Hirdetés
-
LOGOUT.hu
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz Barret001 #1294 üzenetére
Nem tudom te hol élsz, de mifelénk a legnagyobb tartály is "csak" 10l-es. És persze tudod állítani, hogy mennyi víz legyen benne. Ha jól emlékszem a Geberitnek van olyan külső tartálya, ami 2 gombos: kis dolog/nagy dolog, az ezekhez igazodó vízmennyiséggel.
De alapvetően igazad van, az ivóvízzel való WC öblítés szimpla pazarlás.
szerk: közben továbbolvastam, más is írta. + off
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
-
forumpista
aktív tag
Sracok, adott egy haz ami 2003ban epult, az akkori eloirasok szerint a falakon 5 centis szigeteles van, a padlason 10 cm uveggyapot. Gondoltam veszek meg 15 cm uveggyapotot es leteritem a meglevore mert ez en magam is meg tudom csinalni, megerheti megcsinalni?
illetve tablas vagy hengeres es uveg vagy kozetgyapot a jobb? (Nincs tetoterbepites, nem is lesz)
koszi -
asdf_
veterán
válasz Degeczi #1284 üzenetére
Azt nem akarod megérteni, hogy 2 m3 hideg (!) fölösleges víz költsége, karbonlábnyoma, hatása az energiaszűkös helyzetben lóf*sz, a 30-40 m3 gáz és pár kWh keringetőszivattyú kombóról ellentétben ez mocskosul nem mondható el. A kettő között tátongó szakadék van. Aláírom, jelenleg, bár azt azért ne feledjük, hogy a víz a csatorna által egy zárt rendszerben van, tehát nem veszik el, ellenben a fölöslegesen elfűtött gázzal, meg szivattyút hajtó kWh-val.
[ Szerkesztve ]
-
BlackJack21
tag
válasz danna27 #1288 üzenetére
Minnél magasabb a víz hőmérséklete, annál több problémát okoz. Nagyobb lesz a veszteség a melegvíz tárolása során, illetve a vízkő képződés is. Azzal tudsz spórolni, hogy alacsonyabb hőfokon van tartva a víz, és csak a használat előtt van a kívánt hőmérsékletre fűtve. Ezután is csak az alacsonyabb hőfokig van melegítve. Jellemzően este nem igazán van szükség rá. A tanuló mód is ezzel operál az újabb bojlerekben.
-
danna27
csendes újonc
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni.
A jelenlegi 200l-es Ariston villanybojlerem éves szinten 3600 kW-ot fogyaszt, ami szerintem túl sok. Ezt szeretném lecserélni. Ezeket néztem:https://www.ventil.hu/ariston-nuos-evo-a-110-wh-hoszivattyus-fali-hmv-vizmelegito-110-literes.57638.phtml?utm_source=argep&utm_medium=cpp&utm_campaign=direct_link
https://www.emag.hu/ariston-lydos-hybrid-wifi-100-1-42kw-hoszivattyus-vizmelegito-fenyes-feher-3629065/pd/DTPBD3MBM/?utm_source=price_comparer&utm_medium=cpc_emag&utm_campaign=argep_new_2018&utm_content=argep_hu&cmpid=72649
https://netkazan.hu/termek/4962/ariston-velis-evo-100-eu-elektromos-vizmelegito?gclid=Cj0KCQjwio6XBhCMARIsAC0u9aGnZDnx6QoB2_h8mkGrUKSRdEjfiY-E0bH-hQr1hVPtT4zXs8JidGcaAqgBEALw_wcB
Ezek közül melyik ajánlott. Esetleg más? Ha lecserélem, akkor tudok jelentős mennyiséget spórolni vele? 5 tagú családnak elég lehet, ha magasabbra állítom a víz hőfokát? Jelenleg kb. 50 fokra van állítva, de szerintem a 200 liter kicsit felé lett lőve.
-
veterán
válasz #71496704 #1262 üzenetére
Köszi az összefoglalót, ez most tök jól irányba állított. Két kérdésem van még:
Megéri a vastagabbat venni? Mondjuk 15 helyett 20 centis grafitos?
Ha szépen körbe van csomagolva a ház, akkor érdemes berakni hővisszanyerős szellőztetőket? Ezek sem olcsók manapság. Nyilván nem raknánk minden helyiségbe, csak a fontosabb helyekre. -
Degeczi
nagyúr
válasz balojazz #1271 üzenetére
Hogyne lenne már pazarlás bármilyen, fölöslegesen kifolyatott víz?
Egyébként alapvetően ugyanarról beszélünk: miután fölraktam a konyhai villanybojlert (amúgy valóban jó megoldás lehetne egy kéttálcás mosogató is, de nálam a roppant pici konyhában sajnos kizárt), csak a zuhanyozás maradt az átfolyós kombikazán HMV feladata, és ahhoz már teljesen vállalható kompromisszum, egyáltalán nem vészes. Ezért megért nekem havi bő másfél ezret a kis bojler fogyasztása. A dupláját viszont már aligha, sajnos.
[ Szerkesztve ]
-
kekedi
senior tag
válasz bigdady #1280 üzenetére
Most nem azzal van a baj, hanem van e különbség ha Aug1 előtt vagy után diktálok. Oké a múlthavit diktálom, de mégsem, mert már lesz benne párnap augusztus is. Ami a jelen esetben akik a határon mozognak, (havi vagy éves szinten) azokank nem mindegy.
szerk.:
Közben, megválaszoltad.[ Szerkesztve ]
-
kekedi
senior tag
válasz balojazz #1279 üzenetére
Nekünk e régi kertesházba átfolyós gázos vizmelegítő volt. De nem volt elektromos gyújtásu. Vagy is folyamatosan ment az őrláng, csak azért, hogy ha megnyítjuk a csapot, akkor betudja kapcsolni a nagylángokat.
Sajnos nem emlékszem mennyi m3 ment el egy hónapban. De olyan 1000Ft körüli összeget számoltam ki rá. (Nem tudom ezeket milyen elgondolásból csinálták így.) -
balojazz
aktív tag
válasz BlackJack21 #1274 üzenetére
Jól van, akkor még egyszer: nálunk a melegvíz kiengedésére havi szinten elpazarolt víz mennyisége 5 főre max 200 liter, éves szinten 1.2-2.5 m3. Ez semmiképpen nem mennyiség és nem is összeg. A pazarlás (energiában) a puffertároló folyamatos melegen tartása, amikor is az elpazarolt energia tényleg "nem végez munkát valamilyen szinten". A valós példa itt az volt, hogy egy fórumtárs ugyanúgy él, mint én, egyetlen különbség a tároló volt, így ő havi 40 m3 gázt fogyaszt nyáron a hmv-re 3 vagy 4 főre, mi meg 5 főre a tizedét, ami őt is aggasztja picit, mert ugyanarra tízszer annyi energiát használ, vagyis az energia 90%-át kidobja az ablakon hmv esetén.
[ Szerkesztve ]
Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.
-
kekedi
senior tag
válasz balojazz #1275 üzenetére
316kWh volt az elöző hónap. Majd októberben lesz éves elszámolás. Utána egységes részszámlát akarok kérni. Belövöm úgy hogy jó legyen. Valamint figyelünk is rá, hogy véletlen se lépjük túl. (Úgy is figyelni fogom, szokásommá vált pár éve, hogy havonta lefotózom az órákat, legalább nem érnek soha meglepetések, vag ha igen, akkor megkeresem a hiba forrását)
Amúgy cirka 2200kWh-ot fogyasztunk 1 évben. (Télen 120-150kWh, de nyáron 300 felett) -
kekedi
senior tag
válasz bigdady #1273 üzenetére
Amúgy az elöző havi számla így néz ki.
Tehát ha Aug 5 én diktálnék, akkor lenne egy külön rublika Aug 1-től Aug 5-ig . Ami még mondjuk nem lenne emelt, de már mondjuk a következő számla már nem lehet 20kW, hanem 50-70kw-al kevesebb. (a múlt havit nézve 74kw)[ Szerkesztve ]
-
balojazz
aktív tag
Ha csak kicsit vagytok fölötte a havinak (mondjuk 220-250 kWh), akkor megpróbálnék sakkozni így, továbbá följebb venném pár fokkal, míg mások hibájából tanulsz, és eljön a rutin meg az átalány ideje. Ha sokkal, akkor passz.
-
BlackJack21
tag
válasz balojazz #1271 üzenetére
Szerintem is pazarlás. Ami nem végez munkát valamilyen szinten, az pazarlás. A víz még nem drágult, de aki egy kicsit is nyitott szemmel jár, az láthatja, hogy " more ebbű baj lesz".
Sz@r lesz a szuperül szigetelt, napelemes hőszivattyús házban szomjan pusztulni, vagy a lajtoskocsitól vödrözni a vizet.Közben szerkesztetted, de azért itt hagyom...
[ Szerkesztve ]
-
kekedi
senior tag
Sziasztok,
Én az áramot minden hónapban diktálom. (Nyáron a klíma miatt a havi kvótából kicsúszunk, de éves szinten beleférünk)
Kérdés, hogy érdemes e már júlis végén diktálnom, vagy nyugodtan diktáljak a megszokott 5-6-7 táján(Aug)? Ugye mivel Aug.1-től lép hatályba az emelt ár, nem vagyok benne biztos, hogy Aug. 1 után diktálnék, akkor nem e számolnak magasabb árat.(Többet diktálnék be amúgy most, saccra kb, annyit amennyin 1 hét múlva állna az óra)
-
balojazz
aktív tag
válasz Degeczi #1270 üzenetére
"ettől még egyértelműen vízpazarlás az átfolyós rendszer, és nem csak az említett zuhanyozás előtt " - erre írtam, mert két hozzászólásban is leírtad ezt. Nem, nem vízpazarlás az átfolyós rendszer zuhanyozás előtt. Ellenben a puffertárolós rendszer egyértelműen gáz- vagy villanypazarlás (a kényelemért cserébe persze, hogy nem kell 20-60 mp-et várni a melegvízre). Ha valaki mindenképp kézi mosogatást akar mindig melegvízben, annak azt javasolnám, amit te is tettél, de megfontolnám, hogy a kezdeti hideggel elmosom a picit koszos edényeket, míg megjön a zsírosakhoz a meleg, vagy 2 tálcás mosogatót vennék, és állóvízben mosogatnék, vagy vennék mosogatógépet stb. A vízzel elég könnyű takarékosnak lenni.
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz balojazz #1264 üzenetére
Az valóban tény, h a víz ára nem ugrott még meg úgy, mint a többi közműé - ettől még egyértelműen vízpazarlás az átfolyós rendszer, és nem csak az említett zuhanyozás előtt, de a mosogatás során végképp, mert fönn kell tartani a min. átfolyást, aminél jóval kevesebb melegvíz is elég lenne, ha tárolóból jönne.
-
balojazz
aktív tag
válasz Degeczi #1196 üzenetére
"Rögtön fix hőmérsékletű melegvíz érkezik a tárolóból, míg az átfolyósnál kell egy minimum átfolyás, amit érzékel a kazán/bojler, és elkezd dolgozni, plusz késlekedést is okozva ezzel mire fölfűt (ami zuhanyozásnál vízpazarlás, hiszen nem állsz be a hideg alá), de mosogatás közben is vizet pazarlok, mert nem akarom a kazánt a gyakori elzárás/indítással terhelni (az égőnek sem tesz jót sok begyújtás, de a váltószelep élettartama is erősen véges) ezért inkább fönntartom ezt a minimum átfolyást akkor is, amikor amúgy épp elzárhatnám a vizet."
Igazából nem vízpazarlás az átfolyós hidegindítása: ha jó a zuhanyfej (nálunk jó), egy zuhanyzás 10-20 liter víz (tényleg). Erre rájön a melegvárás, az 1-2 liter víz szó szerint. Az semmi. Ha öten hidegindítanak, az havi 150-300 liter víz, ugyanennyi forint. Mivel jellemzően 3-5 ember egyszerre vagy egymás után fürdik, ezért még ennek is a fele-negyede pazarlódik. Egy kiflit nem kapsz annyiért, ami elmegy fölöslegbe havonta. Semmi máshoz nem használunk melegvizet, nincs kézi mosogatás, szóval ennyit bukunk. Viszont ha a puffer miatt 4 m3 helyett 40 megy nyáron, akkor régi áron 4000-4500 havonta, zsillió új áron, de a kvótát 400-450 m3-rel is csökkenti évente. Na ez a pazarlás.
-
asdf_
veterán
válasz Floyd80 #1253 üzenetére
De most őszintén, van olyan hülye ember, aki azt mondja, hogy tavaly vesztettem x ezret, idén nyertm, emiatt a tavalyi 125 ezer helytt csak 45 ezret kell adózni, és ezt önként bent hagyja. Biztosan nincs szerintem. Én viszont sz*jak azzal, hogy megnyitom a tavalyi bevallásomat, meg a tavalyelőttit, screenshotolom mindkettőből a releváns részt, és akkor ennek alapján csinálom a bevallást. Ja és persze sz*pjak azzal is, hogy 174. oszlop b mezőjébe írjam be az x. oszlop 1. mezőjének a 15%-át, B+, számolja már ki az a szar magától...
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz runner 125 #1259 üzenetére
A nehéz-tömöranyagú falaknak jóóóó a hangszigetelése és pára gondjuk sincs.
Azokra mehet a hungarocell gondolkodás nélkül.Beton, tömörtégla, B30 és társai, betonblokkok, régi-nehéz falazóblokkok, ilyesmik.
---
A gyapot a modern "csoda falazók"-k esetén jön szóba, mert
- általában könnyűek >> gyenge hanggátlás
- gyakran vakolatlanok a fugákban >> gyenge hanggátlás
- porózusak, jó páravezetők >> pára/vizesedés gondok lehetnek
- jó hőszigetelők >> pára/vizesedés gondok lehetnek
- ha éghető anyagú is (mint pl. SIP/PUR panel vackok) >> tűzállősági gondok vannakEzek kiküszöbölésére a vakolható gyapot ad némi segítséget.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz runner 125 #1259 üzenetére
dettó, gyapotot akartam, grafitos lett. sajnos.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
runner 125
nagyúr
Pontosan, mert a hungi merevebb, és kevésbé kell vele precízen bánni vele.. hozzáteszem surlófényben szinte még a világosban legprofibbnak tűnő munka is megmutatja a felületet..
De homlokzati gyapottal valóban sokan el sem vállalják, vagy benyögnek olyan árat, amitől inkább a tulaj választja a hungarocellt.
Már csak a hangszigetelő képessége miatt is sokkal jobb a gyapot, ha annó lett volna lehetőség én is azt rakattam volna, de nem találtam ép áron szakit rá."Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
HÁZIGAZDA
utána kéne olvasnod ezeknek. régen úgy volt, hogy amennyivel jobb a grafitos a fehérnél, annyival volt drágább is. 15 cm grafitos kb. 18 cm fehérnek felel meg. grafitosnál nagyon figyelni kell, hogy ne legyen gletteletlenül a tűző napon, mert pillanatok alatt megfolyik/-rogyik.
a gyapot valóban páraáteresztő, míg az eps párazáró(bb), emellett a gyapot hangszigetelése is sokkal jobb, valamint abszolút nem éghető. vakolni is kell hozzá a falat, ami a végeredményt tekintve szintén előny. abszolút gyapot párti vagyok, de drágább és kell hozzá, aki megcsinálja, mert a sok "szaki" hungit "tud" vagy semmit sokszor.
-
MegaNorby
tag
Most jött velem szembe ez a videó a youtube-on!
PUR habbal van kifújva a tető![̲̅$̲̅(ツ)$̲̅] (ツ)╭∩╮ ᕦ(ツ)ᕤ
-
veterán
Szigetelésnél tudom, hogy most a grafitos a legmenőbb, de tényleg van értelme kifizetni a felárát? Illetve mi a helyzet a homlokzati gyapottal? Úgy tudom, hogy az szellőzik, tehát kevésbé fülled be a ház.
-
Alex91
félisten
válasz Floyd80 #1249 üzenetére
Nem baj, lehet, hogy forro telu(n)k lesz…
(Holnap rendkivuli kormanyinfo… Maszkviseles, draga uzemanyag, nem lesz gaz…?)
[ Szerkesztve ]
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Floyd80
addikt
Egyik olvasónk elküldte a legfrissebb áramszámláját (az Elmű Hálózati Kft. területén lakik), amelyen látszik, hogy – amint arról már írtunk – a rendszerhasználati díj jelentősen megemelkedett. A számlából az is világos, hogy a rendszerhasználati díjon belül az átviteli díj a 3,5-szeresére nőtt júliustól, összegszerűen nettó 7 forinttal, 2,787 forintról 9,8 forintra kilowattóránként.
Ugyancsak július elsejével ugyanennyivel csökkent a díjon belül az áram ára, az A1 kedvezményes díj például nettó 12,13 forintról 5,11 forintra olvadt.
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
Floyd80
addikt
válasz BlackJack21 #1241 üzenetére
Szóval akkor a kormányhivatali ügyintéző látta az online igényedet, bele is tudott nyúlni, nekem egyfolytában azt mondogatta, hogy ő azt nem látja, hozzá se fér, csak új kérelmet tud kezelni. Utólag szerintem az lehetett baj, hogy eltelt nyolc nap az igény, meg az orvosi papír feltöltése között.
Éves fogyasztásnál másnál is vannak fura számok? Anyáméknak 2289-et írnak, miközben diktálás alapján inkább 3000 körül kellene lenni. Régi TIGÁZ terület.
-
BlackJack21
tag
válasz Floyd80 #1235 üzenetére
Nekem ez a része működött, a fénykép ok, a jogsi ügyindítás is, csak az orvosi alkalmasságit nem sikerült feltölteni rendesen, nem is tudom mennyiszer próbálta a szegény orvos asszisztense. A poén, hogy én láttam a eeszt-ben, az okmányirodában nem, emiatt kellett " belenyúlni a rendszerbe", személyesen bevinni az orvosit. Még aznap jöttek az automata üzenetek, hogy jogsi igénylés elindítva, gyártás indítása, elkészült, postázva, a jogsi megérkezése nem volt egy hét.
-
Samott
addikt
Nem, ez nem errol szol. Ha automatikus lenne akkor mindenkinek jarna. Azert csinaljak, hogy csak az kapja aki tesz is erte valamit. Aki nem veszi a faradtsagot az profit nekik...
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
MegaNorby
tag
válasz kisbalazs83 #1087 üzenetére
Alakítottam a táblázaton megnézed hogy szerinted jó-e? (de bárki megnézheti! )
Jelleggörbe szerinti gázfogyasztás
Azért off mert lehet hogy nem jó a táblázat[ Szerkesztve ]
[̲̅$̲̅(ツ)$̲̅] (ツ)╭∩╮ ᕦ(ツ)ᕤ
-
tototos
őstag
Sziasztok!
A mai napokban megjelent hírek óta kicsit tartok tőle, hogy gázellátás problémák várhatóak a jövőben. Szüleim házában 2 éve lett kondenzációs kazán létesítve radiátorokkal. Vegyes tüzelésű kazánról nem szeretnék hallani, hely se igazán van neki. Valakinek van tapasztalata az Immergas Victrix Hybrid rendszerével? Ez gázkazán és hőszivattyú kombináció. Vagy ha már van gázkazán akkor mellé lehet rakni egy hőszivattyút és az rá tud segíteni?
-
Floyd80
addikt
Mikor jogsit hosszabbítottam múlt hónapban, előtte lévő héten csináltattam személyit, annak a fényképe felkerült a BM-be valahova, hogy majd a jogsira is az kerül, ingyen.
Eredmény: fénykép van, orvosi papír van, de piros x, nem állítható ki a jogsi, menjek be a kormányhivatalba. Ott közlöm a nővel az iktatószámot, gondoltam csak jóvá kell hagyni valamit manuálisan. Ő azt nem látja, csak új jogsi igényt tudok kérni 4000-ért. És új fénykép is kell, mert ő nem fér hozzá ahhoz a rendszerhez, amibe eltárolták a múlt heti fényképemet.
Kínomban már hangosan röhögtem a nőn, hogy bmeg komoly, hogy egy másik kormányhivatalban készült fénykép nem elérhető egy másik kerületben, miközben az a kép felkerült a BM felhőbe. + az online jogsi kérésre semmi jogorvoslat nincs, senki nem elérhető.
[ Szerkesztve ]
-
Floyd80
addikt
Németh Szilárd: a gázárkedvezmény nem jár automatikusan a nagycsaládosoknak | 24.hu
Az igénylőknek magukkal kell vinniük a legutolsó gázszámlájukat és a szolgáltatási szerződésüket. A kedvezményt csak az a szülő veheti igénybe, akinek a nevére szól a gázszámla, hívta fel a figyelmet a kormánybiztos.
-
bigdady
nagyúr
válasz attila199207 #1231 üzenetére
Átalánnyal elvileg előrébbig van kifizetve az óráállásod alap esetben mint ahogy most áll (hiszen nyáron kisebb a fogyasztás) (kivéve ha előző egy évben nagyobb fogyasztásod volt mint az átalány egy évvel korábból).
Ha most diktálsz akkor kevesebbet számolnak el még olcsó áron[ Szerkesztve ]
-
bigdady
nagyúr
válasz attila199207 #1229 üzenetére
Majd visszacsökkented és kész ha megemelik, én nem hoznék vissza a jelenbe átalány általi előrehaladott óraállást az biztos, hogy utána a magasabban áron számlázzák újra.
Sőt én átalányt is megemeltem még korábban biztos ami biztos ne legyen meglepetés ha kemény lesz a tél, most vissza veszem, szó nélkül számlázták a magasabbat[ Szerkesztve ]
-
attila199207
tag
Sziasztok!
Ettől a mi a vélemény: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220729/rezsicsokkentes-tiz-vagy-akar-szazezreket-is-bukhat-aki-nem-figyel-erre-az-apro-reszletre-557649 [link]
Van esetleg kalkulátor, hogy mikor érdemes bediktálni? Forduló nálunk december 1.
Ha túlfogyasztásom lenne bediktáláskor, akkor megemelik az átalányt? Ha pedig kevesebb jelenleg akkor lecsökkentik?
-
Alex91
félisten
válasz temporello #1219 üzenetére
Hat ha igy lesz, akkor a kedvezmeny gorgeteseben lehet remenykedni, de az ezzel az augusztusi bevezetessel folyamatos xopas lesz…
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Igric
tag
Klímával és a kandallóval próbáljuk kibekkelni, mert annyira sokkal azért nem lépjük túl, a villanyszámlánk meg jóval a limit alatt van. Plusz a radiátorok kapnak termosztatikus szabályzó fejet, de egyéb milliós tétel nem fér bele jelenleg. Ezekkel a módosításokkal kérdezem, hogy vajon mi legyen az átalánnyal?
-
temporello
tag
Az én értelmezésem szerint a rendelet azt mondja,hogy "a felhasználói adatszolgáltatáson vagy elosztói leolvasáson, leolvasást helyettesítő becslésen alapuló számlázása, valamint az azonos mennyiségről kiállított részszámlákon kívüli egyéb" részszámlákra vonatkozik a jelleggörbe.
Vagyis a tételesen felsoroltakra nem (azokra naparányos elszámolás lesz),csak az azokon kívüliekre. -
Alex91
félisten
Ha varhatolag nem valtozik a fogyasztas, akkor sok ertelme nincs atz atalanyhoz nyulni… Ha kevesebbet fizetsz most, akkor elszamolasnal fogod fogni a fejed, hogy mennyit kell egyben befizetned!
[ Szerkesztve ]
-
Igric
tag
Sziasztok!
Tanácsra lenne szükségem, gázzal fűtünk (100 m2, téglaház) 2000 m3 a fogyasztásunk évente. Átalányt fizetek, havi 165 m3-t. Új ablakok vannak a fűtés rendszer is teljesen új tavaly készült Ariston kondenz kazánnal. Álmennyezet van 15 centi gyapottal. Külső szigetelésre nem telik most mert egy fizetéssel vagyunk egy kisgyerekkel. Van kandallónk a nappaliba meg valószínűleg rakatunk klímát a gyerekszoba hőkiegeszítésre. Levegyem az átalány összegét vagy mit érdemes tenni? Ez a görbe minket is teljesen összezavart...
-
-
Gabesz87
veterán
Egy kis tanácsot szeretnék kérni spórolás jeligével. Fűtésen szeretnénk leginkább (villanyt fedezi a napelem rendszer). Egy Ariston genus premium evo system 30 kondenzációs kazánnal fűtűnk, víz 48 fokon (Comfort módban). Elég nagy a ház, de ehhez képest a téli havi számla egész korrekt (30-33e közt). Decemberben, januárban azért olyan 300m3 elmegy. Van villanykazánunk is, de azt nem használjuk (előző tulaj tette be, mielőtt még a gázt bekötötték volna, szóval túl sokat ő sem használta). Van a kazán mellett egy Concept sgw(s)b 500l-es indirekt tároló. Méretes jószág, ezért ilyenkor, nyáron is elmegy úgy 50m3 a víz fűtésére. Radiátorokkal fűtűnk mindenhol!
1. Azon gondolkodtam, hogy a víz fűtésén hogyan lehetne spórolni esetleg. Van a rendszerben egy Grundfos UP 15-14 BA PM Automatikus Cirkulációs Szivattyú, ami nincs használatban, nem tudom, az előző tulaj használta-e vagy sem. Nem igazán értek hozzá, nem tudom, hogy ennek használata számunkra előnnyel járna-e, érdemes volna-e beindítani.
2 .Van egy FIXTREND JOKER 3 KÖRÖS SZIVATTYÚ ÉS SZELEPVEZÉRLŐ. Ez sincs bedugva, nincs használatban. Erről sem tudtam eddig, hogy eszik-e vagy isszák, most olvasgatom a manualt, mi ez, mire való, mit tud. Megvizsgáltam, mi hová van dugva, és egyedül a KF szivattyú és érzékelő kábel van bekötve (van egy fatüzelésű kazán is, ami ott maradt a ház eredeti állapotából gondolom, és még annyit sem volt használva, mint a villany. Ez után van betéve egy Grundfos ALPHA2 25-60 180 szivattyú, ebbe van kötve a vezérlő. Az érzékelő meg a kazán csövére. A többi vezeték viszont (HMV érzékelő és szivattyú, PF/CSK érzékelő/szivattyú ill. keverőszelep + érzékelő) nincs bekötve, rögzítve sehová.
3. Az is eszembe jutott, hogy esetleg átmeneti időszakban (ősszel, tavasszal) érdemes lenne-e a gáz helyett a villanykazánt használni.
4. Emeleten vannak klímák, végső soron azzal is tudnánk fűteni, máris kiválthatnánk egy egész emelet fűtését.Héten a havi diktálós számlázást átállíttattam éves elszámolásra, és havi limitnek a 144m3-t mondtam. Úgyhogy ha nem akarunk év végén tejelni, akkor valahogy visszább kellene venni. Napközben 23,5-re, éjszakára 22-re van a termosztát állítva, na ebből majd 1 fokot visszaveszünk köv. fűtési időszakban. Azt mondták, olyan 1700 körül van az éves fogyi (pontosan nem tudom, mert csak október óta lakunk itt).
Nem igazán értek a fűtési és HMV rendszerekhez, nem tudom mi mit csinál, hogy működik, szóval várom a tanácsokat. Főleg ez a szivattyú, és a vezérlő érdekelne. Nem tudom tényleg, miért lettek betéve, és miért nincsenek használatban. Lehet, hogy egy ábra hasznosabb lenne, mint ez a bonyolult leírás
Mindenesetre örülnék, ha valaki tudna valami iránymutatást adni. -
balojazz
aktív tag
Ezt pont tegnap sikerült megcáfolni. Véletlenül egyszerre zuhanyoztunk a kislánnyal (nem tudtunk róla, csak utólag), és nem vettük észre. Nyilván a zuhanyfejek is belejátszanak, de rémlik ilyen szitu a simákkal is 1 hónappal ezelőttről. Szóval az átfolyós is bírja a dupla terhelést. Ami fura, hogy a panellakás hálózata nem bírta a zuhany + csap terhelést anno, tehát az árfolyós jól tartja a nyomást is. Persze egy 2 szintes padlófűtésnek bírnia kell az ilyesmit.
-
HÁZIGAZDA
válasz blizzrd #1200 üzenetére
egy 20 cm-es tekercses gyapot terítés kb. egy év alatt megtérül. már jövőre megcsináljátok a tetőtérbeépítést?
de egyébként mérd meg, hogy milyenek a szarufaközök a tetősíkban (gondolom 15 cm-esek). ha páraáteresztő fólia van a tetőn, akkor 15 cm-es, ha párazáró, akkor 10 cm-es táblás gyapotot is vehetsz, ami oda való, és azt is lerakhatod most a padlásra. aztán, amikor beépíted a tetőteret, felszeded és megy a tetősíkba hőszigetelésnek, ahova úgy is az kéne. ez az anyag persze jóval drágább, de nem marad fölösleg belőle úgy sem.
csak arra figyelj, hogy lehetőleg valami normálisabb táblásat vegyél, rockwool multirock vagy ilyesmi, ne a paplan könnyű, minimális sűrűségű sárga isover és társait.
-
Catman
aktív tag
válasz blizzrd #1200 üzenetére
Fel kell majd szedni. Két lehetőséged van:
Vagy a tetősíkot meg a tűzfalakat (ha van) szigeteled (legalább 25-30cm gyapottal, szórt pur habbal, stb.). Ez drágább, és nagyobb munka, de aztán a tetőtér beépítésnél ezzel már nem kell foglalkozni.
Vagy leraksz a födémre valami gyapot szigetelést, legalább 20cm-t. Ha mondjuk táblásat raksz le, azt a tetőtér beépítésénél újra lehet használni.[ Szerkesztve ]
-
Alex91
félisten
Azert lehet, hogy a kulonbozo arak miatt (rezsicsokkentes csokkntes elott es utan) azert huznak ra egy jelleggorbet, es mivel nagyon valoszinu, hogy ezek a mostani arak is hamar valtozni fognak, utana is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest