- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
garaig
csendes tag
Shar-pei esetében nem célszerű a hidegben tartani télen, de a lakásban meg nem akart bentmaradni. A háza alul-felül, oldalt szigetelt, az ajtón átlátszó hőfüggöny van. Vettem egy 12 V-os 5A-s trafót (amit LED-hez árulnak, az tökéletes, csak ki kell számolni azért az áramerősséget), egy szobatermosztátot, meg egy ülésfűtést (40W). A lakásból a 12 V megy ki, a kutyaházban lévő termosztát kapcsolja a fűtést, kb. 12-13 fokra állítva. Az ülésfűtés nem forró, kellemesen langyos. Vettem egy vezeték nélküli hőmérőt, az érzékelője bent van a kutyaház falán, így bentről látom, milyen az idő a kutyaházban. Az egész cucc kb. 10 000.- Ft-ból volt meg. A kutyát elvesztettük, csak enni meg ugatni jár ki 😀. Jó, ez túlzás, de boldog, élvezi az életet 😀.
-
Potrien
senior tag
Én olyan jó fűtött kutyaházat csináltam,időkapcsolóval vezérelt autóülésfűtésből-,hogy a kutyám azóta is az előszobában alszik
Nem volt szivem kitenni... -
wolfman
veterán
válasz
jagertibi #86 üzenetére
Ahogy észrevettem, a kutyáknál sokkal fontosabb hogy ott legyen ahol az ember, a gazdája sokat mozog. Legalábbis egy bizonyos kor után. A mi kutyusunk szeretett elbújni a meleg elől, a téli hideg elől. Csináltunk neki egy kutyaházat, megszokta, szerette. Kb. 11 éves kora óta (most 15) hiába adunk neki meleg takarókat, raktunk be neki autós ülésfűtést a házba, hőszigeteltük le stb stb. folyamatosan a konyhalépcső alatt fekszik a sarokban, mert ott mozgunk sokat. Hiába van 40 fok, akkor mondjuk arrébb megy 4 métert a bokorba, vagy -10fok, akkor is ott fekszik a lépcső alatt, mert mi ott vagyunk. Sajnos a kutyuház ott nem fér el.
-
jagertibi
aktív tag
Hát én is csináltam a pulimnak szigetelt kacsalábon forgó házat. Mégis mindig kinn alszik egy fa lapon a kennelben a ház előtt télen nyáron... Mondjuk az egész felett tető van tehát se eső se hó nem éri, viszont a házat meg a kutya...
-
Zen7
tag
Köszi a megosztást, és gratula a kivitelezéshez, nagyon ötletes!
-
Megfelelően szigetelt, nem óriási ajtóval ellátott, szalmával bélelt kutyaház bőven elég. A ház 4 sarka alá tartót érdemes rakni, hogy a talaj ne hűtse és az ajtóra esetleg függönyt kell tenni, ha nem szélvédett helyen van. Garantálom, hogy nem lesz baja a kutyának. A szalmát persze időnként cserélni kell, de ez a legkevesebb. Rövid szőrű, keverék kutyánk van, -10 alatt szoktuk csak beengedni oda, ahol a kazán van, de sokszor inkább vissza megy a saját házába. Kiskutyák is télen születnek nálunk évente, köszönik, jól vannak ma is.
-
davidsone
addikt
túl van lihegve
ez a megfázik a kutya dolog...
-
Chaser
legenda
válasz
Csabroncka #72 üzenetére
ugyanis: télen ha hozzászokik a meleghez és kijön a 20 fokra fűtött kutyaházából, vagy a házból olyan tüdőgyulladást vagy felső légúti megfázást kap mint a huzat!
de érdekes enyémnek 10 év alatt nem sikerült elkapnia semmit...
enyém is úgy kezdte hogy kinn volt - ráadásul elég téliesített kutyaházban - , de úgy látszik sz@rt a trendekre meg az akklimatizálódásra, mert benn jobban érezte magát- ettől független kinn is elvolt órákig gond nélkül, de mikor mentünk haza úgy dúródott előre az ajtónál mintha fizetnék
-
-
-
nemlehet
őstag
Ez a kimegy a hidegbe megfázik dolog elég nagy baromság. Nekünk is bent van a 2 kutya télen, de minden nap megy több órás sétára, valamint nap közben is 1-2 órára ki van rakva, hogy levegőzzön és SOHA nem fázott meg. Pedig ez nem az első kutya a családban.
