- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
De, a legtöbb dolgot frissíti, de nem alapértelmezésben. Ezt adminként be kell állítani. Utána csak a kerneleket kell adminként.
„koncepcionális hiba”
Koncepcionális hiba két júzert használni, mikor a gép csak a tiéd.
Ha sudo-s júzer vagy, nincs állandóan admin jogod. Állandó jogod csak az van, hogy szerezhetsz admin jogot. Ha nem használod a sudo (vagy a grafikus felülethez való verzióit), akkor ugyanúgy nem tudsz semmilyen adminisztrációs feladatot végrehajtani, mint a most használt júzered.(#24118) lionhearted
Én ezt egy általam felügyelt gépen így állítottam be, de úgy vettem észre, a kerneleket nem frissíti. De még megnézem.(#24119) spammer
„Arról nem is beszélve, hogy előfordulhat, hogy manuális beavatkozást is kíván egy-egy frissítés.”
Jaja, ez Ubuntun is rendszeres. -
spammer
veterán
Szerintem fals feltételezés, hogy a root biztonságosabb. Lásd, már előttem linkelték: [link]
Röviden:
- a sudo-t lehet konfigurálni és limitálni a jogosultságokat.
- logolva lesznek a műveletek.
- ha valaki be akar jutni a gépedre, akkor a root-ot fogja először támadni, mert az ismert "név" és korlátlanul megtehet bármit, míg a felhasználónevedet nem biztos hogy tudja, illetve a sudo lehet, hogy limitálva van.(meg aliasban/scriptben is egyszerűen használható).
Nekem persze aztán mindegy ki hogyan használja, ha a root-ot biztonságosabbnak tartja valaki, használja a root-ot.
Az automatikus telepítés lenne koncepcionális hiba, ugyanis rendszert érintő műveleteket ne csináljon magától még véletlenül sem. Az értesítés persze megoldható lenne, ez már az Ubuntun múlik (meg a DE-n, milyen gui-s cuccot használ hozzá).
Egyébként egy szimulált (--simulate) kapcsolós upgrade-del is megoldható az értesítés, bár nem tudom, ehhez kell-e emelt jogosultság, de ha igen, akkor ismét ott a konfigurált sudo előnye, hogy usernek (név szerint) megengedhető a telepítés/frissítés (akár jelszó nélkül is).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Gamer Laptop, Gamer Monitor és Konzol Felvásárlás Magas Áron, Gyorsan és Egyszerűen!
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
- Turbózd fel géped a jövő RAM-jával!
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX X570-E Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged