- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- gerner1
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- CsST: Mi az az instant túra?
Új hozzászólás Aktív témák
-
mekker
őstag
válasz
#27216896 #3130 üzenetére
A Thelia nem konvektor helyére megy, mint pl. a mika!
Akkor ezt most nem teljesen értem. Akkor mi értelme annak, hogy 6kW-os, és parapetes, ha nem mehet a konvektor helyére?
egy átlagos panel lakásnak 15KW a hőigénye
A mostani lakásban 25nm, 95 légköbméter és közepes szigeteltség esetén durván 0,5-1kWh átlag fogyival megy le a fűtési szezon, ha jól számoltam. Persze az átlag fogyi még önmagában nem mond sokat. Egy Mika az én esetemben nem biztos, hogy már elég lenne egy nagyobb hidegben.
---
Közben informálódtam, és a kéményes is mond majd véleményt. Szerencsére lesz kéménybe kötött kondenzációs kazán, hacsak valami nagyon nincs rendben. Azt eladó srác egyébként azt mondta, hogy 3 konvektorral élhető volt, és nem is horror fogyasztás mellett. Ettől függetlenül muszáj korszerűsíteni, hiszen a komforton és az eladhatóságon sokat javít. -
mauimagic
senior tag
válasz
#27216896 #3130 üzenetére
Nem szeretném, hogy úgy érezd, hogy rád szálltam, de sajnos ebben sem értek veled egyet.
Egy 50m2-es lakást simán kifűt, mi gyenge?
Ezt több tucat Mikás rendszerkiépítés után és szervizesként mondom, hogy sajnos a mai napig egy kalap szar a konvektor, legyen az bármilyen gyártmány. 200 fok feletti füstgázzal fűteni az utcát pléhdobozokkal 2021-ben az ország szégyene szerintem.
Nyilván a Mika sem Weishaupt, de azért nagyságrendekkel jobb a konvektornál, lángmodulációval, 95% feletti (mért) hatásfokkal.
Egyedül a rendszerkiépítésnél kell figyelni, mert normális rendszerátmosás nélkül drága móka lehet.
Konvektoros társasházi lakásokban, ahol az alsó szinteken sokszor 1m feletti árajánlatot nyögnek be a kéményesek, szerintem jó alternatíva.
-
mauimagic
senior tag
-
mauimagic
senior tag
válasz
#27216896 #3120 üzenetére
"Amennyiben más besorolású gázkészülékre cseréli a meglévőt, ......... akkor ehhez tervezőt és gázszerelőt is keressen!"
Ez konkrétan hülyeség, a jogszabályban és az MVM tájékoztatásában is szerepel, hogy miként lehet más besorolású készüléket egyszerűsített készülékcserével cserélni.
Szerinted meg hívjon a szerencsétlen ki egy gépész tervezőt, ha B-set cserél C-sre.
Hívd már fel a 6-8 tervező ismerősöd valamelyikét, hogy mit gondolnak erről.
A Meós haverokat felesleges kérdezned, tervezői meó van jó idejeBTW én is MVM/Tigáz területen vagyok, csak nem "hétvégi mellékesként" cserélek kazánokat.
-
mauimagic
senior tag
válasz
#27216896 #3117 üzenetére
"Amennyiben ugyanolyan besorolású gázkészüléket szeretne beszerelni, mint a meglévő, akkor ezt „egyszerűsített készülékcsere” eljárásban teheti meg. A cseréhez egy - ......... regisztrált - műszaki-biztonsági felülvizsgáló jogosultsággal rendelkező gázszerelőt kell keresnie."
Megkímélnélek attól, hogy a vonatkozó jogszabály pontjait bemásoljam, ezért itt az MVM Hálózat állásfoglalása az ügyben, az nem ezer oldalas. Kiemeltem az általad félreértett részeket:Egyszerűsített készülékcsere
Egyszerűsített készülékcserére olyan helyzetben van lehetőség, ahol az újonnan felszerelt készülék hőterhelése nem nagyobb, mint a régi készüléké, továbbá rendelkezésre áll a kéményseprő végleges nyilatkozata és
nem szükséges a fogyasztói vezeték szerelése.
Az alábbi feltételek egyidejű fennállása esetén végezhető:
− nem szükséges a gázfogyasztásmérő teljesítményváltozás miatti cseréje,
− nem jár a fogyasztói vezeték cseréjével, átalakításával,
− az új készülék nem gyűjtőrendszerű, és nem több helyiségből igénybe vett égéstermék-elvezetőhöz
csatlakozik,
− az új készülék hőterhelése nem nagyobb az előzőénél.
Ha az új gázfogyasztó készülék besorolása megegyezik a meglévő gázfogyasztó készülék tanúsított típusa
szerinti besorolásával, akkor a gázfogyasztó készülék elhelyezésének változatlanul meg kell felelnie a létesítéskori vagy a hatályos műszaki biztonsági feltételeknek.
Ha az új gázfogyasztó készülék besorolása eltér a meglévő gázfogyasztó készülék tanúsított típusa szerinti
besorolásától, akkor a gázfogyasztó készülék elhelyezésének meg kell felelnie a hatályos műszaki biztonsági
feltételeknek.
Nincs ezzel semmi baj, ha nem vagy szakmabeli, csak akkor miért hírdeted az igét, az rejtély.
BUÉK -
mauimagic
senior tag
válasz
#27216896 #3117 üzenetére
Megkérdezhetem, hogy idén hány készüléket cseréltél, azon belül mennyi volt egyszerűsített keszulekcsere?
Csak mert vagy én, minden készülékcserével foglalkozó ismerősöm, 2 gáztervező, akikkel dolgozom, valamint a Tigáz/Főgáz/MVM szolgáltató van teljesen tévúton, vagy te...
-
válasz
#27216896 #3106 üzenetére
Köszi a választ. eszembe sincs feketén csinálni bármit is ez honnan jött?
azért érdeklődöm mert ha kihívok egy épületgépészt az pénzbe kerül ez meg nem ugye és ha eleve esélytelen az oldalfali kivezetés akkor igazából a 8.4 méteres kéményt neki sem állok kibéleltetni mert elég nagy beruházásnak néz ki így első ránézésre. főleg ha ez a saválló bélés nem alkalmas semmire.
az lett volna a lényeges dolog, hogy oldalra ki lehet e vezetni mert ugye értelem szerűen rövidebb kivezető cső kellene. oldalra kb 1-2 méter elég lenne illetve nem tudom felfele kell e vezetni, ha meg van a kiállás az oldal falon.
T elekhatáron van a házunk szóval nem tudom van e 10 méter a szomszédtól. -
mauimagic
senior tag
válasz
#27216896 #3096 üzenetére
Van olyan felhasználó, aki szeret nézegetni, tekergetni mindent, mert szereti finomhangolni a rendszert, úgy jobban fogyaszt, jobb a kazánnak, szivattyúnak, vagy jobban áramlik a chi. Ehhez a hülye kazángyártók, mérnökök, technikusok nem értenek, csak a felhasználó meg a jutyúb.
A vége általában anyagi kár, vagy nincs fűtés melegvíz, esetleg a gari is ugrik.
A szervezés/beüzemelő gatyába rázza a dolgokat, utána általában megszűnik a tekergetési kedv is felhasználói oldalon
Most is van olyan kazánom, ahol Tiszteltmérnökúr felhasználó szakvéleményének megfelelően felk.rtam a fűtési jelleggörbét, mert 10 fokos külső hőmérsékletnél nem volt 60 fok az előremenő.
Most mindig jó meleg, igaz így nem kondenzál a kazán, sokat kapcsolgat, hamarabb tönkremegy. De Mérnökúr örül -
mauimagic
senior tag
válasz
#27216896 #3065 üzenetére
Szerintem nem rossz megoldás a hőcserélő, de én inkább hidrováltót tennék, kevesebb veszteség.
Rézcső helyett meg PPR-t, 32-est minimum, a tároló felé is.
Csúnya, de olcsó, nincs korrózió soha, kedvező áramlás, stb.
A fűtési rendszereknél is 50év élettartamot garantálnak 80fokon is, 1.5-ös biztonsági tényezővel.Szekunder oldalra is tennék valami normális iszapleválasztót, mivel a szénacél cső egy rakás sz.r sajnos, inhibitort nyomasd bele 2-3 évente, hátha bejön.
-
Caldera
senior tag
válasz
#27216896 #3065 üzenetére
Nem mindegy, hogy 15 vagy 20 fokot akarsz. Minél nagyobb a hőmérséklet különbség a kintihez képest, annál nagyobb a hőveszteség, több a gázfogyasztás. A hőcserélőn jelölve van a primer/szekunder oldal, de ha belefújsz kiderül melyik csonkok vannak párban. A hőcserélőt ellenáramba kell bekötni (ez is van jelölve), szivattyú azért megy a visszatérőbe, hogy kisebb hőterhelést kapjon.
A 23kW-hoz a 22-es szénacél vagy réz csőnek elégnek kellene lenni. Ha teljesen új a rendszer és át lett mosva, inhibitorral feltöltve, nem feltétlenül kell a leválasztó hőcserélő. Egyébként be se üzemelték volna a kazánt. Ha a kazánba van biztonsági szelep, a visszatérőbe beépített egyrészt felesleges, másrészt szabálytalanul van beszerelve. Viszont ha bekerül a hőcserélő a primer és szekunder oldalon is lenni kell tágulási tartálynak és biztonság szelepnek. -
-
dareyou90
csendes tag
válasz
#27216896 #2992 üzenetére
Köszönöm! “ha az új készüléket kizárólag a készülék részeként tanúsított égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszer elemeivel, a készülék gyártójának utasítása alapján szerelik, és a helyiséglevegőtől független üzemmódbanhelyezik üzembe.” ezek szerint ez az opció nem játszik? Amúgy ezek a régi kazánok meddig bírják? Az interneten semmi információt nem találok róla, régen sosem volt karbantartva, csak az utóbbi kb 6 évben. Akkor az egyszerűsített csere mire való? Mert gondolom a legtöbben nyílt égésterűt akarnak cseréltetni.
-
Csaby25
őstag
válasz
#27216896 #2894 üzenetére
Előjön néha az 5P3-as hibakód, lángleszakadás. Régebben sűrűn csinálta, mivel még garanciában van( 3 éves, de 2+3 év garanciával vettem), volt cserélve már benne gyújtó elektróda és alaplap, utána úgy tűnt, hogy megoldódott, de most megint előjött, de ritkábban, heti 2-3 alkalommal... Azt mondta az Ariston szerviz, aki a garanciát intézi, hogy ellenőrizzem le a feszültséget, állítólag, ha 210V alá esik, akkor produkálhat ilyet. Mivel általában csak reggel vagy este jelentkezik a gond, megmértem és reggel leesett 204V-ra is. Na most, nem biztos, hogy ez váltja ki, de szeretném ezt kizárni, mert ha nem, a szerviz biztosan "beleköt", gondolom amúgy sem jó neki ez az ingadozás..
-
oszi666
őstag
válasz
#27216896 #2883 üzenetére
Oke koszi akkor meg utananezek ennek az egesznek, beszelek vmi kazan szakemberrel h pontosan mi van.
Ez egy gaz uzemelesu kazan cirko, ami a radiatorokhoz meg a csapokhoz adja a melegvizet.
Tenyleg nem ertek (egyelore) hozza, nalunk villanybojler es konvektor van, sose volt ilyen kazan cirko akarmink. -
RJ45
tag
válasz
#27216896 #2857 üzenetére
Haverja mindenkinek van. Ő is telefonált közben. Az országos vezetőt ismeri személyesen mindenki, ő is ismerte, ő is tegezőben van vele és fogadta az ő hívását is , de aztán egy hibakódtáblázat az még sem lett a végére.
Úgy látom itt sincs senkinek. Elszomorító.Én azt gondolom, hogy aki az országban forgalomba hoz valamit abból ezt ki kellene tudni verni a fogyasztóvédelemnek.
Mert az a cigánykodás, ami megy az titeket is, a tisztességeseket is besározza. Az elektronikához értek picikét és engem nagyon érdekelne, hogy egy ilyen 4 éves nyomtatott áramköri lapon, ami semmilyen extrém igénybevételnek nincs kitéve fűtött beltérben, szünetmentes (minden ellen védett) tápegységről üzemeltetve milyen olyan hiba tud lenni, ami hol van, hol nincs és csak akkor van, amikor megnyitom a csapot, utána nincs, utána megjavul a panel.
Rendben van, hogy "sok a panelhibás" Csak akkor árnyalni kéne nekem, hogy mit is jelent az, hogy javíthatatlan "panelhiba", ami egy komplett panelcserét indokol, ami az egész kazán legdrágább alkatrésze természetesen. Az azt jelenti, hogy kiveszik a panelt az enyémből, kicserélnek egy 50Ft-os elektrolit kondenzátort, lefújják kompresszorral és beszerelik másnak, mint újat aztán kérnek mindenkitől fejenként 150 ezret?
Sztuhar ha már szóba hoztad, te tudsz linkelni egy youtube videót, amin egy ilyen típusú hibás panelt mérnek ki és mutatnak rá a cserélhetetlen alkatrészre, hogy ez ment tönkre rajta 4 éves korára? Csak hogy ne haljak már meg hülyén és megértsem, mi az a javíthatatlan panelhiba. Vagy az is titok, mint a hibakód?
Bocs, ha szurkálásnak tűnik csak a napokban kialakult bennem némi túlérzékenység a "panelcsere" szóra.
-
Galahed
senior tag
válasz
#27216896 #2854 üzenetére
A fém cső a végén az elzáróval az adott, az megy le a munkapult alá. A terv az ennyit tartalmaz. Onnan szeretném vinni flexi csővel tovább a fözőlap felé. A kérdés az, hogy a a tervben szereplő azaz fix csőtöl mennyire lehet a gáz főzőlap (mert a flexi cső az a munkalap alatt megy) valamint a flexi cső mehet-e a beépített sütő mögött... A terv többet nem tartalmaz , én szeretném a konyha pultján (és alatta) kitalálni, hogy hová tegyem (tehetem) a beépített sütőt és a gáz főzőlapot.
-
Real_Necro
veterán
válasz
#27216896 #2786 üzenetére
Padlófűtés, nem radiátoros.
Krupitomi:
Ránézésre a szürke flexivel van összekötve a bejövő víz és a fűtés osztója. Ott egy piros csap a jobb oldali osztón zárva, azt kell megnyitni óvatosan. A nyomást a szivattyú alatti órán látod. Mennyin áll most?A bal oldali osztón ahol a flexi van, lehet szintén el van zárva a csap.
-
Real_Necro
veterán
válasz
#27216896 #2783 üzenetére
A szénacél miatt nagyon jó minőségű iszapleválasztóra lesz szükség az iszaposodás miatt.
A brigéciol nem biztos, hogy a meleget fogja szeretni, inkább a fernox filter fluid+ protectort érdemes szűrő beépítése után használni, az megakadályozza a cső falán történő lerakódást. -
-
mauimagic
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- PlayStation 5
- Kerékpársportok
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen autót vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Motoros topic
- Xiaomi Smart Band 8 - folyamatosan
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Apple iPhone 15 Pro 128GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest