Hirdetés

2024. május 6., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#17801) Stauffenberg válasza theporcupine (#17799) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

A G9 viszont nem egyenértékű a G5, G6, G7 vonallal, sőt már a G80, G90 sem és mindhárom vonal más szintet képvisel.

A Panasonicnak csak az a baja, hogy rohadtul nem tud átlátható nevezéktant kitalálni.

G6, G7: Haladó belépő szint, biliműanyag
G80, G90: Középkategória, ellenálló(bb) váz, IBIS, stb
G9: Flagship (fotóra)

Ha a G9 most jönne ki ezzel a firmware-el, simán lehetne nevezni GH5P-nek (ahol a P mondjuk a fotós orientációt jelöli), sokkal egyértelműbb lenne a felállás.

Istenem mennyivel egyszerűbb áttekinteni egy Sony vagy Fuji termékportfóliót... :)

(#17802) Tuninger válasza t72killer (#17797) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

A GH5-nél is 422 van a 10 bithez. Most kb ugyanazt fogja tudni a G9 csak valószínűleg az All-I és az open gate módok maradnak ki

(#17803) t72killer válasza Tuninger (#17802) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Benéztem, 420 rémlett a 200Mbit mellé:R

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#17804) Stauffenberg válasza vond (#17800) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Amiket felsoroltál, azok mellett vannak még ugye ezzel a FW update-el behozott újítások, 4K/60p eddig is volt, az AF továbbra is csak CDAF (DFD), de áthangolták és sokkal kevésbé idegesen rángat, próbálja imitálni a PDAF-es finom átmeneteket (lásd: The Hybrid Shooter Youtube csatornáján vannak összehasonlító tesztek). Nagyobb az akku is és a szenzor is jobb.

Nem fogok most rögtön rohanni megvenni a G9-et. Lehet majd csak kihozom tesztelni, hogy egyáltalán meg tudok-e barátkozni a méretével. Más gyártók már FF szenzort raknak ekkora dögbe, ez konkrétan már DSLR méret (a bázistávot nem számolva). Eközben már a G80-al barátkozás is úgy kezdődött, hogy kompromisszumot kötöttem a méretét illetően (kisebb vázat akartam, de nincs értelmes felszereltséggel, nekem a GX80 túl kevés, ahogy a GX9 is).

(#17805) theporcupine válasza Stauffenberg (#17801) üzenetére


theporcupine
tag

"A Panasonicnak csak az a baja, hogy rohadtul nem tud átlátható nevezéktant kitalálni."
Nem az elnevezéssel van baj, hanem inkább a pozicionálással. Kitalál egy kategóriát, de egy-két generációval később átértelmezi, újat hoz be, majd megint és megint. Nem tudom, hogy szimplán hülyék, vagy valami szándékos megtévesztés a cél. Esetleg akkora a fejetlenség. Vagy megy a próbálkozás, hogy milyen irányba kellene menni a piacnyeréshez, de nem találják a helyes utat.
Én lehet, hogy ahhoz a kisebbséghez tartozom, akik a fotós-videós csúcsgép kategóriát szeretnék már kezdetektől és a GH régen ez volt. A mostani koncepciójuk szerint ilyen nincs, de lassan a G lesz az.

https://www.flickr.com/photos/nomorethanwaves/

(#17806) Stauffenberg válasza theporcupine (#17805) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Nem tudom a G9-nek mennyire lesz utódja, szerintem nem kap. Gondolom ez a firmware update is annak köszönhető, hogy legalább a legyártott mennyiséget el tudják adni.

Ha van egy kis eszük, akkor a GH6 pont az általad vágyott fotós-videós mindenes flagship lesz és szigorúan videó orientációra meg a GH6S lesz bedobva.

Az elnevezések meg igenis számítanak, mert a G9 ugyanúgy flagshipnek indult, mint a GH5, csak előbbit kifejezetten fotóra hegyezték ki. Miközben a fejekben régóta az volt, hogy G5, G6, G7 az egy belépő szintnél picivel okosabb amatőr cucc, amivel aránylag jó minőségben lehet videózni, mert a GH sorozat távoli unokatesója.

De a GX80 is egy GX8-nál fapadosabb amatőr gép és a GX9 nem a GX8 folytatása lett, hanem a GX80-nak.

Sokkal egyértelműbb lenne, hogy mit akar a Panasonic, ha nem lenne ez az állandó szarkavarás a nevek körül.

(#17807) vond válasza Stauffenberg (#17806) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Én sem értem, miért nem lehet pl. egy betűvel jelölni a bizonyos területre és pozíciókba szánt gépeket (és ahhoz tartani magukat), plusz mondjuk mögé az évszámot, amikor megjelent, és kész.

Persze így meg biztos azon paráznának a marketingesek, hogy hogyan adjunk el egy 3 éves gépet, amit még mindig a piacon tartunk. :)

(#17804) Stauffenberg: Köszi! ;) Ja, én is szívesen kikölcsönözném, de itt erre esélyem sincs. Majd talán tudok tartani 1-2 fővárosi fotós/videós sétálgatós napot, akkor esetleg. Csak az is egy rakás pénz, míg felmegyek, meg vissza. :(

[ Szerkesztve ]

Eladó Panasonic G9 + 12-35 II + Sigma 10-20 + Viltrox speedbooster: https://t.ly/C88YY

(#17808) Stauffenberg válasza vond (#17807) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Még csak ez az évszámozás sem kell. Canon, Sony, Olympus simán megoldja a Mark I, II, III, stb jelölésekkel. De a Nikon-féle (D800, D810, D850, stb) számozás is tök rendben van, csak akkor ne legyen ez az állandó csapongás.

Ha a Nikon csinálna ilyen elmebajos kutyulást a nevezéktannal, akkor mondjuk kijönne holnap a D950, ami nem Pro FF lenne, hanem belépő APS-C, miközben a D7600 menne flagship sportfotósnak és a D6 már a haladó APS-C váz elnevezése lenne, miközben a D510 venné át a nagyfelbontású pro FF váz helyét. A vásárló meg kapjon nyugodtan agyvérzést és Media Marktos eladó fiú legyen a talpán, aki ezt egy fotóipari sajtót nem olvasó vásárlónak el tudja magyarázni mégis mi a fészkes fene történt.

Mondjuk legalább az FF Panasonic gépek elnevezése jó (a következő asztalborogatásig). S1, S1R, S1H, tiszta Sony utánzat, de legalább agysejtpusztulás nélkül befogadható.

(#17809) MrChris válasza ooooobi (#17794) üzenetére


MrChris
nagyúr

Az szép lenne, kíváncsi vagyok rá! Könnyen nem költöttem el a sok pénzt GH5re, most flusztrálna. :D Meg mini gimbal projektben vagyok, nem menne rá ekkora vas. GX80-ra is lenne nagy verziójú frimware ötletem, jöhetne rá. :DDD
Nem biztos hogy emiatt, de eltűnt három G9 hirdetés is ha-ról. Pedig nem hinném, hogy mindet gyorsba eladták, biztos megy a sakkozás, így többet ér. :DDD

Hogy okoskodjak én is típus téren, biztos kifuttatják ezzel a meglévő készletet és jöhet a G10... ja nem, azt a nevet már ellőtték. :DDD Simán GX ja az se jó az a kicsiké. Lehet, vége a rendszernek? ;] :DDD

(#17810) Stauffenberg válasza MrChris (#17809) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

"Lehet, vége a rendszernek?"

Simán lehet, hogy rájöttek időközben, hogy az L-Mount amúgy nem csak Full Frame, de APS-C rendszer is (eredetileg annak indult még T-Mount néven a Leicánál). Ha én is ott ülnék a stratégiai döntésekért felelős kokainszipákoló elnöki tanácsban, már lenne egy nagyon frankó A6600, X-T3 ellen bevethető csodafegyvere a cégnek, miközben közölnénk az MFT-s népekkel, hogy elfogytak a kiosztható nevek, szóval csá. :D

(#17811) t72killer válasza Stauffenberg (#17810) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

"közölnénk az MFT-s népekkel, hogy elfogytak a kiosztható nevek, szóval csá."
<<--:DDD, ezzel ne menj az mft-totyik 3mérföldes közelébe:))

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#17812) MrChris


MrChris
nagyúr

Nagyjából GH5-t csinálnak a G9-ből. Ez azért kicsit szívatás a GH5 tulajok felé, újonnan 490e. vs 350e. Használt piacon is kb 1/3-al drágább a GH5. Persze maradnak előnyök, de koránt sem lesz már markáns a különbség. Bitrátákat egyenlőre homály fedi.

(#17813) Stauffenberg válasza MrChris (#17812) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

A GH5 tulajok jó áron vehetnek majd B-kamerát. :)

Biztos vagyok amúgy abban, hogy lesz itt valami gáncsolás az apróbetűs részben, hogy ne veszélyeztesse a GH5-öt. Hacsak nem ért életciklusa végére, ami azt jelenti, hogy már a kanyarban van a GH6.

(#17814) theporcupine


theporcupine
tag

Ha lesz GH6, akkor az mennyibe fog fájni. Az eddigi GH árazásból kiindulva 800 környékén.
Nagyon nincs még pletyka sem róla. GH5 avulását nézve tavaszig be kellene már jelenteni.

Jó olvasni a fórumot, ez az open gate mód valahogy kimaradt. De lehet, hogy azért, mert csak 24fps-nél működik, azt meg nem használom soha. De most egy kicsit ezzel is kell játszanom.

https://www.flickr.com/photos/nomorethanwaves/

(#17815) Tuninger válasza theporcupine (#17814) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

A 4:3 képarány miatt Anamorphic obikhoz a jó választás. Nameg úgy 5K-t is tud, döbbenetes.

Egyébként ez a "GH5 avulás" egy érdekes téma. Az X-T3-nál azt gondoltam hogy TAVALY már ömleni fognak a 10 bites kamerák... és még mindig semmi... Szóval aki anno vett GH5öt az nagyon jó lóra tett.
Mivel kitüntetett célja volt a Panának hogy a 2020as olimpiára kint legyenek 8K kamerával, nem tartom elképzelhetetlennek a GH6hoz.
Bár mivel a köztes 6K lett a divat, valszeg lesz egy olyan lépcső is...

(#17816) Tuninger


Tuninger
Topikgazda

Befejeztem egy újabb esküvőmet.
Egyetlen dolog miatt linkelem. EosHD Pro Color végig. A beltéri felvételeknél egy hangyányit csökkentettem a szaturációt, mert nagyon pirosas volt a bőr.
Egyébként out of camera. Tudom hogy lehetne tweakelni, de szerintem ez a videó a legjobb példa rá, hogy ma már nem kell félni az out of camera Sony színektől.

Esküvő, A7 III, AWB 1080p, EOSHD Pro Color

(#17817) MrChris válasza Tuninger (#17815) üzenetére


MrChris
nagyúr

Számomra a 8k olyan elhamarkodottnak tűnik minden home rendszeren. A mozik is csak pár éve léptek 4k-ra és nincsenek tömeges kritikák vele szemben, hogy ez még mindig kevés. Áruházi óriás tv-ken jól mutat a 8k promociós anyag, de normál ~100cm-es tv-n 2-3m-ről ugyan az 4k-ban, hát alig látni a különbséget. Eddig számomra a legnagyobb ilyen felbontás-élesség döbbenet az 1080p-volt 2000-es évek legelején mikor Kölnben először láttam photokina-n, 4k már csak az olyan jól néz ki kategória lett. A pixelpontos 4k, mint amilyen a Sonykban van szerintem minden igényt kielégít felbontás szempontjából.

(#17818) vond válasza MrChris (#17817) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Hányszor volt ez már téma, számtalan másik topikban is. Az otthoni 8K-nak akkor lenne értelme, ha egy átlagos nappaliban 3-4-5 méteres képátlójú TV-ket bámulnánk. Egyelőre nagyon nem életszerű. Lehet, hogy sosem lesz az. Ahogy az sem, hogy egy 60-65 inches kijelzőt 1 méterről nézel.

Eladó Panasonic G9 + 12-35 II + Sigma 10-20 + Viltrox speedbooster: https://t.ly/C88YY

(#17819) Teasüti válasza Tuninger (#17816) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Egyetlen egy kritikám volna csak:
vegyél egy gimbalt! :P
Ez a kézben kitartós dolog nekem kb mobiltelefon kategóriára redukálja a hatást, hiába a jó minőség és vágás. Ezért én nem fizetnék, de ezt csak halkan merem mondani, mert itt mindenki a handheld + IBIS kombóra esküszik. :D

Amúgy a WB mire volt állítva? Auto WB vagy kézi mérés minden helyszínen? Gondolom akkor a színhez egyáltalán nem nyúltál, in-camera az egész.

[ Szerkesztve ]

(#17820) Tuninger válasza Teasüti (#17819) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Ááh, a pro haverjaimtól is mindig megkapom, hogy mindent gimbalról lőjek mert ez shaky. Pedig itt már sokkal jobb a stabilitás mint az a6300as videóimnál...

AWB végig és nem nyúltam semmihez!

(#17821) Teasüti válasza Tuninger (#17816) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Valamint még egy-két észrevétel.
1. Én nem szakítanám meg a zenét a végén. Bár ez inkább az én szokásom, hogy pár másodperc feketét ráhagyok a végén míg elnémul a zene.
2. Kell egy jó szöveg animáció az elejére, ideje összetákolni vmit Fusion-ben! :K
Mert ez a béna Paint-es beúszó szöveg és homályosítás nem illik az összképbe.

#17820
Pedig itt már sokkal jobb a stabilitás mint az a6300as videóimnál...
Hát nekem kb egy Hollywood üldöző jelenet jut eszembe, úgy berázod a képet néhol. Leginkább ahol run'n'gun volt, mint a tánc körbe sétálása. Azt szerintem semmivel nem lehet meglőni stabilra, csak gimballal. Vagy vmi brutál exoskeletonnal. :C

[ Szerkesztve ]

(#17822) Teasüti válasza Tuninger (#17816) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Egyébként kreatív felvételeket nem szoktatok csinálni? Vhogy eddig mindig csak dokumentarista videókat láttam a témában. Semmi olyasmit, mint mondjuk amiket a fotósok művelnek a kreatív fotózásokon.
Tudom alig van idő a fotósra is sokszor, de azért pár percet biztos kisajátítanám a párt, hogy akkor most azt csinálják amit a videós koreografál össze. :)

[ Szerkesztve ]

(#17823) Tuninger válasza Teasüti (#17821) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Persze, sétálni nem lehet IBIS-sel, ott óhatatlan hogy rángatom, de a videó 80%-a kézből lett véve. Vagyis ami nem sétálós ott én jónak érzem a stabilitást.
A saját szöveg animáció jó ötlet, mert én is nagyon unom már ezt a szalagcímet, viszont a beépítettek közül ez a legnormálisabb.

Nincs időd kreatívozni, ami van az a fotósé érthető okokból. Itt 40 percet kapott a fotós, zabos is volt kissé... (2 órás kreatívból ki lehet ragadni 10 percet, de akkor is max 2x-3x tudsz eljátszani egy jelenetet....)

(#17824) Teasüti válasza Tuninger (#17823) üzenetére


Teasüti
nagyúr

de a videó 80%-a kézből lett véve.
És a videó nagy része be van rázva. :) Elég kevés a tényleg smooth jelenet. Ha csak a sétálós részeknél lenne gond, akkor nem írtam volna gimbalt. :P

Itt 40 percet kapott a fotós, zabos is volt kissé...

LOL, mi már annak is örülünk ha van egy 20 percünk mikor elkészült a menyasszony és van egy fél óránk vmikor délután a fogadáson. Az 1 óra az már luxus. :)
Az se ritka, hogy ceremónia előtt kb 10 percünk van csak, ha a sminkes elhúzza az időt.

Viszont másodfotósként sokszor csináltam olyat, hogy kerestem egy másik nézőpontot és csak odaszóltam, hogy akkor most ide nézzen mindenki, vagy ismételje el megint a csókot, vagy na most lehet felemelni a menyasszonyt. E közben videósként azt hinném simán lehet keresni vmi érdekes szemszöget. Vagy konkrétan utánozni a fotós ötleteit, csak nyilván "mozgó fénykép" lenne belőle annyi kiegészítéssel, hogy mozogjanak is a feladathoz. Nem nagy dolgok, csak nézzen fel, fordítsa el a fejét, érintse meg, vegye a kezébe, stb. Közben meg mehet a 60 fps és máris van belőle 3-4 másodpercnyi anyag. És ezek tényleg rövid beavatkozások, még ha kétszer elismétli akkor se tartod igazán fel őket, ha már úgyis pózolnak. Addig a fotós meg kitalálhatja mi legyen a következő. Én még szeretem is, ha van egy pár másodperc szünetem gondolkodni mi is következzék azután. Elvégre ez csapatmunka szerintem és a videós is a csapat egyenlő része. A háttérben meghúzom magam féle megközelítéssel senki nem jut el az amerikai esküvő videósok szintjére.

[ Szerkesztve ]

(#17825) *Ropi* válasza Tuninger (#17816) üzenetére


*Ropi*
félisten

Az elején a gyűrűpárnás bevágás nagyon kékbe csúszott, ráadásul két melegebb WB-jű snitt közt van, ami még jobban kiemeli (szerintem). De összességében jó lett. :)

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#17826) Kukcaman válasza Tuninger (#17816) üzenetére


Kukcaman
senior tag

Jó ez :))
Szöveggel nincs gond, mert a későbbiekben is feltűnik a táblán hasonló betűtípussal. Kamera remegés nem vészes.
A drón ugyanarról a helyszínről/kicsit eltérő szögből több snitten keresztül, azt tartottam soknak, viszont szép egyenletes a mozgás.
Amikor töltik azt a "homokot" :D ott eléggé borított a kép, gondolom másként nem fértek volna bele, ez ami nem jött be. Utolsó tancnál háttérben a fény, buktatja a személyeket, el tudnám képzelni csak sziluettes verzióban :DD
Néztem a tükröződő felületeket, hátha benne vagy, de nem láttalak :))

Szerk: fehér ruha mutatása a fehér butorra akasztva, nem nagyon tudtam figyelni a ruhát. Nem volt sötétebb háttered? :B

[ Szerkesztve ]

(#17827) Márton


Márton
nagyúr

A főcím után én inkább a nyakkendős snittre váltottam volna, nem így rögtön a szíjra/sliccre :)
Az a szivecskés átélezés nekem túl gyors, főleg a lassú zenéhez képest.
A templomban elmaradt a szertartás, nem engedtek videózni, vagy akkut töltöttél? :DDD
Fura, hogy látjuk bejönni az atyát, a következő snitten pedig már kinnt is vagyunk.
Ha már van 60fps és lassú a zene, a csokordobást lassítottam volna. Az eldobás pillanata nincs meg?
A két gyűrűhúzás közé (ugyanaz a plán) bevágtam volna egy snittet a násznépről, könnyes arcokkal, ha van.
A koccintástól én váltottam volna más zenére, egy icipicit pörgősebbre, de azért még mindig lassúra, ha ez a kívánságuk.
JM2C :B

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#17828) Tuninger válasza Kukcaman (#17826) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Köszönöm mindenkinek az észrevételeket, még jó hogy a színek miatt linkeltem a videót, az senkit sem érdekelt :D

Teasütinek igaza van, újranéztem más szemlélettel , tényleg alig van stabil felvételem. Gimbalt kell cserélni. Meg használni.

Kukcaman: nagyon rá volt indulva a pár a drónra meg a fotósnak azért szekírozták ki a lelkét hogy A TÓ legyen benne minden képben. Ezért is lett túltolva kicsit.
Homoktöltés: szeretem a dutch anglet, sokszor használom is, mert szerintem baromi látványos, mások meg csak tökéletesen vízszintes horizontban tudnak gondolkodni. Engem meg az zavar :D
Táncos sziluettes: lehet olyat, de az művészkedés
Fehér ruha: volt pár kültéri felvétel ahol erőltettem a kölcsönkapott 135mm F2.8-cat de nem tetszett a végeredmény így maradt a beltéri akasztott ruhás

Márton:
Zene: a kérés az volt hogy ez a 2 perces (...) zene legyen végig. Én is a koccintásnál váltottam volna zenét.
A legtöbb "igényedhez" kellett volna második operatőr aki b-rollozik.
Egyre inkább érzem, hogy jó lenne másod videós, de nagyon nehéz eladni hogy ez miért jó a párnak...

(#17829) Márton válasza Tuninger (#17828) üzenetére


Márton
nagyúr

Hát nem tudom, nekem a 15 év alatt mindig adódott még a rövid szertartások alatt is olyan pillanat, amikor tudtam csinálni legalább 3-4 snittet az ülő násznépről, gyerekről, rokonokról.
Vagy még a bejövetel előtt, úgy komponállva, hogy ne látszódjon, hogy ez nem a szertartás közben készült, vagy az anyakönyvi beszéd közben, 2-3 mondatra elsétálok a násznép felé.
Ha már ott vagyok, 1 snitt hátulról a párról is, majd vissza a helyemre. Gopro úgyis végig az asztalon, tehát a pár meglesz. Persze a tuti a másodoperatőr lenne, de főszezonban az áron kívül az is kérdés, egyáltalán szabad-e valamelyik kollega.
Te amúgy leadsz hosszú 1-2 órás verziót is, vagy csak a highlights?
(eskü. be akartam írni, hogy tényleg jók a színek, csak valahogy lemaradt)

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#17830) Teasüti válasza Tuninger (#17828) üzenetére


Teasüti
nagyúr

AWB meglepően jó eredményt produkált, tényleg csak ritkán jön zavarba. Érdekelne még, hogy mennyi időt spóroltál így post-ban?
Én általában el szoktam verni kb ugyanannyi időt a Color lapon, mint Edit-ben, bár igaz színezésen kívül más teendők is vannak (plugin, szűrő, maszk, keyframe, tracking, stb).

[ Szerkesztve ]

(#17831) Kukcaman válasza Tuninger (#17828) üzenetére


Kukcaman
senior tag

A színekkel nem volt bajom :D a kis kopott kijelzőmön :D :D
Így már minden érthető az igények szerint. A Dutch Angle az tetszetős, de akkor kicsit forgatni is kell. Úgy tudom ez a nézet a bizonytalanságot sugallja.
Igaz, itt nem a művészkedés a lényeg.
Elégedettek voltak a kész anyaggal?

(#17832) Tuninger válasza Teasüti (#17830) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

A color taben osszesen 20 percet toltottem míg stabilizálgattam a felvételeket, már amin működött és nem kezdett warpolni.
Nincs grade, nincs keyframe, nincs crop, nincs reframe, nincs effektezés, mint ahogy az edit taben sincsenek áttűnések, és semmi egyéb.
Csak pure vágás.
A klippek kiválogatása kb 1.5 óra volt, a vágás még 1 (ami jórészt abból állt hogy kukáztam a válogatott klippek 30%-át). A maradék 30 perc a stabi és a felirat.

A dutch anglet legtöbbször igyekszem úgy forgatni hogy egyik felső harmadolón a célszemély szeme/arca, a másik lenti harmadolón a téma amit néz. Nem postban forgatom, így veszem fel.

Igen a párnak nagyon tetszik, el vannak ájulva. Csak a feliratot javíttaták ki Andrisról Andrásra.

(#17833) Teasüti válasza Tuninger (#17832) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Csak a feliratot javíttaták ki Andrisról Andrásra.
És akkor eggy ilyen apróság miatt mehet újra az egy órás render. ;]

(#17834) Tuninger válasza Teasüti (#17833) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Nincs 2 perc a 4 perces klipp renderje!

(#17835) kovsol válasza Tuninger (#17834) üzenetére


kovsol
titán

GPU gyorsítással most már nekem is begyorsult a render 50fps fölé. :)

May the Force be with you!

(#17836) Stauffenberg


Stauffenberg
nagyúr

Ha már múltkor volt téma a PC fejlesztés, akkor elmesélem mibe futottam bele és pár tipp jöhet a retro cuccok ismerőitől (ha itt nincs ilyen, átvonulok a gépfejlesztős topikba).

Szóval van egy második PC-m, ami ma már gyakorlatilag csak netezgetős/filmezős szerepet tölt be és nem is nálam van otthon:

- Asrock 870 Extreme 3
- AMD X5 955 BE
- GTX 460 768 MB
- 4 GB DDR3

Ezt anno Full HD anyagok vágásához raktam össze az egyetem mellett és nem is volt vele gondom akkoriban. Most hétvégén úgy alakult, hogy csak ez a gép állt rendelkezésemre egy SOS-ben összerakni kívánt videóhoz, H264 4K UHD (100 Mbps) volt a bemenet (szóval eleve proxyra készültem). Szomorúan tapasztaltam, hogy a Premiere Pro 2019-től már CUDA 9.2 a minimum elvárás a GPU gyorsításhoz ezt közölte is indításkor. De a GTX 460-nak már megszűnt a driver támogatása és nem is megy rá fel frissebb. Szóval szoftveres módban futott a Premiere Pro. Még 720p-re proxyzva is képes volt istenverte seggfájást okozni, a vágást meg is tudtam csinálni, de ahhogy elkezdtem a Lumetrivel bármit piszkálni, onnantól diavetítésbe ment át a playback és bármilyen csúszka állítására csak nagyon lassan reagált. Valahogy összepakoltam az anyagot és a ~2 perces videót (1440p kimenet, alacsony bitráta) 1,5 órán át renderelte a szerencsétlen (a maximum render quality bepipálásával már 4,5 órára ugrott volna a becsült idő, így végül ettől eltekintettem).

Csak azért ez a hosszú felvezetés, hogy érezzétek át a szenvedést ti is! :DDD

Na de a lényeg: Eldöntöttem, hogy hardverapróról beszerzek hozzá ezt-azt fillérekből, 20-30 ezret még hajlandó vagyok rálocsolni erre a konfigra, hogy legyen GPU gyorsítás és legalább proxy mellett lehessen vele valamit kezdeni hasonló helyzetben. Egy kicsivel fiatalabb GPU-ra gondoltam (a megfelelő CUDA támogatás és minimum 2 GB VRAM legyen), akár egy 6 magos korabeli AMD CPU-t is belepattinthatok és 8 GB RAM-ra húznám fel. Leginkább abban jönne jól a segítség, hogy egyáltalán milyen GPU-t nézzek, ha jól vettem ki, akkor a GTX 6xx széria driveresen még oké. De Quadro is jöhet akár. Az új CPU-nak lenne bármi értelme amúgy?

SSD van, ház szellőzik istenesen, hűtés hibátlan (anno gamer gépként is funkcionált), esetleg még a táp lehet szűk keresztmetszet (Gigabyte Superb 460W), de legfeljebb akkor azt is cserélem, de ha az új cuccok TDP-je nem tér el nagyon, akkor ezt sem kéne.

(#17837) Teasüti válasza Tuninger (#17834) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Jah úgy könnyű, nekem egy NR ezt azonnal leredukálja 1,5 fps-re. :D

(#17838) vond válasza Stauffenberg (#17836) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Pattints bele pl. egy ilyet. Szerintem a 2 gigás dGPU-kkal nem sokra mész. De néha ki lehet fogni 6 gigás 1060-akat is 40 környékén. Tudom, ez már nem igazán a 20-30 ezres kategória. :)

Ja, és még minimum 4 GB RAM-ot mindenképp meg kéne oldanod.

[ Szerkesztve ]

Eladó Panasonic G9 + 12-35 II + Sigma 10-20 + Viltrox speedbooster: https://t.ly/C88YY

(#17839) Tuninger válasza Teasüti (#17837) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

"Fix it in post" a filozófiád látom :P

(#17840) Stauffenberg válasza vond (#17838) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Annyi ráköltést már nem ér az egész, ez a konfig egy kövület ahhoz, hogy belerakjak egy GTX 1060-at. Még tavaly vágtam ezzel a géppel natív 1080p anyagot (egy kevéske Lumetri piszkálgatással) proxy nélkül és nem volt vele gond, de a Premiere 2019-nél a GPU kiesik és látszólag a CPU ezt már nagyon nem tudja egyedül megoldani, még 720p proxy mellett sem.

A RAM-ot írtam, hogy raknék még bele.

(#17841) taranis válasza Stauffenberg (#17840) üzenetére


taranis
addikt

Jaja, ez a proci nem hajtana ki egy 1060-at.

colorizer.net

(#17842) _q válasza Stauffenberg (#17840) üzenetére


_q
addikt

És ha csak feltennéd a tavalyi Premiere-t + némi proxyval 2.7k-t vágnál?

(#17843) *Ropi* válasza Stauffenberg (#17840) üzenetére


*Ropi*
félisten

GTX760 / 960 4GB? Nem vészes az áruk és driveresen is rendben lesznek.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#17844) Kukcaman


Kukcaman
senior tag

Ezt valaki meg tudná nyitni, és printscreen-elné mi is van benne? Elavult verziót használok és nem tudja megnyitni.
Ezt a pakkot szedtem le, hátha mást is érdekel :D

(#17845) Stauffenberg válasza _q (#17842) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Nem akarok tavalyi Premiere-t, végre beletették a Lumetribe a Hue vs Hue, Hue vs Sat és egyéb eszközöket, amiktől végre használható lett. Inkább ráköltenék még 20-30 ezret arra a gépre.

Ropi: Én a GTX 760-ból nem látok 4 GB-ost, vagy fehér mint a ritka holló. :) A GTX 960 már rendben is volna, bőséges a választék, de az önmagában elvinné a fejlesztésre szánt keretet. Az általam leírtakhoz tényleg elengedhetetlen a 4 GB VRAM?

(#17846) Teasüti válasza Tuninger (#17839) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Jelenleg f-log és 100% zebrára exponálás a filozófiám (letekerem a vnd-t amíg belefér highlight, a hotspotok kivételével), és minden további nélkül csak a kreatív részére figyelek ezután. :)

[ Szerkesztve ]

(#17847) hibavissza válasza Tuninger (#17816) üzenetére


hibavissza
veterán

Néha nem adta a szín:
- 0:20-túl sárgás, sápadt. több fehérséget, csillogást
- 0:27-lila és tompa
- 3:37-túlszturált, sötét, főleg a 3:39-hez képest
- az egészre jellemző, hogy az aktuális megvilágítás változása széttördeli az egységet. ez nem feltétlen baj, de legalább az eseményeken belül legyen egységes.
- túl sok a berázás és a ferde kompó
- az intro elég szocreál

[ Szerkesztve ]

(#17848) *Ropi* válasza Stauffenberg (#17845) üzenetére


*Ropi*
félisten

"Az általam leírtakhoz tényleg elengedhetetlen a 4 GB VRAM?"

Ezt konkrétan nem tudom, de mindig jobb a több mint a kevesebb. :D Közben leesett, hogy a 760-akból tényleg csak 2 GB volt a legnagyobb. :B

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#17849) vond válasza Stauffenberg (#17845) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Ezt és ezt az oldalt nézd át. ;)

Eladó Panasonic G9 + 12-35 II + Sigma 10-20 + Viltrox speedbooster: https://t.ly/C88YY

(#17850) *Ropi* válasza vond (#17849) üzenetére


*Ropi*
félisten

Eszerint jó volt a megérzésem. :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.