Hirdetés

2021. július 26., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#501) Osiris válasza hdsentinel (#499) üzenetére


Osiris
őstag

Ha a gép közelében leszek küldöm a riportot. :R

(#502) hdsentinel válasza Tangerine (#500) üzenetére


hdsentinel
őstag

Természetesen véletlenül sem a chkdsk :)

A belső hardveres öntesztek a HDD saját, belső teszt-módszereit jelentik. Ezeket el lehet indítani, melyek a lehető legalaposabban ellenőrzik nem csak a HDD felületét, de külön-külön valamennyi komponenst (motor, szervó, belső memória, firmware épség, stb...)

HD Sentinel természetesen: a "Fájl" menüből vagy a merevlemez "Információk" oldalán a megfelelő szekciónál található "linkek" segítségével indíthatóak.

Ha ezek nem futnak le vagy további probléma van, akkor érdemes szoftveres megoldáshoz nyúlni. De ez sem chkdsk, hanem olyan szoftver, ami a lemez teljes felületét felül tudja írni. Chkdsk és egyéb (csak olvasást végző) szoftverek túl sokat nem módosítanak a helyzeten.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#503) Tangerine válasza hdsentinel (#502) üzenetére


Tangerine
senior tag

köszi, kipróbálom!

Vacillálni, vagy nem vacillálni, ez itt a kérdés, vagy mégse?

(#504) Osiris válasza hdsentinel (#499) üzenetére


Osiris
őstag

Riport elküldve!
...és most kipróbálok más drivereket.

(#505) Osiris válasza Osiris (#504) üzenetére


Osiris
őstag

Nem tudok drivert cserélni, mert a vista szerint már telepítve van a legmegfelelőbb... :(

(#506) Tangerine válasza hdsentinel (#502) üzenetére


Tangerine
senior tag

Sajna nem futottak le a Sentinelben a belső tesztprogik. így lementettem mindent róla, majd letöltöttem a Samsung oldaláról a HUTIL nevű progit. Az is hibát mutatott. És azt javasolta, hogy töröljem.
Töröltem, meg egy low level formatot is ráküldtem. Azóta minden jó, a HUTIL tesztjét újra futtattam, továbbá egy Vivard nevű progival is megnéztem ("surface test with remap"), de nem remap-pelt semmit, nem talált hibát. Azóta a Sentinel szerint is 100%-os lett, és immár a belső tesztek is lementek.
Nem tudom, hogy ez a teszt elég-e, és hogy a surface teszt csak olvasást, vagy írást is néz-e. Sajnos nem találtam jobb progit, mint régen asszem a Norton Utilities-ben volt a lemezellenőrző, amiben lehetett "látni", a lemez területét, az adatot, és a hibákat, és megadni, hogy írásteszt is legyen (ha jól emléxem).
Na mindegy, úgy tűnik jó lett, már tolom vissza az adatokat. ;)

Vacillálni, vagy nem vacillálni, ez itt a kérdés, vagy mégse?

(#507) audi100td válasza hdsentinel (#502) üzenetére


audi100td
nagyúr

Szia,

Lenne egy kérdésem, vettem egy 1TB-os Hitachi 7K1000.B (HDT721010SLA360) típusú merevlemezt, a kondíció 100%-os, viszont arra lettem figyelmes, hogy a "raw read error rate" gyakran változik, van amikor felmegy valami 65.000 vagy 150.000 kerüli értékre, következő indításkor meg ismét leesik nullárra, ez normális ennél a vinyónál?

Az eddigi WD és Samsung vinyóimnál folyton 0 volt ez az érték, Seagate-nél meg folyton növekedett, de úgy tudom a Seagate vinyóknál ez normális.

A merevlemez amúgy tökéletesen működik, csak érdekelne a dolog.

Köszi.

[ Szerkesztve ]

(#508) djyuri


djyuri
őstag

Üdv

Hát ez a program se kutya még mindig :S

évekig nem használtam...de ma mégis feltettem,mert olyan jele volt a hibáknak,hogy a vinyóm kuka...holott csak tápkábelhiba volt. (megoldva)

Nos ez nem is gond,de az igen,hogy én magam regisztráltam be 12KB (nem Kbit) rossz szektort a fővinyómon tavaly egy ősrégi programmal,ami arra hivatott,hogy formázáskor nem csinálja meg azt a részt.
Erre ma ezt írja ki a HDD sentinel: A lemez önteszt során talált 3 hibás szektort.
Ez azt jeleni,hogy kb 1,5KB (nem Kbit) hibás szektorom van. (tehát nem 12KB)

Jah és a 6 éves samsung fővinyómra kihoz 100% teljesítmény és 95% kondíciót.
A nála jobb WD vinyókra meg 87%.....

Számomra ismét megbukott jópár évre a program.

THX

(#509) hdsentinel válasza Osiris (#505) üzenetére


hdsentinel
őstag

A gyártónál lehet esetleg érdeklődni, tervez-e újabb drivert kiadni.
Talán egy idő után megunják és képesek lesznek normális driver-eket faragni.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#510) hdsentinel válasza Tangerine (#506) üzenetére


hdsentinel
őstag

A törlés elvégezte a teljes felülírást és így a hibás szektorok felülvizsgálatát.
Emiatt nem talált már új problémát a másik teszt program és az önteszt is sikerrel lefutott.

Azért érdemes odafigyelni rá, hogy nehogy később is újra megismétlődjön, mert ha akkor a hibás terület fontos fájlok (vagy admin. terület) adatt található, akkor komoly adatvesztés léphet fel.

Igen, a Norton Disk Doctor-ra emlékszel :) Az mutatta a lemez felületét és végezte el a hibás terület kizárását a további használat alól (bár akkor még SMART nélkül és file-rendszer szinten). Ezután érdemes volt Disk Editor-ral a hibásnak bejelölt területek melletti (vagy közötti) részt is hibásnak bejelölni, hogy oda se kerülhessen már adat, mivel félő volt, hogy az a rész is hasonló sorsra jut. De ez már a múlt :)

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#511) hdsentinel válasza audi100td (#507) üzenetére


hdsentinel
őstag

Igen, ez normális, a Hitachi-nál sem számol valódi hibákat. Nem kell megijedni tőle, ezért is 100% a kondíció.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#512) audi100td válasza hdsentinel (#511) üzenetére


audi100td
nagyúr

Akkor megnyugodtam :) Köszi szépen :R

(#513) hdsentinel válasza djyuri (#508) üzenetére


hdsentinel
őstag

Nem semmi, hogy egyik meghajtó sem százas. Ezek szerint mégsem olyan gáz a program, mert felismerte a hibákat. Érdekes gép és/vagy környezet lehet.

Az, hogy kézzel bejelöltél 12 kbyte hibás szektort, az nem feltétlen jelenti, hogy pont annyi valóban hibás is. Az is lehet (biztos), hogy egész más területet jelöltél be, mint amit a meghajtó valóban hibásnak észlelt (biztos, mert a HDD által hibásnak jelölt terület már nincs használatban, Te esetleg a tartalék területet zártad ki a további műveletek alól).

Egyébiránt nem értem, mi a gond a jelzett 95 és 87% kondícióval. Attól, hogy egy HDD régebbi még nem feltétlen kell, hogy rosszabb legyen az állapota, mint egy fiatalabb és egész más típusú HDD-nek.

A 87%-ra kérlek írd, meg hogy hol láttad a programban, hogy cserére szorul? Ez egy jelzés, hogy tudj róla, hogy történtek problémák a HDD-vel, nem "lehúzás" céljából jelez a program. Még mindig bőven zöld színnel és kiváló jellemzéssel rendelkeznek a lemezek.

Mindegy, eszemben sincs vitatkozni Veled, inkább a többi felhasználónak adok support-ot.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#514) djyuri válasza hdsentinel (#513) üzenetére


djyuri
őstag

Szia

Nem,nincs semmi gond :)...beszéljük ki,ha már ez a téma:)

A hibás szektorok biztosan hibásak,mert egy telepítés közbeni fagyhalál után minden formázás ugyanazt a 20 szektort találta hibásnak,amit később egy dos-os programmal elrejtettem az alap formázások elől. Ilyet arra szoktak használni,hogy a régi win9X-ek felmenjenek a vinyókra,mert igen sok verziójuk megáll a telepítés előtt,ha rossz szektort lát.
És az XP-nél is találkoztam sok esettel,amikor valamely program azért nem ment fel vagy azért volt lassúbb a telepítése az oprendszernek,mert látható volt alapértelmezettben is a hibás szektor.
De ennek ellenére,hogy az oprendszerek nem látták vagy a programok,még attól a diagnosztizáló progik (schandisk,partition magic,recovery) még látták egészen pontosan.

Tulajdonképpen bármennyire is kis hibának tűnik nekem azért százalékba átszámítva 12%-os hitelességet ad nekem mindössze.

Az meg hogy mire ad megfelelő kondíciót és teljesítményt,azért találom fúrcsának,mert több ismerősöm is van,akiknél ha nem is pont az ellenkezője,de teljesen más végeredmény született,mint amire a programból lehetett következtetni.

Most ha ilyen 1-2 éves gépekről lenne szó minden esetben,akkor azt mondanám mit is keresek én itt :D...vagy akár legyen az,hogy minden új alkatrész.
De van,akinek több,mint 8 éves a gépe. Van laptop is.
Én nagyjából 2 éve hagytam fel az összes ilyen progival,mert mindent "vetetett" már velem/velünk,de sose az ment tönkre. Én már sose alapozok egyetlen progira sem. Kis hiba jelentkezik,rögtön vetetek új vinyót és tükrözöm át a partíciót...Ettől függetlenül használható még az eredeti is mondjuk mellékes tároló vinyónak,de jobbára,ha az első hibák megjönnek,utána egy-két hónap is volt már,hogy teljesen megálltak. Legyen az maxtor vagy WD.

A gép körülményeket mondjuk érdemes leírni:
Régen divat volt ütni a gépet :D....a samsungom abból a korszakból való és a 80-as WD-m is. A 80-as WD-re 100%-ot ír ki...holott két éve meg csak 80%-ot írt ki....ezt nem is említettem,de ha már eszembe jutott,akkor fontosnak találom.
Tehát a legtöbb gép olyan,hogy összerakatják velem és beszereljük az íróasztal vagy egyéb bútorhoz és nincs mozgatva. Én járok takarítani és karbantartani. Illetve mostanában ez divattá vált: Új netszolgáltató esetén órákig vitatkozni,hogy ugyan helyezzék már át az outlook levelezési állományokat és aktiválják a szolgáltatást...manapság nagyon lusták a "szakik" a szolgáltatóknál :(((

De ha van megoldásod szívesen hallgatom.

Közben felraktam egy reggelt változatot is....a szektorok maradtak nála...a WD vinyóimat meg mégfeljebb tette :) De az egyik kondíciójára még mindig 87% :(((
És ennél az összes vinyóm 28 fokos :D ez tetszik :D

Jah amit elfelejtettem:
Régen az is volt sok gond,hogy szinte az összes everest-el összeakadt a sentinel.
ma már ez orvosolt,amiért gratula!

[ Szerkesztve ]

(#515) hdsentinel válasza djyuri (#514) üzenetére


hdsentinel
őstag

Szia !

Látom, tudunk azért tárgyalni :)

Pontosan tudom, miről beszélsz, mikor milyen "trükkök" kellettek régen ahhoz, hogy egyáltalán használható legyen egy HDD (ld. 510-es hsz, de ez persze csak a jéghegy csúcsa).

Elméletileg pont azért lett kitalálva a SMART, hogy ilyesmire ne legyen szükség, a HDD házon belül mindent intézzen. Persze ez azoknak akik értenének hozzá és máshogy csinálnák nem feltétlen jó és nem feltétlen működik úgy, ahogy kellene.

Pl. Nálad ezeket a szektorokat már "illett" volna kiiktatnia a későbbi használatból. Amiket írtál, azok alapján ez megkezdődött (3 szektorral ez már megtörtént, EZT jelezte a Sentinel). Teljes felülírás és/vagy HDD hardveres önteszt lehetséges, hogy a továbbiakat is kizárta volna a használatból.

Alapvetően van egy kis (?) félreértés. Azokat a hibás szektorokat, melyek olvasás-teszt során kijönnek, a Sentinel nem jelzi, mivel a Sentinel a HDD SMART táblájából azt olvassa ki, mely problémákkal a HDD szembesült és adott esetben megjavított (pl. hibás szektorokat átallokálta és a tartalék területet használja helyettük).

Ennek következtében pl. ha Te hibát találsz (nem olvasható szektor) de a HDD még nem próbálta meg javítani, akkor ez nem jelentkezik a Sentinelben. Viszont amint a HDD felülvizsgálta azt és áthelyezte, megjelenik a Sentinelben - ekkor viszont már lehet, hogy Te nem érzékeled a hibát, mivel az eredeti hibás szektor már nincs is használatban.

Ezért léteznek a tesztek (pl. a hardveres öntesztek vagy egy alaposabb ÍRÁS teszt), melyek fényt deríthetnek a még lappangó problémákra és rákényszerítik a HDD-t, hogy az ilyen területeket ellenőrizze, javítsa.

Az alapvető (ezt sűrűn hangoztatom), hogy a felhasználóknak TUDNIUK kellene a problémákról, melyek előfordulnak és a merevlemezek SMART funkciója jótékonyan elrejti előlük. A SMART-nak az a lényege, hogy időben szóljon meghibásodás előtt, de sajnos ez nem mindig következik be. EZÉRT lehet, hogy a SMART nem jelez hibát (ahogy kellene, a "szokásos" módon), de a HDD már rég meghalt. Ezért készült a program, hogy minden apró légyszellentést is kiolvasson és jelezzen. Pl. úgy, hogy a kondíció nem 100% hanem csak 87%.
És ez a másik, amit szintén hangsúlyozok: a % értéknél sokkal lényegesebb, hogy (főként hosszú távon) hogyan változik az érték. Csökken-e, ha igen, milyen mértékben és mennyi idő alatt. Ez adhat esélyt az adatvesztés elkerülésére.

Én mindenkit arra bátorítok, hogy bármily csekély % csökkenésnél (azaz új probléma esetén) azonnal mentsen, teljesen függetlenül az éppen aktuális % értéktől.
Adott esetben a % irányadó (pl. érdemes-e a HDD-vel foglalkozni vagy sem) és egy jó kiinduló pont.

De ezekről és az időbeli észlelésről már sokat írtam itt: [link]

Namost az nem törvényszerű, hogy 1-2 éves gépeknél még 100% az állapot és esetleg kis mértékben csökken, és egy régi gépnél pedig már nagyon alacsony.
Ez HDD minőség és valamilyen szinten szerencse kérdése is, hogy adott típus mennyire tolerálja a tápfesz. ingadozást, a hm... fizikai behatásokat :)) mennyire dobálták szállítás közben és éppen hogyan sikerült (pl. a lemez felülete valóban tökéletesen karc és pormentes-e).
Ami az idővel változik, az a belső számláló, mely méri, mennyit ment a HDD. Ez képes szólni, ha az élettartam végéhez közeledik a lemez (elfárad a csapágy, motor, szervó). Ez olvasható le a becsült hátralévő élettartam sorában, szintén esélyt adhat a cserére, ha fontos adatokról van szó.

Amit majd' elfelejtettem: a programban található HDD értékelő módszerek folyamatosan finomodnak, ahogy az egyes típusokról kapok újabb és újabb riportokat. Ezeket átvizsgálom, hogy mely (főleg a nem szabványos) értékek milyen mértékben játszhatnak közre a problémák és a helyzet értékelésében és a program valamilyen mértékben módosul (nem alapvetően azért).
Így simán elképzelhető, hogy a régi verzió valamennyivel másabb % értéket mutatott, mint a legfrissebb (akár pozitív, akár negatív irányban).

Én is végzek rendszergazdai munkálatokat is, nagyjából látom, hogy mennek a dolgok mind a gépekkel, mind pedig a netes szolgáltatókkal kapcsolatban maximálisan megértem, amit írtál!

Az Everest-es összeakadásról nem hallottam még, személy szerint nem tapasztaltam és más sem jelzett hasonlót, de örülök, ha már nem aktuális a probléma :)

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#516) djyuri válasza hdsentinel (#515) üzenetére


djyuri
őstag

Szia

helyes:)

tetszik,amit írtál,mert pár dolgot megmagyarázott.
Sok dolog annyira közel áll mindkét magyarázathoz,hogy a nyilvánvaló nagyobb nagyságrendű előforduláshoz érdemes csatolni. Jelen esetben pl a szektorhibát. Azt nem tudtam,hogy a programodnak idő vagy esetleg mélyebb teszt kell,hogy a teljes szektorhibát kiolvassa. Én azt hittem ez benne van az MFT és társaiban.

Akkor azt mondod,hogy a romló százalék fontosabb,mint az,hogy mennyin áll épp? Tehát ne aggódjak,ha 87%-om van és nem csökken. Ez lehet statisztikai előre számítás esetleges magasabb késési idő...vagy egyébb eltérő érték a szabványtól?

A dobálásra azt értettem,hogy nem találtam programokkal különbséget a fizikailag "terrorizált" vagy szakszerű használatban elromló vinyók között. Ez leginkább az én problémám. Mert honnan tudnám,hogy ki mikor rúg bele a gépébe,ha ezt nem jelzi semmi. A potenciálisan erőszakos ügyfelek gépeit így nem veszem számításba semmilyen statisztikába.

Hogy ne legyen ellenséges,amit írok: Én örülök,ha valami egy kicsit is kiírja,hogy "hé te itt valami nem smakkol"....de amikor 5-6 évig még működő gépről több időn át küldi a hibajelzéseket,mint arról,ami esetenként hetek alatt meghal,akkor kicsit megérthető,hogy pipa vagyok :) Ééés ekkor tértem át arra a hitvallásra,hogy amint bármi nesz jön abból a vinyóból...bármi rendszeresség derül ki a kékhaláltól,újraindulásról,kiakadásról,akkor én azonnal vetetek új alkatrészt...persze ez nemcsak vinyó....

Rendszergazdai oldalon is képződik annyi hamis adat és oprendszer vagy felhasználói program által kiakadt adatfolyam? Mert én ezektől kapok idegbajt. Mindig azt látom,hogy az ME ennyi az XP annyi..a VISTA meg annyi memóriát foglal és használ az operatív tárból és xyz mennyiség vésztartalékot tart fent. Illetve tart egy szabad prioritás szálat magának,hogy le tudja állítani a kiakadt folyamatot...De mégis azt tapasztalom és egyre gyakrabban,hogy ez úgy,ahogy van megbukni látszik.
Ebben nincs is semmi gond,ha rólam és pár hozzáértőbb emberről lenne szó,de akinek még elmagyarázni sem tudom,hogy ilyenkor reseteljen legalább vagy áramtalanítson,akkor már nem egyszer jártam úgy,hogy hazajöttem este és elmentem megnézni a dolgot és akkor mondták,hogy két napja úgy áll a gép kiakadva. Nah ilyenkor kukára sérül a vinyó. Mégse írja ki semmi :)...Pedig eddig mindegyiket napokon belül cserélni kellett :)

[ Szerkesztve ]

(#517) hdsentinel válasza djyuri (#516) üzenetére


hdsentinel
őstag

Szia !

A program az egészségi állapot meghatározásakor a merevlemez belső S.M.A.R.T. táblázatát használja. Nem olvassa ki az MFT-t és a FAT táblát, mivel ott lehetnek logikai sérülések és/vagy manuális bejegyzések (amiről beszéltünk).

Pontosan emiatt tud teljesen elvonatkoztatni az aktuális op.rendszertől, file-rendszertől. Emiatt képes kiolvasni az adatokat Windows, DOS, Linux alatt, még akkor is, ha a HDD nem tartalmaz partíciókat és/vagy azok nem kezelhetőek az aktuális op.rendszer alatt (pl. Linux partíciók Win alatt).

Így van: az a fontos, hogy az állapot stabil maradjon. A 87%-ot a program a szöveges értékelésben kifejti, hogy miért annyi, milyen jellegű problémákat észlelt a merevlemez korábbi működése során. Ezek a mostani használatban már nem jelentenek problémát, csak tudj róla, hogy mi történt korábban. Erről bővebben itt található infó: [link]

Maga a % érték csak egy jelzés. Ha egészen biztosan meg vagy győződve, hogy minden, korábban jelzett problémát elhárítottál (pl. tápot, kábelt cseréltél, hűtést applikáltál, megfelelő tesztekkel meggyőződtél, hogy a lemez állapota stabil hosszabb távon (legalább néhány hét intenzív használat során), akkor lehetséges ezeket a korábbi hibákat "nullázni" a programban. Ilyenkor ezeket már nem veszi figyelembe a program (a kondíció visszaáll 100%-ra) és csak a valóban előforduló új hibák kerülnek kiértékelésre.

Nem minden HDD-nél, de némely típusok külön-külön jegyzik, hogy milyen behatások történtek és azokat a program is máshogy értékeli és jeleníti meg. A magasabb tápfesz más bejegyzést kreál, mint a fizikai sokk - ezek leolvhastóak a programban, ha a HDD ezt támogajta (nem mindegyikben vannak azonos szenzorok).
Továbbá pl. a WDC meghajtóknál van egy külön teszt (szállítási önteszt, a programból indítható), amivel kideríthető, hogy történt-e probléma mikor a lemez nem volt aktív.

Természetesen megértem amit írtál, én is pontosan az ilyen jellegű ("meghalt a gép") meghibásodások ellen küzdök, hogy legyen lehetőség észelni és időben lépni ezek ellen.

Rendszergazdai oldalról nézve PONT emiatt készült a program. Nagyon sokszor fordult már elő, hogy "a gép kicsit akadozik, lassan indul" és kiderült, hogy a HDD csak 10-15% állapotú. Ez már bőven elegendő volt arra, hogy azonnal teljes tükrözést csináljak egy másik HDD-re (ami ebben a helyzetben még általában sikerül) és a régi HDD mehet a levesbe. Ilyenkor ha van még lehetőségem tesztelni, kicsit komolyabb stressz alatt ez a 10-15% is pillanatok alatt leolvad és használhatatlanná válik, de ilyenkor az ügyfél már nyugodt, mert az adatait már egy másik HDD őrzi.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#518) djyuri válasza hdsentinel (#517) üzenetére


djyuri
őstag

köszönöm :R

Nekem is sikerült bebizonyítani,hogy a program több adatot másképpen értékel már akkor is,ha más csatolófelületen van.

Most sikerült kiderítenem azt,hogy ha a SATA/PATA combo karimon van a SATA vinyóm,ami 300 helyett így 150-es tud kommunikálni és ha visszateszem alaplapra,ahol 300-as csatoló van,akkor 100% kondíciót ír 87% helyett.

Ha ezt esetleg más nem tudná,akkor ez még megoldás lehet a nem teljesen 100%-os,de nem változó kondíció és társai megmagyarázására. Ergo elképzelhető,hogy az alaplap vagy egyéb eszköz tehet arról,hogy bár kis mértékben,de befolyásolja a végeredményt a programban.

Én akkor is azt mondom mindenki mentsen,amíg tud :)Ne várja meg azt a hibát,amitől akár megoldhatatlanná válhat a probléma.

üdv

[ Szerkesztve ]

(#519) hdsentinel válasza djyuri (#518) üzenetére


hdsentinel
őstag

Érdekes amit írsz ...

Egész biztosan nem a "teljesítmény" érték változott, hanem a "kondíció"?
A kondíciónak nem szabadna változnia, mivel ugyanazt az állapotot olvassa ki a program, csatolótól és átalakítótól függetlenül.

A teljesítmény viszont azt mutatja meg, hogy a HDD maximális elméleti sebességéhez képest mennyivel működik lassabban (ha egyáltalán). Ennek pontosan az az eredménye, amit írtál: IDE csatlakozóra kötve (átalakítóval) lassabban működik a HDD, mivel az elméleti maximális 300 Mbyte/sec helyett csak 100 vagy 133 MByte/sec-el működhet (vezérlőtől függően). Ahogy saccolom, ez nagyjából azt a mértékű változást eredményezi, amit írtál (100 helyett 87).

Hasonlóan pl. a 40 eres IDE kábel is korlátozza a HDD sebességét 33 Mbyte/sec-re, ez is csökkenti a jelzett "teljesítmény" értéket.

Kérlek küldj már 1-2 riportot, hogy ellenőrizni tudjam, mi a helyzet, most már nagyon kíváncsi vagyok :))

Én is osztom a mentéses véleményed :) Ezért képes a Sentinel PRO változata automatikus (időzített) adatmentésre és opcionálisan menteni azonnal, ha bármi probléma adódik (pl. csökkenő kondíció).

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#520) djyuri válasza hdsentinel (#519) üzenetére


djyuri
őstag

pedig nekem kondíció:( De most tovább szépítettem....letiltottam a kaspersky-vel :D

nem tudod,hogy a kaspersky-ben hogyan tudom engedélyezni újra a progit,ha letiltottam? :D

Az USB vinyóm-ra 90% teljesítményt ír :)...pedig fele annyival megy,mintha a gép belsejében lenne IDE csatolón dugva :) Viszont kondíció kiváló,pedig azért cseréltem le,mert sokat megállt az XP rajta :D

Közben kilőttem a kaspersky-et...készítem a riportokat.

[ Szerkesztve ]

(#521) hdsentinel válasza djyuri (#520) üzenetére


hdsentinel
őstag

Szia !

Egy riport jött, ebben valóban a kondíció a 87%.
Ezt lenne jó megnézni most átalakítóval, lesz-e különbség. Nem kellene, szinte kizártnak tartom (az átalakítótól a bejegyzett problémák nem tűnnek el).

Mi a gond a 90% teljesítménnyel? Pont azért írja a program, mert az USB "behúzza" a féket a HDD-n, csak UDMA mód 4 (66 MByte/sec) van kiválasztva a lehetséges maximális helyett. Ha alacsonyabb lenne, gondolom, az lenne a baj, ha magasabb akkor meg az?

A "megállt az XP" jellegű hibák jelentős része a adat- vagy tápkábel és/vagy tápegység hibából ered, amit Te magad ismertél el a beszélgetésünk elején. Ezután jöhet az overclock, majd a RAM, ezek mind lényegesen többször okoznak gondot, mint a HDD (ha csak kizárólag a hardverre koncentrálunk, a szoftverre/felhasználóra nem).

Azt ugye nem kéred, hogy a warez-olt, crack-elt programhoz adjak full support-ot?
Talán még nyomozzam, hogy miért nem tetszik a Kaspersky-nek egy crack-elt, agyonmódosított (esetleg valóban spyware-el fertőzött) változat?
Azért ne haragudj, nem semmi vagy :W

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#522) djyuri válasza hdsentinel (#521) üzenetére


djyuri
őstag

HY

A 87%-al semmi gond....leteszteltem és ez úgy néz ki tartós...ezzel fent írtam így semmi gond.

A 90%-ra azt értettem,hogy sokallom.
Azt felejtettem csak ki a dologból,hogy több gépet is megjárt az a vinyóm. Így kellett volna elég sok rossz kábel,hogy már a végén mindenhol instabil legyen. Meg így USB eszközben is produkál olyanokat,hogy a cluster nem válaszol hibaüzenetek,amikor partíciónálom...stb.
De ez legyen a leg kevesebb! Én annak örülök ezüngyben hogy észrevette,hogy nem tökéletes. Ez egy piros pont! :R

Crack:
Csak és kizárólag azért kerestem egy kikódolt verziót is,hogy leellenőrizzem van-e változás.
Jelentem nincs. (csak az értékekre értem ezalatt)
Nem szándékozom crack-elten használni, ha ez zavart volna Téged.
Ráadásul most megint a demo van fent és ugyanúgy megfogja a kaspersky,pedig minden funkcióját alapon engedélyezésre állítottam.

Ui.: kaspersky semmilyen crack-et nem láthat,mivel kódgenerátor az aktuális dolog. Illetve a kaspersky nem csak ezzel a programmal akad össze. Van eredeti játék,Nero7, de még a hangkártya vezérlő programommal is összeakad,pedig az is gyári.

(#523) djyuri válasza djyuri (#522) üzenetére


djyuri
őstag

Jelentem nincs. (csak az értékekre értem ezalatt)
Mielőtt support letörés lenne, A program rengeteg funkciót ad megvásárlás esetén. Tehát mindenképp jobban megéri megvenni,mint demo-t használni.

És mint support, Láthatja mindenki,hogy működik,amit sok más programról nem mondható el!

Csak szerettem volna tisztázni a mondatom és ezügyben csak is elismerésemet kifejezni a hdsentinel Kollégával szemben.

És egyedi esetem ne befolyásolja az itt olvasó fórumtársakat.

(#524) hdsentinel válasza djyuri (#522) üzenetére


hdsentinel
őstag

Akkor a kondíció mégsem változott :))
Ez a lényeg, hogy (elvileg) mindegy, hogy milyen csatlakozó, átalakító, vezérlő van a gépben, ahol használja az ember, azonos értékeket kell, hogy szolgáltasson.
Némely attrib értéke változhat pozitív és negatív irányban is egyébként (pl. a gyenge szektorok száma), ez okozhat ingadozást a kondícióban (forrás: Súgó).

A 90% teljesítmény azért látható, mert a lemez maximum 100 Mbyte/sec-el lenne képes működni, ehhez képest 66 Mbyte/sec üzemmódban van (ami sebességben a legközelebb áll, de felette van az USB elméleti maximumának, a 480 Mbit/sec-nek).
Történetesen ha ez pl. Maxtor HDD lenne (vagy egyéb típus de lényeg, hogy 133 Mbyte/sec elméleti maximummal), akkor alacsonyabb lenne a teljesítmény % érték.
Nyilván nem csak ebből áll a teljesítmény érték, egyéb tényezők is befolyásolják (erről a súgóban van infó), ezért "csak" 90%-ot mutat.

Látod a lényeget: hogy észre kell venni, hogy nem tökéletes a lemez. Nem ritkán az apróbb problémák összessége vezet korai elhalálozáshoz, ezért fontos összességében értékelni az állapotot. Erről is sok szó esett már a program weblapján, a SMART pont alatt (különösen a cikk vége, az esettanulmány érdekes) és a súgóban a kondíció számítási elv leírásánál. Ilyet sokat lehetne még feltenni, idővel remélem lesz rá alkalmam (most is mással vagyok épp elfoglalva és természetesen a szoftvernek is fejlődnie kell ;] )

A crack-el (azon túl, hogy feleslegesen dolgozom) a legnagyobb bajom, hogy nem lehet garantálni, hogy pontosan működik a program, mivel nem ritkán a védelmek kiiktatásakor más kódrészek is áldozatul esnek (erről megint lehetne regényeket írni).

Sok crack-elt változattal készült riportot kapok (szerencsére nem csak ilyet azért) és látom, hogy a kapott adatok alapján a sima ingyenes verzió is máshogy értékelné a lemezt, mint a crack-elt, így a tört/warez-olt nem megbízható.

Szívesen segítek azoknak, akik nem regisztrált verziót használnak, ezt szerintem sokan meg tudják erősíteni, de sajnos időm, energiám már nincs, hogy a crack-elt verziókkal is foglalkozzam, kibogarásszam, hogy a crack-et készítő "team" milyen problémákat generált áldásos tevékenysége folytán.

A vírusirtó felé kérlek jelezd a problémát HA a "sima" verzió is vakriasztást generál. Gondolom, a "szokásos" problémájuk van, a VISTA*.ICD fájlokkal, amik kódot nem, csak ikonokat tartalmaznak. Ezt már korábban jeleztem feléjük, akkor megoldódott, nem tudom, most hol tart a dolog (2 másik vírusirtót használok, de független szoftver-adatbázisok is folyamatosan ellenőrzik a programot, hogy tiszta, ezek eredményei (clean award, safe to install, stb...) megtalálhatóak a lapon.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#525) hdsentinel válasza djyuri (#523) üzenetére


hdsentinel
őstag

A crack-elt változatokkal kapcsolatban írtam, mi a legnagyobb gond: nem garantált, hogy jól működnek.

Nem is kellene ezzel a kérdéssel foglalkozni, ha teljesen ingyenes lenne minden változat. Rajtam ez nem múlik, ha valaki elintézi, hogy ne kelljen többet adót, hitelt, rezsit fizetnem a vállalkozás és persze a család fenntartása céljából.

Szerintem egyedi eseted nagyon tanulságos és egyáltalán nem biztos, hogy egyedi, sőt! Talán másoknak is hasznára vált az elmúlt néhány hozzászólás.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#526) djyuri válasza hdsentinel (#525) üzenetére


djyuri
őstag

HY

Aznap elküldtem nekik a riportot. Tegnap jött válasz,hogy a következő frissítésekben benne lesz. És lám csodát :) Ma akadály mentesen indult a Te programod.

üdv

(#527) Stev


Stev
csendes tag

Tisztelt fórumozók!
Segítsetek!

Vettem egy Seagate Barracuda7200.10 - 160Gb-os wincsit. A fiamat megkértem mivel én nem vagyok járatos ebben hogy tegyen rá egy Win Xp-t.
Sajnos nem sikerült neki, mert azt mondta hogy hibás a wincsi.
Viszont a garijegye elveszett így kicserélni sem volt modunkban.
Ezután én kezdtem nyomozásba és a Seagate-nak a gyári ellenörző programjával leellenöriztem és nem írt ki hibát.
Utána a HDD Regeneratorral is lefutattam a teszt-javító progit és az sem írt ki hibát.
Viszont formázni nem tudom mert a végén kiírja hogy nem formázható és a Wint-t sem lehet feltenni rá.
Viszont particionálni és gyorsformázni egy EASEUS Partition Manager nevű programmal tudom.
A fentiek figyelembevételével lehet hogy fizikailag sérült a wincsi és a progik nem jelzik ki?
Vagy ezek a programok csak logikai hibák kijelzésére jok?
Ötlet?Segítség?

LENOVO Z50-70(i5 4210U;HDD: 500 Gb+8 SSD;8 Gb RAM;-NVIDIA GF 840M)

(#528) liksoft válasza Stev (#527) üzenetére


liksoft
nagyúr

:((( A másik helyen ahol szintén "elszórtad" a kérdésed már válaszoltam. Folytassuk ott. A problémád NEM SMART!

Ezen kívül elég egy helyen feltenned, nagy valószínűséggel sokkal hamarabb választ NEM kapsz, csak szemetelsz. Viszont ezt az "öregek" nem díjjazzák. Illetve igen, sokszor már azért sem válaszolnak. :(((

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#529) Tangerine válasza hdsentinel (#510) üzenetére


Tangerine
senior tag

Hmm, hétvégén visszajöttek a hibák. :(
Megint 95%-os lett a vincsi.

Vacillálni, vagy nem vacillálni, ez itt a kérdés, vagy mégse?

(#530) hdsentinel válasza Tangerine (#529) üzenetére


hdsentinel
őstag

Furcsálltam is, ahogy írtad, hogy újra 100%-os lett a HDD.
Ha a hibás területek átallokálásra kerülnek, annak nyoma van a SMART-ban, ilyenkor nem lehet 100% a kondíció ismételten.
Ezek szerint valamely tesztprogram (sejtem, a gyári) csak "elfedte" a hibákat, de azok valójában nem kerültek javításra, átallokálásra.

Maga a 95% nem rossz, nem kell mindenáron azon erőlködni, hogy felmenjen 100-ra.
Az a fontos, hogy az állapot stabil maradjon, ne romoljon tovább hosszabb távon sem. Ha hosszabb távon is stabil, akkor a programban beállítható, hogy a lemezt ismételten 100%-osnak jelezze és csak az újonnan előforduló problémákat vegye figyelembe.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#531) Tangerine válasza hdsentinel (#530) üzenetére


Tangerine
senior tag

Köszi. Sajnos lement 86%-ra. Asszem kuka.

Vacillálni, vagy nem vacillálni, ez itt a kérdés, vagy mégse?

(#532) Tangerine


Tangerine
senior tag

Az az érdekes, hogy pl. az "Off-line Uncorrectable Sector Count" a napló szerint nőtt, de a SMART-ban meg 0 az adat. Mint ha nem lenne szinkronban a kettő. A pending szektornál viszont stimmel. :F

Vacillálni, vagy nem vacillálni, ez itt a kérdés, vagy mégse?

(#533) gyiku


gyiku
nagyúr

hi, az ingyenes demo verzio csak 1 hdd-t lat nalam, masikra azt isja ismeretlen. nalam van vmi gubanc, vagy csak 1 vinyot kezel a demo?

hüllő

(#534) hdsentinel válasza Tangerine (#532) üzenetére


hdsentinel
őstag

Csak az attribútum értékének (hibák számának) növekedését jegyzi a napló, ha csökken, azt nem.

Elvileg nem is csökkenhetne ez az érték, de Nálad csökkent (emiatt ment vissza 100%-ra a gyári teszt futtatása után). A pending sectors count csökkenhet (mikor a gyenge szektor állapota így van úgy stabilizálódik) de az "off-line uncorrectable sectors" elméletileg nem. Felettébb érdekes dolgokat produkál a HDD-d.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#535) hdsentinel válasza Tangerine (#531) üzenetére


hdsentinel
őstag

Azért még nem kuka, csak alaposan nyúzd meg, hogy lásd, stabilizálódik-e az állapota.
A gyári tesztprogram nem sokat csinált, csak elfedte a hibákat, ezért próbáld valamennyire valós felhasználásnak megfelelően nyúzni (pl. a HDD teljes "megpakolása" és visszaellenőrzése, mondjuk nagy méretű csomagolt állományokkal).

Ezt esetleg többször, hogy lásd, hosszabb távon hogyan változik a helyzet, beáll-e egy stabil szintre vagy folyamatosan ingadozik.

Sajnos, garanciális csere még nem kérhető, mivel még "túl jó" állapotú a lemez.
Amíg a kondíció nagyobb, mint 0% (a hibák száma nem lépi át a gyártó által meghatározott küszöbszintet), addig a cserét általában visszautasítja a gyártó vagy a forgalmazó.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#536) hdsentinel válasza gyiku (#533) üzenetére


hdsentinel
őstag

A demo verziónak is fell kell ismernie és kezelnie mindent.
Pontosan azért tölthető le, hogy kiderüljön, sikerül-e mindent felismerni és megjeleníteni.

Így vásárlás előtt ellenőrizhető az esetleges inkompatibilitás illetve az egyes hardver/szoftver elemekkel kapcsolatos gondok, melyek megakadályozzák az adatok kiolvasását.

Ha a kérdéses lemez, amiről nem jelenik meg infó:

- sima IDE/SATA lemez: [link]
- USB lemez: akkor az USB-s keretben lévő vezérlőchip-en múlik a dolog: [link]

Ha a Riport menü Teszt riport küldése a fejlesztőnek opciót használod, abból már kiderül, mi a helyzet Nálad.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#537) gyiku válasza hdsentinel (#536) üzenetére


gyiku
nagyúr

ez egy pata wd caviar. elkuldtem a riportot :K

hüllő

(#538) Tangerine válasza hdsentinel (#535) üzenetére


Tangerine
senior tag

Köszi, majd még nyúzom. Sajnos már nem is garis.

Vacillálni, vagy nem vacillálni, ez itt a kérdés, vagy mégse?

(#539) hdsentinel válasza gyiku (#537) üzenetére


hdsentinel
őstag

Köszi, megnéztem!

Sajnos a HDD-nél nem igazán lehet lekérni a SMART adatokat, hibát jelez azok kiolvasásakor :(
A SMART engedélyezhető rajta, de az értékek kiolvasása nem sikerül a program számára, többszöri próbálkozás után sem.

Ez nem driver-jellegű probléma, a HDD-k egy kis részénél sajnos előfordul (Samu és WD típusoknál láttam ilyet főként).
Próbáld meg pl. Everest-et, Speedfan-t is azért, de szinte biztos, hogy azok sem fogják tudni kiolvasni a HDD hőmérsékletét/SMART adatait.

Ha van időd, a HDSDos-os indítólemezt is érdemes megpróbálni, de szinte biztos, hogy az sem fogja tudni kiolvasni és megjeleníteni az adatokat, csak hibakódok jelennek majd meg.

Ettől a drive még lehet tökéletes, de sajnos nem tudunk a dolgok "mélyére" nézni.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#540) hdsentinel válasza Tangerine (#538) üzenetére


hdsentinel
őstag

Ha beáll stabilra az állapota, akkor még bőven használható, akár hosszabb távon is, de én inkább javaslom, hogy csak másodlagos tárolásra használd.

Ha bármikor csökken a kondíció illetve újabb problémák jelennek meg, akkor mindenképp érdemes róla menteni mindent (lehetőleg egy jobb állapotú lemezre).

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#541) Tangerine válasza hdsentinel (#540) üzenetére


Tangerine
senior tag

Minap lement 77%-ra :(

Vacillálni, vagy nem vacillálni, ez itt a kérdés, vagy mégse?

(#542) gyiku válasza hdsentinel (#539) üzenetére


gyiku
nagyúr

everestet majd megnezem, jobban nem asom magam bele. koszi szepen :K

hüllő

(#543) denieBoy


denieBoy
tag

Helló Sentinel!

Írom ide is hátha találkozik más is ezzel a problémával.

Van nekem egy Samsung HD502IJ-m, kb 4 hónapja használom nagy meg elégedetséggel, abszolute probléma mentesen.

Kb. 1 hónapja néztem Hdd Sentinellel mondanom sem kell, minden 100%-on. A minap viszont megint felraktam a progit és a következő fogadott.

S.M.A.R.T.-ban "184 Vendor Specific hiba (99;1;1)" komment cseréljem azonnal, meghibásodás, adatvesztés várható. (hátralévő időtartam 0 nap) :Y

BIOS-ban elvileg minden ok, legfrisseb driver van fent mindenből, XP alól.

Az most mi ez? Nem jó ezt látni, de nagyon. Néztem több progival is smart-ban mindehol hozza hibával ezt az értéke. :(

Tudnál valami okosot mondani? :U

(küldtem riportot is)

Üdv!

DaVe

(#544) hdsentinel válasza Tangerine (#541) üzenetére


hdsentinel
őstag

Nem túl jó hír :(((
Ilyenkor ha csökken, küldj riportot, hogy lássam mi okozza a változást!

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#545) hdsentinel válasza denieBoy (#543) üzenetére


hdsentinel
őstag

Szia !

Köszi, megjött a riport!

Ennek az attribútumnak a jelentését sajnos nem tudom (ezért gyártó-specifikusként szerepel). Hibát jelez, ezért 0% a kondíció, ilyenkor elvileg kérhető csere a gyártónál, forgalmazónál.
De sajnos nem tudom, pontosan mi a probléma, mivel a többi attribútum értéke valóban tökéletes, semmilyen egyéb hibának nem láttam jelét a riportból.
Egy hasonló riportot kaptam korábban (szintén ugyanerről a típusról).

Ahogy láthattad, más programnak sem "tetszik", mivel ez egy kritikusnak minősülő attribútum, így szólniuk is kell ez esetben. A BIOS-nak is illene jeleznie, ha nem teszi (és a BIOS SMART ellenőrzése engedélyezve van), akkor a BIOS nem teljesen tökéletes.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#546) denieBoy válasza hdsentinel (#545) üzenetére


denieBoy
tag

Hi!

Ok, értem köszönöm a válaszod. Nem igazán értem, hogy egy 3 hónapos vinyó mitől adja így meg magát. Eszembe jutott közben, hogy annyi hardver változás történt, hgoy beraktam egy ezeréves hangkarit a gépbe, nem lehet hogy annak az IRQ-i, meg DMA-i meg 'tomén' zavarnak be esetleg? (kifogom venni próba képpen)

Ezzel a hibával kapcsolatba a gyártó esetleg adnak bővebb felvilágosítást szerinted?

Amit még érdekesnek találtam, hogy a maximális átvitel UDMA 8 v.7 -nek írja, az aktív sebesség pedig UDMA 5 (nem emlékszem pontosan, de valami ilyesmi). Ez normálisnak minősül egyébként?

Hmm a BIOS-ban a smart be van kapcsolva, de még nem szólt senki semmit. :)

Mindenestre azzol most megnyugtattál, hogy emiatt gariztatható a hdd gond nélkül.

Üdv! :R :)

DaVe

(#547) hdsentinel válasza denieBoy (#546) üzenetére


hdsentinel
őstag

Jó kérdés, hogy mi okozhatta, mivel nem tudjuk, pontosan milyen jellegű érték jelzi a hibát.
Maga a hangkártya szinte biztosan nem okozott ilyet, de esetleg szerelés közben bekövetkező események (pl. elektrosztatikus sokk, kábelek rendezése, stb) igen.

Azért az önteszt eredménye (Sikertelen és tárolási/mozgatási sérülés valószínű) elég beszédes. Ez arra utal, hogy szállítás közben (= nem aktív használat közben, tehát minden bizonnyal nem Nálad) sérült meg.

Mindenképp meg kellene érdeklődni náluk (én is ezt tettem), hogy pontosan milyen jelentéssel bír ez a (jelenleg még ismeretlen) attribútum. Talán ha többen érdeklődnek, hamarabb válaszolnak, esetleg hivatalos formában is.
Elvileg igen, ilyenkor cserét lehet kérni - a kritikus SMART paraméterek által jelzett bármely hiba erre szolgál. Persze ez a forgalmazón is múlik, a legtöbb elindít rajta egy scandisk-et és ha lefut, már adja is vissza, mivel "hibátlan".

De ha más BIOS-ú alaplapban próbálják, az egyből szól, hogy baj van.
Lehet, hogy a Tied ezt az értéket (mivel nem ismert) nem figyeli, még ha fontos lehet is. Szóval a BIOS-nál nehéz kideríteni, hogy ez most hiba vagy újítás.

Az aktív/max UDMA módnak SATA meghajtónál nincs igazán jelentősége, ezt csak kompatibilitási okokból hagyták meg a SATA-knál. Akkor lehet érdekes, ha átalakítóval sima IDE portra kötve használnád.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#548) denieBoy válasza hdsentinel (#547) üzenetére


denieBoy
tag

:R :)

DaVe

(#550) J.J. András válasza hdsentinel (#547) üzenetére


J.J. András
őstag

Szervusz !
következő kérdés merült fel bennem: ha felülete sérül az adathordozó tányérnak, akkor szokták egyes programok ezt diagnosztizálni, és lezárni ezeket a szektorokat, hogy a további romlástól megóvják a HDD-t. Nos, ha feltelepítem a HDD-Sentinel nevű progit, akkor az nem csak diagnosztizálni és monitorozni fogja folyamatosan a vinyókat, hanem hiba esetén be is avatkozik, és segít megóvni úgymond a HDD-k egészségét ?
Más is felmerült: Ha mondjuk a vinyóm 92%-os (SpeedFan írja ezt), az lehet hogy motor hiba, csapágykopás stb. miatt van ? a HDD-Sentinel ezt is figyelembe veszi ha jól értelmeztem ? Vannak az általad linkelt honlapon leírások, amiben vannak a 0 küszöbös SMART bejegyzések...., ott nálam az ÉRTÉK és LEGROSSZABB attribútomok a legtöbb esetben megyezenek (mindkettő 100, vagy 56, vagy 256 stb), akkor itt elérte a vinyóm a végét ? (megintcsak SpeedFan írja ki) Ezeket valahogy lehet javítani ?

üdv: András

'' ...Client Estwood bekaphatja, hóóó....''

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.