Hirdetés

2024. június 24., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#8570) joysefke


joysefke
veterán

ASP .NET Core MVC 2

Iránymutatás kéne, elég kezdő vagyok ebben :B

Csinálok egy esküvőszervező appot. Ennek lesz egy User és egy Admin felülete. A User felületen lehet látni a bemutatkozást, elolvasni a részleteket, elfogadni a meghívást, visszajelezni stb. Az Admin felületen lehet konfigurálni a szövegmezőket (nevek, időpontok, helyszín, bemutatkozás stb..) képeket feltölteni az egyes szekciókhoz illetve a usereket konfigurálni, meghívókat elküldeni stb...

Adatbázis -SQLite- már van az applikációban, ez tárolja az IdentityUser entitásokat az elérhetőségekkel illetve hozzájuk a userek visszajelzéseit is. A backend logika már egész jól működik, ehhez akarok hozzákendácsolni valami értékelhető user interfészt. Ehhez értek a legkevésbé.

A User felülethez letöltöttem egy (free) single page reszponzív template-t HTML-CSS-JS+képekkel. Ennek a HTML részéből csináltam egy _UserLayout.cshtml-t. Azonosítottam azokat a szövegmezőket és képeket amelyeket az Admin által konfigurálhatóvá akarok tenni.

Ezek a konfigurálható textboxok/képek a Layout-on teljes mértékben szét vannak szórva, nincsenek lokalizálva, nem tudok egy szekciót kiemelni, hogy csak ott legyenek a konfigurálható elemek. Minimum 50-60db szövegelemmel és 20db képpel számolok. Szóval a végére akár a duplája is lehet.

A kérdés az, hogy mi a legértelmesebb módja annak, hogy a Layout/View-nak átadjam a megjelenítendő szövegelemeket, képeket? Minél kevesebb javascript-tel. Az admin felülettel nem lesz problémám.

Nekem ez jutott eszembe:
-(1)Írjam be a konfigurálható szövegelemeket az adatbázisba,
-(2)onnan kerüljenek az alkalmazás-szerver indításakor (vagy bármikor amikor konfigurációs változás történt) egy perzisztens read only in-memory Dictionary<string, string> objektumba ami dependecy injectionnal elérhető lesz a kontroller(ek)ből,
-(3) A kontroller(ek) pedig (egy közös helper methoddal) mielőtt meghívják a View-t bepakolják az adatokat a ViewBag-be?
-(4)A ViewBag-re alapozva lehetne a Layout/View-ban megjeleníteni a konfigurálható szövegelemeket.

_________

Azt hogy ezeket (a gyakorlatilag statikus) elemeket ViewModel-be rakjam és mindig cipeljem nem tűnik optimálisnak.

Mi a sztenderd megoldás? Gondolom ez nem valami egyedi dolog és van rá több jó megoldás...

Képeket adatbázisba rakjam, vagy csak a nevük/útvonaluk/rendeltetésük kerüljön az adatbázisba, maga a fájl pedig a fájlrendszerbe? Itt jelentkezne az a probléma, hogy a fájlrendszert és az AB-t szinkronban kellene tartanom. Van erre valami pattern?

Előre is köszönöm!
üdv
J.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.