Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• nyunyu

félisten

válasz Louro #5606 üzenetére

Értsd már meg, hogy ezt nem engedi a Szent Mikroalkalmazás Architektúra.
    Cipész maradjon a kaptafánál, ablakpucolás nem az ő feladata!

Hasonlóval szívtam, csak Oracle oldalon: automatizált GDPR törlésekről kellett volna hibajelzéseket küldenem az érintett osztályoknak, hogy vizsgálják ki, milyen adathiba miatt akadt el a folyamat.

Van egy tömeges SMS+email küldő alkalmazásunk, ami feldolgozza a webservicére érkezett kéréseket, így az első ötlet az volt, hogy DBből kéne meghívni a webservice-t.
    Oracle persze ebben nem remekel, de azt meg lehet oldani, hogy indít egy shell szkriptet, ami meghívja a servicet.
    Mivel minden is agyon van tűzfalazva, így kéne nyitni egy lyukat a DB szerver és az alkalmazásszerver között.
    Természetesen ezt a felettesek azonnal letiltották, erről szó sem lehet éles banki környezetben.

Második ötlet az volt, ha már az üzenetküldő alkalmazás fizikailag ugyanazon a DBn lóg, mint amin az adatokat törlöm, és a webservice oda pakolja, hogy mikor kinek, mit kell küldeni, akkor használjam direktbe.
    Kb. 2 óra volt kisakkoznom, melyik táblájába mit kell írni, hogy menjen az email küldés tőlem.
    Jelentem készre a fejlesztést, erre a code reviewn kivágta a biztosítékot az, hogy grant insert on emailszerver.emailtorzs to gdprtorles.
    Egyből le lettem ugatva, hogy ezt mégis hogy gondolom hogy csak úgy másik sémába akarok írni, meg hápogtak sokat a Szent Mikroalkalmazás Architektúráról, miszerint az alkalmazások, szerverek nem véletlenül vannak fizikailag és logikailag is elszeparálva, nem kommunikálhatnak csak úgy random össze-vissza egymással.

Végül az architektek, rendszerszervezők, üzemeltetők kiokumulálták megoldásnak azt, hogy a saját sémámban csináljam meg az emailtörzs, címzett táblákat, ezt pollozni fogja a DB sémámon lógó Java alkalmazás (amit a többi alkalmazás kérdezget, hogy mik a már törölt azonosítók), aztán az hívja meg az emailküldő servicet, ha kimenő hibaüzenet emailt lát nálam.

Bő 3/4 évvel később élesbe is állt ez a nice to have feature, mert akkor ért rá a javás kolléga ezzel a minor requesttel foglalkozni.

De legalább nem sérült a Szent Mikroalkalmazás Architektúra. :C

Új hozzászólás Aktív témák