Hirdetés

Aktív témák

• kovsol

titán

válasz nRu3 #49 üzenetére

én már nyaraltam nem egyszer arra
    azért anyira nem luxus villák, hanem apartmanok

amugy tavaj már nagyon rossz volt a tenger meg minden, tönkrették totál
    egy év alatt is nagyon érződött a romlás
    de akkor se így kellett volna megoldani, hanem nem is kellett volna engedni építkezni

• nRu3

addikt

De sajnálom azt a sok burzsujt akiknek szét dozerólták a luxus vilájukat.

• _seth_

veterán

válasz #16741888 #47 üzenetére

''kisírt szemmel csomagoló nők, értetlenül nézelődő gyermekeik''

Na nekem ennél a mondatnál lett meg a véleményem erről az egészről mintha csak a szomszéd falu szobakonyhás házikójából költöztetnék ki a munkanélküli családot 3 csecsemővel a szabad ég alá és ne mis egy tengerparti villáról lenne szó amit kiadnak jó bevétel reményében....

törölt tag

válasz _Yvorl_ #46 üzenetére

Én írtam azt, hogy kiadják, fenn is tartom. Olyan ember nekem ne papoljon a fantasztikus dalmáciai hangulatról, meg második otthonáról, aki még annyit sincs a házában mint egy átlag túrista. Kurvára nem ez motiválta őket, hanem a tiszta nyers biznisz, a dalmáciai hangulat max a magyar túristákat motiválja, hogy odamenjenek, és fizessenek neki.
    Ebben természetesen nincs semmi rossz, mert igaza van, nagyon jó kis befektetés. De akkor mondja azt hogy tönkretették a bizniszét, mert belement egy necces helyzetbe, ne jöjjön itt nekem azzal hogy második otthon meg hangulat.:((

[Szerkesztve]

• _Yvorl_

tag

válasz Ganger #34 üzenetére

Egyetértek azzal a résszel nagyon is hogy nagyon hiányzik a nemzettudat az emberekből, ebben az osrszágban akárhova megyek csak a csalárdság irigység és a rossz indulat divik mindenütt.

1. Többen is írták, hogy a szemét újgazdagok hehe ... Én nem, vagyok az tehát nem magamat védem, de ez az egyik szemlélet amin változtatni kéne sürgősen itthon. MErt nem minden gazdag lop csal hazudik és ha még tett is valamit, azért jó esélyel növelheti a gazdaságot ha sikeres munkahelyeket teremthet és igen ezért neki több van nem kéne irigyelni tőle

2. Votl olyan aki azt mondta hogy ezek az emberek kiadták, mert üzletből vették csak.
    Ennek a dolgokhoz mi köze van, kettő az illetőnek ehez mi kőze mindenki olyan célla fekteti be a pénzét amilyennel akarja.

3. nagyon sajnálom ezeket az embereket akik elvesztették a házukat és elhiszem azt is, hogy azt mondták nekik minden rendben lesz és a horvátok most példát statuálnak ez nem szép, de a másik oldalon meg kiváncsi lennék ezek az emberek itthon megvennének e úgy egy ingatlant, hogy annak nicsenek rendben az engedélyei és ezáltal tisztázatlan a tulajdon.

Az éremnek mindig két oldala van és sajnos sose fogjuk megtudni a pontos történetet. Így sajnso teljesen itélni se tudunk csak mindig egy szemszögből megtámogatva. De itt jönne be a nemzetérzés, az hogy legalább iylen kétes esetekben támogatni kéne a köztudatnak ezeket az embereket ha már a külügy nem teszi ezt meg értük sajnos. (Megnézném mikor ugyanezt megtennék egy német lakoparkal milyen felháborodás és diplomáciai lépések lennének. Valamint aköztudat se azt mondaná hogy jaj szemét ujgazdag jürgenék meg is érdemelték) Sajnso az iylen nézetek miatt tart itt ez az ország ahol tart, mert minket könnyű egymás ellen kijátszani, ha még indok nélkül is mindig tudunk marakodni valamin, hátha még indok is van.

• Vision

veterán

válasz czappa #44 üzenetére

Abszolute egyetértek, és még egy kis adalék: [link]

És még valami. Ha esetleg az engedély nélkül épült házak ráomlottak volna valami jomunkásemberre, mert hát kitudja, az engedély sem véletlenül van. Nna akkor mit is nyivákolna mindenki? Hogy miért nem vizsgálták, és bontották le időben.A kártérítés jogos a tulajdonosoknak, de a házak nem maradhattak. Erről ennyit.

[Szerkesztve]

• czappa

aktív tag

Bírom, hogy ebben a topicban ''öntudatra ébredt a magyar'', és gondolom, aki szerint csak a magyar ingatlanokat rombolják le, az erről kellőképpen tájékozott; odament minden lerombolt ház tulajához és megkérdezte, hogy magyar-e aztán bután bámult, amikor ''Was?'' volt a kérdésére a válasz.
    Az a furcsa, hogy jöttök itt a magyarságtudattal, de az nem zavar titeket, hogy papír nélkül nem kéne építeni?
    Az meg, hogy ''miért épp most kezdték el lerombolni'', miért, mikor ketdjék el? Ha holnap bontanák, akkor is ez menne: ''Miért pont ma?''
    (Erről nekem az jutott eszembe, amikor még újságot hordtam és felcsöngettem egy lakásba, hogy engedjen be, akkor jött a kérdés: ''Miért pont hozzám csöngettél?'', arggg)
    És igen lehet a horvátoknál a törvényeket betartatják - kis késéssel - nem úgy mint itthon. Lehet, hogy ott nem engedik, hogy a vállalkozó ne jelentse be az alkalmazottait, lehet, hogy ott nem tud a vállalkozó a heliy közértben áfás számlát kérni a kólára és a 3 zsömlére. Lehet, hogy pár év múlva nagyon el leszünk maradva a horvátoktól?
    De megint sok a lehet...
    Az meg, hogy valakinek lerombolták a házát és ezért ha van gerincem nem oda megyek nyaralni... hát ez a no komment kategória. De ha valakit megnyugtat sehova nem megyek idén.

karib: Lehet csak én nem értem, de igen a magyar szavunkat kisbetűvel írjuk, minek ide a mérgelődő szmájli?

[Szerkesztve]

• Vision

veterán

válasz #70869248 #40 üzenetére

Én Esztergomtól nem messze élek, és tudom. Sajna vannak ilyenek is, de szerencsére nem ez a jellemző.Hogy on is legyen: Abszolut egyetértek a Horvát hatóság lépéseivel, a törvény az törvény, ők meg merik lépni a dolgot, mi nem. A jogbiztonságra valóban lehet hivatkozni, valószinűleg polgári peres ügyben a tulajdonosok követelnek is majd kártérítést. A Szlovák esetet nem kommentálnám, csak annyival, hogy a Magyar külügy sztem elég korrekten reagált, továbbá, hogy itthon is, és ott is vannak buta és normális emberek. Ne azonosítsunk egy egész országot pár elmeháborodott viselkedése alapján. Nekem eddig csak jó tapasztalataim vannak a szlovákokkal, Párkányban eddig mindig kedvesek voltak velem, és ismerőseimmel.

• karib

addikt

A magyarok szót pedig akármennyire is szeretjük magunkat, melléknévként kisbetűvel írjuk :(((

• karib

addikt

Mindenki csak nyomja a magáét.

Szeretnék már látni egy objektív összefoglalót. Dátumokkal, jogszabályi idézetekkel, konkrét tapasztalatokkal. A dolgok 80%-a konkrétan eldönthető kell legyen.

Az engedély nélküli építkezés pedig rizikós, még ha mindenki aszondja, hogy á, majd le lehet zsírozni, és az önkormányzat is hallgatólagosan, vagy akár aktívan támogatja az eseményeket. Ha nincs engedély, akkor rizikó van. Én azt tippelném, hogy a helyi önkormányzatnak (és az ottani ''pozícióban lévő'' embereknek) nem volt ellenére a zavaros helyzet, de most felülről rájuk szóltak, hogy tessék rendet tenni, így most bekeményítettek, nehogy őket is fenéken rúgják. Ez lehet egy logikus magyarázat az expressz bontásra. A horvátok is hunyók egész biztos, minimum az eljárásban lehetett volna több időt hagyni a tulajdonosoknak.

A bontás tényével és a hozzáállással azonban egyetértek. Itthon is jobb lenne, ha a szabálytalan épületek akár egy tizedét eldózerolnák. Egészen meglepő épületek tűnnének el...

Érzelmi ügyet csinálni az egész horvát mizériából pedig baromság. Ahogy a szlovák ügyből is - egy szép nagy pert kell csinálni belőle és kész.

törölt tag

válasz Viszlát #1 üzenetére

Sajnos nem tudok elfogulatlan véleményt formálni, elfogult lesz :( :

Egy jogilag nem tisztázott helyzetben külföldiként ingatlant/földet vásárolni kockázatos dolog...nálunk ezt sikerült meglépni, ott nem...és ezért már az ottani intézés/rendezés része nekem rokonszenves.
    Nem azzal foglalkozom hogy hol mit építettek milyen gazdag Magyarok, mert itthon is rondítanak folyamatosan a pénzükért bármit megtehető, és bármit meg is tévő emberek.
    Nem feltételezem azt hogy ott másképpen tettek volna.
    ...és ezzel együtt sajnálom azokat akik azért ugrottak bele a megtakarított pénzükkel mert 'ez jó befektetés'...ahogy ismerősömnek is ajánlották ezt a lehetőséget, és hazánkfia ajánlotta.
    Sajnos még mindig sokan adják ki úgy a pénzüket egy -ez a tuti győztes lottószelvény, torkomra teszem a kést' ajánlásra.
    Itthon is alaposabban kellene foglalkozni ezekkel az ügyekkel,..és talán hasonló bátorsággal, aki esztergomi és ismeri a Fűrdő Szálló kálváriáját az talán sejti hogy miért mondom.

törölt tag

és akkor ugye még a politikát nem is kevertük bele, ki mikor kivel pezsgőzik.... igazad van bele lehet szarni az egészbe.:((

emitter: Persze, csak így global szidjuk az országot:DDD, úgy meg eggyik oldal szídná a másikat, amit nem akarok.

[Szerkesztve]

• rebel56

tag

válasz Gh0sT #27 üzenetére

Szerintem a topiknyitónak kell, hogy legyen kézzelfogható, hiteles információja a dolgokról, nem? :U

• emitter

őstag

maximal respect!

és Gh0st-tal is egyetértek, mondhatnám, hogy _minden_ sajtóhírrel szemben szkeptikusan kell vselkedni, seosem tudni, hogy kinek van igaza.. meggyőződésem, hogy a legtöbb esetben nincs abszolút igazság, olyan van, hogy egyikhez közelebb áll az igazság :U
    híreket hallgatni már lassan csak azért hallgat az ember, hogy ne szigetelődjön el teljesen a világtól, de ezekből objektíven tájékozódni :(
    és amit a legjobban útálok a hírekben, az a sok halálhír, baleset, katasztrófa - mi szükség ezekre??? mindenki tudja h vannak ilyenek, naponta ezerszer annyi, mint a hírekben megjelenik.. minek :F mi a céljuk vele? mit akarnak ezzel elérni?

[Szerkesztve]

• Agostino

addikt

válasz Arnold2 #31 üzenetére

Hát ennyire azért csak nem aljasak, bár a jó fene tudja manapság.

Az tetszik nekem csak, hogy a horvátok pénzt és munkaerőt nem kímélve milyen jól mozgosították magukat. Ugyanakkor azt sem értem, minek kell most odamenni és brümmögni meg füstölni a gépekkel, nemmellesleg széttúrni a környéket, amikor jön az igazi túristaszezon? Legalább vártak volna addig, amíg ''elnéptelenedik'' a partszakasz.

• Ganger

aktív tag

nah szal...

Nem érdekel,hogy kinek rombolták le a házát odaát,az érdekel, hogy mindenki a magyar pofájába sz*rhat, de mi mindenkinek segget nyalunk, és még örömmel is tesszük ezt, jól van egészségünkre. Komolyan, most mik vagyunk??
    Lábtörlők,semmi más, jó lenne végre ha magyarországon a nemzettudat feléledne egy kicsit,csak egy nagyon kicsit, és végre felállnánk a szarból,mert olyan mélységben vagyunk,ahol soha nem voltunk történelmünk során. Nem egymást kéne marni, és tőrt döfni a másikba jó lenne végre levetkőzni ezt az igen jó magyar szokást.

• _seth_

veterán

válasz Arnold2 #31 üzenetére

Lehet az építőknek kell majd fizetni a bontás árát és lehet ezzel is csak ki akartak velük tolni még jobban de túl sok a ''lehet'' :)

• ReDPiTTY

tag

válasz veecaa #29 üzenetére

inkább a mondanivalót kéne kihallani belőle!azt hogy a magyarokkal mindent meg lehet lassan csinálni!sajnálni biztos csak ők fogják!
    -Mert ugye nem csak magyar villák voltak ott!!

• Arnold2

őstag

válasz Agostino #16 üzenetére

Én sem értem ezt teljesen.
    Nem egy este dugiba húzták fel a házakat. Miért pont most mikor már elkészültek?
    Sztem valami kis kárörvendés van a horvátokban,hogy megvárták míg teljesen felépül majd paff ledózerolták.
    Kedvezményt adnak a dózerolók ha egész házat kell lebontani vagy mi?

• faster

nagyúr

Igen, jól összefoglaltad a lényegét.

• veecaa

csendes tag

válasz _seth_ #26 üzenetére

Figyeld meg, hamarosan adományokat fognak gyűjteni nekik. Meg mennek a mónika sóba, hogy őket milyen nagy sérelem érte...

• _seth_

veterán

Mindenki leírja a véleményét ami rendben is van de ennél nem is kellene tovább menni azzal, hogy irigy és hasonló beszólások...

Ui.: az, hogy vki irigy és, hogy nem ért egyet valamivel nem ugyanaz...

[Szerkesztve]

• Gh0sT

addikt

Tök jó olyan témáról beszélgetni, amiről láthatólag senkinek sincs kézzelfogható, hiteles információja. Arra mindenesetre biztosan megfelelő, hogy megossza az embereket és elkezdjük egymás fikázását.

• _seth_

veterán

''Eddig 500 magyart küldtek haza megalázva, szemébe köpve. Hozzávetőlegesen 5-10 milliárdnyi vagyont döngöltek a földbe 5 nap leforgása alatt, 4-5 évnyi munkát''

Azért sajnálni nem fogom őket.... én ugye sajnáljam a szegény magyarokat akiknek a tengerparti villájukat lerombolták mert engedély NÉLKÜL építették fel az, hogy nem tiltották az építkezést nem minősül engedélynek márpedig ha mégis építkeznek akkor benne van a pakliban, hogy lerombolják.

Abból nincs ekkora hír, hogy a rádióban szegény családok cipőt, ruhát, játékot, pénzt kérnek közműszámlára de abból van, hogy a milliomosoknak lerobolták az engedély nélkül épített villáikat....

És a többi magyar ugye hülye mert nem kezdtem el sírni a hírt hallva.... panelház harmadik emeletén lakva nem fogok zokogni ezért.....

Ah, mind1.... hihetetlen, hogy sajnáltatják magukat miközben egyáltalán nem szorulnak rá és nem is érdemlik meg, felőlem építhetnek 100000 lakást de akkor tegyék szabályosan és nem fogják lebontani, ha mégis akkor már valóban baj van.

Szerk: szép lakások, ha tulaj lennék én is biztos fel lennék dúlva miatta de azért nem kezdeném el a magyar államot és a magyarokat szidni...

[Szerkesztve]

• lesaux

veterán

válasz veecaa #23 üzenetére

Tipikus hozzászólás egy tipikus magyartól. :(

törölt tag

válasz veecaa #23 üzenetére

ez a tipikus, magyar, irigy hsz.

• veecaa

csendes tag

''Valószínű, sokatok készül oda nyaralni. Ha van bennetek gerincesség, csak töredéke annyi tartás, mint ő bennük, nem teszitek.''

''NE menjetek oda, ne igazoljátok tetteiket, ne tegyétek ezt magatokkal szemben!''

MegaLOL!!!! Néhány ujgazdag kis .... az összeharácsolt vagyonukkal nem tudtak mit kezdeni, hát építettek illegálisan néhány házat. Most a horvátok ezeket lerombolják, és mivel főhőseink a pénzükkel nem tudnak embereket megvenni, mint ahogy megszokták eme kis hazánkban, veszik a bátorságot és nekem tanácsokat osztogatnak, hogy hova ne menjek. MEGALOL!!
    Ilyet én még nem értem apám.
    Tudod: könnyen jött, könnyen ment...

• emitter

őstag

válasz norbiphu #21 üzenetére

éés mindezt a 21. században, az Ájrópúnóban :O

• norbiphu

őstag

válasz emitter #17 üzenetére

Alapból hülyeség, hogy a diákjaidnak nem magyarázhatsz, de azért bezárni őket? Nem hiszem el, hogyha rájuk szóltak volna, nem hagyták volna abba. Van annyira értelmes egy tanár, hogy nem kezdd el ott velük vitázni a gyerekek előtt. :((

De igen, egyre több ilyen és ehhez hasonló esetről lehet hallani. :(

• emitter

őstag

válasz (Kolombusz) #18 üzenetére

én úgy tudom, h vállakozók építették a villákat, és eladták pl. magyar ''újgazdagoknak''
    ettől még a magyarok persze téjákozódhattak volna az engedélyekről..

• (Kolombusz)

veterán

válasz regent #14 üzenetére

Ezt úgy mondjátok, mintha csak magyar villákat bontottak volna le.

Gondolom az újgazdag magyarok húzták fel oda a villáikat, azok meg azt hiszik, hogy nekik mindent lehet.

• emitter

őstag

válasz norbiphu #2 üzenetére

erre én sem tudok mit mondani :( :( :(
    csak megerősödik bennem az érzés, hogy a minket körülvevő országok (nevezzük volt kisantantnak őket) minden alkalmat megragad arra, hogy belénk rúgjon, félelmet keltsen, ''megleckéztessen'' minket :U és nem vagyok semmiféle elvakult szélsőjobboldali revizionista összeesküvés-elmélethívő, csak az egyre szaporodó esetek ezt támasztják alá :( sajnos
    És egyetértek azokkal, akik szerint a magyar hatóság (diplomácia) sokkal többet tehetne ezeknek az ügyeknek felszámolásáért..
    érdekes lenne elképzelni, mit tennének a szomszédaink hasonló helyzetben: pl. itteni szélsőjobbos magyarok vernének (néha halálra) románokat ; vagy a rendőreink beszállítanának az örsre szlovák turistákat, akik merészeltek maguk megtekinteni pl. Komáromot, és nem fogadtak magyar idegenvezetőt
    nevetséges.

• Agostino

addikt

Üdv.

Kissé elmaradott vagyok a témában, de nem hallottam mai napig, hogy miért pont most álltak neki a munkának? Besértődtek valamire a horvátok, és ez volt rá a válasz, vagy ez egy régóta érlelt elképzelés részükről?

törölt tag

[link]
    [link]
    Tudjátok azért még egy valami hozzátartozik a dologhoz, tényleg sajnálom ezeket az embereket, mert ez mindentől függetlenül egy barbárság. Ugyanakkor azért az enyhe túlzás hogy második otthonuknak akarták választani, jah, aztán a szezon 100%ában a lakás ki van adva, lemerem fogadni hogy a tulajok, nyaralás céljából kevesebbet vannak ott mint akármelyik túrista, keményen keresik a pénzt az apartmanokkal. Ez persze nem változtat semmin, vagy mégis:F
    Tovább googlizgatva tökéletesen látszik hogy gyakorlatilag az összes lebontott apartman, nem egy meghitt fészek volt, hanem kemény pénzkereseti lehetőség, gondolom nem nézték jó szemmel a horvátok hogy az ő országukba, nem ők keresik a pénzt a turizmussal. ...

[Szerkesztve]

• regent

aktív tag

''Az, hogy ők voltak talán az egyetlen barátinak tartott szomszédunk, már nem számít.''

Hát ez az! Minket mindenki utál. Miért?
    Utálatosak vagyunk, vagy mindenki más a bunkó?

• Yaye

őstag

válasz Den #4 üzenetére

Ez abszolút igaz, amilyen szörnyszülött épületeket lehetett látni a hírekben (bár nyilván a legrandábbakat tették be illusztrációnak, az is biztos), a bontás akár jogos is lehet. De! Ha igaz, hogy a német és amerikai érdekeltségekhez nem nyúltak, és a fenti írás szerint a horvátokhoz sem (ezeket nem tudom ellenőrizni, tehát ezen infók igazságtartalma legalábbis kérdéses), akkor ami történt, az nem más mint származás alapján történő megkülönböztetés, törvény előtti egyenlőtlenség, pont. A cigány tolvaj is joggal picsog ha a magyar tolvajt szándékosan nem ''nem kapták el'', hanem direkt elengedik... Az igazság (ha van olyan egyáltalán) ritkán fehér-fekete.

törölt tag

Nem is akarok nyilatkozni, mivel nem ismerem pontosan a tényeket, van ferdítés szaga is a dolognak.

Az viszont tény hogy nálunk ugyanezt kellett volna, elő van írva hogy a víz és az ingatlan között utat kell hagyni, tökmindegy hogy a Balatonpartról vagy a Kisdunáról vagy akármiről beszélünk, utat kell hagyni. Elindítanék egy tolólapost Taksonytól Dömsödig a Dunaparton, ez a törvény viszont nem újkeletű, és a telektulajdonosok nem is vették meg a vízig a telket, hanem önkényesen lekerítették.... Gondolom a Balatonparton ugyanezt a helyzet.:(

[Szerkesztve]

• viharhozo

addikt

válasz #47053824 #5 üzenetére

Az idezett szoveg nagyjabol a nyitohozzaszolashoz hasonlo szinvonalu.

• L3zl13

nagyúr

válasz Fisha #8 üzenetére

Na ez mondjuk igaz. A bulvársajtó nem túl megbízható forrás... :(

• Fisha

őstag

Annyi a ferdites ezzel az uggyel (meg ugy altalaban mindegyikkel :) ), hogy en speciel keptelen vagyok eldonteni magamban, hogy kinek van igaza. Azt is el tudom kepzelni, hogy nagyon kicsesztek ott jopar emberrel, meg azt is, hogy jogosan romboljak le par bunko ingatlanat.
    Valoszinuleg az igazsag valahol a ketto kozott van, csak tudnam, hogy melyikhez kozelebb.. :)

[Szerkesztve]

• L3zl13

nagyúr

válasz Den #4 üzenetére

Ebben igazad van. De ha a szabályozás valóban az után született, hogy a házakat felépíttették, akkor nem szabadna lebontatniuk a házakat kártérítés nélkül.

• Gabás

addikt

válasz Den #4 üzenetére

bezony, ezzel egyet lehet érteni: nemcsak a magyarokét bontják le, ez ferdítés.
    az, hogy a rendőrök mennyire kárörvendők, felesleges mérni, nekik nem tellik villára a tengerparton.

törölt tag

''Az elmúlt 16 évben nem akadt magyar kormány, hatóság amelyik lebontatott volna egyetlen illegálisan épült balatoni házat. A Balaton körbeépült, olyan lett, amilyen, méregdrága és szar, már a germánok is elmaradoznak és eladogatják ingatlanaikat.

Horvátország azonban nem Balaton-part és nem a féktelen korrupció hazája. A nemzeti érdek sérülése esetén pedig végképpen nincs pardon. A horvát kormány elrendelte a Zára közeli Vir-szigetén a dalmát tengerpartra illegálisan (70 méternél közelebb) épült villák lebontását, köztük számos magyar tulajdonúét. Nem kezdtek hosszadalmas aktakukacoskodásba, kirendelték a bulldózereket meg félezer zsarut és hajrá. Helyes. A Balaton sem ment volna tönkre, ha példát statuálnak annak idején.''

Ennyi. Pont. Ezért topicot nyitni??? Szánalmas.

[Szerkesztve]

• Den

veterán

nyavajgás. olyan mint amikor a roma bolti tolvaj azon picsog hogy őt üldözik a származása miatt mert a magyar tolvajt nem kapták el.

törvényt szegett, kockztatott, nem jött be, elbukta, pont. itt a mese vége a többi navajgás.

a horvátokat meg meg lehet érteni, kidegenforgalomból él a fél ország, idegen forgalom meg a tengerpart miatt van,meg a látvány miatt.

Marha jó nézett ki a panoráma közepébe odaszarva egy nagy böhöm gicsparádé ház...

• L3zl13

nagyúr

válasz norbiphu #2 üzenetére

Ráaádsul azt mondták ma reggel a TV-ben, hogy ez a törvény már két éve hatályát vesztette, de a szlovákok szerint ennek ellenére jogszerűen jártak el. :U

[Szerkesztve]

• norbiphu

őstag

''Egyébként hétvégén Pozsonyban letartóztattak 2 magyar tanárt, mert idegenvezetést tartottak saját diákjaiknak. Az ottani konzul azt nyilatkozta, ezzel a részével nem tud mit kezdeni, mert van ilyen szlovák törvény…''

Egyszerűen nevetséges, hogy ezért letartóztatnak valakit. Nem hittem el amikor olvastam az újságban, hogy ilyen létezik :(.

• Viszlát

addikt

Szeretném megosztani ezt az itt fórumozókkal, nem azért, mert maximálisan egyetértek minden mondatával, vagy Horvátország ellen akarnék propagálni. Levontam a saját következtetéseimet, tegye mindenki ugyanezt, csak a lehetőséget adnám meg, hogy elolvashassa bárki, aki erre jár.

''A Barbárok diadala: Vir sziget – 2006. május

Leszögezném előre, bármennyire is tűnik majd túlzónak, írásom csak tényeken alapszik, bár érzelmi feldúltságunk sem tagadható, mint ahogy érintettségünkből fakadó elfogultságunk sem.

A szemünket azonban hiába homályosította volna el a végtelen igazságtalanságtól és tehetetlenségtől érzett kétségbeesés, a düh vörös felhője, amit láttunk, azt történt, és nem más.

Jómagam – minő paradoxon- negyedrészt horvát származású vagyok, szegény Nagyim, kinek ezt köszönhetem, múlt hét pénteken ünnepelte 80.-dik születésnapját, aznap, amikor apartmanjaink körül felvonultak a buldózerek.

Próbálom úgy szerkeszteni mindezt, hogy azok is értsék, akik nem ismernek engem, nem tudtak ottani érdekeltségünkről, vagy egyáltalán nem is követték a „média” híreit az elmúlt napokban.

2006 május 20-án szombat(!) este 8 órakor, amikor egész Magyarország önfeledten a Megasztáron izgult, a hatóságok lerombolták sokadik áldozatukat, a Magyarok által építtetett Barakuda apartman együttest, 50 magyar család közös ingatlanát. Összesen hozzávetőlegesen 500 magyar családdal tették ezt 5 nap leforgása alatt.

Igen, szombat este, mert nyilvánvalóan ki a volt adva az általam most már csak fasisztának értelmezett kormány és elsősorban a horvátok által is ultra-nacionalistának tartott környezetvédelmi miniszter részéről, hogy az első körben kijelölt apartman tömböket mindenkörülmények között le kell dönteni, mielőtt bármilyen radikálisabb diplomáciai lépés jönne magyar részről.

De a kádári külpolitikát képviselő magyar külügyben nem kellett csalódnia a horvát félnek, hiszen pont oly erőtlen lépéseket tett, mint amilyeneket az országon kívül élő magyarok esetében is szokott. Volt szerencsénk többször is találkozni a nevetséges állását remegve féltő szánalmas magyar konzullal, Dunai úrral, aki azzal a diplomáciai sikerrel vígasztalt minket a bontás időpontjának kihirdetésekor, hogy intézett nekünk plusz pár órát a pakolásra és menekülésre, ne vacakoljunk beszélgetéssel, használjuk ki, fussunk.

Ma, hétfőn reggel állítólag leállt a bontás, de a minimál terv összejött nekik, jól dolgoztak. Ne legyen senkinek kétsége, gyakorlatilag csak magyar érdekeltséget pusztítottak!!! A szemünk láttára estek neki a hivalkodó (mert szebb és befejezettebb) magyar házaknak, érintetlenül hagyva a közöttük lévő vakolatlan, évek óta félig kész, egymás nyakára épült, mindenfajta építési szabályt kikerült, de horvát ingatlanokat.

Aki látta, tudja, aki nem képzeljen egy kopár, nem túl izgalmas parti szakaszt, itt teremtettek a magyarok egyfajta oázisokat, legalább is a mi épületegyüttesünket elfogultság nélkül nevezhettük annak.
    Több-tízmilló forintért be lett ültetve örökzöldekkel, pálmákkal, gyönyörű virágokkal, mindez egy pusztaság helyén, s lám környezetvédelmi szempontból vétkesnek bizonyult…

Jogerős építési engedély: valóban, ilyet Vir szigetén SENKINEK nem adtak, 10.000 ház épült fel e nélkül a szigeten, ami azt jelenti, hogy a háború óta épült összes vir-i ingatlan engedély nélkül épült!!! Miért? Mert a szigetnek azóta nem készült el a rendezési terve, anélkül pedig logikusan nincs mihez igazítani a végleges engedélyeket.
    Az igazság azonban árnyaltabb, hiszen a helyi önkormányzat tudtával épült szinte minden, még ha voltak is kivételek. A mi esetünkben ez azt jelentette, hogy kb. 20 dokumentált alkalommal jöttek ki ellenőrizni az építkezést a helyi hatóságok, és mindig mindent rendben találtak. A helyi áramszolgáltató gond nélkül kötötte be a komplexumot az elektromos hálózatba potom 20 millió forintért, csak nem teszi, ha nem lehet.
    Minden érintett, aki egyébiránt szabályszerűen folytatta építkezését, és azt lezárta 2004 szeptembere előtt, az joggal számíthatott arra, hogy a rendezési terv elkészültekor vagy utólagosan megkapja engedélyét, vagy fennmaradási engedélyt kap.

Miután a magyar köztudatban ez teljesen homályos, tisztáznám: 2004 szeptemberéig a szabályozás 21 méteres távolságot írt elő a tengerparttól! Ezzel szemben tényleg volt olyan, aki 6 méterre épített, vagy az előírt 30% helyett 90(!)%-ot épített be, tény, hogy Viren félelmetesen kaotikus építkezések folytak bő 10 évig.

Ezek az állapotok azonban úgy maradtak, hiszen a rombolókat nem ezek ellen küldték. Csak és kizárólag magyar házak, apartman-tömbök omlottak a hétvégén.

A horvátoknak már az is vérlázító volt, hogy a helyi köztudat magyarok utcájának hívta azt az utcát, ahol szinte csak magyarok építkeztek. Mondanom sem kell, ezt is lerohanták.

Nem akarom bántani az egész horvát népet, nem lenne tisztességes. Még ha tudom is, hogy félelmetes büszkeségük könnyen átmegy heveny nacionalizmusba, ezt egy átlagos utazó is érezheti, ha nyitott szemmel nyaralgat. Alapvetően annyira azért sosem szerettek minket, ez gyakran kiderült gesztusaikból. Az, hogy gazdaságuk hol tartana a több százezres magyar turista halmaz által otthagyott Euro százmilliók nélkül, nemigen zavarja meg időnként gőgös nyugalmukat. Az, hogy ők voltak talán az egyetlen barátinak tartott szomszédunk, már nem számít.

Nemigen tudtam ezekre hivatkozni a kiküldött seregnyi rendőr szemébe nézve. Már aki állta egyáltalán e tekintetünket. Bár ne láttam volna a kaján mosolyt az arcokon, ne láttam volna, ahogy a rombolás kirendelt „művezetői” anektodáznak szenvedésünkön, ahogy a náci időket idéző rohamrendőrök poénkodnak a kisírt szemmel csomagoló nők, értetlenül nézelődő gyermekeik előtt.
    Horvátország visszasüllyedt a sötét középkorba. Amit tettek, elképzelhetetlen volt, európai szemlélettel felfoghatatlan bűntény azok ellen, akikhez 15 éve menekültek a szerbek elől, akiktől fegyvert, támogatást, elismerést kaptak.

Van azonban egy gyalázatosabb ország még náluk is. A miénk. Az egy dolog, hogy van egy gyenge és szánalmas külügyminisztériumunk, erőtlen, sunnyogó politikusaink, akik képtelenek annyit mondani a nálunk feleakkora országnak, hogy márpedig de! Számtalan eszköz lett volna még a kormány kezében, hogy kicsikarja az azonnali felfüggesztést, de képtelen volt, nehogy megbántsuk őket. Ennyit ér a magyar belügyminiszter meg a külügyi államtitkár, nem igazán vigasztal, hogy nem én szavaztam meg őket.
    De van nekünk közvéleményünk is. A Magyarok! Mi a véleményük? „ Megérdemelte a sok mocsok újgazdag, végre jól megjárták! Elvenni tőlük mindent itthon is……” „ engedély nélkül, idióták, megérdemlik….”

Ez vagyunk mi, Magyarok, akinek illúziói lettek volna eddig. A magyar média már meg sem jelent a legszebb épületek pusztulásakor. Hiába voltunk ott még harmincan-negyvenen, már nem volt kinek demonstrálni. Szívem szerint neki rontottam volna a pakolásunkat szemlélő 30 rendőrnek, de egy már egy vacak kamera se látta volna, ahogy feltehetően megvernek és elvisznek. Mi, magyarok, megint alul maradtunk saját magunkkal szemben.

Szerettem a horvátok országát, mert szép volt, bejártam szinte minden zugát, felsorolni is hosszú lenne hány helyen jártam ott, mennyit méltattam szépségét másoknak. Más is volt így vele, elragadta Dalmácia hangulata. Néhányan úgy gondoltuk, szeretnénk második otthonunknak tekinteni, szomszédaink azonban úgy gondolták, mi csak ne tekintsük annak.
    Elejtett mondatok, megjegyzések bizonyítják, rossz szemmel nézték befektetéseinket, telepedésünket. Hiába jelentett ez nekik mérhetetlenül sok bevételt, megélhetést, jövőt, tüske voltunk a büszke, önérzetes horvát szemekben.

Eddig 500 magyart küldtek haza megalázva, szemébe köpve. Hozzávetőlegesen 5-10 milliárdnyi vagyont döngöltek a földbe 5 nap leforgása alatt, 4-5 évnyi munkát semmisítettek meg, csak azért, mert nem felelt meg a horvát népnemzeti érdekeknek.

Ezek a tények, nem pusztán elkeseredésem kirohanásai.

Valószínű, sokatok készül oda nyaralni. Ha van bennetek gerincesség, csak töredéke annyi tartás, mint ő bennük, nem teszitek. Mi lenne nagyobb öröm látniuk: nézd a barom magyart, kiebrudaltunk mennyit, a többi mégis jön, költi a pénzét, élvezi a napfényt, a tengert, mit érdeklik ezek egymást…
    Nem azért kérem, mert engem, bennünket, ötszáz Magyart megaláztak. Azért mert benneteket is meg fognak, csak nem lesz ilyen nyilvánvaló. Minden erőltetett mosolyuk mögött ott fog bujkálni a szánalom, hiszen ők sokkal inkább fognak emlékezni erre a rombolásra, mint mi. Amikor belépsz a határon, amikor fizetsz az autópályán, amikor megérkezel a szállásodra, amikor pincért hívsz, mindig ott lesz a fejükben, itt a magyar, akivel bármit meglehet csinálni.
    És tulajdonképpen igazuk lesz.

NE menjetek oda, ne igazoljátok tetteiket, ne tegyétek ezt magatokkal szemben!
    Azt hiszem, van még szép hely a világon bőven! Jómagam értelemszerűen soha nem teszem be többet a lábam abba az országba, sőt a létezését sem fogom igazán elismerni…
    Akar valaki ezek után közös EB-t velük, vagy úgy gondoljuk ilyen balkáni agresszió belefér majd az úniós elképzelésekbe…? Nektek kell tudnotok, meg a lelkiismereteteknek.

Egyébként hétvégén Pozsonyban letartóztattak 2 magyar tanárt, mert idegenvezetést tartottak saját diákjaiknak. Az ottani konzul azt nyilatkozta, ezzel a részével nem tud mit kezdeni, mert van ilyen szlovák törvény…

Mi van velünk, kérdezlek benneteket, mi történik velünk már megint???
    Ha csak egy kevéskét is sikerült érzékeltetnem abból a fájdalomból, ami miatt napok óta remegve, szívdobogással ébredek sokadmagammal együtt, már megérte ezeket leírnom.

Köszönöm, ha egyáltalán elolvastátok idáig, és elnézést kérek a túlcsorduló érzelmekért.
    Az élet megy tovább, de az út talán korrigálható, vagy nem?

Túrmezei Tamás''

[Szerkesztve]

Aktív témák