Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Cickánykoma

tag

Sziasztok!

Tippeket szeretnék tőletek kérni, hogy mi lehet a ludas az alábbi konfigomnál. Egy 24/7-es kis fileszerverről van szó, amin videókat is vágok időnként. Egy mini-ITX-es Gigabyte alaplap (B85N-Phoenix) van benne, egy Crucial mSATA SSD és 4 db Toshiba 3 TB-os merevlemez. A napokban produkált olyan aggasztó és random jelenségeket, ami és egyelőre nem tudtam azonosítani 100%-ban, hogy mi lehet a gond.

Az alábbi történt: videó renderelés közben hirtelen hibát dobott az After Effects, mivel rejtélyes okból eltűnt az a partíció a Windows alól, amire épp írás /terhelés történt (oda mentett a program), a kérdéses HDD-re meg dobott a Sentinel egy Seek error rate hibát, ezzel csökkent így a kondíciója. Amitől rejtélyesebb, hogy ugyanebben az időben a 4-ből egy másik HDD-nek, ami nyugalmi állapotban volt és nem történt rá írás-olvasás, is csökkent ugyanilyen Seek error hibával a kondíciója, és együtt tűnt el meghajtóként egyidőben a kérdésessel együtt.

Újraindítás után ismét látta a Windows őket. Mint a Sentinel logjából látszik, előző két alkalommal is voltak ilyen hibák a két HDD-nél, csak nem vettem észre (nem volt látványos, lásd eltűntek a HDD-k). A két HDD különböző korú és futásidejű, tehát kizárnám azt, hogy egyszerre kezd olvasófej/motor hibájuk lenni. Gyanakodtam a kábelre is, azt is kicseréltem. A kábelcsere után pár órával ugyanúgy történt egy meghajtó eldobás render közben, de ekkor az adott terhelt meghajtó mellett egy másik, harmadikkal (itt nem történt Read error bejegyzés). Viszont a kondíció eddig - miután futtattam öntesztet és véletlen elérést a HDD-ken, illetve másoltam róluk (archiváltam vész esetére) az anyagokat, mindig visszaállt idővel 100-ra, jelenleg is 100-on van mindkettő esetében.

Mivel a kábelt ezzel kizárnám, lehetséges-e hogy az alaplapi SATA vezérlő kezd haldokolni? Vagy esetleg táp van túlterhelve / hibázik? (egy 200W-os Delta táp van egy CFI ITX házban)

Ez lenne a konkrét terhelt HDD:

Ez pedig a másik, ami szintén ilyen hibát dobott azonos napokon:

Új hozzászólás Aktív témák