Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz cigam #24114 üzenetére

De, a legtöbb dolgot frissíti, de nem alapértelmezésben. Ezt adminként be kell állítani. Utána csak a kerneleket kell adminként.

„koncepcionális hiba”
    Koncepcionális hiba két júzert használni, mikor a gép csak a tiéd.
    Ha sudo-s júzer vagy, nincs állandóan admin jogod. Állandó jogod csak az van, hogy szerezhetsz admin jogot. Ha nem használod a sudo (vagy a grafikus felülethez való verzióit), akkor ugyanúgy nem tudsz semmilyen adminisztrációs feladatot végrehajtani, mint a most használt júzered.

(#24118) lionhearted
    Én ezt egy általam felügyelt gépen így állítottam be, de úgy vettem észre, a kerneleket nem frissíti. De még megnézem.

(#24119) spammer
    „Arról nem is beszélve, hogy előfordulhat, hogy manuális beavatkozást is kíván egy-egy frissítés.”
    Jaja, ez Ubuntun is rendszeres.

• spammer

veterán

válasz cigam #24114 üzenetére

Szerintem fals feltételezés, hogy a root biztonságosabb. Lásd, már előttem linkelték: [link]

Röviden:
    - a sudo-t lehet konfigurálni és limitálni a jogosultságokat.
    - logolva lesznek a műveletek.
    - ha valaki be akar jutni a gépedre, akkor a root-ot fogja először támadni, mert az ismert "név" és korlátlanul megtehet bármit, míg a felhasználónevedet nem biztos hogy tudja, illetve a sudo lehet, hogy limitálva van.

(meg aliasban/scriptben is egyszerűen használható).

Nekem persze aztán mindegy ki hogyan használja, ha a root-ot biztonságosabbnak tartja valaki, használja a root-ot.

Az automatikus telepítés lenne koncepcionális hiba, ugyanis rendszert érintő műveleteket ne csináljon magától még véletlenül sem. Az értesítés persze megoldható lenne, ez már az Ubuntun múlik (meg a DE-n, milyen gui-s cuccot használ hozzá).

Egyébként egy szimulált (--simulate) kapcsolós upgrade-del is megoldható az értesítés, bár nem tudom, ehhez kell-e emelt jogosultság, de ha igen, akkor ismét ott a konfigurált sudo előnye, hogy usernek (név szerint) megengedhető a telepítés/frissítés (akár jelszó nélkül is).

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés