Hirdetés

2020. október 27., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#301) Bzzz válasza hdsentinel (#298) üzenetére


Bzzz
senior tag

Sajnos nekem,ez a probléma állhat fenn. Alapból ilyet adtak hozzá és ezt használom amióta megvan a SATA-s winyóm.Olcsó alaplap volt (Asrock) ezért gondolom nem adtak vmi jó minőségűt hozzá,hanem vmi "lötyögőst". A tápomon nics sajna külön SATA kábel,hanem ez az átalakító van amit képbe linkeltél. Lehet hogy ez is problémát okozhat hisz nem közvetlenül jut a winyóra az áram, hanem van egy közbülső átalakítás. Köszönöm a kimerítő segítséget, sztem veszek majd új adatkábelt ,meg ilyen átalakítót is, gondolom boltba ezek nem olyan drágák. Köszönöm a segítséget!

''Az amit a Világon szeretetnek hívunk, csupán önközpontú vágy arra, hogy élvezzük a szeretett tárgyat.Tehát hogy valakit szeretünk vagy nem, pusztán attól függ: Kielégíti-e az adott igényeinket vagy sem?''

(#302) Bzzz válasza lazydog (#299) üzenetére


Bzzz
senior tag

Igen régebbi a tápom, ezért csak ilyen átalakitóval oldhatom meg a dolgot. Volt 1 hétig Western Digital winyóm azon volt hagyományos tápcsatlakozási lehetőség, az új Samsungomon már ilyen nincs.

Igazából nekem a fő probléma az lehet, hogy a piros kábelem amit rá van kötve a winyóra, közvetlen jobb felől mellette van a csatlakozása az alaplapomon, ezért mivel ugyebár ez elégg hosszú, ilyen 8 asban meg van tekeredve, és a winyó alatt el van vezetve az alaplaba. 2 sata-s hely van a winyómon de egymás mellett, a fölsőbe meg nem tudom dugni mert a winyót eltorlaszolja az utat hogy oda dugjam a kábelt, ha meg a winyót kiszedem akkor meg a hütő ventillátort is el kell tennem máshová. Szóval sajna ez van, bár biztos a komolyabbb alaplapokon ez másképp van megoldva, nem ilyen szűkösen.

''Az amit a Világon szeretetnek hívunk, csupán önközpontú vágy arra, hogy élvezzük a szeretett tárgyat.Tehát hogy valakit szeretünk vagy nem, pusztán attól függ: Kielégíti-e az adott igényeinket vagy sem?''

(#303) lazydog válasza Bzzz (#301) üzenetére


lazydog
addikt

Az a gond, hogy a boltokban nem kapható jó minőségű kábel.
Ilyeneket csak drágább alaplapokhoz mellékelnek a gyártók. Másrészt az ilyen alaplapokon a SATA csatlakozó-aljzat is úgy van megoldva, hogy nem lötyöghet a csatlakozó.
Ha kapnál valahol ilyen kábelt, ne titkold a forrást. :)

Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!

(#304) Bzzz válasza lazydog (#303) üzenetére


Bzzz
senior tag

Ja :(, nemtudok énse. Azt hittem -én naiv hogy boltban lehet kapni.Akkor mi a megoldás vcegyek egy minőségi alaplapot?? Vagy a végén begurulok és eladom a SATÁS- vinyóm és veszek egy PATA-sat, azzal nem volt sose semmi baj.

''Az amit a Világon szeretetnek hívunk, csupán önközpontú vágy arra, hogy élvezzük a szeretett tárgyat.Tehát hogy valakit szeretünk vagy nem, pusztán attól függ: Kielégíti-e az adott igényeinket vagy sem?''

(#305) Kruppmityu


Kruppmityu
csendes tag

Sziasztok!

Szerintetek mitől lehetnek ezek a látszólag teljesen ellentétes adatok.

Teljesítmény Kondíció

Gyárto specifikusan 0% 94%
Adatmező analízis 100% 8%
Szigorúbb analízis 100% 16%

Mi a véleményetek arról, hogy hasznos lenne, ha az éppen aktív HDD-hez tartozó partíciók ugyan olyan színnel kiemelve lennének programban?

[ Szerkesztve ]

(#306) hdsentinel válasza Kruppmityu (#305) üzenetére


hdsentinel
őstag

Hello !

Kondíció:

Nagyon jól látható, miért nem érdemes a gyártó specifikus módon értékelni a merevlemezt (ahogy az eredeti cikk is tartalmazza): mivel ez általában túlzottan pozitívnak mutatja a lemez állapotát.

Általában a szigorúbb módszerrel mutat a program alacsonyabb értéket, de ez nem törvényszerű, mivel az alapértelmezett/szigorú módszerek picit máshogy működnek:

- az alapértelmezett módszernél több azonos típusú probléma is erőteljesen csökkenti a jelzett értéket (8%)
- a szigorú módszer esetén nagyon kevés de több különböző típusú hiba esetén esik le drasztikusan (16%)

(a talált problémákat a program a lemez adatlapján jelzi).

A lemez állapota valóban aggasztó (rossz). Ilyen szempontból nem jelentős, hogy 8 ill. 16% a jelzett érték, mivel mindkettő a "rossz" kategóriába tartozik. Érdemes azonnal menteni minden adatot róla és lehetőség szerint esetleg másodlagos tárolásra használni,
akkor is folyamatos felügyelet mellett.

Ami nagyon durva, hogy gyártó által megadott értékek alapján még 94%-os lenne a lemez, tehát messze nem tükrözi a valós állapotot. Egy esetleges meghibásodás esetén sem biztos, hogy sokkal lejjebb (mondjuk 90% alá) csökkenne a gyártó spec. érték ellenőrzésével.
Ennek az opciónak használata ezért valós körülmények között nem ajánlott, érdemes az alapértelmezett ill. a szigorú módszer választása.

Teljesítmény:

A gyártó specifikus módon csak a teljesítményért felelős SMART attribútumok értékei kerülnek kiértékelésre. Ezekből nem sok van, általában a felpörgési idő, ami döntően meghatározza a %-os értéket. De ez miután a lemez már aktív, nem igazán releváns a valós teljesítmény (átviteli sebesség) meghatározásában, ezért ez a nagy különbség.

Ha mail-ben küldesz egy riportot a lemezről (Beállítások -> Teszt riport küldés), többet tudok mondani róla!

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#307) _ak_


_ak_
addikt

Nem olyan régen egy tag is írhatott, de nem találtam meg a postot. WD500AAK-s vinyó és akusztika menedzsment. nekem is vmi hasonló hibát ír ki, h a merevlemez vezérlő vagy annak programja nem támogatja. Ez eddig tiszta is lenne, de elméletileg támogatott a funkció hardveresen és amikor egy újabb driver volt fent, akkor nem írt ki ilyen hibát, igaz hiába okéztam le, nem változtatott az akusztikáján (újra beléptem és megint maxon volt), de az újabb driver viszont nem ismeri fel az alaplapi portokat, az eszköz kezelőbe csak annyit ír ki, h intel sata ahci controller, de ezenfelül azt sem lehetne megmondani, h melyik portra van dugva a vinyó, meg pl sem a sentinel sem a hdtune nem tudja kiolvasni "rendesen" az adatokat. Bár ez most mind1. Sikerült vmi az akusztika állítással kapcsolatban? :)

Jahh és 1 partíción belül, másik mappába való másolás 30mb/s körüli, ez korrekt? Biosba natív ahci beállítás, vista x64.

[ Szerkesztve ]

Let's begin, de gozaimasu!

(#308) hdsentinel válasza Dr. Romano (#50) üzenetére


hdsentinel
őstag

Szia !

Nincs meghülyülve :)

A merevlemezek működési idejének mérése gyártónként és típusonként más-más módon történik. A Hard Disk Sentinel program induláskor ellenőrzi, hogy az adott típusnál ez pontosan hogyan történik, ez némi időt vesz igénybe (általában merevlemez típustól függően 10-20 perc lehet).

Ezalatt az idő alatt egy olyan becsült érték látható világos szürke színnel a Működési idő és a Hátralévő időtartam mezőknél, mely a gyártóra leginkább jellemző módon kerül kiszámításra (de ez nem feltétlenül pontos).

Az eltelt 10-20 perc után ez az érték véglegessé válhat, vagy módosulhat - ez esetben már feketével kerül megjelenítésre.

Ha a program nem tud ennyit futni (korábban bezárásra kerül), akkor újra kell kezdenie a vizsgálatot a következő indításnál. Természetesen a vizsgálat nem jár semmilyen lemezművelettel, nem lassítja sem a számítógépet, sem a merevlemezt.
Ha kétség merülne fel, hogy a jelzett érték nem teljesen valós, akkor az "Újratesztelés" gomb használatával lehetőség van a teszt megismétlésére. Ilyenkor újabb 10-20 perc futás szükséges, mire a pontos érték (feketével) megjelenik.

Elismerem, a jelenlegi kijelzés valóban nem igazán egyértelmű, félreértésekre adhat okot. A következő változatban ez már jobban ki fog jönni és jópár típusnál már nem lesz szükség ilyen mérésre. Ha megoldható, kérlek küldj riportot a Beállítások -> "Teszt riport küldése" opció használatával (a Riport készítése után mentsd el és küldd el az így készített riportot.) Így ezek az adatok is segítenek a további fejlesztésben.

A 100%-os kondícióhoz gratulálok ! :C Egyáltalán nem lehetetlen, ha minden rendben (tápellátás, hűtés, stabil ház, stb.) akkor ez talán el is várható.

Ha mégis kétségeid vannak, a hardveres merevlemez tesztekkel, főként a részeletes teszttel (főablak, "Információk" oldal, S.M.A.R.T. teszt rész) ellenőrizhető, hogy valóban van-e probléma.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#309) hdsentinel válasza hdsentinel (#308) üzenetére


hdsentinel
őstag

bocs, rosszul láttam, hogy melyik az utolsó hsz. és rosszra válaszoltam ...

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#310) hdsentinel válasza _ak_ (#307) üzenetére


hdsentinel
őstag

A mostani jelenségért (egyáltalán nem lehet kiolvasni a részletes információkat) valóban a driver okolható.

A másik driverrel (mikor nem jelzett hibát) valószínűleg működött a dolog.
A kérdés az, hogy milyen akusztikai szintet próbáltál beállítani?
Elméletileg van lehetőség finomhangolásra, a Sentinel-ben látható, hogy több, mint 100 különböző szint lehetséges. DE: a gyártókon múlik, hogy mely szinteket tartják valósnak és hogyan viselkednek az adott beállításon.

A WDC meghajtók sajátossága, hogy csak két szintet (maximum és minimum) ismerik és fogadják el. Bármilyen köztes érték kiválasztásakor valamely szélső szint kerül beállításra.
Így lehetséges, hogy a beállítás után visszaállt az eredeti értékre.

Igen, azonos partíción (azonos merevlemezen belül) másoláskor a 30 megabájt/sec normális értéknek tűnik.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#311) _ak_ válasza hdsentinel (#310) üzenetére


_ak_
addikt

Attól tartok vmi más (is) lehet. a Másik topikban liksoft talált vmi hibát (sentinel report) nálam, de az az újabbik-"rosszul" működő driverrel volt. nekem sajnos nem sokat mond ez:

"Átviteli hibák viszont voltak. Ez nem százas kábelt jelenthet, vagy interface pontatlanságot. (Inkább kábel szokott lenni.)
199 Ultra ATA CRC Error Count 0 200 200 00000000002A"

Ezzel a driverrel próbáltam a minimumra venni az akusztikát, de mindig maxon maradt. Most feltettem a régebbi drivert, kábelt és portot cseréltem. Nem tudom, h esetleg elküldhetek-e egy nyers riportot a mailedre, h szted korrekt-e most a vinyó? :B
Az akusztikát ezzel viszont egyáltalán nem tudom állítani. Tehát megnyitom a beállítást, nem állítok át semmit, megnyomom az OK-t és akkor is kiírja, h: [link], pedig ez tűnik még a legkorrektebb drivernek..

A másolási sebességet csak azért nem értettem, mert magát a másolást kb 60mb/s-en kezdi és folyamatosan lassul 30mb/s-re, de akkor technikailag még örülnöm is kéne, h az elején ekkorát rádob. :D

A másik, h egyre több ember számol be egy bizonyos pattanó hangról(és a leggtöbbnek giga lapja van :F ). Én speciel seekelés közben hallom, teljesítménybeli eltérést/visszaesést nem tapasztalok. Elkezd seekelni és randomra hallható egy pár pattanás, hol több hol kevesebb. A kérdés, h mi adhatja ki ezt a hangot, vagy ez "természetes"? Sajna ez az első satás hddm, így nem tom, h mi az és mi nem.

Let's begin, de gozaimasu!

(#312) hdsentinel válasza _ak_ (#311) üzenetére


hdsentinel
őstag

Amit írtál, nem annyira kritikus. Az adatátvitelben korábban előfordult némi probléma, ez minimális mértékben lassíthatta az átvitelt, de nem utal merevlemez hibára. Főként IDE lemezeknél fordul elő (nem ritkán a nem megfelelő csatlakozás miatt) de SATA-nál is lehetséges.

Persze, ha küldesz mail-ben nyers riportot, szívesen átnézem. (LikSoft-tól megkaptam a múltkoriakat is egyébként. Ahogy láttam, ott ez a hiba számláló nem változott a két riport készítése között, azaz nem lett újabb adatátviteli probléma - tehát a hiba forrása megszűnt).

Igen, amikor OK-t nyomsz az akusztika beállításoknál, a program megpróbálja beállítani az éppen aktuális szintet (még ha nem is állítottad a csúszkát). Ha ez a hiba megjelenik, azt a driver okozza, tehát még ez sem tökéletes sajnos. Vista alatt ez nagyon nem ritka.

A másolásnál a jelenség teljesen természetes :)
Amikor elkezdi, akkor egy darabig csak olvas és nem ír (mégha úgy is tűnik), mivel csak az átmeneti gyorsítótárba (memóriába) kerül az anyag. Aztán ez a gyorsítótár megtelik és szépen elkezdi valóban a lemezre írni az adatokat - ekkor "esik vissza" a sebesség.

Ezt ellenőrizheted pl. az alábbi módon: nyisd meg a Sentinel főablakában a "Teljesítmény" oldalt, ahol az éppen aktuális írási/olvasási sebesség látható. A "jelenlegi írási sebesség" és "jelenlegi olvasási sebesség" sorok a lényegesek. Indítsd el a másolást és figyeld ezeket az értékeket. Ha minden igaz, látható, hogy először az olvasási sebesség megemelkedik, majd lecsökken (ahogy az írási sebesség növekszik), majd a kettő kb. azonos értékre áll be.
Ez nem SATA jellegzetesség, bármilyen csatlakozójú adathordozóra érvényes.

A giga lapokat sajna nem nagyon ismerem, nem tudom, hogy van-e köze ehhez a hanghoz.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#313) _ak_ válasza hdsentinel (#312) üzenetére


_ak_
addikt

:R :R

Ha megkaptad mind a 2öt, akkor nem akarom ezzel rabolni az idődet :), a második jelentés óta nem történt változás. Viszont van 1-2 dolog ami még foglalkoztat. Először is a driver, meg az ahci mód. Amikor megpróbáltam utána járni, h mit is tesz az ahci, akkor wikin találtam egy leírást, h satas "képességeket" kapcsolja be, pl az NCQ-t is. Ennél többet nem tudtam meg az ahciról. Alatta van egy másik opció natív vagy legacy sata mode. Megint rákeresek és az egyik siteon azt olvasom, h natívba lehet jól kihasználni a sata képességeit/funkcióit, de ott sem volt semmi felsorolás vagy példa, h miket kapcsol pontosan. Tehát akkor most mit kapcsol az ahci és mit kapcsol a natív mód? Szükségem van egyáltalán az ahcira pl, h megváltoztassam az akusztikai beállításokat, vagy elég a natív mód hozzá?

Van egy-két dolog még ami nem esik le nekem a sentinelnél.

Akusztikai jellemzők,Beállítás
Akusztika Menedzsment,Támogatva
Akusztika Menedzsment,Letiltva
Jelenlegi akusztikai szint,Maximális teljesítmény és hangerő (FEh)
Ajánlott akusztikai szint,Minimális teljesítmény és hangerő (80h)

Támogatva, de letiltva? Elképzelhető, h az ahci vagy a natív mód tiltja le, mert megpróbálja automatikusan szabályozni?

Serial ATA Jellemzők
S-ATA funkciók,Igen

ugye azt írja, h a sata funkciók igen, tehát elméletben müxik a driver is (más kérdés, h mennyire jól). Itt fel van sorolva egy csomó dolog, mellette, h támogatott és amellett, h engedélyezett vagy tiltott. Ha vmi támogatott, akkor azt mi tiltja le? Nincs mód ezeknek a funkcióknak a külön beállítására? Ugye itt szerepel az NCQ is, mellette ott van az h támogatott, de se nem engedélyezett, se nem tiltott. Akkor ez most ilyenkor működik vagy nem?

A másolásnál meg, ha nem lenne ott az a grafikon nem tudnám megmondani, h mikor állt be. [link], de valóban folyamatos az írás, csak az olvasás ugál.

Let's begin, de gozaimasu!

(#314) _ak_


_ak_
addikt

Az akusztikát megpróbáltam megint beállítani, az újabb driverrel, bár hiba üzenetet nem kapok, de a beállítás sem történik meg. Most kipróbáltam, h ahci driver nélkül legacy módba, így megint driver hibát jelez, viszont így is jól olvassak az infókat (ATA kontrollfájl meg a másik is érvényes), egyedül udma6 helyett udma5ben megy, de arról azt olvastam, h nincs érezhető teljesítménybeli különbség.

Kipróbáltam a másolást is sem gyorsabb sem lassabb nem lett, de most tényleg beállt az írási/olvasási sebesség, bár ott van olyan, h becsült max átviteli sebesség, a régi driverrel 12x dvd írási sebességet mutatott, most "csak" 69xest.

A másik felmerülő kérdés, h a biosban kapcsolható smart az csak saját beépített ellenőrzésre szolgál? A proginak nincs szüksége erre, a helyes adatokhoz?

Let's begin, de gozaimasu!

(#315) hdsentinel válasza _ak_ (#313) üzenetére


hdsentinel
őstag

Igen, a korábbi riportokat átnéztem, azokkal minden rendben (leszámítva az elsőben a driver miatti érvénytelen ATA kontroll bájt-ot).

Az AHCI valójában azért felel, hogy a merevlemez vezérlő (alaplap) és a SATA lemez közötti kapcsolat zökkenőmentes legyen. Erre valóban a speciális SATA parancsok és extra funkciók (pl. az NCQ és a hot-swap, hot-plug, spéci energiagazdálkodási lehetőségek, stb.) miatt van szükség, melyek az IDE (pontosabban Parallel ATA, PATA) lemezeknél még nem voltak.

A natív mód azt jelenti, hogy az alaplapi PATA és SATA vezérlők egymástól függetlenül működnek, a csatlakoztatott egységek közvetlenül elérhetőek, kezelhetőek. Ez adja a legnagyobb funkcionalitást, így kihasználhatóak pl. az AHCI által támogatott funkciók is.

A legacy esetén viszont a SATA vezérlő átveszi valamelyik PATA vezérlő helyét (általában a másodlagos (secondary) helyét, de néha ez is változtatható), azaz a csatlakoztatott SATA lemezek az op.rendszer és programok felé úgy működnek, mintha PATA vezérlőre lennének csatlakoztatva. Akkor van jelentősége, ha muszáj olyan op.rendszert használni, amihez nincs driver a SATA vezérlőhöz és SATA eszközre feltétlen szükség van - akár olyan áron is, hogy egy (vagy több) PATA vezérlő és az oda csatlakoztatott lemez nem érhető el.

Ha olyan op. rendszert használsz (esetedben igen, mert a Vista ilyen), érdemes az AHCI-t és a natív módot is bekapcsolni. Ez esetben már "csak" a driveren múlik, hogy a lehetséges funckiókból mit támogat és mi használható.

Ezt úgy értem, hogy az egyes funkciókat (pl. amik le vannak tiltva), a driveren keresztül kiadott paranccsal lehet engedélyezni. A driver a beállításért felelős parancsot továbbküldi a lemez felé (vagy nem...)

Tipikus példa az akusztika menedzsment. A Sentinel megpróbálja engedélyezni (ha le van tiltva, mint Nálad) és beállítani a kívánt szintet. Ha ezt a driver blokkolja, akkor nem sikerül.

Hasonlóan működik a többi SATA jellemző is. Egy tökéletesen működő driver esetén az Eszközkezelőben, a vezérlő adatlapján állíthatóak lennének az opciók (hasonlóan pl. ahogy a PATA vezérlőnél állítható az átviteli üzemmód). Szerencsés esetben az NCQ itt állítható de más nem igazán. (bár az NCQ-nál az engedélyezés máshogy működik, mint az akusztikai beállítás, ezért nem látható, hogy engedélyezve van-e vagy sem, csak hogy támogatott).

Egy jól működő driver nem adna beállítási lehetőségeket, de legalább nem blokkolná egyéb programok (pl. Sentinel) által használt parancsokat.
Ezek fényében megállapíthatjuk, hogy a driverek nagy többsége sajnos nem tökéletes, de nem is jó ....

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#316) hdsentinel válasza _ak_ (#314) üzenetére


hdsentinel
őstag

A legacy mód egyik tulajdonsága: az átviteli üzemmód beállítása tipikus PATA értékre (Ultra DMA mód 5). Így az elméleti maximális sebesség 100 megabájt/sec értékre korlátozódik, de a valós használat során ez nem valószínű, hogy valós korlátot jelentene.

Ezért nem lett gyorsabb vagy lassabb a másolás: mert ezt az elméleti korlátot nem érte el az átviteli sebesség. A max. becsült átviteli sebesség (ahogy neve is mutatja) csak becslés, ebből messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni, hiszen számtalan tényező befolyásolja a becslést (pl. a lemez mely területén történik írás/olvasás a mérés alatt, közben van-e egyéb lemezművelet, op.rendszer esetleg CPU mennyire terhelt, stb.)

A Hard Disk Sentinel figyelmen kívül hagyja a BIOS-ban a SMART beállítást. Ha ott le van tiltva a SMART, a program induláskor akkor is megpróbálja bekapcsolni azt (mivel a SMART értékek kiolvasása nem lehetséges, ha nincs előzőleg bekapcsolva).

Ha "normális" driver van telepítve, azaz a merevlemez teljes adatlapja lekérdezhető és megjeleníthető (ami az Információk oldalon látható), akkor a SMART engedélyezés és kiolvasás parancs is támogatva van a driver által. Így az ilyen jellegű adatok is kinyerhetőek, függetlenül a BIOS beállítástól.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#317) Vegetto


Vegetto
csendes tag

Sziasztok!

A következő kérdésem lenne,van egy majdnem 3 éves samsung vinyóm,nem volt vele semmi gond,de az elmúlt 1-2 napban párszor a HDSentinel a következő adatokat írta ki a HDD naplójában,aztán visszaállt 100%-ra minden és semmi gond egyik értékkel sem,kezdjek el sürgősen adatot menteni vagy valami false riasztás történt csak (őszintén szólva nem hiszem) választ előre is köszönöm.

2008.02.02. 1:10:05,#198 Off-Line Uncorrectable Sector Count 0 -> 58695918695778
2008.02.02. 1:10:05,#197 Current Pending Sector Count 0 -> 58695918695778
2008.02.02. 1:10:05,#196 Reallocation Event Count 0 -> 58695918695778
2008.02.02. 1:10:05,#10 Spin Retry Count 0 -> 58695918695778
2008.02.02. 1:10:05,#5 Reallocated Sectors Count 0 -> 58695918695778
2008.02.02. 1:00:03,#198 Off-Line Uncorrectable Sector Count 0 -> 132493172832384
2008.02.02. 1:00:03,#197 Current Pending Sector Count 0 -> 132493172832384
2008.02.02. 1:00:03,#196 Reallocation Event Count 0 -> 132493172832384
2008.02.02. 1:00:03,#10 Spin Retry Count 0 -> 132493172832384
2008.02.02. 1:00:03,#5 Reallocated Sectors Count 0 -> 132493172832384

[ Szerkesztve ]

(#318) hdsentinel válasza Vegetto (#317) üzenetére


hdsentinel
őstag

Hello !

Ezek nagyon furcsa számok, nem igazán tűnnek érvényes, valódi értékeknek. Valószínűleg valamiért a merevlemez felől érkező SMART értékek torzultak, nem sikerült megfelelően detektálni őket. Jó lenne kideríteni, hogy mi okozhatta ezt.

Kérlek küldj egy riportot a Beállítások ablak "Teszt riport küldése" opciójával! (itt a Riport készítése után mentsd el és küldd el az így készített riportot. Küldheted is egyből (e-mail gomb), ha a levelezőprogramod támogatja a MAPI protokollt.
Ebből jobban látom, milyen adatokat detektált a program, és ez milyen hardverrel (merevlemez vezérlővel) fordult elő.

Jó lenne akkor is készíteni ilyen riportot, mikor a program nem 100%-ot mutat (ha van ilyen), mivel ekkor a valótlan értékek kerülnek elemzésre.

Ezek alapján az is világosan látszik majd, hogy a lemezzel van-e bármilyen gond, probléma, ami aggodalomra adna okot.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#319) _ak_ válasza hdsentinel (#316) üzenetére


_ak_
addikt

Kipróbáltam a giga porton is, de ahhoz nincs AHCI driver sem, így visszaraktam az inteleset, meg mellé az intel storage matrixot. Nem oszt, nem szoroz, egyenlőre belenyugszok, h ez van.. :) Egy dolog fordult meg már csak a fejemben. Az eszközkezelőben ott van a wd vinyó és a tulajdonságai között lehet állítani az írás gyorsítótárazását, meg a még jobb teljesítményt, csak mindegyiknél ott a figyelmeztetés, h adatvesztés és meghibásodás történhet áram szünetnél. Mekkora valószínűséggel tesz keresztbe egy esetleges áramkimaradás, vagy mennyivel nagyobb előnyhöz jutok ez a kockázat árán?

Btw, thx az eddigieket! :R :R

Let's begin, de gozaimasu!

(#320) Vegetto válasza hdsentinel (#318) üzenetére


Vegetto
csendes tag

Mail ment thx.

(#321) hdsentinel válasza _ak_ (#319) üzenetére


hdsentinel
őstag

Az ott lévő opció (írási gyorsítótár) nem fizikailag a merevlemez gyorsítótárát engedélyezi/tiltja, hanem azt, hogy az op. rendszer később írja vissza a lemezre az adatokat, mint amikor a tényleges írási művelet tenné azt. Így valóban gyorsabb lehet, de félő, hogy áramkimaradás esetén a gyorsítótárban marad valami, ami nem kerül a lemezre.

Hogy ez mennyi adatot érinthet, az a gépben lévő fizikai memória nagyságától függ (az éppen aktuálisan használt gyorsítótár méretét a Feladatkezelőben le tudod olvasni).

Azt, hogy mennyivel lesz gyorsabb, az adatok mennyisége, elhelyezkedése határozza meg. Ha elég sok adatot (kevés nagy fájl) mozgatsz, akkor a gyorsítótár úgyis hamar betelik, így utána már nincs érzékelhető különbség. De egy rendszermeghajtón (ill. ahol a swapfile és/vagy ideiglenes fájlok találhatóak) lehet érzékelhető sebességnövekedés.

Ezt nyugodtan ki lehet próbálni, legrosszabb esetben vissza kell állítani ha úgy érzed, nincs akkora előny. Azt, hogy mekkora esély van áramkimaradásra Nálad, azt én nem tudom :)) De ha NTFS partíciókat használsz, azok eléggé hibatűrőek ilyen esetben (az esetek nagy többségében konzisztens marad a fájlrendszer áramkimaradás után is), tehát legrosszabb esetben valóban az éppen aktuálisan másolt (írt) fájlokkal lehet gond.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#322) _ak_ válasza hdsentinel (#321) üzenetére


_ak_
addikt

Éreztem, h rosszul fogalmaztam.. :DDD Szerencsére áramkimaradás ritkán szokott lenni, arra voltam kiváncsi, h fizikai sérülése lehet-e ettől a vinyónak, de akkor ezek szerint nem vagy nem valószínű. Asszem egyenlőre most sokat okosodtam vinyó ügyben.. :D :R de persze, ha vmi nem tiszta még visszatérek! ;]

Let's begin, de gozaimasu!

(#323) hdsentinel válasza _ak_ (#322) üzenetére


hdsentinel
őstag

Elméletileg fizikai sérülés nem lehet áramkimaradástól. Inkább amikor visszajön az áram és esetleges pillanatnyi túlfeszültség ("tüske") van, az tud galibát okozni. Főként ha nem tökéletes a szám.gép tápegysége. De ez más téma és elég sok más részegység (főként az alaplap) is érintett a merevlemez mellett.

Nagyon szívesen, örülök ha segíthettem :)

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#324) fLeSs


fLeSs
nagyúr

Üdv.
Vettem a napokban egy 500 GB-os Samsung T166-ot, és úgy látom, hogy folyamatosan növexik a Soft Read Error Rate (bármilyen olvasásnál), illetve ezzel megegyező értéket vesz fel a Hardware ECC Recovered.
Ez most mit jelent? Vmi sz@r, de a vinyó kijavítja magát? Rossz a vinyó?

13,Soft Read Error Rate,0,100,100,OK (Mindig rendben),00000054DE8E,0,Engedélyezve
195,Hardware ECC Recovered,0,100,100,OK (Mindig rendben),00000054DE8E,0,Engedélyezve

Előre is köszi a segítséget.

(#325) hdsentinel válasza fLeSs (#324) üzenetére


hdsentinel
őstag

Hello !

Ezeknek az attribútumoknak a nyers értéke normáli használat során folyamatosan változik, ez teljesen természetes jelenség. Akár elég magas (több milliós) értéket is felvehet, ez a lemez állapotát nem befolyásolja.

A S.M.A.R.T. táblázat alatti grafikon mellett leolvasható az éppen kiválasztott attribútum állapotjelzőinek listája. Ezek határozzák meg, hogy egy attribútum mennyire "fontos" az állapot értékelésekor.

A lemez állapotának figyelésekor azok az attribútumok jelentősek, melyeknek az állapotjelzői között megtalálható az "esemény számláló", azaz melyek a valós hibákat számolják. De ezek közül sem mindegyik, mert jópár csak statisztikai információt hordoz (pl. a 4-es mely a bekapcsolások számát vagy a 9-es, mely a bekapcsolva töltött időt számolja), stb.

Általában az "esemény számláló" mellett a "kritikus" is szerepel az igazán lényeges attribútumoknál, de ez nem minden típusra igaz.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#326) fLeSs válasza hdsentinel (#325) üzenetére


fLeSs
nagyúr

Köszi az infót.
De ettől még nemtom, hogy mi az ábra... :D
Mit csináljak, hogy ne jelezzen hibát?

(#327) hdsentinel válasza fLeSs (#326) üzenetére


hdsentinel
őstag

Hol jelez hibát?
A lemez "Áttekintés" lapján a szöveges értékelésben ír hibát? Vagy a kondíció alacsonyabb, mint 100%?

Vagy ha erre gondoltál, a S.M.A.R.T. táblázat alatti grafikon emelkedése nem hiba, ez természetes :) (a súgóban is megtalálható).

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#328) fLeSs válasza hdsentinel (#327) üzenetére


fLeSs
nagyúr

Az áttekintésnél mind2 érték 100%-os, csak idegesít, hogy van egy olyan ERROR (a soft read error rate), aminek nem 0 az értéke, ez gondolom megérhető. :)
Hiába lényegtelen ez az érték, azért jó lenne, ha tudnám, hogy mi okozhatja.

(#329) Thrawn válasza fLeSs (#328) üzenetére


Thrawn
félisten

Mindkét Samsung vinyómnál hajmeresztő értékek vannak, de évek óta mennek gond nélkül. Ne foglalkozz vele :)
szerk: a soft read error rate-nél nálam mindkét vinyónál 0 van, a hardware ecc recovered résznél vannak érdekes értékek.
szerk2: másik kábellel is ezt csinálja?

[ Szerkesztve ]

Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł DIV: Blessed Mother! Save us! łłł

(#330) hdsentinel válasza fLeSs (#328) üzenetére


hdsentinel
őstag

Persze, ez érthető :)

Elméletileg az error rate attribútumok hiba-arányt mérnek (nem hibák mennyiségét, hanem valamilyen viszonyszámot). Valójában a gyártón múlik, hogy ezeket az attribútumot pontosan milyen célra használják és milyen értékeket tárolnak itt.

Szerencsére a valóban érdekes attribútumok (melyek döntően befolyásolják a lemez állapotát és így a kondíció %-ot is) ennél szabványosabban működnek.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#331) hdsentinel válasza Thrawn (#329) üzenetére


hdsentinel
őstag

A régebbi Samsungoknál a 201-es attribőtum volt a Soft read error rate, de az újabbaknál a 13-as attribútum az. Nem teljesen ugyanúgy működnek, ezek pontos működésének feltárása még folyamatban van.
Az eddigi tapasztalatok alapján a 201-es általában 0-án áll, a 13-as emelkedik az egekbe normális használat során.

Többek között emiatt is hasznosak a riportok, minél több összefüggést, problémát jelző attribútumot sikerüljön feltárni (a gyártó nem ad ki semmilyen hivatalos információt a témával kapcsolatban).

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#332) fLeSs válasza Thrawn (#329) üzenetére


fLeSs
nagyúr

A kábelt még nem cseréltem ki, kicsit később.

(#333) fLeSs válasza fLeSs (#332) üzenetére


fLeSs
nagyúr

A kábelcsere nem segített, btw az előző vinyónak amúgysem volt gondja a kábellel.

(#334) fLeSs válasza fLeSs (#333) üzenetére


fLeSs
nagyúr

Ez vicces, de most kevesebb annak a soft read error rate-nek az értéke, mint tegnap volt. :D

(#335) Thrawn válasza fLeSs (#334) üzenetére


Thrawn
félisten

Nálam az 0, ellenben a Hardware ECC Recovered: Link :)

Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł DIV: Blessed Mother! Save us! łłł

(#336) hdsentinel válasza fLeSs (#334) üzenetére


hdsentinel
őstag

Ezért nem lehet belőle messzemenő következtetést levonni ;)

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#337) hdsentinel válasza Thrawn (#335) üzenetére


hdsentinel
őstag

Mert Nálad nincs 13-as attribútum, az a Soft .... szokott változni. A 201-es (melynek ugyanaz a neve) általában 0-án áll.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#338) fLeSs válasza Thrawn (#335) üzenetére


fLeSs
nagyúr

nálad nincs is soft read error rate.

szerk: minek neked ennyi partíció?

[ Szerkesztve ]

(#339) Thrawn válasza hdsentinel (#337) üzenetére


Thrawn
félisten

Nem 13-as van hanem amint mondtad 201-es és mindig 0 az értéke: Link

fLeSs:
Azért kell mert:
Az első vinyó elején van egy 3 GB-os Swap partíció, az XP és a Vista is ide swap-el, utána van egy 12 GB-os az XP-nek, azután egy 40-es a Vista-nak, a fennmaradó rész tárhely. A másik vinyó egyben van.

[ Szerkesztve ]

Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł DIV: Blessed Mother! Save us! łłł

(#340) fLeSs válasza Thrawn (#339) üzenetére


fLeSs
nagyúr

Minek külön swap-partíció egy vinyón belül? :D Attól nem lesz gyorsabb a swappelés.

(#341) Thrawn válasza fLeSs (#340) üzenetére


Thrawn
félisten

1. Azért mert a vinyó legbelső egyben leggyorsabb részén van,
2. Azért mert mindkét rendszernek egy helyen van a swap-je, nem külön-külön a saját partíciójukon, ezzel megspóroltam 3 GB-ot,
3. Azért mert így szeretem :)

[ Szerkesztve ]

Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł DIV: Blessed Mother! Save us! łłł

(#342) fLeSs válasza Thrawn (#341) üzenetére


fLeSs
nagyúr

wow... :D :R

(#343) Psych0


Psych0
őstag

Sziasztok!

Beugrott nekem egy db "raw read error" Kezdjek aggódni? Vagy felesleges. Az összes többi hibamérő 0-n van.

"As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."

(#344) hdsentinel válasza Psych0 (#343) üzenetére


hdsentinel
őstag

Szia !

A raw read error rate attribútum nem a hibák valódi mennyiségét számolja. Értéke típustól függően elég tág határok között mozoghat, a változásának nincs igazán jelentősége.

Az állapot szempontjából valóban érdekes attribútumok a kondíció % értéket befolyásolják, azaz ha a kondíció % csökken, akkor történt gond. Ezzel párhuzamosan a lemez szöveges értékelésében is megjelenik, hogy pontosan mit talált a program, mi alapján változott a jelzett érték.

Azoknak az attribútumoknak a változása lehet jelentős, melyek számláló típusúak, azaz a jobb alsó sarokban a grafikon mellett az "esemény számláló" felirat is látszik (pl. az 5-ös ilyen).

A témáról kb. 20 hozzászólással ezelőtt is található még információ.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#345) Psych0 válasza hdsentinel (#344) üzenetére


Psych0
őstag

Köszi szépen! Tegnap már 0-t mutatott ismét :F

"As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."

(#346) hdsentinel válasza Psych0 (#345) üzenetére


hdsentinel
őstag

Ezért nincs igazán jelentősége ennek az attribútumnak ...

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#347) cudar07


cudar07
senior tag

szaisztok
van egy hitachi 160gb Sata2 vinyóm és most vette fél éve egy
80gb maxtort használtan
na fel is dobtama hdd sentinelt maxtor öreg róka 100% kondició jaj de örülem
erre beriaszt hogy a hitachim meg csak 82% :Y
majd megütött a guta!!
most mi a f... csináljak??
van progi ami segít vagy javít a winyómon
11 szekrtor hibát ír!!
és most már fölé raktam egy 12m ventit 5V-on
így ha töredezetség mentesítést csinálok nem megy 45 fok fölé!!!
előre is kösz a segítséget :R

(#348) hdsentinel válasza cudar07 (#347) üzenetére


hdsentinel
őstag

Ha a merevlemez felületén található néhány hibás szektor, még nem kell megijedni.
Ezeket külön javítani már nem szükséges (nem is lehetséges), mivel ezek már
javítva vannak: az ott tárolt adatok a tartalék területre kerültek áthelyezésre
és minden további írás/olvasás erre a tartalék területre irányul ezentúl.

Éppen ezért a felületet végigolvasó tesztprogramok nem sokat érnek: azok a valódi
hibás területet már nem érik el, így a legtöbb esetben hibát egyáltalán nem találnak.
A merevlemez az egyes szektorok állapotának felülvizsgálatát csak (nem destruktív)
hardveres önteszt vagy írási művelet (valamennyi szektor végigírása, mely nem azonos
a formázással) során végzi el.

Néhány hibás szektort okozhat a gyártás során fellépő apró (mikroszkópikus) karc,
sérülés, porszem is, melyeket teljes mértékben kizárni nagyon nehéz.

A lényeg, hogy a hibás terület nagysága ne növekedjen, azaz hosszabb használat során
se szülessenek új hibás szektorok, melyek a naplóba feljegyzésre kerülnének és
a kondíciót is tovább csökkentenék.

Ha nincs újabb probléma, akkor a korábbi hibák akár nullázhatóak is:
ilyenkor a program csak az újonnan előforduló hibákat veszi figyelembe
a szöveges értékelésnél és a kondíció számításnál is.

A hibás szektorokról, azok "működéséről" a súgóban (a 2.40-es változat esetén egyből
megjelenik, ha a szöveges értékelés melletti ?-re kattintasz), vagy a program honlapján
a S.M.A.R.T. fejezetben található bővebb információ.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#349) cudar07 válasza hdsentinel (#348) üzenetére


cudar07
senior tag

szia
köszi a segítséget ;)
ezt megnéznéd??? még?
[link]
illetve
[link]
ezeket írja ki :U
előre is köszi
a maxtorra nem tudom miért csak 67% teljesítményt ír
kábelt fogok cserélni!!
az biztos :K
előre is köszi :R
szia

(#350) hdsentinel válasza cudar07 (#349) üzenetére


hdsentinel
őstag

Szia !

A grafikonon a "raw read error rate" nevű attribútum állapota látható. Ennek az attribútumnak az adat mezője elég szélsőséges határok között változhat, akár hatalmas ugrások is lehetnek benne (ahogy látható). A jelenség teljesen normális, problémát nem okoz, csak statisztikai információt hordoz, a lemez állapotára vonatkozólag ebből nem lehet következtetéseket levonni.

A grafikon változása csak azoknál az attribútumoknál jelentős, melyek "számláló" jellegűek, azaz, melyek az esetleges problémákat számolják (alul a grafikon mellett látható az "esemény számláló" felirat). Ilyen pl. az 5-ös (Reallocated sectors count), a 10-es (spin retry count), 196-197-198-as attribútumok. Másrész bizonyos számláló jellegű attribútomok változása teljesen természetes, mint pl. a 9-es (Power on time count), mely folyamatosan növekszik.

A másik képen az látható, hogy a lemez felületén egy szektort megkísérelt a merevlemez javítani (áthelyezni a tartalék területre). Mivel az áthelyezett szektorok száma nem változott (ilyen változás nem került feljegyzésre) így a művelet valószínűleg nem sikerült elsőre és lehetséges még további hasonló bejegyzés. A szektor felülvizsgálata közben a számítógép esetleg nem válaszol, úgy tűnik, mintha kifagyna. Ilyenkor érdemes nem újraindítani vagy kikapcsolni egyből, mivel ilyenkor (a táp elvesztése miatt) a merevlemez nem tudja elvégezni a szektor vizsgálatát és onnan az adatok átmentését a tartalék területre.

A 67 % teljesítmény azért kerül kijelzésre, mert a merevlemez a számára lehetséges maximális sebesség helyett csak alacsonyabb sebességen (alacsonyabb UDMA üzemmódban) működik. Ezt az "Információk" oldalon lehet ellenőrizni (Maximális / aktuális UDMA üzemmód). A 67 % minden bizonnyal UDMA mód 2-őt (33 MB/sec) jelent amit 40 eres adatkábel szokott okozni. De okozhatja rosszul csatlakoztatott kábel és/vagy a kábelen lévő másik eszköz (merevlemez, CD/DVD) is.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.