Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• BonFire

veterán

válasz cigam #3410 üzenetére

"De azt nem értem miért nekem kell "stratégiát" (jelentsen ez bármit") készíteni."

Azért, mert különben nem fogsz vele egyről a kettőre jutni, nem fogsz haladni, és elpocsékolsz tíz évet, anélkül, hogy bármit is tanultál volna. Ebből kifolyólag:

"Egyszerűen csak megkönnyíti a hobbim/munkám, mert el tudom olvasni a kézikönyvet/web oldalt"

Nem fogsz tudni megérteni záros határidőn belül kézikönyvet, weboldalt. (Ezek szerint mégis van célod vele.)

"Szóval ez inkább egy új hobby, sport."

A hobbihoz nagyon sokat kell tudatosan tanulni; a sportot sem lehet terv nélkül csinálni. Egyszer elhatároztam, hogy futni fogok, és minden előképzettség nélkül lementem a futópályára, és lenyomtam rajta 4 km-t. Aztán olyan szinten ment tropára miatta mindkét bokám, hogy a nyár hátralévő részét táppénzen töltöttem sántikálva. Ha lemégy a konditerembe, rengeteg mindent kell egymással összefüggésben megtanulni, nem lehet csak úgy random rángatni a súlyokat ész nélkül, mert egyrészt elmarad a fejlődés, másrészt roppant sérülésveszélyes is.

"Szóval ez a stratégiázás nem alkalmazható rám, mert még időbeli limit sincs."

Amint fentebb írtam, akkor nem is fogsz vele haladni. Weboldalt el lehet olvasni Google Fordítóval is, a gépkönyvet nemkülönben, mert általában megtalálható a neten digitális formában.

"Ahhoz nem kell stratégia, hogy az általánosan használt 4-5 ezer szót megtanuljam."

Fentebb írtam (nem úgy tűnik, hogy megértetted volna, ezért is gondoltam, hogy el se olvastad...) hogy az egyszerű szavakkal önmagában nem mégy sokra. Ebben a 4000-ben benne kell lenni a leggyakrabban használt igéknek is. És fájó dolog, de a leggyakoribb igék mind rendhagyóak. Az alszik, iszik, megy, felébred, a létige, kezdődik, hajlik, vmé válik, harap, fúj, vérzik, hoz, épít, robban, elkap, választ, vág, ás, csinál, rajzol, álmodik, vezet, eszik, esik, etet, érez, harcol, keres, repül, megbocsát, elfelejt, fagy, kap, szerez, ad, hall, rejt, tart, fáj, őriz, térdel, tud, fekszik, vezet, hajlik, otthagy, világít, elveszít, készít, ért, találkozik, hibázik, felülír, fizet, bizonyít, tesz (vmit vhova), olvas, lát, mond, keres, elad, küld, beállít, ráz, borotvál, ragyog, szarik, lő, mutat, zsugorodik, kussol/bezár, énekel, ül, gyilkol, csúszik, szagol, betűz (betűket), önt, hasít, lop, bűzlik, leég, esküszik, tép, mond, gondol, meglök, dob, ébred, visel/hord, integet, sír, győz, ír stb. Mondjuk a 100 leggyakoribb ige három formája, az már 300 szavas szókincs, de ebben még semmiféle más nyelvtani elem nincs benne.

Elkezdheted tanulni a 100 leggyakoribb főnevet is. De mi alapján választod ki, mely az a 100 leggyakoribb? Bármit is csinálsz, valamilyen módszer szerint szelektálnod kell. Nos, ezt a válogatást megteszik helyetted a tankönyvek (milyen érdekes, nem?). Ja, vigyázni kell, mert vannak rendhagyó többes számú főnevek, amelyeknél külön meg kell tanulni az alakjukat többes számban. Aztán vannak olyan főnevek, amelyeknek kizárólag többes számú alakja létezik (olló, nadrág, zokni, kesztyű), aztán vannak olyanok is, amelyeknek egyáltalán nincs többes száma ellentétben a magyarral (bútor, poggyász).

Tegyük fel, hogy bepakoltál az Ankiba 4000-5000 szót (ami megjegyzem, a beginner A1 szinten irreális cél, míg egy egyszerű alany+állítmány mondatot sem tudsz felépíteni, ugyanis a szükséges nyelvtani összefüggéseket még nem érted. Mondjuk megérted, hogy "Süt a nap." vagy "A kutya ugat.", de ezt kérdő formába hogy teszed? Mi van a személyes névmásokkal? Egyes és többes számban. A létigével? A birtokos névmásokkal? A nyelvtani nemekkel? Az elöljárószavakkal? A vonzatos igékkel? (get up, get down, get over, get used to, get across, get along, get around, get away, get away with, get by stb. Amint látod, ugyanaz az ige a vonzataival totál mást jelent, amelyek jelentését sehogysem fogod tudni kikövetkeztetni, csak úgy, ha megtanulod őket egyenként. Amint írtam, a get vonzatait a SZTAKI szótár 25 oldalon! keresztül taglalja. Ugyanez a helyzet a "take"-kel is.

Much or many? Few or little? Agyfaszt kapsz, mire megtanulod, melyik főnév megszámlálható, és melyik megszámlálhatatlan, ugyanis nincs benne logika. A megszámlálhatatlanok egyes számú formában használatosak, és nem mindegy, hogy much vagy many (sok), illetve few vagy little (kevés) jelzőt vonzanak.

Tehát a különálló szavak magolásának kontextus (szövegkörnyezet nélkül) totál semmi értelme. Az Ankis cikkekben milliószor le van írva, hogy angol szavakat kifejezésekben kell tanulni, különben céltalan. 10 évet elszöszmötölsz, mire rájössz, hogy rossz volt a módszered, és elhatározod, hogy most már tényleg megtanulod a nyelvet, és amikor elkezded tanulni tudatosan, akkor a megtanult szavak viszonylag könnyűek lesznek, de a beszédben mindig meg fogsz torpanni, mert szóbehelyettesítéses fordítgatás lesz belőle.
    5000 szóval kábé mindent ki tudsz fejezni, amire mondjuk egy turistaként szükséged van. Minden azonban önmagában kutya fülét se ér, ha nem tudsz belőlük értelmes mondatokat alkotni. És míg nem tanulod meg a nyelvtani szerkezeteket is, addig azt se fogod érteni, amit neked mondanak. Fentebb írtam, hogy 7 nyelvi skill van, és abból csak 1 a szókincs. Mind a hetet egyidejűleg fejlesztened kell, különben semmit sem érsz a szókinccsel önmagában. Mivel nem tudsz mondatokat alkotni, nem is fogod őket gyakorlatban használni, ha meg nem használod, akkor el is felejted, Anki ide vagy oda. És akkor majd levonod belőle a következtetést, hogy a program nem jó.

"Programot meg azért próbáltam volna ki, mert ha hosszútávon nem jön be pénzkidobás volt az a 9k."

Márpedig nem fog bejönni, ha kizárólag szavakat tanulsz önmagukban! Ennyi erővel bele se kezdj. De azt is leírtam, hogy van desktop alkalmazás, és abban kell dolgozz. Igen, mobiltelefon előtt is tudtunk ankizni méghozzá desktopon. Leülsz a gép elé, és ankizol 10-20 percet naponta.

Ennyit dióhéjban. A többi a te dolgod.

Új hozzászólás Aktív témák