Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Ablakos
    addikt

Nvidia driver frissítés után a secure boot nem engedi betölteni a drivert. Hiába találtam mindenféle hiba orvoslást egyik sem sikerül nekem. Valakinek van működő megoldás hogy lehet ezt megoldalni?

• Ablakos
    addikt

Ha egy zypper dup csomag telepítés valamiért nem "üzemel", akkor a teljes frissítés megáll. Lehet ezzel valamit kezdeni? Jó nekem a régebbi DC -is.

Preloading: doublecmd-qt6-1.1.32-1.42.x86_64.rpm [Error: "The requested URL returned error: 404", trying next mirror.]

• Ablakos
    addikt

Próbáltam desktoposabban használni a környezetet, de a gnome package updater és package source gui akármik egy bitet nem hoznak fel frissítésre. Holott a terminálban gazdagon vannak frissíthető csomagok. Miért nem működnek ezek a sallangok?

• tlac
    nagyúr

Mi xfs-t használunk SLES-sel, de van egy olyan hátulütője a dolognak, hogy ha elnyeklik az upgrade ("migráció"), akkor a végén csinálna egy btrfs snapshotból visszaállást, ami természetesen nem fog sikerülni neki. Ilyenkor jó, ha volt vmware snapshot.

hogy érted, hogy elnyeklik az upgrade?
    ha nekem függőségi hibákat mond, akkor már rá sem nyomok
    olyan hibával nem találkoztam, hogy félig megcsinálnál, de közben kiakad

xfs-re egyébként hogy esett a választás?
    ext4-hez képest milyen előnyöd származik belőle?

• kovaax
    őstag

nem kötelezőek a snapshotok
    én is úgy váltottam opensuse-ra, hogy minél kevesebb új dolgot kelljen megtanulni egyszerre és minél egyszerűbb legyen a váltás

korábban ext4-es kde neon-om volt a gépen és az egész fájlrendszer tartalmát átmozgattam egy backup mappába és formázás nélkül telepítettem az ext4-re az opensuse-t

a bootloader-nél is maradtam a sima grub-nál

Mi xfs-t használunk SLES-sel, de van egy olyan hátulütője a dolognak, hogy ha elnyeklik az upgrade ("migráció"), akkor a végén csinálna egy btrfs snapshotból visszaállást, ami természetesen nem fog sikerülni neki. Ilyenkor jó, ha volt vmware snapshot.

• tlac
    nagyúr

Sajnos, nem nekem való ez a opensuse. :( Nem bírom megérteni ezt a snapper működést.

Új telepítés után a snapper list nem hoz fel semmit. Ha létrehozom a root-nak create-configgal, akkor meg újraindítás után read only módban kapcsolja fel a / és soha többé nem tudok írható fájl rendszert visszaállítani.
    Az ubuntu eddig is jó volt nekem, visszatérek.

nem kötelezőek a snapshotok
    én is úgy váltottam opensuse-ra, hogy minél kevesebb új dolgot kelljen megtanulni egyszerre és minél egyszerűbb legyen a váltás

korábban ext4-es kde neon-om volt a gépen és az egész fájlrendszer tartalmát átmozgattam egy backup mappába és formázás nélkül telepítettem az ext4-re az opensuse-t

a bootloader-nél is maradtam a sima grub-nál

• NF-
    aktív tag

Sajnos, nem nekem való ez a opensuse. :( Nem bírom megérteni ezt a snapper működést.

Új telepítés után a snapper list nem hoz fel semmit. Ha létrehozom a root-nak create-configgal, akkor meg újraindítás után read only módban kapcsolja fel a / és soha többé nem tudok írható fájl rendszert visszaállítani.

A snapper create-config / létrehoz egy .snapshots mappát a / alatt subvolume-ként. De ha a / nem subvolume, vagy rosszul van mountolva akkor reboot után a kernel read-only módba teszi a filerendszert. Valószínűleg hibás az fstab mount.
    Jó szórakozást ubuntun :)

• Ablakos
    addikt

A laptopon csak néhány hete telepítettem Tumbleweed-et, de azért volt már néhány distupgrade. A boot képernyőn nem jelennek meg a pre- post- snapper bejegyzések, ha netán snapshotból kellene vissszállnom. Mindössze a két firmware frissítést listázza. Az asztali pc-n szépen látszódnak a már 5xx -as snapper sorok.
    Valamit nem állítottam volna be?

• Ablakos
    addikt

A laptopon csak néhány hete telepítettem Tumbleweed-et, de azért volt már néhány distupgrade. A boot képernyőn nem jelennek meg a pre- post- snapper bejegyzések, ha netán snapshotból kellene vissszállnom. Mindössze a két firmware frissítést listázza. Az asztali pc-n szépen látszódnak a már 5xx -as snapper sorok.
    Valamit nem állítottam volna be?

• Ablakos
    addikt

Yast2 -> libavcodec62 kijelöltem. Telepítsd (minden elvárt függőséggel) Telepítés közben összeomlott a grafikus felület. Bal felső sarokban prompt. Terminálból újraindítás.
    A boot képernyőn csak a Snapper sorok indításával indul el a desktop. (/ readonly módban)
    Most ilyenkor mit lehet tenni? :F

sudo zypper in -t pattern gnome
    A telepítés kért ffmpegXX deinstall-t néhány függőséggel.
    Most elindul a pucér gnome felület. Telepíthetek minden alkalmazást újra. :o

• Ablakos
    addikt

valószínűleg kénytelen leszel felvenni a nem hivatalos packman repót és felül csapatni vele a meglévő csomagokat is
    [link]
    sajnos ilyen-olyan jogi problémák miatt a codecs támogatás nem jó alapból

vagy flatpak-ból felrakod, ami épp kell

Yast2 -> libavcodec62 kijelöltem. Telepítsd (minden elvárt függőséggel) Telepítés közben összeomlott a grafikus felület. Bal felső sarokban prompt. Terminálból újraindítás.
    A boot képernyőn csak a Snapper sorok indításával indul el a desktop. (/ readonly módban)
    Most ilyenkor mit lehet tenni? :F

• Ablakos
    addikt

na, épp most kavar be nekem packman, akkor ez egyelőre elhalasztva, hátha megoldják

opensuse:~ # zypper dist-upgrade
    Loading repository data...
    Reading installed packages...
    Warning: You are about to do a distribution upgrade with all enabled repositories. Make sure these repositories are compatible before you continue. See 'man zypper' for more information about this command.
    Computing distribution upgrade...
    9 Problems:
    Problem: 1: nothing provides 'this-is-only-for-build-envs' needed by the to be installed ffmpeg-8-mini-libs-8.0.1-3.2.x86_64
    Problem: 2: nothing provides 'this-is-only-for-build-envs' needed by the to be installed ffmpeg-8-mini-libs-8.0.1-3.2.x86_64
    Problem: 3: nothing provides 'this-is-only-for-build-envs' needed by the to be installed ffmpeg-8-mini-libs-8.0.1-3.2.x86_64
    Problem: 4: nothing provides 'this-is-only-for-build-envs' needed by the to be installed ffmpeg-8-mini-libs-8.0.1-3.2.x86_64
    Problem: 5: nothing provides 'this-is-only-for-build-envs' needed by the to be installed ffmpeg-8-mini-libs-8.0.1-3.2.x86_64
    Problem: 6: nothing provides 'this-is-only-for-build-envs' needed by the to be installed ffmpeg-8-mini-libs-8.0.1-3.2.x86_64
    Problem: 7: nothing provides 'this-is-only-for-build-envs' needed by the to be installed ffmpeg-8-mini-libs-8.0.1-3.2.x86_64
    Problem: 8: nothing provides 'this-is-only-for-build-envs' needed by the to be installed ffmpeg-8-mini-libs-8.0.1-3.2.x86_64
    Problem: 9: nothing provides 'this-is-only-for-build-envs' needed by the to be installed ffmpeg-8-mini-libs-8.0.1-3.2.x86_64

Problem: 1: nothing provides 'this-is-only-for-build-envs' needed by the to be installed ffmpeg-8-mini-libs-8.0.1-3.2.x86_64
    Solution 1: Following actions will be done:
    deinstallation of chromium-146.0.7680.80-1.1.x86_64
    deinstallation of pipewire-spa-plugins-0_2-1.6.2-1.1.x86_64
    deinstallation of qt6-multimedia-6.10.2-1.2.x86_64
    deinstallation of vlc-3.0.23-1699.9.pm.1.x86_64
    deinstallation of audacious-plugins-4.5.1-1699.9.pm.23.x86_64
    deinstallation of kpipewire6-imports-6.6.2-1.1.x86_64
    deinstallation of kontact-25.12.3-1.1.x86_64
    deinstallation of kmail-25.12.3-1.1.x86_64
    deinstallation of khelpcenter-25.12.3-1.1.x86_64
    deinstallation of kdeplasma6-addons-6.6.2-1.1.x86_64
    deinstallation of kdepim-runtime-25.12.3-1.1.x86_64
    ...
    deinstallation of discover6-backend-packagekit-6.6.2-1.1.x86_64
    deinstallation of discover6-notifier-6.6.2-1.1.x86_64
    deinstallation of libKPim6MailImporterAkonadi6-25.12.3-1.1.x86_64
    deinstallation of libKF6PurposeWidgets6-6.24.0-1.1.x86_64
    Solution 2: install libavcodec62-8.0.1-3.2.x86_64 from vendor openSUSE
    replacing libavcodec62-8.0.1-1699.4.pm.104.x86_64 from vendor http://packman.links2linux.de
    Solution 3: keep obsolete libavcodec62-8.0.1-1699.4.pm.104.x86_64
    Solution 4: break ffmpeg-8-mini-libs-8.0.1-3.2.x86_64 by ignoring some of its dependencies

Choose from above solutions by number or skip, retry or cancel [1/2/3/4/s/r/c/d/?] (c):

Ezt én is megszívtam reggel. zypper up -> reboot -> zypper dup. Így lefutott.

• tlac
    nagyúr

valószínűleg kénytelen leszel felvenni a nem hivatalos packman repót és felül csapatni vele a meglévő csomagokat is
    [link]

na, épp most kavar be nekem packman, akkor ez egyelőre elhalasztva, hátha megoldják

opensuse:~ # zypper dist-upgrade
    Loading repository data...
    Reading installed packages...
    Warning: You are about to do a distribution upgrade with all enabled repositories. Make sure these repositories are compatible before you continue. See 'man zypper' for more information about this command.
    Computing distribution upgrade...
    9 Problems:
    Problem: 2: nothing provides 'this-is-only-for-build-envs' needed by the to be installed ffmpeg-8-mini-libs-8.0.1-3.2.x86_64
    Problem: 3: nothing provides 'this-is-only-for-build-envs' needed by the to be installed ffmpeg-8-mini-libs-8.0.1-3.2.x86_64
    Problem: 4: nothing provides 'this-is-only-for-build-envs' needed by the to be installed ffmpeg-8-mini-libs-8.0.1-3.2.x86_64
    Problem: 5: nothing provides 'this-is-only-for-build-envs' needed by the to be installed ffmpeg-8-mini-libs-8.0.1-3.2.x86_64
    Problem: 6: nothing provides 'this-is-only-for-build-envs' needed by the to be installed ffmpeg-8-mini-libs-8.0.1-3.2.x86_64
    Problem: 7: nothing provides 'this-is-only-for-build-envs' needed by the to be installed ffmpeg-8-mini-libs-8.0.1-3.2.x86_64
    Problem: 8: nothing provides 'this-is-only-for-build-envs' needed by the to be installed ffmpeg-8-mini-libs-8.0.1-3.2.x86_64
    Problem: 9: nothing provides 'this-is-only-for-build-envs' needed by the to be installed ffmpeg-8-mini-libs-8.0.1-3.2.x86_64

Solution 1: Following actions will be done:
    deinstallation of chromium-146.0.7680.80-1.1.x86_64
    deinstallation of pipewire-spa-plugins-0_2-1.6.2-1.1.x86_64
    deinstallation of qt6-multimedia-6.10.2-1.2.x86_64
    deinstallation of vlc-3.0.23-1699.9.pm.1.x86_64
    deinstallation of audacious-plugins-4.5.1-1699.9.pm.23.x86_64
    deinstallation of kpipewire6-imports-6.6.2-1.1.x86_64
    deinstallation of kontact-25.12.3-1.1.x86_64
    deinstallation of kmail-25.12.3-1.1.x86_64
    deinstallation of khelpcenter-25.12.3-1.1.x86_64
    deinstallation of kdeplasma6-addons-6.6.2-1.1.x86_64
    deinstallation of kdepim-runtime-25.12.3-1.1.x86_64
    ...
    deinstallation of discover6-backend-packagekit-6.6.2-1.1.x86_64
    deinstallation of discover6-notifier-6.6.2-1.1.x86_64
    deinstallation of libKPim6MailImporterAkonadi6-25.12.3-1.1.x86_64
    deinstallation of libKF6PurposeWidgets6-6.24.0-1.1.x86_64
    Solution 2: install libavcodec62-8.0.1-3.2.x86_64 from vendor openSUSE
    replacing libavcodec62-8.0.1-1699.4.pm.104.x86_64 from vendor http://packman.links2linux.de
    Solution 3: keep obsolete libavcodec62-8.0.1-1699.4.pm.104.x86_64
    Solution 4: break ffmpeg-8-mini-libs-8.0.1-3.2.x86_64 by ignoring some of its dependencies

Choose from above solutions by number or skip, retry or cancel [1/2/3/4/s/r/c/d/?] (c):

• tlac
    nagyúr

SMplayer -el akartam lejátszani youtube-ról importált mp4 formátumot.
    MPV error jön. Mit kellene ehhez feltenni még?

MPV -el kapcsolatos csomagok:

[link]

• Ablakos
    addikt

SMplayer -el akartam lejátszani youtube-ról importált mp4 formátumot.
    MPV error jön. Mit kellene ehhez feltenni még?

MPV -el kapcsolatos csomagok:

Új hozzászólás Aktív témák