Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- gerner1
Új hozzászólás Aktív témák
-
GLSmith86
újonc
Sziasztok!
Nemrég vettünk egy házat a feleségemmel és állnék neki a vízhálózat cseréjének.
Milyen átmérőjű 5 rétegű csövet válasszak? A rendszer teljes hossza durván 10 méter lesz hideg víz szempontjából.
Köszi a segítséget!
-
11hh
tag
válasz
Real_Necro #2346 üzenetére
Értem, akkor ezek a gyengébb minőségű gázzal is tökéletes hatásfokkal működnek.
Melyik típust érdemes venni? -
11hh
tag
Sziasztok! Milyen kombi kazánt javasoltok
Békés megyébe? Itt sokkal rosszabb
a gáz minősége mint máshol. -
edeleny
őstag
válasz
McGregor-HAF #2331 üzenetére
Miért az aranyárban lévő réz vezetéket használod, az ötrétegű cső ugyan úgy megteszi, ha a falban viszed, és ugyan úgy legózni kell!
-
Gubbba
tag
Sziasztok!
Annak mi lehet az oka, ha egy egykaros mosogató csaptelepből elzárás után még néhány másodpercig folyik a víz, nem zár azonnal? Egy néhány hónapos, alig használt Blanco csaptelepről van szó.
-
Real_Necro
veterán
válasz
CoolBoy323 #2341 üzenetére
Én nem tenném. Van olyan opció, hogy időszakosan átmozgatja a rendszert. Hasznos, hogy ne érjen meglepetés ősszel...
-
CoolBoy323
nagyúr
Gázkazánt nyárra érdemes kikapcsolni, ha nem használom (nyilván nem fűtök
);
-
mauimagic
senior tag
Ritka igénytelen megoldás a lágy rézcsővel szerelés, 10+ éve itthon is divat volt, főleg ha keleti szomszéd volt a mester :)
Szerszámot nem fogsz hozzá találni, de lehet gányolni forrasztással vagy pressz idomokkal is.
Ha normális megoldást szeretnél, akkor a legközelebbi menetes csatlakozástól kiváltod valami 21. századi megoldásra.
A rezet meg add le a MÉH-be, évek óta nem volt ilyen drága ;)
-
Real_Necro
veterán
válasz
McGregor-HAF #2338 üzenetére
Arra gondoltam, hogy nagyon könnyen sérül, deformálódik. Éppen ezért lenne javasolt a félkemény. Azt is szépen el lehet igényesen vezetni, meg falhoz rögzíteni.
-
McGregor-HAF
csendes tag
válasz
Real_Necro #2337 üzenetére
Ha a szépség alatt úgy érted, hogy a falon kívüli rész hullámos lehet, akkor nincs vész. Radiátornak is csak a radiátor szelepeknél állnék ki a falból, a többi része falban menne, ivóvíz meg eleve falban fut. Gyakorlatom nincs, de tanultam fémipari alapképzést anno, csináltam már ívhegesztést is, forrasztás sem áll távol tőlem és amúgy is érdekel az ilyen jellegű munka is. Amit eddig a lakásban megcsináltam, azt sokan nem hiszik el, hogy nem szakit hívtam. Türelmes vagyok és utána olvasok a témának ami szükséges lehet. Rokonomtól kaptam komplett készletet csővágáshoz és hajlításhoz. Még veszek pár fittinget forrasztás gyakorlásra.
De ha azt mondod/mondjátok, hogy ha megfelelő eszközzel vágom és nem nyomorgatom meg a csövet, akkor a normál szerelési menetnek megfelelően elviekben nem lehet gond.
Update: Ja, a lágy mellett szólt az is, hogy 25méteres tekercsben vettem és még brutál jó áron adták itt a lakóhelyemen.
-
Real_Necro
veterán
válasz
McGregor-HAF #2336 üzenetére
Nem értem miért lágycsövet használsz, minden lesz, csak szép nem. Ha meg nincs gyakorlatod benne, fogsz vele szívni.
Egyébként ismerem a linkelt tartalom íróját személyesen.
Ő is félkemény és kemény rézcsövekről ír. Normális csővágóval végzett darabolás után csak sorjátlanítani meg mechanikailag tisztítani szükséges. -
McGregor-HAF
csendes tag
Köszi, köszi.
Igazából már minden szerszám adott, kivéve a kalibráló eszköz.Én ezen leírás alapján szedtem össze az infókat és itt írja is a kalibrálást.
Nekem a vakolat alatti szerelés lenne opció, plusz kis fürdőszoba ahol átalakítást végeznék és a hosszú rézcsövekkel nem tudtam volna bejutni a folyosón keresztül a fürdőbe, tekercsben meg egyszerűbb és gyakorlatilag egy darabból be tudom rakni a kb 6+6 méter csövet a radiátorhoz.
Klímához elvileg valami tisztított rezet használnak, de ebbe nem mentem bele.
Egyébként próba képp vágtam a csőből és a gyári vágás utáni rész már szép kerek volt, csak félek, hogy ahogy tekerem le, torzulhat a körprofil.
-
Real_Necro
veterán
Lágy rézcsöveket írt, nem félkeményet, én ezen akadtam el, mert eddig félkeményet láttam fűtésre meg vízre, lágyat klímára.
Félkeményet lágyítás után mi tokozóval "egyengettünk".Kalibrálásra csak 5 rétegűnél volt szükség.
(Lassan lesz donorom itthoni kazánhoz, ki akarom tolni a B-s kazánom élettartamát. Mellette szétbeleztem a Fuji klímákat, kipucoltam és összeraktam. Működnek, bár gázt kellene ellenőrizni, mert 15 évesek)
-
emre
veterán
válasz
McGregor-HAF #2331 üzenetére
Nem hallottam még róla hogy rézcsövet kalibrálni kellene.
A vágási sorját szokás leszedni róla, de erre a legtöbb csővágó eszközön van sorjázó. Ha mégsincs rajta ez a szerszám fog kelleni.
Én akkus fúróba fogott turbómarót is szoktam erre a célra használni.Ha forrasztod a cső méretének megfelelő kefére is szükséged lesz.
-
somnia
senior tag
válasz
dellfanboy #2332 üzenetére
-
McGregor-HAF
csendes tag
Hello!
Lágy rézcsővel dolgoznék víz/fűtés rendszer cseréje miatt, de sehol nem találok a csőhöz való kalibráló eszközt. Tudna valaki javasolna valami webshopot, ahol tudnék venni 18mm-es csőkalibrálót rézcsőhöz?
Elvileg kalibráló tüske lenne a neve, de így sehol nem találok. Köszi! -
dellfanboy
őstag
válasz
csemberlen #2328 üzenetére
20 eve epult es rez csoveken keresztul jon a viz, most az atmerojet nem tudom. ha jol emlekszem akkor meg egy feher talan muanyag bevonat is van rajta a melegen tuti. (nemtom a szigeteles miatt vagy nem)
somnia, koszi kiprobalom a szuro kimosast/takaritast.
-
somnia
senior tag
válasz
dellfanboy #2327 üzenetére
Tekerd ki a kádnál a csapból a szűrőt, mosd ki!
-
csemberlen
őstag
válasz
dellfanboy #2327 üzenetére
milyen cső van a falban, hány éves?
-
dellfanboy
őstag
válasz
csemberlen #2326 üzenetére
igazad van a fenti furdoszobaba a melegviz ugyanannyi ido alatt kb fele, mint a fenti konyhaba [ami messzebb van.]
idaig egy bojler [120l]biztositotta a melegvizet, viszont az tonkre ment es lett atkotve a cirkora.
viszont amikor a bojler volt akkor mindenhol volt melegviz, de a fenti furdoszobaba mindig is lassabban folyt a viz...szoval akkor nyomas problema? letezik vmi nyomasnovelo szerkezet, vagy veses es uj cso kell a fenti furdobe? haver most mondta hogy kompresszorral toljak be x bar0t a csovekbe hatha dugulas van, de felek vhol a falba nyomna szet a levego a csoveket es akkor ko...
-
csemberlen
őstag
válasz
dellfanboy #2325 üzenetére
A csővel lesz gond szerintem. Mérjél a melegvizen átfolyást, valószinűleg kicsi lesz, és nem inditja be a cirkót.. 30mp alatt mennyi melegviz folyik, egy vödörbe, és nézd meg a másik távolabbi helyen?
Most lett beüzemelve?
-
dellfanboy
őstag
talalkoztatok mar hasonloval? adott egy 2 szintes csaladi haz ahol a melegvizet egy atfolyos cirko biztositja. lenti szinten minden oke kinyitod a melegvizet jon a melegviz.
fenti szinten van1 konyha ami a cirkotol kb 15 csometerre van itt is van melegviz. viszont a furdoszobaba, ami a cirkotol kb 11 csometer csak hideg viz jon. hallom hogy a cirkon atfolyik a viz, de vmi oknal fogva a cirko nem kapcsol be ha a fenti furdobol veteleznek melegvizet.
mivel nem a legmesszebb levo helysegrol van szo, oteletem sincs hogy mi lehet a problema. nektek? -
DoItYourself
addikt
válasz
krypton #2323 üzenetére
Ha saját célra újítjátok fel, és szét lesz verve itt-ott, ahogy írod, akkor érdemes a fűtésrendszert is cserélni, kazánnal, esetleg radiátorokkal együtt, ha szükséges. Ha van gyerek, akkor igénybe vehetitek a felújítási támogatást is.
Egyébként egy ilyen szöveges leírásból nehéz ám bármilyen tanácsot is adni. Ha egy-két képet bedobnál ide a jelenlegi állapotról, talán kapnál jobb tanácsokat is. ;)
-
krypton
senior tag
válasz
krypton #2312 üzenetére
Sziasztok!
Hétvégén voltunk a lakásban, egy FÉG K18 E3 kazán (gyártási idő elviekben 1990) az ami a fűtést és a meleg vizet jelenleg szolgáltatja. Ez mennyire jó, megbízható és biztonságos modell?
Viszont voltunk a felettünk lévő lakásban, ahol még 2015-ben cseréltek kondenzációs kazánra (Immergas) illetve fűtőtesteket is cseréltek (kb 500.000 ft volt anno). Tulajdonos állítása szerint fűtés, meleg víz + tűzhely havi cca 5000 forint, lehetséges ez? Nekem ablakcserével is túlzásnak tűnik ez a kb 60-70% fogyasztás megtakarítás. A kéményt nála úgy alakították ki hogy felülről engedték bele a régibe, mert úgy van megépítve, hogy van erre lehetőség.
Mit gondoltok, továbbra se nyúljak hozzá? Hallgatok rátok, mivel nem értek hozzá, csak ugye több infóm lett. Válaszokat előre is köszönöm! -
gippazoid
senior tag
válasz
Real_Necro #2320 üzenetére
Végszóra... Éjjel hazaestem, állnék be a zuhanyba (épített kabin, jó magas peremmel), látom hogy az összes addigi víz (kézmosás) és a délben elmosogatott edényből a zsír is ott áll a kabinban! Nem otthon aludtam így mert nem tudtam vizet használni. Másnapra lefolyt a kabinból.
Kiegyenesítettem a flexi csövet a mosdó szifonja mögött, szereztem egy klasszikus, ezer éves pumpát - mert a ma kaphatók gumiharangja annyira hitvány hogy nem rugózik vissza, berogyva marad - és jól megpumpáltam. Most a kézmosóból sokkal gyorsabban lefolyik, van sodrása, és tudtam zuhanyozni is úgy, mint a teljes eldugulás előtt. Azaz kicsit megnyitva a csapot, lefolyik, de jól megeresztve azért feltorlódik.
Lehet most kellene feltölteni a zuhany és a kézmosó felől 1-1 liter kellően folyékony, nem gél állagú lefolyótisztítóval?
-
beers
addikt
-
gippazoid
senior tag
válasz
Real_Necro #2318 üzenetére
Igen azzal van bekötve.
Első lépésként akkor kiegyenesítem benne a kanyart. PVC csővel nem tudom hogy oldható meg, kb. 45 fokos szögben kellene futnia a csőnek és úgy becsatlakozni a lefolyó gyűjtőbe ami a fal mellett halad. -
-
gippazoid
senior tag
válasz
Real_Necro #2316 üzenetére
A mosdó alatt egy szokványos műanyag szifon van beépítve, amelyet a fél méterrel lentebb futó gyűjtőcsőbe egy flexibilis műanyag csővel kötöttek be és ebbe a csőbe hajlítottak egy S alakot, feltételezem, hogy bűzelzáró céllal. De máshol én nem láttam mosdó után még plusz bűzelzáró kanyart se flexi se PVC csőből. Ezért gyanús hogy ide sem kellene.
A mosdó szifon képes bűzt elzárni magában?
-
Real_Necro
veterán
válasz
gippazoid #2315 üzenetére
Az ejtőcsőre van ráépítve és jellemzően az épület tetején nyúlik ki.
A földszinti lakónak nincs dugulásos panasza?A szifon utáni kanyart nem nagyon értem. Mosdószifon vagy csőszifon? Csak az egyiket szokás beépíteni, ha csak nem valami flexi csodával van megoldva... én nem vagyok a híve.
-
gippazoid
senior tag
válasz
Real_Necro #2314 üzenetére
Az a kiszellőztető az egész ház rendszerében van? Merrefelé kellene keresni?
Szag nem jött vissza még, én 2 hónapja lakom itt
A hörgések miatt már arra is gondoltam, hogy a függőleges, fő szennyvíz vezetékbe kerül be valahogy túlnyomásos levegő. Én az elsőn lakom, akkor a földszintieknek is kellene ezzel szívnia, nem?
A kézmosó szifonja utáni bűzelzáró kanyar valóban nem szükséges? Szüleimnél panelben nincs ilyen, ahol korábban laktam panel, ott sem volt, csak a szifon de nem jött vissza szag. -
Real_Necro
veterán
válasz
gippazoid #2313 üzenetére
Szerintem ez soktényezős. Még az is lehet, hogy a panellakás szennyvízelvezetésének kiszellőztetője van eldugulva és az alkot légdugót, ami pl. ha másik lakásban lehúzzák a wc-t, vagy akár te is, kiszippantja a bűzelzáróból a vizet. Szag nem jön vissza?
Korábban nem volt vele gond?
Ha új kiépítés, akkor lehet alultervezett szennyvízelvezetés, rossz lejtés stb...
-
gippazoid
senior tag
Sziasztok!
Panel albérlet, egyetlen cső vezeti el a fürdőszoba és a konyha szennyvizét (a WC egy másik csövön).
A legtávolabbi pontja a max. 1,5m-es gyűjtő csőnek az épített zuhanykabin, utána csatlakozik be a konyha a másik oldalról (mosógép + mosogató), majd megint a fürdőszoba felől a kézmosó.2 héttel a gépi duguláselhárítás után (a zuhan lassan folyt le) az van, hogy a zuhany alig akar lefolyni, a kézmosóból a szappan habja feljön a zuhanykabin padlóján lévő összefolyó rácsán át, mosás után is látom hogy jön vissza némi víz. Ha a zuhanyt kicsit jobban megnyitom, akkor már telik meg a kabin padlója.
A kézmosó szifonja mögött flexibilis csőből még egy bűzelzáró S kanyar van hajtogatva. A kézmosónál órákkal az után is rendszeres hörrenés hallatszik, hogy utoljára kezet mostam ott.
Előfordult, hogy a zuhanyoztam már 5 perce, a vizet lassan engedve mikor légbuborék jött ki - legalábbis úgy hallottam - a zuhany lefolyóján keresztül.
Kiszedtem a zuhanynál mindent (hajszál felfogó betétet) és egyértelműen látszik hogy sokszor változtik a vízszint a gyűjtőben.Nem tudom elhinni hogy 2 héttel a gépi tisztítás után megint el lenne dugulva. Egyedül lakom, nincs hosszú hajam.
Nekem az gyanús hogy valami légbuborék mászkálhat ide-oda. Gyanakszom arra, hogy a kézmosó szifonja mögött keletkezhet a flexi cső S kanyarja miatt.
Jól gondolom?
-
krypton
senior tag
válasz
DoItYourself #2310 üzenetére
Azért várjak, hogy meglássam mennyire megy esetleg dadogva, mert ha hibátlan akkor hagynom kellene? Téli időszakban kétszer tekintettük meg a lakást, mind a kétszer ment rendesen (látszott hogy ég rendesen), nem is volt hűvös a lakásban.
Pénteken vagy szombaton tudom szemügyre venni a készüléket, de szerintem teljesen az a rendszer lehet ami kb 25 éve megépült. Igazából azért lenne logikus most hozzá nyúlni (ha célszerű), mert egy fűtőtest alapból útban van amit le kell szerelni, illetve a fűtéscsöveket is jó lenne betenni a falba (ha lehet) (+ támogatások, stb stb, de lehet csak bekapott a gépszíj).
-
krypton
senior tag
Sziasztok!
Véleményeteket és segítségeteket szeretném kérni!
Vásároltunk egy 68 négyzetméteres "földszinti" tégla lakást, ami a 90-es évek elején épült. Az épület kívülről valamennyire szigetelt (kb 5 cm EPS), a lakás alatt pedig garázsok vannak, azonban ott szigetelt a plafon (EPS), így valamennyire körül vagyunk szigetelve.
Jelenleg egy nyílt égestérű gázkazán van a lakás közepén! felszerelve, amihez van egy "tartalék" is, innen megy a meleg víz illetve a radiátorok fűtése.
Mielőtt beköltöznénk kicsit átvariáljuk a tereket, és én eljátszottam a fűtéskorszerűsítés gondolatával, természetesen kondenzációs kazánra gondoltam. Röviden telefonon egyeztetve egy vállalkozóval a kazáncsere, papírok stb, cca 8-900.000 forint lenne (ez vajon reális Debrecenben?) továbbá ezen felül ha egyéb csöveket és fűtőtestet akarunk cserélni. Eddig az előző tulajdonos (nyugdíjas özvegy hölgy) kb 14000 forintos átalányt fizetett gázra.
A kérdésem az lenne, hogy mikor érdemes belevágni?Előre is köszönöm!!
Nekem annyi gondolatom van a témával, hogy elég jó környéken van a lakás, szóval feltehetően a lakás majdani eladási árában ez a korszerűsítés megjelenne, továbbá most vannak rá azért támogatások (otthonfelújítás), illetve biztonságosabb a kondenzációs a zártsága miatt. Amit én ki tudtam okoskodni az interneten hogy kb 20%-ot tudok megtakarítani a gázfogyasztáson, szóval kb 25 év alatt térül meg a teljes összeg (ez nagyon sok idő szerintem), illetve ami az én gondolatom, hogy ezekben a modern dolgokban valami biszbasz mindig elromlik bazi drágán, míg ezeknél a régiknél valószínűleg egyszerűbb és olcsóbb a szervizelés. Ti mit gondoltok?
-
mauimagic
senior tag
-
olta
aktív tag
válasz
z0d1@Ku$ #2303 üzenetére
Nem akarom elhinni, hogy 1,5 év alatt így elszabdultak az árak.
Amúgy szintén vidék, nálam így nézett ki:
Kazán + kémény + szerelvények - 500k
Gázterv és gázóra felrakása - 40k
Új gázóraszekrény - 30k
Munkadíj - 250k (csaka gáz része nem tudom mennyi, mivel ebben benne volt a komplett vízhálózat és szennyvízcső kiépítése, a radiátorok lecsövezésével, bekötésével) -
z0d1@Ku$
senior tag
-
zoli03
őstag
válasz
z0d1@Ku$ #2300 üzenetére
Én 945e Ft-ot fizettem vidéken, de ebben benne volt a kazán (kb 250e), hozzá a kémény (oldalfali kivezetés), hőcserélő, keringető szivattyú, összes szerelvény, összes cső, gázcsövek áthelyezése, hegesztése, kazán felszerelése. Plusz ő intézett mindent az eonnál (engem csak hívtak, hogy visszaraknák a gázórát), a tervezővel is elintézett mindent
Szóval a te árad a szerelésre nagyon túl van árazva. Eleve hogy jön ide a gépész? Neki fizeted a gázszerelő munkadíját is? Egy gázszerelő meg egy tervező kell neked első kőrben (aztán villanyszerelő meg aki beüzemeli a kazánt). -
-Tsaba-
tag
válasz
z0d1@Ku$ #2293 üzenetére
Mondjuk nálam a gáz hálózatot is bolygatni kellett, mert eddig konvektorok voltak (a oda menő csöveket is meg kellett szüntetni). Pár csövet áthelyezni, vágni, lezárni. Új kémény, a kazán is más helyre került. Szerintem ha már hozzá kell nyúlni a gáz csőhöz, akkor már terveztetés is kell...
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó egy szinte új Kukirin G2 elektromos roller!
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Tchibo Esperto Caffe szemes kv föző hibátlan működéssel
- ÚJ, BONTATLAN Bespoke AI Jet Ultra álló porszívó 400 W - GYÁRTÓI garanciával
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest