Hirdetés

2020. október 27., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#251) arpeen2 válasza hdsentinel (#250) üzenetére


arpeen2
senior tag

Csak egyféle drivert találtam az intel honlapján (i945 amúgy a chipset) aztán hogy ez milyen lesz ez majd holnapra derül ki mert az otthoni gépemről van szó :)

(#252) InfiniteReality válasza arpeen2 (#251) üzenetére


InfiniteReality
őstag

Samsung SATA2 winyókat le lehet jumperelni SATA1 módba. Nézdd meg a jumper állását. Bár emlékeim szerint gyárilag nincs is rajta a jumper, nem kizárt hogy olyan példányt kaptál amin rajta van. SATA2 winyóknál alapesetben semmilyen jumper nincs rajta, olyankor van alap SATA2 módban. A SATA1 jumperelés akkor kell ha régebbi SATA1 alaplapra van kötve a wincsi és valami mágikus oknál fogva nem látni a drive-ot a gép. Ilyenkor ez a jumper szokott segíteni (rátesszük és láss csodát, látja az alaplap).

Driver XP telepítéskor csak akkor kell ha a SATA vezérlő amire a rendszerwinyó kötve van RAID módban és/vagy nem natív SATA módban van. Bizonyos alaplapok BIOS-ában van SATA natív mód beállítás, ezt ENABLED-re téve nem kell telepítéskor floppylemezt behelyeznünk. Van hogy ez a natív móde beállítás kombinálva van a RAID ki-be kapcsolási lehetőséggel.

[Szerkesztve]

http://logout.hu/cikk/samsung_led_tv_tudastar_d_szeria/alapok.html

(#253) arpeen2 válasza InfiniteReality (#252) üzenetére


arpeen2
senior tag

Nincs rajta jumper, és AHCI-re van állítva a BIOS-ban, nem IDE-re (ASRocknál ilyen lehetőségek vannak).

(#254) InfiniteReality válasza arpeen2 (#253) üzenetére


InfiniteReality
őstag

Akkor strange. Lehet a winyó azon az alaplapon nem képes SATA2 módban működni valami miatt. Kb az ilyenek miatt veszek én mindig ASUS alaplapot :)

http://logout.hu/cikk/samsung_led_tv_tudastar_d_szeria/alapok.html

(#255) Killer01 válasza hdsentinel (#243) üzenetére


Killer01
őstag

Üdv, először is gratula a progihoz, nagyon korrekt. :C
Viszont nekem is a müködési idővel lennének problémáim, nem jelzi helyesen. Egy WD caviar 320-as vinyóról van szó, most már kb. 1 hete megy folyamatosan, de a progi szerint csak 1 nap 3 óra 20 perc a működési idő. Ez mitől van, és hogy tudnám korrigálni?

(#256) hdsentinel válasza Killer01 (#255) üzenetére


hdsentinel
őstag

Hello !
Köszi :R

Ha a lemezen korábban nem volt a S.M.A.R.T. bekapcsolva, akkor nem számolta az addig eltelt időt (kb. mintha autóban a km számlálót ki lehetne kapcsolni).
Ezt a program vagy a BIOS-ban beállítás bekapcsolja.

Ha a jelzett idő nem növekszik ahogy kellene, pl. egy óra működés alatt (míg a lemez nem megy készenléti állapotba, hanem folyamatosan pörög) több vagy kevesebb, mint egy órát módosul, akkor esetleg az Újratesztelés gombbal a program újra megvizsgálja, hogy a megfelelő attribútum hogyan, milyen ütemben növekszik (ez alatt szürke a felirat) és ennek megfelelően jelzi az általa mért időtartamot (feketével).
Amíg feketén nincs kijelezve, csak szürkén, addig nem biztos, hogy pontos az érték, ilyenkor 10-15 perc futás alatt végbemegy a megfelelő mérés.

Ha a jelzett idő egyáltalán nem növekszik, akkor a számláló valószínűleg beragadt. Ilyenkor érdemes megnézni, hogy a többi attribútum módosul-e, vagy esetleg a teljes S.M.A.R.T. tábla befagyott.

Ha gondolod, küldj riportot (akár pár óra eltéréssel kettőt is, így látom mi és hogyan módosult).

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#257) Killer01 válasza hdsentinel (#256) üzenetére


Killer01
őstag

Nah, itt vagyok, kurv@ melóhely :))
Szóval a vinyó vadiúj, nagyjából másfél hete raktam össze az aláírásomban szereplő alkatrészekkel együtt. Az időt feketével jelzi, csak nem helyesen. Nagyjából 1 óra elteltével ugrott 10 percet a számláló.
Most nem tudok riportot küldeni, a melóhelyemen vagyok. Talán holnap délelőtt lesz rá időm.

(#258) hdsentinel válasza Killer01 (#257) üzenetére


hdsentinel
őstag

A kijelzett idő mellett van egy ''Újratesztelés'' gomb, arra kellene nyomni!
Ekkor ismét ''beszürkül'' a felirat, majd néhány perc múlva (a mérés végén) fekete lesz. Kérlek írd majd meg, hogy pontosan mit jelez, mikor szürke és hogy a művelet után is ugyanaz-e az eredmény, mint most.

(a legfrissebb 2.05 változatot használod? Ha nem, akkor mindenképp azzal kellene megnézni, korábbi változatok nem minden típus esetén jelezték helyesen a működési időt).

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#259) falsetrue


falsetrue
tag

klassz ez a program, csak kar, h 3 vinyombol csak a PATA-sat ismer csak fel.

ezeket a sata2-eseket nem : WDC WD3200KS es SAMSUNG SP2504C

[Szerkesztve]

(#260) hdsentinel válasza falsetrue (#259) üzenetére


hdsentinel
őstag

Driver probléma okozza. Az alaplap/vezérlő drivere nem ad normális adatokat a merevlemezekről (a probléma teljesen független a merevlemezek típusától).

Újabb driver telepítése segíthet (eléggé általános probléma sajnos, nagyon sokszor tárgyaltuk már itt a fórumon és az eredeti cikkben egyaránt).

Vista alatt (ha azt használsz) még rosszabb a helyzet, bizonyos esetekben (pl. nVidia chipset esetén) az XP-s driverek használata általában megoldja a problémát.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#261) Killer01 válasza hdsentinel (#258) üzenetére


Killer01
őstag

Üdv!
Felraktam a 2.05-öset, most már jól számol ;) Viszont csak napot és órát, ez a verzió nem mutatja a perceket?

(#262) hdsentinel válasza Killer01 (#261) üzenetére


hdsentinel
őstag

A program figyeli, hogy milyen időközönként változik a működési időt jelző S.M.A.R.T. attribútum (9-es Power on time count) ''Adat'' mezője.
A régi változat némely típusnál (ahogy Nálad is) rosszul értékelte ennek az értéknek a változását, így fordulhatott elő, hogy tévesen 10 perces időegységet használt az értékeléskor.
Emiatt (ahogy írtad) 1 óra alatt csak 10 percet ugrott valamint a teljes élettartamnak is csak kb. a hatoda került kijelzésre.

Az új verzió már jól méri és jelzi az időt, azaz a tényleges (órás) időegységet használja. Ez annyit tesz, hogy a merevlemez időmérője óránként növekszik, tehát nincs ennél kisebb egység (perc) nyilvántartva. Emiatt nem jelez Nálad perceket a program amikor a működési időt mutatja.

Perc kijelzés csak azokon a típusokon (pl. Samsung-ok, Maxtor-ok egy része, stb...) lehetséges, ahol a lemez is perces (ill. annál kisebb) időegységben méri a működési időt.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#263) Killer01 válasza hdsentinel (#262) üzenetére


Killer01
őstag

Köszi szépen az infókat és a segítséget :R
Ha lesz még kérdésem jövök :D

(#264) falsetrue válasza hdsentinel (#262) üzenetére


falsetrue
tag

megnéztem az ikonjait a programodnak, és csak kiváncsiságképpen kérdezem, mert én is hasonló cipőben jártam mint te ikonügyileg, és csak érdekel a véleményed, de pl az M$ email Outlook-express ikonját, amit a ''Riport küldése Emailben'' menüpontnál használsz, szóval azt legális felhasználni?

mert én sokat szívtam ezzel,. aztán elég para fickó vagyok és _mindent_ újrarajzoltam.

Úgy tudom az M$ nem támogatja a licenseben a free softokat sem

(#265) hdsentinel válasza falsetrue (#264) üzenetére


hdsentinel
őstag

Megmondom őszintén nem jártam utána ennek. Számtalan más alkalmazásban is fellelhetőek eredeti Win ikonok, nem emlékszem, hogy emiatt valaha is problémázott volna a M$.

A személyes véleményem az, hogy ez a gesztus a M$-nak sem rossz és végső soron a felhasználó érdekeit is szolgálja, hiszen a jól bevált (betanult) ikonok (pl. levél küldése, hangjelzés, súgó, stb...) konzisztensen az op. rendszeren túl a Sentinelben (és más ikonok más alkalmazásokban is) előfordulnak, így a felhasználóknak adott esetben könnyebb egy funkciót megtalálniuk (még akkor is ha az adott program nem a felhasználó nyelvén kommunikál).

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#266) bolcsodal


bolcsodal
addikt

Üdv! Vadi zsír Seagate SATA-1 80GB. Miért ír ki 50% performance-t?
Most UDMA-0 -ban van...max UDMA-6 -ot tud. Hol lehet ezeket állítani?

ja látom...ha átváltok gyártó specifikusra, akkor 100%..viszont 79% Health..valamit valamiért nemdebár. ;)

[Szerkesztve]

They drew first blood....

(#267) hdsentinel válasza bolcsodal (#266) üzenetére


hdsentinel
őstag

Hello !

Pontosan: az UDMA 0 miatt jelez 50% teljesítményt a program. Ezt a Win állította be. Több oka is lehet: pl. gyengébb táp vagy adatkábel, mely miatt problémás a normális adatátvitel. De az is lehetséges (SATA esetén nem ritka), hogy a driver nem jól jelzi a jelenlegi sebességet. Ez különösen akkor valószínű, ha a Win erre a lemezre lett telepítve és a telepítéskor F6-al lett beadva a driver lemez.
Ha a lemez információs adatlapján az ''ATA kontroll bájt'' és/vagy az ''ATA ellenőrző összeg'' érvénytelen, akkor valószínű ez a helyzet.

Egy merevlemez vezérlő driver frissítés/újratelepítés általában segít. Még ha ugyanaz a driver is kerül vissza, a Win felülvizsgálja az elérhető adatátviteli sebességet (UDMA üzemmódot).

Gyártó spec. esetben kizárólag a kondícióért / teljesítményért felelős S.M.A.R.T. attribútumok kerülnek kiértékelésre. Ilyenkor az UDMA üzemmód nem számít bele, ezért látható 100% teljesítmény. (Ilyenkor a más értékelés miatt lehet más a kondíció. A kondíció érték önmagában csak tájékoztató, annak változása ill. változásának üteme lényeges).

Bővebben az egyes értékek számításáról és a különböző számítási módszerekről a súgóban (F1), azon belül a mellékletekben található információ.
De itt is megtalálható: [link]

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#268) bolcsodal válasza hdsentinel (#267) üzenetére


bolcsodal
addikt

Értem. Valóban telepítés közben kínáltam meg Uli SATA driverrel a gépet, mivel a telepítőlemez nem látta a vinyót. Akkor lehet floppyról újrafrissítem a drivert.

Köszönöm a segítséget.

They drew first blood....

(#269) bolcsodal


bolcsodal
addikt

ATA kontroll bájt, és ellenőrző összeg érvényes..mégis maradt az 50%. Kiérti ezt.
Mondjuk ilyen merevlemezt a gyártó oldalán sem találtam 80GB SATA-1-e. Még mindíg UDMA-0-ban van.

Pedig frissítette a drivert.

They drew first blood....

(#270) InfiniteReality válasza bolcsodal (#269) üzenetére


InfiniteReality
őstag

Mondjuk az az uli vezérlő finomanszólva is egy ipari hulladék... Milyen alaplapod van?

http://logout.hu/cikk/samsung_led_tv_tudastar_d_szeria/alapok.html

(#271) bolcsodal válasza InfiniteReality (#270) üzenetére


bolcsodal
addikt

Hehe..megküzdöttem vele. Egy P5RD1-VM alaplap. LGA775+x200IGP+Uli Southbridge. Gondolod a driver fos?

They drew first blood....

(#272) InfiniteReality válasza bolcsodal (#271) üzenetére


InfiniteReality
őstag

Vagy a driver vagy a hardver. Nemtudom az asus hogy adhatja a nevét ehhez. Intel procihoz eleve csak Intel vagy ATI alaplapot érdemes venni. VIA, SIS meg egyéb alternatív chipkészletű alaplapok AMD alá ''jók'', de Intelhez szvsz csak Intel.

http://logout.hu/cikk/samsung_led_tv_tudastar_d_szeria/alapok.html

(#273) hdsentinel válasza bolcsodal (#269) üzenetére


hdsentinel
őstag

Sebességben a HDD mit teljesít? Gondolom 16 MB/sec-nál többet. Ha így van, akkor biztosan normál UDMA üzemmódban működik és a driver ad vissza téves adatot.

Ha egy riportot tudnál küldeni a Beállítások -> Teszt riport küldése opcióval, akkor meg tudnám nézni, pontosan milyen adatokat ad vissza a driver a program számára.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#274) bolcsodal válasza hdsentinel (#273) üzenetére


bolcsodal
addikt

Végül belenyugodtam. Szüleimnek állítottam össze a gépet. Nekik szerintem hótmindegy, hogy UDMA-0, ban vagy UDMA-6-ban megy a winyó (egy PII-es után versenyautó lett az új gép így is). Csak furcsa volt, hogy friss ropogós Seagate winyó 50% kondíció. Persze tudom, hogy a tendencia a fontos, és hogy változik-e.

Riportot most nem tudok küldeni a nagy távolság miatt, de ha meglátogajuk őket megint, akkor küldök! ;)

[Szerkesztve]

They drew first blood....

(#275) hdsentinel válasza bolcsodal (#274) üzenetére


hdsentinel
őstag

50 % kondíció új HDD-n? (a múltkor a telj.-re írtad, hogy 50%).
A gyártó spec. értékelés használatával, igaz? Nem igazán javasolt annak használata, mivel elég furcsán alakulhat. Ahogy láthattad, új lemeznél is előfordulhat alacsony érték és nem is igazán képes a változást (romlást) érzékelni.

Amikor szülőknél és más távolságban lévő gépre telepítettem a programot, én így szoktam beállítani:
- ''adat mező analízise'' (alapértelmezett) vagy esetleg a szigorúbb módszer
- rossz kondíció küszöbértéket felteszem 50%-ra vagy akár még feljebb és engedélyezem a kondíció szimbólum kijelzését a tálca ikonon.
Így ha a küszöb alá esik, akkor elkezd villogni a vörös X és a hőmérséklet felváltva, ez pedig elég feltűnő.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#276) bolcsodal válasza hdsentinel (#275) üzenetére


bolcsodal
addikt

ehh..bocsánat. Teljesítményre gondoltam. Szerintem nem lesz gáz vele.

They drew first blood....

(#277) webdeejay


webdeejay
aktív tag

Sziasztok!

Én a HDS egy ingyenes verzióját használom, mely szerint a winchesterem kondíciója 100 %-os, míg egy másik(HDDlife) program szerint a winchesterem kondíciója csak 52 százalék...most akkor melyiknek higyjek? :F

[Szerkesztve]

(#278) lazydog válasza webdeejay (#277) üzenetére


lazydog
addikt

Ez elég érdekes tapasztalat. Én is a HDSentinel-t használom, de időnként fut más hasonló program is (HddLife, HdInspector). Minden esetben azt tapasztaltam, hogy a Sentinel volt a legszigorúbb a kondíció megítélésében.
Esetleg a Fejlett Opciók-nál, a ''Kondíció számítási módszer'' pontnál próbáld ki a három lehetséges választási lehetőség közül a számodra szimpatikusat. :)

Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!

(#279) hdsentinel válasza webdeejay (#277) üzenetére


hdsentinel
őstag

Hello !

Nem írtad, melyik kondíció számítási módszert használod (ahogy LazyDog írta, a választás nagyban befolyásolja a jelzett kondíciót), így feltételezem, hogy az alapértelmezett módszer az aktív (nem lett megváltoztatva).

A Sentinel ez esetben a merevlemez hibák valódi mennyisége alapján (pl. hány darab hibás szektort talált, mennyi esetben lehet probléma a motorral, csapággyal, stb...) mond ítéletet a merevlemezről. Ha 100%-ot jelez, akkor nem talált semmi kivetnivalót a lemez működésében, gondolom a ''A merevlemez állapota hibátlan. Nem található hibás vagy gyenge szektor, nincsenek felpörgési és adatátviteli hibák sem.'' látható a lemez adatlapján.

Ha a másik szoftver is korrektül meg tudja indokolni, pontosan miért annyi a kondíció, amennyi (pontosan milyen hibákat talált és mennyit) akkor nyugodtan hihetünk annak.

Amennyire tudom, a HDDLife is az ''érték'' és ''küszöb'' mezők arányát vizsgálja az egyes S.M.A.R.T. attribútumoknál. Az ezzel kapcsolatos problémákról az eredeti tesztben található bővebb információ.

A legfontosabb probléma az, hogy nem annyira ''érzékeny'' az egyes újabb hibákra, így újabb hibák esetén a kondíció nem vagy csak nagyon nehezen csökken - a felhasználó pedig nem vesz tudomást a folyamatosan romló merevlemezről, annak ellenére, hogy fut egy felügyelő program.

A jelzett százalék mellett fontos (ha nem fontosabb), hogy mennyire hamar tud figyelmeztetni egy újabb probléma esetén.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#280) hdsentinel válasza webdeejay (#277) üzenetére


hdsentinel
őstag

Ha küldesz riportot (beállítások -> Teszt riport küldése), abból részletesen meg tudom nézni, milyen állapotban van a lemez.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#281) hdsentinel válasza lazydog (#278) üzenetére


hdsentinel
őstag

Nekem is ez a tapasztalatom (bár én biztos elfogult vagyok :)

De valóban, pont ezért kezdtem a fejlesztést, mivel úgy éreztem, a hasonló tudású programok nem mindig adnak valós képet az állapotról. Általában egy % értéket adnak és annyi, nincs indoklás, hogy pontosan miért lett ennyi a kondíció.

Továbbá mivel az ''érték'' mezők lassabban mozdulnak újabb problémák esetén, mint a nyers adatok, melyekkel a Sentinel dolgozik, nem képesek jelezni az apróbb változásokat, melyekből akár néhány is kritikus lehet.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#282) webdeejay válasza hdsentinel (#280) üzenetére


webdeejay
aktív tag

Hello!

Köszi a segítséget elküldtem arra az email-re ami megvan adva a profilodban :) . Továbbá az lenne a kérdésem, hogy a Sentinel írja ugye, hogy kábelt kellene cserélnem. Az ilyen kábeleket hogy hívják szaknyelven :DDD és mennyibe kerülnek? :F

(#283) hdsentinel válasza webdeejay (#282) üzenetére


hdsentinel
őstag

Hello !

Köszi, megjött a riport, átnéztem.
Ahogy látom, nem öreg merevlemezről van szó. Az értékei tökéletesek, minden a legnagyobb rendben vele. Valóban nagyon érdekelne, a másik szoftver miért jelzett egy alacsony értéket.

Az adatkábel probléma szokott adatátviteli hibákat okozni. Nem biztos, hogy rossz a kábel, könnyen lehet, hogy csak rosszul van csatlakoztatva. Az alábbiakat érdemes betartani az IDE merevlemezek kábelezésénél:

- a kábel ''hosszabb'' vége legyen az alaplapra/vezérlőre csatlakoztatva
- egy merevlemez esetén az a kábel másik végén kell, hogy legyen MASTER jumper állásban
- az esetleges SLAVE egység (merevlemez vagy CD/DVD) a kábel közepén legyen
- mindig a CD/DVD legyen SLAVE ha azonos kábelen van a merevlemezzel (azaz ne legyen slave a merevlemez egy master CD/DVD mögött)
- a ''cable select'' jumper beállítást érdemes mellőzni

Ahogy láttam, Nálad UDMA 33-as üzemmódban megy a merevlemez (emiatt a jelzett teljesítmény a Sentinelben csak 70%). Ez visszafogja a merevlemezt. Emiatt valóban érdemes cserélni, mert ezt a nagyon régi 40 eres adatkábel szokta okozni, mellyel ez az elérhető maximális sebesség.

A kábelnek szaknyelven pontosan az a neve, amit a program jelez: ''80 eres (merevlemez) SZALAGkábel'' (a csőkábel, kerek kábel használata nem ajánlott - egyébként valamivel drágább is a szalagkábelnél). Ennek ára kb. 500 forint, a hosszabbak drágábbak. De ha nem feltétlenül muszáj (attól függ, hogyan vannak a dolgok a számítógépházban) akkor ne vegyél extra hosszú kábelt.

Ui. a kábelcsere után a merevlemez továbbra is emlékezni fog a korábbi problémákra.
Így a program ilyenkor is jelezheti, hogy voltak adatátviteli hibák, ezeket ilyenkor ''nullázni'' lehet és csak az esetleges újabb problémák kerülnek kijelzésre.
De ha minden igaz, akkor a kábelcsere után már nagyobb lesz a ''teljesítmény'' érték és a merevlemez adatlapján is az ''aktív UDMA átviteli mód'' azonos lesz a maximális 100 MB/s-el.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#284) webdeejay válasza hdsentinel (#283) üzenetére


webdeejay
aktív tag

Nos, belenéztem a gépbe, hogy megtudjam, milyen kábel hogyan van bedugva...háát tyűűű hogy ott mennyi por volt... :DDD . Na a lényeg, hogy találtam benne egy 80 eres szalagkábelt, mely a winyón volt és egy 40 eres-et ami a dvd íróra volt...No de itt a probléma! Mondtad ugye, hogy idézem: ,,a kábel ''hosszabb'' vége legyen az alaplapra/vezérlőre csatlakoztatva'' no de hogy nem így volt bedugva az ekkora problémát okozna! Nah mind1, ahogy láthatod a tesztemet, már 100-100 % szóval köszi a tanácsot :) .

(#285) hdsentinel válasza webdeejay (#284) üzenetére


hdsentinel
őstag

Szuper :)
Igen, fontos a jó csatlakoztatás, hogy a gép a megfelelő adatátviteli sebességet használhassa. Örülök, hogy segíthettem és most valóban tökéletes: 100% a kondíció és a teljesítmény is.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#286) lazydog válasza hdsentinel (#285) üzenetére


lazydog
addikt

Számomra azért nem kerek ez a történet.
Odáig rendben van, hogy a rosszul feldugott szalagkábel volt a felelős a teljesítmény csökkenésért. De eredetileg a kondícióval volt a gond, ez mitől javult meg? Különösen, hogy ez meg sem javulhatott, mivel a S.M.A.R.T. ''emlékszik'' a múltra. :U
Ennyire gagyi volna a HddLife?

[Szerkesztve]

Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!

(#287) webdeejay válasza lazydog (#286) üzenetére


webdeejay
aktív tag

Nah látod ezt én sem értem :( . Bár a hddlife most 2 %-al többet, 54 %-ot adott a rosszul dugott kábel helyes bedugására :DDD , de akkor sem értem, hogy a kettő program mért különbözik egymástól ennyire. Ugye a hds-ben van a Kondíció számítási módszer. Nos ott az első két lehetőségre ugyanúgy 100-100 %-ot adott, a 3.-nál a kondícióra csak 93-at, de nem hiszem, hogy ez perdöntő bizonyíték lenne :)) .

(#288) hdsentinel válasza webdeejay (#287) üzenetére


hdsentinel
őstag

Igen, az első két módszer (alapértelmezett és szigorú) mind a problémák valódi száma (adat mezők) alapján számít kondíciót. Mivel ez mindkét esetben 0 -> a kondíció 100%-on maradt.

A 3. eset (gyártó specifikus értékek analízise) esetben számít kondíciót az ''érték'' és ''küszöb'' mezők alapján (mely szerintem nem túl megbízható a korábban említett okok miatt, DE elvileg ez lenne hasonló, mint amit a HDD Life ill. egyéb szoftverek jeleznek).

Az általam használt fél éves 250 GB-os Seagate S.M.A.R.T. adatlapja szinte hajszálpontosan megegyezik a Te vinyód adatlapjával (természetesen nálam is 100% a kondíció és teljesítmény). Mondjuk nekem nincs HDD Life-om, ezért nem tudom, az mit mondana rá ....

Ahogy Lazydog írta, a S.M.A.R.T. emlékszik a korábbi állapotokra (korábban előforduló hibákra) ezért a kondíció emelkedése amúgy is ritka. A 2 % emelkedés még érdekesebb :) HDD Life-nál az adatátviteli sebesség is beszámítana a kondícióba? Ez elég rossz megközelítés, inkább a ''teljesítmény'' értéket kell, hogy befolyásolja. De ha mégis, akkor 2% mértékben? Ennél meg azért jelentősebb dolog - de hangsúlyozottan NINCS köze a merevlemez valódi állapotához.

Egyedül annyit tudok elképzelni, hogy valamiért az adatátviteli hibák miatt csökkentette a kondíciót. De a 40-50% csökkentés nagyon durva lenne emiatt (főleg mivel ez valójában nem a merevlemez problémája, hanem leggyakrabban a kábel, táp vagy proci túlhúzás okozza).

Ha nincs valahol rendesen leírva, mit hogyan számít, akkor csak találgatunk ... Úgy pedig nem igazán lehet korrekt képet kapni a lemez állapotáról szerintem.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#289) webdeejay válasza hdsentinel (#288) üzenetére


webdeejay
aktív tag

Hát igen...Nah mind1, HDDlife uninstall... :DDD a hds ezekszerint sokkal jobb, bár ne haragudj hogy ezt mondom, de nem számítottam rá :) ...már csak azért sem, mert bár a hds-t sok helyen elismerik, azt hittem hogy egy külföldi progi jobb...bár kiindulva abból hogy az everest is magyar... :DDD . A lényeg, hogy mostmár ha tehetem csak magyar progit használok :).

(#290) InfiniteReality válasza webdeejay (#284) üzenetére


InfiniteReality
őstag

Hi!

DVD írót sem jó 40eres kábelre kötni. CD írót/CD-romot még lehet, de DVD eszközöket inkább külön 80 eres kábelre és masterként érdemes bekötni. Értsd: ha van rá lehetőség a winyó és a DVD író is master legyen, természetesen külön (80 eres kábelen). Ha a DVD író mellett DVD-rom is van, azt az író mellé érdemes kötni, SLAVE állásban (és a kábel középső csatlakozójára - mivel mindig a MASTER van a végén).

Egyébként a 40 eres kábelre kötött DVD író írási hibákat, illetve a puffer folyamatos kiürülésését és feltöltődését eredményezheti. Lehet, hogy a megírt lemez visszaolvasható, de mivel az író sokszor kényszerűlt használni a puffer-kiürülés-védelmet, ezért a megírt lemez minősége gyengébb lesz. Lehet hogy bizonyos környezetben nem teljesen visszaolvasható, illetve az adatok hamarabb válhatnak olvashatatlanná...

[Szerkesztve]

http://logout.hu/cikk/samsung_led_tv_tudastar_d_szeria/alapok.html

(#291) webdeejay válasza InfiniteReality (#290) üzenetére


webdeejay
aktív tag

nah ezt se tudtam...lámlám az ember mindig tanul. :) Köszi hogy szóltál, amint tudom, megpróbálok beszerezni még legalább 1 80 eres kábelt.

(#292) Bzzz


Bzzz
senior tag

SZiasztok! a segítségeteket kérném 1 éve vettem a SAMSUNG HD160JJ/P S-ATA II-s winyómat és kb egy hónapja tapasztalom azt hogy néha a winyó kattan egyett, ilyenkor pár másodperces "fagyás"-t tapasztalok aztán megy minden aztán megint kattogás vmikor percenként 10* vmikor órákig semmi. A Hard disk sentinel 100%-os kondíciót jelez a teljesítményem 93%-os, de kb 1 órája egy ujabb kattanás után leesett 50%-ra, majd aztán végleg lefagyott. Most megint bekapcsoltam a gépet erre megint azt irta ki hogy a teljesítmény 93%-os. Tud valaki segíteni ezt az egészet értelmezni??

''Az amit a Világon szeretetnek hívunk, csupán önközpontú vágy arra, hogy élvezzük a szeretett tárgyat.Tehát hogy valakit szeretünk vagy nem, pusztán attól függ: Kielégíti-e az adott igényeinket vagy sem?''

(#293) tomcsi23 válasza Bzzz (#292) üzenetére


tomcsi23
veterán

Szia!

Függetlenül a Sentineltől, az ilyen kattanások nem túl jó előjelek. Legjobb az lenne, ha minden fontos anyagot szépen mentenél róla.

...de bugyit ne vegyél, mert fontosat akarok mondani.

(#294) hdsentinel válasza Bzzz (#292) üzenetére


hdsentinel
őstag

A teljesítmény azért esik vissza, mert a lemezen nincs a lehető leggyorsabb Ultra DMA üzemmód kiválasztva. Ezt a Windows induláskor állítja be, ha minden rendben van a lemezzel. Ha a merevlemez inicializálásakor problémát észlel, akkor visszavesz a tempóból.

A probléma alapján én kábelhibára gondolnék: egy lazább, nem tökéletesen illeszkedő SATA adat- illetve tápkábel szokott ilyesmit okozni (időszakosan kiesik a merevlemez a rendszerből, leáll, majd újraindul), de nem mindegyik vezérlő, rendszer és HDD tolerálja ezt túl jól.

Érdemes lenne másik kábelt kipróbálni illetve ha lehet, nem használni SATA tápkábel átalakítót (ha a tápon van "rendes" SATA tápkábel). Esetleg az alaplapon/vezérlőn másik csatlakozóra téve érdemes megnézni, hogy továbbra is előfordul-e a jelenség?

(hálózati tápfesz. ingadozás, áramkimaradás, stb... nem volt mostanában?)

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#295) dragonfx


dragonfx
veterán

nagyon klassz ez a program, eza 2.2es tényleg sokat fejlődőtt.

Tökre ledöbentett honna nyeri az infót hogy menynit mükődőtt a a winyó...620 nap..kb 3.5 év alatt :C ...a másik meg 260 1.5 alatt..de valamiért az újratesztelés után nullázódótt, és 260 nap helyett 3 napot mutat :B

Egyik winyó kondicioja 98% talált egy hibás szektort hogy tudnám kisebbíteni a kört hogy melyi particion lehet és hogy tudnám elkülöníteni? :U

"Ha valami túl szép, hogy igaz legyen, akkor az valószínűleg nem is igaz"--Logout 2014

(#296) hdsentinel válasza dragonfx (#295) üzenetére


hdsentinel
őstag

Hello !

Köszi :R

A merevlemezben található számlálók folyamatosan növekednek amikor a lemez be van kapcsolva. Ezeket olvassa ki a program, így határozza meg a működési időt.
Minden lemez más-más időegységet használ, azaz más időközönként növeli a saját számlálóját. A programnak kell némi idő, amíg megvizsgálja ezeket és felderíti, hogy milyen időközönként változnak. Csak ezután tudja pontosan meghatározni a működési időt (ekkor jelenik meg feketével).
Ha először indítod a programot vagy újratesztelést nyomsz, akkor a gyártóra leginkább jellemző időegységgel számol, ez nem feltétlen pontos (ez szürke színnel látható). De amint eltelik 15-20 perc (típustól függően kevesebb is lehet, de általában ennyi), máris feketével látható a korrekt idő. Persze ha ez idő alatt a programot bezárod, akkor a köv. indításnál újrakezdődik a mérés.
(ez a program súgójában (F1 ill. a weblapon a Támogatás pont alatt) olvasható).

A hibás szektor helyének felderítésére nincs lehetőség. Ezt a lemez már nem használja, minden oda irányuló írás/olvasás a tartalék területre kerül átirányításra, azaz már el van különítve. A lényeg, hogy az ilyen szektorok száma ne növekedjen (azaz a kondíció ne csökkenjen).

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#297) Bzzz válasza hdsentinel (#294) üzenetére


Bzzz
senior tag

Köszönöm segítségedet. SATA tápkábel átalakító az hogyan néz ki?? mert igazából két kábel megy ebbe a winyóba. A vékonyabb gondolom az idegkábel. Amennyire én nézeggettem mindkettő "lötyögésre hajlamos" tehát a régi PATÁS csatlakozók anno nem lötyögtek mint ennél az újnál. Igazábol viszonyítási alapom nincs,mert ez az első SATA-s winyóm!

''Az amit a Világon szeretetnek hívunk, csupán önközpontú vágy arra, hogy élvezzük a szeretett tárgyat.Tehát hogy valakit szeretünk vagy nem, pusztán attól függ: Kielégíti-e az adott igényeinket vagy sem?''

(#298) hdsentinel válasza Bzzz (#297) üzenetére


hdsentinel
őstag

Igen, sajnos elég sok "lötyögős" SATA adat- és tápkábel van forgalomban, több alaplaphoz alapban ilyet adnak (sajnos).

A két kábel közül az egyik (általában piros színű) csatlakozik az alaplaphoz. Ezen keresztül mennek az adatok és vezérlő parancsok. A másik ami a tápegység felől érkezik, azon kap tápot a vinyó.

Jobb esetben a tápon van külön SATA tápkábel. Ezt onnan látod, hogy a táp felől a vinyóba 5 db ér megy (általában: piros, sárga, két fekete és narancs színű) és nincs közbülső csatlakozás, átalakítás.
Rosszabb esetben egy átalakító szükséges, ami így néz ki:

(ahogy látható, ezen nincs narancs ér).
Ez az átalakító is probléma forrása lehet (nem megfelelő érintkezés, kontakthiba, stb.)

Ha megoldható, érdemes az alaplapon egy másik csatlakozóra kötni az oda tartó vezetéket (természetesen teljesen kikapcsolt állapotban) illetve ellenőrizni, cserélni a tápkábel csatlakozást is. Ha van lehetőség, másik kábellel (kábelekkel) is érdemes megpróbálni, hogy van-e változás.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#299) lazydog válasza Bzzz (#297) üzenetére


lazydog
addikt

A régebbi SATA vinyókon két tápcsatlakozási lehetőség van. Egyszerre mindkettőt tilos használni!
A hagyományos, ez van az ATA drájvokon, és az új, ami csak SATA-n létezik. Ha régebbi a tápegységed, akkor csak átalakító kábellel csatlakoztathatod hozzá az új SATA meghajtókat.

Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!

(#300) dragonfx válasza hdsentinel (#296) üzenetére


dragonfx
veterán

okéka köszi tényleg ha nyitva hagyom 20 percig és feketén mutatja az a valós...újratesztelést nyomtam akkor lehet világos szürke és falsch egyik esetben d emosmá jó ;)

Akkor jó nem kell fogllakoznoma szektorral 98% kiválót ír ki rá.

"Ha valami túl szép, hogy igaz legyen, akkor az valószínűleg nem is igaz"--Logout 2014

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.