahogy megvan a 21-22 fok hidegben...erre gondoltam!
-
mauimagic
senior tag
válasz
#27216896 #3130 üzenetére
Nem szeretném, hogy úgy érezd, hogy rád szálltam, de sajnos ebben sem értek veled egyet.
Egy 50m2-es lakást simán kifűt, mi gyenge?
Ezt több tucat Mikás rendszerkiépítés után és szervizesként mondom, hogy sajnos a mai napig egy kalap szar a konvektor, legyen az bármilyen gyártmány. 200 fok feletti füstgázzal fűteni az utcát pléhdobozokkal 2021-ben az ország szégyene szerintem.
Nyilván a Mika sem Weishaupt, de azért nagyságrendekkel jobb a konvektornál, lángmodulációval, 95% feletti (mért) hatásfokkal.
Egyedül a rendszerkiépítésnél kell figyelni, mert normális rendszerátmosás nélkül drága móka lehet.
Konvektoros társasházi lakásokban, ahol az alsó szinteken sokszor 1m feletti árajánlatot nyögnek be a kéményesek, szerintem jó alternatíva.
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
A Bosch Tronic 1000T villanybojlerekhez is Budapesten lehet szerelőt kapni szerintetek? Jó az alkatrészellátása (anód, tömítések, alaplap stb.) annak is, mint akár egy Hajdunak vagy sajnos érezhetően rosszabb lehet? A neten pl. fűtőszálat találtam, de lehet a szerelőknek vannak egyéb forrásaik is és talán jobb az ellátottság...
-
mekker
őstag
Köszi, megkérdezem.
#3126 sztruhar
Itt is van szomszéd által fűtött falszakasz.
Ezeket én is néztem, csak egy baj van: mindegyik konvektor szobában van, ergo a félelmeim szerint zajos lesz. Jó tudni, hogy van ilyen okosítás. A Mikát néztem még pár hónapja kéménybéleléssel kapcsolatban, de 6kW az nyögvenyelősnek tűnt. -
mauimagic
senior tag
-
törölt tag
Saunier Duval Thelia Condens AS 6 kW
"Bármelyik lakásba beszerelhető
- 6 kW hőteljesítményű gázkészülék homlokzati égéstermék-kivezetés létesíthető többszintes épület homlokzatán, védőtávolság tartása nélkül"Ezt szokta a beüzemelője 12 vagy 14 KW-ig felhúzni (nem emlékszem pontosan) - mert azt tudja -, csak hogy megfeleljen a szabályoknak. Ezért szoftveresen van lekorlátozva. Építettünk már be ilyet 4 radiátorral - kicsit túlméretezett radiátorokkal a minél nagyobb hőleadó felület jegyében, és így a szoftveres okosítással tökéletes lett!
Mert ugye azért egy panelban jó esetben van néhány fűtött oldal, alul felül, oldalt, valahol és az nagyon is számít! -
törölt tag
válasz
mauimagic #3123 üzenetére
Ameddig nincs baj addig minden jó, de vittem már el gázórát onnan ahonnét előtte 2 embert tepsiben vittek ki...na ott azonnal előszedték a "D" tervet, meg pillanatok alatt a szerelőt is aki alkotott ott...aszem azóta is ül...
Mérőcserekor kötelező jogszabály alapján ott a tömörségi felülvizsgálat. Na, ha szabálytalan szerelést látunk akkor a mérőt visszük el szépen...hiába, hogy csak 10 évenkénti tömörségi vizsgálatot csinálunk a mérőcsere előtt, na ezek után is előkerülnek a "D" tervek, vagy az az utáni módosítás pl. az egyszerűsített készülékcseréről...amik érdekes módon valahogy nem jutnak el a szolgáltatóhoz 10-ből 9 esetben...nem véletlenül!
Persze versenyezhetünk, de az tény, hogy nekem napi 10-15 címem van ahol megfordulok ilyen-olyan célból, mérőcsere, vagy ügyfélcsere miatti ellenőrzés, vagy üzemzavar, visszakapcsolás miatt, stb. - hidd el láttam már ezt-azt... -
mauimagic
senior tag
válasz
#27216896 #3120 üzenetére
"Amennyiben más besorolású gázkészülékre cseréli a meglévőt, ......... akkor ehhez tervezőt és gázszerelőt is keressen!"
Ez konkrétan hülyeség, a jogszabályban és az MVM tájékoztatásában is szerepel, hogy miként lehet más besorolású készüléket egyszerűsített készülékcserével cserélni.
Szerinted meg hívjon a szerencsétlen ki egy gépész tervezőt, ha B-set cserél C-sre.
Hívd már fel a 6-8 tervező ismerősöd valamelyikét, hogy mit gondolnak erről.
A Meós haverokat felesleges kérdezned, tervezői meó van jó idejeBTW én is MVM/Tigáz területen vagyok, csak nem "hétvégi mellékesként" cserélek kazánokat.
-
törölt tag
Egyszerűsítettbe csak 1db, új létesítés kb. 20db, de ez csak hétvégi mellékes, mert szolgáltatónál dolgozom, mint gázszerelő mester üzemeltetésen. Nincs rá időm, energiám, nem is szorulok rá...
...de nem értelek, mert gyakorlatilag ugyanazt leírtad, mint én (amit mindet csak idéztem egyébként)...viszont én csak a Tigáz területén "ügyködöm", - anno dolgoztam még a Főgáznál is, ott kezdtem - meg náluk is dolgozom így szerintem eléggé képben vagyok, de ha bármi kérdéses felhívom valamelyik meóst, üzemtechnikust, vagy terv jóváhagyót, de a kéményseprőkkel is jó a kapcsolat, van kontakt, meg olyan 6-8 tervezővel is jóban vagyok, meg gyakorlatilag a területemen az összes kivitelezővel, beüzemelővel is, mind ismerem...
B.U.É.K! -
mauimagic
senior tag
válasz
#27216896 #3117 üzenetére
"Amennyiben ugyanolyan besorolású gázkészüléket szeretne beszerelni, mint a meglévő, akkor ezt „egyszerűsített készülékcsere” eljárásban teheti meg. A cseréhez egy - ......... regisztrált - műszaki-biztonsági felülvizsgáló jogosultsággal rendelkező gázszerelőt kell keresnie."
Megkímélnélek attól, hogy a vonatkozó jogszabály pontjait bemásoljam, ezért itt az MVM Hálózat állásfoglalása az ügyben, az nem ezer oldalas. Kiemeltem az általad félreértett részeket:Egyszerűsített készülékcsere
Egyszerűsített készülékcserére olyan helyzetben van lehetőség, ahol az újonnan felszerelt készülék hőterhelése nem nagyobb, mint a régi készüléké, továbbá rendelkezésre áll a kéményseprő végleges nyilatkozata és
nem szükséges a fogyasztói vezeték szerelése.
Az alábbi feltételek egyidejű fennállása esetén végezhető:
− nem szükséges a gázfogyasztásmérő teljesítményváltozás miatti cseréje,
− nem jár a fogyasztói vezeték cseréjével, átalakításával,
− az új készülék nem gyűjtőrendszerű, és nem több helyiségből igénybe vett égéstermék-elvezetőhöz
csatlakozik,
− az új készülék hőterhelése nem nagyobb az előzőénél.
Ha az új gázfogyasztó készülék besorolása megegyezik a meglévő gázfogyasztó készülék tanúsított típusa
szerinti besorolásával, akkor a gázfogyasztó készülék elhelyezésének változatlanul meg kell felelnie a létesítéskori vagy a hatályos műszaki biztonsági feltételeknek.
Ha az új gázfogyasztó készülék besorolása eltér a meglévő gázfogyasztó készülék tanúsított típusa szerinti
besorolásától, akkor a gázfogyasztó készülék elhelyezésének meg kell felelnie a hatályos műszaki biztonsági
feltételeknek.
Nincs ezzel semmi baj, ha nem vagy szakmabeli, csak akkor miért hírdeted az igét, az rejtély.
BUÉK -
mauimagic
senior tag
válasz
#27216896 #3117 üzenetére
Megkérdezhetem, hogy idén hány készüléket cseréltél, azon belül mennyi volt egyszerűsített keszulekcsere?
Csak mert vagy én, minden készülékcserével foglalkozó ismerősöm, 2 gáztervező, akikkel dolgozom, valamint a Tigáz/Főgáz/MVM szolgáltató van teljesen tévúton, vagy te...
-
törölt tag
Szabályoz az OTÉK (Országos településrendezési és építési követelmények), a GMBSZ (Gázipari szabályozás), a földgáztörvény, jogszabályok, az EU-s normatívák, a területi gázszolgáltató követelményei - ezt felügyeli a MEKH...de szerintem ne menjünk bele jobban! Az ITM is csak rendeleteket hoz...
Nincs itt semmi ellentmondás, amint írtam: nem ismerjük a körülményeket...a kéményseprőkkel meg sokat már nem bajlódunk, mert létezik a készülékekhez minősített saját égéstermék elvezető, legyen az akár függőleges, akár vízszintes...egyébként meg azt sem árulta el milyen területen lakik, legegyszerűbb a szolgáltató oldalán tájékozódni. Az Opus Tigázén pl. [link] minden szájbarágósan le van írva...
DE ez az egy minden szolgáltatónál tutira egyezik:
"Amennyiben ugyanolyan besorolású gázkészüléket szeretne beszerelni, mint a meglévő, akkor ezt „egyszerűsített készülékcsere” eljárásban teheti meg. A cseréhez egy - ......... regisztrált - műszaki-biztonsági felülvizsgáló jogosultsággal rendelkező gázszerelőt kell keresnie."
Vagyis ha a jelenlegi B helyett C lesz akkor:
"Amennyiben más besorolású gázkészülékre cseréli a meglévőt, ......... akkor ehhez tervezőt és gázszerelőt is keressen!"
Nem értem ebben mi az egymásnak ellentmondó információ? -
mauimagic
senior tag
Nem épületgépész tervező kell neked, hanem egy kéményes, aki leméretezi a rendszert az új kazánhoz. Majd ő kitalálja, hogy osztott megoldás a jobb, vagy cső a csőben rendszer.
Az utolsó 10 méter körülit 200e körül csinálta a kéményes, akivel dolgozom sokat, sajnos ez ma már nem vészes ár. Ja és ez nem olcsó környék.
Ez egyszerűsített készülékcsere, egy EPH jegyzőkönyv kell még, semmi más.
Hidd el, jobban jársz, ha kihívsz egy kéményest, vagy készülékszerelőt, mintha itt szerzed be a sok egymásnak ellentmondó infótAz új kazán szerintem ne beépített tárolós legyen, hanem külön hmv tárolóval oldd meg, az legalább szervizelhető.
-
törölt tag
OTÉK előírás: "homlokzati égéstermék-elvezetést létesíteni – néhány kivétellel – építmény vagy épületrész homlokzatán nem lehet. A kivételek közé olyan esetek sorolhatók, amikor egy (a rendelkezés hatályba lépése előtt használatba vett) önálló család háznál a kivezetési helytől mért 10,0 m távolságon belül nincs épület, vagy egy meglévő, többszintes épület homlokzata (6 kW-nál nagyobb hőteljesítményű) lakásfűtő és vízmelegítő gázfogyasztó készülék kivezetését biztosítja (együtt vagy külön). Ilyenkor azonban a kitorkollási pont tengelyétől mért 2,0-2,0 m-es sávban a kivezetés felett nem lehet a teljes épületmagasságra vonatkozóan a homlokzaton szellőztetésre szolgáló nyílás vagy nyílászáró."
-
törölt tag
GMBSZ ilyet nem fogadott még el, ugyanakkor egy gázkonvektor max. 6KW, ezért lehet ablak alá (!) is szerelni, meg vannak már hasonló készülékek, viszont egy olyan kondenzációs gázkazán amire neki szüksége van az 24+ KW...ezt ne felejtsük el + ha a teljesítmény is változik akkor az tuti, hogy terves lesz...egyébként egy nyilatkozat a szomszédtól megteheti, hogy beleegyezik az oldalfali kivezetésbe, de a helyszín pontos ismerete nélkül ezt nem lehet kijelenteni!
Az oldalfali kivezetés készülék függő, pl. egy Ariston 24KW 60/100-as csővel aszem 7 méter lehet max. 3db iránytöréssel (könyök), de 80/125-el ez még több...vagyis lehet többféle megoldás is. -
válasz
Real_Necro #3110 üzenetére
Ez jó hír köszönöm. Szerintem nincs 10 méter így hasra ütésre .
-
bghistvan
senior tag
Üdv, sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy az a fajta sárga színű felxibilis hőálló gázcső amivel pl. a gáztűzhelyeket is beszokták kötni,mennyire hőálló?
Azért kérdezem,mert az itthon lévő gáztűzhely háta mögött keresztben van elvezetve a csonktól a gáztűzhely csonkjáig úgy, hogy végig hozzáér a gáztűzhely hátán lévő hővédő lemezhez.
Nyilván rendesen kapja a hőterhelést, eddig nem volt semmi probléma,megcsincs olvadva......ma volt kinn szerelő termo elemet cserélni, aztán a gáztűzhely vissza lett tolva a helyére, miután elment és mögötte kitakarítottam,akkor tűnt fel, hogy végig hozzáér.Szerintetek lehet ebből probléma..(ha eddig nem volt),vagy ezek a csövek valóban bírják a terhelést, és nem kell emiatt aggódnom?
Köszönöm szépen!
-
csubuka
addikt
-
válasz
#27216896 #3106 üzenetére
Köszi a választ. eszembe sincs feketén csinálni bármit is ez honnan jött?
azért érdeklődöm mert ha kihívok egy épületgépészt az pénzbe kerül ez meg nem ugye és ha eleve esélytelen az oldalfali kivezetés akkor igazából a 8.4 méteres kéményt neki sem állok kibéleltetni mert elég nagy beruházásnak néz ki így első ránézésre. főleg ha ez a saválló bélés nem alkalmas semmire.
az lett volna a lényeges dolog, hogy oldalra ki lehet e vezetni mert ugye értelem szerűen rövidebb kivezető cső kellene. oldalra kb 1-2 méter elég lenne illetve nem tudom felfele kell e vezetni, ha meg van a kiállás az oldal falon.
T elekhatáron van a házunk szóval nem tudom van e 10 méter a szomszédtól. -
törölt tag
Felesleges itt találgatni, szerintem egy épületgépész gáztervezőt ki kell a helyszínre hívni és az meg mondja mit és hogyan lehet...aszem kéményesről-parapetesre (vagyis nyitott égésterűről zártra) terv kell, ha nem kell a vezetékhez nyúlni akkor az csak készülékcsere, de ez a fajta nem megy egyszerűsítettbe (mert B típusúból lesz C), viszont nem kell mérő föl le szerelés, nem kell hozzá a szolgáltató sem, csak egy arra jogosult gázszerelő, előtte a tervező. Ez az innen szív, oda pöfög elég költséges és komplikát szerintem, de a tervező ezt is elmondja. A lényeg: lehet feketén is készüléket cserélgetni, stb. DE senki nem fogja beüzemelni, így gari nincs (és ha egy hét múlva tönkremegy?)! Jó ezt tisztán csinálni szerintem. Később is visszaüthet, pláne egy esetleges baleset miatt...
Oldalfali kivezetés lehet, ha a szomszédos ingatlan 10m-en túl van, és a nyílászáróktól is van védőtávolság, stb. Ezeket laikus nem tudja, GMBSZ + a szolgáltató szabályozása, ezekkel a tervezők - többnyire a kivitelezők is - képben vannak!
Villanybojler: 6 tagú család vagyunk, 150 literes volt nekünk, 26 ezer áram/hó. Átfolyós gázvízmelegítőre cseréltük. Így lett az áram 8 ezer/hó a gáz kb. 2 ezerrel lett több (főzéssel együtt a fürdés nyáron 6ezer gáz)... -
sziasztok!
Biztos volt már téma, el is kezdtem olvasgatni a topikot, de feladtam végül. Szóval bocsánat, ha visszatérő téma.Szóval adott egy 2003 ban épült házikó, van benne most 2 kémény egy dupla kémény a kazánházban, meg egy másik a lakótérben. A Duplának egyik fele még soha nem volt használva, vegyes kazánnak lett volna, béleletlen, simán kikent,a másik fele saválló csővel bélelt, már így lett építve hogy ez belekerült. Ebbe van belekötve egy Régebbi Sanier Duval kazán/ hőközpont , 35 kW. ami már lassan 18 éves melegvizet készít nekünk mert főleg klímával fűtök, de rajta van a radiátorokra is kötve - 5 fok alatti hideg időkre.
Sok gondom nem volt eddig vele, egyszer egy vezérlő panel ment benne tönkre, igyekeztem évente karbantartani, bár ebben az évben a szerelő az ígéretek ellenére nem ért ki, elméletileg január elején jön, ez az utolsó ígérete.
Szerinte már ki fog lyukadni benne a HMV tartály és gazdaságtalan lesz a cseréje, ha egyáltalán ki tudja majd cserélni.
Erősen gondolkodom mit kezdjek, tegyek fel egy sima elektromos bojlert és ha véletlenül fűteni kell még akkor jó lesz ez a kazán vagy cseréljem le az egészet. A szerelő szerint a melegvizet is olcsóban fogja előállítani az új kazán a bojler meg drága éves szinten kb 120-150 ezer lenne a HMV szerinte egy 4 tagú családnak.
Közben szinte ingyen tudnék egy Ariston 24 kW Kondenzációs kazánt, de most olvasgattam , hogy ehhez speckó kémény kell.szóval ezeket szeretném megkérdezni:
- lehet e használni a saválló csővel bélelt kéményt kivezetésre/ beszívásra esetleg abban bélelésre?
- lehet e azt hogy a savállón beszív és az oldalfalra ami igazából átmenő lenne egy 25 cm -es falon kivezetem az égésterméket ?
-lehet e azt hogy a kazánház falán egyszerűen kivezetek egy kondenzációs kéményt mondjuk 2 méter hosszan aztán kész nem használom a tégla kéményeket ?
-Milyen engedélyeztetés kell ehhez? kell gázterv ilyesmi? mert itt ugye bent a gáz működő kazánnal már jó ideje.Ti hogyan oldanátok meg hogy a lehető legolcsóbb legyen a dolog?
Bocs ha hülyeségeket kérdeztem, köszi a segítséget..
-
Veron
addikt
Van valami ökölszabály tárolós kondenzációs kazán előremenő hőmérsékletére? Immergas Victrix Zeus 25, 10 radiátor plusz nehány helyiségben a visszamenő ág fel van tekerve a padló alatt, 1 termosztát.
Plusz az egyik radiátor teljesen nyitott állapotban sípol, de csak abban a pozícióban. Hogyan lehetne ezt megszüntetni?köszi!
-
törölt tag
válasz
mauimagic #3100 üzenetére
Mifelénk az Ariston/Westen beüzemelő srác 1-1,5 órát mókol 1 beüzemeléssel...füstgázelemző, PH, keménységmérés, EPH-ra is rámért valami cuccal, faggatott, hogy mivel mostam át, feltöltöttem-e inhibitorral, stb. gázszivárgást, helyiség CO-t mért, kérdezgette mit hogy szeretnék, pl. az indirekt tartály "e-coli ölő" üzemmódot kikapcsolja-e, stb. Mindezt 30 rugóért és már jelezte, ha szeretném a gari hosszabbítást időben jelezzek neki mielőtt letelik az egy év, eljön átnézi, ha kell karbantartja és meghosszabbítja a garit...
Szóval ez itt korrekt, gyakorlatilag a környéket miatta szórtuk meg aristonnal, és westennel...
Új hozzászólás Aktív témák
- Formula-1
- 600 Mbps-os tempót ígér 2,4 GHz-en az ASUS RT-N18U High Power routere
- Óra topik
- Villanyszerelés
- sziku69: Szólánc.
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Hardvereket hozott a májusi cserebogár
- NBA és kosárlabda topic
- További aktív témák...
- Techsend Electric Scooter Cyber Monster elektromos roller 2024, garanciával, eladó!
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- Goodyear EfficientGrip Performance 2 205/50 R17 93W méretű nyári gumi
- Nitro Concepts E250 (Gamer szék)
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 512GB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- AKCIÓ! PC Specialist Recoil VIII 17 notebook - i9 14900HX 16GB RAM 2TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest