Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Raynes

tag

válasz lionhearted #24201 üzenetére

Ebben még mindig nem értünk egyet, hiába vitatkoztunk rajta több kört már. Nem elég linuxos rendszerpartíciónak a 10 giga, akkor sem, ha nincsenek steames játékok. Nálam most az Arch LXDE 7,4 gigát foglal, relatíve friss telepítés, még nincs is rendesen belakva, semmi játék vagy nagy program.

Ráadásul ez csak 32 bites, 64 bites rendszernél még az x64-es csomagok is felkerülnek, simán lehet a duplája, és akkor csak alap dolgok vannak fent, IceWM és LXDE, néhány kisebb Gtk-s program, LibreOffice, Wine (üresen egyelőre), TeXlive-basic. A rendszer ennyi, a home/adatok külön partíción vannak.

Figyelembe kell venni továbbá, hogy 20% szabad helynek mindig maradnia kell a töredezés elkerülése miatt. Plusz egy átlag disztró még nagyobb is, mint az Arch.

Emiatt én a rendszernek min. 50 GB-ot adok, és nem overkill. A Kubuntu 14.04 x64 is valami 35 gigát foglalt másfél év után, igaz azon minden szar fent volt, texlive-full, Wine belakva játékokkal, bár a nagy programok, játékok zöme, home, adatok már akkor is külön LVM köteten volt. Épp ezért, most is annyit adtam neki, bár egy atomos kis 32 bites csotrogányon lehet, hogy sok, de legalább biztosan elég, nem leszek úgy vele, mint Billgatya a 640KB-jával.

Ugyanez van a boot partícióval. Sokan azt mondják, hogy 100 mega elég, de nekem Kubuntun a 256 is sokszor betelt kernelekkel, és ha elfelejtettem töröltetni az apt-gettel, akkor elszállt hibával. Emiatt most 512-őt adtam neki, ezen a párszáz megán nem múlik, már 320GB-os HDD-nél sem, nem hogy terás vinyás asztali gépeken. Sőt, ha ez sem lesz elég, és újra kell telepítenem, akkor majd 1 gigát fog kapni.

10 giga rendszerpartíció max. Linuxot kipróbálni, tesztelgetni jó, vagy ha valaki csak kevés programot használ, és ultraminimalista megoldásokat (tiling-wm, terminálos programok, semmi játék, semmi irodai csomag, vagy nagyobb szoftverek, mint GIMP, stb.) alkalmaz. Azért tettem Linuxot, hogy használjam is, napi szinten, egyetlen fő rendszernek, nem csak átbootolgatok néha alá. Persze, idővel majd egyre kevesebb csomag kerül fel rá, szűkül a kör, amire szükség lesz, de nem akarok azon aggódni, hogy jajj, fogytán a hely, nem merek semmit feltenni, meg azt kell nézegetni, hogy mit szedjek le. Az is igaz, hogy az LVM-et elvileg át lehet méretezni (bár a LUKS és a btrfs miatt ebben nem vagyok biztos), de azt nem akarnám eljátszani.

Legfeljebb, ha kihasználatlan marad, akkor lehet a rendszer mellett nem kritikus adatot is tárolni.

Sőt, hova tovább, a swap kötetet még durvábban túlméreteztem, igaz ez nálam speciális kényszerhelyzet. 1GB RAM mellett sajnos kell swap. Ugyanazokat a programokat használom nagyrészt, ugyanúgy, Win7 alatt az 1 GB RAM és az 1,5GB swap rendszeresen elfogyott, most meg ugyanazok a programok a RAM felét sem foglalják le, a swaphoz meg szinte alig nyúl. Mindegy, muszáj volt 6GB swapkötetet csinálnom, később virtual gépezéshez, nagy képek szerkesztéséhez, hasonlókhoz lehet, hogy kell, és a btrfs-ses köteteken nem lehet swapfájlozni, a fájlrendszer nem támogatja, csak ha fájlon belül csinálunk másik fájlrendszert loopdevice-ként csatolva, majd arra tesszük a swap fájlt, de ez meg lassú megoldás. Legalább 2-4 giga swapot amúgy is adtam volna neki, így meg egy kicsit ráhúztam, az a 2-3 giga feleslegben már nem oszt-szoroz. Lehet durvának tűnik, de szerintem az idő be fogja bizonyítani, hogy nem lőttem vele túl. Így is maradt 242 GB az adatoknak, programoknak, az életben be nem telítem, ezen a gépen HD-zni nem érdemes, a torrentes cuccok, archiválás pedig az 1,5TB-os külső HDD-re megy. Most mi értelme spórolni 0,25-2-3-10-20 gigán?

Csak ma pl. az Arch lehúzott 250 mega frissítést, ami valami 700 mega feletti plusz helyet igényelt telepítve. Még pár ilyen, és a 10 gigát kenhetném a hajamra.

• ubyegon2

félisten

válasz lionhearted #24201 üzenetére

Igazad van ebben, de épp pár napja volt valaki hasonló mérettel, akinél nem volt rendesen beállítva a frissítés és egyszer csak nem indult neki a disztró, később kiderült, hogy a cache eldugult nála. Ritka az ilyen, de ha valaki nem ért hozzá, előfordulhat. Nálam is elfér a legtöbb disztró 6 gigán, amin vannak sallangok, az már 10 gigán, de annak több helyet is hagytam.

Összefoglaló nincs ebből semmi, félreértettük egymást, ilyen is előfordulhat néha ;)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés