Hirdetés

2020. október 27., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#101) forceberg válasza Peet (#100) üzenetére


forceberg
veterán

Az üzemidő értékekben nem nagyon hiszek, mert az csak abban az esetben lehet jó ha végig pl. egy gépben volt a winyó bekapcsolt működő S.M.A.R.T. -al, ez meg egy több éves winyónál nem valószínű.

A SMART értékek nem gépfüggőek, azt a vinyó saját magán belüli vezérlője számolja, a gép csak kiolvassa az adatokat.

https://www.flickr.com/photos/4ceberg

(#102) forceberg válasza Peet (#100) üzenetére


forceberg
veterán

A régebbi gépek, s az alkatrészek nem voltak ennyire ''kihegyezve'' teljesítményben. Vagyis ki voltak hegyezve, az akkori technológiai szinten, de akkor nem igazán a hőmérséklet jelentette a korlátokat szerintem.

https://www.flickr.com/photos/4ceberg

(#103) Johnny Cage


Johnny Cage
addikt

Seagate vinyó firmware frissitésére van valakinek valami tippje? Nincs már 1.44-es meghajtóm.

(#104) softs


softs
csendes tag

A cikk összességében jó, de azért van benne pár hiba, most nem térek ki rájuk, akit konkrétan érdekelnek írjon. Mivel fejlesztő/szervizesként jó néhány éve foglalkozom merevlemezekkel egy fontos észrevételt azért tennék: vannak jó win alatti merevlemez ''őr'' programok, de sajnos ennek a hardware elemnek az alapos tesztelése nem végezhető el win alól, mivel az nem engedi eléggé a hadver ''közelébe'' a futó felhasználói programokat. Ez már a 95 óta fennáll. Nem véletlen, hogy a merevlemez gyártók is DOS-os tesztprogramokat adnak a merevlemezeik teszteléséhez. Tehát ha a merevlemez pontos állapotára vagyok kíváncsi, fogok egy floppy-t és DOS-boot után elindítom pl. a HDDs (hdd utils) nevű szintén magyar programot, ami hardver-szinten teszteli a merevlemezt, attól teljesen függetlenül, hogy annak mi a tartalma. Sőt nem hogy simán teszteli, hanem a javítható bad szektorokat javítja is, ráadásul a merevlemez felületének (mágneses rétegének) állapotát/elérhetőségének stabilitását is vizsgálja! Vagyis: használjon mindenki nyugodtan win alatti ''őrszemeket'', hasznos dolgok, de ha a merevlemez tényleges állapotára kíváncsi, vegyen elő egy floppy-t és egy DOS-os tesztpogramot, és azt is eressze rá.

(#105) ShadowX válasza metrichye (#11) üzenetére


ShadowX
senior tag

Nekem is van egy Exelstor 60GB-os vinyám, itthon a letöltős, netezős gépbe. Ez a nyikorgás úgy látszik általános dolog ezeknél a vinyáknál. Nálam is csinálja csak kb fél óránként. De lefuttattam a HDS-t, és azt írta, hogy 97% a kondíció...majd meglátjuk. :DDD

(#106) zsiga667 válasza softs (#104) üzenetére


zsiga667
addikt

''Nem véletlen, hogy a merevlemez gyártók is DOS-os tesztprogramokat adnak a merevlemezeik teszteléséhez.''
Érdekes, amikor fél éve baja volt az egyik WD vinyómnak, a WD Tech Support egy egyszerű windows-os programot adott hogy azzal teszteljem le, és az alapján cserélték (volna).

(#107) hdsentinel válasza ez_meg_emaz (#76) üzenetére


hdsentinel
őstag

Köszi a riportokat !

Félreértettük egymást. Úgy értettem, hogy besötétedik a számláló kijelzés, amikor a mérés lezajlik (=beragad), nem pedig úgy, hogy nem növekszik tovább.
Bocs, este volt már nagyon :)

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#108) hdsentinel válasza Dr. Romano (#77) üzenetére


hdsentinel
őstag

Akkor a korábbi életében nem volt rajta a S.M.A.R.T. engedélyezve, ezért korábban nem számolta az eltelt időt.

Mivel ez a funkció alaphelyzetben a legtöbb alaplapon automatikusan engedélyezve van (de ha nem, a Hard Disk Sentinel, Everest, Speedfan és a hasonló programok szükségszerűen engedélyezik), ezért ez a lehetőség fel sem merült.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#109) hdsentinel válasza Blizzard.9 (#80) üzenetére


hdsentinel
őstag

Igazából nem lepődtem meg.
Az ATA spec. szerint nem érhető el a korábban hibásnak minősített terület, mivel minden
oda irányuló írás/olvasás a tartalék területre kerül átirányításra (kivéve a hardveres biztonsági teljes törlés esetén). Így mikor a ''hibás'' szektort ellenőrizte a program, akkor valójában a tartalék területet vizsgálta.

Amit tud tenni, hogy a nem teljesen stabil (gyenge) szektorokat vizsgálja, ha ott problémát talál, akkor rákényszeríti a lemezt arra, hogy ezen a szektorok tartalmát is tegye a tartalék területre. A gyenge szektorok száma csökkenhet is - ha a lemez úgy ítéli meg, hogy azok újra stabilan használhatóak (újra felmágneseződnek és korrektül működnek).

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#110) hdsentinel válasza craine12 (#82) üzenetére


hdsentinel
őstag

A kábel illetve nem megfelelő tápellátás, kontakthiba miatt az ultra ATA CRC valóban szokott emelkedni, de olyat még nem láttam, hogy csak az adatkábel miatt keletkeztek volna új hibás szektorok.
Persze ez az állapot nem igazán kívánatos, a folytonos átkábelezés sem a legjobb a csatlakozóknak.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#111) kapcs-ford


kapcs-ford
őstag

Gyakorlati, személyes tapasztalat:

Valami elkezdett zizegni a gépemben, gondoltam a gép burkolata... nem.. a ramok? neem. Hát a winyó... sxart kiolvasása... eredmény minden érték átlagos vagy OK 100%. Hát akkor mi van.. gondolkoztam majd a képen a kékhalál (memory read problem etc...) kerregés... namondom akkor restart és az adatok mentése lesz de erre már nem volt lehetoségem.

kb. 10perc alatt elszállt a winyó.

[Szerkesztve]

Aláírás

(#112) hdsentinel válasza Incognito (#83) üzenetére


hdsentinel
őstag

Az eltelt időt nem minden merevlemez méri azonos mértékegységben. Az egyik percenként (vagy félpercenként), a másik óránként növeli a kérdéses attribútum értékét. Ezért a nyers értékek ellenőrzésekor a programnak az első induláskor meg kell vizsgálnia, hogy milyen sűrűn változnak az értékek, utána tudja csak pontosan meghatározni a kiolvasott érték alapján a működési időt. (ez a program súgójában ill. on-line súgóban is megtalálható).

A 300-asnál a számláló mivel elég alacsony, órás egységben mér, a másik pedig valószínűleg fél perces egységeket használ, mint a Samsung-ok egy jelentős része.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#113) hdsentinel válasza forceberg (#97) üzenetére


hdsentinel
őstag

Bocs, ha nem volt teljesen egyértelmű a leírás.
A súgóben ([link] ) a ''Kondíció számítás'' menüpont alatt látható, mely attribútumok kerülnek felhasználásra és milyen mértékben.

5 = 15 (hexa) ---> 21 (dec)
196 = 0F (hexa) ---> 15 (dec)
197 = 04 (hexa) ---> 4 (dec)

Jelen esetben a szigoróbb számítási módszer táblázatot használva:

5. attribútum = 60 (6 a súlyosság ennél az attribútumnál, 21 darab van összesen, de maximum 60-at tud rontani a teljes értéken, ezért nem 21x6, csak 60)

196. attribútum = 30 (4 a súlyosság ennél az attribútumnál, 15 darab van összesen, de maximum 30-at tud rontani a teljes értéken, ezért nem 4x15, csak 30)

197. attribútum = 16 (4 a súlyosság ennél az attribútumnál, 4 darab van összesen, ez kevesebb, mint a maximum 30, ezért 4x4 = 16)

Tehát:
100% x (100-60)% x (100-30)% x (100-16)% = 100x0,4x0,7x0,84=23,52%

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#114) EQMontoya válasza hdsentinel (#112) üzenetére


EQMontoya
veterán

a 200as samum is 1 óránként irkál bele. (Sp2004c)

Same rules apply!

(#115) dragi77


dragi77
csendes tag

Sziasztok!

Az normális, hogy van egy asus p4c800 Deluxe-E lapom. Intel vezérlőn két sata seagte Raid0-ba. Ezek állapotát hőmérsékletétt..stb. nem tudja mérni a progi. Van egy segate ides azt tökéletesen méri, valamint van egy sata wd a promise vezérlőn, de arról se tud semi infot adnia progi:(

üdv. Drag

(#116) hdsentinel válasza forceberg (#98) üzenetére


hdsentinel
őstag

Igen, így van, azonos algoritmus szerint kerülnek értékelésre a lemezek.
Több riport alapján és különböző gyártóktól érkező különböző típusok alapján kerültek az értékek meghatározásra. A fő cél volt, hogy a problémás lemezek valóban hamar detektálhatóak legyenek.
Fontos volt az is, hogy az algoritmus nyitott legyen, bárki utána tudjon számolni, még ha a szoftvert nem is telepítette. Előnyösebb, mintha a program (ki-tudja-mi-alapján) kidobná, hogy 42%.

A számítási algoritmus kifejlesztésénél a gyártó-függetlenség volt az egyik fontos elv, azaz, hogy ne értékeljen valamely típust jobbnak egy másik gyártó másik típusánál, hiszen
pont ez tette a S.M.A.R.T.-ot nehezen használhatóvá és objektíven értékelhetővé.

200 db hibás szektor minden lemezen 200 db hibás szektor.
Persze a teljes területhez képest ha úgy vesszük, érdekes lehet, hogy 40 millió szektorból (20 GB) vagy 500 millió szektorból (250 GB) romlott el 200, de mivel nem arról van szó, hogy ezek a szabad, felhasználható hely mértékét csökkentenék bármilyen módon is, ezért ennek nincs jelentősége.
Maga a tudat, hogy a lemezzel történtek problémák (és esetleg újabb problémák, azaz időben romlott az állapota) a fontos.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#117) hdsentinel válasza softs (#104) üzenetére


hdsentinel
őstag

Szia !

Engem (szerintem mást is) konkrétan érdekelnének a hibák! Könnyen lehet, hogy több éves tapasztalat alatt több meghajtó fordult meg Nálad, mint nálam, ezért várom az építő kritikákat, ötleteket, akár a szoftverrel, akár a cikkel kapcsolatban.
(a cikket konkrétan nem ért írtam, csak az eredetijét ami a honlapomon olvasható).
A cél az volt, hogy a S.M.A.R.T.-tal kapcsolatos (sokszor alapvető) félreértések tisztázásra kerüljenek.

Bőven van igazság abban, amit írtál. A cikkben szereplő problémák (pl. nehézkes detektálás) egy jelentős része valóban driver gondokra (azaz a Win futására) vezethető vissza. Emiatt DOS alatt, ahol valóban közvetlen hozzáfér az ember a lemezhez, talán pontosabb diagnosztika kérhető.

De: a felhasználók jelentős része egyáltalán nem használ DOS-t, nincs boot floppy-ja, semmi ilyesmi. Továbbá ideje, energiája, türelme sincs (érthetően), hogy pl. hetente/havonta így végignézze a lemezeit. (ez különösen igaz lehet egy cégnél, iskolánál, több számítógép esetén).
Továbbá DOS alatt pl. egy PCI-os IDE kontrolleren lévő vagy S-ATA, SCSI, vagy még inkább USB meghajtó ellenőrzése nem picit bonyolult (de inkább megoldhatatlan).

Ezért lehet hasznos egy S.M.A.R.T.-ot ellenőrző program, mely figyelmeztet hiba esetén ÉS utána már neki lehet ugrani más alkalmazással, hogy feltárja az ember a pontos problémát.

De ez csak az én véleményem :)

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#118) hdsentinel válasza kapcs-ford (#111) üzenetére


hdsentinel
őstag

Pontosan erről van szó.
Mivel a kiolvasáskor valószínűleg csak a küszöb és érték mezők kerültek kiértékelésre, nem pedig a nyers problémát jelző értékek. A cikkben szereplő 2.5-es merevlemez is tökéletesen hibamentesnek mutatta magát a ''hagyományos'' módszerrel.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#119) hdsentinel válasza dragi77 (#115) üzenetére


hdsentinel
őstag

Sajnos a helyzet valóban az, hogy a RAID vezérlők nem adnak S.M.A.R.T.
információkat a RAID tömbbe szervezett merevlemezekről.
Ilyen esetben a vezérlő nem ''kombinálja'' össze a lemezek S.M.A.R.T. tábláit
és nem ad részleges adatokat (pl. csak az egyik vagy másik lemez adatait) sem.

RAID vezérlőre kötött különálló (nem tömbbe szervezett) lemezek esetén
működik a dolog, minden további nélkül.

Szoftveres RAID (ha az op. rendszerrel készül a tömb és az op. rendszer kezeli azt)
esetén is tökéletesen működik.

A Promise vezérlő érdekelne. Liksoft tesztelte, hogy a ''Promise Ultra133 TX2''-höz talált megfelelő driver-t, amivel működik a dolog.
Milyen típusú és milyen driver van hozzá telepítve?
(a Beállítások -> Teszt riport küldése opció használatával egy riportot ha tudnál küldeni, abban ezek benne vannak)

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#120) dragi77 válasza hdsentinel (#119) üzenetére


dragi77
csendes tag

Szia!

Gép elé kerülök küldök egy riportott. Az alaplapra promise 378 as raid cuc van integrálva.

üdv. Drag.

(#121) Johnny Cage


Johnny Cage
addikt

Firmware frissitésre senki sem tud megoldást, ha nincs 1.44-es floppym, se dos boot lemezem?

(#122) kapcs-ford válasza hdsentinel (#118) üzenetére


kapcs-ford
őstag

Ilyen hardware hiba esetén bármely program hibátlannak mutatta volna 10percel a elromlása elott. Amit mondani akarok az az hogy nincs olyan program ami a hardware hibát tudná jelenteni idoben mert mire jelentené addigra a user tehetetlen.

Aláírás

(#123) kapcs-ford válasza Johnny Cage (#121) üzenetére


kapcs-ford
őstag

neroval probálkoznék boot cd 1,44emulation. :F

Aláírás

(#124) REDeath


REDeath
őstag

már régóta ki akarom ezt a progit próbálni, mindenki ajánlja. és kiváncsi is vagyok a merevlemezeim állapotára, ez a cikk megadta a végső löketet:)

Ilyen esetekben az operációs rendszer általában teljesen megáll, ezért a felhasználók egy része – tévesen – ilyenkor újraindítja, esetleg lekapcsolja a számítógépet, mondván, az „kifagyott”.
ezt nem igazán értem... miből gondolná bárki is hogy nem fagyás? semmi üzenet nem jelenik meg hogy ügyködik a merevlemez, maximum hallatszik a seekelés hangja. és ha ez nem fél perces művelet akkor bizony szvsz még a hozzáértők is fagyásnak vélik...

Kodály mondta volt: "Legyen a zene mindenkié". en inkabb neki hiszek, mint az ASVAnak

(#125) jattila40


jattila40
tag

Amint tegnap írtam, a tönkrement Maxtor vinyóm helyett vettem egy Seagate 7200.10 200G-at. Az utóbbi egy napban másodszor fordult elő, hogy file művelet közben merevre fagy a gép, illetve újra indul. Közben futott a hard disk sentinel, most nem tudom azzal van összefüggésben, az új vinyóval van valami baj, vagy az alaplap. Az alaplap nem valószínű, mivel a Maxtorral ilyen nem volt (és addig a HDS-t sem futtattam). Volt-e valakinek hasonló tapasztalata?

(#126) LeslieG Jr. válasza jattila40 (#125) üzenetére


LeslieG Jr.
őstag

Hali! :)

Ezek a fagyások általában akkor szoktak jelentkezni ha a kábel valami oknál fogva rossz. :( Igaz nem írtad hogy SATA-s vagy IDE-s vinyó de probáld meg hogy kicseréled az adatkábelt. Még akkor szokot ilyen fagyásokat produkálni ha a tápcsati kontaktos vagy nem megfelelő a tápegységed. De mint említetted az elöző vinyó jól működött ugyhogy a táp jó lehet csak a csatlakozó rosszalkodik. :D Egy adatkábel csere mindenképpen javalott. ;)

CM Centurion|Corsair VX550 550W|Asrock Z170 Pro4+Intel i5-6600K+CM Hyper 212 EVO|Kingston 2x8GB 2400MHz DDR4|Kingston HyperX 240GB SSD|Samsung 840 EVO 250GB SSD|WD 500GB 16MB SATA III|WD 1.5TB 64MB SATA II|WD 2TB RED 64MB SATAIII|ASUS R9 270 DirectCU 2GB|LG DVD-RW|Logitech MX510|

(#127) littlemole


littlemole
őstag

Ráraktam a gépre a 2.5 es laptop winyómat USB n keresztül hogy megnézzem milyen állapotban lehet, de nem írt ki semmi infót róla.
Ez miért lehet?

"We believe we have a moral responsibility to keep porn off the iPhone. Folks who want porn can buy an Android" From Steve Jobs to a Customer (Xiaomi Note 3 PRo)

(#128) hdsentinel válasza REDeath (#124) üzenetére


hdsentinel
őstag

Sajnos ez így van: valóban nincs semmi visszajelzés, hogy mit csinál a lemez.
Maximum ha többször előfordul, az ember már gyanakszik (de akkor sem biztos, hogy először a merevlemezre).

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#129) hdsentinel válasza littlemole (#127) üzenetére


hdsentinel
őstag

Az USB-s külső merevlemezkeretek túlnyomó többségében olyan vezérlő chip van, amelyik nem ad részletes információt (pl. hőmérséklet, állapot) a keretben található lemezről.

Az újabb, Cypress AT2+ chip-pel szerelt külső keretek már támogatják a S.M.A.R.T. adatok lekérdezését. Az ilyen keretek listája a program honlapján a ''hardver'' menüpont alatt található (pl. Enermax Vanguard, Thermaltake típusok, stb...)

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#130) kneedeep válasza hdsentinel (#55) üzenetére


kneedeep
tag

Nos a 3.-ik lemez, egy Wd120sata2, amit régen raid tömbben használtam. Nemrég jmicron vezérlőről átraktam ICH8R-re, és azóta minden program azt írja ki a lemez tipúsára, hogy WD120GBRAID1 (HD Sentinel, everest, eszközkezelő).

Sajnos nem csak a 160-as seagate, dob furcsa hibákat, hanem a 250-es seagte-m is. itt is hasonló a helyzet, jelez a HD sentinel, majd egy újratesztelés után ismét 100% a kondíció.
A gépben proci és a vga húzva van, de alaposan kiteszteltem. Táp 650FSp, azzal nem lehet baj. Az adatkábel spéci adaptec, kb 45-50cm hosszú (lehet hogy ők a bűnösök??:)
driverekből minden a legújabb van fent.
Az információk panelen mindkét ATA ''érvényes'' a két seagate hdd esetében, a raid-es wd-n ''érvénytelen'' .

Riport az alábbi linken: [link]

(#131) jattila40 válasza LeslieG Jr. (#126) üzenetére


jattila40
tag

Köszi a tippet, kipróbálom. Az igaz, hogy a 80 eres szalagkábelt is kicseréltem (PATA vinyó), de az új. A táp szerintem nem lehet rossz, ez egy 350W-os Chieftech (eddig is ez volt), és igazán nincs túlterhelve (AMD64 3200, egy, vinyó, egy DVD, 9600pro video, nincs túlhúzva).

(#132) Dr. Romano válasza hdsentinel (#108) üzenetére


Dr. Romano
veterán

Köszönöm szépen a választ! :R :R

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#133) martonx


martonx
addikt

Kár, hogy stripe-os raidbe kötött vinyókat nem kezel a rendszer. Pedig ez lenne az igazán fontos... :O

Én kérek elnézést!

(#134) Grobber


Grobber
csendes tag

Heló! Felraktam a progit, jónak tűnik. Volna vele kapcsolatban kérdésem:

1: az egyik (Samsung SP2504C SATA2) vinyómnál a RAW Read Error Rate tegnap 18 volt, ma 28 (az Adatmező kiértékelés szerint). Mennyire kell aggódnom e miatt?

2: mindhárom vinyómnál elég magas a Hardware ECC Recovered érték: a napi használtattól függően 8-30millió. Ez mennyire probléma?

Mindkét vinyó Reallocated Sector/Pending Sector/UATA CRC Error mentes, ill 100%-os a progi szerint. Kérek szépen tanácsot! :DDD

Ullyoncz

(#135) bolcsodal


bolcsodal
addikt

Nah..mégiscsak feltettem. Az updater karanténban csücsül. A progi szerint 50% Health, 48 Bad sector... ;] Szerintetek? Kár, hogy a WD Raptorok ilyen drágák.

They drew first blood....

(#136) jattila40


jattila40
tag

Nekem is hasonló kérdéseim vannak, mint grobber fórumtársnak. Szombaton vettem egy Segate 7200.10 200 GB-os winchestert, és a S.M.A.R.T. értékek elég furcsák, bár a HDS szerint minden a legnagyobb rendben. A raw read error rate 94 millió felett van, a seek error rate több mint 700 ezer, a hardware ECC reovered több mint 180 millió (szombaton is kb. ennyi volt, tegnap pedig lement 2,6 millióra). Biztos, hogy tök egészséges ez a lemez? A HDS ezt írja: ''A merevlemez állapota hibátlan. Nem található hibás vagy gyenge szektor, nincsenek felpörgési és adatátviteli hibák sem.'' Egyébként a smart adatoknál mit jelent a legrosszabb érték?

(#137) Mauzes


Mauzes
őstag


Üdv!

Az mennyire reális, hogy bekapcsolás után (legyen 1 perc boot), 24-25 fokban, a vinyóm hőmérséklete a S.M.A.R.T. szerint 29 Celsius?

(#138) Pentax


Pentax
tag

Szeretném használni a progit,de indításnál lefagy a gép,csak resetre reagál.
Valszeg a raid kártyára kötött winyók miatt lehet? :F

Kiszel Tünde egy komoly érv a homoszexualitás mellett.

(#139) arty


arty
addikt

nekem néha mintha lehalna az egész gép ... a program átmegy not respondingba, majd működik tovább, ha türelmes vagyok pár percig :) más taskok mennek ...

2 gépban van 4 samu winyom + 1 seagate = mindegyik 100%-os :)

stadion, kisvasút, freemail

(#140) Mat00


Mat00
tag

Nagyon jó a cikk, köszi! Kellett egy ilyen program, így nem kell aggódnom az adataim miatt. :DDD 2 Samsung vinyóm van, az 1ik 1 éves, a másik fél, mind2 100%-os! :)) És 38-31 fokon megy egyik ill. másik, átlag! (mind2-n van hűtés, igaz sima ventillátor, de pont jó a hőmérséklete) Szerintem tökéletes! :)

[Szerkesztve]

(#141) Boborjan


Boborjan
csendes tag

Üdv!

Nekem egy 40 gigás Maxtor döglődött (néha kattogott, a win visszanyomta PIO módba), HDSentinel kemény 0%-ra értékelte. Gondoltam ráengedem a Maxtor diagnosztikai programját, a PowerMax-ot. Már a basic tesztnél hibát jelzett, jöhet a fullos Low Level Format!
Miután végzett, mind a basic, mind az advanced teszt hibátlanul végigment rajta! WinXP, HDS indít, s mit látok? 100%!!! Igaz, hogy azóta lett rajta 3 hibás szektor, de beállt stabilan 96%-ra, és azóta is csak 1x hallottam kattanni (és újra udma2 módban megy)! Fontos adatokat továbbra sem tárolok rajta, de legalább sikerült újra használhatóvá tenni! :D

(#142) jattila40


jattila40
tag

Még mindig a smart értékekkel kapcsolatban lenne néhány kérdésem. Közben elolvastam a HDS helpjét, ahol azt írják, hogy a nyers adatokból csak az alsó két byte-ot veszik figyelembe a számításnál. Így persze már nem olyan ijesztően nagy számokról van szó, mint ahogy az előző hozzászólásomban írtam, de néhány dolgot továbbra sem értek. A raw read error rate (1-es smart paraméter) alsó két byte-ja 0xF9BE=63934, ami szerintem így is igen magas, mivel nem javított olvasási hibáról van szó. Meglehet persze, hogy ez két byte-os előjeles érték, így -1602, ekkor azonban mit jelent? Hogy negatív értékről lehet szó, azért is gyanús, mert az érték (nem a nyers adat, hanem a kiértékelt) két nap alatt 105-ről 116-ra változott. Hogy mutathat egy hibaszámláló javuló tendenciát? A seek error rate (alsó két byte szerint) 3160, ezt pedig a HDS figyelembe veszi a kondíció számításnál, ennek ellenére 100 %-os a kondíció. Másik érdekesség, hogy a jelenlegi értéke 100, a legrosszabb pedig 253. Hogy lehet a legrosszabb érték nagyobb? Most hirtelen kb. ennyi. Előre is köszi mindenkinek a válaszokat.

(#143) hdsentinel válasza kneedeep (#130) üzenetére


hdsentinel
őstag

A RAID-es driver (ICH8R) kavar be, ez változtatja meg a lemez típusát önkényesen WD120GBRAID1-re, melyet aztán a szoftverek jeleznek.

Azért meg kellene nézni, hogy túlhúzás nélkül is jelentkeznek-e ezek a furcsa jelenségek vagy ''csak'' a driver hülyül meg. Az overclock tipikusan szokott ilyet előidézni. De az adatkábel csere is javíthat a helyzeten.

A riport alapján eléggé érdekes adatokat detektál a program a kérdéses lemezről. Jobb lenne egy nyers riport, melyből részletesebben látnám, hogy a lemez milyen adatokat szolgáltat magáról, azaz ha ilyen furcsa kijelzés van, akkor a Beállítások -> Teszt riport küldése opció segítségével készíts+ments egy riportot! Köszi!

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#144) hdsentinel válasza martonx (#133) üzenetére


hdsentinel
őstag

Igen, itt valóban fontos lenne előre tudni, hogy van-e valami gond..
Szoftveres RAID esetén működik, ha az op. rendszer készíti és kezeli a tömbben lévő lemezeket.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#145) hdsentinel válasza Grobber (#134) üzenetére


hdsentinel
őstag

Hello !

1) a Raw read error rate számlálónál az adatmező értékének nincs igazán jelentősége. Ez a szám teljesen természetes, ha növekszik, a Samsung meghajtóknál általában bizonyos időközönként nullázódik vagy csökken.

2) a Hardware ECC érték szintén csak statiszikai információt hordoz. Növekedése (akár milliós nagyságrendben is) teljesen normális dolog, egyáltalán nem probléma.

A mail-ben kapott riportot átnézve is tökéletes az állapotuk, nem véletlen a 100%-os kondíció :) Nincs mitől tartani.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#146) lazydog


lazydog
addikt

Hi hdsentinel!
Az mitől lehet, hogy a négy darab alig használt Hitachi HDS722516VLSA80 vinyóm mindegyikét 20 - 30 százalék közötti egészségi állapotúnak látja. Még érdekesebb, hogy kicsivel jobbnak értékeli az állapotot, ha a szigorúbb Condition Calculation Method-ot állítom be az Advanced Options-nál?

Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!

(#147) hdsentinel válasza jattila40 (#142) üzenetére


hdsentinel
őstag

A program csak a valóban kritikus, adatbiztonság szempontjából értékelhető attribútumokat vizsgálja.
Ezek az attribútum értékek nem előjeles számok természetesen, hiszen negatív hibaszám nem fordulhat elő.
Az alsó két bájt kerül kiértékelésre, de azok is csak abban az esetben, ha a további, felsőbb bájtok értékei 0-ák. Így a program kiszűri azokat az értékeket, melyek túl gyorsan növekednek ill. túl magas (emiatt nem értékelhető) szintet érnek el.

Sok attribútum (pl. az említett raw read error rate vagy a hardware ECC recovered, stb.) nyers értéke valóban nagyon tág határok között mozog, elég nagy (milliós vagy akár százmilliós nagyságrendben is). Ez nem jelent problémát, teljesen normális jelenség, mivel ezek csak mint számlálók, statisztikai információt hordoznak.
Ezeknél elképzelhető túlcsordulás, hirtelen csökkenés is.

A kiértékelt érték valamilyen módon a nyers értékből kerül meghatározásra (merevlemez gyártótól, típustól, attribútumtól függően máshogy). Ha a nyers érték változik, a kiértékelt érték is változhat, akár javulhat is. Pl. ha egyik nap picit gyorsabban pörög fel vagy seek-el a merevlemez, mint korábban, akkor nyilván a megfelelő (spin up time, seek time performance) attribútumok értékei javulhatnak is. A legrosszabb értéknek ''illene'' valóban a legalacsonyabb (=legrosszabb) értéket tárolnia, de nem kritikus attribútumoknál ez nem törvényszerű.

(további kérdés esetén egy nyers riportot küldhetnél, akkor látnám konkrétan, mi a helyzet)

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#148) hdsentinel válasza Mauzes (#137) üzenetére


hdsentinel
őstag

Ilyen hamar (ha bekapcs előtt teljesen lehűlt a rendszer, pl. reggel kapcsolod be éjszakai pihenés után) azért nem szokott felmelegedni. Itt gyanús, hogy a szenzor téved néhány fokot, de erről jó lenne egy külső hőmérő használatával bizonyosságot szerezni.

Persze ha órákig pihent ''standby'' állapotban, akkor is fesz. alatt van az alaplap és a táp is termel némi hőt. Ilyen esetben lehet, hogy a pihenés alatt a gép belsejében valamivel melegebb van a külső környezeti hőmérsékletnél.

Esetleg próbáld meg több órára teljesen lekapcsolni a gépet (kapcsolós elosztó kikapcsolásával vagy a tápkábel kihúzásával), majd ezután megnézni, hogy indítás után mennyivel magasabb a merevlemez hőmérséklete a környezethez képest.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#149) hdsentinel válasza arty (#139) üzenetére


hdsentinel
őstag

Kérlek készíts+küldj riportot a Beállítások -> Teszt riport küldése opció segítségével!

Van esetleg USB-s kártyaolvasó a gépre kötve?
Azt kihúzva, majd a programot indítva is ugyanez a helyzet?

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#150) hdsentinel válasza Pentax (#138) üzenetére


hdsentinel
őstag

Más, hasonló programok használatánál is tapasztaltál ilyet, mikor a merevlemez adatokat akarták kiolvasni? (pl. Everest, Speedfan)

Próbáld meg a programot a /report parancssori opcióval indítani (HDSentinel.exe /report).
Így a saját mappájában elvileg létrehoz egy HDSentinel_2.05_PRO_report.txt fájlt, abban talán bekerül valami, amiből többet lehetne kideríteni. Kérlek hagyd pár percig reset előtt (még ha teljesen fagyottnak tűnik is a rendszer).

Milyen RAID kártyáról van szó? Ilyesmit semmilyen korábban tesztelt típussal nem tapasztaltunk.

Ha van esetleg USB-s kártyaolvasó, bármilyen külső merevlemez, pendrive, ilyesmi a gépre csatlakoztatva, próbáld meg azokat leválasztani indítás előtt.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.