Hirdetés

2020. október 30., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#551) hdsentinel válasza Enszuke (#549) üzenetére


hdsentinel
őstag

Szia !

Versrészlet funkció valóban nincs :))

Mondjuk én annyit csinálnék, hogy simán küldés előtt tesztelném és készítenék egy riportot.
Abban pontosan látszik a jelenlegi állapot, sorozatszám+revízió (esetleg 64 bites ID) alapján pedig egyértelműen azonosítható a lemez.
A riportban mentésre kerül, mikor futott legutóbb teszt és milyen eredménnyel.
Ami érdekes lehet még azonosítási szempontból, hogy látható a HDD mennyit futott (időben és indítások számában egyaránt), így a vevő indításkor egyből ellenőrizheti, hogy közvetlen csomagolás előtt lett a riport készítve.

Ha mindenképpen azt szeretnéd, hogy a vevő által küldött VALAMI benne legyen a riportban, akkor az alábbi módon most is megoldható:
1) a HDD-n létrehozol egy partíciót és a volume label-nek megadod, amit a vevő küld
2) a vevő által küldött név/azonosító alapján létrehozol egy admin. felhasználót (vagy extrém esetben a szám. gép nevét megváltoztatod annak megfelelően) és így készíted a riportot. Mivel ezek benne vannak a riportban, máris azonosítható.

De az ötlet nem rossz, lehetséges, hogy egy későbbi verzióban lesz olyan funkció, hogy tetszőleges megjegyzés (comment) fűzhető a géphez és/vagy a HDD-khez.

[ Szerkesztve ]

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#552) hdsentinel válasza J.J. András (#550) üzenetére


hdsentinel
őstag

Szia !

1) ha felületi probléma van, azt a szoftverek NEM zárják ki a használatból. Ezeket a merevlemez zárja ki a további használatból azzal, hogy a tartalmat egy tartalék helyre teszi át, majd minden az eredeti szektorokra mutató írás/olvasás átirányításra kerül erre a tartalék helyre. A felület"javító" szoftverek csak rákényszerítik a merevlemezt erre a műveletre például adatok veszélyeztetése nélküli alacsony szintű hardveres teszteléssel (amit a Sentinel végez) vagy pl. teljes felülírással.

Igen, ha a Sentinel fenn van, az ad egy folyamatos ellenőrzést, de segítségével bármikor kézzel vagy időzítve kérhető az öntesztelés folyamata, ami probléma esetén kizárja a kérdéses területet a további használatból. Ezt néha (de érezhető probléma vagy kondíció változás esetén mindig) érdemes megtenni.

Nagyjából olyan összefüggés, mint pl. egy vírusirtó szoftver esetén: van folyamatos ellenőrzés, de indítható (manuális vagy időzített módon) a teljes ellenőrzés és javítás.

2) a Speedfan az egyes küszöbök és értékek alapján értékel, ezért nem feltétlen ad megbízható értékelést: probléma esetén egyáltalán nem biztos, hogy a megfelelő mértékben változik a jelzett kondíció érték. Továbbá ki tudja, miért pont 92.

Természetesen a Sentinel is figyelembe veszi az ilyen jellegű (és sok más egyéb) problémákat is, melyek változására, új hibákra jóval hamarabb reagál.
Erről bővebben itt

3) Elméletileg akkor van gond, ha az ÉRTÉK lemegy a KÜSZÖB alá. Ha a KÜSZÖB 0, akkor ez sosem következik be. Ez sok helyen látható is "Mindig rendben" - ha íly módon értékelünk. A LEGROSSZABB azt mutatja, mennyi volt a legalacsonyabb ÉRTÉK ami valaha előfordult.

Azért elméletileg, mert ezzel a módszerrel nagyon sok gond van. Pl. a 0 küszöbök (amik sosem érhetőek el még némely fontos attribútumnál sem), valamint, hogy bizonyos problémák akkor sem detektálhatóak így, ha a küszöb relatíve magas (tehát elvileg könnyen elérhető lenne).
Erről is bővebben a fenti linken egy nagyobb leírás - érdemes átnézni :)

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#554) hdsentinel válasza Enszuke (#553) üzenetére


hdsentinel
őstag

Az én értelmezésem szerint az eladót védi az, hogy az egész riport eredetije nála van, így összehasonlítható azzal, ami a vevőnél van. Esetleg a riport egy része 1-2 oldalra ki is nyomtatható megfelelő dátum feltűntetésével, amiből egy példány marad, egy pedig megy a HDD-vel szálíltás során.

Kétszer egymásután (főleg különböző gépben indítva a programot) szinte kizárt, hogy pontosan ugyanolyan riport készüljön ugyanarról a HDD-ről, hiszen a SMART adatok folyamatosan változnak. Tehát csak manuálisan lehet ellenőrizni, hogy azonos HDD-ről van szó (pl. sorozatszám, 64 bites egyedi ID) alapján.

Nem igazán értem a "riportban nem látható kód ami az ellenőrző összeget befolyásolja" megoldást. Akkor ezzel azt feltételeznéd, hogy a vevő is ugyanazt a példányt futtatja a Sentinelnek, amit az eladó ÉS ráadásul ez a kód is átküldésre került? Ennek így nem látom értelmét.

A riport alapvetően nem csak a HDD-kről szól, egy átfogó képet ad a rendszer állapotáról. A Beállítások -> Üzenet beállítások -> Részletes riport elemei részben beállítható, hogy pontosan mi kerüljön a riportba, itt kiveheted a nem szükséges elemeket (pl. számítógép és rendszer részletes adatai).

Az ötletek tetszenek amiket írtál:
- plusz komment a géphez (vagy itt a HDD-hez)
- ellenőrző össze generálása az aktuális riporthoz, ennek ellenőrzése
- riport mentése csak a kijelölt HDD teljes adatlapjairól, de semmi másról

A hamarosan megjelenő új verzióba már nem, de a következőbe ezek megoldhatóak.
De az eladó-vevő dolog még mindig nem igazán tiszta, kérlek írd meg pontosan (ha lehet inkább mail-ben), hogy ki mit hova ír be, mit küld el (alapban a HDD mellé és később esetleg reklamáció esetén) és mit ellenőriznél, amivel biztosítod az eladó és vevő védelmét is!

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#555) Frost987


Frost987
csendes tag

Hello!

Sajnos gondba vagyok! Van egy Fujitsu Siemens 1.5TB-os külső HDD-m./ Seagate Barracuda 7200.11/ Na most én ezt 19 napja vettem.Hallottam erről a Hard Disk Sentinel progiról és fel is raktam. 1 napig semmi baj nem volt a vinyóval és utána megjelent nekem egy olyan hibaüzenet, hogy "felpörgetési hiba". Igazából nem is foglakoztam vele addig a pontig amíg azt nem írta ki hogy Hibás szektorok száma 1. :Y Na ekkor én elkezdtem egy kicsit kutakodni a neten hogy miről is van szó.Olvastam róla egy pár infot és arra jöttem rá hogy magyarul szart vettem. :W A hőmérséklete elég magas volt alap állapotban 47-48 fokos volt.Ekkor kiszedtem a vinyót az alu dobozából és beraktam a gépbe és így is igen magas volt.Vettem egy ventilátort rá és egyből normális lett a hőmérséklete.32-35 fok.Gondoltam a magas hőfok miatt lehetett a hibás szektor, mert írták, hogy nem igazán tesz jót neki ha magas a hőfok.Na de azóta folyamatosan is 2-3-4 naponta összeszedek egy hibás szektort. Most 8 van. Nem tudom hogy mit csináljak vele hogy ne veszítsek adatot de viszont jó lenne ha megálna hibás szektorok száma. Arra is figyelmes lettem, hogy álltalába akkor jön ez a hibás szektor ha elinditom Hard Disk Sentinelt. Most nem tudom hogy a progi rossz vagy a vinyó. / a vinyót nem tudom teljesen berakni a gépbe, mert nekem nincs sata csatlakozóm, ezért usb-ről megy.Talán ez lehet a hiba? PLS segítsetek, mert nem szeretném ha elvesznének az adataim és a vinyó is megmaradna. :R Előre is köszönöm szépen. Ha kell tudok riportott küldeni róla.

(#556) hdsentinel válasza Frost987 (#555) üzenetére


hdsentinel
őstag

Hello !

Röviden, tömören: elképzelhető, hogy a lemez korai használatakor néhány szektor kiesik és az állapot csak ez után stabilizálódik. Ami a legfontosabb ilyenkor, hogy alapos teszteléssel ellenőrizzük, hogy hol van ennek a folyamatnak a vége, azaz mikor "áll be" a lemez. Ha ez viszonylag kevés szektor után megtörténik, akkor nincs nagy gond, az igazi probléma az, ha még hetek, hónapok múltán is folyamatosan romlik az állapot.

Nem tudom, a "lényeget" is elolvastad? Gondolok arra, amit a program 2.81-es verziója mutat, ha a szöveges értékelés melletti "?"-re kattintasz. Online is megtalálható itt:
[link] (bal oldalt alul a "szöveges értékelés"-t válaszd). Ebben megtalálható minden tudnivaló ilyen esetben.

A riport valóban hasznos lenne egyébként :)

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#557) hdsentinel válasza Frost987 (#555) üzenetére


hdsentinel
őstag

Majd' elfelejtettem: a felpörgési probléma más kategória, az jelenthet valódi gondot hosszabb távon ha később is előfordul (és a kondíció tovább csökken miatta).

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#558) Jorus


Jorus
nagyúr

Egy rövid kérdés: az miért van, hogy a progi az egyik HDD-m működési idejét rosszul írja ki? A másik 5 HDD-t rendben jegyzi, hogy 4xx, 6xx, stb. napja futnak, erre azonban 4 napot ír, noha nyilván nem 4 napja használom.

''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

(#559) hdsentinel válasza Jorus (#558) üzenetére


hdsentinel
őstag

A merevlemezek működési idejének mérése gyártónként és típusonként más-más módon történik. A Hard Disk Sentinel program induláskor ellenőrzi, hogy az adott típusnál ez pontosan hogyan történik, ez némi időt vesz igénybe (általában merevlemez típustól függően 10-20 perc lehet).

Ezalatt az idő alatt egy olyan becsült érték látható világos szürke színnel a Működési idő és a Hátralévő időtartam mezőknél, mely a gyártóra leginkább jellemző módon kerül kiszámításra (de ez nem feltétlenül pontos).

Az eltelt 10-20 perc után ez az érték véglegessé válhat, vagy módosulhat - ez esetben már feketével kerül megjelenítésre.

Ha a program nem tud ennyit futni (korábban bezárásra kerül), akkor újra kell kezdenie a vizsgálatot a következő indításnál. Természetesen a vizsgálat nem jár semmilyen lemezművelettel, nem lassítja sem a számítógépet, sem a merevlemezt.

Ha kétség merülne fel, hogy a jelzett érték nem teljesen valós, akkor az "Újratesztelés" gomb használatával lehetőség van a teszt megismétlésére. Ilyenkor újabb 10-20 perc futás szükséges, mire a pontos érték (feketével) megjelenik.

Ha a legújabb verziót használod, az már egyre több típusnál (több ezernél) azonnal a pontos időt jelzi ki, mérés és vizsgálat nélkül.
De ha egy riportot tudsz küldeni (Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek), akkor pontosan látom, hogy állnak a lemez belső számlálói.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#560) Jorus válasza hdsentinel (#559) üzenetére


Jorus
nagyúr

Nagyon köszönöm a választ! Valóban, az újratesztelés után, már a valós körüli (pontosan én sem tudom, mikor vettem) 5xx napos működés időt írja ki. :R

''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

(#561) finest válasza hdsentinel (#559) üzenetére


finest
őstag

Szia! Jelenthet valamit az utóbbi időben megnövekedett Raw Read Error Rate?
A SMART adatok rendben vannak szerinted? Ezen a vinyón vannak a fontosabb családi videók, fotók, doksik, mentsek eztán máshová, vagy csak nagyon tele van és a töredezettség játszik közre? [link]

“Don’t shoot, I’m Globish.”

(#562) hdsentinel válasza finest (#561) üzenetére


hdsentinel
őstag

Ha minden zöld és 100% akkor nincs miért aggódni :))

Jópár érték (pl. a raw read error rate) nem feltétlen a hibák számát tartalmazza, ezek extrém magas értékeket is felvehetnek, nem kell velük foglalkozni (ez a súgóban is benne van).

Ami fontos, azt a program kiértékeli és ha bármi problémát tapasztal, akkor ne aggódj, azonnal szólni fog a szöveges értékelésben és a kondíció is elkezd majd csökkenni - bár remélhetőleg ez nem fog megtörténni.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#563) finest válasza hdsentinel (#562) üzenetére


finest
őstag

Köszi a gyors választ! :R

“Don’t shoot, I’m Globish.”

(#564) Drone86


Drone86
tag

Szia!
Milyen gyakran érdemes teszteni a merevlemezeket?
Most hetente egyszer indítom el minden lemezen.
Lesz bármi baja, ha túl gyakran futtatom?

(#565) liksoft válasza Drone86 (#564) üzenetére


liksoft
nagyúr

Milyen tesztet?

A drive-ot a folyamatos felügyelet mellett használni kell, nem tesztelgetni. Azt akkor, ha valamilyen rendellenességet tapasztalsz. Ja, meg archiválni!

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#566) Drone86


Drone86
tag

Köszi a választ!
Azért gondoltam amúgy a tesztelést, mert több merevlemez van a gépemben, amin filmeket tárolok, így ott nincs kifejezetten adatmozgás. - így az én eszem szerint a használat melletti felügyelet kilőve, de javíts ki ha tévedek.

[ Szerkesztve ]

(#567) hdsentinel válasza Drone86 (#566) üzenetére


hdsentinel
őstag

Valóban, ebben az esetben érdemes is használni az önteszteket, mivel ha az adatmozgatás kisebb mértékű, ez alaposan ellenőrzi a felületet. A heti egyszeri alkalom egyáltalán nem káros, sőt, javasolt.

Baja nem lesz tőle a lemeznek (akár naponta is futhat), csak a teszt ideje alatt kicsit lassabb lehet az adatok elérése. De gondolom nem aktív időszakban indítod ill. úgy lett a teszt ütemezve a PRO változattal.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#568) Drone86


Drone86
tag

Köszi szépen!

[ Szerkesztve ]

(#569) Drone86


Drone86
tag

Igazából csak a rövid tesztet próbálgattam, de gondolkodom a megvételén..
Jó dolog ha nem váratlanul hal meg egy meghajtó.. főleg ha mondjuk 1TB adat van rajta... :):S

(#570) Steven


Steven
addikt

kérdés:
2 winyom van az egyiknél
(Hitachi 750gb )Ha a Raw Read error Rate 786442 az gondolom jót nem jelent:)

(Samsung 750gb )másiknál kerek 0 ... Ezek szerint haldoklik a winyom ( hitachi)?
:F :F :F :F

[ Szerkesztve ]

Valami okosat kéne ide írni ááá : OKOS :D just smile

(#571) Badman 4ever


Badman 4ever
őstag

Kérnék egy kis segítséget ehhez: Klikk!

(#572) hdsentinel válasza Steven (#570) üzenetére


hdsentinel
őstag

Nem haldokolik.
Mutat a Sentinel hibát? Írja, hogy ez jelent problémát? Csökkent a kondíció?
Majd akkor kell aggódni, addig nem :)

Ahogy a súgóban olvasható, bizonyos értékek változása nem jelent hibát, sőt akár extrém magas számok és a grafikonon ugrások is tapasztalhatóak.
Ahogy láthattad, gyártónként eltérhet még a viszonylag szabványos attribútumok kezelése is. Hasonlóan pl. egy Seagate vagy Maxtor esetén is emelkedhetne ez az érték, míg pl. a WD-nél nem (mint ahogy a Samsung-nál sem ahogy láttad).

Azért küldj egy riportot ha gondolod, akkor látom pontosan mi a helyzet (Riport menü Teszt riport küldése a fejlesztőnek)!

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#573) hdsentinel válasza Badman 4ever (#571) üzenetére


hdsentinel
őstag

Kérnék egy riportot a HDD-ről mindenképpen !!! (Riport menü Teszt riport küldése a fejlesztőnek).
Mivel valóban még nem teljesen ismert az attribútum, ezért fontos annak vizsgálata, működése, értéke, változása. Nem hivatalosan a HDD belső cache-ének problémájára utal, akkor jelez hibát, ha a cache-ként használt memória meghibásodik.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#574) Badman 4ever válasza hdsentinel (#573) üzenetére


Badman 4ever
őstag

Rendben, akkor küldök riportot a gariztatás előtt (márha tudom gariztatni). Ha a cache hibás, akkor elvileg valami hibajelenséget is kellene produkálnia, amikor a hibás területet próbálja használni a winyó, nem? :U
Csak azért, mert tökéletesen megy a gép, szóval, csak figyelmeztet minden, hogy jön a vég, de még az égvilágon semmilyen hiba se történt (szerencsére).

(#575) hdsentinel válasza Badman 4ever (#574) üzenetére


hdsentinel
őstag

Csak elvileg jelenti ezt ez az attribútum, lehet, hogy a gyártó egész másra használja ... Hivatalosan valószínű nem fogják elárulni, mit is takar.

De ha cache-ről van szó, akkor ez nem lemez-felületet és fejet érint. Ha folyton nagy fájlokkal dolgozol, akkor a cache nem szól bele az átvitelbe és lehet, hogy észre sem vehető.

Amit érdemes:

1) Sentinel Fájl menüből rövid és részletes önteszt, mivel ezek a HDD komponenseit külön-külön megvizsgálják, jó lenne látni az eredményt

2) meg kellene próbálni kis fájlokkal nyúzni, csak ez macerás ... Pl. kiírni egy 8 MB-os fájlt és azt visszaolvasni többször és az eredetivel összehasonlítani. Ha a cache valóban hibás, lehetséges, hogy hibás lesz az összehasonlítás. Persze valószínűleg a cache csak egy kis része hibás, ezért célszerű azt majdnem teljesen kitöltő fájlméretet (pl. 15 MB vagy 31 MB) választani. Ha nagyobb, már nem jó mivel akkor nem cache-ből jön az adat :)
Szóval ezt nehéz eltalálni de könnyen lehet, hogy ilyen teszt is kerül a következő Sentinelbe.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#576) Badman 4ever válasza hdsentinel (#575) üzenetére


Badman 4ever
őstag

Megnézem, mit tehetek, de nem enyém az a gép, szóval idő még meg tudom nézni. :)
Viszont más kérdés: Van egy 12 éves 6 GB-os winyó, ami abszolút 100%-os kondícióra nézve a HD Sentinel szerint. Ez lehetséges? :U

(#577) hdsentinel válasza Badman 4ever (#576) üzenetére


hdsentinel
őstag

Persze. Miért NE lehetne 100%?

Ha "jó helye volt", azaz megfelelő tápot kapott, nem melegedett túl (ezt gondolom nem látjuk, nem valószínű, hogy van benne szenzor), nem lett dobálva, akkor el is várható, hogy ugyanolyan állapotú legyen, mint 1-2-5 évvel ezelőtt.

Azért vannak dolgok, amik nem igazán detektálhatóak (anyagfáradás) ezért ha sokat ment a 12 év alatt, akkor a becsült hátralévő élettartam azért már nem lehet túl magas (100 nap).

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#578) Badman 4ever válasza hdsentinel (#577) üzenetére


Badman 4ever
őstag

Na a riportot küldtem, mást még nem tudtam nézni.
Egy Compaq Deskpro gép merevlemezéről van szó, amire "több, mint 100 nap az élettartam" üzenetet ad a program, teljesítménye 75% és megjegyzi, hogy nincs 80 eres IDE-kábelem, vagyis UDMA-33-ban megy a winyó. Elég erőteljes használatnak van kitéve mostanság, mert Enemy Territory szerver fut róla és egy ilyen idős gépet (főleg kevés memóriával, tehát sokat lapoz) eléggé leterhelnek a szerverfeladatok. A becsült élettartam 3500 nap körül van valahol és nincs benne szenzor, de tapintásra sose volt forró se a borítás, se a vezérlőáramköri csipek. Viszont ez a "jó helye volt", ez nem mindíg igaz, volt már idióta helyzetekbe indítva, mint oldalra döntve, néha rázkódást is élt át.

[ Szerkesztve ]

(#579) hdsentinel válasza Badman 4ever (#578) üzenetére


hdsentinel
őstag

Nos igen, nem mindegy, hogy 12 évet (vagy annak nagy részét) csak pihen vagy azért intenzív használatnak van kitéve :)
3500 nap, azaz közel 10 évet ment éjjel-nappali üzemben? Gratula :C
Egy riportot mindenképp szeretnék róla látni :R

A 100 nap becsült hátralévő élettartam utal arra, hogy azért már bőven túlfutotta az idejét ... Csapágyak, mechanika azért öregedett ennyi idő alatt rendesen. De ha nem létfontosságú adatok vannak rajta és a feladatát ellátja, akkor miért ne mehetne még.

Azért a régi HDD-k más technológiával futottak (kisebb adatsűrűség, golyóscsapágy, párhuzamos adatrögzítés, stb...) és talán nem voltak annyira "kihegyezve" mint a mostaniak, esetleg jobban is toleráltak bizonyos behatásokat.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#580) Badman 4ever válasza hdsentinel (#579) üzenetére


Badman 4ever
őstag

Nos, akkor arról is megy egy riport, de addigis bányásztam egy képet, mert belinkeltem máshova ezt a teljesítményt:

(#581) hdsentinel válasza Badman 4ever (#580) üzenetére


hdsentinel
őstag

wow !

Azért kicsit hagyd futni a programot, hogy ne csak becsült érték legyen. Pár perc mérés után véglegesíti a Sentinel a jelzett élettartamot. Jó lenne majd EZ után küldeni riportot ha lehet :) Köszi !!! :R

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#582) Badman 4ever válasza hdsentinel (#581) üzenetére


Badman 4ever
őstag

Oké, amint kész a frissítés a legújabb verzióra, hagyom futni, azt megy a riport.
De azért hangja van, amikor működik. :)

(#583) Steven válasza hdsentinel (#572) üzenetére


Steven
addikt

ok rendben és köszi itt tényleg van support! :C :C

amugy az érték ugrál :S

Valami okosat kéne ide írni ááá : OKOS :D just smile

(#584) hdsentinel válasza Steven (#583) üzenetére


hdsentinel
őstag

Köszi ! :R
Igen, ha kisebb/nagyobb ugrások vannak benne, az sem jelent problémát ennél a típusnál.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#585) Badman 4ever válasza hdsentinel (#581) üzenetére


Badman 4ever
őstag

Na fixálta az időtartamot, a legújabb verzió szerint, "már csak" 2404 nap. A SMART-ban 4 érték volt, ami eltért a "legjobb állapot" értékétől. 2 azt jelzi, hogy élettartam lejárt, 1 szerint a felpörgetéssel volt probléma, 1 szerint meg írás közben fordult elő pár hiba. Áthelyezett szektorok meg nincsenek. :)

(#586) hdsentinel válasza Badman 4ever (#585) üzenetére


hdsentinel
őstag

Köszi, megjött átnéztem !
Igen, a belső számláló szerint is már túlhaladta a tervezett élettartamot - a 2404 nap sem kevés :))

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#587) multimelon


multimelon
tag

nekem a hd sentinel semmilyen adatot nem tud kiolvasni a vinyóról. állapot ismeretlen.
amd 790x chipset van az alaplapon, biosban smart bekapcsolva, win xpsp3 ahci módban telepítve.
Mondjuk én erre a legutolsóra gondolnék ezt írja a sentinel:

Lemez Tulajdonságok
Lemez sorszám,0
Interfész,ATA
Lemez vezérlő,AMD AHCI Compatible RAID Controller (AHCI)
Lemez pozíció,"Bus Number 0, Target ID 0, LUN 0"
Lemez modelszám,TS530023A0 S (ez már eleve hülyeség mert ST3500320AS)
Lemez revízió,DS51 (fw ez meg SD15)
Lemez sorozatszám,00000000000000000000
Teljes méret,476937 MB
Energiatakarékossági üzemmód,Aktív

Hogy ezeket honnan szedi a sentinek nem tudom
Van vmi ötletetek?

(#588) liksoft válasza multimelon (#587) üzenetére


liksoft
nagyúr

Bocsi, de nem hülyeség. Azt írja ki, amit kap. Ha rosszat, akkor azt. Küldj riportot a fejlesztőnek! Ez az ötlet ezerszer le lett írva. Nagy valószínűséggel kapsz rá választ.

Egyébként: A driver az aki problémás MINDEN esetben! Vagyis más üzemmódban lehet, hogy sikerül elérned, vagy találtál egy hibát. Ennek kisebb az esélye, de csak a riportból a program fejlesztője tudja eldönteni. Ha igen, akkor a riporttal hozzájárulhatsz a program jobb működéséhez.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#589) penene


penene
őstag

Sziasztok,

Eddig még nem foglalkoztam sentinellel, csak hitachi feature toollal, régen.
Tegnap felraktam a sentinelt, és láttam, hogy a közel 2 éves 320 GB-os 0.10es szériájú seagate vinyóm 100/100on van, ennek örültem. :)

Viszont 2 problémám akadt:
1. Raidbe van kötve 2 db ST3750330AS 0.11-es vinyó, ez most a rendszervinyó, ezt nem tudta felismerni -> ilyenkor mi a teendő, milyen drivert kell frissíteni? Vinyó fw-t? (SD51-es, v. 15 az fw rajta, ha jól emlékszem, most nincs előttem) Hallottam, hogy amúgy se árt frissíteni, mert elromolhat, de még nem volt bajom belőle.

Gygabyte EP35-DS4 alaplapom van, annak a raid vezérlőjét használom.

2. legújabb feature toollal próbáltam volna megnézni, hogy jelenleg milyen AAM beállítás van (raidet kikapcsoltam az időre), de egyik lemeznél sem volt elérhető ez a funkció.
HD Sentinellel csak a 320-asat tudtam megnézni, de ott is az akusztika menedzsmentre az volt írva, hogy letiltva. Ez hogy lehet?
Kell valamit külön aktiválni?

Régen még az ATA-s 250 GBos seagatemmel játszottam ezzel, ezekkel csak most próbáltam.

Első körben ennyi, hogy tovább léphessek. Kérlek, segítsetek, ha már belefutottatok ilyenbe. Persze, bőszen visszaolvasok... :)

Köszönöm! :R

[ Szerkesztve ]

(#590) liksoft válasza penene (#589) üzenetére


liksoft
nagyúr

Szia!

Szerintem a program honlapján található leírások választ tudnak adni a kérdésedre. Például. :B :B :B

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#591) penene válasza liksoft (#590) üzenetére


penene
őstag

Megsasolom. :K :R

(#592) penene válasza liksoft (#590) üzenetére


penene
őstag

Hát jobbat nem tudok tenni, megpróbálom a legújabb intel mass storage managert feltenni, bár valszeg elég új van az alaplapomhoz... ill. a támogatott driverek listáján bőven benne kell legyen.

Attól még hogy raid, attól még fel kéne ismernie, csak nem az extra funkciókkal.

Az AAM-mel kapcsolatban nincs ötleted, miért lehet letiltva? Az nem lehet driver függő... Bár az lehet másik topik. :)

(#593) liksoft válasza penene (#592) üzenetére


liksoft
nagyúr

De, driver. Ez a szűk keresztmetszet. A RAID esetén meg ha nincs a támogatott eszközök között RAID üzemmód esetén is a chipset-ed, akkor NEM lehet. De ez pontosan le van írva a honlapon.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#594) hdsentinel válasza penene (#592) üzenetére


hdsentinel
őstag

Intel RAID tömbben nincs lehetőség a lemezeket külön-külön elérni és azok állapotát kiolvasni, ez nem driver függő.
Ahogy LikSoft írta, csak a komolyabb RAID vezérlők teszik ezt lehetővé speciális módon, ezek itt találhatóak: [link]
(3ware / AMCC és Areca, valamint hamarosan a HighPoint vezérlők is).

Azt érdemes az Inteltől megkérdezni, ők miért nem készítenek olyan funkciót, mellyel a működési adatok, S.M.A.R.T. paraméterek kiolvashatók ilyen esetben is. Ez vonatkozik még tucatnyi más gyártóra és RAID vezérlőre (pl. Adaptec, Promise, JMicron, Silicon Image, ITE, stb...)

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#595) penene válasza liksoft (#593) üzenetére


penene
őstag

Kezd leesni, bocs.
"Más típusú vezérlők (pl. Intel, NVidia, Silicon Image, Adaptec, Promise, stb.) esetén erre sajnos nincs lehetőség, mivel a gyártó ezt a funkciót nem támogatja. "

Igen, nekem Intel vezérlőm van. Akkor ez azt jelenti, hogy nem csak, hogy az extra funkciókat nem látom (kondíció, hőmérséklet), de egyáltalán semmit sem a RAID-en belül (tehát jogos az a kiírás, hogy nem ismeri fel)? Mert akkor ezen nem is pörgök többet.

(#596) hdsentinel válasza penene (#592) üzenetére


hdsentinel
őstag

AAM ügyben:

"(raidet kikapcsoltam az időre)" - ezt jól tetted :)
De gondolom, ettől még AHCI módban ment a vezérlő, ami ugyanúgy blokkolja a merevlemez parancsokat (pl. az AAM lekérdezését / állítását).

Ha a Windows-os vagy a DOS-os HDSentinel felismeri a lemezt és mutatja, hogy az AAM támogatva van, akkor meg lehet próbálni állítani, az egyből be fogja kapcsolni az AAM-et és a megfelelő akusztikai szintet is kiválasztja.

Ez Windows alatt nem mindig működik (EZT valóban a driver okozza. Ha a legfrissebb a driver, az sem garancia arra, hogy nem blokkol, sőt. Ennek okát ismét a gyártónál érdemes firtatni :) ), ilyen esetben jöhet jól a HDSDOS, mivel itt nincs ilyen gond (már ha "normális", azaz kompatibilis üzemmódban megy a HDD vezérlő.

A HDSDOS oldala, az akusztika beállítás leírásával: [link]

Az AHCI módról szintén a FAQ / GYIK részben olvasható infó.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#597) hdsentinel válasza penene (#595) üzenetére


hdsentinel
őstag

Így van.
Az Intel vezérlő teljesen elrejti a HDD-ket az op.rendszer és a program(ok) elől, ezért annak adatai nem jelennek meg. Nincs mód a felügyeletre, akusztika állításra, öntesztre, stb... azaz semmilyen merevlemez-menedzsment parancs használatára.

A komolyabb vezérlőknél léteznek (általában nem publikus, spéci) módszerek ilyen esetben is a lemezek elérésére, így azoknál ez nem jelent gondot.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#598) penene válasza hdsentinel (#596) üzenetére


penene
őstag

"Az AAM a Feature menüben a Change Acoustic Level paranccsal hívható elő."
Igen, nekem a DOS-os feature toolban ilyen menüpont nem is volt, talán ez volt a gond. ;]

"De gondolom, ettől még AHCI módban ment a vezérlő"
Nemtom, simán disabledre tettem, nem AHCI-ra, a SATA/IDE paramétert meg RAID/IDE-ről IDE-re tettem, mint teljesen normális, nem raid használatkor.

AHCI-t nem választottam ki egyiknél se.

A windowsos HDSentinel felismerte a 320 GBosat, de az AAM támogatás nem volt kipiálva. RAIDről ugye még nincs infó.

Viszont ahogy olvastam a GYIK-ot, ennek megfelelően működni kellett volna, úgyhogy azt hiszem este hazaballagok, és megnézem újra, lehet valamit elírtam ezen a két paraméteren.

(#599) liksoft válasza penene (#598) üzenetére


liksoft
nagyúr

Ha elolvasod a fejlécet, nem Neked készült a válasz. :B :B :B

Szerk: Sorry, én vagyok vaksi, én olvasok félre!!!! :W :W :W

[ Szerkesztve ]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#600) hdsentinel válasza penene (#598) üzenetére


hdsentinel
őstag

Feature menü ?
Az Intel saját programjáról nekem nincs infóm, ezt hiába is kérdezed, hogy miért nincs ott valamilyen opció :))

HDSDOS - ennél nincs jobb ötletem ha az AAM-ez szeretnéd állítani (és Windows alatt a driver nem engedi). Ha valódi IDE módban megy a vezérlő, ez fel fogja ismerni a HDD-ket és a -setaam paranccsal változtatható az AAM.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.