Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- vrob: Irány a 32 bit: játékprogramok 1994-1995-ben
Új hozzászólás Aktív témák
-
eight
senior tag
válasz
northmahri #27688 üzenetére
Szia,
Load line calibration OFF
CPU spread pectrum OFF
annak a lapnak a többit 400 kürül jól kéne adnia, miket írkál auto-val? -
eight
senior tag
válasz
BRIKLY #27691 üzenetére
Gajra ment fesz-szabájozás is simán csinál ám ilyet (nem pupos egyik kondi sem az alaplapon ?(vagy esetleg megnézheted a tápot is)
elvileg ha értesz hozzá lekaphatod a kupakot és óvatosan megnézheted a hőket nélküle is, volt már olyan hogy elengedett a TIM a kupak alatt.
-
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27687 üzenetére
1, én nem vagyok elektroműszerész, semmiféle ilyen irányú képesírtésem sincs.
2, Már a zx80 elött is és azóta is minden számtek fejlődéssel kapcsolatos technikai dolgot elolvasok, szóval a lexikális tudásom mára egész szépen kikerekedett, de sajna manapság nagyon szegény vagyok, és nincs lehetőségem a gyakorlatban ezeket a dolgokat letesztelni, tehát a fórumon felbukkanó régi tunning mesterek biztosan sokkal többet tudnak nálam ezekről a dolgokról.Az elektromos jeleknél (és bármilyen más jelnél is) van egy olyan hogy SNR,(singal to noise ratio) a jel-zaj arány. Ez így van a FSB adatbuszán a VTT-nél is. Az aktuális SNR-t nagyon sok tényező határozza meg (pl a környezeti tényezők (hő) ), és szükség esetén a feszültség növelésével növelni lehet az SNR-t (tehát a jel aránya a zajhoz képest nőni fog). Az idézett 1.1V szerintem csak a 45nm-es procikhoz tartozó referencia érték, és igazából az a lényeg, hogy 0,4V-os külömbség legyen meg.
A 775-ös prociknál én azt vettem észre hogy egy csomószor nagyobb VTT-vel is el lehet érni a kívánt stabilitást, ahelyett hogy a Vcore-t növelné az ember, ami azért jó mert kevesebb Vcore = kevesebb hő. -
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27681 üzenetére
0,756 vagy 0,805 tök mindegy
nincs még ott olyan nagy zaj hogy az számítana
A ramoknak az 1.94V viszont passz, szerintem a bios csinálja, talán rosszul olvassa ki az SPD-t, de rossz táptól is láttam már auto túlfeszelést, vagy stabilitási problémák voltak és így orvosolták (még mindig nem értem miért az "A" straps-ok az auto beállítás).
Nézd meg hogy az F6-os régebbi bios is ezt csinálja e (korábbit ne tegyél fel, mert nem támogatták a procidat.)
Egyébként ha nem melegszik túl a ram (tehát van rendes hűsítő levegő utánpótlás), akkor nem lesz bajuk 1.94V-on
-
-
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27675 üzenetére
Igen teljesen jók a beállítások, és az is jó hogy visszavetted a feszeket ahogy mondtam. Azért kezdtük újra az egészet, mert te azt mondtad, hogy a GTA4 alap 3.2Ghz-en tök simán fut, viszont az általam mondott értékekkel 3.6Ghz- durván szaggat minden egyes egérmozdításra.
600Mhz-es FSB azon az alaplapon azokkal a feszekkel nem fog menni, ez olyan mintha felemelnéd a géped, és aztán elengednéd hogy hátha fent marad a levegőben.. Tutira nem fog..
Igen ha mégis jó az a 3.6Ghz, akkor visszakapcsolhatóak a VT meg a többiek.
-
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27673 üzenetére
600-as FSB már extreme tunning kategória, esélyed sincs olyasmire abban az alaplapban.
350-400 FSB felett általában már kéne +fesz a NB-nek (MCH), de a te alaplapodban erre nincs lehetőség, ezért kérdéses meddig lehet ott eljutni.
Azok a beállítások jók, de szvsz próbáltuk nagyobb Terminationnal is.
A Vcore-nak 1.35V-ig lehet adni, durva húzás esetén akár többet is lehetne, de azzal a hűtéssel ne adj, ha 1.35V nem elég ilyen "Pici" húzáshoz, akkor ott az alaplap miatt van gond, és nem érdemes a procit kínozni!
Akár a Terminationt is megpróbálhatod 1.3V-al, akkor a ref-et állítsd 0,819-re.Eist, C1e, VT, CPU Thermal Monitor, ezeket mind kapcsold ki amíg nincs meg a stabil végeredményed.
-
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27671 üzenetére
Ok,
Akkor szerintem felejtős a szaggatás dolog, szvsz 3.6Ghz-nek simán jónak kell lennie, ha minden más rendesen működik, akkor jó lesz az amit beállítottunk, két dolog lehet amiért nem enged feljebb, az egyik hogy FSB-wall-os a lap, vagy esetleg van ott egy akkora FSB-lyuk mint a ház (azt hiszem 333-at kértem hogy próbáld meg, és az sem volt jó, szóval lehet hogy meg kéne nézni 350 körül is, csak az a baj hogy ahhoz már szvsz nagyobb MCH fesz is kellene, és azt meg nem tudjuk emelni)
VTT (FSB termination) szimplán az a feszültség, amin az FSB üzemel, de google-éztam neked egyet, és ezt találtam
Szerk.: linket nem olvastam el, szóval ne engem emlegess ha nem korrekt az info
-
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27665 üzenetére
Hali
i3-3200-as szandi 25pénz, és játékban agyba-főbe ver mindent ami árban csak egy kicsit is a környékén van, mondjuk az igaz, hogy ahhoz kell még alaplap is meg ddr3-as memcsó is.
Biztos hogy jobban menne egy tunning alaplapban, de szerintem ne temessük még azt az alaplapot, egy proci és egy alaplap kiismerése hetekig is eltarthat, ne add fel ilyen könnyen.
- mire jutottál egyébként a dolgokkal amiket kértem a szaggatással kapcsolatban, mert azt hiszem ott sem tudtad idő hiányában befejezni a teszteléseket. A + feszek, vagy a kért dolgok kikapcsolása sem segített?
-Egyébként újra megnéztem a képeket amiket küldtél, és észrevettem hogy a lapod biosa nem jól állítja be a CPU-ref-et a procid FSB Termination-jéhez képest. Mondjuk nem volt olyan extreme az OC amit kértünk tőle hogy ez nagyon számítson, de szvsz megér még egy próbát a helyes értékekkel. (pl 1,2V-os VTT-hez 0,805-öt ír, de az a 65nm-es procioknál lenne helyes, egy wolfdale-nél 0,756-ot kéne hogy oda tegyen,)
-
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27656 üzenetére
"Fine CPU Ratio +0.5 beállítással 12.5x a szorzóm"
Elhiszem és lehet hogy a BIOS-ban be is tudod állítani, de a te max szorzód akkor is "csak" 12"FSB-t max 1200 ig tudom állítani"
És mondjuk a keleti pályaudvar is van olyan magas, hogy egy 6 méteres ember is tudna kiegyenesedve sétálni benne."megérné e befizetni egy ilyenre 30 rongyért!?"
Nem, ne költs többet arra a gépre, esetleg ha van rá vevő, add el és vegyél Sandy-s gépet, de 775-be szvsz ne ölj bele több pénzt. Egyébként meg jó gép az, Dual 3,6Ghz+HD5770 még sokáig bőven elég lesz játékra -
eight
senior tag
válasz
törpeharcsa #27648 üzenetére
-
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27647 üzenetére
Szia,
Mivel hogy az G41 az ami FSB wall-os ezért pont hogy a kisebb szorzó+nagyobb FSB nem fog menni, ezért is írtam valahol, hogy szerencsére ahhoz a laphoz egy jó magas szorzós procit választottál
De eszembe jutott még egy-két dolog, este majd megpróbálhatjuk még egyszer újra szájbarágósan, azaz le fogok írni mindent amit be kell állítani
-
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27600 üzenetére
Hali
Ezzel kezdtem a legelején, ime az idézet az első hsz-emből:
"G41 nem szereti tunningot, eleve FSB-wallos a "G" miatt, de az igazán nagy baj az, hogy nem tudunk MCH-nak több feszt adni
, majd meglátjuk mi lesz, kezdjünk mondjuk 3.6Ghz-el......"
- Igen a procid (wolfdale) jobb mint a 4300-as, (kisebb csíkszlesség + kevesebb fesz és hő = jobb hatásfok + nagyobb tuningpotenciál)
- Igen a g31-esek is több FSB-t bírnak.
- Még meg lehet próbálni a nagyobb FSB-t a EIST meg a VT kikapcsolásával együtt is, ha jól emlékszem addig nem jutottunk el, de egyenlőre az eddigieket fejezd be -
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27581 üzenetére
Van lehetőség PS2-es egérre és billentyűzetre?
Ezeket kéne még kipróbálni szépen sorban a biosban, ha valam,elyik nem segitett attól még maradhat azon amire most mondtam, kivéve az utolsót, (ha az sem segit, akkor azt kapcsold vissza Enabled-re):
CPU Thermal Monitor 2(TM2) Disable
szaggat?PCI Latency Timer (CLK) 64
szaggat?HPET Mode 64-bit mode (ezt csak ha windows7 64bit!!)
szaggat?HPET Support Disable
szaggat?Majd mond mi van
-
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27573 üzenetére
OK most akkor nézd meg úgy hogy:
1, 2V a ramoknak,
2, szaggat még? (ha igen tovább 3,-ra)
3, adsz +feszt a Vcore-nak
4, szaggat még? (ha igen tovább 5,-re)
5, FSB-ből vissza veszel (mondjuk 15Mhz-et)
6, szaggat még?Szerk.: ÁÁÁÁÁlj
nem azt mondtad hogy 3.6Ghz-en szaggatot, de alap 3.2Ghz-en minden ok volt? most mi a helyzet?
-
eight
senior tag
válasz
molnarpeter #27564 üzenetére
Én is
-
eight
senior tag
válasz
molnarpeter #27562 üzenetére
Még akkor is ha tuningolsz?
Kingston DDR2-es PC6400-asok mindig mennek egy kis túlfesszel 900-at, az 1066-os Kingston DDR2-es ramokon csumi ugyanazok a chip-ek vannak mint a 800-asokon, csak rátesznek egy kis hűtést hogy ne menjenek tönkre, és ráírják hogy 2.2V-vel járasd őket.
Egyébként pont azért szóltam neki, hogy nézze meg 600-on, hogy kizárhassuk ezt a hibalehetőségetSzerk.: a mondat második része még akkor nem volt ott
-
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27553 üzenetére
300FSB-nél is van 2-es szorzód, te magad mondtad, egy teszt erejéig ki lehet próbálni azzal is.
Már megbeszéltük hogy semmit sem hagyunk auto-n még akkor sem ha az auto érték láthatóan jól beállítja. Nem véletlenül hívjuk a manuális beállítást "fixálás"-nak!!Egyébként nem hiszem hogy a ramok lesznek, inkább az SB-re gyanakszom, nézd meg hogy 3.3Ghz-en is jelentkezik e a dolog.
-
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27543 üzenetére
Én úgy vettem észre, hogy a GTA4-nek prociból semmi sem elég, legalábbis én pont azért nem játszottam még végig egyik IV-es epizódot sem, mert sajna nincs még olyan gépem amin a számomra minimum elfogadható 80-100PS-el elmenne. (hiába vettem meg, és egyébként el is kezdtem, de nem tudtam élvezni
) (szerk.: és medium-on meg nem vagyok hajlandó
)
A jelenség amiről beszélsz az valamelyik hardvernél vagy throttle ,vagy túlzottan sokszoros hibakorekció (pl USB-nél is lehet!). Eltüntetéséhez (feltételezve hogy a táppal és a hőkkel minden rendben van) vagy vissza kell venni valaminek a sebességéből, vagy több feszt kell odavágni. PL. próbáld meg a ramokat 1.8V@800Mhz-en hogy akkor is megtörténik e.
Easytune hasznos tud lenni bizonyos dolgok kipróbálásához, de a vele járó stabilitási problémák miatt nem közkedvelt a használata, és szvsz nem is lehet addig eljutni vele mint BIOS-ból.
-
eight
senior tag
válasz
BRIKLY #27509 üzenetére
OK, bocs hogy ritán válaszolok, de csak néha tudok leülni a gép elé
Sima google-ös keresés eredménye elsőre!, de szvsz egy kis erölködéssel simán találnék sokkal jobbat is.
Biost mindjárt nézem:
MB Intelligent Tweaker(M.I.T.)
- HT Link Width
- HT Link Frequency
- CPU Clock Ratio
- CPU NorthBridge Freq.
- CPU Frequency(MHz)
- PCIE Clock(MHz)
- VGA Core Clock(Mhz)
- Set Memory Clock
- Memory Clock
- DRAM Configuration (szokásos finomhangolós almenübe visz)
- DDR2 Voltage Control
- CPU Voltage Control -
eight
senior tag
-
eight
senior tag
válasz
BRIKLY #27499 üzenetére
Nekem nem tetszik,
A HD2100-ban csak UVD 1 van, VC-1 + H.264 sima dekódolásán kívül mindent a proci fog csinálni, mai játékok pedig inkább diafilm-vetítésre fognak hasonlítani. Nem tudom mire kell a onboard video, de ez szvsz csakis webezésre lesz jó, semmi másra.
Én további spórolást javaslok
-
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27478 üzenetére
hmm, kicsit utánna próbáltam keresni,
Manapság R.G.B nem gyorsít sokat, 5-6 ével ezelőtti gépekben még sokkal többet jelentett. Elvileg a turbo a leggyorsabb fokozat. Olyasmi mint régen az NVIDIA LINKBOOST volt.
Szerk.: elöző hszben rosszul linkeltem a gpuz-t amivel látod hány MHz-en megy a 5770-en
-
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27478 üzenetére
szívesen
R.G.B simán kicsit túlhajtja a video magot-t meg a video memcsót (5-10%). Őszintén megmondom fogalmam sincs hogy ez mükszik e a te 5770-edel vagy sem, ki kell próbálni[link]
Szerk.: Az én tapasztalatom az hogy az Extreme 266Mhz felett nem szokott stabil lenni
-
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27464 üzenetére
Jól írtad le mit jelent a CPU limit, de ezekből az adatokból az nem igazán látszik (A Video Memory Usage 77%, csak azt jelenti, hogy az 1GB video ramból mennyi van használva.) De igen a GTA4 egy konzol port, PC-n eléggé optimalizálatlan és szinte mindig CPU limites, az egyike a nagyon ritka kivételeknek.
Én azt hittem úgy teszteltünk hogy energitakarékos dolgok ki voltak kapcsolva, de már mindegy
-
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27446 üzenetére
Igen a teljes stressz-tesz az állítgatás után jön és elég egyszer megcsinálni fél évente. Minél kevesebbet kínzod a gépet, annál nagyobb lesz az élettartama az alkatrészeknek.
Furmarkot azért ajánlottam, mert sokszor előfordul hogy a proci felhúzása után annyival megnő a hő a házban, hogy a VGA hőjével eggyütt már nem is birja a rendszer az elért eredményt, márpedig játékok közben a VGA általában teljes gőzzel üzemel. Mi értelme van beállítani egy túlhúzást, ha azt a teljes rendszer utánna nem klépes elviselni? És nem kell 6 óráig furmarkot futtatni, az egy vagyon pénz villanyszámlában
, és 1 óra alatt simán kijön ha hő gond van
-
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27444 üzenetére
300-as FSB-nél időzítések visszvátele értelmetlen 1 fps-t nyernél kb 4-4-4-12 vel szóval jó az úgy ahogy most van.
Igen mehet a mostani rambeállításokkal a turbo
, esetleg vissza kell majd menned 2.0V ha nem stabil, bár a turbo az inkább MCH függő dolog, azt meg ugye azon a lapon nem tudjuk birizgálni
Jó az a lap amit vettél, nem kell elszomorodni, nem egy tuning lap, de szerencsére jó magas szorzós őrocit vettél. Majd ha veszel egy jobb monitort, akkor már úgyis nagyobb felbontásban fogsz játszani, ahol is majd már nem a proci lesz a szűk keresztmetszet. Jó sok ideig nem lesz még bajod azzal a 3.6Ghz-el
Szerk.: Az egyik hsz-emben irtam viszont hogy arról gondoskodnod kell hogy a hátulja szabadon legyen a gépnek, arra azért próbálj törekedni, hogy nehogy megrekedjen ott a tápnál a kiáramló forró levegő, mert chieftec vagy nem, ha tűzforrón üzemel állandóan, nagyon hamar el fog öregedni.
-
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27435 üzenetére
IBT 10 kör alatt ki szokta pörgetni a max hőt. A Prime blend az már más tészta, ram-állítgatás alatt persze ok a 10-15 perc, de amikor megvan a végleges túlhajtás, akkor bizony be kell ruházni egy min 6 órás Blendre, nekem volt olyan hogy az 5. órában írt ki hibát Egyébként én még szokam olyat is csinálni, hogy 1 órán át futattom a blend mellett a FURMARK-ot is, mert ha a kettő együtt lefut, akkor bizony egyrészt tutira rendben van a táp is, másrészt meg a legdurvább nyári ezer fofkos kánikulában sem lesz stabilitási probléma (nyáron melegbe azért szvsz soha ne IBT-z vagy furmarkozz, az már tényleg felesleges és veszélyes kínzás )
Szerk.: hát ennyi akkor, .. nagyon szívesen
-
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27433 üzenetére
Sajna akkor igy most azt kell mondanom, hogy a G41 lesz a hunyó, tovább nem érdemnes, mert azzal a cooler-el nem fogod lehűteni
Ahogy az elején is mondtam néha ezek nagyon hamar FSB-wallosak.
Menj vissza a stabil 3.6Ghz-hez,
- Vcore mehet vissza 1.3V-ra
- Ramok mehetnek 2.0V-on 900Mhz-re
- Termination mehet vissza 1.2V-ra
- CPU ref mehet vissza autoraAztán kezd el visszavenni a Vcore-t a legkisebb lépésekben, és nézd meg hogy mennyi a legkevesebb fesz amivel stabil marad a prime-blend meg az IBT, egyrészt kisebb lesz a hő, meg ugye a fogyasztása is csökkenni fog a gépednek.
Aztán ramokat is megnézheted hogy a 900Mhz 1.9V-al is stabil e, azon is nyersz pár wattot. (egyébként azt sem mondtad, hogy akkor turbo-n stabil volt?)Sajnálom hogy csak ennyi sikerült, a proci tényleg bir simán 4Ghz-et, azért ne add fel, mert lehet hogy nem is az alaplap nem bírja hanem én vagyok béna
, a 333Mhz-nek azért sikerülnie kellett volna
Szerk.: lehet hogy valaki aki nagyobb tudású nálam, tud majd segíteni
-
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27428 üzenetére
újraindul, vagy kék halál?
833Mhz 2.0V még bőven jó, ne foglakozz vele, (elöző hsz-edbeli kérdésedre válaszolva 900Mhz-en nem lett és nem lesz semmi vajuk 2.0V-al, csak tunning közben nem rakunk be feleslegesen még egy ismeretlen tényezőt az egyenletbe, azért tartjuk őket a gyári 800Mhz körül)
Még több feszt neki a procinak 1.3250 egészen 1.34-ig
-
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27426 üzenetére
CPU REF-et akkor hagyjuk autón,
A memcsiket 800Mhz-en vagy kevesebben (most tényleg tök mindegy hogy 750 vagy 800, csak találjuk meg hogy értelmes hőn és feszen mennyit megy max a proci, aztán majd foglalkozunk a ramokkal meg a többivel)
Szóval ha hő rendben van a megemelt Vcore-ral, akkor nézzük meg a 333-at (2A)drukkolok
-
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27423 üzenetére
Tudom hogy a REF rendben van alapból, az első intsrukcióknál írtam is hogy maradhat autón, azért figyeld nem e ír oda valami hülye értéket.
A 333 Mhz az igen, mert arra gondoltam, hogy át kéne lépni azt a "sötét részt" ott
Lehet hogy 333-nál már más MCH-latch-ekkel fog dolgozni a lap, nem mennék bele a részletekbe ha nem fontos, a lényeg az hogy egy próbát megér, hátha elindul, A ramok sebességére figyelj, hogy hogy változik, ne nagyon menj egyenlőre 800Mhz fölé ahogy megbeszéltük.
Vcore: lehet, azért mondtam hogy hő felügyelete mellett adhatsz még neki egy csipetnyit.
Szerk.: egyébként simán előfordulhat, hogy 333Mhz beállítása után nem fog elindulni a lap, ne ijedj meg!, csak reset-eled a biost (van egy jumper az alaplapon: CLEAR CMOS).
-
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27419 üzenetére
Standardon teszteltünk eddig, Extreme meg ilyenek szóba sem jöhetnek, majd ahogy írtam, nézd meg hogy turbo-val stabil e.
A System Memory Multiplier (SPD) állítsd be hogy ne menjenek a ramok 800Mhz felett. Ezt szvsz mát kb 5-ször leírtam minimum. Nem auto-zunk semmivel amire értéket mondok
-
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27416 üzenetére
Légyszi próbáljuk meg 333Mhz-et, bár nem igazán értem hogy kaphatsz 2.00-as szorzót 266Mhz-nél
A ramoknál csak arra figyelj hogy ne menjenek 800MHz felett, az egyszerű mert a második szám kiírja neked hogy hány MHz-val megy a beállított értékel, ne 900Mhz legyen hanem 800 körül
Robust cuccról nem írtam semmit, az legyen az alap beállítás (auto?)
CPU ref-et fixáljuk 0,804-en vagy a legközelebbi értéken.
Vcore-nak adj még egy picit 1.3125, de teszteld le a hőket.
Ha a hők rendben vannak, de nem stabil, akkor próbáld meg 1.3V-os terminationnal és 0,871-es CPU ref-fel, és mond hogy mi volt -
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27416 üzenetére
Bocsi a csak nagy építkezésben vagyunk
Szóval nézzük meg hogy stabil e turbo-ban, és akkor lehet hogy azok a multiplier számok is változnak. Egyébként most már rákerestem google-ben is erre a lapra, és mások is 2.66C-ről meg olyanokról írnak amit én is találtam a biosodban, szóval kezdem nem érteni mi történik ott.
-
eight
senior tag
válasz
darál0w #27411 üzenetére
Mester nem tudod véletlenül hogy a Standard érték a Performance Enhance-nél az most a C vagy a D?, mert soha életemben nem láttam még ilyen lapot
, És nem furcsa hogy standard-on van, a többi gigabyte lapnál nem turbo a gyári straps beállítás, vagy mivel hogy nem lehet MCH feszt állítani ezért le lett véve, mert nem bírná? (a biosban egyébként a turbo-t mutatja auto-alapnak)
-
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27410 üzenetére
Jó reggelt
A biosfile-ban ezek vannak
Auto Selectable
2.00C Non-Selectable
2.66C Selectable
3.33C Selectable
4.00C Selectable
1066C Non-Selectable
1333C Non-Selectable
1600C Non-SelectableSzóval nem nagyon értem
Esetleg tudnál egy képet csinálni arról hogy mit látsz amikor választasz?, (mert ahogy a mester is írta 1,5 az újdonság lenne)
Szerk.: a felső képen alulról felfelé az 5. sor
-
eight
senior tag
válasz
PH-User #27407 üzenetére
Tudom hogy már most is rendesen minuszban lehetsz vele, de esetleg szedj le még egy hangyányit az árából, vagy hírdesd meg máshol is.
Nézd a jó oldalát, nemsokára lesz egy klassz új géped, (amire pl nekem még optimistán is nulla az esélyem). A jó kis K-s procid már meg is van, mondjuk én bizti Z68-as alaplapot vennék inkább ha már új architechturába fektetném a pénzt.
-
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27404 üzenetére
Nem viccből irtam ám le vagy 10-szer azt a 2.66-os szorzót, ha nem hiszel nekem és még mindig 3.0-as szorzót használsz (amivel már 300-as FSB-nél is 900Mhz-en mentek a VALUE 800-as ramjaid), akkor 320-as FSB-nél már 960-on hajtottad őket. Hiába Kingston, az nem tuning ram, még ha nem is fog elpukkanni ennyitől nem biztos hogy bírja azt a sebességet.
A legrosszabb amit tehetsz hogy csak egy részét fogadod meg a tanácsaimnak. Egyrészt veszélyezteted a zsír új gépecskédet, másrészt meg segíteni sem tudok mert más történik mint amire számítok, pedig én csak jót akarok nekedSzerk.: Na mind1, remélem azért sikerül és elégedett leszel az eredménnyel, holnap majd esetleg folytatjuk, feszeket is probálgathatod alacsonnyabban, 3.6-hoz szvsz pl nem kell 1.3V-os Vcore, de a többit is inkább 3.8-hoz mondtam..... Jó éjt, sok sikert
-
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27404 üzenetére
Hali
Akkor most visszatérve az egyik régi kérdésemre hány MHz-en mennek a ramok 300-as FSB-vel?
Szerk.: 775-ös prociknál ne foglalkozz vele hogy a proci 50-60-70 vagy akárhány fokos mert szó szerint köze nincs a valósághoz, csak azt lehet tudni hogy a maximális hőmérséklettől, (aminek az értéke más és más minden egyes procinál és csak annyit lehet tudni hogy mondjuk a te esetedben valahol 70-80C környékén lehet), szóval hogy attól a pontol amit nem akarsz megközelíteni, éppen miylen messze jársz, Az a fontos hogy 20-30C-nél ne menj közelebb a nullához, és maximálisan biztonságban vagy
-
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27390 üzenetére
ahh, Péntek van, holnap nincs ovoda szóval gyerek 10 után fekszik le, legközelebb kb este 11-kor leszek szabad
Majd valamelyik mester biztos segít ha elakadnál, amíg rendben van a hő és nem mész nagyon feljebb a feszekkel, vagy nem adsz meg túl magas Mhz-t a ramoknak, addig nem tudsz kárt tenni az új gépedben, nyüstöld csak nyugodtan.
-
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27387 üzenetére
Hátul ne legyen fal
, azt old meg valahogy, legalább 20cm szabad terület kell, és hogy ott (mondjuk a szekrény mögött) felfelé el tudjon szálni a forró levegő (ez a tápod hosszabb életének titka is), és ...
Ha a házban csak egy venti van, akkor nem a friss levegőt szívjuk be, hanem a meleg levegőt fújjunk ki minél előbb, mert a beáramló levegő bent úgyis kitágul, és azt kell gyorsan kivezetni mielőtt még huzat hiányában forró gócpontok alakulnának ki. (próbáld ki újra, a friss levegő beszívás egy ideig segít, aztán amikor forróra fordul a helyzet, már nem lesz sok hatása)Szerk.: én is csak hátra a táp alatt és fent a táp mellett tolom ki a levegőt, és igazából a hátsónak van a legnagyobb hatása a hőre, de a beszívást a természetre bíztam, pedig nem kímélem a gépet
-
-
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27383 üzenetére
Ahogy darál0w mester is mondta, most ne foglalkozz vele, ahogy már többször is írtam a végén majd finombeállításként be lehet lőni mit bírnak max-ként, és játékban kb semmit sem fogsz érezni 5-5-5-18 és 4-4-4-14 között.
Tedd csak nyugodtan őket 2V-ra és csak azt derítsük ki végre, hogy hol kezd el instabil lenni, meddig tudod emelni az FSB-t azokkal a beállításokkal amiket írtam. Már azt is többször írtam, hogy a hő teljesen jó, ráncigáld csak meg a bajszát, azért van
Szerk.: Olyan nincs hogy te mond meg mi legyen a ram szorzó, biztos hogy választanod kell különböző lehetőségek között, a kérdés az hogy tényleg van e kedvezőbb mint 2.66.
-
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27374 üzenetére
Értem én hogy tudsz rajta változtani, de kisebbet is be tudsz állítani, mert letöltöttem a biosodat, bele néztem, és 2.66 volt a legkisebb. (egyébként 2.66 milyen betűt ír? C-t vagy D-t?)
Ha mindenfélét lehet állítani, akkor valamit én nézek el, légysz mond meg melyik a legkisebb ram Mhz amit be tudsz állítani 300-as FSB-nél?
A ramoknak 2.0V tutira biztonságos, semmi baja nem lesz egyik modulnak sem +0.2V túlfesztől, esetleg majd feljebb megyünk hogy bírják e a 4-4-4-14-et, de az még a jövő zenéje.
-
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27369 üzenetére
A hő bőven jó,
-Milyen felbontáson használod a játékokat?, mert attól függ hogy érdemes e tovább menni.
-Igen ,az a proci simám megy 4Ghz-et, de a túlhúzás nagyban függ az alaplaptól is.
Két oldalasak a modulok (minkét oldalán van jóság)? Egyébként 4Gb ramhoz már igazán elkéne egy kis +MCH fesz, és sajna pont az nincs azon az alaplapon
Megérzésem szerint azért 310-320-ig el kéne jutnunk, ahol is majd bele fogunk ütközni a g41 FSB falába, de majd meglátjuk, a GTA4 kivételével Dual-3.6GHz is bőven elég a legtöbb játéknak, szóval azt te tudod mi a cél.
Szerk.: Amig nem mész az általam írt feszek fölé, addig nyugodt lehetsz, attól nem fog tönkremenni sem a proci sem a ram, csak tényleg ne hagy semmit auto-n amire írtam értéket.
-
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27371 üzenetére
A ramok gyárilag 1.8V-osak, de ha több feszt adsz nekik, akkor tovább lehet húzni őket. Azért mondtam 2.1V-ot, mert azzal még a legrosszabbak is bizti elmennek 5-5-5-18-an 900-950Mhz-ig, ami már 350-es FSB-t jelentene, szóval a g41 miatt nem akartam hogy a ramok legyenek a szűk keresztmetszet.
A baj viszont az, hogy túlfesszel már sokkal jobban melegednek is, és a hűtés hiánya az életartam rovására mehet. A 2.0V még biztonságos, esetleg egy van otthon egy venti akkor 5V-ra rádugva rájuk irányíthatod. Annak nem lesz hangja, és szvsz nálad a min 2.66 szorzó miatt a ramokon fog múlni hogy meddig tudod majd húzni a procit.Szerk.: Először tapasztaljuk ki hogy 2.0V-on meddig stabil a rendszer, aztán utánna lehet majd a részletekkel is foglalkozni
-
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27367 üzenetére
Szia,
írtam hogy memcsókat 2.66-ra állítsd (igazából kisebb kéne, de sajna azon az alaplapon valami bünti miatt a 2.66 a legkisebb)
Termination jó 1.2V-on, csak azért írtam 1.25-öt , hogy elsőre lőjünk fölé, azt majd visszaveszünk a végén ha lehet.
Reference egyenlőre maradhat AUTO-n szvsz nem fogunk addig eljutni hogy manual kellene.
Ramok is jók 2.0 Volton, bár (2.1V-2.2V-on messzebb jutnánk. (mondjuk oda már sajna ramhűtés kellene). Igazából most azt kéne kitapasztalni, meddig tudjuk az FSB-t emelni, aztán majd el kell kezdeni a ramoknál finomhangolást (ha ott lesz a szűk keresztmetszet).
a Hő tökéletes, most egyenlőre IBT felejtős és térjünk át a Prime95-re (amikor indul Cancel és utánna az advanced menüben kapcsold be a Round off Checking-et). Most indíthatod a Option -> Torture Test -> Blend-el.
Kis lépésekben haladj FSB-én, és utánna minden beállítást tesztelj le 15 perc blend-el, addig emeld FSB-t amíg le nem áll hibával a blend. Ha megvan a pont ahol már hibázik, akkor vegyél vissza 10 MHz-et az FSB-ből és mehet rá 10 körös IBT majd egyből utánna 2 óra blend. Ha lefut akkor majd megyünk tovább
-
eight
senior tag
válasz
joker1220 #27352 üzenetére
Na
Ezeket telepítsd légyszi ha még nincsenek meg.
A coretemp nevű programban menj bele a options -> settings-be, és az utolsó advanced fülecske lapján az elsőt kapcsold be (Display the distance....)A legfrisebb bios (F9) ha F6-nál régebbi van fent, ha F6 fent van akkor nem fontos, csak ajánlott.
10 körös IBT lefut e, és milyen hőt mutat közben a coretemp?
IBT alatt (terhelés alatt) mennyit mutat a coretemp nevezetű progi a VID rublikában?
Ha a hő 25-30C felett maradt az IBT végére is, akkor ok, ha nem akkor megállunk és csinálni kell valamit a hűtéssel, mert amire végzünk akkorra is 20C felett kell maradnia minden esetben.G41 nem szereti tunningot, eleve FSB-wallos a "G" miatt, de az igazán nagy baj az, hogy nem tudunk MCH-nak több feszt adni
, majd meglátjuk mi lesz, kezdjünk mondjuk 3.6Ghz-el:
CPU Host Clock Control: Enabled
CPU Host Frequency(Mhz): 300
PCI Express Frequency(Mhz): 100
System Memory Multiplier (SPD): 2.66 (nincs kisebb)
CPU Vcore 1.3V
CPU Termination: 1.25V
DRAM Voltage 2.1VMajd mond mi történik...illetve ha tudsz, akkor légysz lőj egy-két képet biosról
SZERK: már csináljátok darál0w-al:
akkor bocsi
-
eight
senior tag
válasz
BRIKLY #27326 üzenetére
400W-os Deer-el nem fog menni az erősebb VGA, hidd el nekem, tételezzük fel hogy én is elhiszem neked, hogy nincs semmi baj a Codegen meg a Deer tápoddal és soha nem fogják leégetni a gépet, de viszont akkor te is hidd el nekem hogy nem fogják bírni a komolyabb VGA-t.
Tudom hogy pénzkidobásnak tűnik, mert semmi látható jele nem lesz a változásnak, de fektess bele egy normális tápba mielőtt tovább fejlesztesz, az később is jó lesz majd, és ha VGA-t veszel először, akkor még az sem biztos hogy nem kapcsol majd ki a géped egyből mikor megterheled a VGA-t egy játékkal. -
eight
senior tag
-
eight
senior tag
válasz
BRIKLY #27270 üzenetére
Én is tudom hogy már sokkal jobbak mint régen, sőt szvsz egyszer pont itt posztoltam egyet ez ügyben, de képzeld el, hogy szegénynek leég az egész gépe, mert az Ö monjuk egy ganaj cuccot fogott ki?
Akkor majd ha egy internet kávézóból jön be mérgesen és szomorúan hogy nincs gépe, mit fogsz mondani neki? -
eight
senior tag
válasz
Csokiii #27236 üzenetére
Az a baj,hogy abban alapban viszont nem látok tuning lehetőséget. A legtöbb amit tehetsz, hogy szoftveresen tuningolod, de ne várd hogy nagyot tudsz majd előre lépni, sajna valószínűleg már elég kis növekedés után is instabillá fog válni.
Nem tudom hogy a CD-n kaptál e valamilyen OC progit, de a clockgen-el elvileg egy darabig el kell hogy juss, csak arra figyelj hogy a AGP/PCI fixálva legyen 66/33-on.
A ramoknak adj +0.2V-ot a biosban, aztán kezdetét veheti a kinzásAz alaplapodnak megfelelő clockgen-t linkeltem, amikor megvan a végső FSB, ajkkor csinálj egy sima txt file-t notepad-al (mondjuk oc.ini), és tedd ezt bele:
[CG-ICS952607]
FSB=210 (ide a legnagyobb stabil fsb-t kell beírnod)
AGP=66
stb.... mindent amit beállítottálés indits el indítópultból egyszerűen a clockgent így:
CG-ICS952607.exe -file=oc.iniŐszintén mnegmondom, fogalmam sincs hogy ezzel mire fogsz jutni, ha mükszik akkor elvileg azért 150Mhz-es emelésnek minimum sikerülnie kell, de sajnos az a lap híres arról hogy bizonyos memcsikkel 220fsb felett furcsa videójel hibákat produkál.
Igazából én a SetFSB progit jobban "szeretem" (ha a szoftveres húzást szeretni lehet egyáltalán), de annak csak az eredeti verziója engedi a túlhajtást, a simában csak nézelődni lehet. -
eight
senior tag
válasz
BRIKLY #27219 üzenetére
Nem segített darálow már egyszer neked? vagy az egy másik gép volt?
Miért nem segít?, pedig Ő aztán nem az a "nemsegítek" fajta?milyen feszeket? milyen gépről van szó pontosan?
Szerk.: küld el privibe configod, most szunya mert gyerek kifárasztott mára rendesen, majd holnap este megnézem
-
eight
senior tag
-
eight
senior tag
válasz
danilow #27161 üzenetére
Ez nem így működik.
Adott videokártyával adott játék adott felbontáson megy valahány fps-el. Ha a kérdéses szituációban nem a videokártya a szűk keresztmetszet, (tehát ha a videókártya még több fps-el is simán ki tudná rakni a játékot, csak éppen a proci nem tudja gyorsabban "utasítani" hogy mit is kéne megjeleníteni), akkor a gyorsabb (túlhajtott) procival (abban a játékban azon a felbontáson és azokkal a beállításokkal!) addig több és több fps-t fogsz kapni amig el nem éred a videokártya maximális teljesítményét, (és akkor már a videokártyát kell majd túlhajtani
). A nyert sebességnövekedés lehet 1-2 ,de akár 10-20 fps is, szóval minden szituációban más és más.
Érdemes megjegyezni, hogy az esetek lényegesen túlnyomó töbségében, inkább a videókártya szokott a szűk keresztmetszet lenni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Akciófigyelő: 30% kedvezmény az Earfun új fejhallgatójára
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Óra topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Politika
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Battlefield 7
- Eredeti játékok OFF topik
- Oázis Computer - Prohardver nyereményjáték egy Acer gamer monitorért
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- Intel Core I3 9100F Eladó!
- AMD Ryzen 5 5600 - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core Ultra 9 285k /// Teljesen ÚJ // Üzletből, számlával és 2 ÉV Garanciával
- Intel Core i7-6700K 4-Core 4GHz LGA1151 (8M Cache, up to 4.20 GHz) Processzor
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix B550-F Gaming Wi-Fi II Alaplap + Ryzen 7 5800X3D Processzor!
- Samsung Galaxy A15, 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Huawei Watch GT2, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest