Hirdetés

2020. szeptember 18., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#201) hdsentinel válasza kneedeep (#200) üzenetére


hdsentinel
(őstag)

Amikor betetted a gépbe, az attrib értéke a gyári elméleti maximumon volt. Rövid használat után az attribútumok értékei elkezdtek beállni a normál értékekre, melyek alacsonyabbak a megfelelő gyári maximumoknál. A jelenség természetes.

A program kiolvasta, hogy telepítéskor mennyin állt, most mennyin áll (mennyit változott rövid idő alatt) és aszerint becsül.
Többek között ezért is problémás a gyártó specifikus érték-küszöb ellenőrzés és az arra épülő előrejelzés.

A Seagate-eknél ennek az attrib-nak az értéke 60-80 között szokott lenni, a kép alapján minden a legnagyobb rendben.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#202) ftc


ftc
(nagyúr)

Nah sikerült elérnem hogy látja aHDD-m...csak az eredmény nem jön be :D

kondició 84%

199,Ultra ATA CRC Error Count,0,200,253,OK (Mindig rendben),000000000000,0,Engedélyezve


a többi minden rendben

(#203) GombócArtúr


GombócArtúr
(senior tag)

Fujitsu 80GB/5400as ATA notebook winchesterem fél éves 70napot működött eddig, és 80%os a kondíciója, ez azt jelenti hogy még 70 nap és feldobja a bakancsot?
A notit mindennap hordtam suliba.

''Ha meghalok, az angyalok, a dossziém láttán, fejüket csóválják hogy bizony, ez csúnya látvány.''

(#204) lazydog válasza GombócArtúr (#203) üzenetére


lazydog
(addikt)

Nem ezt jelenti, sokkal inkább valószínű, hogy akár még 700 napot is kell erre várnod. :)

Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!

(#205) hdsentinel válasza ftc (#202) üzenetére


hdsentinel
(őstag)

Milyen eredmény nem jön be?
Ez az attribútum pont teljesen korrekt, semmi gond vele :) (a nyers értéke = 00000000)
Mi az ami nincs rendben?

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#206) Ypres válasza hdsentinel (#205) üzenetére


Ypres
(csendes tag)

Szia !

Nekem is tetszik a programotok, hasznos kis cucc, elmondom, nálam mi történt:
3 PATA vinyóm van:
- Quantum Fireball AS 30 (30gb), ez már több éves, de még mindig jól bírja magát, teljesítmény/kondíció 100-100 % (szigorral 93% kondíció)
- Seagate ST3120022A (120gb), ez se mai gyerek, vagy 2 éves, teljesítmény 70%, kondíció 100% (szigorral 85%), ATA kontroll bájt: érvényes, ATA ellenőrző összeg: érvénytelen. Ezt jó lenne tudni, miért.
- Maxtor 7H500R0, (500gb), na ezzel vannak a nagy gázok: 3 hónapos csak, teljesítmény 100%, de kondíció 51% (szigorral 66%), ATA kontroll bájt és ATA kontroll összeg érvényes. Van rajta a program szerint 1 hibás és 293 gyenge szektor. Ez a vinyó sokat kattogott mostanság, és a HD Sentinel hatására szedtem szét a gépet, megnézni közelebbről: nos, a 80 eres, szabvány hosszúságú ATA-kábelnek az ebbe a hdd-be menő csatlakozója egyszerűen levált a szalagkábelről (nem teljesen, félig), és nagy a gyanúm, hogy emiatt okozott ennyi gyenge szektort, és gondolom a kattogást is (mióta kicseréltem a kábelt, azóta nem kattog).

Szerinted ez utóbbival mit lehet csinálni ? Nem igazán szeretném elveszteni ezt a vinyót (becsült hátralévő élettartam: 749 nap), van rá valami mód, hogy a gynege szektorokat kiiktassam (van egyáltalán ennyi tartalékterület ?), és használjam tovább ?
Mondanom se kell, hogy csomó minden van rajta, 4 partíción.
Esetleg win újraindításkor a lemez konzisztencia vizsgálatot hagyhatom lefutni, vagy először mentsek róla mindent (tehát elszállhat-e a konzi vizsgálat közben a hdd?)

''Vok''-osokkal, ''ien''-esekkel, ''oan''-osokkal nem tárgyalok !

(#207) hdsentinel válasza Ypres (#206) üzenetére


hdsentinel
(őstag)

Szia !

Köszi !

Az ATA kontroll bájt / ellenőrző bájt nem a merevlemezhez köthető, a driver tökéletlenségére utal. A program honlapján a ''Hogyan működik a S.M.A.R.T.'' fejezetben vagy itt az eredeti cikkben található egy bekezdés (a #7-es) erről:

Nem ritka az sem, hogy a visszaadott adatok hiányosak. Ez ugyan nem befolyásolja közvetlenül a lemez állapotát, de ilyenkor bizonyos kijelzett adatok (például az aktuális működési sebesség, Serial-ATA működési tulajdonságok, stb.) hitelessége megkérdőjelezhető (szerencsére ez nem befolyásolja a hőmérséklet és az egészségi állapottal összefüggő információk lekérdezését). Az újabb szoftverek figyelmezetetnek ennek lehetőségére, az ATA ellenőrző szó kiolvasásával (leírása megtalálható az ''AT Attachment - 8 ATA/ATAPI Command Set (ATA8-ACS)'' dokumentum 116. oldalán.

(az ATA ellenőrző szó ebből a két bájtból áll).

A hibás kábel valóban okozhat ilyet (is).
A gyenge szektorokat a kérdéses szektorokra irányuló írási művelet tudja rákényszeríteni az öntesztre - ilyenkor általában sikerül eldönteni, hogy a szektor tovább használható-e vagy pedig hibásnak minősül és a tartalék területre kerüljön az adat áthelyezésre.
Természetesen van ennyi tartalék szektor, ezzel nem lehet gond.

Tehát olyan szoftver kellene, ami a teljes felületet végigellenőrzi (valamennyi szektort beolvassa és visszaírja). Ez fényt deríthetne esetleges további problémákra (ritkábban használt gyenge területek ill. máshol található hibás szektorok) is.

(ui. egy riport jól jönne a Beállítások -> Teszt riport küldése opcióval a lemezekről)

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#208) ftc válasza hdsentinel (#205) üzenetére


ftc
(nagyúr)

a kondicio értéke számomra nem érthető..(nem jön be számomra....) nem értem mitől csak 84%


amugy az informáciok alatt enynit lát a HDD-ből a lemez informácio alatt,hogy Adatok feltöltés alatt

(#209) weihe válasza hdsentinel (#207) üzenetére


weihe
(tag)

Elküldtem az itt megadott mailcímre a teszt riportot.

(#210) hdsentinel válasza ftc (#208) üzenetére


hdsentinel
(őstag)

A program kijelzi az áttekintés oldalon, hogy milyen problémá(ka)t talált. Ezek csökkentik a kondíciót, eltérő mértékben. A program súgójában részletesen le van írva, hogyan kerül kiszámításra ez az érték (a mellékletek között).

Az ''adatok feltöltés alatt'' azt jelenti, hogy a program merevlemez-adatbázisába ez a lemez még nem került be. Folyamatosan új és új típusok kerülnek az adatbázisba a megfelelő adatokkal, de ez sajnos időbe tellik, mire a több ezer létező (és újabb típusú) merevlemezen sikerül végigmennem és létrehozni egy komplett adatbázist.

Ezért is hasznosak a riportok, mert a láthatóan ''népszerűbb'', többet használt típusok valószínűleg előbb kerülnek a programba, mint a kevésbé ismert fajták.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#211) ftc válasza hdsentinel (#210) üzenetére


ftc
(nagyúr)

aha akkor megy a riport :)

ha igaz amit ir akkor gariba megy a cucc...még nyomok rá egy ellenőrzést

(#212) hdsentinel válasza ftc (#211) üzenetére


hdsentinel
(őstag)

Ez még nem elegendő a garanciális cseréhez.
Garanciálisan csak akkor cserélnek, mikor valamelyik kritikus attribútumnál a ''küszöb'' alá csökken az ''érték'' mezőben található szám.
A kondíció ez esetben 0 % (függetlenül a kond. számítási módszertől) - ekkor fogják csak garanciálisan cserélni a lemezt.

A 84 % még nem túl vészes, de tájékoztat, hogy nem teljesen százas a lemez. Probléma esetén csökken, így hamar észre lehet venni, hogy rosszabbodik az állapot és időben lehet tenni ez ellen (pl. archiválás, adatmentés).

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#213) ftc válasza hdsentinel (#212) üzenetére


ftc
(nagyúr)

bad sectorok vanank a lemzen azt irta....2 napja még nem irta....bár lehet csak átsiklottam felette...

(#214) hdsentinel válasza ftc (#213) üzenetére


hdsentinel
(őstag)

Ha korábban is ennyi volt a kondíció, úgy akkor is biztosan kiírta - hiszen emiatt ennyi a jelzett érték.

Az eredeti cikkben, a 2. oldal alján (''Hibás szektorok?'') fejezetben található bővebb információ arról, hogyan is működnek ezek a dolgok.

A lényeg, hogy néhány hibás szektor előfordulhat, mivel nagyon nehéz minden apró karcot, mikroszkópikus sérülést, felületi egyenetlenséget kiküszöbölni. A tartalék terület emiatt van kitalálva, hogy amíg az ilyen problémák száma nem túl nagy és nem emelkedik folyamatosan (lassan, de fokozatosan, időről-időre), addig néhány hibás szektor már nem jelent gondot - mivel a kérdéses terület többé nem kerül használatra.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#215) InfiniteReality válasza ftc (#213) üzenetére


InfiniteReality
(őstag)

Ha a maxtor winyóról van szó, akkor küldj rá egy powermaxot (ilyen dosból bebootolható gyári tesztprogram). Ennek van egy rövid és egy hosszú tesztje. Futtasd le a rövidet (jó esetben ez is dob ki hibát). Ha hibátlan a winyó futtasd a hosszút és nyugodtan menj el valahová (lemez mérettől függően akár 45 perc - 2 óra is lehet a hosszú teszt futási ideje).

A hosszú teszt végén 3 eshetőség van:

-A lemez hibátlan. Ebben biztos lehetsz. Ez nem jelenti azt, hogy nem hibásodhat meg, de a teszt idején tuti jó a winyó (érdemes a HD Sentinellel figyeltetni).

-A progi felajánlja a javítást: ilyen esetben valószinüleg csak logikai hiba volt a lemezen. Ha kijavította a hibát, nézd azért meg a HD Sentinellel is.

-A progi kiad egy szép hibakódot és nem ajánl fel javítást sem. Ezesetben a winyó 10000000000% hogy hibás és ÁT KELL VEGYÉK GARANCIÁBAN.

Egyébként a Maxtorhoz (illetve mostmár Seagate) lehet küldeni hibás winyót. Hollandiába kell küldeni, DPD-vel ez kb 5-6 ezer Ft-ba kerül (visszafelé a Seagate fizeti). A Seagate honlapján lehet garanciaidőt ellenőrizni majd RMA számot kérni. Be kell dobozolni a terméket és ezt az RMA számot ráírni a dobozra. Kiküldöd, DPD-vel 3 nap alatt ottvan, és a Seagate még aznap vissza is küldi a csere winyót. Ez a következő lehet:

-Tiéddel megegyező típusú ÚJ darab.
-Tiéddel megegyező típusú JAVÍTOTT darab.
-A kiküldöttnél nagyobb JAVÍTOTT darab.
-A kiküldöttnél nagyobb ÚJ darab.

A javított winyót arról lehet megismerni, hogy a Seagate cimkének van egy zöld kerete. Maxtornál egy felirat van a cimkén, hogy REFURBISHED TO MEET MAXTOR SPECIFICATIONS. Hogy mennyi garanciaidőt kapsz a kapott winyóra azt nemtudom, teljesen változó. Van hogy 3 hónap, van hogy 3 év.

[Szerkesztve]

http://logout.hu/cikk/samsung_led_tv_tudastar_d_szeria/alapok.html

(#216) csabors


csabors
(tag)

Sziasztok!

Másik ''merevlemezes'' topikban már érdeklődtem a problémámmal, de nem kaptam választ, de közben megtaláltam a konkrétabb topikot... Hátha itt!

Röviden:
Egy samsung SP0802N tipusú kb. 3 éves HDD-vel lenne gondom... Talán...

Ahiba jelenség a köv. Fagyogat leginkább a win betöltése közben, nem pörög fel, nem található (bár a bios felismeri), hdd led folyamatosan világít. Ilyenkor kiveszem megforgatom, átrakom másik ide kábelra és megjavul.

Felraktam az itt említett HDSentinel programot ami a kondíciót 97%-ra detektálta.
A lemez felpörgése során akadtak problémák. Lehet tápegység, lehet HDD. (A tápegységet
kicseréltem) Hiba maradt.
A lemez és a sz.gép kapcs között előfordultak problémák. A kábelt cseréltem 80 eresre. (Bár azzal volt összekötve). A hiba maradt.
Win reinstall megvolt. Hibaüzi ua.

Átraktam egy másik gépbe, de a hibaüzik ugyan azok...

Ezek szerint majdnem 100% a HDD hiba?

Illetve:
A gépbe van egy szintén Samsung HDD HD 160HJ SATA, csak háttértárnak használom. Kondició 78% 11 hibás szektor melyek tartalma a tartalék területre lett áthelyezve, 8 gyenge szektor...
Szaladjak a szervízbe vele? Mennyire hihetek a Sentinel programnak?


Annyit változott a helyzet, hogy mostmár 24 hibás szektor van...
A Samsung gyári tesztet érdemes futtatni, mert akkor talán küzdök vele!

Kössz a segítséget!!!

Üdv

Nikon

(#217) hdsentinel válasza InfiniteReality (#215) üzenetére


hdsentinel
(őstag)

Köszi az infókat, nagyon sokat segíthetnek mindenkinek, aki hasonló cipőben jár !

Konkrétan a Powermax programot nem használtam még. De jó lenne tudni, hogy a teljes teszt az csak olvasás vagy pedig olvasás + visszaírás?
A 45 perc - 2 óra minden bizonnyal csak olvasás (például 50 MB/sec-el számolva egy 300 gigás lemezt 6000 másodpercig tartana végigolvasni, az írással együtt ez jóval hosszabb időt venne igénybe). Elvileg a szektorba írás kényszeríti a lemezt a szektor integritásának vizsgálatára és az esetleges átallokálásra.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#218) hdsentinel válasza csabors (#216) üzenetére


hdsentinel
(őstag)

A 3 éves HDD-vel kapcsolatban: ha a tápcsere és a kábel csere sem javított a problémán (ugyanúgy akadozik a lemez induláskor), akkor szerintem valóban a lemez csapágyával lehet gond. Nem kizárt, hogy beakad, nem bír pörögni a lemez, de valamilyen mozgatásra sikerül a ''befagyott'' állapotból kimozdulnia. (korábban egy ősrégi HDD-vel volt ilyen tapasztalatom).

Csoda, hogy csak 1 alkalommal regisztrált ilyen problémát a S.M.A.R.T., de mivel nyoma van, ezért számítani lehet további ilyen esetekre.
Érdemes ezzel nagyon vigyázni, mivel ha valamikor egyáltalán nem indul a HDD, az jóval több gondot okoz, mintha csak valamely terület ill. néhány fájl nem érhető el.

A másik HDD: ennyi hibás szektor miatt nem fogják a merevlemezt garanciálisan cserélni, mivel a szektorok száma még nem érte el a gyár által meghatározott küszöbértéket.
Ezt néhány hozzászólással lejjebb boncolgattuk, érdemes átnézni azokat is.
(de ha a szektorok száma növekszik, akkor bizony érdemes teljes lemezellenőrzést végezni, hogy a további, ritkán használt területek is ellenőrzésre kerüljenek és kiessenek az ilyen hibás szektorok).

Jó tudni, hogy a program csak azt képes kiolvasni, hogy milyen és mennyi probléma fordult elő a lemez korábbi életében, azt nem, hogy azok külön-külön percre pontosan mikor történtek.

Más szóval: táp/kábel csere után a program ugyanúgy jelzi a problémákat, mint előtte.
Ilyenkor a S.M.A.R.T. oldalon a megfelelő attribútumo(ka)t az ''eltolás'' mező használtával nullázni kell, így jelezve, hogy a korábbi problémák ne legyenek figyelembe véve.
Például ha volt 5 db felpörgési hiba, akkor a megfelelő attribútumnál (10 Spin Retry Count) be kell -5 -öt állítani. Így a program ez után csak az újonnan keletkező problémákat veszi figyelembe.

(Ez csak gyakorlott felhasználók számára javasolt és csak a regisztrált változat használata esetén lehetséges maradandóan).

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#219) bolcsodal válasza csabors (#216) üzenetére


bolcsodal
(addikt)

Üdv!

Nekem is hasonló problémáim voltak a Seagate vinyómmal. Seekelt mint állat, működés közben leállt felpörgött (gondolom a bad sectorok zömét ekkor szerezte be). Azonnal lecseréltem az Azona tápomat egy megbízhatóbbra, talán nem lesz ilyen problémám a jövőben (jelenleg nincs...lekopogom).

They drew first blood....

(#220) csabors válasza hdsentinel (#218) üzenetére


csabors
(tag)

''A 3 éves HDD-vel kapcsolatban: ha a tápcsere és a kábel csere sem javított a problémán (ugyanúgy akadozik a lemez induláskor), akkor szerintem valóban a lemez csapágyával lehet gond. Nem kizárt, hogy beakad, nem bír pörögni a lemez, de valamilyen mozgatásra sikerül a ''befagyott'' állapotból kimozdulnia. (korábban egy ősrégi HDD-vel volt ilyen tapasztalatom).''

Az, hogy ''megjavul'' e táp/kábel cserétől majd a gyakorlatban derül ki... Azt nem tudtam, hogy ''emlékszik'' a ''vinyó'' a régebbi hibáira.

Teljes lemezellenőrzésre milyen formában gondolsz? Teljes formázás megvolt. Küzdjek a gyári ellenőrzővel, vagy létezik v.mi grafikus és ingyenes prog, ill. mennyi a rossz szektorok száma amikor már cserélik a lemezt?

Kössz a segítséget: :R

Nikon

(#221) hdsentinel válasza csabors (#220) üzenetére


hdsentinel
(őstag)

Konkrét szoftvert nem ajánlanék ... Általában a gyártó tesztprogramja alkalmas lehet ilyesmire. A teljes formázás csak egy sima felületellenőrzés (=olvasás), nem minden esetben derít fényt a hibákra.

Ha a problémák száma (bármely problémáé, nem csak akkor ha túl sok a hibás szektor) eléri a küszöböt, akkor a kondíció 0 % lesz. A forgalmazó ilyenkor már ki kell, hogy cserélje a lemezt. Viszont adatbiztonsági szempontból egyáltalán nem biztos, hogy mire idáig elér, addigra a lemezen tárolt fájlok még probléma nélkül olvashatóak is (erről szól az eredeti cikk is, főleg a 3. oldal közepén található példát érdemes áttekinteni).

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#222) InfiniteReality válasza hdsentinel (#217) üzenetére


InfiniteReality
(őstag)

A powermax program nemtudom mit csinál, de 100%, hogyha hibásnak mond egy winyót az hibás, sőt... 100%-ra biztosan megmondja egy winyóról hogy az hibás.

http://logout.hu/cikk/samsung_led_tv_tudastar_d_szeria/alapok.html

(#223) InfiniteReality


InfiniteReality
(őstag)

Mindenkinek, minden winyóra érdemes a gyári progit lefuttatni! Ha az hibásnak mondja, a szerviz EL KELL FOGADJA (nyilván ők is megnézik, lehetőleg ezt elötted tegyék :) , nem kell a két szép szemedért elhinniük hogy hibás ), függetlenül a SMART attribútumok állapotától.

Minden winyónak van többé-kevésbé komoly szoftvere, ami képes a winyó átvizsgálására:

-Maxtor: Powermax. Maxtoroknál 100%-osan megbízható.
-IBM: IBM DFT (Drive Fittness Test). A program érdekessége, hogy más ''egzotikus'' winyókat is egész jól megvizsgál, valamint képes SCSI rendszerek vizsgálatára is. 100%-osan megbízható, nem IBM winyók esetében is jó 90%-os pontossággal dolgozik.
-Seagate: Seatools, 100%-os Seagate winyókhoz.
-WD: WDclear a régebbi winyókhoz és van egy újabb progi is aminek most nem jut eszembe a neve. Az kicsit komolyabban vizsgálja meg a WD winyó állapotát. A WD clear bármilyen winyót tud mélyformázni is, ha arra van szükség.

http://logout.hu/cikk/samsung_led_tv_tudastar_d_szeria/alapok.html

(#224) liksoft válasza InfiniteReality (#223) üzenetére


liksoft
(nagyúr)

Megközelítőleg stimmel amit írsz. Egy dolgot tisztáznék azért. Mélyformázást nem tudsz csinálni. Ugyanis az érinti a szektor teljes adminisztrációját is. Vagyis a szektorfejlécet megelőző szinkronizáló bitsorozatot is (amire behúz a PLL). A mai winyók esetében ezt csak a gyár helyezi el a felületen a servo alapján.

1. Servo felírása (külső mechanikus egység segítségével).
2. Szektork kialakítása a felületen.
3. Felületteszt az előbb kijelölt szektorokra.
4. Gyári adatok felírása (közte a felületteszt eredményével).

Látható, hogy a 3. lépés később is elvégezhető a gyári programokkal, és a 4. pont megfelelő részét is képesek kezelni (legtöbbször a SMART-on keresztül úgy, hogy olyan műveletet hajtatnak végre a drive-al amitől annak a SMART-ja korrigálja a hibát). Vagyis a drive belső rendszere javít, csak erre rákényszeríti a tesztprogram. A drive firmware területe csak annak hibája esetén érhető el standard állapotban a PC felől programmal.

Visszatérve a mélyformázáshoz, az a 2. pontot végzi el. A régi drive-ok esetén a gyári teszt 3. pont eredménye cédulán a drive tetején volt olvasható [link], és a felhasználónak (számítógépes szakembernek) kellett az alapján feltelepíteni a rendszert. Sokszor egy 80MB-os drive tesztelése 2 nap is volt.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#225) InfiniteReality válasza liksoft (#224) üzenetére


InfiniteReality
(őstag)

Örülök, hogy nagyjából helytálló amit tapasztaltam azh elmúlt évek során. Amúgy a WDCLEAR-re azért mondtam hogy ''mélyformázás'', mert olyan drive-val is tudott kezdeni valamit, amire a gyári tesztprogi kiköhögött egy hibakódot. WDCLEAR-t ráeresztettük és a drive ''megjavult''. Persze ez régen volt, hosszú ideje már nem használunk WDCLEAR-t. És most igy utólag visszagondolva, megnéztem volna annak a beteg winyónak a teszt elötti és teszt utáni SMART állapotát, de akkoriban ez még nem volt túl ''divatos''... és HD SENTINEL sem volt...

http://logout.hu/cikk/samsung_led_tv_tudastar_d_szeria/alapok.html

(#226) jattila40


jattila40
(tag)

Van egy 40 GB-os Maxtor vinyóm, aminek a smart adatait nem tudja kiolvasni a HDS (sem az Everest). Ugyenez a vinyó viszont más alaplapban mutatja a smart értékeit. Kérdés: ez mitől lehet? A ''hibás'' alaplap egy Gigabyte 7n400 pro2, Nvidia NF2 chipsettel, és Nvidia driverrel. A másik alaplap NF3 chipsetes. A biosban mindkét esetben be van állítva a smart. Egyébként a winchester tökéletes. Másik kérdés: Egy 200 GB-os Seagate 7200.10-est (PATA) próbáltam tesztelni a Windows-os SeaTools-szal, de amint a progressz jelző csík végigér, kiírja, hogy a teszt abortált. Pedig nem nyúlok hozzá. Ez mitől lehet?

(#227) InfiniteReality válasza jattila40 (#226) üzenetére


InfiniteReality
(őstag)

Alaplap: tedd fel az alaplapi drivert. És nézdd meg BIOS-ban lehet-e engedélyezni a SMART-ot. Ha nem, nézdmeg, van-e hozzá olyan BIOS frissítés esetleg, ami után tudja. BIOS frissítés egyébként sem árt, lehet utána jó lesz a dolog.

Seagate: tesztre inkább a DOS-os Seatoolst ajánlanám (évek óta használjuk és megbízható - Windowsos tesztprogramokkal nem is foglalkoztunk eddig).

[Szerkesztve]

http://logout.hu/cikk/samsung_led_tv_tudastar_d_szeria/alapok.html

(#228) Johnny Cage


Johnny Cage
(addikt)

Kérdés: ha belépek a Documents and Settings könyvtáron belül egy alkönyvtárba, aztán kilépek, akkor nem ugyanoda kerülök, ahol voltam hanem váratlanul a Doc and Settings egy másik könyvtárába dob át. DOS-os korszakban volt már egy ilyen problémám, akkor a FAT tábla meghibásodása okozta.

Ezt vajon mi okozza? (Legfuttattam egy teljes ellenőrzést XP-vel de a helyzet változatlan + HD Sentinel-t használok, de nem naplózott semmi használhatót.)

(#229) Johnny Cage válasza jattila40 (#226) üzenetére


Johnny Cage
(addikt)

Próbáld meg a RAID vagy SCSI vezérlőt (amennyiben van) szabványos kétcsatornás IDE vezérlőre frissíteni.

(#230) Johnny Cage válasza Johnny Cage (#228) üzenetére


Johnny Cage
(addikt)

Erre senki?

(#231) hdsentinel válasza Johnny Cage (#230) üzenetére


hdsentinel
(őstag)

Ez minden mappára él (bármelyiket is nyitod meg), vagy csak 1 bizonyos mappára?
Logikus magyarázat lenne, ha a kérdéses mappa valójában csak egy parancsikon, ami egy másik mappára mutat. Így azt megnyitva majd visszalépve máshová kerülsz vissza.

Csak egy ötlet, több tippem nincs :((

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#232) InfiniteReality válasza hdsentinel (#231) üzenetére


InfiniteReality
(őstag)

Írtam maileket :)

http://logout.hu/cikk/samsung_led_tv_tudastar_d_szeria/alapok.html

(#233) dr.bubo válasza InfiniteReality (#232) üzenetére


dr.bubo
(őstag)

Otthon 2 vinyo van a gépemben:
Maxtor 120Gb/ATA eddig 450 napot müködött, teljesitmény 100%, kondicio: 100%
Western Digital 160Gb/ATA 148 napja üzemel, teljesitmény 100%, kondicio: 100%
A maxtor 3 éve, a WD féléve van meg. Amig nem vettem meg a WD-t, addig a maxtoron volt a rendszer.

Munkahelyi:
Seagate ST320011A 1149napja üzemel, becsült élettartam: 488 nap, 15 hibás szektor,
teljesitmény: 100%, kondicio: 85%

Bocsi, ez új hozzászólás akart lenni :)[Szerkesztve]

Router beállitása: http://www.rainman.sokoldal.hu/tplink_router_beallitasa / Port Forward: http://www.portforward.com/english/routers/port_forwarding/routerindex.htm

(#234) hdsentinel válasza InfiniteReality (#232) üzenetére


hdsentinel
(őstag)

már válaszoltam is :)

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#235) hdsentinel válasza dr.bubo (#233) üzenetére


hdsentinel
(őstag)

Ha nem nagy kérés, küldhetnél riportot!
A munkahelyi gépben lévő 85%-os Seagate adatlapja érdekelne (főleg, hogy nem egy mai darab).
Köszi :R

A működési időben a jelzett napok természetesen 24 órás használatot jelentenek, nem a lemez életkorát és csak az az időszak számít, mikor a merevlemez S.M.A.R.T. funkciója be volt kapcsolva (alaplapi beállítás és/vagy szoftver segítségével).

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#236) jattila40


jattila40
(tag)

Továbbra is a Seagate 7200.10-es (200GB PATA) s.m.a.r.t. értékeivel van problémám. Abba már belenyugodtam, hogy a Seagate bizonyos paraméterek adat értékének rendkívül nagy számokat ad meg (raw read error rate, seek error rate, hardware ECC recovered). Itt valahol a fórumon azonban azt olvastam, hogy ugyan Seagate esetén ez nem baj, de a raw error rate és hardware ECC recovered adatmezője egyenlő kell hogy legyen. Nos, nekem teljesen különböző, az előbbi 9D65A47, míg az utóbbi 51EA000. A kiértékelt értékek ezekre 117 és 88, vagyis minden a legnagyobb rendben. Normális ez így, vagy valami baj készül. A vincsi mindössze 10 napos. Pedig éppen azon gondolkozok, hogy egy pont ugyanilyet vennék archiválási célra, mert különben egész jónak néz ki (csendes, gyors), ez azonban elbizonytalanít.

(#237) dr.bubo válasza hdsentinel (#235) üzenetére


dr.bubo
(őstag)

Riport ment privátban :)

Router beállitása: http://www.rainman.sokoldal.hu/tplink_router_beallitasa / Port Forward: http://www.portforward.com/english/routers/port_forwarding/routerindex.htm

(#238) hdsentinel válasza jattila40 (#236) üzenetére


hdsentinel
(őstag)

Ne legyen problémád ezekkel a S.M.A.R.T. értékekkel.
Az ''Adat'' mező ezeknél az attribútumoknál eléggé sűrűn változik, nagyon magas (milliós) nagyságrendbe is felmehet, mely teljesen normális jelenség. Természetesen ez nem jelenti, hogy valóban ennyi olvasási hiba fordult volna elő.

Egyáltalán nem kell, hogy azonos legyen a kettő érték (sőt), ezt nem hiszem, hogy itt olvastad volna.

(pl. nálam a 7200.9-es 250 GB PATA Seagate-en a raw read error rate attribútum nyers értéke: 216 millió, a hw ECC recovered attribútum nyers értéke: 19 millió, DE három hete még 200 millió volt).
Ezek a számok csak statisztikai információt hordoznak, bizonyos időközönként túlcsordulnak (nullázódnak), mely teljesen természetes dolog.


A lényeges attribútumok pl. az 5, 197, 198, stb... melyek az állapotot valóban befolyásolják. Ezeknél az állapotjelzők között megtalálható, hogy ''esemény számláló'' azaz ezek valóban valamilyen esemény (pl. újabb hibás szektor, átallokálási kísérlet stb...) bekövetkezésekor módosulnak -> mely a lemez állapotának romlását jelzi.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#239) hdsentinel válasza dr.bubo (#237) üzenetére


hdsentinel
(őstag)

köszi, ez gyors volt ! :R

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#240) jattila40 válasza hdsentinel (#238) üzenetére


jattila40
(tag)

Nem itt, hanem valamelyik másik smart-tal foglalkozó prohardver fórumon olvastam, hogy a két érték egyeblő szokott lenni. Egyébként a munkahelyemen egy régi Seagate vinyó van, annál a két érték tényleg egyenlő. Azért köszi a választ, megnyugtattál. Ezek szerint a Seagate-ek nem egy elromlós fajták, nyugodtan meg lehet venni őket? Maxtort kihúztam, mivel az ment tönkre. Még Samsungon meg WD-n gondolkoztam (esetle Hitachi).

(#241) hdsentinel válasza jattila40 (#240) üzenetére


hdsentinel
(őstag)

Ott puszta véletlen lehet, hogy egyenlő.

Nem vagyok egyik gyártóval sem kapcsolatban (sajnos ;] ) de én valóban a Seagate-et választanám. Tapasztalataim szerint nem csak gyors (mondjuk az enyém 16 MB cache-es), pontos és megbízható, de a S.M.A.R.T.-ja is kellően precíz (pl. a hőmérő, működési idő számláló, stb...)

De ez egyéni, más biztos más típusra esküszik.
Sokan pl. szidják a Samsung-okat, személy szerint én abból sem fogtam ki hibás példányt, pedig többet is nyúzok már hosszú ideje.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#242) jattila40 válasza hdsentinel (#238) üzenetére


jattila40
(tag)

Eddig nem is figyeltem, hogy az attribútumok között van ''esemény számláló'' típusú. Ezt a winchester maga mondja, hogy milyen típusú, vagy a program tudja? A hardware ECC recovered is ''esemény számláló'', bár azt mondtad, csak statisztikai információt hordoz. Azt azért nem hiszem, hogy ennyi hibát számlált volna. Más: A HDS-ben a működési idő sokszor szürkén van kiírva, és sokáig nem változik. Aztán egyszer csak változik, és fekete a kiírás. Ez mit jelent?

(#243) hdsentinel válasza jattila40 (#242) üzenetére


hdsentinel
(őstag)

A merevlemez mondja magáról, hogy mely attribútum milyen típusú és milyen információkat hordoz ill. kritikus-e. De ez sajnos nem minden esetben pontos, mivel pl. a 198-as (off line uncorr. sectors) számláló általában nem kritikus a gyártó szerint. Ez az egyik attrib. mely a felületen található hibás szektorok számát tárolja, a kondíció számításnál az egyik legalapvetőbb attribútum.
A program kiválogatja az ilyen és ehhez hasonló értékeket és ezek figyelembevételével mond véleményt.

A szürke működési idő azt jelenti, hogy a jelzett idő még pontatlan lehet. A programnak meg kell vizsgálnia, hogy a lemez által biztosított számláló (#9-es attribútum) milyen sűrűn növekszik és aszerint kell az attribútum ''adat'' mezejét kezelnie.
Egyes lemezek a kérdéses számot óránként, más percenként vagy félpercenként növeli.

Mikor szürkén látszik a jelzett idő, a program a típusra leginkább jellemző időegységgel számol, de csak mikor feketén látszik, addigra győződik meg arról, hogy milyen időegységet kell valóban használni.
Ez a folyamat egyszer kell, hogy lemenjen, általában 5-15 perc alatt megtörténik (ha addig nem fut a program, legközelebb újrakezdi).
Természetesen ez a lemez és a gép sebességét nem befolyásolja mivel csak a visszakapott attribútum értékét vizsgálja, nem jár plusz adatforgalommal.

Bocs ha hosszú lett, Te kérdezted :)

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#244) jattila40 válasza hdsentinel (#243) üzenetére


jattila40
(tag)

Mégegyszer köszi a kimerítő választ, ígérem most már nem zaklatlak.

(#245) hdsentinel válasza jattila40 (#244) üzenetére


hdsentinel
(őstag)

Szívesen :)
Ne viccelj, nyugodtan szólj ha bármi kérdésed van, bármiben segíthetek !

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#246) Johnny Cage válasza jattila40 (#240) üzenetére


Johnny Cage
(addikt)

+1 megerősítés a Seagate-nek. Az enyém 7 éves és még nem volt vele gondom, nem melegszik túlságosan, gyors és a leghalkabb, amit eddig hallottam. (Ellenben a Seagate előtt zsinórban 3 vinyó ment tönkre a kezeim alatt, két Maxtor és egy Fujitsu - mindhárom 2 éven belül bedobta a törölközőt.)

(#247) arpeen2 válasza hdsentinel (#245) üzenetére


arpeen2
(senior tag)

Szia ! SATA 2-es Samsung vinyóm van otthon és a 2.05 HD Sentinel van fent hozzá. Lenne pár kérdésem ezzel kapcsolatban. A teljesítmény fülön az összes írt/olvasott adat mezőt 2-3 napig méri ezután mindig kinullázza, ezt nem értem miért :F Aztán az aktív UDMA módot 2-vel kissebbnek (150Gb/s) nek mutatja mint ami a maximális igazából ez sem világos hiszen SATA2 lapom van. Teljesítményt 93%-nak értékeli szigorúba is, a kondíció 100%. Ja és ATA kontroll bájt érvényes ATA ell. összeg érvénytelen. (Nemtudom ennek lehet-e köze hozzá, igazából azt sem vágom ez mit takar.) Köszi a választ előre is.

(#248) hdsentinel válasza arpeen2 (#247) üzenetére


hdsentinel
(őstag)

Hello !

Az össz. írás/olvasás mező nullázódását már vizsgálom, erről kaptam információt. Pontosan még nem sikerült kideríteni mi okozza és mely rendszerek érintettek, de dolgozom rajta. Az alapvető okok, melyek ezt okozhatják (túlcsordulás a szoftveren belül) már kizárásra kerültek, remélhetőleg mihamarabb sikerül megoldást találni.

A 93%-os teljesítmény valóban abból adódik, hogy SATA 1 üzemmódot érzékel a program a lehetséges maximális SATA 2 mód helyett.
Az aktuális UDMA mód nagyban függ a rendszer teljes állapotától is. Apróbb tápfesz ingadozás, nem tökéletes csatlakozó, tápkábel-molex átalakító, adatkábel okozhatja azt, hogy a gép nem értékeli biztonságosnak a 300 MB/sec üzemmódot, ezért csak 150 MB/sec módban működik.

De a driver is okozhatja ezt, főleg ha a telepítéskor be lett adva az op.rendszernek (F6 lenyomásával). Az ilyen driverek általában nem minden szempontból tökéletesek, így lehet, hogy nem támogatják a gyorsabb átvitelt biztosító SATA 2 üzemmódot.

A driver által biztosított adatok egy része lehet, hogy nem pontos (ez a jelzett UDMA mód és SATA 2 jellemzőket érinti, a hőmérsékletet, kondíciót, egyéb paramétereket nem), mivel az ATA ellenőrző összeg ezzel a driverrel érvénytelen. Ha ez az összeg (vagy a kontroll bájt) nem érvényes, úgy a driver az adatok valamely részét önkényesen módosította mielőtt továbbadta volna az op.rendszer és a Hard Disk Sentinel felé.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#249) arpeen2 válasza hdsentinel (#248) üzenetére


arpeen2
(senior tag)

De a driver is okozhatja ezt, főleg ha a telepítéskor be lett adva az op.rendszernek (F6 lenyomásával). Igen F6-al lett beadva a driver, akkor ebből a driverből kéne újabbat keresnem ? A tápon közvetlenül sata tápkábel van (új Chieftec 450).

(#250) hdsentinel válasza arpeen2 (#249) üzenetére


hdsentinel
(őstag)

Igen, ha van újabb driver, azzal meg lehet próbálni.
Ha van külön RAID és nem-RAID driver, akkor a nem-RAID-est telepítsd fel hozzá!

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.