Hirdetés
-
LOGOUT.hu
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Madwe
nagyúr
Legionellával s bojlerrel kapcsolatban: ha egy felhasználási hely hónapokig üzemen kívül van, akkor elégséges szerintetek utána legalább fél órára 60 fokra felfűteni a vizet, vagy egyéb óvintézkedés sem árt?
többgenerációs kedvezménnyel kapcsolatban: tudja esetleg valaki, hogy az OTÉK szerint egy adott lakrésznek az illemhely használathoz (szó szerint ennyi kitételt látok csak) elegendő e pl egy alomszék (vödrös rendszer) vagy kötelező vízöblítéses rendszer?
(Adott ingatlanban van szintenként 1db wc. Viszont a földszinten az a “lépcsőházban” - aka előszobában van, így a lenti lakrésznek nincs önálló illemhelye, s valamit a fürdőbe ki szeretnének találni… köszi! -
Madwe
nagyúr
Köszi! De pl ez is szerepel benne, méghozzá illemhelyként, s ha jól értem annyi a megkötés a lakásnál, hogy legyen benne illemhely…
62. Komposzttoalett: vízöblítés nélküli illemhely, amelyben a fekáliát, valamint szerves háztartási és kerti hulladékot zárt, hőszigetelt és szellőzéssel ellátott tartályban adalékanyag hozzáadásával, komposztálással humusszá alakítják. -
Madwe
nagyúr
Sziasztok, frissen vásárolt házba költözésnél próbáljuk saccolni majd az éves gázéhséget, így lemérjük a napi gázhasználatot. (Azt tudom h rezsicsoki határ felett lesz, ha csak gázzal fűtünk, a kérdés számomra a mértéke ) Egyelőre most csak annyit tudok, hogy:
10 nap alatt 18 fokról 13ra csökkent. Napi fél fok szvsz ilyen időkben nem is olyan vészes?
1 nap alatt 13 fokról 19 fokra felfűteni 30m3 volt (nem ennyi ideig tartott felfűteni, de 1 nap után olvastam le az értéket. Hamar felfűtötte)… sok, sok, de batár nagy a ház is… napi fogyasztást majd holnap látok.
(egyébként felfűtésnél hogy jár jobban az ember - turbós kazán még - ha fokozatosan teszi, vagy beállítja amit akar s hagy szóljon?)esetleg tudna valaki a napokban mért napi m3 adatot s előző teljes éves m3 adatot mondani a miheztartás végett? Tudom h ez nagyon durva becslés, függ m2től, szigeteléstől, szabályzástól, külső belső hőmérséklettől, benapozottságtól stb de a semminél csak közelebb leszek az igazsághoz ha lesz egy aránypárom…?
előző tulaj 99% fával fűtött, így az hogy eddig 10 év alatt elégetett 500m3 gázt azzal sokra nem megyek[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
Köszönöm neked is és forumpistanak is az infokat! Egy másik lényeges adat még lemaradt: az éves m3 fogyazstásotok ilyen adatok mellett mekkora?
merthogy pont abból szerettem volna megbecsülni - nálunk egyébként végül 11m3 ment el 1 nap fűtésére most, hogy felfűtöttük - hogy ha teszem azt neked 1500m3 egy évben, akkor itt olyan 3000m3 is lehet.
többeiknek: persze. Fűteni kell, csak nem mindegy mivel, ahogy az sem hogy melyik felújítás, szigetelésii projektet hova pakoljuk időben. S jó lenne egy legalábbi szám amivel kalkulálhatunk, az energetikai tanusítvány alapján 2500m3 körül alakulhat, de tekintve h az energetikus mennyi mindent nézett be, kb semmit se jelent.
egyébként egy kb 200nmes (tetőtér beépítéssel) 38 nf + 8cm szigetelés, 15cm tetőszigeteléses (ezzel fogunk először haladni tovább) 2 rétegű nyílászárós monstrum turbo kazánnal. Azért nem említettem, mert tényleg csak egy ökölszabályból akartam volna megsaccolni, h mire számítsunk.
-
Madwe
nagyúr
válasz Alpenjunge #5845 üzenetére
A szoba hőmérséklete inkább a melegen tartásnál szól bele a képletbe. Persze jól szigetelt a legtöbb bojler, ennek ellenére pl egy fűtetlen szigeteletlen padlástérben többet fogyaszt ahhoz, mint egy fűtött fürdőben/hth-ben.
-
-
Madwe
nagyúr
Nálunk ez probléma lesz akkor, mert nem látható…
egyébként a fentebbi árban az is benne van, hogy a mérődobozig az áramszolgáltató a vezetékelést megcsinálja? (Gondolom kell új vezeték a több fázis, amper miatt?) ez ha földbe volt víve, akkor az még drágább gondolom?
illetve a mérőórától az ingatlanig is ki kell építeni a külön vezetékeket, az is még ezen áron felül van gondolom? -
Madwe
nagyúr
válasz gergobaby #6011 üzenetére
120as novemberi m3-el szerintem beleférsz a rezsicsokiba. Bár tudom, nem ez volt a kérdés, de azért gondoltam nem árt ha jelzem
ha szigeteletlen az épület, akkor a födémet/tetősíkot szogeteld, az a legolcsóbb s ott megy el a legtöbb hőv(tudom, nem is ez volt a kérdés ) -
Madwe
nagyúr
Sziasztok! A háztartási helyiségben van egy vegyestüzelésű kazán is ami miatt a szellőztetés megoldandó. Ezt anno egy sima szellőző lukkal + ráccsal a padlón oldották meg. Azon gondolkodom hogy van e értelme ezt hővisszanyerős szellőztetőre lecserélni? Most a bekerülési összegtől tekintsünk el. Hűt az annyit a helyiségen, h érdemes ezzel foglalkozni?
miután itt megy az összes fűtéscső, még ha szigetelve is, mégis emiatt kb ez a legmelegebb pont a házban, ráadásul ember által ritkán használt… emiatt nem vagyok benne biztos h nyernék e ezzel hosszútávon bármit is?
vagy ha ott tényleg lehet vele fogni, érdemesebb kisebben gondolkodni, pl visszafalazni s az ablakra egy mechanikai résszellőzőt tenni?
a vegyestüzelésű elég ritkán lesz használva, ha egyáltalán, viszont a funkciót meg szeretnénk tartani… foglalkozzak én ezzel egyáltalán, vagy jó az ahogy van ? -
Madwe
nagyúr
válasz dobolan #6170 üzenetére
“Majd meglátjuk mit fognak mondani akkor, mikor évekig szaladni kell majd a munkák után. Mert szerintem ez jön.”
attól tartok az mint 2008ban: a mobilisabb emberek mennek külföldre - bár most kehet ott is annyira beesik a piac h ott se lesz jó a megélhetés…
nomeg az elmúlt konjunktúrában s hiányban boldog boldogtalan elment munkásnak, mert megérte még tudás nélkül is tudtak megrendelések között válogatni… namost ezek a “szakik” könnyen hagyják ott azt az ipart, amibe energiát nem fektettek. Persze ez a réteg nem baj ha kikopik.
viszont szerintem ugyan a munka mennyisége valóban csökken, de a munkásoké is fog…
egyetlen mentsvár lehet a kb satufékező állami megrendelésekből kieső szakik hada, illetve az talán valamennyire az elérhető anyagokra is jó hatással lesz…
s azért mégiscsak otthon vagyunk, nem lennék meglepve ha megint lenne valami eszement állami támogatás pörgetni ezt az ipart…[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
válasz forumpista #6326 üzenetére
A h tarifa lényege, hogy előremozdítsa a hatékonyabb cop scop-s készülékek elterjedését. Azaz kapsz olcsóbb áramot, ha hatékonyan használod fel. nem értem mi a bajod ezzel (amúgy nem lepne meg ha belátható időn belül megszűnne mind a h mind a b… persze elötte még megvárják míg lecseng a roham s mindenki kiépíti… ahogy volt ez pl napelemekkel is kb)
-
Madwe
nagyúr
-
Madwe
nagyúr
2 rendeltetési egység: nálunk 2 hete voltak felmérni, megkaptuk a jegyzőtől a plecsnit, levelet elküldtük mvmnek, azóta semmi visszajelzés egy automatikusan kiküldött levélen túl, amiben az van ha problémát találnak keresnek. Ez alapján jól sejtem hogy megkaptuk, egyéb visszajelzésre ne számítsunk? Ti kaptatok vmit ezügyben a jegyző után, a szolgáltatótól? Köszi!
-
Madwe
nagyúr
Segítetek dekódolni az mvmes számlákat pls ?
röviden eddig: novemberbe nevemre került a ház, beállítottuk egyebletes résszámlázást havi 140 m3-re. Decemberben kaptam is egy 14ks számlát. Erre most januárban kaptam egy 2ksat… nem értem, miért számláztak ennyire alul? Eleve most akartam volna majd emelni, tekintve h februárba megkaptuk a 2 lakásos többgenerációs családi ház kedvezményt… mondjuk annak még nincs nyoma a számlán, továbbra is lakosságiban vagyunk…
szóval szerintetek miért 80m3 lett most kiszámlázva,s eleve miért ilyen összevont december-januári számlát kaptunk?
köszi…[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
Jó, de többgenerációs a ház, nem? Azt sokan nem kapják meg, s akkor a te 24k átalányod is kb 80-90k lenne.
nekünk hasonló ház, annyi h van rajta 8cm szigetelés, tetőtérben meg 15, ellenben régi turbós kazán s egyelőre (bár nem volt még vele teljes szezonom) úgy néz ki 17e-ben megáll a fűtés átalány majd éves szinten (Bár ez szintén 2 generációs)
áram itt inkább 20 lehet (120l villamybojler nappali áramról)
víz 10
összesen 47kha ezt összevetem a rezsiálom 70nm-es újépítésű lakással ahol ideiglenesen voltunk, akkor nem sokkal rosszabb a helyzet.
ott a fűtés olyan 1000 huf átalányban, áram 10k, víz 5k, közös költség + felújítási alap 25k
41k…
havi 6kt nekem megér a 3x akkora nyugis, nagy kertes családi ház 500nm-es veteményest pl lakásnál nem tudom hogy tudnék csinálni
igaz, úgy lenne jogos ha ide is számolnék valamennyit “felújítási alapba”, nem is keveset[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
Ezzel egyetértek s én is így vagyok.
A tetőtéri tetőcserés hőszigetelés valóban kb soha meg ne mtérülő kategória még mostani árakkal nézve is... kb csak akkor megérős ha amúgy is pl le kell cserélni a cserepezést valami miatt (mondjuk a legtöbb karbantartva vígan elvan 50-100 évet is, ha időnként mohátlanítva + festve van...)Amúgy úgy sejtem pár éven, évtizeden belül amúgy sem a fűtés hanem a hűtés lesz az igazi energiavámpír. Szerencsére saját kerttel erre van természetes, passzív védelem
-
Madwe
nagyúr
+ tapsi gondolatmenetére visszatérve, valóban euszerte hatékonysági s átállási hullám van gázról, ezért a gázfogyasztás csökkenni fog, lakossági szinten biztos, de valszeg ipari területen is, jelentősen. Azonban az áramhasználat pedig folyamatosan növekszik, eleve lakossági ipariigények folyamat növekednek, erre tesz egy lapáttal a gázról benzinről áramra váltók tömege is. Azaz az áram iránti kereslet garantáltan növekszik, a gáz iránti kereslet meg feltehetően folyamat csökken (nyilván a piacnak lesz egy egyensúlyozó hatása ezekre persze). De jelenleg a hazai “piaci” ára s gáznak sokszorosa a valósnak, az áramnak meg töredéke.
lehet pl az atomerőművek olcsó előállítási költségével jönni, de ha az épület építési költségét, annak hitelezési költségét is beleveszed, pl esetleg a kiégett kazetták tárolását is… (ami ugye jelenleg csak átmeneti tárolás, hosszabb távon még terv sincs h mit kéne azokkal kezdeni) máris hasonlóan drága lesz[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
-
Madwe
nagyúr
Köszi hogy feltetted helyettem is a kérdést Novemberi birtokbavételi miatt igyekszünk saccolni mi merre hány méter lesz, s fogalmunk sincs egyelőre mondjuk nehezítő tényező h december végéig alig alig fűtöttük fel párszor, nem laktunk itt, cserébe januárban a legnagyobb minuszokban volt a festés, 24-26 fok nyitott ablakok mellett száradás végett
egyelőre 850m3 tartunk, ami elég bíztató (pláne hogy 2 generációs limit van ránk, de ez ki tudja meddig él, erre nem alapozunk) s pl attól is tartottam h az idei enyhe tél miatt nagyon torzan alacsony értékek jönnek, de ez a 10-15% ez bíztató[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
Ezt most jól értem, hogy 5 hónap alatt, gyk. a fűtési szezon felében hozta össze?
De ha éves lenne, akkor is durva.
Csak viszonyításképp: 40nm 1950es házban, szigeteletlen, 1 rétegű műanyag ablakkal, egész nap home office miatt konstans 21 fok esetén, belefoglalva a meleg víz előállítását is 2 főre a havi átalányom 7000 forint volt, azaz éves 84.000 forint, gázzal! HMV + fűtés, mégegyszer, szigeteletlen, elavult nyílászárók, legfelső emelet így ott szökött ezerrel a levegő (felettem födém, szigeteletlen) s sarokrész, így a lépcsőházon kívül egyetlen falszomszédom volt, az is a fürdőmnél.
Szóval szerintem itt valami nagyon nem kerek? -
Madwe
nagyúr
válasz t72killer #7731 üzenetére
Nézz utána mi az a cop, scop… vagy szerinted a hűtőgép, légkondi is 1es cop-val működik?
igen, kell hozzá áram, de nem 1 egység áramból csinál 1 egység (vagy veszteségek miatt kevesebb) hőenergiát, hanem pl 4es cop esetén 1 egység áramot felhasználva 4 egységet (vesz ki a közegből, pl levegő, víz vagy talaj) -
Madwe
nagyúr
válasz t72killer #7743 üzenetére
Nem értelem, ott az scop, valamint gyártók megadnak sokszor sávos cop értéket is. Simán htána lehet járni. De nem értem az egész eszmefuttatásod, hiszen onnan indultunk h mi értelme a hőszivattyús szárítógépnek, hiszen árammal megy, s minden ami árammal megy annak a copje 1 szerinted ?
-
Madwe
nagyúr
válasz balojazz #7874 üzenetére
Ebben a sorrendben!!! Ha nincs pénz csak egyre most, kezdődjön először a tetőszigeteléssel (ha nincs köze ablakokhoz)
Késöbb folytatódjon a nyílászárókkal (hacsak nem minimum 2 rétegű thermo ablak, akkor már lehet nem megérős jobbat betenni.
ezután jöhet a fal szogetelése (jó lenne aljzat is de valszeg végtelen pénz lenne. Egy esetleges burkolatcserével egybeköthető késöbb, akkor csal majdnem végtelen pénz lesz
s csak ezután, utolsó helyen jöhet a fűtéskorszerűsítés. Esetleg zónázás jöhet elöbb is, ha van értelme -
Madwe
nagyúr
válasz balojazz #8039 üzenetére
Én az éjjeli / vezérelt / b tarifa mellett nem látom a létjogosultságát - hacsak nem ezt olcsóbb bevezetni. Mert azért ez kb így tényleg villanybojlerre jó, de az meg b tarifán edddig is külön órán ment, azaz külön rezsicsoki járt rá, s egymaga abba azért bőven belefért.
-
Madwe
nagyúr
válasz balojazz #8201 üzenetére
Azért a passzívház jellemzően nem kér enni - mármint nem csak energiabevitel szempontjából, hanem ha kész van utána évtizedekig csak a jellemző állagmegóvási kiadások jelentkeznek.
ellenben a megújulók karbantartási költsége évtizedekben mérve látható.
arról nem beszélve, hogy a megújulók jellemzően állami árszabályozások, támogatásoktól függnek, attól érik meg. lásd napelemek, tegnap infok után is romlott a megtérülésük 50% kb 30 évre . A hőszivattyúk is igazából vagy azzal vagy h tarifával érik meg - szintén bármikor eltörölhetik/megváltoztathatják.
Passzív házaknál ezeknek nincs kitéve az ember, ezektől független. -
Madwe
nagyúr
Szóval a fejlődés az, hogy lokálisan megtalálható, idővel komposztálódó, szemetet maga után nem hagyó terméászetes anyagok helyett gyárakban gyártott, utaztatott, maga után szemetet hagyó anyagot használunk. Nyilván nem véletlen a görög és egyiptomi civilizáció a példaértékű manapság, ami végtelen szemetet hagyott maga mögött amit még amúgy odautazva sokan meg is csodálnak manapság, a helyett hogy olyan népek lennének a példa értékűek akik a természettel összhangban élve maguk után szemetet nem hagytak.
Fene jó ez a fejlődés.
Mellesleg nem igaz, vályogot is lehet szigetelni, sőt. Csak ahogy pl vakolásnál, szigetelésnél is kerülni kell a mesterséges anyagokat, természetes anyagokkal tökéletesen működik.
[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
A példád akkor lenne helyes, ha nem új autót akarnának venni, hanem a meglévő autójuk nem menne át mostantól kezdve a műszaki vizsgán... persze vannak már városok amik bizonyos euro szabvűnyhoz kötve engednek be vagy sem autókat, de azért ez kicsit neccesebb helyzet, mint az új autó (mellesleg a kissebb turbós motor pont annyira agyament h nem igaz...)
Meg azért a közlekedés saját autóval kicsit más kaliber minnt a lakhatás s fűtése az otthonodnak, szerintem.
Új házaknak meg tudtommal bb-t minimum hozni kell 25% megújulóval, nem? manapság már nem nagyon kötnek be gázt amúgy sem... -
Madwe
nagyúr
válasz balojazz #8981 üzenetére
Azért ennek nagyja megoldható évessel is Attól még hogy évesben vagyok, havonta leolvasom az órát, csak hogy tudjam merre mennyi hány méter - ezt is csak azért, mert új házban lakom, s nem ismerem még annyira az igényeit, de már kezd kitisztulni...
A határon felüli részt így is úgy is ki kell fizetni, s csak annyit. A különbség annyi, hogy az évesnél nem kell havonta ezzel játszani. Ami évesnél nagy szívás tud lenni az az, ha valakinek az éves leolvasása tök más hónapban van mint a rezsicsokis szezon, így a támogatott mennyiség félre tud csúszni (pláne ha az új rezsicsokis első szezon elején nem diktált be aktuális állást.) -
-
Madwe
nagyúr
Én sem lépem túl, sőt, nekünk 2x jár, de 1100m3 alatt vagyunk
Pedig volt belőle sok pánik manapság azoknál akik túllépik s nem diktáltak
Pl minden hónap márciusában ellenőrzik.
0. év márciusában 0 m3 gáz
0. év augusztusában nem diktálsz, így nincs rögzítve mennyi, de tegyük fel, hogy 500m3-en áll az óra
1. év márciusában 2500 m3-en áll az óra, ezt rögzítik is
1. év augusztusában 3000 m3-en áll az óra, azaz augusztustól augusztusig (rezsicsokis év) a valóságban 2500 m3 fogyottIgen ám, de a szolgáltató nem tudja, hogy augusztusban neked hol állt az óra se a nulladik sem az első évben. Fogja, és mindenféle mágikus metrikák alapján azt mondja, hogy bizony neked 100m3 állt az óra (szemben az 500m3) így a teljes rezsicsokis évedre átterhel 400m3 pluszt, s majd azzal számolgat.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- alza vélemények - tapasztalatok
- Formula-1
- Asszociációs játék. :)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen TV-t vegyek?
- Szabályosan kilőtt az AMD asztali piaci részesedése
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bíró: Zuckerberg nem felelős azért, amit a közösségi média a gyerekekkel tesz
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest