Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT

Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció

Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dhampir
félisten
válasz
üzenetére
No meg a W. a legtöbbek által használt, népszerű operációs rendszer érzékeny adatokkal, emiatt nem csoda, hogy rengeteg kísérlet történik a sebezhetőségek felfedésére és kiaknázhatóságára, fordított irányban eddig nem volt nagyon kifizetődő ilyesmivel próbálkozni.
(#17978) Decepticon
Mindezek mögött köztudomásúan a Szürkék állnak, hogy Pistikét bosszanthassák.

Például akad olyan felhasználó, aki OS X-en fokozottabb védelemre is felkészült.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
üzenetére
off on
Aztán gondolom, hogy az applikációk által nyitott résekről még nem is beszéltünk. Korábban valahol már meséltem, hogy tiszta Windows telepítés után nem kellett 5 percet várnom az első vírus megjelenésére. Csak csatlakoznom kellett az internetre és nem látogattam semmit. Ez igen csak döbbenetes felfedezés volt. Szó szerint vonzotta a kártevőket. Az, hogy a művészi oldalak terjesztik a jóságot, az komoly tévhit és nincs valóságalapja. A közösségi oldalak és a nagyobb ismertebb weblapok még veszélyesebbek. Leginkább a közösségi oldalak a legkomolyabb veszélyforrás.
Aztán az is hozzájön, hogy a Windows felhasználók internetes kultúrája jóval alacsonyabb az egyéb operációs rendszereket használóknál. Ez meg tény, ezzel kár is vitatkozni. A Window ugye arról híres, hogy nem is kell hozzá érteni, csak csapatni kell. Ha bedől, a szomszéd Vérpistike, majd "letörli" a vírust vagy "újrarakja a Vindózt". Amíg az egyszerű felhasználó nem éri el az internetfelhasználók kultúrájában a minimumot, ők potenciálisan közveszélyes tömegek. Csak egy példa: nem képes megállapítani egy linkről, hogy az átirányított és hamis találatra vezet. 16 évvel ezelőtt ECDL tanfolyamon már tanították - legalább is én tanultam a főiskolán. Szerencsére ekkor már készségszinten használtam a link fölé vitt kurzorral való link ellenőrzést. Aztán meg kattintgat mindenféle brutális (ámde számára feltartóztathatatlanul érdekes) képekre meg videókra ész nélkül. Tűzfal van a ház oldalán a számítógépre minek, vírusirtó meg a Pistigyerek az olyan ügyes, a fából is vaskarikát hekkel...
off vége
Elnézést kérek az Ubuntu közösségtől, de nem bírtam válasz nélkül hagyni.
-
Dhampir
félisten
válasz
üzenetére
Addig messze jó a Linux, míg 2000-ben írt cikkek ellenére 2014-ben még mindig szenzációszámba megy egy-egy frissen megjelent Linux-kártevő.
Azóta azért volt a 2009-es képernyővédő-vírus is (a Gnome-Look.org-ra tette fel egy jótét lélek), és a már korábban említett tavaly felfedezett Linuxos trójai; a Hand of Thief.
A shellshock nem malware, hanem bug.
A shellsockról senki sem állította, hogy malware, de egy hatalmas sebezhetőség, amit még most is próbálgatnak kijavítani Linux és OS X alatt. Rejtett hibák léteznek, amelyek nem ringathatnak a hamis biztonságérzet illúziójába.
Az Androidot támadó „vírusoknak” kb. annyi köze van a Linuxhoz, mint egy Linuxon VirtualBoxban futtatott Windowst támadó vírusoknak.
Akik az Androidot kóstolgatják, majd könnyebben rákapnak a "nagyvadra" is.
-
imibogyo
veterán
válasz
üzenetére
A múltkor említettem, hogy nekem is gondjaim vannak ubuntuval, egyrészt az install folyton kernel panic-ra fut vélhetőleg az M2 SSD miatt (azóta sem oldódott meg, normál HDD-ről szépen működik), másrészt nem sikerült netet csiholnom a Killer E2200-as vezérlővel (nem vagyok egy power user linuxon, így nagy hegesztésekbe nem mentem bele), megoldottam a dolgot egy N-es stick-el live módban, de a folyamatos kernel panic-ot install után nem sikerült, így a következő LTS-ig (abban az ígéretek szerint benne lesz a jobb támogatás mind a két eszköznek) marad a Win 7.

u.i.: ezt a Wicd-t ki fogom próbálni. Még nem találkoztam vele. Eddig minden gépen out of the box működött Xubuntu-val és Fedora-val, így nem volt rá szükségem.

-
imibogyo
veterán
válasz
üzenetére
Én csak abból indultam ki, hogy ezt éreztem:
Előre is elnézésetek kérem, mert nagyon béna vagyok a Linuxban.Gondoltam egyszerűbb lenne neki egy már "kész" csomagot felrakni, mint felületet cserélni. Persze ha a tanulás a cél (neki is), akkor lehet próbálkozni. Mondjuk én meg tudom oldani könnyen, de ha úgyis tudom, hogy xfce-t akarok használni, akkor már eleve azzal is rakom fel a rendszert. Gondoltam neki is egyszerűbb hosszú távon is, ha megtetszik neki valamelyik felület és leszed egy olyan telepítőt.

-
toth_janika
őstag
-
toth_janika
őstag
-
törölt tag
válasz
üzenetére
Flash van, mert pl az sfgame megy. Meg a http://bonfire.de is.Böngészők gyári állapotban. Szóval nem tudom mi lehet...
-
-
Ultrazord
tag
válasz
üzenetére
jó, amikor be akartam lépni recoverybe, választottam egy csökkentett asztalt, vagy helyreállítást de bármit is választottam, megállt egy képernyőnél és nem csinált semmit
ctrl alt f1-re gondolsz?
miért oldaná meg, hogy ha nekem most nem a jelszóval van baja, hanem hogy visszavág ugyan oda?
ha rossz jelszót ütök be akkor azt mondja rossz, ha jó, akkor bevillan a cmd és vissza a grafikus bejelentkezésre van sajnos.köszi, azért kipróbálom
-
válasz
üzenetére
Én nem javaslom ezt a módszert, sőt. 2 verzió után nem biztos, hogy ugyanolyan nevű csomagok vannak, tehát ez a kimentés, majd visszaolvasás lényegében egyazon verzión belüli újratelepítésnél működhet jól. Mint ahogy te is említed: "Nem biztos, hogy egyből lefut végig, de nem kizárt." Ez azért nem normális, néhány konflikttal kezdeni.

Maradjunk inkább abban a javasolt módszerben, hogy végiglépked. Vagy újrahúzza az újat, és a rendszerbeállításokat újra elvégzi.
-
válasz
üzenetére
Nyilván arra célzott, hogy a Mint projekt el sem indul az Ubuntu nélkül.
N0zer0 ft. célzott erre inkább, bár más irányból, de lehet mindketten ugyanarra gondoltak?
Amúgy fenti mondatod egyértelműen igaz.Pendrive formázás? Ez mennyire hétköznapi probléma már egy kezdő Linuxosnak?
Érdekes, de bizony sokszor probléma egy disztró pendrive- ra írása, a mintstick eddig még minden Linux iso- t megírt tökéletesen. A dd- t kezdő Linuxosnak hiába említed.
Fenti reagálásommal nem kívántam egyik disztrót sem minősíteni!
(#16823) tvamos
Tény, hogy van MINT Debian, ami Ubuntu nélküli MINT. A véleményed róla most indiferens.
Mint megtudtuk, valószinűleg félreérthető megfogalmazás esete forgott fenn. -
tvamos
nagyúr
válasz
üzenetére
"Pendrive formázás? Ez mennyire hétköznapi probléma már egy kezdő Linuxosnak? "
Az szokott a gond lenni, szerintem, (nem tudom, csak gondolom, mirol lehet szo,) hogy "megirjak" a pendrive-ot Win alatt, mondjuk unetbootin-nel, es utana nem tudjak "visszaallitani", hogy tudjak hasznalni. (Mer' ugye ott vannak egy vadi uj rendszerrel.)En mondjuk szeretem az Ubit is, meg a LM-et is, amugy, de egyiket sem hasznalom.
A Peppermitn OS a legjobb!

-
válasz
üzenetére
„Synaptic>(ha nincs beállítva, akkor) Beállítások>Beállítások>"Csomag tulajdonságainak megjelenítése a főablakban" elé pipa”
na eddig sikerült eljutnom.
hol kell kikeresni a betűtípust? hol van a Telepített fájlok fül?
A /usr/share/fonts/ mappán belül csak 4 további mappa van (cmap - itt csak valami adobe-s cuccok vannak, truetype - itt a gyári betűtípusok vannak, type1 - ez nem tudom, mi de itt sincs, X11 - itt sincs)
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz
üzenetére
Hello!
Köszi!
Akkor egyelőre előrébb nem kerültünk sajnos. Lesz még időd vele foglalkozni?
Mert - mint Te is tudod - ez így kicsit karcsú még sajnos.. remélem sikerül rájönni a visszajátszásra. Próbálkozom én is vele, hátha sikerül. Nem lehet, hogy abban a tmp mappába menti a dolgokat? (Record Settings fül)Köszönöm az eddigi és a további segítséged!

-
mAtThEw0319
senior tag
válasz
üzenetére
Pfúúú. Köszönöm!
Látom, hogy ez a program jó lenne arra amit szeretnék, de sajnos angol nyelvtudás hiányában (gyenge az angolom sajnos) nem tudom beállítani. Tudsz nekem ebben segíteni?
- Bal, jobb klikk, Enter - bármelyik gomb a 3 közül lenyomódik automatikusan készítsen egy képet egy előre megadott helyre (szóval ha lenyomódik bármelyik gomb, akkor ne kelljen semmit csinálni, csak mentse a képet)
- Automatikus indítás nem rendszergazda felhasználónál (gondolom ezt az indítópultban tudom beállítani)
Elég annyi, hogy beírom oda, hogy gnee ?Köszönöm előre is a segítséged! Nagyon nagy vagy csak kérlek segíts még ebben!

-
mAtThEw0319
senior tag
válasz
üzenetére
Köszönöm!

Ismerem, de én csak addig jutok el, hogy a beírt szöveget mentse egy fájlba. Képernyőkép mentést hogyan lehet beállítani, bal-jobb egér klikk és enter gombnyomásra? (persze úgy, hogy automatikusan mentse a képet, ne kelljen semmi mentéshelyet beállítani mikor ezek a gombok lenyomódnak) -
N0zer0
senior tag
válasz
üzenetére
Szívesen! Akkor happy end lett a vége. Mondjuk én már Windowsra sem tudtam feltenni pont emiatt, de én nem szenvedtem vele, nem hozott lázba. Csak ajánlották, meg akartam próbálni, aztán hagytam a fenébe. Jó nekem a Skype, mondjuk Linuxon elég hulladék, de azért lehet használni.
Pedig okostelóm is van, de még ősi Windows Mobile 6.5-tel, és arra nem volt Viber-kliens, legalábbis akkor, azóta nem néztem.
-
N0zer0
senior tag
válasz
üzenetére
Ja, ezt már mi is megfejtettük, hogy minden Chrome érintett. Még a 36-os verzióra sem javították ki, pedig tudnak a hibáról. Aki í-t akar, az magyar kiosztásnál AltGr+J-t nyom, ha meg Í-t, akkor AltGr+I billentyűkombót. Vagy nem kell Chrome-ot használni. Én mégis barátkozok vele, mert a FF-ot kezdik elcseszni, és hosszú távon már látom előre, hogy előbb-utóbb át kell majd álljak. Pedig világ életemben „tűzzelrókáztam”.
-
N0zer0
senior tag
válasz
üzenetére
Igen, ezt én is tudom. A linuxos fájlrendszerek nem nagyon töredeznek. Ha van legalább 20% hely a partíción, akkor szinte semennyire sem. Viszont kicsit mégis, pláne ha 20% alá megyünk, akkor bizony egyre jobban töredezik. Plusz használ pár ember NTFS-t is (pl. én a másfél terás, torrentes, külső vinyán mindenképp meghagyom), az is töredezik. Szóval töredezés Linux alatt is van.
-
N0zer0
senior tag
válasz
üzenetére
Az 50 GB rendszerpartíciónak valóban nagy, de nem olyan óriási pazarlás, hogy a mai HDD méretek korában tragédia legyen. Elég sok minden eleve ide települ, plusz nem árt, ha marad mindig legalább 20% hely a töredezés elkerülése érdekében. Nekem a Mint a 30GB-os rendszerpartícióból már megevett 21-et, igaz ebben benne van minden szar és a /home mappám is, a többi partíciót még nem konvertáltam át NTFS-ről Ext4-re. Majd csak utána teszek át mindent.
Tényleg, ha már ez szóbakerült. Hogy érdemes NTFS partíciót Ext4-re átalakítani? Meg lehet csinálni adatvesztés nélkül? Vagy mindenképp mentsek le róla mindent és formázzam át Ext4-re? Gondolkodok valami erősebb fájlrendszer-titkosításon is, állítólag nem lassít rajta olyan ménykű sokat.
-
Aethelstone
addikt
válasz
üzenetére
Azt gondolom, hogy ez egyedi felhasználás függő. Nekem pl. 20 giga fölött van..lehet,, hogy 30. Tele az /opt mindenfélével. Kb. 4 féle adatbázis szerver van telepítve, egyik sem a /home-ba, nyilván a táblaterek sem a /home-ban laknak, 5-6 féle JVM, python, perl és sorolhatnám. Azt, hogy jónak tűnik, arra írtam, hogy biztosan elég lesz, mivel 3 mondatból nem lehet eldönteni, hogy mik lesznek felrakva utólag.
Ha meg túl kicsire veszi, akkor meg lehet újrahúzni mindent.
-
-
csiben1
tag
válasz
üzenetére
Nagyon kezdő linuxos vagyok, kb 1 hónapja nyergeltem át windowsról. Nem tudom milyen lehetőségeim vannak, hogy felületet cseréljek, mi közül lehet választani, minek mi az előnye-hátránya. Nah meg, hogy, hogy kell
De ha van kedved segíteni, vagy linkelni egy segédletet, azt megköszönöm 
-
-
Foose
addikt
válasz
üzenetére
Neeeeem,én úgy értettem hogy telepítés közben legyek online...
Ezt nem tudtam hogy telepítés közben is tudok neten lógni.
Dumber itt vagyok,itt vagyok,mondtam hogy nem leszek délután
Most gyorsan megnézem a fstab dolgot,mert ahogy priviben írtam is neked,nem jól írtam be a sort. Csak már nem sok időm van,mert jön a csaj
Ha a fstab átírás sem lesz jó,akkor a másik okosságot nézem meg majd.

-
-
-
-
Foose
addikt
válasz
üzenetére
És mégis hogyan gondoltad? Két gépről?
Telepítés közben nem fogok tudni feljönni. Ez szerintem érthető ha nem tudom megoldani. A lényeg az,hogy most folyamatban van már egy kis okosság reggel óta,nem szeretném megint elkezdeni itt azt amit már reggel óta. Elég szemét lett itt így is. Egyébként cd lemezről telepítettem. Ki volt írva a telepítő. -
Foose
addikt
válasz
üzenetére
Nem,nem jól látod. Kb egy éve használom a 12.04-et,most frissebbet akartam. Kijött ugye a 14.04,de mivel gyenge gépem van,muszáj volt disztrót felrakni. Így jött a xubuntu. Tegnap felraktam,de sehogy sem jó,káosz nekem a 12.04-hez képest,se flash a gépen,sehogy.... nem mennék már bele. Most vissza akartam rakni a megszokott 12.04-et,csak telepítéskor nem jól csatoltam a home-ot.
-
Foose
addikt
válasz
üzenetére
Szóval. F11-el jött be a választó. Most épp a xubuntu 14.04 megy,pendrive-ról. Veszettül szokatlan
Na de,hogyan is kellene ezt nekem felrakni? Mert a 12.04-en ugye vannak telepített cuccok. Amik ugye a home-ban vannak,azok gondolom menthetőek. Nem szeretném felülírni a 12.04-et,vagy valamilyen módon ami ott van telepítve,megmenteni. Visszaállítási pont a home-ra lett mentve,azt erre felesleges? A telepített cuccok miatt. Van egy 20GB-os partícióm,itt foglal helyet a 12.04. Illetve van egy 135GB-s partícióm,amiből most kb 100GB szabad ha jól látom,ez a home. Hová csináljak partíciót,hogy a xubuntu menjen? Vagy hagyjam a fenébe a 12.04-et és engedjem hogy rá menjen a xubuntu 14.04? De akkor az alkalmazások vesznek el csak? Közben nézem,hogy a home-ban vannak olyan mappák,amik kaptak egy kis x-et,azokhoz nem enged hozzáférni. Miért nem? -
Foose
addikt
válasz
üzenetére
Na de most nem vágom,akkor azt hogy indítom? Mert először szeretném kipróbálni.
Mivel nincs lemezem,ezért kellett az usb. Arról meg nerm bootol. Ha a saját készítővel csinálom,akkor azt hogyan-honnan indítom? Na ránézek,mit is mondasz...
Megvan. Csak valamiért alapból benne van a korábban letöltött ubuntu 14.04 képfájl is,nem tudom onnan pucolni. -
-
-
gtasystem
őstag
válasz
üzenetére
úgy nézem nem csak nekem van ez a probléma..

nem tudom mi az a screen amplifier de lehet hogy ez az, de mi a franc a neve hogy ki lehessen kapcsolni..?
legalább a program nevét lehetne tudni hogy ki lehessen kapcsolni..

-
sanchomuzax
aktív tag
válasz
üzenetére
Természetesen ezentúl vagyok. Igazán arra keresem a megoldást, hogy miért nem enged be a Login ablak, miközben a terminal képernyőkön meg mindent tudok művelni. A logokban nem szúrja ki semmi olyan a szemem, ami ok lenne. Ezért lenne jó tudni, hogyan tudom terminálból újra rakni úgy a grafikus session-t, hogy ne kelljen ezért a teljes Lubuntu installt rázavarnom. Ismétlem, sudo apt-get purge lxde && sudo apt-get install lxde && sudo reboot volt már...
-
assemble
addikt
válasz
üzenetére
Azt elhiszem, ebben nagyon sok opcio tenyleg nincs, de a 4 dologbol amit irt, az elsot es negyediket biztosan be lehet allitani benne, a tobbiben nem vagyok biztos, vannak scroll beallitasok is benne (en a ketujjas scrollozast hasznalom, szoval ahhoz en nem is nyultam).
-
-
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
üzenetére
Valami olyasmi
Íme:
Hybrid sleep Ubuntu alatt
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- Stalker Clear Sky Limited Collector's Edition
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Keresem a Barkács Balázs Játékokat
- 154 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i5-13450HX, RTX 4060
- Apple iPhone 11 Pro Max 64GB mobiltelefon
- iking - Apple iPhone 14 Pro Graphite ProMotion 120 Hz, 48 MP kamera, Dynamic Island 128 GB
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- CORSAIR K100 AIR
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

Tudom, hogy sokat kell olvasnom, és tanulnom, és úgy tanulok, ha sz*pok 
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)