Az ember sem attól fázik meg, hogy kimegy a hidegbe. Önmagában a hideg nem okoz betegséget. A hőmérsékletingadozás megterheli a szervezetet és ezáltal sokkal kevésbé lesz ellenálló a betegségekkel szemben, valamint sok megfázást vagy tüdőgyulladást okozó vírus és baktérium jobban érzi magát a hideg, nedves levegőben. Plusz ugye a beteg ember is több, tehát nagyobb esélyed van "hordozóval" találkozni és megfertőződni. Szóval nem a hidegtől fázol meg, hanem a hideg legyengít amit a sok félroncs ember szervezete már nem tolerál illetve a fertőző forrás is több ami szintén nem segít.
Ha valaki hozzá van szokva akkor nyugodtan mászkálhat pólóban és rövidnadrágban télen is, nem lesz semmi baja (mint pl azt én és a legjobb barátom tettük gimiben. -10 alatt egy pulcsi azt annyi. Anyám örökké rosszul volt tőle, de 6 év alatt még egy megfázást sem sikerült kapni). De pl érdemes megnézni a hideg országokban élőket ők -15-ben is úgy öltöznek mint mi 0 fokban. Megszokás kérdése.
Egy egészséges kutya nem fázik meg a hőingadozástól. A 400 Ft kilója morzsi sonkás tápon meg a paprikás vajas kenyéren nevelt kutya fázik meg, vagy az ami eleve nem túl egészséges vagy kifejezetten érzékeny fajta. (pl a szaporított bolognese, vagy dísz yorkik de azoknál még bejátszik a kis testméret is)
-
Rick4
félisten
válasz
Csabroncka #72 üzenetére
ugyanis: télen ha hozzászokik a meleghez és kijön a 20 fokra fűtött kutyaházából, vagy a házból olyan tüdőgyulladást vagy felső légúti megfázást kap mint a huzat!
Neked is leírom. Volt, hogy egyszerre 4 kutyánk volt, akik bent töltötték az éjszakákat, és éjjelente 2-3x kimentek 5 perce pisire. 2 palotapincsi, egy vizsla, egy spániel, 12 év alatt soha egyiknek se volt baja. Szóval ezt a sztorit felejtsétek már el. Nem lesz tüdőgyuszis. Még akkor se, amikor egy hét benntlét után egy napra kint maradtak, mert mindketten elmentünk itthonról. Nem lesz, csak szólok.
Képzeld, amikor a vizsla kint van, akkor is csak 1mm-es a szőre, tehát fázik, ha vastaggal írod, akkor is. Ha tél van, nem lesz vastagabba bunfája, és amúgy se egy nagyon zsírosodós típus.
-
Csabroncka
addikt
A jó minőségű kutyaház fő ismérve, hogy a kutya lazán befűti! Alapból (-10 és -20 ellen) legjobb a 8cm-es falközi szigetelés ennél több nem nagyon kell.
Én az aljukba mindig PVC-t ragasztok és erre lehet télen valami plédet - rossz kabátottenni!
Az a kutya akinek tényleg fűtés kell télen:
1. beteg
2. mini kutya
3. eleve lakásban vanugyanis: télen ha hozzászokik a meleghez és kijön a 20 fokra fűtött kutyaházából, vagy a házból olyan tüdőgyulladást vagy felső légúti megfázást kap mint a huzat!
Az eleve kint tartott kutyák akklimatizálódnak és a "természet" gondoskodik róla, hogy ne tudjanak megfázni. A felgyorsult anyagcsere miatt a nagyon hideg időben fontos a kalóriadús és emelt mennyiségű táplálék! (Ezt a hajléktalanok is tudják, ezért sok alszik télen a kutyájával a fagy ellen)
Nálam jobban örült a kutya a kajának, mint hogy be kellene jönnie a lakásba
-
Lewzke
őstag
Én a rotweileremnek simán beraktam egy bundakabátból készült párnát, a ház bejáratánál meg egy kárpit lóg amit nyáron felemelek, de télen jól kifogja a szelet. A jelenleg 5 hónapos havanese viszont a konyhában éjszakázik és valószínű így is marad mert fürdetjük és kint végzi a büdösebb dolgait.
-
L3zl13
nagyúr
"Évmilliók alatt már csak alkalmazkodtak a hideghez."
Nem voltak rá évmillióik, jobb esetekben is csak pár ezer év.
Évmilliókkal ezelőtt csak farkasok léteztek. Aztán jött ez ember, háziasította őket majd elkzdte kitenyészteni belőlük először a vadász és őrző kutyákat aztán meg a sok életképtelen nyomorékot. -
Rick4
félisten
válasz
Integrale #66 üzenetére
Az elmúlt 12 évben több kutyánk is volt, palotapincsi sok szőrrel, spániel sok szőrrel, vizsla kevés szőrrel. Télen rendszerint bent vannak, és 3-5 óránként kimennek egy pislantásra, 5-10 perc múlva be, macskák ugyanígy. Soha egyiknek se volt baja, pedig a +22-ből a -15-be az jelentős különbség. Többször is volt, hogy egész napot távol voltunk, akkor kint voltak, már alig várták, hogy hazaérjünk, és bejöhessenek, az éjjeleket mostanáig mindig bent töltötték, és egyik se lihegett soha, pedig a termosztát 20°C alá soha nem engedi a hőt, ha meg fázok a 20°C-ban, felveszem 21-22-re. Lehet, hogy nem elég bő a mintavétel, de itt egyiknek se volt soha semmi baja, pedig volt, hogy egyszerre 4-5 felnőtt kutya is volt. Mástól se hallottam soha ilyet, szóval ezt a részét a dolgoknak szerintem ne forszírozzuk tovább.
Sőt, volt, hogy a meglévő kinti házuk ellenére itt lófráltak az ajtó előtt, hátha kinyílik, és bebocsátást nyernek, így gyakorlatilag folyamatosan esőben ázva, gyaníthatóan több órán keresztül ezt csinálták, lehetett hideg, meleg, tél, mínusz is, akkor se lett soha semmi bajuk.
-
Chaser
legenda
válasz
Integrale #66 üzenetére
10 évig lakásban élt, nem sikerült tüdőgyuszit kapnia
vannak hűvösebb zugok, és nekik ugye a talpukon van hőleadó felület meg a nyelvükön, megoldotta ő is ha benn melege volt
házban sem ment ki az udvarra télen, ha ki is ment kétbetűsre utána ajtó előtt feküdt magában és sűrűn pislogott befelé mikor engedi be valaki, ha nem ment válasz tett róla hogy észrevegyük, ha játszottunk akkor órákig elvolt kinn is -10-ben is, vagy ha mászkáltunk, de egyébként magában nem szeretett kinn lenni
-
HaZsolt
őstag
Barcsak minden kutyanak ilyen gazdaja lenne. A mi kutyank nem hasznalta a hazat amikor elkeszitettuk, sehogy nem lehetett rabirni, hogy haszanalja, inkabb velunk van vagy minel inkabb a kozelunkben tartozkodott. O nagyon gazdas.
-
Integrale
veterán
Bőven elég..
A`rpi: Számold hozzá azt is, ha bent van, és akkor van felfűtve 15 fokra, plusz ő maga még bemegy, akkor könnyen lehet 25 fok, nem nagy egy kutyaház, simán befűti a saját melegével is.Chaser: Igen, a bundája a kabátja, csak amíg te leveszed ha bemész a lakásba, mert a töködről is a víz fog folyni, addig ő ezt nem tudja megtenni. Könnyen tüdőgyulladást kaphat sok ilyen akciótól (lakásból ki a -10-be, majd vissza és megint ki.)
Az előző kutyám 16 évet élt, volt háza, benne pokrócokkal, sosem aludt bent, inkább a teraszra feküdt az ajtó mellé/elé. Pedig volt akkoriban még -20 is telente, soha semmi baj nem volt.
A mostani sem szeret igazán a lakásban lenni, bejön, ideig-óráig elfekszik valahol, aztán megunja, mozgolódik, kinn a nyelve, magyarul melege van. -
Egy jól szigetelt házikó és egy kis szalma. Egyéb nem kell.
Bár nekünk bent van a házban a blökkencs.
-
Abszolút ötletes, bár nálam kizárólag az ágyban vannak a kutyák én ezt tartom helyesnek.
Jó hogy gondoltál erre, valaki semmit nem tesz, csak kint hagyja a szegény állatot, na az ilyen embert kitenném a kutya mellé a hózemzőre hogy érezze milyen jó a míuszokban kint fagyoskodni. -
oriza33
újonc
Először is mindenkinek köszönöm szépen a hozzászólásokat, az elismerőeket különösen!
Néhány általános megjegyzés: A hőérzékelő benne van a ház padlójában (a deszka belsejében), nem melegedhet túl. Az ott érzékelt hőmérséklet a beállított hőfok, ettől a házban még nincs meleg. Annyit érek el „csak”, hogy ha a kutya bemegy, akkor egy előmelegített padlóra fekhet le. Ezt ő a maga 38C-fokos testhőmérsékletével tovább melegíti.
Függönnyel eleinte próbálkoztam, de játéknak nézte és leráncigálta/szétrágta.
Nem tudom a vezérlés típusát most fejből, de ha beírod az Ebay-re hogy „digital temperature controller” akkor kijön ezer oldal, és már csak válogatni kell. Itthon ugyanezek vannak, egyáltalán nem gagyi.
Üdv: L.P. -
Chaser
legenda
válasz
davidsone #61 üzenetére
enyém lebénult, ónémeteknél ez van, már 13 év is csoda volt, nem műttettem, már túl későn találtam olyan orvost aki tudta miről van szó - itt 2-3 nap van amíg érdemben segíthet műtét, bőven túlléptük - , többi csak tippelgetett, de műtét se feltétlen lett volna eredményes, esetleg pár hónapja lett volna még utána, de ő nem tudott nyugton maradni, még a daganatos műtétnél is volt hogy felszakadt a külső sebe
csak szenvedett volna lekorlátozva a szabadságában, így maradt az altatás - ennyit arról milyen káros +25 fokról -10-be kimennie a kutyának, ő ahhoz szokott, nem volt semmi baja addig,kivéve a daganatot 10 éves korában, ami nyilván nem hőmérséklet függvénye -
-
Chaser
legenda
válasz
davidsone #53 üzenetére
nyáron az enyém sem szeretett benn lenni, sem kertes házban sem lakásban
darázs nem nagyon volt az udvaron, röptibe' levadásztaha melege volt ásott méteres gödröt
télen nagy buli volt mikor nagyobb hó leesett én meg elfelejtettem, aztán hirtelen vízszintesből láttam a világot, eltelt pár sec míg leesett mi történt, ób+ reakcióval kísérve -
A`rpi
addikt
válasz
davidsone #45 üzenetére
Persze ebben egyetértünk, viszont a többi hozzászólást olvasgatva, picit én is elbizonytalanodtam 20 fokos "kánikula" már lehet többet árt mint használ mondjuk mínusz tizenöt fokban.
Finomhangolás más kérdés, több lépcsősen is megoldható a vezérlés.
Például ha nincs benn az eb akkor csak 10 fokra fűti fel, ha pedig benn van akkor 15 fokra.
-
Kriza
őstag
Elismerés a gazdinak! Elhiszem, hogy maximálisan jót akart a kutyának. Nekünk idén volt az első kutyás telünk, és én is gondolkodtam hasonlóban, de sok helyen azt írták, hogy a kutya ízületeinek nem tesz jót az alulról jövő meleg hosszú távon (paldófűtéssel kapcsolatban is vannak hasonló vélekedések). Ezen kívül az sem szerencsés, ha a kutyaházban 20-25 fok van, kívül meg -10 (35 fokos különbség). Ettől a kutyus is hamar megfázik. Ha már fűtés, akkor beállítanám 10 fok körülre, és a falat fűteném. Kár a kutyát az emberhez hasonlítani hidegtűrés szempontjából, mivel más az "üzemi" testhőmérséklete.
Én végül nem raktam fűtést a kutyaházba a fent írtak végett, hanem ment a falba 5cm szigetelés (alulra és felülre kicsit több), és jó sok szalma a kutyaházba. Ezen kívül szilikonszalagos kutyaajtó, hogy a saját testhője által megtermelt meleg ne tudjon hamar kiszökni, és ne legyen huzatos a lak. Utóbbit hiányoltam a cikkben leírt és egyébként igényesen megépített kutyaházról.
A télen, amikor tényleg nagy hidegek voltak (-5 fok alatt), akkor bent aludt a kutyus, de "jobb" időben kint a helye.
Arra azért kíváncsi vagyok, hogy nyáron hőségben mennyire hevül majd fel a házikó. Bízok benne, hogy nem, mivel árnyékban van a terasz alatt. Légkondit meg biztosan nem kap, legfeljebb leszerelem a szilikonfüggönyt...
-
-
wolfman
veterán
Nekünk a konyha ablakkal szemben van a kutyaház a kert végében. Az akkumulátorról megoldott ülésfűtés egy piros LED visszajelzős szivargyújtó aljzatos hosszabbítóval van ellátva. Látjuk ha üzemel a berendezés. Na most én arra gondoltam, hogy kínából veszek egy rádiós kapcsolót és lehet kapcsolgatni, ki se kell menni.
Nehogy véletlenül az a minimális kontakt is meglegyen a kutyussal. -
kovgab
tag
Ez jó ...
... valami olyan praktikus volna, ami akkor fűt ha a blöki benne van és ha nincs akkor nem fűt. -
batai15
félisten
Na ez igen, ilyen egy eb barát, respekt !
-
davidsone
addikt
jó dolga van Bogyónak
-
orion1025
őstag
Úgy néz ki, közeli rokonságban állunk, általában már márciusban le vagyok barnulva teljesen
De a témához is hozzászólnék:
Nálunk is van kutya, aki lakásban tengődik, bár nem preferálom ezt a fajta tartási módot, így 3/4-ed év után is totálisan szokatlan számomra, illetve a higiénia is. Szerencsére nem okozott akkora felfordulást az életemben, mint azt elsőre gondoltam, de mindkét tartási módnak megvan az előnye, illetve a hátránya. Egy kinti kutyával általában nem foglalkoznak annyit, amolyan kerti dísz szerepet tölt be, ellenben egy benti kutya sokkal inkább a "falka" tagja, és a bent létéből adódóan akaratlanul is többet foglalkozik vele a gazdája.
-
Chaser
legenda
ez mindig adott kutyától függ, ahogy emberenként is egyénként változó
nagy szőrű kutya olyan génállománnyal amit hidegre "készítettek", legnagyobb hidegben sem fázik értelmes kutyaházban
én -10 fokban még simán elvagyok felöltözve, sőt, intenzív mozgás mellett izzadok is rendesen - orosz gének?-
az sem mindegy, kölyök korától a kinti léthez van szokva, vagy bentihez
az én kutyum ónémetjuhász volt, 13 évet élt, és hirtelen hagyott itt ahogy az a fajtájára jellemző, de amíg élt biztos nem sokat fázott
viszont attól semmi baja nem volt míg a fűtött - legalább 25 fok - lakásból kimentünk játszani akár -10-15 fokba, kifejezetten élvezte a hideget és havat, de azt is tudta ha vége a mókázásnak egy jó meleg helyen pihenheti ki magát, és -10 fokban is lihegetta mi felépítésünk ilyen szempontból - is -nagyon hasonló volt
-
opeter87
senior tag
"Honnan tudod, megkérdezted? Netán annyira empatikus vagy hogy befeküdtél mellé hajnali kettőkor?"
Elég volt betenni egy digitális hőmérőt éjszakára a házába (lehet akár vezeték nélküli is) és megnéztem, hogy amikor kint -10 fok van mondjuk éjfélkor, akkor a kutya bent a házában és vajon, hány fokot mutat a hőmérő. Nekem eddig a legnagyobb hidegben is legalább +10 fokot mutatott, 0 fok körül simán +15 fokot mutat.
Szigetelt kutyaház, a ház fűtött fala mellett és raklapon van, nem a hideg betonon, így alulról nem hűti a beton.
-
salaud
aktív tag
Egy kérdés az összes olyan gazdához, aki nyugodt szívvel leírja: "sosem fázott a kutya".
Honnan tudod, megkérdezted? Netán annyira empatikus vagy hogy befeküdtél mellé hajnali kettőkor?
Költői kérdés volt, nem tudjátok. Remélitek, vagy úgy gondoljátok, nem fázik a kutya, jó az úgy.
Az írás készítőjének maximális tisztelet, hogy mindent megtett a kutyájáért, nem lerendezte egy á, kibírja, kutya felkiáltással. -
szaszlaci
addikt
Valóban megfagyhat egy fiatal, fél éves kutya, ezért is kell addig szobában/pincében/fűtött házban tartani.
Később már elég egy szigetelt ház és sok kaja. Ha a ház vékony, egy kistestű kutya még akkor is megfagyhat. Volt rá példa a közelemben.Viszont a huszon fok biztos, hogy sok. Lehet, épp attól betegszik meg, ha kiszalad onnét télen, nem is nagyon szokja meg a hideget.
Plusz a bejárat fölé érdemes rakni egy függönyt, hogy ne menjen ki a meleg. -
opeter87
senior tag
Jó ötlet és a kivitelezés is jó.
De én nem csinálnék ilyet a saját kutyámnak. Én egy legegyszerűbb barkácsáruházas kutyaházat vettem és az szigeteltem le belülről 1 réteg hungarocell és 1 réteg OSB lap.
A leghidegebb eddig kb. -15 fok volt amiben a kutya nagyon jól elvolt a házában. Bármilyen hideg is volt éjszaka a kutya soha nem fázott. Egy kan goldenünk van és meglepően kis helyre össze tud kuporodni télen és meglepően fel tudja fűteni a házát. -10 fokban ha a kutya is bent van a házban a leghidegebb, amit mértem az kb. +10 fok volt.Szóval egy hosszú szőrű nagy testű kutyának nem kell ilyen fűtés. Kistestű és rövid szőrű kutyát, pedig nem tartunk kint -10 fokban. Szerintem ilyen egyszerű.
-
a2d2
addikt
Jó ötlet, de nagyon magas a 24 fokra beállított hőmérséklet!
Én maximum 10-15 fokot állítanék be neki. Így csak amolyan rásegítésként működne nagyon hideg téli éjszakákon (a kutya befűti a maradékot).Én is februárban készítettem új kutyaházat az ebeknek, de én a zöldtetős megoldást preferáltam. Van a fejük felett 40cm földréteg, így nyáron hűt télen fűt.
Lehet írok majd én is egy cikket arról. -
Egy kiskutyánál nagyon fontos, hogy legalább az első néhány hétben hónapban bent legyen a házban. Így alakul ki a hely iránti kötődése = nem fog elszökni, és a szocializáció, tanulás szempontjából is nagyon fontos. Egy kutyának nincs szüksége fűtött házra, a saját testhőjével fűti be. Bundája van. Mint mondtam, a kicsit meg be kell vinni, bár az én borderem novemberben született és kint aludtak a teraszon, nem voltak hajlandóak bemenni a kutyaházba. Csak mikor már kutya hideg lett.
-
wolfman
veterán
Na én vagyis mi faterral már egy jó ideje szeretnénk a kutyunknak fűtést csinálni a házába. Mikor fiatal volt, nem volt kérdés, mert bement a házba csurom vizesen is -5 fokban, aztán kijött és ugrált. Most viszont 13 éves, lassú, hüsiben is didereg, kell neki a nagy hidegben valami melegebb a kuckójában.
Nekünk autós ülésfűtésre esett a választásunk, amit akkumulátorra kötöttünk. Kis gagyi kínai cucc (nincs hátmelegítő része), és pont olyan hőfokot csinál, ami elég lenne a kutyának, csak a baj vele, hogy egy 6cm-es körben van benne a fűtőszál, aztán ez így lássuk be, nem jó!
Testvérem hozott a munkahelyéről egy melegítő lapot, ami a munkahelyén használatos akkumulátorok fűtésére szolgál, ez meg azért nem jó, mert 100fokot is eléri a hőmérséklete mire lekapcsol.
Olyan cucc kéne, ami a fekvő felületet 10-12 C-ra melegítené, amin már kellemes érzete van a jószágnak, de nem melegíti nagyon be. -
elszabi
tag
Egyszer mi is csináltunk ilyet egy kinti macskánknak, csak abban nem volt rendes vezérlés, szintén túlfűtötte az egészet. És egy napon elkezdett füstölni az egész! A macska szerencsére észnél volt és nem égett rá a kalyiba. Abban a hónapban már nem is akart többet bemenni oda.
Azóta amúgy - többek között a madarak és más állatok védelmében - bent alszik az a macska is, így abbamaradt a projekt.
-
Ed_007
aktív tag
válasz
twollah1976 #4 üzenetére
Az eszkimók pedig hókunyhóban, Te mégis fűtesz télen.
-
bunnyhu
senior tag
Jópofa, de a 22-24 fok szerintem borzasztóan sok (bár nem tudom a kutya milyen szőrzettel rendelkezik). Gondold el, ha kint van 0 esetleg -5 vagy több, mekkora hősokk éri?!
Egyébként is van néhány dolog amit meg kell gondolni:
1. Ha a kutya meleg helyen van, nem alakul ki a téli bundázata, így könnyen megfázhat a hidegben.
2. A kinti-benti nagy hőkülönbség miatt szintén könnyen megfázhat, + 1. pont ezt fokozza.
3. Valami védelem mindenképp jó lenne, én nem bíznék a kínai csodában túlzottan.Sajnos sokan még mindig a hagyományos kutyaház építési sémát követik, hibásan. Bár a képen látható ház esetén ez nem annyira gáz, mint a szokásos akkora az ajtó mint a ház típusnál, azért nem ideális.
Javaslom, hogy azt ajtó a hosszabbik oldalon legyen, igaz így kicsit nagyobb ház kell, viszont a kutya be tud húzódni teljesen szél és hidegvédett részre. Ha még kap egy lengőajtót, neadjisten a kutyaház szigetelt, és a kutya mérete, nem kell fűtés bele, simán befűti sajátmaga. A nagyon hideg napokra pedig be lehet rakni fűtőpárnát, 6 perc mikrózás és kb. 10 órán át kellemes langymeleg.Reklám nélkül amiről beszéltem:
Kutyaház
melegítőNekem tacskó-németjuhász keverékem van (nem feltétlen egyenes ágon
, a fenti kombóval roppant elvolt a télen is.
Persze ilyenkor elmarad a barkácsolás öröme. -
válasz
mbalint987 #20 üzenetére
Nekünk anno az állatorvos kifejezetten nem ajánlotta, hogy huzamosabb időre beengedjük a meleg házba vagy a fűtött folyosóra a kutyit mert nagyon könnyen megfázik ha aztán kirakjuk a hidegbe. Egyébként sem fáznak odakint még a rövid szőrű fajták sem. Évmilliók alatt már csak alkalmazkodtak a hideghez.
-
Studiossrác
aktív tag
Szia!
Gratulálok a projekthez
. Egész pontosan milyen vezérlőt vettél, és hogy kötötted be?
-
mbalint987
aktív tag
Nagyon tetszik a megoldás, gratulálok! Nekem van egy magyar vizslám, akit azért eléggé féltek télen kint, de úgy néz ki, hogy a másik, jóval bundásabb kutyussal nem fázik. Esetleg, ha nagyon hidegre fordulna az egyik tél, akkor elgondolkodok rajta.
(#19) 8th: Nálunk is kétrétegű szigetelésű ház van téglákra állítva, gondolom ez is hozzájárul, hogy nem fáznak a kutyák.
-
Aki mindenképpen tenni akar a szabadban tartott kutyája komfortjáért az építsen egy dupla falú kutyaházat rakjon a két réteg közé egy 3-5cm vastag szigetelést és terítsen szét benne vastagon szalmát amibe be tudja magát fúrni a kutya, hogy ne fázzon. Ja és téglákon vagy állványon álljon a ház ne a jéghideg fagyott talajon legyen, hogy legyen alatta légmozgás. Én biztos nem csinálnék fűtött házat kutyának attól max. csak könnyebben megfázik.
-
Lenry
félisten
válasz
iMaverick #16 üzenetére
még mindig nincs szívünk kizárni a kutyát a kertbe
félek, hogy én is így fogok járni a macskával, mert bár minden éjjel, amikor felébreszt, meg az almosláda mellé végzi a dolgát, meg random rohangál a lakásban, meg idegesítően nyávog ok nélkül, akkor elmondom neki, hogy egyszer költözzünk ki kertes házba és úgy vágom ki az udvarra, hogy többé az életben nem lát maga fölött tetőt, mégis féltem egy kicsit, hogy baja lenne kinn
cikkhez: ötletes megoldás, szeretem az ilyen DIY dolgokat
-
iMaverick
addikt
Örülök, hogy vannak még gazdik, akik ennyire a szívükön viselik a kutyájuk sorsát! Fűtött kutyaház! Az igen!
Nálunk amikor 26 éve kutyások lettünk, még nem volt ilyen gond: panelban laktunk. Viszont ez azzal is járt, hogy így szoktuk meg, a kutya bent van velünk, gyakorlatilag családtag. (Éppen csak nem eszik az asztalról.)
Most hogy kb. 6 éve lakunk kertesben, még mindig nincs szívünk kizárni a kutyát a kertbe. (Most is itt alszik mögöttem az ágyon, mint a cikk végén a Bogyó.)
-
f(x)=exp(x)
őstag
...a kuvasznak szerencsére nem kell ilyesmi!
-
törölt tag
tudom ne ugassak bele, de egy hőbiztosítékot beletettem volna.
OK, hogy a kutya kimegy, ha forró a talaj... de azért jobb tudni, hogy nem csak a jószerencse védi a házat a leégéstől.
(no meg van vagy 100 Ft-os alkatrész, nem érdemes spórólni vele) -
DRB
senior tag
Az, hogy egy kutya mennyire viseli el a hideget, az kizárólag azon múlik, hogy milyen szőrzettel rendelkezik. Írhattam volna azt is, hogy milyen fajta, de az nem annyira egyértelmű, igaz, hogy a fajtákra általában jellemző a szőrzetük is, de csak általában, azaz akadnak kivételek, ahol fajtán belül van ilyen is meg olyan is(mondjuk rövid vagy hosszú szőrű), a keverékekről nem is beszélve. Szóval általában a hosszú/dúsabb szőrű kutyák bírják a hideget(milyen meglepő
), de ez sem elég egyértelmű, a hosszú szőr önmagában még nem elég, kell megfelelő aljszőrzet is, van olyan fajta is aminek többszörös aljszőrzete van. Csak egy példa: mondjuk egy malamut vígan elvan a -25 fokban, erős szélben, addig egy magyar vizsla egy éjszakát sem bír ki ilyen hidegben, szélben, legalább is valami védelem nélkül, hosszabb távon meg sehogy sem. Aztán a szőrzeten kívül még a testméret is befolyásolhatja a dolgot, a nagyobb kutyák jobban elviselik a hideget, mint a kisebbek, ha egyébként a szőrzetük ugyanolyan.
-
Rick4
félisten
Csak egy észrevétel: Látom a kutyaház padlója sima fa deszka. Ez kopik, ázik, ha a kutya sáros lábbal megy be, a sár beleverődik a deszkába, ráadásul a nedvesség miatt esetleg vezető kontaktus alakulhat ki az alsó fémlemez, és a kutya lába között, ami addig jó, míg a fűtőszál és a fémlemez valamilyen kapcsolatba nem kerül egymással.
Én is gondolkodtam hasonlón, ugyan nincs még kész, mert szinte mindig itthon vagyunk, főleg télen, de itt a terv az volt, hogy két réteg linóleum közé raknám a fűtést, tehát szigetelt burkolatba, alulról kifelé eps lappal szigetelném, hiszen abba az irányba (meg úgy általában kifelé a szabadba) teljesen fölösleges bármit is ereszteni a melegből, a házat belülről szintén eps lappal venném körbe, és oda már mehet a deszka- lambéria szigetelésnek, burkolatnak. -
kmisi99
addikt
Na igen ez is olyan, hogy az ember se fagy meg ha beássa magát a mély hóba, hogy védje a széltől attól még nem érzi jól magát...
Nagyon jó lett a ház, kevés ember foglalkozik ennyit egy kutyával sajnos.
-
oriic
HÁZIGAZDA
válasz
Bjørgersson #3 üzenetére
Attól meg ugyanugy fázhat.
-
Chaser
legenda
válasz
twollah1976 #4 üzenetére
nekik kicsit másabb a bundájuk és a génjeik, arra születtek
jó ötlet ez
/nagy szőrű kutya is tud vacogni rendesen ha elázik, az enyém egy idő után benn élt a házban/lakásban, csak nyáron kinn/ -
-
TheMarci
addikt
válasz
twollah1976 #4 üzenetére
Az eszkimók meg igluban. De szerencsére fejlődik a technika, és nekünk sem kell jurtában fagyoskodni. Nem is vártam volna más első pár hozzászólást, mint hogy mindenki okosabb a másiknál.
Nekem nagyon tetszett a cikk, ötletes megoldás!
-
twollah1976
őstag
A szánhúzó kutyák meg a hóviharban kinn alszanak a havon vagy valami bódéban....
-
Bjørgersson
félisten
Legalább annyi értelme lehet, mint a ruháknak, amit ész nélkül ad rá minden szakértő gazdi télen, nehogy megfázzon szerencsétlen kutya. Mi is néhány rossz pólót szoktunk bedobni a házukba, meg az "ajtóra felszegelni" egy törölközőt, hogy az is felfogjon valami kis hideget, s valahogy egyik sem fagyott még meg.
-
nikilauda
senior tag
Király megoldás! Én is sajnálom a kutyámat és mindig ellenőrzöm télen a házában a hőmérsékletet. Szerencsére egy szigetelt házat, szőnyegajtóval a bejáraton, fel tud fűteni gond nélkül. (Németjuhász) ettől függetlenül lehet kap ő is valami hasonlót.
-
total90
veterán
Fűtött kutyaház 😱 Volt már pár kutyánk és mindegyik kint volt, be a házba/lakásba nem való kutya (szerintem). Télen max kapott egy takarót maga alá és soha egyiknek sem volt semmi baja. Szerintem épp azért sok a beteg háziállat, mert a gazdi jót akarva rosszat tesz. A kutya felépítéséből adóbva nem kellene neki fűtött ház... Pláne, hogy már nincsenek -20 fokok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Hosszú út vezetett az égett deszkáktól és az amperszagtól a megnyugtató megoldásig.
- Yettel topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple Pencil 2.gen, Új, Dobozával 12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP X2 210 G1Tablet - Intel Quad Z8300 I 2GB I 32GB SSD I 10,1" Touch I Cam I W10 I Gari!
- Lenovo Thinkpad T14 üzleti i5-10310u 10th gen. 8-24Gb RAM 256GB-1TB SSD gar.
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest