- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
-
LOGOUT
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
need
addikt
válasz
Borisz76 #74599 üzenetére
minden tiszteletem a tied meg a Rick4 úgy alakult hogy került egy SSD kaptam ajándékba..
a sz.gépbe nem tudom betenni mivel már ott is van kettő..
Így hát bepattintottam a nasba..De most megált megint a tudomány..
Van két meghajtóm
Nincsenek megosztott mappáim..
nekem úgy rémlett hogy a rendszer amikor feltelepül akkor létre hozza a mappákat..! -
Borisz76
nagyúr
Tedd be a HDD-t.
Ha felajánlja a migrálást akkor klikk-klikk és mehetsz tovább.
SSD felesleges...a NAS-ba !
Ha javasolhatom :
PC : SSD-vel szerelve : rendszer + programok.
NAS : HDD-vel szerelve : film, képek,zene, játékok , privát cuccok.
Külső USB-s HDD : Biztonsági mentés a fontos dolgokról.
Felhő : Biztonsági mentés a fontos dolgokról. -
Rick4
félisten
-
Rick4
félisten
DS11 sincs, DS200+ sincs, vagy ha lenne, akkor ezek nem syno nasok, ezeket pontosítsd.
SSD gyakorlatilag felesleges, egy sima vinyó átlépi a Gbit hálókártyán áttolható sebességet, azaz ninc sminek gyorsabbnak lenni, a rendszer működését meg a proci sebessége, ram mérete és sebessége befolyásolja. -
need
addikt
Sziasztok..
Akadt egy kis problémám és úgy gondoltam inkább kérdezek mint hogy valami olyan süljön ki amit nem akarok..
Most cseréltem ki a Nassomat a DS11 ment nyugdíjba régi volt meg lassú de működött..
Kiszedtem belőle a Vinyót és beraktam az újba
Az új Nas egy DS 200+ ott az elsődleges egy SSD a másodlagos pedig a nasból kivett vinyó.
Addig jutottam hogy látja a rendszer de telepítéskor ez a kép fogadott..
Ő most jelen esetben csak az SSD-t látja..
Mi ennek az oka..?
Lehet hogy az az ok hogy az SSD-n semmilyen rendszer még nincs..?
A másikon ott van az op renszer mert hisz még 1 órája egy másik eszközben volt..Hogyan tovább..?
Válaszam ki a telepítést és lesz ami lesz..?
És amikor kész lesz akkor látja majd mind két eszközt..?Megvárom mit válaszoltok minden esetre..
-
zAcsKO
tag
válasz
Borisz76 #74589 üzenetére
Köszi. Akkor inkabb veszek egy harmadik 12tb-osat igy lesz 24tb szabad egy kötetben, es a koltozes is konnyebb (átrakom és migrálom először a mostani kettőt adattal együtt, majd hozzárakom a harmadikat)
A két 3tb efrx hdd meg el lesz adva.
Most 118eft akciosan a 12tb os wd red plus a két nagynál amit nem lehet kihagyni🙂 -
Borisz76
nagyúr
válasz
zAcsKO #74588 üzenetére
Igen, jól érted....12 Tb-s lemezekből felépülő kötethez ugyanakkora vagy nagyobb lemezeket lehet hozzáfűzni.
Másik példádnál a tönkrement 3 Tb-s lemezt ugyanakkora vagy nagyobb lemezzel lehet pótolni....Nem lesz 9 Tb "extra" helyed...
Ekkor 12 Tb lesz a "biztonság" oltárán feláldozva....ennyit buksz. -
zAcsKO
tag
válasz
Borisz76 #74580 üzenetére
Jól értem, hogyha csinálok 2x12TB lemezből SHR-1 kötetet (12TB szabad, 12TB backup), akkor utólag már nem tudok hozzácsapni még két db 3TB-os hdd-t megnövelve az SHR-1 kötet méretét? (18TB szabad, 12 TB backup)? Csak újabb 12TB-os lemezeket lehet hozzá pakolni?
Másik példa:
Mi van akkor ha van 4 lemezem SHR-1ben (egyszerre berakva), 12TB,12TB,3TB,3TB. Megdöglik az egyik 3-as. Berakok helyére egy 12-est, akkor is csak 3TB lesz helyettesítve a maradék 9TB meg csak új kötet lehet? -
rjy08
tag
válasz
roonin #74585 üzenetére
Nézz körül ebben a topicban, a második oldalon írnak megoldást, ami működhet.
https://community.synology.com/enu/forum/1/post/132253?page=2&sort=oldest -
roonin
tag
Segítséget kérek. Active Backup for Business tanúsítvány lejárat miatti kliens mentések elmaradás esetén mi a teendő? Milyen tanúsítvány javasolt és a megújítást nem tud automatikus lenni hogy a menté ne álljon meg.
-
Magnat
veterán
válasz
zAcsKO #74579 üzenetére
Ha a fontos adataid a 12 teráson lesznek, akkor a 2 új diszket tudod JBOD kötetként egy db 6 terásként látni, de ahogy már mondták, ha bármelyik a kettő közül elromlik, minden adat oda lesz ami rajta van ... de mondjuk filmet tárolni pl jó, ha nem gond egy esetleges adatvesztés után megint letölteni.
-
A_ScHuLcZ
addikt
Ebben tudtok segíteni?
-
Borisz76
nagyúr
válasz
zAcsKO #74579 üzenetére
Lehet ha a kötet JBOD...de ez erősen NEM ajánlott.
Ekkor minden lemezt összefűz a rendszer...mintha 1 nagy HDD lenne az egész. Ha 1 lemez meghal....oda a kötet és minden adat.A jelenlegi 2*12 Tb kötet mellé akkor tudsz készíteni egy másik kötetet.
2*3Tb....lehet 1 db RAID kötet csak akkor bukod a felét , 3 Tb lesz.Vagy 2 db ALAP / BASIC kötet...és akkor lesz 2 db új köteted.
Viszont meglesz a 2*3Tb kapacitásod...de védelem nélkül.MOD :
Megoldgató a 18 Tb kapacitás...csak akkor a kisebb lemezekkel kell kezdeni....tehát 2*3 Tb betesz SHR kötet ...majd kötet bővítése a 12 Tb lemezzel....majd méásik 12 Tb lemezzel megint bővítés.Vagy a legjobb ha egyszerre kerül be az összes lemez és akkor SHR létrehoz.
Csak ....gondolom....a 2*12 Tb nem üres.... -
zAcsKO
tag
válasz
Borisz76 #74577 üzenetére
Van elfekvőben két db. 3 terrás nas vinyo, azt tenném a 3. és 4. helyre. De egy kötetnek szeretném az egészet! Azt hittem ezt lehet??
Pont az lenne a cél, hogy amig most két lemezes nasnál a 2x12tb-nak csak a fele hasznosítható 4 lemezes nas-nal ha hozzá dobok meg két db három terrasat akkor 18tb lesz a helyem.
-
vektornfl
tag
Sziasztok!
Biztonsági mentésben szeretnék egy kis segítséget kérni. Szeretném beállítani hyper backupban, hogy naponta készítsen biztonsági mentést külső (usb-s) hdd-re. A problémám az, hogy a külső hdd csatlakoztatva van a nas-hoz, de egy idő után hibernálódik és így a hyper backup, amikor készítené az időzített mentést úgy észleli, hogy nincs csatlakoztatva, ezért sikertelen lesz a mentés.
Van arra lehetőség, hogy egy meghatározott időpontban (pár perccel az ütemezett biztonsági mentés megkezdése előtt) a nas "felébressze" és így aktívvá tegye a külső hdd-t?
Vezérlőpult/hardver és tápellátás/merevlemez hibernálásban nézelődtem, de ott csak arra láttam lehetőséget, hogy a belső lemez és a sata lemezek mikor hibernálódjanak.
Tudtok esetleg erre, valami megoldást?
Köszi -
Borisz76
nagyúr
válasz
zAcsKO #74576 üzenetére
Migrálás után mehet a 2 db új lemez is be.
Ha ugyanakkorák mint a régi , akkor lehet meglévő kötetet is bővíteni.
Ha az új lemezek kisebbek mint a "régiek" , akkor új kötet lesz...Kérdés :
Rendszeresen sok kicsi , apró fájlal dogozol ?
Mert , akkor van haszna az SSD Cache-nek.
Amúgy "csak" pénzkidobás. -
Magnat
veterán
Szia,
a 218 Play az egy az egyben az a vas mint a 118 csak 2 lemezes változatban, szóval azzal tényleg nem lennél előrébb, de én a Windows virtualizációt egyébként sem igazán ajánlom ebben az otthoni Syno kategóriában, ha kicsit visszaolvasol, pont 1-2 napja írtam róla pár sort. Én inkább vennék használtan vmi kis celeronos minipc-t vmi kis ssd-vel és küldeném rajta natívban a Windowst ... monitor sem kell rá, rdp-n eléred, mehet akár 7/24-ben is..
-
nofi
addikt
Sziasztok!
Adott egy DS118, amivel meg vagyok elégedve, egyedül a Moments backup volt eddig irdatlanul lassú, de minden másra rendben volt. Két lemez se fontos, mivel a lényegi dokumentumokról van cloud backup is.
Van egy régi Windows alapú, USB kulcsos (Sentinel driverrel) méretező szoftverem. Mivel a DS118 arm based CPU-s a VM gyakorlatilag lehetetlen.
Elképzelhető, hogy Intel based NAS-on ezt futtatni tudjam VM keretein belül, vagy külön drivert már nem fog tudni kezelni?
Amennyiben igen, úgy van ajánlott típus? A DS218play csak 1Gb-os, következő lépcsőnek a DS220+ látszódik a sorban. -
Magnat
veterán
Jah igen, elfelejtettem, h már minden mappa ACL ... alapvetően az a baj, h a Synology Windows ACL jogosultsággal dolgozik már talán DSM 6 óta, ami annyit jelent, h nem a unixos attribútumbeállításokkal operál, hanem a windowsossal. Unix -> Win ACL irányba lehet mappát konvertálni, de fordítva nem. Viszont azt tapasztaltam, h ha a fő mappát (ebben az esetben a web - pont dolgoztam egy webszerveren tegnap, azért írtam www-t, de Synologyn a web mappa a default wwwroot) ssh alól megmódosítod attribútumok tekintetében, akkor onnantól az abban létrehozott mappákat (a korábbiakat talán nem, de lehet, h megérné azokat is egy alkalommal ssh-n állítani) már tudod ftp-n keresztül is módosítani.
-
Akor
csendes tag
-
ngabika92
tag
Sziasztok!
Új vagyok még erre, de szeretnék egy kis segítséget kérni. tervezek vásárolni egy NAS-t, és szeretnék előtte érdeklődni, ki mit ajánl.
Szeretnék egy plex servert futtatni a nason.
Kinek mi vált be erre a célra?
Előre is köszönöm. -
Akor
csendes tag
válasz
Magnat #74556 üzenetére
Létre hozok új usert(webftp) és azzal töltök fel akkor sem tudom ftp klienssel(filezila) módosítani a jogokat. Ezzel az userrel csak a /homes/webftp/www mappában tudok bármit is állítani.
777 nek meg csak nem kellene, hogy maradjon.
Bármit variálok a webftp user csak az említett homes mappában tud jogokat módosítani ftp kliensen keresztül.
Vagy a fillezila nem volna jó? sftp -n -
zAcsKO
tag
Sziasztok,
DS218+ NAS-ból szeretnék átköltöztetni két 12TB-os lemezt (SHR-1) egy DS420+ NAS-ba úgy, hogy az átállás a lehető leggördülékenyebb legyen (beállítások, adatok megmaradjanak, megosztott könyvtárak maradjanak, dropbox szinkornizációs könyvtár ugyanaz maradjon stb.), mi erre a legjobb módszer vagy mire kell figyelni? Tehát lényegében úgy menne végbe a fizikai csere, hogy szoftveresen ugyanúgy megy minden tovább, mintha nem is cseréltem volna. -
arn
félisten
Dockerrel lehet akkor is jobban jarsz. Bar azt nem neztem mennyire kinlodos ra buildet csinalni, gondolom nem akarsz egy full production chaint gittel, jenkinsszel meg mindennel.
-
Akor
csendes tag
Van illetve volna rajta pár dinamikus oldal. Fix ip az nem lesz biztosan. xxx.synology.me domaint használok most hozzá. Később lehet meg próbálnák valami.hu domaint hozzá kötni.
Amit eddig nem írtam, hogy az egész virtual dsm van installálva. Bár ha jól gondolom ez nem befolyásoló tényező.
-
Akor
csendes tag
Lehet félreérthető voltam. Nem az volt a kérdés, hogy ftp használatával kell e megoldani. Inkább az érdekel, hogy az ftp hogyan állítsam be, hogy jó legyen a tulajdonos, és az engedélyek is rendben legyenek.
Elő fordulhat a későbbiekben, hogy nem csak én használnám a nas ezen részét. Az ha jól gondolom további kérdéseket vetne fel. Vagy a web szervernek nem számít, hogy kinek a tulajdona a mappa vagy a file?Nem értem szerintem a logikáját az egésznek. Nem vagyok biztos benne, hogy hová és kinek milyen engedélyeket kellene adni, hogy a webszervernek is megfelelő legyen.
-
A_ScHuLcZ
addikt
Sziasztok,
Adott egy régebbi Synology NAS benne 1db WD Red diszkkel. A lemez ketté van osztva, egyik részen a fontos adatok vannak (ezekről hetente biztonsági mentés készül egy másik Syno-ra), a másik részen pedig a pótolható adatok.
Nem helyben van a NAS, alapvetően távolról érem el, de attól tartok, hogy ez leutazós téma lesz. Mit javasoltok, mit tegyek?
Én magamtól így indulnék el:
Habár van néhány napos mentésünk, mindenképpen egy teljes mentéssel kezdenék. Utána futtatnék egy extended S.M.A.R.T. tesztet a NAS-on belül, és eredménytől függően haladnék tovább. NAS-ban járatott WD Red képes az önjavításra (hibás szektor(ok) lezárása és tartalék szektorok üzembehelyezése) vagy ehhez mindenképpen át kell tennem egy PC-be?Köszönöm a segítséget!
-
smano
csendes tag
Installáltam a nas-ra a web stationt ami egész jól működik. A web mappába a feltöltés az ami annyira nem tetszik.
Ki hogyan oldottam meg, hogy ne kelljen az írás,olvasás,tulajdon jogokat állítgatni.
Ugye egy rendes web szerver esetén ftp -n megy fel az adat megfelelő jogosultságokkal. Valami hasonló megoldható? -
Magnat
veterán
válasz
prokxy #74539 üzenetére
Én a 718+-on (ami csak kicsit gyengébb a tiédnél) telepítettem Win10-et tesztre, de még Win 11-et is, ráadásul ssd volume-ra, de sajnos kiábrándítóan szarul fut. 6-8 giga ramokat adtam nekik, és a DSM minimális cpu terheltsége mellett is nagyon lassú még egy Gépház megnyitás is. Írtam már korábban, van egy minipc-m, ami hasonló, de mindenben kicsit gyengébb mind a nasom (N3150 8 giga rammal és ssd-vel), ott Win 10 a host és van egy telepített Xpenology teszre, ég és föld a különbség. Nem tudom megmondani az okát, h miért, de nekem az a tapasztalatom, h a DSM VMM-ben nagyon rosszul virtualizál. Persze nem zárom ki, h én siklok el vmi beállítás fölött, szóval ha valakinek más a tapasztalata, te tartsa vissza
-
nyikszi
őstag
Sziasztok! H@lye kérdés, de már egy fertályórája keresem és nem találom. Hol a csudában lehet a transmission felhasznólnevét és jelszavát megváltoztatni? Vagy azt nem a nason kell, hanem a transmission kapcsolatok kezelésénél simán átírom?
-
arn
félisten
válasz
SzuperBandee #74531 üzenetére
Nem vmi forwardolas van benne letiltva?
-
prokxy
veterán
920+ ram bővítésnél vegyek ugyanúgy 4GB-ot vagy akár jobb lehet 8-16-ost is?
Van itt dual channel? Van értelme a 8GB-tól többnek? -
Rick4
félisten
válasz
SzuperBandee #74524 üzenetére
Ha ugyanonnan mással jó, akkor csak azzal az egy eszközzel lesz a gond, az meg mac jellegű probléma, de simán lehet jelszó, elgépelés is.
-
SzuperBandee
csendes tag
Hello!
Olyan kérdésem lenne, hogy a fiam az albérletéből nem tud csatlakozni Macbook pro laptoppal az itthon elhelyezett Synology DS220+ szerverhez. A neten fellelhető "tanácsok" közül próbáltuk mindet. Quickconnect segítségével keresni kezdi a NAS-t viszont valamilyen hálózati probléma címszó alatt nem csatlakozik fel.
Az érdekesség az a dologban, hogy megpróbálta Ipad-del is és Windowsos gépről is az albérletből queickconnect segítségével és azok felcsatlakoztak.
Arra tippelek, hogy a laptopjában lehet valami letilva, bár én nem értek machaz. Valaki esetleg tudna tanácsot adni, hogy mi lehet a gond? Miért nem tud csatlakozni a nashoz? Jó felé puhatolok, hogy a laptop hálózati beállításokban lehet gond vagy semmi köze hozzá? De akkor mi más? -
tsilver
aktív tag
d414j és egy HC4 OMV van ugyanazon a hub-on, a HC 90MB-el megy a DS csak 15-20-al, van valami ötlet
-
törölt tag
Ha már kicsit ráérős nap van, megpróbáltam kideríteni hová lett a villámgyors csatorna váltás az android boxokon.
A helyzet az hogy sajnos lan -ra kellett visszatenni a boxokat. Így ismét visszatért a gombnyomásra váltás. Fogalmam nincs mi okozzta ezt , mert cirka 2 hónapig semmi baja nem volt az 5ghz wifivel.
További érdekesség ,hogy a belső hálón a sagem 3890v3 a saját 5ghz wifin , 7-8ms a ping. Kábelen 1ms , másik sajtát routerre mérve 2.4 ghz-n szintén 1ms.
Pedig nincs semmilyen zavaró tényező (másik wifi) a közelben. Nem tudom megfejteni miért 7ms a válszaidő. Nem tartom kizártak ,hogy bár nem számszerint a 7ms ,de ennek a lassulásnak a motoháztető alatt ,köze van ahhoz, hogy a boxok csatorna váltásai csúnyán belassultak ha wifi kapcsolaton vannak.
-
Adee_91
aktív tag
Sziasztok!
Van esetleg valaki,aki File Explorer Pro-t használ IOS-en távoli elérésre?
Nem igazán sikerül beállítani,kellene egy kis segítség. -
Rederik
tag
Sziasztok,
Ha esetleg másnál kérdés lenne, megosztanám mindenkivel, hogy a leírásokkal ellentétben 215j modellről is lehet gond nélkül 720+ modellre átköltözni. Nálam legalábbis csak merevlemez átpakolásból állt a dolog, s pár frissítés után már ment is az új NAS.
Lenne viszont egy kérdésem. Elbizonytalanodtam, hogy most akkor lehet-e cserélni a720+-ban a ventillátort vagy sem. Azt olvasom ugyanis, hogy hiába teszik be az emberek a NOCTUA NF-A9 FLX ventillátort a NAS-ba, probléma lesz a rendszer hibajelzőjével, s folyamatosan ventillátor hibát dob majd, s riaszt.
Ez mennyire igaz?Köszönöm!
-
Rick4
félisten
válasz
Colika003 #74509 üzenetére
Tipp? kiírja, mi a baja, így nem kell tippelgetni, frissíteni kellene a hybrid share appot a legfrissebbre. Mivel frissítetted a rrendszert 7-esre, lesz egy csomó alkalmazás, ami nem fog működni, és lesz egy csomó, amit frissíteni kell, a hybrid share legutolsó verziója a 1.2.0-0650-os, szeptember 28.-án frissült.
-
Colika003
friss újonc
Sziasztok!
Rákerestem korábbi beszélgetésekben a 'Hybrid Share' keresőszóra, de nem találtam megoldást a következő problémára.
Most frissítettem a NAS-t (DSM 7.0-41890) és kiakartam próbálni ezt a funkcióját.
Amint rányomok a 'Hybrid Share mappa csatlakozása' vagy az 'Átalakítás Hybrid Share mappává' lehetőségre, felugrik egy varázsló ablak, ahol nyomok egy indítás gombot.
Felugrik egy ablak, ahol bejelentkezek a C2 accounttal (C2 Advance), utána pedig a következő hibaüzenet fogad. (lsd. a képet)
[link]Hybrid Share verziószám: 1.1.0-0554
Valakinek tipp vagy tanács?
Köszönöm előre is a segítséget -
llacee
őstag
Sziasztok!
Mennyire normális, hogy 1618+ 16GB ram 40 perce ápdételi a dsm7-et?
ssh-n már elérem, de a weben keresztül még nem...
Éreztem én, hogy korai még a frissítés... -
Magnat
veterán
válasz
simkoG #74494 üzenetére
Arra vigyázz, h ha ezt nem egy gépen csinálod hanem többön és lesz olyan eset, h ugyanazt a filet vki távolról hegeszti webdavon, vki más meg lanon smb-n, annak adatvesztés lesz a vége. Emiatt inkább javallott egy protokollt használni, jellemzően smb-t, tévolról meg vpn+smb-t.
Új hozzászólás Aktív témák
- BONTATLAN Devialet Phantom II 95 db Iconic White - 2 év gari!
- BONTATLAN DJI Osmo Pocket 3 - 1 év garanciával ELADÓ!
- BONTATLAN Google Pixel Pro 9 XL 512 GB Obsidian
- BONTATLAN MSI GeForce RTX 5070 Ti INSPIRE 3X OC 16GB GDDR7 (gari: 2028/7)
- ROG STRIX X870-F + AMD Ryzen 7 9800X3D + 32GB DDR5 + Sapphire 7900 XTX Pulse 24GB + Win11 PRO
- ASUS 18W USB ADAPTER
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ÚJ Microsoft Surface Laptop 7 13.8" 2K - 120Hz Érintő - Snapdragon X Elite - 16GB - 512GB-2 év gari