Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-24 13:50:05

LOGOUT.hu

Ubiquiti hálózati eszközök - téma összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#6151) vicze válasza rekop (#6149) üzenetére


vicze
félisten

De igazad van, a 2g-re használt MT7622 csak ac, MT7915A van 5g-re... Mondjunk így is megvettem volna lehetőség hiányában.
Szerencsére a 6.x új feluletén már nem tudom listázni mi melyik milyen hálózaton van így nincs is probléma... ;] (New client veiw alfa settig még)

[ Szerkesztve ]

(#6152) ITcr0wd


ITcr0wd
csendes tag

tudtok olyan programot, amivel tudok wifi lefedettséget tervezni? teszem azt van egy lakásalaprajz és anélkül, hogy letennénk egy AP-t a lakásban, hogy lehet elhelyezni legoptimálisabban az AP-ket.

[ Szerkesztve ]

The challenge of hope is to overcome corruption.

(#6153) MasterMark válasza ITcr0wd (#6152) üzenetére


MasterMark
titán

design.ui.com

Switch Tax

(#6154) ITcr0wd válasza MasterMark (#6153) üzenetére


ITcr0wd
csendes tag

köszi.

The challenge of hope is to overcome corruption.

(#6155) rekop válasza MasterMark (#6150) üzenetére


rekop
Topikgazda

A korábbi 802.11ac szabványhoz képest a WiFi6 egyik újítása a 2.4GHz és 5Ghz-es frekvenciák használatának képessége. Persze ezen kívül van még több újdonság is (mu-mimo uplink/downlink, OFDMA, muduláció növekedés, target wake time, BSS coloring), de az számomra érdekes, hogy az LR sem kapta meg a WiFi6 támogatást 2.4GHz-en. A Lite-nál még megértem, mert egy "low cost" eszközről van szó, LR-nél beleférhetett volna szerintem. De hogy a gyakorlatban ez mekkora hátrányt jelent majd(illetve jelent-e egyáltalán) azt nem tudom. Nagy valószínűséggel a következő 6-os AP-k(Pro, HD) már nem ilyenek lesznek.

Kicsit utánanéztem az UniFi AP-okban használt chip-eknek, ezeket találtam:
-UniFi 6 LR (2.4GHz) : MediaTek MT7622
-UniFi 6 Lite (2.4GHz) : MediaTek MT7603E
-UAP-nanoHD, UAP-IW-HD, UAP-FlexHD (2.4GHz & 5GHz) : MediaTek MT7615
-UniFi 6 Lite (5GHz, D variant), UniFi 6 LR (5GHz, A variant) : MediaTek MT7915

Eladó dolgaim: https://tinyurl.com/5n7jmuvj

(#6156) golya87 válasza vicze (#6148) üzenetére


golya87
őstag

Biztosan tervezi az Ubiquiti is használni a gyorsabb portot, másképp nem hiszem, hogy beletették volna az új switch(ek)be.
De valóban érthetetlen a kihagyása a kezdő 6-os AP-kban, már csak epenis miatt is megérte volna.

(#6157) rekop válasza golya87 (#6156) üzenetére


rekop
Topikgazda

Nem tették bele, mert teljesen felesleges lett volna, és csak többletköltséget jelent. Ha megnézed a tesztvideót látszik, hogy 4db 2x2 klienssel, párhuzamos terhelés mellett alig ment 200Mbps fölé a throughput U6 Lite esetén. 4x4 AP esetén talán a duplája lesz majd, de hol van ez még a gigabittől, és ahogy nő a kliensek száma a throughput csak kevesebb lesz.
Esetleg ha csak kettő 2x2-es kliens van egy 4x4 AP-n 5GHz-en, úgy talán gigabit fölé lehet menni, de azért vannak kételyeim ezzel kapcsolatban, de kíváncsian várom a gyakorlati tapasztalatokat majd. Abban az esetben ha egy 8x8, vagy két 4x4-es rádió van 5Ghz-en, ott már kézenfekvőbb a mulit-gigabit ethernet megléte.

Eladó dolgaim: https://tinyurl.com/5n7jmuvj

(#6158) golya87 válasza rekop (#6157) üzenetére


golya87
őstag

Valszeg amúgy a HD/Pro is azért jön később, mert azokat már lehet Wifi6E szabvánnyal hozzák. Vagy csak szimplán tesztelnek és majd lehúzzák azzal is a rókabőrt. Így már akár kifuthatnak a gigabit-ből, bár most már nem megy a matek. :DDD

(#6159) ITcr0wd válasza rekop (#6157) üzenetére


ITcr0wd
csendes tag

én inkább a tartós, nagyobb hatótávra mennék, a 3-500Mbit/s stabil tartása mellett. hogy ne kelljen 4-5 AP-t venni egy ház lefedése miatt. szerintem.
néztem, nálunk legalább 3 nanoHD kell, hogy mindenhol stabil AC wifi legyen. és csak egy 100nm házról van szó. nem igazán értem miért ilyen gyenguszkák

[ Szerkesztve ]

The challenge of hope is to overcome corruption.

(#6160) MasterMark válasza ITcr0wd (#6159) üzenetére


MasterMark
titán

Nem gyengék, a használható sugárzási szint maximalizálva van szabályokban, afölé nem lehet menni.

A hatótáv nem csak az AP-től függ, mert a telefonok meg kis kliensek nem fognak tudni neki visszabeszélni akkor teljesen felesleges lenne, hogy erősebb legyen.

Switch Tax

(#6161) Egon válasza rekop (#6157) üzenetére


Egon
nagyúr

Viszont figyelembe lehet venni a kábelezés kiépítésénél.
A magam részéről nem tervezek Cat6A (vagy akár az feletti) kábeleket húzni mindenhova: szinte minden Cat5E feletti kábel sokkal merevebb, mint az, nehezebb vele dolgozni. A kamerákhoz, tévékhez, médialejátszókhoz jó eséllyel 10 év múlva is elég lesz a Cat5E: kötve hiszem, hogy gigabit fölé menne az igény ezeken az eszközökön (ha mégis, akkor ugyebár 2.5G-n is jó vagyok még). Ellenben a wifi szvsz fejlődik olyan ütemben, hogy oda már nem biztos hogy elég hosszú távra a Cat5E.

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#6162) Egon válasza MasterMark (#6160) üzenetére


Egon
nagyúr

A hatótáv nem csak az AP-től függ, mert a telefonok meg kis kliensek nem fognak tudni neki visszabeszélni akkor teljesen felesleges lenne, hogy erősebb legyen.

Ezt az érvelést sosem értettem. Az adott eszköz a hatótávján belül tud adni és venni is, nem? Ha megnövelem azt a kört, amit lehet wifivel az AP, akkor ha a telefon (nyilván akár jóval kisebb) köre metszi a wifi körét, akkor fognak tudni kommunikálni, ha nem, akkor kuka.
Vagy nem így van?

Piros kör az eredeti, kék a megnövelt hatótávú AP lefedettségét szimbolizálja, a fekete kör pedig egy tetszőleges kliensét.

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#6163) MasterMark válasza Egon (#6162) üzenetére


MasterMark
titán

Nem, nem tud "erősebben" hallgatni. Érzékenyebb lehet, de ha nem ér el a kliens jele oda, mert mondjuk már a harmadik fal árnyékolja és elnyelte a jelet, akkor lehet akármilyen érzékeny, nem fogja hallani.

Switch Tax

(#6164) ITcr0wd válasza MasterMark (#6160) üzenetére


ITcr0wd
csendes tag

maximalizálva van az erősség, de többet letehetünk akár egymás mellé. a hatótávolság akkor nem megy fel 1700 fölé? néztem, csak ipari jellegűek vannak. Innentől kezdve veszek olcsóbb aircube-ot és teleszórom vele a házat. 4-5 lefedi és olcsóbban megvagyok mint három nanoHD-vel

The challenge of hope is to overcome corruption.

(#6165) bon válasza Egon (#6161) üzenetére


bon
őstag

Itthon cat6a és egy-két helyen cat7 kábelek vannak, na a cat7 már tényleg durva volt, nagyon rugalmatlan. pláne, hogy minden második ér csak natúr fehér volt nem pedig színes/fehér.

A számítógépnek lelke van! - ASUS Prime Z690-P, Intel CoreI7 13700, 2x16GB DDR5 5200MHZ Kingston, Gigabyte GTX 1060 6GB, Sound Blaster Z, Cooler Master Cosmos C700P

(#6166) #68270080 válasza ITcr0wd (#6164) üzenetére


#68270080
törölt tag

Én hetekig gondolkoztam ezen - mármint a hatótáv problémán.
Egy Asus RT-AC66U volt otthon, és meghekkeltem a Merlin FW-rel. Annyi lett a "szabályokban lefektetett maximális szintnek", mert manuálisan csutkára csavartam, igaz esténként furcsa zöldben világított a fejem.... na jó, csak hülyéskedek, de tényleg piszok erős lett a router. Onnantól kezdve habzsi-dőzsi volt, de nem sokkal később egy villámcsapás eltakarította a cuccaimat az útból, és akkor már nem lehetett venni ilyen piszok jó + olcsó hardvert.

Aztán jött az UniFi...

Én abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy vásárlás előtt hetekig próbálhattam egy nanoHD-t. 1 db is elég lenne az egész 98m2-es egy szintes kéglibe a pincétől a padlásig, sőt, még az utcán szemben lévő buszmegállóig is, de kettőt vettem, mert az Asus AC66U emléke még mindig megvan, és féltem, hogy nem fogja egy UniFi nanoHD azt a teljesítményt nyújtani.
Az is igaz, hogy ezek már ipari minőségű prémium termékek, és bizony az áruk... hát... nem éppen családbarát.
Most viszont újra habzsi-dőzsi van, a wireless eszközeim csak úgy fürdenek a több GHz-es hullámokban... és persze a lakásomban lakó élőlények is.

(#6167) rekop válasza golya87 (#6158) üzenetére


rekop
Topikgazda

Ubiquiti részéről a 6E szabványra nem kell számítani mostanában(a következő évben biztosan nem), a magasabb kategóriás U6 AP-k(Pro/HD, esetleg mindegyik) mindkét sávon WiFi6 támogatással és valószínűleg 2.5Gbps ethernettel fognak érkezni.

@Egon
Nem is érdemes Cat6A fölé menni egyelőre. Én olyan 2008 körül csináltam a kábelezést Cat5e-vel a házban(idén húztam be utólag szintén Cat5e-t ~60 métert a kamerának), és így 12év után sem érzem a szükségességét a cserének. Egyébként ezért jött létre az IEEE 802.3bz szabvány, hogy a meglévő Cat5e/6 kábelezéssel magasabb átviteli sebességek legyenek elérhetőek:

Attól hogy 5Gbps kevés legyen egy AP-hez a már meglévő Cat5e kábelezéssel, még nagyon messze vagyunk szerintem. Itt egy régebbi, de jó írás ebben a témában, érdemes átolvasni: When Will We Hit The Limits of Gigabit Ethernet with Wi-Fi?
Persze azóta már itt a WiFi6 sok újítással, de sebességben nem lett drasztikus ugrás, talán olyan 30% körüli(ami persze azért nem kevés) egy ac wave2-hez képest, de ez a gyakorlatban bele fog férni még a 2.5Gbps-be is.

[ Szerkesztve ]

Eladó dolgaim: https://tinyurl.com/5n7jmuvj

(#6168) vicze válasza rekop (#6167) üzenetére


vicze
félisten

Pusztán azért problémás a 2.5G UTP hiánya mert a konkurencián ott vannak 1,5 éve bár a dupla árkategóriában, de LR-nél már elvártam volna. Már 2x2-es kliensnél 160-on el tudom érni a GBit limitjét. HD-n ~800 körül tudott 1,2-es linkspeeddel. Nyilván ez elmélet, és nem realisztikus, de ha nagyon akarom akkor túl tudom lépni AX-en, az 1GBit-et.

Szerk:
1,4Gbps linkseed, ez valószínű a Windows copy overhead és a NAS-om limitje, majd ha lesz időm megnézem jobban.

Én 2 ok miatt kábeleztem az előző lakás CAT7-re. Minden áramkábelek mellett megy másik és lehető legtöbb árnyékolást akartam, hogy a másik a PoE++, ami már 100W lehet és nem feltétlen akarom 26-os AWG-n ne ad isten sodort kábelen áttolni(tudom, hogy csak 1A, de akkor is fejben valahogy megnyugtat a szolid 23-as AWG). Illetve nem volt tervben költözés így 10Gbit-re akartam váltani, pár éven belül.

[ Szerkesztve ]

(#6169) vicze válasza vicze (#6168) üzenetére


vicze
félisten

Elnézést azt lehagytam hogy ennyi 20 másik klienssel a hálózaton, szóval valószínűleg lehetne jobb.

(#6170) Zlcsi


Zlcsi
senior tag

sziasztok!
ha kitiltottam egy eszközt hogy lehet vissza engedni?

(#6171) bon válasza Zlcsi (#6170) üzenetére


bon
őstag

Insights\client history\Blocked listából törlöd.

A számítógépnek lelke van! - ASUS Prime Z690-P, Intel CoreI7 13700, 2x16GB DDR5 5200MHZ Kingston, Gigabyte GTX 1060 6GB, Sound Blaster Z, Cooler Master Cosmos C700P

(#6172) Zlcsi válasza bon (#6171) üzenetére


Zlcsi
senior tag

köszönöm :)

(#6173) ITcr0wd válasza vicze (#6168) üzenetére


ITcr0wd
csendes tag

A 827Mbs Wifin elég durva, nálam a Cat5e kábel tud ennyit, nem sokkal többet:

Wifin meg 635Mbs-et:

The challenge of hope is to overcome corruption.

(#6174) Zlcsi


Zlcsi
senior tag

olyat lehet, hogy egy bizonyos szolgáltatás letiltok? pl netfilxet?
vagy egy kicsit tovább bonyolítva, egy bizonyos eszközön pl tv-felé letiltom a szolgáltatást?

(#6175) MasterMark válasza Zlcsi (#6174) üzenetére


MasterMark
titán

Deep Packet Inspection-nel lehetséges.

Switch Tax

(#6176) Borisz76


Borisz76
veterán

Sziasztok !

Létezik magyar leírás arról, hogy egy kezdő hogyan állítsa be az ER4-t ?
Mit érdemes, mit nem ?!
Lassan esedékes....
Már bekötöttem a hálózatba és ismerkedem / barátkozom a felülettel de még most a Digi eszköze dolgozik mint router.
Napok kérdése és a szolgáltatói eszközt "Bridge"-be rakatom és a routolás feladatát az ER4 veszi át.
Mivel AP-t még nem vettem ezért ideiglenesen egy régi TP-Link WR1043ND v1 látná majd el a wifi szórásának a feladatát...AP módban.

A hálózatom "egyszerű" lesz :
Digi ONT-ja ( 1000FTTH ,Fiberhome ,Bridge módban ) -> ER4 -> 8 portos gigás switch -> Innen tovább 3 db PC , TP-Link AP módban ( 2-3 telefonnak kell ) , TV , Hálózati nyomtató , Házimozi erősítő , 2 DB Synology NAS ( DS918+ és DS2415+ , főleg torrentre használom a kicsit.....500-1000-1500 torrent fut egyszerre !)

Tehát ezeket figyelembe véve kellene 1-2 jó tanács, hogy mit és hogyan....vagy még jobb lenne a fentebb írt magyar link / leírás....már ha létezik ?!

Köszönöm előre is az észrevételeket , tanácsokat , ötleteket !

[ Szerkesztve ]

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#6177) MasterMark válasza Borisz76 (#6176) üzenetére


MasterMark
titán

Ha végigmész a varázslón, az általában már elég jó alap.

Switch Tax

(#6178) vicze válasza ITcr0wd (#6173) üzenetére


vicze
félisten

Ennyit préseltem most ki belőle. Ez az AX max. Linkspeed 2x2-n.

Valamilyen oknál fogva ipref nem ad valós eredményt kábelen 900+, WiFi-n ~400, csak épp itt van ez másolás ennyi. Nem tudom hol a bottleneck, és fingom nincs, hogy teszteljek... Tipp?

(#6179) Borisz76 válasza MasterMark (#6177) üzenetére


Borisz76
veterán

:R
Ha kérdésem támad, akkor majd jövök még.

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#6180) supercow válasza Borisz76 (#6176) üzenetére


supercow
őstag

Szerk: Most látom hogy magyar leírást keresel, bocsi. Azért itthagyom, hátha segít valakinek.
Én az alábbi videó alapján értettem meg és csináltam (a kezdő varázsló után) külön VLANt az iot, kamera, “normál” eszközöknek.
https://youtu.be/6ElI8QeYbZQ
Nálam az IoT az aki “hazabeszél” vagyis kb minden kínai okoskütyü, Amazon Echo, stb akinek semmi keresnivalója az én eszközeim és megosztásaim között.
IP kameráknak ugyanígy előkészítettem egy külön Vlant, amihez a Synology is tartozik a Surveillance Station miatt, ezt a switchen meg tudom oldani.
Minden más eszköz beszélhet egymással, ezek az család asztali gépei, táblagépek, laptopok, telefonok.

[ Szerkesztve ]

In nomine Pasta, et Fusilli, et Spaghetti Sancti. Ramen.

(#6181) rekop válasza vicze (#6178) üzenetére


rekop
Topikgazda

Nézd meg több párhuzamos kapcsolattal a -P 10 opcióval, illetve ha letöltési irányt szeretnél a NAS-ról, akkor a -R opció is kell. Én most néztem az AC-Lite-al: iperf3.exe -c 192.168.2.60 -R -P 10
Az eredmény:

Illetve felteheted a NAS-ra a LibreSpeed-et, azzal is hasonló eredményt lehet produkálni:

Eladó dolgaim: https://tinyurl.com/5n7jmuvj

(#6182) Borisz76 válasza supercow (#6180) üzenetére


Borisz76
veterán

Köszönöm !
Meglesem mert lehet, hogy idővel nálam is lesz "okos" eszköz.

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#6183) vicze válasza rekop (#6181) üzenetére


vicze
félisten

Nos szerintem ez már a Gbit limitje jelen esetben. (Még egyszer 20 másik eszköz van még minding a wifi-n a mérés alatt.)
Nekem ebből elég egyértelmű, hogy a kábel sebessége limitálja a AP-t AX esetében. (910-950 között váltakozik)
alt="" title=""

Ugyan ez a gép kábelre kötve. (Szintén 910 és 950 között változik.)
alt="" title=""

[ Szerkesztve ]

(#6184) ITcr0wd válasza rekop (#6181) üzenetére


ITcr0wd
csendes tag

A Librespeed http alapú, míg az ipref smb alapú, az előbbi akkor jó, ha erős a CPU, ha nem, mint általában a NAS-ok többsége, ott az ipref-et javaslom.

The challenge of hope is to overcome corruption.

(#6186) szpeti40


szpeti40
addikt

Ha nekem kábelen van mindkét AP, akkor az "Enable Meshing"-et ki is kapcsolhatom, ugye?

Swift 1.3 GLX, Garmin Fēnix 6s, EOS R, Dell T110 II, iPad Pro, iPhone 15 Pro, Unifi

(#6187) rekop válasza vicze (#6183) üzenetére


rekop
Topikgazda

Igen, ez már annak tűnik! :) Kicsit keresgettem wifi6-os AP teszteket, és találtam is a Tp-Link Omada 660HD eszközéről ami már 2.5G ethernettel rendelkezik. (viszont az már ~100k-ba kerül) Ott gigabit fölé tudtak menni kettő darab 2x2-es klienssel (viszont csak úgy, hogy az egyik 2.4GHz-re csatlakozott), egyel nem mert az AP nem tud 160MHz-et. Így 1.2Gbps-t sikerült elérniük. Szóval a konzekvencia, igen kijelenthetjük hogy az LR-en már limitál a gigabit ethernet port. De én még mindig azt mondom, hogy nem rossz az áráért. Az is lehet, hogy nem akartak házon belül konkurenciát a később megjelenő 6-os AP-knek, ezért az LR-t kicsit lebutították.
Viszont én még mindig kíváncsi lennék, hogy két klienssel párhuzamosan terhelve mit tud az AP.

Kicsit méregettem az AC-Lite-ommal, sajnos nincs most két laptopom, ezért az egyik kliens egy telefon volt. Letöltöttem rá az iperf alkalmazást, a nas-on pedig indítottam két iperf szervert. Az opciók mindkét kliensen -t 30 és -p 5

Az eredmények külön:
Telefon:

Laptop:


Majd a tesztet (nagyjából)egyszerre indítva mindkét eszközön:
Telefon:

Laptop:

Két eszközzel összesen ~350Mbps ami elérhető.

[ Szerkesztve ]

Eladó dolgaim: https://tinyurl.com/5n7jmuvj

(#6188) MasterMark válasza szpeti40 (#6186) üzenetére


MasterMark
titán

Igen, amennyiben nem akarod mesheltetni másik AP-ra ha megszakadna a kábeles kapcsoalt.

Switch Tax

(#6189) szpeti40 válasza MasterMark (#6188) üzenetére


szpeti40
addikt

Akkor ha bekapcsolva hagyom, semmi hátrányom nem lesz belőle?

Swift 1.3 GLX, Garmin Fēnix 6s, EOS R, Dell T110 II, iPad Pro, iPhone 15 Pro, Unifi

(#6190) MasterMark válasza szpeti40 (#6189) üzenetére


MasterMark
titán

Fogalmam sincs. :))

Switch Tax

(#6191) vicze válasza rekop (#6187) üzenetére


vicze
félisten

Mivel a hálózatom gigabites jelenleg így nem probléma még, csak hosszú hosszútávra egy céges környezetbe nem tudom. Vagyis hova? Kicsit sehoca nem való igazából.
Amúgy annyit már észrevettem, hogy 5G-n konkrétan gyengébb mint a HD, pedig hivatalosan többet kellene tudjon.

A U6 Pro és HD meg még Early-ben sincs se FCC leak, így év vége előtt nem lesz GA-ban. Az elérhetőségük meg durván korlátozott lesz, mert mindenki olyat akar majd.

(#6192) rekop válasza Borisz76 (#6176) üzenetére


rekop
Topikgazda

Ha a varázslón végigmész az kezdésnek jó, az alap tűzfalad is meglesz, amit később az igényeknek megfelelően tudsz bővíteni.
Én az alábbiakat szoktam még megtenni, ha az alapbeállítás megvan:
-firmware frissítése az aktuálisra, ha esetleg nem azon lenne
-Hardware offload beállítása
-időzóna beállítása
-admin felhasználó létrehozása:
configure
set system login user borisz authentication plaintext-password erősjelszó
set system login user borisz level admin
commit; save; exit
-ubnt felhasználó törlése:
configure
delete system login user ubnt
-a web GUI csak a megadott interfészől legyen elérhető pl:
set service gui listen-address 192.168.1.1
-ugyanez ssh-ra is, illetve ssh v2 beállítás:
set service ssh listen-address 192.168.1.1
set service ssh protocol-version v2
commit; save; exit
-DDNS illetve port forward-ok beállítása ha szükséges

Nagyjából ennyi. Ha minden kész, Nmap-al ránézni a publikus IP címre.

[ Szerkesztve ]

Eladó dolgaim: https://tinyurl.com/5n7jmuvj

(#6193) MasterMark válasza rekop (#6192) üzenetére


MasterMark
titán

Ez az nmap mire való?

Switch Tax

(#6194) rekop válasza MasterMark (#6193) üzenetére


rekop
Topikgazda

Egy network mapper, én ezt szoktam használni port szkennelésre.

Eladó dolgaim: https://tinyurl.com/5n7jmuvj

(#6195) Egon válasza MasterMark (#6193) üzenetére


Egon
nagyúr

Port scan, kb. alap az ekitus hekkerek eszköztárában (ezzel indítanak, aztán jöhet a Nessus, esetleg OpenVAS ha infra sérülékjenység vizsgálatról van szó... ;] ).

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#6196) Cirbolya_sen válasza MasterMark (#6193) üzenetére


Cirbolya_sen
aktív tag

jól használható hálózati eszköz leltárra, OS, port, megosztás, ip cím, MAC cím,

Cirbolya_sentinel

(#6197) Bubukain válasza rekop (#6192) üzenetére


Bubukain
senior tag

ez nagyon hasznos így összefoglalva
köszönjük

(#6198) ITcr0wd válasza rekop (#6181) üzenetére


ITcr0wd
csendes tag

Szia Rekop, írtad e iperf3.exe -c 192.168.2.60 -R -P 10 parancsot, köszi! Na, így már kicsit más a leányzó fekvése. Lefuttattam a cat5e hálózatomon, előbb csak simán, majd a párhuzamos kapcsolóval és a végén a reverse mód is be volt kapcsolva:
iperf3.exe -c 192.168.1.100 -p 3334
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 4] 0.00-10.00 sec 1.08 GBytes 928 Mbits/sec sender
[ 4] 0.00-10.00 sec 1.08 GBytes 928 Mbits/sec receiver

iperf3.exe -c 192.168.1.100 -p 3334 -P 10
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[SUM] 0.00-10.00 sec 1.08 GBytes 927 Mbits/sec sender
[SUM] 0.00-10.00 sec 1.08 GBytes 927 Mbits/sec receiver

iperf3.exe -c 192.168.1.100 -p 3334 -P 10 -R
[ ID] Interval Transfer Bandwidth Retr
[SUM] 0.00-10.00 sec 528 MBytes 443 Mbits/sec 237 sender
[SUM] 0.00-10.00 sec 511 MBytes 429 Mbits/sec receiver

Jól sejtem, hogy az utolsó a legéletszerűbb? És vajon a hálózatot lehetne még tovább tuningolni? Mert bár a kábel tudná az 1Gps/125MBs sebességet is, a forrásgép combos, a NAS lehet esetleg a szűk keresztmetszet.

The challenge of hope is to overcome corruption.

(#6199) ITcr0wd válasza rekop (#6192) üzenetére


ITcr0wd
csendes tag

Olvastam valahol,hogy nem elég az ubnt-t "kikapcsolni" így:
delete system login user ubnt

Érdemes törölni az UBNT profilt a HOME könyvtárból is:
sudo bash
cd /home
ls
rm -r ubnt
ls

Fontos, akkor tudod, ha az új felhasználóval SSH-n bejelentkeztél és admin a felhasználó.

[ Szerkesztve ]

The challenge of hope is to overcome corruption.

(#6200) MasterMark válasza ITcr0wd (#6199) üzenetére


MasterMark
titán

Meg esetleg még az UBNT discovery-t ki lehet kapcsolni a wan oldalra.

set service ubnt-discover interface <interface-name> disable

Switch Tax

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.