-
LOGOUT.hu
Mielőtt kérdeznél valamit olvasd el az alábbi Téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bteebi
veterán
válasz Vhiktor #60765 üzenetére
Máshol volt belinkelve egy ehhez kötődő hsz, annak kapcsán viszont elolvastam ezt is.
"Egyébként nem véletlenül lett SDR esetében a szabvány szerinti fényerő 100 nitben meghatározva (erre masterelik), hogy ne égesse ki a szemet. 600 nit már lazán bántja a szemet, 1.000 felettiről nem is beszélve."
Akkor meg mi a búbánatért kell mondjuk 5-600+ nitnél nagyobb csúcsfény? Nemrég vettem egy HDR képes TV-t (elvben 1000 nitet tud), és nagyjából default beállítások mellett, SDR adásoknál is néha már zavaró a fényerő, este pláne. Mi értelme 1000 nitre, vagy még többre masterelni, még ha az csak 2-3-szor is van egy filmben, kis területen, és akkor is csak max. másodpercekre?
És #60770: Bár nem vagyok szagember, de a jobb oldali képet szerintem az LG OLED is simán meg tudná jeleníteni - ha más lenne a master. Nyilván egy 4-10 ezer nitre masterelt videót nem úgy fog megjeleníteni egy 3-400 nitre képes (OLED) TV, mint egy 1-2 ezer nitet is tudó (Q)LED modell. De ez nem a TV, hanem a master "hibája".
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
Vhiktor
veterán
Ezen a képen jól látszik, hogy mennyit számít a tone mapping a részletek megörzésében.
A sony direkt el van állítva a bemutató erejéig. Nem tükrözi a tv valódi tudását! Lényegében teljesen mindegy milyen márka van a diagramok fölé írva, itt csak a "helyes" tone mapping és annak hiáynának a bemutatása a lényeg.Sony: Nincs tone mapping. kb 800 nit-ig ami a kijelző max fényereje, mindent próbál pontosan megjeleníteni, amikor meg kifogy a kakaóból, akkor természetesen jön a clipping, vagyis 800 nit felett eldobja a részleteket. Ez adja a legvilágosabb képet, de a highlight részletek elvesznek (villám a bal oldalon és ing)
LG: Túl hamar kezdődik a tone mapping ezért sötét lesz a kép, de megjeleníti az összes részletet.
Panasonic: megfelelő tone mapping. A lehető legtovább próbálja követni a szabvány szerinti értékeket, majd a tone mapping csak az "utolsó pillanatban" jön meg. Ezáltal világos lesz a kép (ahogy kell) és a részletek is megmaradnak.
Nyílván ez a legjobb megoldás.[ Szerkesztve ]
ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
Piftuka
veterán
Köszönöm a kiegészítést!
Értelek, és alapvetően egyetértek veled. Bár én személy szerint a HDR alkalmazását a televízió készülékekben az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb innovációjának tartom.
Ha a jelenlegi szabvány nem megfelelő, akkor "finomhangolni" kell, vagy elő kell rukkolni helyette egy olyannal, ami jobb végeredményt ad. Egyelőre nincsen más, ami lehetőséget adna a valóságos képhez mért lehető legjobb közelítésre.
Örülök, hogy írtál a "highlight"-okról, mert főleg ez volt a hozzászólásom lényege, és ez az, amit sokan nem értenek.
A statikus, full screen SDR (de akár HDR) fényerő (ami "kiégeti a szemet") egy dolog. És egy másik a HDR csúcsfényerő, amire szükség van a tökéletes árnyalatok megteremtéséhez.
Ha beleolvasol a közelmúlt QLED tévé híreibe, tesztjeibe, a szkeptikusok és OLED-fanatikusok részéről visszatérő cinizmus, az "ugyan mi szükség 1-2 ezer nit fényerőre egy tévénél?"
És bár tudom, hogy egyesek szerint a televíziók vonatkozásában az azokról készült képek (vagy videók) nem relevánsak, azért érzékeltetésként álljon itt ez a részlet:
Tipikus példa, hogy miért nem elég a pár száz nit maximális fényerő a gyakorlatban.
A bal oldali felvételt önmagában, egy sötét szobában csodálva a user még ámuldozhat is, hogy "hű, de élethű!"...
A másik mellett viszont ez éppen olyan, mint az épületet a szabadban egy meglehetősen erős barna, vagy szürke lencsés napszemüvegen keresztül nézné az ember.
A másik pedig azt mutatja, milyen, amikor napszemüveg nélkül nézi ugyanazt az épületet a szabadban.
Szerk.: A kép ebből a tesztből lett ollózva.
[ Szerkesztve ]
"Aquila non captat muscas."
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest