Hirdetés

2024. március 5., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) ddekany


ddekany
veterán

Itthoni Core 2 Duo 2.0 GHz asztali gép tavalyi leváltását jelentős részben 60 fps-es YouTube videók terjedése okozta, azok ugyanis elég rondán akadoztak rajta. A tied erősebb CPU, viszont a GPU talán nem tud annyit besegíteni a modern video codec-ekbe, mint a GeForce 8600 GS ami esetemben volt. Szóval meglep, hogy úgy-ahogy ment a 60 fps nálad. CPU foglaltság érdekes lett volna közben, de gondolom közel 100%. Írod amúgy, hogy láthatjuk mennyit frame-et dobott el, de én nem látom sehol.

Billentyűzet talán megért volna pár szót az összefoglalóban. Ma már nem gyártanak ilyen használhatóságra optimalizált elrendezésű billentyűzettel notebook-ot. (Mert ma már még üzleti gépen is a kinézet a prioritás, pl. hogy téglalap alakú legyen, amit a nyilak megsínylenek.)

[ Szerkesztve ]

(#2) FoxiestFox válasza ddekany (#1) üzenetére


FoxiestFox
félisten

C2D éra gépeinél én javasolni szoktam a h264ify böngésző-kiegészítőt.
Tiltja a VP9-et, és tiltható vele a 60fps is.
Sok videónál a Youtube már nem ajánl fel FHD felbontást, csak akkor, ha engedélyezve van a FHD@60.
Cserébe viszont a 720p60 a legtöbb C2D notinak sima ügy még CPU erőből is.

Én egy nVidiás T61 deszkát építettem T60 házba, bele IPS kijelző, és a kis nVidia kari a 264-et még hardveresen gyorsítja, és 720p60-fps is vajsima GPU dekódolással.

Ha jól tudom, a T400-ban lévő Intel grafikában is van h264 dekóder, úgyhogy ezt érdemes kipróbálni.

(#3) Tim82 válasza ddekany (#1) üzenetére


Tim82
nagyúr

A cikk tárgyában Intel GMA 4500MHD van, az biztosan támogat h264 kodeket. Valószínűleg az általad említett asztali gép esetén is segítség lehet a böngészőben a h264ify addon, ami (ha lehetséges az adott videó esetén) ezt a kodeket "erőlteti" YouTube videók esetében.

Szerk.: látszik, hogy sokáig írtam. :DDD

A cikkhez:
- a webkamera beszerzése és beszerelése egyszerű, mert a kijelzőkereten megvan a helye (csak egyszínű fekete matricával leragasztva, tehát kell más matrica is), valamint az LCD szalagkábelén is megvan a csatlakozó.
- a PC Card csatlakozó az inkább Express Card + smartcard vagy Express Card + CardBus lesz. Express Card-ba beszerezhető USB 3.0 portbővítő (nyilván nem lesz olyan jó, meg nem fog tudni annyi naftát leadni, mint egy natív USB 3.0 csatlakozó, de USB 2.0-nál így gyorsabb).
- T400-hoz van whitelist mentes BIOS, amivel akár AC-s wifikártyát is bele lehet tenni. (Kicsi kínaiak csináltak az Intel AX200-ból, AX210-ből is mini PCI-e csatlakozós változatot, elméletileg tehát AX-es kártya is lehetséges, AX200-ból vettem 3 példányt is, gond nélkül működnek, de eddig csak újabb gépekbe - Thinkpad X230i, T430, meg egy Acer Aspire E5-571 - tettem őket.)

Szubjektív meglátás, de én ilyen korú gépen szívesebben használok valamilyen "pehelysúlyúbb" DE-t (személy szerint Linux Mint XFCE).

Amúgy tök jó olvasni, amikor valaki (hozzám hasonlóan) egyáltalán nem tartja használhatatlannak a (retrónak még nem eléggé, napi használatra azért már kicsit) régi gépeket, sőt.

[ Szerkesztve ]

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#4) Luck Dragon

Szeretem ezeket a régi vasakat. Nekem is van egy IBM Thinkpad R40 -es gépem ami mai napig működik 2002-ből. :)

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#5) 40641


40641
csendes tag

Jó dolog a retro. Mostanság én is összeraktam egy c2d e8500-as gépet és arról dolgozok. Van többek között ryzen 5 3600 is, de most épp ilyen korszakom van:)
Quadro fx1700 és sb live 5.1 is került bele.

(#6) simonzé


simonzé
addikt

Thinkpapa? Komolyan?

I don't fit in. I fit out.

(#7) bossbob válasza FoxiestFox (#2) üzenetére


bossbob
csendes tag

Köszönöm a tanácsot.

Ki is próbáltam, nagyon jól megdobja a 720p@fps videókat. Vannak kiesett képkockák (<5%), de az valószínűleg a pufferelés miatt lehet, mert ha megállítom a videót pár másodpercre és hagyom tölteni akkor utána egyáltalán nincsenek kiesett képek. A CPU egyébként ekkor 75-90% között mozog átlagban 80%-os terheltséggel:

A magyarok postájától ments meg uram minket! (MPL kivétel ezalól, mivel az külön entitást képez)

(#8) bossbob válasza Tim82 (#3) üzenetére


bossbob
csendes tag

Nagyon köszi a hozzászólást.

No látod én már a fiatalabb korosztályba tartozom akik már nem ismerik úgy a különböző PC Card-okat...
Az USB3-as bővítőkártyát biztosan kipróbálom! Tudnál esetleg linket küldeni hozzá, hogy mit keressek pontosan?

A Wifi upgrade is király tipp, igaz arra már lehet nem fogok beruházni. Az Intel 5100 AGN kártya így is látja az 5Ghz-es wifi hotspotokat, igaz nem AC-s sebességgel tud letölteni, meg a Wifi 6-ot sem tud, de őszintén szólva, hétköznapi böngészésre nekem tökéletes.

A könnyebb DE-n én is gondolkodtam. Használtam már Mint XFCE-t is, de őszintén szólva szerintem nem sok értelme van ennél a gépnél:

1. tökéletesen kihajtja a Cinnamon-t is.

2. a Cinnamon amúgy elég jól van optimalizálva, nem sokkal eszik meg több erőforrást mint a Linux Mint XFCE tapasztalataim szerint.

Ami meg szubjektívum: nekem jobba bejön a Cinnamon, mert alapból sokkal több funkció van benne. Tudom az XFCE-t is agyon lehet tuningolni, de Cinnamonban ezek mint out of the box.

A magyarok postájától ments meg uram minket! (MPL kivétel ezalól, mivel az külön entitást képez)

(#9) bossbob válasza ddekany (#1) üzenetére


bossbob
csendes tag

Utólag elgondolkodva, a billentyűzet mellett talán az egész gép ergonómiájáról is kicsit többet írhattam volna.
Ahogy írtam is, én eddig nem nagyon használtam ilyen gépet, azért még jelenleg is csak "tanulom".

De ami miatt az első pillanatól tetszik, hogy hiába nehéz, de ha tartósan a kezemben fogom vagy a mellkasomon, ölemben használom, nem vág úgy mint a mostani vékony, áramvonalasított gépek szélei. Súlya ellenére előnyösebbenk találom a tartós használathoz mint mondjuk az Acer Aspire 515-51G-t ami már a mostanában divatos ultrabook vonalat követi.

A magyarok postájától ments meg uram minket! (MPL kivétel ezalól, mivel az külön entitást képez)

(#10) DJGABI


DJGABI
addikt

Én X200s-t vettem anno 7 éve, egyetemre. Egyik órára kellett, kb csak arra használtam, el is adtam nem sokra rá, ne porosodjon szegényke. Szerettem hogy picike volt, a 2GB RAM meg a C2D azért elég szenvedős volt már akkor is bármi komolyabbra, W7-tel azért eldöcögött. Enyém webcam + ujjlenyomatos változat volt, illetve új volt az akksija, az SL9400-zal ilyen 2-3 órákat tudott ha jól emlékszem.

<< "stabil, de mégse" >> << MX440 FTW! >>

(#11) Tim82 válasza bossbob (#8) üzenetére


Tim82
nagyúr

A helyzet az, hogy viszonylag régen vettem ilyen USB 3.0 portbővítőt. Ennek folyománya az, hogy nem tudok jelenleg biztosan megbízható, általam kipróbált eladót linkelni, de ilyenről van szó: [link]

Régen a Thinkpad-topikban az AKE "márkájú" portbővítőket favorizáltuk, de szerintem ezek kikoptak már a piacról. Általánosságban az Asmedia chipsetes cuccok beváltak, a NEC/Renesas chipsetesekkel voltak problémák, de ez lehetett Windows/driver kérdés is, amibe Linux alatt nem futnál bele.

Külső 2,5" HDD-nek már nem lesz elég az ilyen kártya által leadott kraft, meg kell támogatni egy normál USB portról is, ha van külön tápkábel vagy Y kábeles a külső ház. Pendrive-nak, USB-s kártyaolvasónak viszont igen.

Szeretem a Linux Mint Cinnamont is (X230i-n azt használok, Ubuntu Mate-ről váltottam), az XFCE-t csak azért írtam, mert talán jobban kíméli a gép erőforrásait. Mindenesetre amíg felülre tudom tenni a tálcát, jobbra felülre ki tudom íratni Conky-val esztétikus módon a számomra fontos, figyelendő értékeket: [link] és alul középen valamilyen dokkal ki tudom tenni a leggyakrabban használt alkalmazásaimat, addig kb. mindegy, melyik ablakkezelő fut.

Széljegyzetnek: Ubuntu LTS Mate bug-osan kezelte az X230i-be tett AX200 BT részét (pl.: altatásból ébresztés után "eltűnik" a BT), a Linux Mint meg nem, ezért váltottam (használok BT-s egeret, hangfalat, külső DAC-ot is).

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#12) Tim82 válasza DJGABI (#10) üzenetére


Tim82
nagyúr

Tehettél volna bele 8 GB RAM-ot és ha új akkuval tudott 2-3 órákat, akkor azért vagy nem volt új mégse az az akku, vagy valami egyéb gond volt azzal a géppel. Van X200s-em SL9400-zal, új, de utángyártott 9 cellás akkuval azért tud olyan 5 óra körüli üzemidőt. Sajnos, az enyémnek nem működik a webcamje (X200, X200s, X201 esetén típushiba, nem maga a webcam modul hal meg, hanem az LCD szalagkábele törik meg úgy, hogy a webcam és a ThinkLight megszűnik működni).

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#13) totron válasza ddekany (#1) üzenetére


totron
őstag

A frissülő böngészők is egyre többet kérnek, nem lehet tovább tologatni a használatot kifele.

(#14) bossbob válasza Tim82 (#11) üzenetére


bossbob
csendes tag

:R

Meg is rendeltem! Ezer köszönet a segítségért.

A magyarok postájától ments meg uram minket! (MPL kivétel ezalól, mivel az külön entitást képez)

(#15) totron válasza Tim82 (#11) üzenetére


totron
őstag

Pont a Cinnamon az, ami irdatlanul sokat eszik, cserébe meg semmi plusztnem ad.

(#16) hunluki válasza totron (#15) üzenetére


hunluki
senior tag

Ízlések és pofonok, valóban van ami kevesebbel is beéri, de kb olyan géppel nem is feltétlenül éri már meg foglalkozni, maximum hobbi vagy kimondottan célhardverként kezelve.

Amúgy érdekes ez a régi gép kultusz, én is azon kaptam magam hogy ha megvan x teljesítményed aminél valóban nem szükséges több ahhoz amit szeretnél csinálni, akkor fel tud értékelődni egy jó noti billentyűzet. Pl mobilitás terén simán vállalható kompromisszum a max 720p videó egy kényelmesebb klaviatúráért cserébe.

A fent emlegetett hobbi szint kapcsán: Van egy q4OS trinity-vel meghajtott netbookom, igazi őskövület, viszont a billentyűzete méretéhez képest meglepő módon frankó, az üzemideje 6-7 óra és kis túlzással kb zsebre lehet vágni. Fórumozni vagy "offline office" melóra (dokumentáció írása, tréning diák készítése, néhány táblázat összerámolása, jegyzetelés) rendszeresen viszem magammal nyaralóba vagy más utazásra, vonatra vagy akár épp az ágyamba ha még az utolsó simításokat le kell tudni de már nem akarok a nagy gép előtt ülni.

[ Szerkesztve ]

(#17) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog

Először is :R

Én sem ajánlanám mindennapi használatra, de másodgépnek simán.
Nem tudom, hol vettél P9600 pár ezerért, de engem is érdekelne :D Tavaly néztem, valami 20-30 ezer lett volna... Nekem maradt a 8400, azzal sajnos elég procilimites minden, de különben néha megnézni valamit neten, filmet lejátszani tök megfelel. Érdekes, hogy neked csak a 720p vitte. Nekem ATi dVGA-s kivitel van, de az integrálttal is megy a FullHD böngészőből (Debian alatt). Ha meg VLC-ből nézi az ember, akkor simán kellene mennie bármivel.

A 840MB RAM használat is fura, egy XFCE-s Debian is elvan 300MB körül...

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#18) Tim82 válasza totron (#15) üzenetére


Tim82
nagyúr

Sikerült amúgy elolvasni és értelmezni helyesen, hogy mit írtam?

hcl: T9600-at írt a cikkben, nem P9600-at. A "mindenre tegyünk ÁFA-t"-korszak előtt 4-5k-ért beszerezhető volt eBay-ről, Aliról.

[ Szerkesztve ]

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#19) totron válasza Tim82 (#18) üzenetére


totron
őstag

Nem tudom mi a baj. Fajlagosan toronymagasan a legtöbbet zabálja a Cinnamon, aki mást tapasztal az vagy egy párhuzamos dimenzióban próbálja vagy nem elég lassú a gépe, hogy ez megmutassa magát. Nem mintha gyorsabb gépen teljesen rejtve maradna az étvágya. Mindenki úgy méltatja az egyénileg megkedvelt környezetet, felületet ahogy akarja, de maradjunk már a tények talaján, szakad a plafon.

hunluki, Trinity tényleg jó kis fork, ésszel összerakott és jól is optimalizált, soha jobb light megoldást. Régi gép fronton egy a gondolatunk.

(#20) Tim82 válasza totron (#19) üzenetére


Tim82
nagyúr

Csak hogy maradjunk a tények talaján, szakad a plafon: mindkétszer azt írtam, hogy az XFCE kevesebbet eszik...

Erre Te cáfolatul leírod, hogy pont a Cinnamon eszik többet, majd nem tudod, mi a baj.

Hint: nem az én szövegemmel van baj. :)

[ Szerkesztve ]

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#21) Graphics


Graphics
Jómunkásember

Nekem műhelygépnek van egy ilyen, 180GB Intel SSD-vel, 4GB memóriával.

5 éve 12 ezer forintomba került 500-as új vinyoval, nagyon megérte.

Igaz kicsit viseltes és francia billentyűzetes, de mai napig előkerül néha.

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#22) hcl válasza Tim82 (#18) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Hopp, tényleg. Azzal meg nem lennék előrébb.

Mutogatni való hater díszpinty

(#23) FoxiestFox válasza bossbob (#7) üzenetére


FoxiestFox
félisten

Szerintem nem megy a GPU dekódolás, nagyon magas az a CPU használat.
Nem tudom, azért van-e, mert Linuxon az Intel driver nem támogatja, vagy a böngészőben van valami probléma.
Én Win10-et használok rajta, így ebben nem tudok segíteni.

Nálam 30-40% között mozog a CPU, és a 40% körül a GPU video engine.
Az elején eldob pár kockát, aztán sima.

(#24) Tim82 válasza FoxiestFox (#23) üzenetére


Tim82
nagyúr

Böngészők közül azt hiszem, Firefox támogatja alapból, a Chromium motoros böngészők esetében be kell kapcsolni: [link], de utána működik.

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#25) totron válasza totron (#19) üzenetére


totron
őstag

Áh, már értem. Félreérthető voltam ezek szerint. Nem a kettő viszonylatában írtam, hanem mindenhez is viszonyítva.

(#26) Penguin95


Penguin95
senior tag

Lehet én keverek valamit, de ez a cikk nem volt már látható valahol korábban? Határozottan emlékszem a képekre.

Egyébként netezésre, kisebb munkákra (nyomtatás, alap szintű office, chat alapú ügyfélszolgálat...) még ma is hibátlanok ezek a gépek, ha az ember nem kapkodós fajta. Itthon a nagy testvér T500 van szinte napi használatban, és elég szépen bírja azt is, ha a böngészés mellett fut mondjuk egy aktív TeamViewer is. Az elődmodellje, a T61 pedig nálam van most befogva mint elsődleges lapos, ezzel azért már nem olyan egyszerű együtt élni, de akinek nincs lehetősége egy újabb gépet venni, az még azért tudja használni ezt is egyszerűbb dolgokra.

(#3) Tim82: Kicsi kínaiak csináltak az Intel AX200-ból, AX210-ből is mini PCI-e csatlakozós változatot, elméletileg tehát AX-es kártya is lehetséges, AX200-ból vettem 3 példányt is, gond nélkül működnek, de eddig csak újabb gépekbe - Thinkpad X230i, T430, meg egy Acer Aspire E5-571 - tettem őket.

Holnap ha lesz ihletem, lehet átműtöm egy tesztre az AX210-et a T61-be. A T500-on gyári BIOS van, szóval azzal tuti nem menne.

(#27) whited


whited
addikt

Szia !
Köszi, jó volt olvasni.
Fóliát hol vetted amúgy ? :D :R

(#28) FoxiestFox válasza whited (#27) üzenetére


FoxiestFox
félisten

(#29) bossbob válasza whited (#27) üzenetére


bossbob
csendes tag

Én itt vettem még évekkel ezelőtt egy ív (50x152cm) 3D Fekete Karbonfóliát. Egy erős hajszárítóval és egy rendes szikével szoktam felrakni sok mindenre. Ahogy láttad a munkahelyi gépemre is raktam, de egeret is vontam már be vele.

A magyarok postájától ments meg uram minket! (MPL kivétel ezalól, mivel az külön entitást képez)

(#30) bossbob válasza Penguin95 (#26) üzenetére


bossbob
csendes tag

Helló!

Igen, a Linuxmint.hu-n is kint volt már.

A magyarok postájától ments meg uram minket! (MPL kivétel ezalól, mivel az külön entitást képez)

(#31) Penguin95 válasza bossbob (#30) üzenetére


Penguin95
senior tag

Tényleg, így már beugrott. Csak fura volt, hogy nem rég jelent meg, mikor én már talán hetekkel ezelőtt olvastam.

(#32) zolikaDB


zolikaDB
veterán

Köszi a cikket!
Annyira meg is kívántam a T400-at, hogy az aprókat bújom, hogy honnan, mennyiért, s milyet :D
Amúgy a C2D világot nagyon éltem, igaz asztaliban. Nagyon szerettem a kétmagos procikat, amikor eladtam a Celeronos Toshiba laptopom.
Vajon egy Fusion 360 CAD-CAM elfutna rajta alap dolgokra? :D Win7-el persze, hisz az a másik kedvencem.

(#33) NorBeeHu


NorBeeHu
újonc

Nekem egy BIOS és CPU upgrade-elt (T9400) T61p-m van. A gép gyönyörűen viszi a 1080p60 fájlokat is de csak egy klasszikus lejátszóval. Az új VLC nekem iszonyatosan sok erőforrást evett ezért áttértem a media player classic nemhivatalos Home Cinema kiadására Windowson: https://github.com/clsid2/mpc-hc/releases/tag/1.9.15

(#34) FoxiestFox válasza NorBeeHu (#33) üzenetére


FoxiestFox
félisten

Hogy lőtted össze a Tecsővel?

(#35) FoxiestFox válasza FoxiestFox (#34) üzenetére


FoxiestFox
félisten

Megvan közben.
Valszeg a több VRAM miatt van sikered FHD@60-nal, nekem lassan játssza le (NVS140M).

(#36) hcl válasza FoxiestFox (#35) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

VLC amúgy ja, trükkös. Nekem is elsőre ment, most kipróbáltam. Kösz Google :((

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#37) zolikaDB válasza NorBeeHu (#33) üzenetére


zolikaDB
veterán

Ez a mar leallitott MPCHC ujjaelesztese?

(#38) bossbob válasza zolikaDB (#32) üzenetére


bossbob
csendes tag

Lehet egyébként találni ugyancsak jókat.

Egyébként tervezem a cikk második részének megírását (ezt még júniusban írtam), mert jó pár fejlesztést csináltam azóta a gépen. Többek között a teljes burkolatot kicseréltem mert volt egy alaplap hibás, de amúgy patika állapotú T400-as a jófogásan 6 rugóért. Illetve még pár egyéb dolgot is csináltam vele.
Nagyon jól lehet fejlesztgetni meg ápolgatni a gépet. nem csak retrózásra jó. De ha van egy tanulsága a cikkemnek akkor szerintem az ez.

A magyarok postájától ments meg uram minket! (MPL kivétel ezalól, mivel az külön entitást képez)

(#39) FoxiestFox válasza bossbob (#38) üzenetére


FoxiestFox
félisten

Jó kis notik ezek. Nekem is van egy kazal régi TP, bár T400 pont nincs, mert sosem tartottam kifejezetten izgalmas modellnek, de látom az előnyeit.
Nekem a nagyobbak voltak anno, T500 / W500, mindkettőt imádtam, fantasztikus gépek.

(#40) MasterDeeJay

Pont tegnap kellett vinnem magammal egy core2-es notit munkára.
Dell E6400 amiben P8600-as proci van, az üzemidő miatt hagytam benne inkább ezt.
2x2gb ram, 120gb-os SSD. Hasonló mint a T400. Van rajta Win10 ha valamiért kellene, és nemrég raktam rá Debian11-est. Üzemidő a 12 cellás aksi miatt 6-8 óra :DDD igaz az akksi szerintem nehezebb mint maga a gép.
De a lényege az hogy van egy olyan notim amit nem sajnálok belevágni a fűbe, porba, rack szekrénybe és sokáig bírja az akksia.
Napi használatra volt még egy bazi nagy Dell Precision M6400-as (Q9100, 16gb ddr3, HD5870M, 256gb SSD...) az volt a core2-es gépek csúcsa szerintem, eladtam és jó helyre került.
Még egy pár éve foglalkoztam iylesmi gépekkel, akkor még párezer forint volt a Q9100-as amiből itt is adtam el úgy emlékszem 10eft alatt valamivel, raktam mindenbe azaz csak raktam volna mert alig ette meg valami. Másik ilyen talán a X9100 ami egy unlockos 2 magos, na az 3.6ghz-ig ment de többet evett és jobban melegedett mint a Q9100-asok. Persze az álom egy QX9300-as lett volna de nem volt elérhető áron.

[ Szerkesztve ]

(#41) csubuka


csubuka
őstag

Tök jó gép :-)
Nálunk is mennének még T500-ak, csak két éve az egyik, pár hónapja meg a másiknak is eltört a kijelző rollcage-e a bal zsanérnál... Amúgy kis kompromisszumokkal simán okésak lehetnek még hétköznapra a T-széria régebbi példányai is.
Ennek a T400-nak nincsenek ilyen rollcage gondjai a kijelző fém váznál?

(#42) bossbob válasza csubuka (#41) üzenetére


bossbob
csendes tag

Ennek szerencsére semmilyen szerkezeti baja nincs. Párszor már szétszedtem, de eddig ok.

[ Szerkesztve ]

A magyarok postájától ments meg uram minket! (MPL kivétel ezalól, mivel az külön entitást képez)

(#43) t72killer


t72killer
titán

8GB RAM? kb bármilyen 7köznapi feladatra jó lesz ez a kis gépecske. Winfosch-on kicsi kérdőjel a driverek mellé hosszabb távon, de akár pingvin alá is lehet fogni, ott ez nem probléma.

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#44) csubuka válasza bossbob (#42) üzenetére


csubuka
őstag

Az jó, ha a 400-ast nem érinti ez... :)

(#45) nor_bee válasza zolikaDB (#37) üzenetére


nor_bee
újonc

Igazából nem halt meg csak nem hivatalosan folytatta egy ügyes kóder :-)

(#46) zolikaDB válasza nor_bee (#45) üzenetére


zolikaDB
veterán

Jo, mert akkor felteszem, ez volt az igazi szamomra is mar reges-reg.

(#47) kopi72


kopi72
aktív tag

Thinkpad x60 1GB rammal, 64GB ssd-vel koszoni szepen es tokeletes netezos gep windows 10 alatt.
Pedig ebbol meg lejon a vga shared mem is.

Magyarorszag a mosoly orszaga. Akar kiskoruton akar nagykoruton elmenygazdag utazasban lehet resze!

(#48) Graphics válasza kopi72 (#47) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Egy élmény lehet.

Mennyire gyári az a Win10?

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#49) kopi72 válasza Graphics (#48) üzenetére


kopi72
aktív tag

amennyire te, felteve ha nem mesterseges megtermekenyites alapjan fogantal :-)

Magyarorszag a mosoly orszaga. Akar kiskoruton akar nagykoruton elmenygazdag utazasban lehet resze!

(#50) Graphics válasza kopi72 (#49) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Amúgy semmi rossz nem volt benne, de tényleg kíváncsi voltam arra, hogy milyen a Win10 , mert szoktam rakni régi vasakra Win10-est.

Nem kevés neki az 1GB memória?

A válaszod második felét elengedtem a fülem mellett inkább.

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#51) bossbob válasza Graphics (#50) üzenetére


bossbob
csendes tag

Ezen én is csak pislogtam.
Mármint egy aktuális Win10 nálam alsó hangon 1,5 GB RAM-ot eszik meg üres járaton. Még akkor is 1-1,2 GB ha egy Sophia Scripttel megtisztított változat fut a gépen. Aztán meg vannak a mai böngészők. Legtöbbjük 500-800 MB-ot megeszik egy nyitott füllel.

A magyarok postájától ments meg uram minket! (MPL kivétel ezalól, mivel az külön entitást képez)

(#52) FoxiestFox válasza Graphics (#50) üzenetére


FoxiestFox
félisten

Vélhetően, de az SSD kompenzál valamelyest, persze cserébe gyorsabban is használódik el.
Illetve neki lehet hogy annyi az internetezés, hogy gmail, Prohardver, az meg eldöcög.
Ha átlag 20 tabbal netezne, mint én, nem hagyna 1GB memóriát abban a gépben. Már a Win7 érában is kevés volt.

(#53) hcl válasza FoxiestFox (#52) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Gmail zabálja a gépet.
Mi lehet még : Win10 preview, vagy valami korai build :)

Mutogatni való hater díszpinty

(#54) bossbob válasza hcl (#53) üzenetére


bossbob
csendes tag

Igen, a Gmail a legutóbbi UI frissítés óta iszonyat belassult.

A magyarok postájától ments meg uram minket! (MPL kivétel ezalól, mivel az külön entitást képez)

(#55) FoxiestFox válasza hcl (#53) üzenetére


FoxiestFox
félisten

m.gmail.com, vagy klasszikus html nézet, ha még megvan, problem solved

(#56) hcl válasza FoxiestFox (#55) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Igaz, csak én pl. használok chatet is, meg ilyenek.
HTML nézet még van :)
Mondjuk itthon helyből Yakyak a chatkliens, Kmail a levélkliens, a Gmail webes felülete meg sehol nincs nyitva (a tartalék gépen szokott, ha az elé ülök, de abban is fel tudja zabálni a Core2-t).

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#57) ddekany válasza hcl (#56) üzenetére


ddekany
veterán

Mi a frászt csinálhat a GMail? Ennél tudásban komolyabb e-mail kliensek, mint The Bat!, száguldottak mainál nagyságrendileg kisebb teljesítményű gépeken. Mindezt úgy, hogy a munka jelentős részét GMail esetén a szerver veszi át, míg régen minden a kliensen futott. Őrület.

(#58) hcl válasza ddekany (#57) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Szerintem előtölt/előre dolgozik. Ha elkezdesz gépelni a keresőbe, hozza a találatokat. Leszed egy komplett chatalkalmazást, ami gondolom JS vagy valami hasonló scriptnyelven íródott böngészőre. Sok funkció van a felületen, azokat is le kell scriptelni. Stb.stb. Ezek meg hatékonytalanul futnak.

Mutogatni való hater díszpinty

(#59) FoxiestFox válasza ddekany (#57) üzenetére


FoxiestFox
félisten

Ahogy múlik az idő, úgy lesz minden oldal egyre komplexebb, a böngészőket, kódokat is újabb hardverekre optimalizálják.
Számomra is fölösleges a gmail oldalával betöltődő kód 95%-a, de egyelőre bírja élvezhető sebességgel még a C2D notim is, nem beszélve a gyorsabbakról.

(#60) Pista0001


Pista0001
addikt

Nagyon szeretem én is ezeket a régi gépeket, bár manapság már a legkorszerűbb gépem (Haswell) is retró sokaknak :P

Egy T500 (T9600, 4GB RAM, 160GB HDD), és két X201 Tablet (i5-520UM, 4GB RAM, 120GB SSD és i5-520UM, 8GB RAM, 160GB HDD) az állomány, a T500-on és az egyik X201-en Win 7, a másik X201-en Chakra linuxot használok. Utóbbi gyakorlatilag hétköznapi netezős használatban (2 böngészőben 2-3 illetve 10+ lap, plussz egyéb alkalmazások) van, most is arról írok, a másik X201-et viszem magammal szinte mindenhova (ennek van csak akksija, 9 cellás, még az eredeti, de azért 1 óra felett bír még) ezen vannak többek közt autó diagnosztikai programok is, a T500 meg sokáig az "erőgépem" volt, a legnagyobb nyers processzorteljesítményű gép a háznál, szóval azon végeztem minden fajsúlyosabb feladatot, mint pl videóvágás (720p, 30FPS dashcam felvételek vágása).

Én nagyon jól elvagyok ezekkel a gépekkel, együtt tudok élni a tempójukkal (a napi használatúban 1 GHz-es proci plussz HDD van :P ), hozzájuk igazítom a felhasználói szokásaimat. Az is hozzá tartozik a sztorihoz, hogy pénzembe nem kerültek, munkahelyi selejtezésből vannak. 10 gép volt összesen, a többit eladtam, abból a pénzből költöttem a 3 megmaradt masinára (SSD, RAM), de még mindig plusszos a történet. :)

Ha valaki nagyon olcsón hozzá tud juti ilyesmihez, akkor szerintem érdemes foglalkozni velük, de azért 20-as vagy 30-as szériára szívesen váltanék. :)

(#61) bossbob válasza Pista0001 (#60) üzenetére


bossbob
csendes tag

Szépen kihoztad akkor a "selejtezésből".

Édesanyám munkás gépe egy T430-as amit még, mikor az IBM-nél dolgoztam, lehetett megvenni "selejtezés" végett még 2018-ban 20 rugóért. Most is jó ár érte, akkor meg ugyancsak jó üzlet volt. 90%-os 6 cellás akksival, 8GB RAM-mal ma is elkérnek érte 60+ rugót.
Azóta is vígan elvan vele. Szerintem a T430-as volt az utolsó normálisabb Thinkpad, érdekes módon vastagabb mint a T400...

Egyébként ezek az utolsó generációs Core 2-es gépek szerintem még vígan elvannak ha a megfelelő oprendszert meg perifériát megkapják. Számomra az egyetlen érezhető negatívum, amit a cikkben is hangsúlyoztam, még pedig a kijelző. Viszont ha arra nem annyira érzékeny az ember, akkor nagyon jó kis masinák tudnak még ezek lenni.

A magyarok postájától ments meg uram minket! (MPL kivétel ezalól, mivel az külön entitást képez)

(#62) ddekany válasza bossbob (#61) üzenetére


ddekany
veterán

T430 már a romlás útjára lépett... :) ahol a külső fontosabb, mint a használhatóság.

(#63) Graphics válasza ddekany (#62) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Szerintem meg pont hozza a megfelelőt.

Előbb votl egy nálam, nekem a régi Think billentyűzet annyira nem jön be, valaki azért van oda.

A T430 a klasszikus kasztniban modern belsőt hordoz.

A romlás nem itt kezdődött.

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#64) azbest válasza FoxiestFox (#23) üzenetére


azbest
félisten

a gpu dekódolás témában nekem t430-cal, linuxon az a tapasztalatom, hogy pár hónapja, amikor bekerült hivatalosan a chrome-ba, akkor pici prociterheléssel ment a youtube h264. De aztán 1-2 hónapra rá kiadtak biztonsági frissítést és azzóta hiába van bekapcsolva, akkor is eszi a procit. Bár én azzal a géppel 4k30Hz-es kijelzővel szoktam használni linuxon, szóval az is lehet, hogy 60Hz kijelzővel nem ilyen. Win alatt viszont megy a gyorsítás.

Persze ez a t400 esetén lehet teljesen máshogy van, más driverek. A t61emnél meg crystal hd kártyát használtam, de sajna mivel nem szabványos apival megy, hanem codec-ként települ, így ma már kb egyik böngésző sem támogatja.

A t61esen cpu erőből (t8300) úgy emlékszem, hogy a firefox alapból elég jól vitte a vp9-et (h264 prociból jobban döcögött valamiért), chrome alatt ki keleltt venni a gpu gyorsítás pipát (általános, nem codec) és akkor az sem volt képregény az oldalak görgetésekor ubuntu alatt.

[ Szerkesztve ]

(#65) kopi72 válasza 40641 (#5) üzenetére


kopi72
aktív tag

miert is jo a retro? Elviszi a szabadidodet? En pl soha nem ulnek be vezetni egy trabantot, eleg volt belole, se kispolszkit, se 120 gl/s skodat, se nem kell a regi 386SX alaplapom sem ami belul mar 32 bites volt, de kifele 16 csak
Eleg volt beloluk akkor amikor voltak...

[ Szerkesztve ]

Magyarorszag a mosoly orszaga. Akar kiskoruton akar nagykoruton elmenygazdag utazasban lehet resze!

(#66) FoxiestFox válasza kopi72 (#65) üzenetére


FoxiestFox
félisten

Most lényegében megkérdezted, hogy neki az miért jó / érdekes, csak azért, mert neked nem az. :DDD

(#67) kopi72 válasza FoxiestFox (#66) üzenetére


kopi72
aktív tag

"Most lényegében megkérdezted, hogy neki az miért jó" igen, szeretnem megtudni, hogy miert, ahogy irtad, mert nekem nem. Ha szerencsem van, akkor utana nekem is jo lesz. Csak kivancsi vagyok, DE tenyleg, miert jo? MI benne az orom faktor pl... Es ezt komolyan kerdezem, nem trollkodom.

Magyarorszag a mosoly orszaga. Akar kiskoruton akar nagykoruton elmenygazdag utazasban lehet resze!

(#68) bossbob válasza kopi72 (#67) üzenetére


bossbob
csendes tag

Először én is azt hittem troll kérdés, de akkor nem.

Ez az én válaszom:
A T400-at én azért vettem, mert akartam egy hobbi laptopot ami nem gagyi, tudom szerelgetni (mert ezt még lehet) és bővítgetni pár ezer FT-ból. Szimplán azért mert érdekel és tetszik. Sok olyan ismerősöm van aki meg rosszul van ha szét kell szedni a laptopot. Én így vagyok a kocsikkal vagy pl. a focival, amiről nem tudom felfogni mi abban a jó ha nézi az ember, mégis több milliárdan szeretik. Különfélék vagyunk és jó is ez így.

Retrózásnak szerény meglátásom szerint két változata van:
Az egyik amit RÉSZBEN én is csináltam a cikkben, megnézni egy régebbi általam sosem használt tárgyat és ellamentálgatni rajta, alaposan megnézni azt. Sokakat ez hidegen hagy (mint valószínűleg téged is), ugyanakkor szerintem jó alkalmat ad arra, hogy megértsük hogyan és honnan jutottunk el a jelenig.
A másik ami inkább nosztalgiázás, amikor az illető elővesz egy régen használt tárgyat, amin keresztül felidézi az elmúlt időket. Lehet azok az IDŐK valójában nem voltak olyan jók (Trabant/polszki), de a nosztalgia köde sok mindent megszépít. Ennek szerintem mindannyian "áldozatai" leszünk kellő idő elteltével. Ez szerintem egyébként nem szükségképpen rossz.

A magyarok postájától ments meg uram minket! (MPL kivétel ezalól, mivel az külön entitást képez)

(#69) kopi72 válasza bossbob (#68) üzenetére


kopi72
aktív tag

koszonom szepen a valaszodat, es akkor mar kezdem erteni miert csinaljatok ezt.
A focit utalom en is :-)
Bocs meg1x is, ha valakit megsertettem.

Magyarorszag a mosoly orszaga. Akar kiskoruton akar nagykoruton elmenygazdag utazasban lehet resze!

(#70) zolikaDB válasza bossbob (#68) üzenetére


zolikaDB
veterán

A véleményem a retróról, és annak megélése kb. ugyanez, szóval, nemcsak te gondolod/érzed így, nyugi :)
Mi így vagyunk "bekötve" :R

(#71) FoxiestFox válasza kopi72 (#67) üzenetére


FoxiestFox
félisten

Most vettem észre a kérdést, és meg is előztek, de akkor pár sorban, hogy számomra személy szerint miért élvezetes a retro akármi.

Egyrészt személyes háttér. Én most vagyok 34, viszont csak a kétezres évek elején lett először PC-m, a szüleim nem hittek ilyen hülyeségekben, mint a számítástechnika, (később pedig az anyagi lehetőségeik limitálták be őket), így aztán kimaradt egy csomó minden, ami a kortársaimnak már megvolt.
Amikor viszont lett PC-m, akkor is csak tizenéves tech, így én végig kellett hogy járjak a DOS-tól kezdődően mindent, a modern rendszerekig, hisz más nem futott el azokon a gépeken, amikhez hozzáfértem.
Bosszantó volt eleinte, visszagondolva viszont örülök, mert ha egyből egy akkor korszerű gépet kapok, a kezdeti játékvilág ikonjai maradtak volna ki, olyasmik, amiket ma is elő szoktam venni.
Ez a szoftveres része.

A hardveres rész gondolom egyéni preferencia kérdése, kell hozzá egy személyes érdeklődés a téma iránt, mi hogy működik, és a kíváncsiság a megértésre.
Az emberek egy része úgy gondol a tech motyóira, mint puszta eszközök, amik elküldik az üzenetét, elkészítik a képeit, vagy segítenek neki szöveget szerkeszteni.
Nincs különösebb kötődése hozzájuk, mert eldobható társadalomban élünk, vedd meg-használd-dobd el-vedd a következőt.
Sokan közülünk viszont látják, hogy mennyire máshogy volt ez régebben, mikor az eszközök nehezebben voltak hozzáférhetőek az áruknál fogva, nem is voltak még így beágyazva a társadalomba, volt egyfajta tisztességük, misztikumuk, olyasmi, ami ma egyre kevesebb tárgynak van a hétköznapi életben. Elősegítette ezt, hogy az alsóbb társadalmi osztályokhoz egyszerűen el sem jutottak, így a használati kultúra nehezen erodálódott.
A ma már retronak számító kacatokat ráadásul a legtöbb esetben nagyon hosszú használatra tervezték, javíthatóra, megismerhetőre.
Utóbbi azért fontos, mert érdekes interakcióba lépni egy hardverrel azon a szinten, melyen ma már nem tudsz, mert minden bele van integrálva néhány chipbe, az interakció, amit el tudsz végezni, hogy bedugsz egy pen drive-ot a gépedbe.
Nem lehet megérteni a jelenlegi technológiánkat, ha nem értjük, honnan jöttek, hogyan alakultak ki.
Ugyanúgy ahogy évszázadok történelmének ismerete nélkül nem érhetjük (és nem is értik legtöbben) a politikát, de még azt sem, mitől gurul az autójuk.

Játékok terén annyiban más nálam, hogy nem vagyok feltétlen a "korhű játékot korhű hardveren" filozófia követője, mert ahogy egy könyv esetén sem a médium a lényeges, hanem a tartalom, ugyanúgy áll ez a játékokra is.

És ha valahol, akkor a játékokkal megéri retrózni.
Annyi ötlet, mint az első összetettebb DOS játékok feltűnése utáni jó másfél évtizetben, azóta sem volt a piacon. Cserébe van raytracing és hatalmas, ürességtől kongó open world. :))
Kicsi, sokszor egyszemélyes, de legtöbbször néhány fős fejlesztők tettek le olyan ötleteket, amiket máig csórnak játékok (legtöbbször sajnos bénán).

És akkor a topik témája, laptopok!
Én elfogult vagyok, mert van néhány tucat Thinkpadem itthon, nyilván nem véletlen, ezekből kb egy tucatot heti szinten előszedek és megsimogatok, mert imádni való, amilyen modulárisak, bővíthetők, jól használhatók, szerethetők tudnak lenni.
Ma már ezek egyikét sem tudja szinte egy noti sem, persze a remény most felcsillant a Framework személyében, a piacon pedig a right to repair mozgalma igyekszik letéríteni a társadalmat a "dobd el, vegyél újat" sínjéről, meglátjuk, mi sül ki belőlük a következő években.

Szóval pár mondatban: a tech javíthatósága, emberközelisége, megérthetősége, kapcsolata a használójával, és tisztessége, ami elveszett, de máig tök jól átélhető régi vackok babusgatásával. ;]
Na ezt mi éljük, aki nem így van összerakva, nem biztos, hogy megérti, miért.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.