Hirdetés

2020. október 27., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#401) hdsentinel válasza Petiqe (#400) üzenetére


hdsentinel
őstag

Így már nem is annyira furcsa.

A HDD érzékeli, ha valami probléma van és nem sikerül a felpörgés. Ez a spin retry count attribútum növekedését okozta.
Ezt a program kiolvassa és megjeleníti, valamint a kondíció számításnál is figyelembe veszi. A pontos ok sajnos nem ismert, ezért is jelzi, hogy ezt kiválthatja a merevlemez problémán túl egyéb tényező (pl. tápellátás) is.

Ha egész biztos vagy benne, hogy a problémákat a kezdeti hardver gondok okozták és az attribútum (és a kondíció) nem változik, akkor a programban a S.M.A.R.T. oldalon a spin retry count attribútum sorában az "Eltolás" mezőben "-2"-t adj meg. Ezzel a korábbi problémák "nullázásra" kerülnek, azokat a program többet már nem veszi figyelembe, csak az esetleges újabb problémákat.
(erről a beállításról a súgóban, a Mellékletek -> Hőmérséklet kalibráció pontban található bővebb információ).
Megj.: a program nem regisztrált változata nem jegyzi meg a beállítást újraindítás után, visszaáll a korábbi állapotra.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#402) Petiqe válasza hdsentinel (#401) üzenetére


Petiqe
tag

Köszönöm a választ :R
Sajnos nem regisztrált verzióm van.
Akkor ha a "spin retry count" értéke 2 marad hosszab idő után akkor nincs gáz ?
Azt,hogy biztos a kezdeti hibák okozták nemtudom,de azt biztosan tudom,hogy párszor igen hamar lelett lőve a táp mikor indult a gép különféle problémák miatt.

Okos pilóta nem katapultál alagútban...

(#403) hdsentinel válasza Petiqe (#402) üzenetére


hdsentinel
őstag

Igen, a lényeg, hogy ne változzon az attribútum, és így ne csökkenjen a kondíció.
Érdemes azért figyelni rá és ha mégis újabb probléma kerül feljegyzésre, a fontos adatokat mindenképp javasolt menteni.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#404) Adrian Mole


Adrian Mole
senior tag

Hali hdsentinel!
tegnap érdekes dolgot produkált a gépem (Lenovo T60) és a HDS 2.05 verzió: rápillantottam a kis kijezőre, amin 70%-os kondíció volt! Hűűvazz, gyorsan megnyitom a programot, rámegyek az áttekintés fülre, ahol látom, hogy tényleg 70% (már nem emlékszem, mennyi nap, de kevesebb, mint a szokásos "több, mint 1000" :) ), meg hogy már két napja annyi, gyorsan kapcsolok a Naplóra, ahol látszik, hogy "#196 Reallocation Event Count" problémák vannak felsorolva, rápillantok a SMART adatokra, itt a "Reallocated sectors count" 0-n áll. Vissza az áttekintésre, ahol ebben a pillanatban a 70% 100%-ra változik (és visszaáll a 1000 nap).
Mi a fene lehet ez? Aggódjak, szerezzek be másik vinyót, vagy mit tanácsolsz?

42

(#405) hdsentinel válasza Adrian Mole (#404) üzenetére


hdsentinel
őstag

Szia !

Érdekes jelenség, a reallocated sectors count attribútum nem igazán jellemző, hogy csökkenjen ill. visszaálljon a kezdőértékre.

Én alaposan letesztelném (részletes ön-teszt segítségével a Fájl menüből), hogy kiderüljön, valóban mi a helyzet, illetve, hogyan változik az állapot. Ez az adatok veszélyeztetése nélkül vizsgálja át a felületet, rákényszerítve a merevlemezt az esetleges problémás területek ellenőrzésére, felülvizsgálatára.
Akár előtte elmenteném a teljes SMART táblát, majd összehasonlítanám a teszt utáni helyzettel, így láthatóvá válna, ha valami változik (ha küldesz riportokat, én is szívesen összehasonlítom a teszt előtti és utáni helyzetet).

Ha a teszt lefut gond nélkül, akkor szerintem nincs különösebb probléma (ez a számláló önmagában még nem annyira vészes, csak ha az 5-ös attribútummal (reall. sectors count) együtt kezd növekedni.

Ha küldesz riportot azt szívesen megnézem, hátha más bejegyzés történt valameny egyéb SMART paraméternél.

Tudnál a "napló"-ról küldeni egy képernyőmentést az info (kukac) hdsentinel.com címre? Kíváncsi lennék, milyen mértékben növekedett az érték és mi volt az utolsó (legmagasabb) mért eredmény. Köszi !

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#406) Adrian Mole válasza hdsentinel (#405) üzenetére


Adrian Mole
senior tag

Szia!
Elküldtem a riportot. Az alapos letesztelés a File menüből nekem kínai, ott nem látok tesztelés lehetőséget, csak a Beállítások alatt van egy Teszt riport küldése lehetőség (ezt küldtem el), illetve a program nagyablakában az Áttekintés fülön egy Újratesztelés. Azt már nyomtam egyet korábban, érdekes volt, hogy 100%-nak van jelezve a kondíció, de továbbra is 70%-ot mutat a grafikon.
Képet többet is csináltam, elküldtem az itteni címre. Kiváncsi vagyok, mit szólsz hozzájuk. Az e-mailt ritkán olvasom (mondjuk a Ph!-t is, mint az látszik :) ), de próbálok majd reagálni.

42

(#407) hdsentinel válasza Adrian Mole (#406) üzenetére


hdsentinel
őstag

Szia !

A riportoból láttam, hogy ez egy régi verzió (2.05), ebben még valóban nincs a Fájl menüben a lemez tesztelésének lehetősége, ez az opció csak az újabb verziókban található meg.
A 2.05-ös régi változat még némely merevlemeznél (pl. a Tiednél) nem kezelte tökéletesen a 196-os (reallocation event count) attribútumot, emiatt láthatóak a naplóban ezek a furcsa bejegyzések. A kondíció változását is ez okozza.

Mindenesetre a szöveges értékelés korrekt (1068 alkalom ...) ez a mérvadó. Az újabb változatok már korrekten kell, hogy mutassák a 70%-os kondíciót minden esetben - mivel ez az "igazi".
Az alsó grafikon azért mutatja ezt, mert minden naphoz az aznapi legalacsonyabb kondíció kerül kijelzésre a grafikonon.

A "működési idő" melletti újratesztelés csak azt a célt szolgálja, hogy az esetleges pontatlan működési idő és becsült hátralévő élettartam értékeket újra kiszámítsa a program.

Esetleg ha megoldható, küldj egy riportot akkor, mikor a 70 % a kondíció ezzel a változattal, így ellenőrizni tudom, valóban milyen különbségek vannak a mért értékek között!
Érdemes kipróbálni egy újabb verziót (2.50 vagy a legújabb 2.60b), amivel valószínűleg megszűnnek ezek a problémák.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#408) Adrian Mole válasza hdsentinel (#407) üzenetére


Adrian Mole
senior tag

Köszönöm! A váltást már korábban is fontolgattam, de csábító volt a "teljes verzió". Teszek egy próbát, és jelentkezem.
Egyébként ha jól értem, akkor még reménykedhetek, hogy "tökéletes" a vinyóm?

42

(#409) Adrian Mole válasza hdsentinel (#407) üzenetére


Adrian Mole
senior tag

No, és közben felraktam a 2.60b-t (nem vártam a 70%-ra a régiben). Érdekes eredmények vannak:
- 70% maradt a kondíció, 869 napot jósol az élettartamra,
- SMART fülön Reallocation Event Count érték mezője 99-en áll, a küszöböt a számítás szerint 2035-ben éri el,
- érdekesebb, hogy Load Unload Cycle Count-ban (2011) és Airflow Temperature (2010) is hasonló, lefelé mutató értékeket ad.
Rövid önteszt eredményre folyamatosan azt adta ki, hogy nincs gond. Részletes tesztre nincs lehetőségem, mert nem regisztrált a progi.
Ezek szerint van valami a vassal, hogy a macska rúgja meg. Bár van egy ötletem, ami lehet, hogy bekavarhat: mivel a gép egy Lenovo T60, amiben van egy security chip, amit a legutóbbi Windows újratelepítéskor aktiváltam és gyártott magának egy kb 100 Mb-os securedrive-ot. Ez okozhatja a kondícióromlást?

42

(#410) hdsentinel válasza Adrian Mole (#409) üzenetére


hdsentinel
őstag

Szia !

Ahogy írtam, a korábbi változat által is jelzett 70% a valós érték, ennek oka (többször felülvizsgált gyanús adatszektorok) a szöveges értékelésben olvasható.

Mindenesetre NINCS különsebb probléma a lemezzel, ne ijedj meg. Ez még bőven kitűnő (bár nem 100%-ig tökéletes) kondíció. A legkritikusabb attribútumok tökéletesek (5, 10, 198), ezért nincs ok aggodalomra.

Érdemes azért figyelni rá, hogy tovább ne csökkenjen a kondíció.

Az érték és küszöb mezők figyelése nem javasolt. Egyrészt ezekből a számokból nem lehet értelmes következtetést levonni, mivel irreális értékeket mutat magáról a lemez (a 2035 nehezen hihető és ilyen értékelés mellett még ennél durvább számok is megjelenhetnek).
Másrészt folyamatos emelkedést feltételeznek, ami szintén nem reális (pl. az "airflow temp." (hőmérséklet) nem fog folyamatosan emelkedni :)
A problémákról, amik miatt nem érdemes a "küszöb" és "érték" mezőkre hagyatkozni. bővebben a SMART működése oldalon olvashatsz.

Nem valószínű, hogy ez a secure drive okozta volna a problémát.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#411) arty


arty
addikt

[link]

vajon ez alapján mehet vissza gariba a lemez? sajnos egy fujitsu 2.5" volt a rackben, az első eleve rossz volt, ez a második se birta sokáig. hurcolva nem volt, mivel van egy 320as WDm...

nem bizom benne, gariidő után tuti bemondja az unalmast :(

log-ban ez volt:

[ Szerkesztve ]

stadion, kisvasút, freemail

(#412) hdsentinel válasza arty (#411) üzenetére


hdsentinel
őstag

A válasz a program oldalán a Támogatás -> Gyakran Ismételt Kérdések oldalon található::

Hibás szektorok találhatóak a merevlemezen

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#413) arty válasza hdsentinel (#412) üzenetére


arty
addikt

:R

stadion, kisvasút, freemail

(#414) arty


arty
addikt

mióta a sata vezérlőm ide mód helyett AHCI-ben működik, a hddsentinel nem képes lekérni a merevlemezeim adatait :(

külön kell támogatást késziteni minden tipusu sata/raid vezérlőhöz? (ez gondolom képtelen feladat... ATI 780G + SB700 délihidas lapon néztem amugy)

vagy rakjam vissza IDE kompatibilis módba? sajnos a hotswap ikon igy sem jelent meg, ergo nem nagyon nyertem semmit a dologgal (AHCI) ... :( nincs lehetőség leállitani a winyokat valahogy? (windowsban hiába állitom be, hogy kapcsolja le winyokat, valami miatt ahogy leállnak, pörögnek is ujra fel :( - pedig csak filmek vannak a diszken, nem fut semmi ami ránézegetne ... kivéve a hdsentinelt, ez okozhatja? )

stadion, kisvasút, freemail

(#415) _ak_ válasza arty (#414) üzenetére


_ak_
addikt

Nem ismerem a lapodat, de nálam azthiszem 0-3ig nativ módban mennek a vinyók, ahol alapban nincs hotswap, hiába van bekapcsolva az AHCI, elleben a 4-6 terjedő sata portokra dugott vinyóknál felajánlja a hotswap lehetőségét.

Let's begin, de gozaimasu!

(#416) hdsentinel válasza arty (#414) üzenetére


hdsentinel
őstag

Igen, külön támogatás kellene minden vezérlőhöz - de ez a vezérlő (alaplap) készítő dolga :))
Teljesen tökéletes driver hiányában, sajnos ez a helyzet, jó esetben csak IDE módban sikerül a felismerés (de van, hogy még úgy sem).
A drivert sajnos nem lehet megkerülni, muszáj azt használni a lemez eléréséhez.

Ha nem látsz semmilyen előnyt, akkor érdemes visszatenni az IDE módot.
(személy szerint én Asus K8N-E alaplapot használok, azon AHCI mód használata nélkül is működik a hot-swap mindegyik SATA csatlakozón).

A Sentinel 2.50 még felébreszthette az alvó HDD-t, bár az elég valószínűtlen, hogy leállítás után pontosan azonnal hozzáférne, így lehet, hogy más szoftver okozta ezt.

Azért érdemes a 2.60b változatot is kipróbálni, az már elvileg nem ébreszti fel - csak arra ügyelj, hogy a Sentinel ritkábban kérdezze le a lemezek állapotát, mint amit az energiagazdálkodásnál megadtál, hogy a HDD-k álljanak le a megadott idő eltelte után.
Azaz ha pl. az energiagazdálkodásnál a merevlemezek kikapcsolását 10 perc üresjárat után kéred, akkor a Sentinelben a Beállítások -> Fejlett opcióknál a felismerés gyakoriságát ennél nagyobbra állítsd.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#417) arty


arty
addikt

_ak_ : megnézem másik sata porton akkor, kösz a tippet! a lap egyébként ECS A780GM-A (V1.0) [link] - 5 belső, 1 eSATA csatis. BIOS nem tesz különbséget a sata portok között, de mindenképpen kiprobálom a többi slotot!

hdsentinel: tehát szidhatom az ATI-t? :( csesszék meg :( bezzeg az inteles noteszen az AHCI-s sata winyo perfektül riportol minden smart értéket :( nvidiám most nincs, nemtom az mennyire jo... gondolkozom, h a HTPC-t átépitem nv8200as alapokra az ATI780G helyére... kicsit luxus, h állandoan menjen a 3.5"ös 500gigás is a 2.5"ös rendszerwinyo mellett.

2.60b feltéve, köszönöm a tanácsokat, megnézem az elalvást majd :)

stadion, kisvasút, freemail

(#418) hdsentinel válasza arty (#417) üzenetére


hdsentinel
őstag

Szerintem annyira nem rossz az ATI (legalábbis én sokáig használtam ATI chipsetes lapot), de sajnos ez a funkció valóban hiányzik.
Ha nem nyertél az AHCI-val semmit, akkor érdemes visszaállítani IDE módra. Esetleg az 500-as HDD-t tedd egy SMART-képes külső USB-s házba. Ezekről infó itt található:Kompatibilis hardver eszközök, SMART-ot támogató merevlemez-házak
Bár így valamivel lassabb lehet, mint eSATA-n keresztül, de ha csak médialejátszásra van szükség, bőven elegendő az USB 2.0 sebessége.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#419) Elrood


Elrood
őstag

Gondolom, ha a Rövid ön-tesztre azt írja, hogy "Sikertelen olvasó egység hibája miatt", akkor nézzek új vinyó után:).

(Ez egy notebook, épp aksiról megy, ez okozhat ilyet?)

''The spice exists on only one planet in the entire universe. A desolate, dry planet with vast deserts. The planet is Arrakis, also known as DUNE.''

(#420) liksoft válasza Elrood (#419) üzenetére


liksoft
nagyúr

Nem illene neki. Csak abban az esetben, ha az akkus üzemmódban a gép tápellátása nem stabil. Az adatok mentése mindenképp célszerű, elképzelhető, hogy a drive is hibás.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#421) lúzer


lúzer
veterán

Üdv!
vettem egy notivinyót: Western Digital 250GB SATA (WD2500BEKT)

Leállásnál elég hangosan produkálja magát, menet közben csendes.
Olyan mintha egy venti állna le, elég fura. (7200 fordulatú)

HDSentinel tökéletesnek jelzi.
Szerintetek van félnivalóm, vagy természetes?

MO. RIP. - az utolsó kapcsolja le a villanyt.

(#422) Core2duo6600 válasza lúzer (#421) üzenetére


Core2duo6600
veterán

szvsz ...No problem
Az asztali 500 as is így áll le.
Vagy mind a 2 nké szar ezt nem tom ...

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#423) lúzer válasza Core2duo6600 (#422) üzenetére


lúzer
veterán

kösz

3 év gari van rá, dehát ugye az adatok....
bár hülye az aki fontos adatot egy helyen tárol :D

MO. RIP. - az utolsó kapcsolja le a villanyt.

(#424) Poplacsek


Poplacsek
senior tag

Hahó!

Hard Disk Sentinel 2.50-öm frankón működik az alaplapi IDE csatira kötött HDD-vel, de sajnos nem látja a PCI foglalatban lévő IDE kártyám IDE csatlakozóira tett HDD-ket... Illetve látja csak SMART és hőfok infók nincsenek. Van valami megoldás erre vagy felejtsem el?
Az IDE kártyám valami IT8212-es.

Előre is köszi a segítséget!

[ Szerkesztve ]

(#425) hdsentinel válasza Poplacsek (#424) üzenetére


hdsentinel
őstag

Szia !

A felismerés sikerességét nagyban befolyásolja a merevlemez vezérlő driver-e, amin keresztül a program hozzáfér a lemezekhez. Ez pedig a használt op.rendszertől is függ, van olyan kártya, amely pl. XP (vagy általában a 32 bites op.rendszerek) alatt korrektül működik, de Vista (vagy 64 bites rendszerek) alatt nem.

Meg kellene nézni, hogy van-e más verziójú driver a kártyához, mellyel már nincs ilyen gond.

A HDSDos segítségével pedig Windows nélkül ellenőrizhető a lemezek állapota. Ehhez egy rendszerindító lemezt (CD vagy floppy) kell készíteni és arról indítani a gépet (a regisztrált változatok telepítő CD-je is ilyen).
Így ezzel a módszerrel (ha nem sikerül Windows alatt információt nyerni), még mindig van egy lehetőség az időszakos átvizsgálásra.

(tegnap szereztem egy ITE8212F chip köré épülő kártyát. Nem biztos, hogy ma sikerül, de mielőbb letesztelem, hogy kiderüljön, működik-e a felismerés különböző HDD-k és op.rendszerek esetén)

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#426) Poplacsek válasza hdsentinel (#425) üzenetére


Poplacsek
senior tag

Húú ez jól hangzik, megvárom a tapasztalataidat, addig nem bűvészkedek a driverekkel, csak ha lesz egy biztosnak tűnő tipp. :C

Akkor várom a fejleményeket, hogy Neked sikerül-e működésre bírni.
Előre is köszi!

[ Szerkesztve ]

(#427) hdsentinel válasza Poplacsek (#426) üzenetére


hdsentinel
őstag

Szia !

Alapból a kártya RAID BIOS-sal érkezik. Ezzel készíthetőek tömbök valamint elvileg kezelhetőek a lemezek külön-külön is, de ez utóbbi sajnos nem igaz. Ezzel a BIOS-sal nem sikerült SMART adatokat előhozni sem DOS, sem Windows (XP és Vista) alatt.

A megoldást az jelenti, ha az "ATAPI" BIOS-t használja az ember.

AHDSentinel.hu "hardver" oldalán az ITE 8212 chip mellett található link közvetlen az ITE oldalára mutat. Itt az oldal alja felé található az "IT8212F ATA133 RAID controller" rész. A "PCI Card" szekcióból kell letölteni az ATAPI BIOS-t és a BIOS update utility-t.

Ezeket bontsd ki egy rendszerindító floppy-ra (CD nem hiszem, hogy jó, mert a BIOS frissítő program először menteni akarja az aktuális BIOS tartalmat, biztos ami biztos alapon), majd miután a rendszer innen indult, indítsd el az ITEFLASH programot és add meg az INT13H.BIN -t (amit kibontottál az ATAPI csomagból).

A művelet után újraindítás, majd már DOS és Windows alatt is elérhetőek a SMART adatok. Elvileg driver frissítés sem kell (nekem sem kellett), a kártyához kapott CD-n található driver-ek is tökéletesek voltak (XP SP2 alatt).

Ilyenkor értelemszerűen RAID mód nincs (a kártya RAID setupja sem köszön be, gyorsabb a rendszerindítás folyamata is). Ha mégis kell, akkor a fenti módszerrel a RAID BIOS legfrissebb változata is telepíthető.

[ Szerkesztve ]

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#428) Poplacsek válasza hdsentinel (#427) üzenetére


Poplacsek
senior tag

Kösz szépen, király vagy!

RAID mód nem is kell, holnap lesz a napja a próbának :)

[ Szerkesztve ]

(#429) moonguru


moonguru
őstag

Sziasztok!

Fujitsu STORAGEBIRD 35EV820-as 500GB-s USB-s wincsim van és lehet hogy megjártam...

A Hardver Kompatibilitás oldalon az 35EV821-es támogatott az enyém nem...

Semmi info nincs a méretén kívül... :W

UI: 2.60 béta telepítve...

[ Szerkesztve ]

Monitor Guru!

(#430) hdsentinel válasza moonguru (#429) üzenetére


hdsentinel
őstag

Nézd meg légyszi a VID/PID értékeket az "Információk" oldalon ! Az alapján kiderül, milyen USB bridge chip van benne és lesz-e lehetőség annak támogatására.
A támogatottnál ez 152D / 2329 .

Ha egy riportot tudnál küldeni (Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek), az lenne a legjobb.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#431) Poplacsek válasza hdsentinel (#427) üzenetére


Poplacsek
senior tag

Faszaaaaa!! Mostantól mind a négy samu vinyóm látja az őrszem!
Köszönöm szépen a klözbenjárást! Valahogy minden úgy volt ahogy leírtad, nem is értem, hogy miért ? :C

(#432) moonguru válasza hdsentinel (#430) üzenetére


moonguru
őstag

Riport elküldve,remélem lehetséges lesz az info kinyerése... :)

Monitor Guru!

(#433) Poplacsek


Poplacsek
senior tag

Help!
Az egyik samu HDD-m esetében az interfész SCSI lett... fogalmam sincs, hogy mit baftam el, de vissza kellene állítanom ATA módba, mert így most nem tudja a SMART-ot se a sentinel.. Hogy lehet visszaállítani?

[ Szerkesztve ]

(#434) hdsentinel válasza Poplacsek (#433) üzenetére


hdsentinel
őstag

Tudnál egy teszt riportot küldeni, hogy pontosan lássam, mi történt? (Riport menü -> Teszt riport küldése ill. ha korábbi verzióról van szó, a Beállítások ablak utolsó opciójával)

A program melyik verzióját használod? Esetleg próbáld meg a 2.60b-t, ha nem az van fenn.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#435) hdsentinel válasza moonguru (#432) üzenetére


hdsentinel
őstag

Köszi, megjött!
Teljesen ismeretlen az USB chip benne. A gyártóval felvettem a kapcsolatot, a válaszukon múlik, hogy lehetséges lesz-e a támogatás egy későbbi verzióban.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#436) Poplacsek válasza hdsentinel (#434) üzenetére


Poplacsek
senior tag

Ha hazaértem melóból ráugrok a témára, de úgy vettem észre, hogy nem a Sentinellel (2.50) van gond.
Miután megcsináltam az ITE 8212-es kártyán a BIOS cserét (ahogy írtad :) ) ATAPI-sra, kapásból tudta olvasni a Sentinel a PCI-os IDE kártyára kötött HDD-k (2db) SMART-ját. Aztán másnap reggel már nem látta az egyik HDD SMART-ját, de nem a Sentinel lehet a ludas, mert a total commander se tudta már megnyitni a vinyót. Ezután leformáztam XP-ből full formattal, ami rendben lement. Most a HDD rendben működik, viszont a Sentinel azóta sem tudja olvasni a SMART-ot. Azt vettem észre, hogy a másik 3 HDD-mtől eltérően ennek az Interfész: SCSI, míg azoknak ATAPI/IDE. Tehát valahol itt lehet a gond, csak azt nem tudom, hogy hogyan lehet visszatenni ATAPI/IDE-re az interfészt???

Most, hogy gondolkozok, meg kellene nézni partition magiccel, hogy a logikai partícióval minden rendben van-e...

(#437) hdsentinel válasza Poplacsek (#436) üzenetére


hdsentinel
őstag

Alapban (csatolótól, típustól függetlenül) minden meghajtó kezelhető SCSI parancsokkal, ezek a legalapvetőbb parancsok.
Ha a meghajtó támogatja, akkor a program egyéb, más jellegű parancsokat használ, hogy a részletes adatokat kinyerje (hiszen ezek valójában nem SCSI meghajtók).

De ha valami gond van vagy a meghajtó nem támogatja az ATA parancsokat vagy azok eredménye hibás, akkor csak a SCSI marad - mivel csak azok a funkciók futnak le sikeresen. (ilyen pl. a nem támogatott USB-s meghajtók is vagy a nem 3ware kártyára kötött RAID tömbök).

Ezért lenne jó a teszt riport, mert abban jegyzi a program, hogy mi történt, esetleg milyen hibát adott vissza a driver, így talán többet tudnék mondani, hogy mi okozza a problémát.

Ha a meghajtó kiesett a rendszerből vagy nem elérhető, ilyesmi, akkor érdemes a kábeleket ellenőrizni. Tudom, triviális, de sokszor volt már ilyen, hogy kicsit kilazult adatkábel miatt volt instabil a rendszer.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#438) Poplacsek válasza hdsentinel (#437) üzenetére


Poplacsek
senior tag

Csak az a baj, hogy tegnap már szétkaptam a gépet, IDE csatlakozó + tápkábeleket megmozgattam + megcseréltem a HDD-ket az IDE kártyán, de miután még mindig SCSI volt, újrainstalláltam a full rendszert... Persze maradt minden ugyanúgy... Viszont ebben az esetben van még értelme a riportnak? Ha igen akkor hazaérek és küldöm!

(#439) hdsentinel válasza Poplacsek (#438) üzenetére


hdsentinel
őstag

Igen, mindenképpen van értelme.
A HDD csere után is _ugyanaz_ a meghajtó jelentkezett SCSI-ként (teljesen mindegy, melyik csatlakozón, hol van) ?
Vagy mindig más meghajtó, de ugyanabban a pozícióban (pl. Sec Master) jelentkezett SCSI-ként?

Azt lenne még érdemes ellenőrizni, hogy a HDD-k megfelelően vannak-e jumperelve (csak master/slave beállítás van használva, cable select NEM) és jó pozíción vannak a kábeleken (kábel hosszú vége a kártyán, rövid vége a master HDD-ken, közepe a slave HDD-ken). Ez is okozhat problémát a felismerésben.

(továbbá a HDSDos-t is javaslom, ATAPI firmware-el már működnie kell. Így megerősíthető/kizárható, hogy a Windows maga ill. a Windows driverek okoznak-e problémát).

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#440) Poplacsek válasza hdsentinel (#439) üzenetére


Poplacsek
senior tag

Most az IDE kártya egyik IDE csatijára van kötve az egyik HDD slave-be jumperelve és a másik csatira a másik HDD slave-ben szintén (csak adattárolásra vannak). IDE kábelek jók és jól is vannak bedugva, ezt is ellenőriztem, de mondom volt olyan állapot amikor minden fasza volt, csak estére otthagytam a gépet egy adatmentésre ami rendesen megdolgoztatta az érintett HDD-t is és reggelre rossz is volt (mondjuk az adatokat hibátlanul átmásolta a mentés HDD-mre, úgyhogy mentést befejeztét követően romolhatott el...) Viszont leformáztam és azóta a HDD jó. Az egyik (120GB samu) esetében az interfész: ATAPI/IDE, a "rossznál" (400GB samu) SCSI. Már IDE kábel cserét is megpróbáltam de semmi... Valami IDE driver probléma lehet... :F
Délután küldöm a riportot! :)

[ Szerkesztve ]

(#441) hdsentinel válasza Poplacsek (#440) üzenetére


hdsentinel
őstag

Nem biztos, hogy jól értem....

Ha a HDD egyedül van a kábelen vagy ha mellette CD/DVD van, akkor mindenképp master legyen a HDD. Slave csak akkor legyen, ha ugyanazon a kábelen másik HDD van (master-ként).

A HDSDos-t is mindenképp nézd meg, akkor kiderül, hogy valóban a Windows driver-e a ludas.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#442) Poplacsek válasza hdsentinel (#441) üzenetére


Poplacsek
senior tag

Igen, jól érted! :) Most az IDE kábeleken egy-egy HDD van és azok Slave-ben.
Akkor délután átteszem őket Master-be, bár nem hiszem, hogy ez lesz a megoldás, de így még tényleg nem próbáltam, úgyhogy egy újabb kis reménysugár.
Amikor jó volt akkor még egy IDE kábelen volt a két HDD és az egyik master a másik Slave-be jumperelve, ahogy kell! Így működött is, csak aztán mikor elszállt a 400GB-os HDD és formázni kellett azóta SCSI-ben van és áttettem külön kábelre őket, hátha..

Annyit látok boot közben, mikor az IDE kártyán keresi az eszközöket, hogy mindkét HDD-t megtalálja (slave-en) és UDMA5 módot ír melléjük, de ez csak egy pillanatra villanik fel és már kezdi is az XP startot..

Megnézem ezt a HDSDos-t is, köszi!

(#443) Poplacsek válasza hdsentinel (#441) üzenetére


Poplacsek
senior tag

Szia!

Sikerült megoldani a problémát!
Két dolog is volt:
1. A Partition Magic azt írta arra HDD-re amelyikről nem volt SMART infó, hogy rossz a drive geometry, partícionáljam újra. Persze ezt ezzel a programmal nem tudtam megcsinálni, mert error üzenettel leállt. Viszont a Paragon Partition Manager gyönyörűen megcsinálta :K Ezután már a PQ Partition Magic-nek is tetszett a winyó.
2. A jumpereléssel is játszani kellett, csak úgy lett jó, ha a két HDD az IDE kártya egy IDE csatiján (egy kábelen) van és értelem szerűen egyik Master másik Slave-ben. Még a két külön kábelen lógó két Master se működött :F

Még egy kérdésem van: A Sata II-es Samu F1-em most AHCI-ben működik és nincs róla SMART, (Alaplap: Gigabyte MA78G-DS3H) gondolom mindenképpen IDE módban kell használni, hogy legyen SMART :F
Csak adatmentésre használom, ez esetben jár valamilyen hátránnyal az IDE az AHCI-vel szemben?

Köszi szépen a sok segítséget!!! :R

[ Szerkesztve ]

(#444) hdsentinel válasza Poplacsek (#443) üzenetére


hdsentinel
őstag

Szia !

Szuper ! :DD

Szerintem a 2)-es probléma okozta az 1)-est. Ott valami megsérült az admin. területen és ezért volt szükséges a partícionálás. Igazából a SMART adatok kinyerése teljesen független a használt partícióktól, formázástól, telepített rendszerektől, stb.

A 2)-es probléma érdekes. Itt most tesztként 3 HDD van a kártyán (Pri master + Pri slave + Sec master) és mindegyik gyönyörűen mutat adatokat DOS és Windows alatt is.
Ritkán, de az szokott gondot okozni, ha két HDD van egy kábelen, ilyet nem igazán láttam, hogy két külön kábelen lévő két master HDD-vel volt probléma ....

Mindenesetre örülök, hogy sikerült átkonfigurálni a rendszert, bízom benne, hogy már nem lesz gond :)

Nem jár gyakorlati előnnyel az AHCI ebben az esetben. Előnyeként az eltávolíthatóságot, az NCQ-t és a külső keretek+port többszörözők kezelését szokták említeni. De az AHCI nélküli alaplapok/vezérlők is támogatják a hot-swap/hot-plug funkciókat (pl. az általam használt A8N-E is ilyen).

Akkor lehet gond az IDE<->AHCI váltással, ha rendszermeghajtóról van szó, ilyenkor elképzelhető, hogy a rendszer nem indul el (és vissza kell állítani). De ha csak tárolásra használod, akkor gond nélkül meg lehet próbálni a váltást, viszont a merevlemez vezérlő (alaplap) drivereire szükség lehet, mert ilyenkor a vezérlő teljesen máshogy működik, mintha fizikailag "kicserélnéd" a hardvert (pont ez okozza a rendszerindítási problémákat is ha rendszervinyóról van szó).

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#445) Poplacsek válasza hdsentinel (#444) üzenetére


Poplacsek
senior tag

Ja egyébként a HDS DOS akkor is olvasta a SMART-ot amikor az XP driverrel nem működött. És próbáltam azt a jumperelési/IDE kábel konfigot is ami most működik, (ugyanígy volt azelőtt is, hogy elszállt volna a HDD...) úgyhogy kizárásos alapon a disk geometry error miatt nem tudta olvasni az XP driverrel a SMART-ot.

Most azt még nem is próbáltam, hogy az AHCI-ben működő SATA HDD SMART-ját olvassa-e a HDSDOS, de ha hazaértem kipróbálom. IDE módban szépen olvassa, csak áttettem AHCI-be mert jó lenne üzem közben leválasztani néha a SATA Rackben lévő HDD-t, de meglepetésemre sajnos így sincs a HDD a leválasztható eszközök listájában... Nem tudom miért, talán nem SMART képes a rackem??

Az meg tényleg érdekes volt amikor külön IDE csatin volt két Master HDD, mert már gépinduláskor perceket kereste az IDE kártyán az eszközöket amikből csak egyet talált meg. Mondjuk ezt még a HDD újrapartícionálása előtt volt, de pont a "rosszat" találta meg :F

Amikor két külön IDE kábelen volt a két Slave HDD akkor gépinduuláskor rendben megtalálta az IDE kártya az eszközöket. :F

Na ezek után legyünk okosak ;] De mindegy, mert ahogy most van úgy jó, már régen rájöttem, hogy az alaplap csere gyötrelmes dolog, mert ki kell silabizálni az új lap logikátlan nyűgjeit...

(#446) hdsentinel válasza Poplacsek (#445) üzenetére


hdsentinel
őstag

Érdekes dolgok ezek :))

A külső (e)SATA meghajtó leválasztása nem a rack-től függ, hanem az alaplap driver-étől. Ha AHCI módban sem lehet leválasztani, akkor már tényleg nincs előnye, hogy az legyen kiválasztva - és mondom, sima NForce4 alaplapnál (ami nem AHCI képes) is van lehetőség hot-plug-ra és leválasztásra (az eSata keretben lévő HDD bármikor bekapcsolható és leválasztható szabályosan).
Tehát _elvileg_ nem kell az AHCI ehhez sem, az más kérdés, hogy a gyártók készítenek-e normális drivereket, amik lehetővé teszik minden funkció használatát (leválasztás, SMART, öntesztek, akusztika, biztonsági üzemmód stb...) függetlenül az AHCI/IDE módtól. A válasz = sajnos általában nem készítenek.

A SMART-képesség (azaz, hogy ad-e magáról hőmérséklet+állapot infókat) egy teljesen más dolog, nincs köze a csatolóhoz, leválasztáshoz, AHCI-hoz.

A HDSDos elvileg akkor is felismerhet, ha a Windows nem - ezen nem lepődök meg :)
Olyankor is működhet, ha a BIOS ill. a kártya firmware-e sem találja meg a HDD-t.
AHCI kiválasztásával viszont BIZTOSAN nem működik a felismerés HDSDos-szal, ezt nem érdemes kipróbálni.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#447) Poplacsek válasza hdsentinel (#446) üzenetére


Poplacsek
senior tag

Köszi a válaszokat!

"Nem tudom miért, talán nem SMART képes a rackem??" itt nem SMART képest akartam írni, hanem hot-swap/hot-plug képest. :D Nyilván a leválasztáshoz nem sok köze van a SMART-nak, csak elég új nekem a téma és belekeveredek néha a sok új kifejezésbe :W

[ Szerkesztve ]

(#448) dudi


dudi
senior tag

hello!

van nekem egy samsung spinpoint f1 750-es sata2 vinyóm, amit beletettem egy házi szerver gépbe.
Minden tökéletesen és gyorsan ment egészen máig, ugyanis ma a harddisk sentinel-ben észrevettem, hogy a kondíció leesett 46%-ra (szerverre van beállítva).
Mondanom se kell, hogy mennyire a szívemhez kaptam.
Megnéztem a naplót, annyit mond, hogy ma a Reallocated Sectors Count 0->9 lett.
Ez tényleg ennyire nagy probléma és azonnal meghal a vinyó?
Gondolom tenni ezellen nemnagyon lehet, így kénytelen vagyok elfogadni, de megelőzni a további károsodást csak lehet valahogy, nem?
A gép egyébként egy saját építésű házban van, a hdsentinellel visszanézve a vinyó nem volt soha melegebb 46foknál (nyáron), mostanság 30-34fok között ingadozik.
Minden más érték 0-n van, zöld pipás, csak a fenti mellett van sárga felkiáltójel.
Az okozhatja a meghibásodást, hogy a vinyó nem teljesen van vízszintesen, hanem mondjuk kb. 1fokos szögben dől a csatlakozótól távolabbi oldal felé?
Eddig összesen 80napot a működési ideje, a hátralévő élethez 360napot ír.

köszi a tanácsokat

Sounds like your fix is worse than your problem...

(#449) arthur3d


arthur3d
tag

Szia hdsentinel,

A problemam hasonlo mint par masik felhasznalonak.
Azt tapasztaltam, hogy az nforce chipkeszletekkel nem mindig kommunikal, pontosabban nagyon driver fuggo. Az egyik lapomon nforce3600 es nforce3050 chipkeszlet is van es ha az alaplap driver lemezerol telepitem a 9.xx verzioju drivert akkor tokeletesen latja a winyokat, de ha a netrol letoltott legujabb 15.xx drivert rakom fol akkor szamara ismeretlen. Par napja vettem egy nforce790i Ultra lapot ami valoszinuleg meg nagyon uj a hdsentinel-nek, mert egyaltalan nem ismeri fol a hdd-t barmelyik sata portba is rakom. Jart nalam Intel X48 chipsetes lap is, abban minden tovabbi nelkul ment. Van egy nforce4-es lapom, es azzal is tokeletesen felismer minden hdd-t. Ugy tunik, hogy a proginak sajnos nem fekszik az nforce uj drivere es/vagy a kulonleges es uj nforce chipkeszlet, ami nagyon szomoru szamomra mert nagyon jo kis program a hdsentinel.

udv.,
Arthur

...

(#450) hdsentinel válasza arthur3d (#449) üzenetére


hdsentinel
őstag

Szia !

Elvileg megvan a megoldás.
Ha gondolod, küldenék egy teszt verziót.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.