- Rap, Hip-hop 90'
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Szellem.: Felfedezés a Gamer egerek világában: Az én egérkalandom.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
mauimagic
senior tag
Az átfolyós melegvízkészítés miatt 24 kW, oda kell a teljesítmény, nem a fűtésre.
10kW alatti kazán is elvisz 50m2-t, ha normális a hőszigetelés+nyílászárók, kevesebb is lesz a rezsi. De HMV tárolós kazán kell, tokkal vonóval minimum 150-200 ropival drágább rendszer, mert a kazán is drágább és ugye kell egy HMV tároló is.
-
VIPowER
őstag
A megoldás nagyon egyszerű. Vársz! A vizet nem kellett volna leengedni. Nálunk ha leengedem a vizet, utána akár több mint egy hónapig van csörgedező patakhang mindenütt mire eltűnik a levegő a rendszerből.
-
Satus
tag
Sziasztok. Segítséget kérnék. Van egy Westen Pulsar Condens kazánunk hőcserélővel rákötve a régi rendszerre. Sima on-off termosztát. Most akarok venni modulációs termosztátot . A régi rendszerben van egy keringetőszivattyú , azt kellene vezérelni. Most a termosztátról van lerelézve , ez kilőve az új opentherm csatlakozzással. Szerintetek mi lenne a legjobb megoldás a vezérlésére ? Én egy sima csőtermosztátra gondoltam a primer körre.
Bármilyen hozzászólást és ötletet tanácsot szivesen fogadok. -
Markizmark
addikt
Külső hőmérséklet érzékelő helyén agyalok. A háznak 2 fala jöhet szóba, 1 totál keleti és egy kis rész ami totál észak. A keleti oldalon érné napsütés, ezért a klíma kültéri mögé tenném. Infra hőmérővel mérve viszont 1 fokkal melegebb van a klíma mögött.
Az első képen az északi fal egy féltető felett van, de ott hidegebbet mértem. Mi a jó megoldás?
Még napfelkeltekor ellenőriznem kell hogy az északi oldal kap-e napot. -
válasz
Markizmark #1445 üzenetére
Gyakorlatilag igen alig kapcsol ki, folyamatosan megy, mégsem fogyaszt sokat. Egy kis lakásban ahol az összes szomszéd fűt ott nem biztos, hogy kellene, de egy családi házban biztosan gazdaságosabb így.
-
Ez mindig nehéz kérdés, de ha van gáz láng moduláció és az előremenő víz hőfokot is módosítja, biztosan gazdaságosabb, de jó kérdés 70 000Ft megtérül-e valaha...
Nekem egyből ilyen BOSCH FW 120 lett szelve, ahhoz képest hogy 2 szintet fűtök és inkább 22-24 fok van, mint kevesebb, nem magas a gázszámlánk ( főleg amióta 12cm grafit EPS van a házon)
-
Markizmark
addikt
válasz
Real_Necro #1442 üzenetére
-
Real_Necro
veterán
válasz
Markizmark #1441 üzenetére
Érdekes, nekem ez új. Ez esetben viszont gondolom a kazánnál is be kellene állítani, hogy nem a külsőt vizsgálja. Én megkérdeznék egy Baxi szakszervizest.
-
Markizmark
addikt
válasz
Real_Necro #1440 üzenetére
Egyik másik oldalon sincs olyan hely ahol legalább egy időtartamon át ne sütné a nap.
Pont azt írja ennek a termosztátnak a leírása, hogy a szobához is tudja igazítani a modulációt, gondolom kis különbség esetén nem nagyon erőlködik, és visszavesz pár kW-ra.
Ui.:
Talán mégis meg tudom oldani a külső szenzor dolgot.
Akkor már csak egy kérdés izgat, havi szinten egy átlagos télen kb százalékosan mekkora megtakarítás várható? -
Real_Necro
veterán
válasz
Markizmark #1438 üzenetére
Külső hőmérséklethez szokás igazítani az előremenőt, nem belsőhöz (tudtommal). Nem is értem mi értelme belsőhöz, ha ott amúgy is termosztátod vagy termosztatikus fejek vannak...
Nekem sem északi oldalon van a szenzorom, hanem keletin. Szerintem északin sem minden szempontból előnyös, mert az sem jó, ha folyamatos fagyvédelem miatt járatja a kazánt.
Lényegében arra kell ügyelni, hogy idegen hőhatás, beleértve a direkt napsütést is, ne érje, nyílászáróktól legalább 2 méterre, a talajszinttől meg legalább 2,5 méterre legyen felszerelve. -
Markizmark
addikt
válasz
Markizmark #1438 üzenetére
Kb ettől hány százalék gázmegtakarítás várható, egyébként?
-
Markizmark
addikt
Sziasztok!
Van értelme külső hőmérő szenzor nélkül modulációs termosztátot használni?
Baxi Nuvolához kötnék egy BAX_710543201 cikkszámú vezeték nélküli termosztátot.
Azt várnám tőle, hogy a szoba hőmérséklete alapján szabályozza az előremenő vízhőmérsékletet és ne ki-be kapcsolós kazán legyen.
Külső szenzort nem tudom sehova feltenni, ahol hiteles lenne a mérés. A ház keleti, déli és nyugati oldalára tudnám feltenni, az északira nem tudom kitenni.
Jelenleg egy Q7RF termosztát van, de ezzel ugye ki van herélve az amúgy elég jó kazán. -
Laci6
friss újonc
Sziasztok.
Érdeklődőm, hátha találkozott már valaki ilyen problémával. Van egy 3 körös fűtési rendszer körönként zárható a lakásban elosztva, bejövő lakótelepi távolsági fűtésvíz ellátással.
Két kör jól működik, a harmadikon egy radiátor van és nem fűt. Légteleníteni légtelenítettem a radiátoron, de levegő nem volt benne, spriccel a víz belőle. Amikor kinyitottam a szelepet lehetett hallani a vízáramlást.
A radiátor bemeneten a cső csak épp hogy langyos volt.
leszereltem a radiátort és rövidre zártam egy flexibilis csővel, de így sem változott a helyzet.
Most már csak az odáig menő csőben lehet valami, vagy esetleg a kör bemeneti, vagy visszatérő csapja lehet hibás vagy mi? -
válasz
takacsbotond #1430 üzenetére
Akkor meleg burkolat alá viszonylag olcsón lehet fűtőfilmet tenni. Nem nagy mínuszokig fűtesz a klímával, addig gazdaságos. Utána rásegítesz fűtőfilmmel. Szőnyeg ne legyen és takart felület is rontja a hatásfokot. De biztosan jobban szabályozható, mint egy konvektor. 20 éve amint lett egy kis pénzem a sok hitel mellett egyből lecseréltem a konvektorokat. Persze biztosan van màr modernebb...
-
qqzs
őstag
Egy 2 eves ariston kocka bojler elkezdett recsegni. Mint mikor egy fem pinceajto nyikorog. Akkor tortenik mikor meleg vizet hasznaltunk es elkezd futeni. Kitakaritottak a vizkovet belole, nem mostak at csak ami alul kijott belole. 1 hetig csend volt most ujrakezdte. Mit lehet meg tenni?
-
freeknight
őstag
Én csak a kazán vízhőfokát látom, azon van egy hőmérő.
A szivattyú jónak tűnik, a kazán indítása után pár perccel már langyosodnak is a csövek, csak a 40 fokos határt lépi nehezen túl.
Igen, ez egyszintes épület, kazánok a pincében, a tágulási meg fenn a padláson. 1 darab szelepet nem látok sehol sem
kenand: sajnos nekem ilyen ősrégi vas radiátorok vannak, azokon sincs légtelenítő. -
válasz
freeknight #1425 üzenetére
Légtelenítsd radiátorokat, lehet bele tetetni a rendszerbe automata légtelenítőt is (sőt a radiátorokra is lehet rakni) Nálam is kombi (gáz+fa) fűtés van 1000l-es puffertartállyal, így nekem is könnyen levegős lesz.
-
emre
veterán
válasz
soldi3r #1426 üzenetére
Nem feltétlen.
Nálam sincs a régi radiátorokon légtelenítő, de az egyes szakaszok előremenőjén van.(#1425) freeknight
A kazánban levő víz sem melegebb? Ha igen lehet a szivattyúja rendetlenkedik.
Egy szintes az épület? Mert ebben az esetben lehet tényleg nincs légtelenítő, régen képesek voltak megfelelő eséssel kialakítani egy vascsöves rendszert.Lennének ötleteim, de látni kellene, lehet jobban jársz egy helyi szerelővel, mert ezt távgyógyításban nehéz helyretenni.
-
soldi3r
veterán
válasz
freeknight #1425 üzenetére
Legteleniteni radiatoronkent lehet.
-
freeknight
őstag
Sziasztok, de jó, hogy van egy ilyen topik is
Szóval van nálunk egy ősrégi, nyitott tágulási tartályos központi fűtés, alapvetően egy vegyestüzelésű kazán ment régen, amellé lett rakva egy gázkazán, ezt így hibridben használták egy ideig, de már nagyon régen csak gázfűtés megy, a régi kazán le is lett kötve a rendszerről, és mi se szeretnénk használni.
A házat teljesen felújítottuk, de sajnos a fűtéshez nem nyúltunk, mert a zárt tartályosra alakításhoz szinte minden csövet, radiátort cserélni kellett volna, ami egy kisebb vagyon lett volna, szóval úgy voltunk vele, hogy lesz majd egy teljes átalakítás idén, padlófűtés+fancoil kombóval, egy új kondenzációs kazánnal meg kéménnyel, ezért nem is bántottuk a padlót sem (csak a fürdőbe meg a wc-be ment új csempével passzoló járólap, de ez mindegy is).
De sajnos a covid-válság közbeszólt, szóval nem haladtunk ezügyben.Két telet töltöttünk már a házban, eddig hibátlan volt a fűtés, de most valami nem stimmel. Előre bocsájtom, hogy bár én sok mindenhez értek, de a fűtésszereléshez szinte semmit, szóval nézzétek el ezt nekem.
A hibajelenség az volt, mikor október elején először bekapcsoltam a fűtést, hogy az egyik radiátorban, meg a hozzá vezető csőben fűtés közben hallani lehetett egy kis csörgedező hangot. Ez tiszta sor, hogy levegő lehet benne, de sajnos a nyitott tartályos rendszert tudtommal nem lehet légteleníteni (legalábbis a miénket biztos, hogy nem), így arra gondoltam, hogy minden vizet leengedek a rendszerből, majd szépen lassan feltöltöm, hátha ki tudná nyomni a levegőt.
Na, itt jöttek a gondok, most már sokkal rosszabb a helyzet, mint eddig. Már a főcsőben is hallani a csörgést, ami egyre erősödik, minél melegebb a víz. A nagyobb baj pedig, hogy bár kazán viszonylag gyorsan eléri a 40 fokos vízhőt, de feljebb már rengeteg idő kell neki, mire felfűt, pedig télen egy kellemes 23-24 fokos szobahőmérséklethez kelleni fog az 50-60 fokos víz tapasztalatom szerint, így pedig majd fizethetem majd rá a gatyámat is.
Amikor pedig leáll a kazán, akkor lehet hallani, ahogy zubog fel a rengeteg levegő a tágulási tartályba, a csövet azért nem rengeti, de elég kellemetlen hangja van pár másodpercig.Mi lehet a hiba, és mit tudnék még tenni azon kívül, hogy megint leengedem és feltöltöm a rendszert?
-
válasz
takacsbotond #1423 üzenetére
Ha nincs még bekötve a gáz és melegpadló alá szeretnéd akkor biztosan olcsóbb az infra film, nem nagy ügy a szerelése, házilag is magoldható. telefonról kapcsolható akár. Ágy- nagy bútorok alá viszont nem érdemes. Akkor már egy álmennyzet és giszkarton fölé.
Patapetes konvektort nem tennék már, max ha meg van és csak újabbra kell cserélni.Harmadik alternatíva egy Nordart elektromos radiátor...
-
válasz
Real_Necro #1421 üzenetére
Nekem szerencsére nem lett túlméretezve, fűtés rásegítésre nem használom, így jelentős víztúlmelegedés nyáron sem lett eddig.
-
válasz
Real_Necro #1419 üzenetére
150-180FT mérettől függően
Ilyenkor nincs gond., de nincs rá külön kütyüm. De soha sem jártam még úgy, hogy extrém forró lett volna..
Nincs rá takarásom sem. (nyáron ha nem használnám el a vizet) -
válasz
Real_Necro #1415 üzenetére
-
-
válasz
Real_Necro #1415 üzenetére
Nem fűtésrásegítésre gondoltam. Vannak kimondottan hűszivattyús bojlerek 140-180E FT-ért tehát úgy 100 000FT-tal drágább, mint egy sima bojler. Olyan, pl. mint egy hőszivattyús szárítógép.
Telejes fútésre én sem gondkodom hősszivattyóban, drága.
Szóval a sima bojlerhet képest drágább 100 000FT-tal de egy napkollektor 1 M kiépítéssel. Ráadásul a tetőről a tartályig le kell csövezni... -
Real_Necro
veterán
-
válasz
takacsbotond #1409 üzenetére
Egyik sem túl jó...... meleg burkolat alá az utóbbi nem drága, járólap alá viszont 15e/m2
Ha tárolót akarsz fűteni akkor pont nem jó a kombi gázkazán. Un. fűtő kazán kell.
Boschtól pl. a Bosch Condenz 3000. Sajna inkább drágább, mint a kombi...DE a melegvíz feeling sokkal jobb egy tárolóval. (6 éve Bosch Condenz 3000 megy nálam, kedvelem)
Nálam van napkollektor is de már nem ruháznék be reá, túl nagy munka. Inkább nepelem+ Hőlégszivattyús melegvíztároló -
Jofi81
őstag
válasz
Real_Necro #1408 üzenetére
Köszi, utánanézek. Azt esetleg meg tudod erősíteni, hogy tényleg nem kell kombi kazán az indirekt tárolóhoz?
-
takacsbotond
őstag
Sziasztok!
A parapetes gázkonvektor, vagy az elektromos padlófűtés a gazdaságosabb? -
Jofi81
őstag
válasz
Real_Necro #1406 üzenetére
Nem ragaszkodom, csak még diákként dolgoztam a Boschnál és szimpatikus volt.
-
Jofi81
őstag
Sziasztok!
Előre is bocsánat a nagyon amatőr kérdésért. Jól értem, hogy ha indirekt tárolót szeretnék a gázkazán mellé, akkor nem kell kombi, hanem elég a sima fűtő kazán? A Bosch Condens 7000i W szimpatikus, ennek van fűtő és kombi kivitele is. (Érdekes módon a kombi olcsóbb.) Ez jó választás lenne?
-
-
paulo92
tag
Sziasztok! Remélem jó helyre írok
Szeretném egy kicsit felokosítani a fűtést s ehhez vásároltam egy új termosztátot. A régi leszerelése közben realizáltam, hogy ez nem hülye biztos, s a bekötések nagyon másképp vannak elnevezve. Az előző termosztát egy Siemens RAA20 - as melybe két vezeték megy: L és Y1.( ennyi jön a falból).
Az új készülék egy Computherm Q7 amin 3 bemenet van: NO, COM, NC. Ezek alapján melyik vezetéket hová kéne kötnöm?
További kérdésem: jól gondolom, hogy erre a rendszerre nem köthető Wifis termosztát? Kínai oldalakon egész elérhető áron látom ezeket, de a kapcsolási rajzukon legalább 4 kábel szerepelüdv
Zoli -
CoolBoy323
nagyúr
válasz
Real_Necro #1400 üzenetére
Csak a saját.
1x 2x volt hogy tölteni kellett rá, de napok óta csak engedem le, fél óránként...
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Smart Fortwo - 600 Benzin - Kabrió - Klíma - Nagyon szép állapotban
- Techsend Electric Scooter Cyber Monster elektromos roller 2024, garanciával, eladó!
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i3 10105F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Apple MacBook Pro 13 M1 Touch Bar 2020 Használt, karcmentes 3 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest