- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Asszociációs játék. :)
- Pendrive-ról bootolható "belakott" debian linux live Ventoy pendrive-on
- Samsung LE40A536T1F LCD TV képhiba
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Digitális Állampolgárság Program
- leslieke
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- W11 pls
-
LOGOUT.hu
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Madwe
nagyúr
ezzel egyetértek. az argonos low-e résszel legalábbis. ugyanakkor 3 rétegről is szó volt, s nem vagyok benne biztos, hogy minden egyes épület, felújítás, keret, háttér ismeretében ragaszkodnék hozzá... általánosságban igen, de nem minden esetben.
amúgy pedig: jogszerűen eljárva nyilván minden ilyen felújításnál minden szakitól számlát is kér a delikvens (eleve mi az hogy kér? kapnia kell és kész), ahogy az egész egy vállalkozási szerződéssel indul.[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
"Csak a gázzal töltöttből lehet választani, lévén 0,5m²-nél nagyobb nyílászáró esetén 1,15 alattinak, kell lennie az Uw-nek, mást nem építhetsz be. Ezt pedig csak fémgőzölt, argonos ablakkal lehet elérni, szinte kivétel nélkül csak 3 rétegű üvegezéssel."
új építésűnél. felújításnál szerintem azt raksz be amit akarsz kb? -
Madwe
nagyúr
Szerintem azért 2x áram (speciel itt a piacinak nevezett kb jó helyen van) s 4x gázárral nyugodtan lehet középtávon itthonra számolni. Nem tervezni vele szerintem hurráoptimizmus... inkább azzal számoljon az ember, mintsem meglepődjön. Szerinted ha és amennyiben tényleg vége a neres delíriumnak, s megrohanják az emberek a szigetelő/ablakcsere stb cégeket, hova mennek a felújítás költségei?
van egy olyan érzésem, hogy a szigetelés javítása mindig a gazdaságilag nem éri meg összegbe fog kerülni adott piaci áraknál... azaz mindig akkora lesz rá a kereslet, hogy pusztán matematikailag már ne érje meg megcsinálni. amint elmozdul a piac, a kereslet is oda tornássza az árakat -
Madwe
nagyúr
válasz User_2 #11126 üzenetére
érdekes, én ezt x8,793 m3-nek olvasom, kiegészítve azzal, hogy a tizes számértéknél pont nem látni az órát... de miután a 100as óra féltávon van kb valamint látszik hogy nem az 5ösön áll, ezért tippre ez 68,793 m3? esetleg 78,793
#11129fsdb én is így értelmezem[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
válasz axioma #11122 üzenetére
napkollektoros tapasztalataidat megosztanád?
mennyi a karbantartási költsége hosszú távon?
hogy van méretezve? mennyi extra energiával kell kiegészítened, hogy legyen számotokra elég melegvíz? illetve mik ezek mellett a melegvizes szokásaitok (hány fő, csak zuhany, néha fürdés, kézi mosogatás stb)
jelenleg egy sima villanybojler van nálunk, illetve gázos hmv is redundánsan bekötve... de lehet pár éven belül lépnénk valamerre... -
Madwe
nagyúr
válasz dokee78 #11109 üzenetére
Nekünk 190m3 volt 2024 február, s az éves (2023 június - 2024 júniusig) 1000 m3...
nagyon durva becslés alapján azt mondanám az éves m3 nektek valahol 1300-1600 m3 között lehet, persze ennyi adat alapján, s egy arányszám alapján ez elég durva becslés.
Éves átalányban vagytok ezek szerint, azt tudod melyik hónapban olvassák le az órátokat?
A számlán rajta kellene legyen, ahogy az is hogy akkor hol állt az óra, az alapján el tudsz indulni.A szolgáltatónál látható éves becsült fogyasztás az biztosan fals. Vagy fával/légkondival is fűtött az előző tulaj, vagy nem lakták az épületet?
[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
válasz enginev3.0 #11065 üzenetére
Az 50 fok előremenő se vészesen magas… furcsa hogy ennyire más karakterisztikája van a házadnak de a fogyasztás az szerintem rendben van, s végülis az a lényeg… nálatok sok kicsi meredek felfűtés van, nálunk pedig ritkább, de akkor szép lassú emelkedés, de talán ez mindegy is, illetve nem is ez volt a kérdésed, csak furcsálltam
-
Madwe
nagyúr
válasz enginev3.0 #11063 üzenetére
Ez könnyűszerkezetes ház? Mennyi szigetelés van rajta? Csak azért kérdezem mert nálunk sokkal ritkábban kapcsol be a fűtés még most is... illetve nem esik ilyen meredeken a hőmérséklet fűtés kikapcsolása után, az furcsa nekem a grafikonon... Mondjuk a felfűtés is elég meredek, ez még turbós kazán, magas előremenővel?
Egyébként az 5-6m3 jelenleg nem rossz, azzal ha tippelnem kellene éves 1000-1200 m3 között alakulhat majd a fogyasztásod, ha hasonló tél lesz mint tavaly.[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
válasz balojazz #11046 üzenetére
remélem igazad van!
ugyanis idén mi elkezdtük kifűteni a tetőteret is (120m2-es, + kb ugyanekkora a földszint) ami eddig nem volt használatban.
Idén elötte ami történt az lábazati szigetelés és turbós kazán csere kondenzációsra (szerintem ez nyomott a legtöbbet a latba, eddig 70 fokon rángatta, most meg 35 fokos előremenővel is elvan bőőőőven) illetve mostmár időzített termosztát programok vannak (eddig 21 fok volt végig, most napközben 22 éjfélig, s reggel 5ig akár 19ig is lemehetne ha menne... folyamatos home office miatt viszont minden nap napközben megy ugyanúgy mint eddig)
ami érdekes, hogy eddig a tavalyi fogyasztáshoz képest 30% emelkedett a m3 napi használatok alapján szummázva azonos időszakra visszavetítve.
Namost ez eleve gyanúsan alacsony eltérés, mi legalább 80%ra számítottunk... de ha ebben a 30%ban benne van az is, hogy most hidegebbek vannak, az nagyon jó hír arról nem beszélve h idén asszony kedvében járva 21ről 22 fokra emeltük a termosztátot
tavaly 1000m3 körül volt az éves fogyasztás, akkor lehet idén 1500 alatt leszünk... két generációs a ház, szóval 3400 járna, limit miatt eddig se aggódtunk[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
válasz balojazz #10973 üzenetére
Nem a villanyautó a drága, az új autó a drága. Valamint az európai villanyautó rohadtdrága... De pl egy új model 3 egy skoda superb árában van... egy használt pedig már 6-8Mért is van jó... az egyetlen dolog ami miatt drágának nevezhetőek az az, hogy még nincs belőlük 16 éves, mint a magyar átlagkorú autó... legalábbis olyan ami már teljesen ki tudna váltani egy benzinest. de ha adott korú, adott felszereltségű autót nézel, rájössz hogy nem drága (kivéve az európaiakat...)
De a napelemes, hőszivattyús résszel többé kevésbé egyetértek. Azzal kiegészítve, hogy egy normálisan elkészített, közel nullás háznál gyk. lényegtelen mivel fűtjük, s bizony ott egy gáz kiépítésének költsége nagyobb lehet, mint egy kis teljesítményű hőszipka... -
Madwe
nagyúr
Azért mielőtt valaki a 700 forintos m3 árral számolna mint világpiaci ár, ajánlom figyelmébe az alábbi grafikont, beállítottam forint/m3-re: https://olajar.hu/gaz-ar.html
ettől függetlenül egy x2, akár x3 nem elképzelhetetlen, de a x7 eléggé meglepő lenne szinte az összes szcenárióban... -
Madwe
nagyúr
válasz BlackJack21 #10797 üzenetére
A cirkulációs rendszeredhez plusz csöveket kellett beépíteni, plusz szivattyút kellett beszerelni, valamint áramot fogyaszt. Mindennek van elég sok lábnyoma, közöttük víz is.
Ha ennyire fontos a víz számodra (nagyon helyesen) akkor egyrészt használj komposztwc-t (havi 3m3 vizet már meg is spóroltál + termőföldet teremtesz) a szürke vizet pedig hasznosítsd, csatornába ne menjen semmi, mondjuk kegyedi rendszerben vagy hasonlóban, ajánlom Országh József munkásságát. Ha így teszel, máris nem probléma, ha folyatod a vizet, hiszen nem a csatornába húzod le, hanem a szürkevizes rendszeredbe, ahol még haszna van.
Ha megfejeled egy nagy ciszternával ami esővizet gyűjt s elsősorban azt használod megfelelő tisztítás után ilyenekre, az még jobb.#10798pjen de összekoszoljuk, mert feketevízbe ömlik a csatornával. az ember az egyetlen állat, amelyik ivóvízbe szarik.
[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
válasz balojazz #10795 üzenetére
Nyilván lehet betenni cirkulációt is, ha megvan a csövezés - persze igaz hogy így kevesebb vizet folyat el az ember, de zabálja az áramot, nem biztos hogy környezetbarátabb, pláne nem olcsóbb - de komfortról volt szó, az biztos hogy komfortosabb.
Szerintem a tároló vs kazán családi házban témában nem is az a fő kérdés komfort szempontjából, hogy mennyi ideig kell folyatni (hiszen a csövek hossza miatt valóban amúgy is kell), hanem inkább az hogy hány vételezési helyet tud zavartalanul ellátni. Aki fürdött már úgy hogy közben valaki elkezdett mosogatni, az tudja miért fontos ez
nekünk egyébként mindkettő van - alap esetben hajdú bojler, de ha lehal, akkor ott a kazán, az addig meg nem kér enni[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
válasz smallmer #10774 üzenetére
minél nagyobb a hűlő felület, annál nagyobb a hőveszteség, illetve annál nagyobb energia a hőfokot szinten tartani. röviden minél kisebb a térfogat annál jobb - azzal kiegészítve hogy hőszipka minél kisebb hőfokot kell előállítson annál hatékonyabb.
Azaz ha a 400l alacsonyabb mondjuk 45 fokon elég, míg 200l 55 fokon lenne, akkor lehet így jársz jobban mégiscsak. -
Madwe
nagyúr
Elvan, de nem lesz hatékony, nem lepne meg ha még h tarifával is drágább lenne az üzemeltetése, mintsem cirkó+ rezsihatár alatti gázzal. Rezsihatár feletti gáznál minden jobb persze
kulturg: mi egyébként ezt sokáig számolgattuk: nálunk kb 5m lenne a hőszivattyú beépítése +1m a h tarifa mindennel együtt. Ha mennyezeti hűtés fűtést kérünk az még 6m lenne…
ez a 6 vagy 12m ha azt szeretnénk hogy 20 év alatt megtérüljön akkor havi 25.000 illetve 50.000 megtakarítást kéne jelentsen - s ekkor is csak megtérült, hasznot nem hozott, ellenben ha van 6 vagy 12m azzal hasznot is tudsz 20 év alatt realizálni…
namármost havi 11k a gáz átalányunk. Arról nem beszélve, hogy a gázkazán karbantartása jóval olcsóbb történet.
szóval mi maradtunk gázon, ennek jelenlegi áraknál nálunk nagyon nincs értelme… ha hirtelen 2x lenne a támogatott gázár még akkor se lenne… helyette inkább a tetőtéri ablakokat rendbetesszük, rolóval, kap plusz szigetelést, s a maradék pénzből ha úgy érezzük kell esetleg kap 1-2 légkondit hűtésre (abban bízunk nem kell, most is már határon van 26-27 fok maxal, ez bízunk benne 1-2 fokot tud javulni remdesebb tetőtéri árnyékolással.[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
válasz Borisz76 #10571 üzenetére
Én rettegve várom. Hrsz ugyan stimmel, meg nyilván a személyes adataim is, de anno hiba miatt az eonnál xy utca 13 szerepelt, miközben a valóságban s az mvmnél is 15 van... innentől kezdve bízom benne h ennek ellenére nem kell regisztrációval szívnom, mert 2 hétre nomád off the grid nyaralni megyek
-
Madwe
nagyúr
válasz Vision #10543 üzenetére
Kiegészítő fűtésként képzelném el a légkondit: hazaérsz, légkondival hamar felfűtöd a levegőt s közben megrakod a fatüzelésűt.
Nyilván egy hőszivattyú jobb megoldás, csak szemben a légkondi tegyük fel hogy 1 milliós kivitelezési költségével egyrészt lesz ott 4-5 millió a kivitelezésre, ami könnyen ennél több is lehet, akár 10 is ha a hőleadókhoz is rendesen hozzá kell nyúlni...
én abból indulok ki, hogy ahol fatüzelésű az egyetlen fűtés, ott
- régi gerébtokos nyílászárók vannak, vagy rosszabb
- öntöttvasradiátorok vannak, vastag csövezéssel
- nincs semmiféle szigetelés, még lehet a födémen sem
Ide hőszivattyút csak rendes mélyfelújítás után tennék... persze ha bármilyen szinten szigetelt, normális nyílászárókkal rendelkező ház s rendes méretű hőleadókkal, akkor már lehet csak párszorosa a bekerülési költsége egy légkondinak... (a szigetelés azért számít, mert adott teljesítmények között a hőszivattyú ára drasztikusan emelkedik, légkondié kevésbé...) -
Madwe
nagyúr
válasz Sterilzona #10539 üzenetére
Milyen a ház? Szigetelt? Nyílászárók milyenek? Emergetikai számítások vannak?
hőszivattyú nem rossz, ha jól szigetelt a ház és nagyok a hőleadók.
ellenkező esetben légkondi nem rossz ötlet (levegőt hamar felfűti legalább) de lehet én első körben valami puffertartályra s kiegészítőkre gondolnék a fatüzelés megtartása mellet - lehet ez rentábilisabb lesz -
Madwe
nagyúr
válasz Borisz76 #10490 üzenetére
A split klímához vedd bele az éves karbantartási költséget. Valamint a kérdező esetében akkor kell csak a fűtés, amikor távfűtés már nincs, s az északi szoba gondolom jobban kihül. tehát nagyon ritkán s rövid időre kell, itt tényleg felesleges a klíma, a karbantartása több lesz mint az egész cekász fogyasztása 1-es copvel...
-
Madwe
nagyúr
válasz axioma #10363 üzenetére
Gondolom a nyitja a hőburok lehet ahogy írod? azaz nem esik be a szarufáknál a hőmérséklet burkon belül ezért nem ott akar kicsapódni a pára - hiszen az egész lényege hogy párazáráson belül hőhídmentességre törekszünk, s arra engedjük ki a párát ami az épület szerkezetében nem tesz kárt? párával magával nincs gond ha nem csapódik ki... s gondolom párakivezetés meg valahol máshol megoldott, valamilyen módszerrel?
[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
válasz perempe #10334 üzenetére
Akkor nálunk leírom mi a helyzet, igyekeztem összeszedni a releváns adatokat:
Eddig ebben a fűtési szezonban 784 m3 fogyott, talán 1000 körül lesz a vége.
Most 22 fokot tartunk konstans (home office).
Fűtött terület jelenleg 120 m2, mivel emeletet egyelőre nem használjuk.
Szigeteltség közepes (38 nf tégla + 10cm, de lábazati nincs még, illetve födém sincs lévén tetőtér beépítéses - tetőtéri van, de tetőtér jelenleg fűtetlen, uh olyan jelenleg mintha nem lenne...)
nyílászárók közepesek, 2 rétegű thermo, kicsit már öregesek, de nem megérős cserélni
HMV elektromos bojler, szóval az nincs ebben benne.
Rendszeresen, rendesen szellőztetünk
Kazán egy turbós gázkazán, lábazati szigetelés után ez lesz cirkósra cserélve
Túlméretes radiátorok a hőleadók, bár a turbós kazán idióta kivezetése miatt 65-70 fok a minimum előremenő jelenleg amivel nem csapódik a kazántestre a kondenzvíz s megy tönkre - emiatt még a legnagyobb hidegben is max 3-4x fél órát ha ment...Szóval 10+% szerintem ezen még fogható lesz kondenzációssal. Lábazatitól %osan nem sokat várok, csak hőérzetben néhány sarokban - penész para szerencsére nincs.
Teljes házat (240nm) kifűteni olyan 2000 m2 körül lehet eddigi tesztjeim alapján... Ha ez le tudna menni kondenzációssal 1800ra az elég jó lenne. Persze most nem volt tél... de az nem nagyon lesz már amúgy sem ellenben nyáron légkondi nélkül is totál élhető, 22 fok fölé ritkán ment még az emeleten is, igaz ott volt hogy felkúszott 25re is néha napközben... de szerintem ez egyre fontosabb szempont lesz, mintsem a fűtés?
Egyébként két lakásos kedvezmény járt a házra, illetve nálunk a fűtőérték miatt 1800m3 járna per lakás, szóval 3600m3 járna itt kedvezményesen a jelenlegi szabályok szerint.
Következő lépés egyébként majd a tetőtéri ablakok cseréje lesz, illetve a tetőtéri szigetelés növelése talán - jelenleg 15cm kb, 30 lenne az ideális de az befele már elég sok helyet elvenne... kifele növelve meg elvileg elég horror áron lehet (csempéket leszedni stb)...
A földszinti ablakok modernizálása, homlokzati 10cm növelése kb sose térülne meg sajnos. Bejárati ajtót mindenképp cseréljük majd viszont, mert az katasztrófa hőtechnikailag.
Illetve fő probélma sajnos lábazatival se kiküszöbölhető: végtelen helyen van hőhídmegszakító nélküli terasz, amivel utólag nehéz mit kezdeni... nagy része szerencsére csak a garázst érinti, illetve az előszobát, de azért a nappalinak is van kb 5-10m szakasza, ahol teraszkapcsolatos az aljzat...[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
válasz Catman #10305 üzenetére
Én is sokkal otthonosabbnak érzek akár egy 250es belmagasságot is, 260 körül van számomra az ideális... igaz én majd 4m-es belmagasságú családi házban nőttem fel, nekem az sose tetszett... sokkal jobban szeretjük párommal a kuckós érzést. ez szerintem nagyon egyedi, kinek mi. mindenesetre építési költségben nem dob akkorát, ahogy fűtésben sem pár 10 centi, nem az alapján döntenék.
[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
válasz cappa72 #10039 üzenetére
Hitelt most 1-2 hónapig ilyenre biztos nem vennék fel, nagyon beszélik hogy 2024ben visszatér az otthonfelújítási támogatás, csak energiakorszerűsítésre, támogatott hitel formában
#10038 nem belétek akartam állni, s tényleg így értelmes megtérülést számolni, hiszen magyar piacon van az ember... de azért ne csak azért szidjuk a kormányt mert a rezsicsöki káros, hanem akkor egy kicsit azért is dícsérjük mert felette meg torzítóan büntet, piaci ár felett, így ugyan aki rezsicsokiba belefér az valóban elodázhatja a felújítást hiszen alacsony költségnél rossz a megtérülés, de az aki határ felett van pont h előrehozhatja, hiszen javul a megtérülés
egyébként ha semmilyen szigetelés nincs akkor biztosan megéri komfortérzet végett, persze az anyagi lehetőségek más kérdés. pl nekünk egész jól szigetelt, de lábazati meg nincsen. rezsiben minimális lenne a haszna, penészedni nem penészedünk hőhíd ide vagy oda... ellenben padlónk legtöbb helyen kellemesen meleg, viszont a falak közelében már nem kellemes... s meg is ugranánk, nem is a világ pénze. de annyi minden másra is kell pénz ház körül, h ez mindig hátrébb csúszik, mert ez csak komfort többnyire...
[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
Valahogy az én hszemre nem akart reagálni… amire tök jó empírikus mért bizonyíték ez is:
- az ablakok esetén a keret az ami rossz hőveszteséggel bír (uf) az üveg tipikusan jó (ug) de mégis így az egész ablak értéke (uw) tipikisan rossz lesz. Ezen amúgy a minél magyobb üvegfelülettel lehet valamennyit javítani.
- eleve az u mértékegység W/m2K szóval függ a deltaTtől és a terület nagyságától is.Ebből kifolyólag azt magyarázni hogy a tipikusan 0.5-0.8 körüli u értékű fénnyerő forrást, ami ilyen 5-10m2 felület lehet egy lakás esetén megéri elfedni érdekes, szemben a 100+ m2nyi falfelülettel.
Egyébként se szokás szerintem itt se a homlokzati hőszigetelés kezdésével bíztatni senkit se:
- először padlást szigetelünk, akár jómagunk is le tudjuk rakni, ez olcsó, cserébe itt szökik el a hő nagyja
- ezután merülne fel a homlokzati, de praktikus okokból érdemes elötte mégis az ablakokat cserélni h szintbe kerüljenek s vakolás se legyen gány (falsíkba szigetelten kitenni)
jöhet a homlokzati és lábazati
- fűtés korszerűsítés meg ezek utánS ahogy fentebb is írták, ablak legyen jól méretezve, legyen jó helyen, s akkor max egy hőszigetelt alu redőny az amit érdemes feltenni.
S ahogy fentebb is írtam ha valakinek ezekre nincs kerete, akkor is elöbb telerném le a hőfokot 1 fokkal, máris sokkal több rezsipénzt spórolt meg mint a letakart ablakokkal…
-
Madwe
nagyúr
válasz 5leteseN #9829 üzenetére
Az elméletedből pár hiányzó részlet:
- az ablakok legrosszabb u értéke, legnagyobb vesztesége az nem az üveg felületen, hanem a karimáin, keretén türténik
- a hőveszteségnél a felületet is nézni kell, az ablakok felülete pedig nem hatalmas
- a meleg levegő igyekszik felfele tartani, első sorban arra szöknePár százalékot lehet mentettél, de engem pl meglepne ha ez akár 5% is elért volna… ha már mindenképp “ingyen” rezsi,entenék lehet elöbb telerném 1 fokkal lejjebb a termosztátot s vennék fel vastagabb zoknit, azzal ugyanitt lennék, cserébe kilátnék az ablakon.
Egyébként ha volna év/év mért adat, akkor hasznosabb lett volna a pioneer kalandozásod, szerintem, de azért így is köszönjük -
Madwe
nagyúr
Az atomerőmű egy alaperőmű, azt nem lehet tekergetni, az nagyjából konstans folyamatos teljesítményt tud.
az áramhálózat azonban minden egyes pillanatban pontosan ugyanannyi teljesítményt kíván mint amit használnak.
azaz egy alap fogyasztást jól le lehet fedni atomerőművel - legyen az akár 80% is - bár az már elég extrém eset - kell mellé olyan erőforrás is amit pillanatok alatt be lehet indítani vagy leállítani.
ezen persze az egyre nagyobb szeletet használó zöldenergia csak méginkább ront - egy új, ingadozó teljesítményt leadó erőmű, ami nem akkor szolgáltat amikor kell - azaz azt végképp kb csak és kizárólag gázerőművekkel lehet ellensúlyozni. Pláne ha javarészt csak egx típusú, pl naperőművek vannak. Ha van szél, vízis, az legalább kivsit a diverzivitásával kiegyensúlyozza.nyilván lehetne az is egy mondás hogy majd jól túltermelünk atomból, s majd jól eltűroljuk azt - akkupakkal ez kivitelezhetetlen, hegyeink meg vizeink ahoz h fenti víztározókba pumpáljuk a tartalék energiát az meg nekünk hazai.ag pl nem alternatíva. Arról nem beszélve hogy paks és paks II mellé kellene még 2 paks… miközben paks 1 leszerelése is már ildomos lenne
-
Madwe
nagyúr
válasz bandi0000 #9787 üzenetére
Ott megy el %osan a legtöbb hő, cserébe ezt a legolcsóbb megcsinálni, ráadásul a kivitelezést nem bonyolult megcsinálni ezért bűrki meg tudja ugrani maga is. Nem feltétlen hagynám annyiban, de ha van legalább 15cm nem összeesett szigetelés ott, akkor lehet tényleg nem érdemes hozzányúlni
[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
válasz Agostino #9710 üzenetére
Igen, természetesen, majd az éves leolvasáskor a különbözetet megnézik s azt még kiszámlázzák ha többlet volt, de attól még rezsicsokis áron. Kivéve ha pl nagyon emssze van az éves leolvasás a rezsiévtől, ami augusztustól indul talán? mert akkor előfordulhat hogy a becslések s egyéb ördögi számmisztikák alapján kicsit rosszabbul jöttök ki s pár m3 már piaci áron lesz.
-
Madwe
nagyúr
Nem, tudommal ez csak fűtés - ha jól rémlik 21 fokra nézve - plusz hmv.
Egyébként az energetikai tanusítványok, hát, hasznosak lennének, ha értelmes emberek csinálnák.
Az én házamnál amit vettünk pl leírta h milyen bojler van, bár az nem tűnt fel neki, hogy gázos volt, ő elektromosnak gondolta. A rétegrendet csomó helyen elrontotta. Az ablakokra simán ráírt 2.8as U értéket miközben ott van rajtuk hogy 1.0 s hasonlóak.
Ja, az már tök mellékes hogy 280m2 alapterülettel számolt, amit még a legvadabb becsléssel se tudnék kiszámolni... 120m2 a földszint (bár ebből 20nm a garázs, de fűtött uh jogos) viszont az emelet nagyon max 100m2 lehetne, nade tetőtér beépítés, bár lehet ilyenkor hasznos alapterületnek az egészet veszik, kicsit azért fura, mert légköbméter rémlik azt itt csomó helyen 1m sincs meg a magasság, na mindegy, biztos kijön valahogy az a 280, ha a kerti melléképületeket is beleveszem amik a háztól vagy 20 méterre vannak -
Madwe
nagyúr
Egyrészt bőven ki lehet látni s van mit - hiszen a fa nem szemmagasságban van - bőven szűrődik be szórt fény s bőven világos a szoba ilyenkor ha értelmesen van megoldva.
de nyilván egyéni preferencia kérdése is, elhiszem hogy a vatta új kégli mellé a tökéletesre nyírt pázsit illik, én pl a természetesebb, fás, bokros, cserjés és vadvirágos rétet szebbnek látom…
valamint ne is kell egész napos árnyékolás, bőven elég ha a déli, délnyugati nap ellen védekezik az ember, nem reked meg a hőség, mind a házban mind a kertben élhető mindenféle erőforrás használata nélkül is az élettér akár a legnagyobb kánikulában is…Dorian: 27fokban nap közben énis elvagyok, de aludni azért 25 de inkább 23 alatt tudok értelmesen
[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
válasz balojazz #9418 üzenetére
+ van lehetőséged árnyékolni természetesen, fákkal. A legtöbb lakást nem árnyékol semmi sem, max ha pont jó helyen van szemben a panel.
idén nyáron nem tudom mi volt a max hőmérséklet kint, de a ház 25 fokra melegedett fel legrosszabb pillanatában, de az is 1-2 nap volt… inkább a 22-23at tartotta, mindenféle jajj este jól szellőztessünk para nélkül, redőnyök nélkül (nincs is, ez mondjuk nagy baja, de majd idővel…) s vágképp klíma nélkül. Mondjuk kertesházas környezetben általában eleve 1-2 fokkal hidegebb van.[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
Új építés esetén nem feltétlen drágább a hőszipka a gázkazánnál. Hőszipka esetén drágább a gép ugyan, de a kábelezése h tarifával már lehet ugyanott lesz mint a gázkazán + csüvezés + kémény + gázterv.
pjen: kérdés mekkora radiátorok… azért ha 800m3 gáz neki a fogyazstása valószínű jól szigetelt uh kis hőveszteséget kell csak pótolni + ha normálisan méretezett radiátorai vannak s elég lehet 40-50 fokos előremenő akkor sok olyan hőszipka van ami ott gazdaságos!
[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
Usaban könnyűszerkezetes épületekl vannak zömében, azok nyilván rosszabbul szerepelnek tornádó ellenében.
Az meg hogy 30as vagy 38as téglából épült e a falad nem hiszem hogy jelentős különbség lenne
Fal vastagsága tényleg csak teherbírás miatt legyen fontos, szigetelést hőszigeteléssel olcsóbban és méreteiben is vékonyabban meg lehet ugrani.
Nyilván hőtároló közeg nem árt ha van,, de ha nem könnyűszerkezetesről beszélünk akkor az azért adott. Pláne ha beton födémes. -
Madwe
nagyúr
válasz Gézengúz #9244 üzenetére
Vagy csak simán beállítja az ember az átlagos fogyasztását és vagy a határ alatt épp egy picivel az éves leolvasáshoz, opcionálisan rezsicsoki év elején, augusztusban még diktál 1et pluszban, amúgy meg nem vadászik random excelekre meg egyéb feketemágiás bonyolult egyenletekre hogy kitalálja hogy nem fog többet fizetni az adott hónapban...
-
Madwe
nagyúr
válasz balojazz #9107 üzenetére
A fejlődés szerintem nem ennyire egyértelmű és lineáris. Egyrészt igen, a ma elérhető anyagtechnikák sokkal jobbak, s ma már a know how is sokkal jobb. Az megint egy más kérdés, hogy az a know how az építők birtokában van e s használják e, mert csudajó a hipermodern technológia ha rétegrendet rontanak el, anyagot spórolnak ki stb.
S akkor ott vannak a technikai dolgok: részemről minél egyszerübb faék megoldás van az adott problémára, annál jobb. Agyam eldobom, hogy már minden is okos, modern, elektromos, tök jó hogy a rolót is majd szervízeltetni kell mert bedöglött a motorja vagy a fűtés miatt szét kell bontani majd a padlót (ahova eleve nem tehetsz akármit, max olyat ami majdnem úgy néz ki, vagy nem lesz hatékony) bonthatom az álmennyezetet... s nyilván kinek mi, de ha a falat kell bontani, azt még én is visszajavítom, nem kell arra szaki...
A fűtésnél is tök jó h már hipermodern semmit se fogyasztó eszközök vannak, csak azoknak az éves szervízelésére elmegy bőven sokkal több...
s lehet hogy nyersanyaghiány van s lesz (vegyestüzelésű másodlagos s tömegkályha harmadlagos vésztartaléknak ilyen esetre nem rossz) de hogy szakemberhiány van s kiváltképp egyre nagyobb lesz, abban sokkal biztosabb vagyok. S szerintem a rezsicsökkentésbe nem csak az elfogyasztott mennyiség, hanem a karbantartási költségek is bele kellene hogy tartozzanak. -
Madwe
nagyúr
Utána is el tud csúszni, ezért érdemes minden augusztusban diktálnia annak aki határ közeli (ha alatta van valamennyivel, akkor is) hiszen ugyúgy becslés, s közben lehet pl hogy első évben figyelték s alatta voltak, második évben hidegebb ugyan a tél, de korszerűsítettek és vagy kevesebb fokra fűtöttek, így akkor is alatta vannak, becslésnél mégis második évre többet terhelnek.
Mindegy, lényeg hogy érdemes augusztusban is diktálni, hogy ezt kizárja az ember
-
Madwe
nagyúr
Én sem lépem túl, sőt, nekünk 2x jár, de 1100m3 alatt vagyunk
Pedig volt belőle sok pánik manapság azoknál akik túllépik s nem diktáltak
Pl minden hónap márciusában ellenőrzik.
0. év márciusában 0 m3 gáz
0. év augusztusában nem diktálsz, így nincs rögzítve mennyi, de tegyük fel, hogy 500m3-en áll az óra
1. év márciusában 2500 m3-en áll az óra, ezt rögzítik is
1. év augusztusában 3000 m3-en áll az óra, azaz augusztustól augusztusig (rezsicsokis év) a valóságban 2500 m3 fogyottIgen ám, de a szolgáltató nem tudja, hogy augusztusban neked hol állt az óra se a nulladik sem az első évben. Fogja, és mindenféle mágikus metrikák alapján azt mondja, hogy bizony neked 100m3 állt az óra (szemben az 500m3) így a teljes rezsicsokis évedre átterhel 400m3 pluszt, s majd azzal számolgat.
[ Szerkesztve ]
-
-
Madwe
nagyúr
válasz balojazz #8981 üzenetére
Azért ennek nagyja megoldható évessel is Attól még hogy évesben vagyok, havonta leolvasom az órát, csak hogy tudjam merre mennyi hány méter - ezt is csak azért, mert új házban lakom, s nem ismerem még annyira az igényeit, de már kezd kitisztulni...
A határon felüli részt így is úgy is ki kell fizetni, s csak annyit. A különbség annyi, hogy az évesnél nem kell havonta ezzel játszani. Ami évesnél nagy szívás tud lenni az az, ha valakinek az éves leolvasása tök más hónapban van mint a rezsicsokis szezon, így a támogatott mennyiség félre tud csúszni (pláne ha az új rezsicsokis első szezon elején nem diktált be aktuális állást.) -
Madwe
nagyúr
A példád akkor lenne helyes, ha nem új autót akarnának venni, hanem a meglévő autójuk nem menne át mostantól kezdve a műszaki vizsgán... persze vannak már városok amik bizonyos euro szabvűnyhoz kötve engednek be vagy sem autókat, de azért ez kicsit neccesebb helyzet, mint az új autó (mellesleg a kissebb turbós motor pont annyira agyament h nem igaz...)
Meg azért a közlekedés saját autóval kicsit más kaliber minnt a lakhatás s fűtése az otthonodnak, szerintem.
Új házaknak meg tudtommal bb-t minimum hozni kell 25% megújulóval, nem? manapság már nem nagyon kötnek be gázt amúgy sem... -
Madwe
nagyúr
Szóval a fejlődés az, hogy lokálisan megtalálható, idővel komposztálódó, szemetet maga után nem hagyó terméászetes anyagok helyett gyárakban gyártott, utaztatott, maga után szemetet hagyó anyagot használunk. Nyilván nem véletlen a görög és egyiptomi civilizáció a példaértékű manapság, ami végtelen szemetet hagyott maga mögött amit még amúgy odautazva sokan meg is csodálnak manapság, a helyett hogy olyan népek lennének a példa értékűek akik a természettel összhangban élve maguk után szemetet nem hagytak.
Fene jó ez a fejlődés.
Mellesleg nem igaz, vályogot is lehet szigetelni, sőt. Csak ahogy pl vakolásnál, szigetelésnél is kerülni kell a mesterséges anyagokat, természetes anyagokkal tökéletesen működik.
[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
válasz balojazz #8201 üzenetére
Azért a passzívház jellemzően nem kér enni - mármint nem csak energiabevitel szempontjából, hanem ha kész van utána évtizedekig csak a jellemző állagmegóvási kiadások jelentkeznek.
ellenben a megújulók karbantartási költsége évtizedekben mérve látható.
arról nem beszélve, hogy a megújulók jellemzően állami árszabályozások, támogatásoktól függnek, attól érik meg. lásd napelemek, tegnap infok után is romlott a megtérülésük 50% kb 30 évre . A hőszivattyúk is igazából vagy azzal vagy h tarifával érik meg - szintén bármikor eltörölhetik/megváltoztathatják.
Passzív házaknál ezeknek nincs kitéve az ember, ezektől független. -
Madwe
nagyúr
válasz balojazz #8039 üzenetére
Én az éjjeli / vezérelt / b tarifa mellett nem látom a létjogosultságát - hacsak nem ezt olcsóbb bevezetni. Mert azért ez kb így tényleg villanybojlerre jó, de az meg b tarifán edddig is külön órán ment, azaz külön rezsicsoki járt rá, s egymaga abba azért bőven belefért.
-
Madwe
nagyúr
válasz balojazz #7874 üzenetére
Ebben a sorrendben!!! Ha nincs pénz csak egyre most, kezdődjön először a tetőszigeteléssel (ha nincs köze ablakokhoz)
Késöbb folytatódjon a nyílászárókkal (hacsak nem minimum 2 rétegű thermo ablak, akkor már lehet nem megérős jobbat betenni.
ezután jöhet a fal szogetelése (jó lenne aljzat is de valszeg végtelen pénz lenne. Egy esetleges burkolatcserével egybeköthető késöbb, akkor csal majdnem végtelen pénz lesz
s csak ezután, utolsó helyen jöhet a fűtéskorszerűsítés. Esetleg zónázás jöhet elöbb is, ha van értelme -
Madwe
nagyúr
válasz t72killer #7743 üzenetére
Nem értelem, ott az scop, valamint gyártók megadnak sokszor sávos cop értéket is. Simán htána lehet járni. De nem értem az egész eszmefuttatásod, hiszen onnan indultunk h mi értelme a hőszivattyús szárítógépnek, hiszen árammal megy, s minden ami árammal megy annak a copje 1 szerinted ?
-
Madwe
nagyúr
válasz t72killer #7731 üzenetére
Nézz utána mi az a cop, scop… vagy szerinted a hűtőgép, légkondi is 1es cop-val működik?
igen, kell hozzá áram, de nem 1 egység áramból csinál 1 egység (vagy veszteségek miatt kevesebb) hőenergiát, hanem pl 4es cop esetén 1 egység áramot felhasználva 4 egységet (vesz ki a közegből, pl levegő, víz vagy talaj) -
Madwe
nagyúr
Ezt most jól értem, hogy 5 hónap alatt, gyk. a fűtési szezon felében hozta össze?
De ha éves lenne, akkor is durva.
Csak viszonyításképp: 40nm 1950es házban, szigeteletlen, 1 rétegű műanyag ablakkal, egész nap home office miatt konstans 21 fok esetén, belefoglalva a meleg víz előállítását is 2 főre a havi átalányom 7000 forint volt, azaz éves 84.000 forint, gázzal! HMV + fűtés, mégegyszer, szigeteletlen, elavult nyílászárók, legfelső emelet így ott szökött ezerrel a levegő (felettem födém, szigeteletlen) s sarokrész, így a lépcsőházon kívül egyetlen falszomszédom volt, az is a fürdőmnél.
Szóval szerintem itt valami nagyon nem kerek? -
Madwe
nagyúr
Köszi hogy feltetted helyettem is a kérdést Novemberi birtokbavételi miatt igyekszünk saccolni mi merre hány méter lesz, s fogalmunk sincs egyelőre mondjuk nehezítő tényező h december végéig alig alig fűtöttük fel párszor, nem laktunk itt, cserébe januárban a legnagyobb minuszokban volt a festés, 24-26 fok nyitott ablakok mellett száradás végett
egyelőre 850m3 tartunk, ami elég bíztató (pláne hogy 2 generációs limit van ránk, de ez ki tudja meddig él, erre nem alapozunk) s pl attól is tartottam h az idei enyhe tél miatt nagyon torzan alacsony értékek jönnek, de ez a 10-15% ez bíztató[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
-
Madwe
nagyúr
+ tapsi gondolatmenetére visszatérve, valóban euszerte hatékonysági s átállási hullám van gázról, ezért a gázfogyasztás csökkenni fog, lakossági szinten biztos, de valszeg ipari területen is, jelentősen. Azonban az áramhasználat pedig folyamatosan növekszik, eleve lakossági ipariigények folyamat növekednek, erre tesz egy lapáttal a gázról benzinről áramra váltók tömege is. Azaz az áram iránti kereslet garantáltan növekszik, a gáz iránti kereslet meg feltehetően folyamat csökken (nyilván a piacnak lesz egy egyensúlyozó hatása ezekre persze). De jelenleg a hazai “piaci” ára s gáznak sokszorosa a valósnak, az áramnak meg töredéke.
lehet pl az atomerőművek olcsó előállítási költségével jönni, de ha az épület építési költségét, annak hitelezési költségét is beleveszed, pl esetleg a kiégett kazetták tárolását is… (ami ugye jelenleg csak átmeneti tárolás, hosszabb távon még terv sincs h mit kéne azokkal kezdeni) máris hasonlóan drága lesz[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
Ezzel egyetértek s én is így vagyok.
A tetőtéri tetőcserés hőszigetelés valóban kb soha meg ne mtérülő kategória még mostani árakkal nézve is... kb csak akkor megérős ha amúgy is pl le kell cserélni a cserepezést valami miatt (mondjuk a legtöbb karbantartva vígan elvan 50-100 évet is, ha időnként mohátlanítva + festve van...)Amúgy úgy sejtem pár éven, évtizeden belül amúgy sem a fűtés hanem a hűtés lesz az igazi energiavámpír. Szerencsére saját kerttel erre van természetes, passzív védelem
-
Madwe
nagyúr
Jó, de többgenerációs a ház, nem? Azt sokan nem kapják meg, s akkor a te 24k átalányod is kb 80-90k lenne.
nekünk hasonló ház, annyi h van rajta 8cm szigetelés, tetőtérben meg 15, ellenben régi turbós kazán s egyelőre (bár nem volt még vele teljes szezonom) úgy néz ki 17e-ben megáll a fűtés átalány majd éves szinten (Bár ez szintén 2 generációs)
áram itt inkább 20 lehet (120l villamybojler nappali áramról)
víz 10
összesen 47kha ezt összevetem a rezsiálom 70nm-es újépítésű lakással ahol ideiglenesen voltunk, akkor nem sokkal rosszabb a helyzet.
ott a fűtés olyan 1000 huf átalányban, áram 10k, víz 5k, közös költség + felújítási alap 25k
41k…
havi 6kt nekem megér a 3x akkora nyugis, nagy kertes családi ház 500nm-es veteményest pl lakásnál nem tudom hogy tudnék csinálni
igaz, úgy lenne jogos ha ide is számolnék valamennyit “felújítási alapba”, nem is keveset[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
Segítetek dekódolni az mvmes számlákat pls ?
röviden eddig: novemberbe nevemre került a ház, beállítottuk egyebletes résszámlázást havi 140 m3-re. Decemberben kaptam is egy 14ks számlát. Erre most januárban kaptam egy 2ksat… nem értem, miért számláztak ennyire alul? Eleve most akartam volna majd emelni, tekintve h februárba megkaptuk a 2 lakásos többgenerációs családi ház kedvezményt… mondjuk annak még nincs nyoma a számlán, továbbra is lakosságiban vagyunk…
szóval szerintetek miért 80m3 lett most kiszámlázva,s eleve miért ilyen összevont december-januári számlát kaptunk?
köszi…[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
2 rendeltetési egység: nálunk 2 hete voltak felmérni, megkaptuk a jegyzőtől a plecsnit, levelet elküldtük mvmnek, azóta semmi visszajelzés egy automatikusan kiküldött levélen túl, amiben az van ha problémát találnak keresnek. Ez alapján jól sejtem hogy megkaptuk, egyéb visszajelzésre ne számítsunk? Ti kaptatok vmit ezügyben a jegyző után, a szolgáltatótól? Köszi!
-
Madwe
nagyúr
-
Madwe
nagyúr
válasz forumpista #6326 üzenetére
A h tarifa lényege, hogy előremozdítsa a hatékonyabb cop scop-s készülékek elterjedését. Azaz kapsz olcsóbb áramot, ha hatékonyan használod fel. nem értem mi a bajod ezzel (amúgy nem lepne meg ha belátható időn belül megszűnne mind a h mind a b… persze elötte még megvárják míg lecseng a roham s mindenki kiépíti… ahogy volt ez pl napelemekkel is kb)
-
Madwe
nagyúr
válasz dobolan #6170 üzenetére
“Majd meglátjuk mit fognak mondani akkor, mikor évekig szaladni kell majd a munkák után. Mert szerintem ez jön.”
attól tartok az mint 2008ban: a mobilisabb emberek mennek külföldre - bár most kehet ott is annyira beesik a piac h ott se lesz jó a megélhetés…
nomeg az elmúlt konjunktúrában s hiányban boldog boldogtalan elment munkásnak, mert megérte még tudás nélkül is tudtak megrendelések között válogatni… namost ezek a “szakik” könnyen hagyják ott azt az ipart, amibe energiát nem fektettek. Persze ez a réteg nem baj ha kikopik.
viszont szerintem ugyan a munka mennyisége valóban csökken, de a munkásoké is fog…
egyetlen mentsvár lehet a kb satufékező állami megrendelésekből kieső szakik hada, illetve az talán valamennyire az elérhető anyagokra is jó hatással lesz…
s azért mégiscsak otthon vagyunk, nem lennék meglepve ha megint lenne valami eszement állami támogatás pörgetni ezt az ipart…[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
Sziasztok! A háztartási helyiségben van egy vegyestüzelésű kazán is ami miatt a szellőztetés megoldandó. Ezt anno egy sima szellőző lukkal + ráccsal a padlón oldották meg. Azon gondolkodom hogy van e értelme ezt hővisszanyerős szellőztetőre lecserélni? Most a bekerülési összegtől tekintsünk el. Hűt az annyit a helyiségen, h érdemes ezzel foglalkozni?
miután itt megy az összes fűtéscső, még ha szigetelve is, mégis emiatt kb ez a legmelegebb pont a házban, ráadásul ember által ritkán használt… emiatt nem vagyok benne biztos h nyernék e ezzel hosszútávon bármit is?
vagy ha ott tényleg lehet vele fogni, érdemesebb kisebben gondolkodni, pl visszafalazni s az ablakra egy mechanikai résszellőzőt tenni?
a vegyestüzelésű elég ritkán lesz használva, ha egyáltalán, viszont a funkciót meg szeretnénk tartani… foglalkozzak én ezzel egyáltalán, vagy jó az ahogy van ? -
Madwe
nagyúr
válasz gergobaby #6011 üzenetére
120as novemberi m3-el szerintem beleférsz a rezsicsokiba. Bár tudom, nem ez volt a kérdés, de azért gondoltam nem árt ha jelzem
ha szigeteletlen az épület, akkor a födémet/tetősíkot szogeteld, az a legolcsóbb s ott megy el a legtöbb hőv(tudom, nem is ez volt a kérdés ) -
Madwe
nagyúr
Nálunk ez probléma lesz akkor, mert nem látható…
egyébként a fentebbi árban az is benne van, hogy a mérődobozig az áramszolgáltató a vezetékelést megcsinálja? (Gondolom kell új vezeték a több fázis, amper miatt?) ez ha földbe volt víve, akkor az még drágább gondolom?
illetve a mérőórától az ingatlanig is ki kell építeni a külön vezetékeket, az is még ezen áron felül van gondolom? -
-
Madwe
nagyúr
válasz Alpenjunge #5845 üzenetére
A szoba hőmérséklete inkább a melegen tartásnál szól bele a képletbe. Persze jól szigetelt a legtöbb bojler, ennek ellenére pl egy fűtetlen szigeteletlen padlástérben többet fogyaszt ahhoz, mint egy fűtött fürdőben/hth-ben.
-
Madwe
nagyúr
Köszönöm neked is és forumpistanak is az infokat! Egy másik lényeges adat még lemaradt: az éves m3 fogyazstásotok ilyen adatok mellett mekkora?
merthogy pont abból szerettem volna megbecsülni - nálunk egyébként végül 11m3 ment el 1 nap fűtésére most, hogy felfűtöttük - hogy ha teszem azt neked 1500m3 egy évben, akkor itt olyan 3000m3 is lehet.
többeiknek: persze. Fűteni kell, csak nem mindegy mivel, ahogy az sem hogy melyik felújítás, szigetelésii projektet hova pakoljuk időben. S jó lenne egy legalábbi szám amivel kalkulálhatunk, az energetikai tanusítvány alapján 2500m3 körül alakulhat, de tekintve h az energetikus mennyi mindent nézett be, kb semmit se jelent.
egyébként egy kb 200nmes (tetőtér beépítéssel) 38 nf + 8cm szigetelés, 15cm tetőszigeteléses (ezzel fogunk először haladni tovább) 2 rétegű nyílászárós monstrum turbo kazánnal. Azért nem említettem, mert tényleg csak egy ökölszabályból akartam volna megsaccolni, h mire számítsunk.
-
Madwe
nagyúr
Sziasztok, frissen vásárolt házba költözésnél próbáljuk saccolni majd az éves gázéhséget, így lemérjük a napi gázhasználatot. (Azt tudom h rezsicsoki határ felett lesz, ha csak gázzal fűtünk, a kérdés számomra a mértéke ) Egyelőre most csak annyit tudok, hogy:
10 nap alatt 18 fokról 13ra csökkent. Napi fél fok szvsz ilyen időkben nem is olyan vészes?
1 nap alatt 13 fokról 19 fokra felfűteni 30m3 volt (nem ennyi ideig tartott felfűteni, de 1 nap után olvastam le az értéket. Hamar felfűtötte)… sok, sok, de batár nagy a ház is… napi fogyasztást majd holnap látok.
(egyébként felfűtésnél hogy jár jobban az ember - turbós kazán még - ha fokozatosan teszi, vagy beállítja amit akar s hagy szóljon?)esetleg tudna valaki a napokban mért napi m3 adatot s előző teljes éves m3 adatot mondani a miheztartás végett? Tudom h ez nagyon durva becslés, függ m2től, szigeteléstől, szabályzástól, külső belső hőmérséklettől, benapozottságtól stb de a semminél csak közelebb leszek az igazsághoz ha lesz egy aránypárom…?
előző tulaj 99% fával fűtött, így az hogy eddig 10 év alatt elégetett 500m3 gázt azzal sokra nem megyek[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
Köszi! De pl ez is szerepel benne, méghozzá illemhelyként, s ha jól értem annyi a megkötés a lakásnál, hogy legyen benne illemhely…
62. Komposzttoalett: vízöblítés nélküli illemhely, amelyben a fekáliát, valamint szerves háztartási és kerti hulladékot zárt, hőszigetelt és szellőzéssel ellátott tartályban adalékanyag hozzáadásával, komposztálással humusszá alakítják. -
Madwe
nagyúr
Legionellával s bojlerrel kapcsolatban: ha egy felhasználási hely hónapokig üzemen kívül van, akkor elégséges szerintetek utána legalább fél órára 60 fokra felfűteni a vizet, vagy egyéb óvintézkedés sem árt?
többgenerációs kedvezménnyel kapcsolatban: tudja esetleg valaki, hogy az OTÉK szerint egy adott lakrésznek az illemhely használathoz (szó szerint ennyi kitételt látok csak) elegendő e pl egy alomszék (vödrös rendszer) vagy kötelező vízöblítéses rendszer?
(Adott ingatlanban van szintenként 1db wc. Viszont a földszinten az a “lépcsőházban” - aka előszobában van, így a lenti lakrésznek nincs önálló illemhelye, s valamit a fürdőbe ki szeretnének találni… köszi! -
Új hozzászólás Aktív témák
- Fibaro okos radiátor termosztát szett (Fibaro Heat Controller+Temperature sensor) - z-wave
- -60% ÚJ Soflow SO X elektromos roller, BONTATLAN
- Romet Rambler R9.3 MTB Vadi új, 0 perces, Garanciás!
- Tado Smart Radiator Thermostat X
- Secretlab TITAN Evo "Soft Weave"- XL - 5 év garancia Bontatlan, Új, Számlával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest