- GoodSpeed: Ugrás 32 GB RAM-ról 64 GB RAM-ra: Corsair Vengeance CMK64GX5M2B6000Z30
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Yutani: YRHA - Yutani Retró HAngkártyái: IBM mWave
- RetepNyaraB: Kávés szöszölés, az élet, a világmindenség, meg minden
- bitpork: Nagy dilema
- Klaus Duran: Páramentesítők minősége
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
Új hozzászólás Aktív témák
-
doc
nagyúr
a cikkben emlitett parancsok boven tulmutatnak a csomagkezelon, raadasul parancs kimondottan keves van, ha jobban megnezed lathatod hogy nagyreszt config file-okat tartalma szerepel
a csomagkezelo hasznalata pl. a cikkben szereplo Arch eseten ennyi:
pacman -S transmission-cli mpd vsftpd minidlna|
Ez az egyetlen parancs felrak neked torrent kliens, mpd-t, ftp servert es DLNA servert. Ennyi.
Ez csomagkezelo nelkul igy nezne ki:
1) guglizol a transmissionra, hogy megtalald a honlapjukat
2) megkeresed a megfelelo download linket (amibol tobb is lehet attol fuggoen hogy pontosan mit akarsz letolteni)
3) letoltod
4) a letoltott telepitot elinditod
5) vegignyomkodod a next-next finish-t
6) kezded ujra elolrol es megismetled kulon az mpd-re, ftp serverre, minidlna-ra (kozben nehany alkalommal ujrainditod a gepet)a felrakott szolgaltatas engedelyezese hogy automatikusan induljon a rendszerrel egyutt:
systemctl enable mpd
windows alatt:
bemesz valahova (fogalmam sincs hova, XP alatt sajatgepen jobb gomb->manage->services volt ha jol emlekszem, azota nem tudom hova rejtettek el), ott kattintgatassal valahogy engedelyezeda csomagkezelo parancsokat nem nagyon kell guglizni, egyszer megnezed hogy kell felrakni csomagot, aztan kb. keszen vagy
onnantol mar a leszedes, stb is
-
Optika-e? Nekem DSL-en külsőt adtak, azóta meg szerencsére nem náluk vagyok
@LazaCC : Kicsit mintha nem értenél valamit. Ez egy hitelkártya méretű masina, amiről szó van.
"miközben meg ez a cikk is kismilla parancssori elemből áll, amiről egy hétköznapi ember azt sem tudja hogy eszik e vagy isszák"
Éppen ezért, nem nagyon fogod GUI-ról knfigolni, bár lehet olyat is, csak a jellemző felhasználásakor a GUI csak erőforrást eszik, nincs rá szükség. -
rollair
csendes tag
Köszönöm mindenkinek!
Este (vagy a héten valamelyik este) nekiállok újra és kipróbálgatom. A port forwardingnál abban akadtam el eddig mindig, hogy a szolgáltatóm hálózatán belül egy fix (szerintem LAN-os IP-t) kapok, a noip és társai pedig nem LAN-os IP-ket kérnek, hanem "külsőt". Nagyon sügér vagyok a hálózatokhoz (és ezen az sem segít, hogy már órákat olvasgattam csak erről...), de úgy gondolom, hogy a port forward valahogy így működik: Dynamic DNS szolgáltató <=> saját internetszolgáltatóm <=>[kapcsolat a routerem és az internetszolgáltatóm hálózata között]<=> routerem <=> RPi webszervere, ahol a <=> legyen most az adatáramlás csatornája. Viszont ha én a szolgáltatóm hálózatán kapok egy LAN-os IP-t, akkor a DynDNS szolgáltató hogy oldja fel azt a problémát, hogy a kifelé látszó szolgáltatói IP-men keresztül elérje a LAN-os IP mögötti routeren forwardolt RPi webszerveremet? Úgy néz ki, hogy sehogy, jól látom?
Ha pl. a munkahelyemről egy lekérdezést akarok csinálni arról, hogy mit mérnek a szenzoraim (amik adatait a RPi webszerveremre kiírom), akkor viszont elég lenne az SSH-s saját szerveres megoldás is (tehát, hogy a Pi csak elküldi az adatokat a külső szerverre és ott csak megjelenítem őket). Ez valószínűleg nálam is megoldja a port forward problémámat. Vagy a reverse SSH tunnel még ennél is jobb és "elvisz" a Pi webserverére, majd ott -akár távolról is- elindítasz egy zenét, vagy böngészed a könyvtáradat? Ne haragudjatok a sok kérdésért, de ezt nem látom világosan.
-
LazaCCC
tag
Érdekes itt olvasgatni a Linux guruk érveléseit a csomagkezelő mellett a Windows rendszerrel szemben, miközben meg ez a cikk is kismilla parancssori elemből áll, amiről egy hétköznapi ember azt sem tudja hogy eszik e vagy isszák ... míg Win-en leginkább vagy grafikus felületen konfigolsz, vagy szöveges fájlokban, nem mindenféle értelmezhetetlen paranccsal.
Ha egy Linux gurunak fáj a Guglizás (bár pl nekem még sosem volt bajom azzal, hogy arról amiről nem tudok semmit a Guglin nézek utána és választom ki a megfelelő alternatívát), akkor remélhetőleg sosem kellett a konfigok/parancssorok miatt egyszer sem ugyanehhez folyamodnia, biztos az egész fejből ment -
-
doc
nagyúr
ha a szolgaltato nem ad 'kulso' IP-t, akkor azt 'onmagadban' nem fogod tudni megoldani, mindenkepp kell hozza valami 'kivul'
ez az amit en erintettem a vegen
nalam a kovetkezokeppen mukodik:
a malnarol csinalok egy reverse SSH tunnelt a VPS-emre (ez az egesz lenyege, hogy legyen egy server a neten amire tudsz SSH-val kapcsolodni), onnantol kezdve a VPS mar latja a malnat
es ha latja a malnat, akkor tokmindegy hogy melyik portjat, nem csak ssh-t hanem akar a 80-as portot is lehet igy tovabbitani -
Már nincs...
Nem találtam meg én sem, megnéztem a rendelések között, és ott van a tetején, hogy "The listing below has been updated by the seller, but you can see the item you purchased."
Gondolom rájött, hogy nem volt jó bolt, és drágította vagy levette...
Most már tényleg csak 10k-ért van. :S Basszus, mák hogy vettem10 ezrem nem lenne rá.
Csak ilyen 10-11k körül vannak :S -
PandaMonium
őstag
Port forwardolás kell neked pedig. Nem bonyolult a dolog, beírod a port tartományt és a gép helyi IP címét (statikus IP erősen ajánlott ha nem akarod újra állítgatni az egészet naponta) és a protokollt (UDP/TCP/mindkettő) és kész vagy. A no-ip csak annyit csinál, hogy automatikusan frissíti az általad kiválasztott DNS-t az aktuális IP címedre, de őt marhára nem érdekli, hogy ezen belül "melyik gépre menjen", ezt már a router dönti el a port forwardolással. Én sem vagyok nagy networking guru de ennyire azt hiszem még értek hozzá; Ha mégis hülyeséget írtam akkor bocsánat, majd kijavítanak a többiek.
-
rollair
csendes tag
hcl: Tudsz erről az olcsó Pi-ről egy linket küldeni? Én 5k-ért 10 perces kereséssel nem találtam ilyeneket.
mindenki: Nekem azzal van gondom, hogy internetről is elérjem a Pi-m webszerverét, a routeres port forward nem igazán működik. Nem értek ehhez mélyebben, de a noip és hasonlók valószínűleg a szolgáltatóm IP-jét találják meg, nem a gépemét a szolgáltató hálózatán belül. Mit lehetne ezzel kezdeni?
-
doc
nagyúr
nem 400 hanem 200 wattal szamoltam, es az EON araival, ami tobb mint duplaja annak amivel Te szamolsz (36 forint korul atlagban)
ha 100 wattot eszik, akkor duplaannyi ido kell a megteruleshez
nyilvan valamivel fizetni kell a szinte 0 fogyasztasert, ez az RPi-nel a sebesseg, ha valakinek ez fontos, akkor eggyel (vagy akar kettovel) nagyobb vas kell
mivel en wifin keresztul kapcsolodok, igy nem nagyon vennem hasznat a gyorsabb halozatnak, a torrent igy is az elofizetesem maximumaval jon
nyilvan ha valakinek gigabites netje van amit ki szeretne hasznalni, akkor ennek megfeleloen kell meretezni mindent
-
Bocsi, de nálam nem jön ki a matek. Illetve te szerintem úgy számolsz, hogy a gépe állandóan 100%-osan terhelve megy, ~400Wh-s fogyasztással, ami irreális.
Mondjuk fogyasszon a "sima" gép 75W-ot torrentezés / fájlkezelés mellett (nálam egy i5-3470k a fogyasztásmérő szerint átlag ennyit eszik).
75 * 24 * 30 = 54kWh * 15 Ft/kWh = 810 Ft / hó
Legyen éhesebb a gépe, mondjuk 100W:
100 * 24 * 30 = 72kWh * 15 Ft/kWh = 1080 Ft / hó
Megjegyezném, hogy ebben benne vannak a merevlemezek fogyasztása is (3-5Wh per merevlemez).
Bejön a Rpi ára nyilván egy idő után, de nem 2 hónap, hanem inkább egy év, és azért a "rendes" gépnél nem lesz a hálózat vagy a lemezkezelés sebességénél szűk keresztmetszet soha, ami azért egy Rpi-nél igencsak fentáll...
-
Na ez az, hogy nekem pl. olyasmire kell egy Pi, hogy egész nap menni fog. Illetve ha már megy egész nap, akkor a biztonsgi kamera mellett rátolok még néhány funkciót.
Első körben egy CN verziójú pi lesz, ami 5000 mostanában, + persze ebayes késleltetésKamera van, nagyobb SD van, amit nem használok. Pendrive is akad.
-
doc
nagyúr
ha ejjel-nappal megy a geped, fogyasztastol fuggoen kb 2 honap alatt siman rakoltod a villanyszamlara egy Raspberry arat
persze ha csak arra hasznalnad hogy letoltsd a filmeket, majd DLNA-n streameld oket TV-re, es nincs kulso vinyod/flash storage-ed hozza, akkor annak az arat sem art beleszamolni, ugy meg 2-3 honap mire megterul
-
Jó a cikk, én is elgondolkodtam rajta, aztán letettem róla. Amennyibe kerül, már mehet a gépem is, akár egész nap, és Servioo-val a DLNA megoldott nálam. Backup nem kő, se fötöpö
TW-vel meg megoldható a trnt fájl betöltése is
-
Igazán no offense, de akkor már kicsivel drágábban ki lehet hozni J1800-as vagy J1900-as integrált CPU-s konfigot (tápos házzal-rammal mondjuk 35e Ft-ért), amin rendes SATA csatlakozókból akad 2-4db, USB-ből is legalább egy 3.0-ás, plusz valódi gigabites hálókártyával, sőt, esetleg Wifi-vel is rendelkezik. Rendben, nem 2W-ot eszik, hanem 10W-ot, de ezerszer használhatóbb...
Persze ha onnan nézzük, hogy az Rpi B+ csak 14e Ft... (de mondjuk ott is kell még a tápeláttással, SD kártyával, esetleg házzal, stb. foglalkozni)
-
doc
nagyúr
válasz
QuadCorei808 #75 üzenetére
XBMC nekem nem kell, nincs is semmilyen monitor/TV rakotve, nem vennem sok hasznat
es debian alapu disztrot nem szivesen raknek ra...
-
QuadCorei808
csendes tag
Üdv!
Én is "media box"-ra használom az RPi-t.
Kb az összes disztrót kiprobaltam de az amit itt most leirtal és kellett neked elérhető az XBIAN nevű disztró alatt.
Igaz az egy debianon futo XBMC és igy a böngésző kilőve, de van már Raspbian edisön is (mint package felmegy) és váltogathatsz rajta.Előnye: leggyorsabb (xbmc-s disztrók között, még az openelec-et is megelőzte), egyszerű (install utan kb csak transmissiont kellett telepiteni). És mindazt tudta amit itt leírtál
Aztelfejeltettem:
transmission-t használok wifi dongle-el, + oprendszer is a vinyon (ext4+btrfs) van sdkártya csak bootra van, most vagy az dongle vagy az rpi usb kezelése miatt de a letöltés néha lemegy max sávszél (2mbyte/s) alá. mindemellett fullHD filmeket az elinditasuk utan folyamatosan lehet nézni, 0 akadás. -
Ha olcsón hozzájuttok SATA portos Androidos boxhoz (amihez van Linux is) azt is be lehet vetni erre a célra.(MeLE A2000G, MeLE M5)
-
doc
nagyúr
válasz
Ereshkigal #71 üzenetére
na igen, a torrent valoszinuleg eleg sokat porgeti a vinyot
azt nem tudom, hogy mennyit cache-sel, de ha 'aktualis' amit toltesz, akkor gondolom tenyleg kb. folyamatosan megy a HDD (ami az elettartamat tekintve jo, a villanszamlanak mar kevesbe, bar azert egy kulso HDD nem tul nagy etvagyu)itt van nehany grafikon kulonbozo scenariokkal, nem tunik veszelyesnek, az en WD RED-em olyan 4 watt korul fogyaszt, plusz egy hajszalnyi a kulso haznak
-
doc
nagyúr
válasz
Ereshkigal #69 üzenetére
a Pi onmagaban kb. 1-1.2 Wattot eszik (a regebbi modellek kicsit tobbet, de meg igy is siman 2W alatt)
a vinyok mar mas kerdes, ez nyilvan vinyofuggo, oszinten szolva fogalmam sincs... de mivel nem mennek folyamatosan, igy nem is igazan van ertelme maximumot szamolni, talan egy hetig folyamatosan merve heti/napi atlagot lehetne megadni
-
Ereshkigal
őstag
Köszi a cikket!
Sokszor eljátszottam a gondolattal, de lehet, hogy most már tényleg belevágok valami hasonlóba én is.
"Átlagfogyasztást" tudnál esetleg mondani (pi+merevlemez), mondjuk 10 W? -
-
-
elodin
csendes tag
Btw. milyen VPS-t tudnatok javasolni?
koszi -
Cubox I is nagyon ígéretes, 4 és 2 magos CPU, SATA, gigabites ethernet
A brobléma csak a mgasabb ára....Linuxxal csak az a gond, ha alapból nincs benn meg valami egy adott különlegeseb hardverre, akkor utólag nagyon nehéz rámókolni.
Pl vért izzadtam, mikor egy Atom CPU-s kis passzív PC-re akartam Crytal HD támogatást Ubuntura....nem ment. OPENELEC-en és GeexBoxon alapból van Crystal HD támogatás, ott meg VGA monitoron nem volt 4:3-as felbontás....
Ezt az utóbbit több napos kínlódással megoldottam, Geexboxon csak úgy ment, hogy teljesen új verziót fordított a fejlesztő, hogy támogass a dolgot... -
doc
nagyúr
válasz
kissdani22 #62 üzenetére
meg nem probaltam, de elvileg nincs akadalya, a csomagkezelo szerint letezik ilyesmi
-
kissdani22
csendes tag
Hello! Nagyon tetszett a cikk. Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy megoldható-e az, hogy Arch on fusson a shairport amivel dlna-n keresztül az iPadről tudjak zenét streamelni a házimozira ami a málnára lenne kötve. Később pedig macbookról is szeretném ugyan ezt csinálni AirPlay segítségével. Előre is köszönöm.
-
Gyula84
veterán
jó kis cikk
elgondolkozok én is egy ilyen beszerzésén
-
Szerintem a sebesség probléma nem a CPU sebességből, hanem az USB HDD-ből adódik.
Az én kis Melemen -ami CPU sebességben nem sokkal több a málnánál, letöltés alatt is megy az 1080p stream.
Ég és föld a különbség ha ugyan azt a HDD-t az USB portra, vagy a SATA portra kötöm.
Málna oldalán áll, hogy sokkal több kész Linux van rá és sokkal többen használják. -
-
-
ceia
őstag
A Linux részt értem (na nem teljesen, de annyi baj legyen - ezért nem szeressük a Linuxot, mert bonyolult) eleve arra amit írnak, azt azért írják, hogy aztán bekerüljön valami csomagba. De ugyanez Windowson lehetetlen. Mert itt a Windows 10 volt említve, és hogy a jövőben a Windowsban is lesz csomagkezelő. Na én arra kiváncsi leszek. Talán inkább egy Store kibővítés lesz, hogy nagyobb legyen a forgalom.
(#50) doc Értem, a csomagkezelőből a kedvencemet. De mi van, ha a kedvencem nincs ott? Persze lehet, hogy Linuxon minden ott van, nem tudom.. Mert nincs is annyi program, hogy bármelyik használhatót ki kelljen belőle hagyni.. De Windowson ha lesz valami csomagkezelő, én 100% találok az ott lévőknél jobbat is, olyan nagy a választék a neten.
-
PandaMonium
őstag
A Linux mint kifejezés alatt általában a kernel-t értik, ami egy oprendszer magja gyakorlatilag, egy grafikus felület nélküli szoftverréteg, ami a legfontosabb feladatokat intézi: memória címzés, processzor és multithreading működtetése, fájlrendszer kezelése, alap driverek, az idő és lokalizáció managelése, perifériák, userek és jogok kezelése, stb. stb. Tehát az összes motorháztető alatti feladatot ami arra szolgál, hogy a rendszer (és a géped ezáltal) mint egység jól funkcionáljon. Ez minden linux disztribúcióban azonos. Az, hogy erre milyen bootloader, desktop environment, csomagkezelő, naptár, alap hátterek meg anyám-kínja jön az már disztrónként változik, ez rá van bízva a fejlesztőkre.
Ezért van az, hogy vannak olyan linuxok amik kimondottan desktop felhasználásra vannak és vannak olyanok amik szerverre, holott a rendszer magja ugyan az, csak az egyiknél benne van a desktop environment, X.org, grafikus felülethez tartozó szoftverek tömkelege, míg a másik egy lecsupaszított, parancssoros felhasználásra van tervezve egy csomó memóriát és processzor teljesítményt megspórolva.
-
Linux disztrók csomagokból állnak. Egy csomag egy komplett program, vagy csak egy része, vagy csak adatok (pl. a firmware-k DVB tunerekhez)... Mondjuk van 1 csomagod, amiban van program arra, hogy DVD-t írjon különböző formátumokban. Erre épülhet pár egyéb csomag, amik különböző DVD író programok leszenk, másképp néznek ki, stb.
Mondjuk egyik DVD író progiban meg van valósítva, hogy Mp3-ból tudjon dekódolni, azzal a csomaggal, ami MP3 kezelést valósít meg.
De ugyanazt a MP3 csomagot használhatja aegy zenelejátszó is...A csomagok egymásra épülnek, tehát pl. a DVD író felületet nem érdemes magában feltenni, mert nem fog működni,ha nincs alatta az a cucc, ami elvégzi az írást.
Ezt kezeli helyetted a csomagkezelő, meg a szoftverközpont, közöd vele, hogy tegyen fel egy progit, és ő mindent feltesz, ami annak kell. Ha fent van már valami, akkor meg azt nem tölti le újra. -
ceia
őstag
válasz
#19617792 #48 üzenetére
Hogy-hogy nem lesznek adware-ek a csomagkezelős alkalmazásokban, talán személyesen a M$ készíti majd azokat? Esetleg fizetősek lesznek?
Különben a guglizós installeres dologban van jó is, olyat keresel, ami neked megfelel, lehetőleg a legjobbat, ugye.. Az csomagkezelő meg olyat ad, ami ott van, és az lehet, hogy nem a legjobb. Tehát (jobb esetben ingyenes) szoftvereket pakol fel nekem az adott témára - mintha pl. hangmintaszerkesztőt kérnék, és felrakná az Audacityt. -Csakhogy az egy sz@r. Én Soundforgeot használok! Persze az is lehet, hogy egy másik ingyenes tetszik jobban, amit szintén nem tud a csomagkezelő. De újra visszaérkezem ahhoz, hogy mitől függ, hogy mik kerülnek a csomagkezelőbe, és kik csinálják a csomagkezelő által felrakaható appokat?? Elhiszem, hogy Linuxra működik ez a dolog, arra kiépült egy közösség és ők fejlesztgetnek rá mindent. De a Windows egy kicsit más világ. Különben szerintem semmi baj nincs a keresgéléssel, erre való a net és a böngésző, szabadon dönthetsz, hogy mit raksz fel. Inkább az installer-rel van a probléma, minden szoftvernek portablenek kéne lennie! Az install + registry páros csak rontják a Windowst. Ezeket kéne már elhagyni..
A legtöbb szoftvernek megcsinálják a portable verzióját (portableapps.com) tehát így is lehet használni - akkor mi a fenének nem eleve így csinálják??
-
törölt tag
jah, mint a Steam. csak ez nemcsak játékokra, hanem úgy alfától omegáig az egész rendszerre érvényes.
a sima installerhez gúglizni kell, a mindenféle bannerrel, meg szir-szar bullshittel megtöltött oldalon meg kell találni a download gombot, meg közben kiszedni, hogy ne szedjen további bullshitet, aztán elindítani az installert, végigkattintani a 48732948723987 lépéses telepítőt és minden egyes oldalon jól meg kell nézni mi van odaírva, mert 9823759287 egyéb bullshitet akar még rád sózni. aztán még szarakodik a semmin nem keveset, majd ha úgy óhajtja akkor feltelepíti a programot.
itt meg egy sor a cmd-ben / terminálban és bullshit-mentesen pillanatok alatt aranytálcán felszolgálja neked a progit. illetve ha van grafikus része a csomagkezelőnek, akkor akárcsak App Store, Play Store, Steam, stb két klikk és kész. aztán ha frissíteni kell, akkor nem kell végigmenni újra a bullshitkonténer oldalon bullshit-Csomolungmákat kerülgetve, hogy leszedd az újabbat, hanem fogja a csomagkezelő, szól neked, hogy: "ombre van frissebb, letőccsem?" mondod neki yup, és mire kettőt pislogsz, készen van.
és a szokásos "Windows-karbantartási-problémák" 99.99%-át megelőztük, mert nem szemetelődik össze a gép attól, ha csak egy nyüves pdf olvasót akar a szerencsétlen telepíteni (de nem pilóta vizsgás az illető).
ha meg alternatívákat akar megnézni egy témára, akkor neked kell kigúgelezni őket. Store esetén meg felsorolja mik vannak még erre a témára. -
Mister_X
nagyúr
válasz
#19617792 #46 üzenetére
Tehát ez olyasmi, mintha megmondanám a egy Steamnek, hogy telepítse fel az XY játékot és ilyenkor minden egyéb szir-szart, legfrissebb DirectX, MySQL, .NET Framework, lokalizációs fájlok, felviszi a rendszerleíró adatbázisba és elhelyezi a dolgokat? De amúgy hirtelen nem tudom, hogy mi a különbség a rövid leírás után egy sima installerhez képest
-
törölt tag
Csomagkezelés, gyakorlatilag a rendszer és az alkalmazások fölött elhelyezkedő kezelő szoftver, menedzseli mik vannak feltéve, mik vannak a tárolókban (mondhatni egy App Storeban) és ez végzi el a telepítéseket, frissítéseket. és így a rendszer csomagokból épül fel, a csomagban helyt kap maga az alkalmazás binárisa (futtatható fájl, az "exe"), és néhány leíró fájl, mi az a program, mire való, hova települjön, hol tárolja a konfigjait, milyen más program (csomag) kell ahhoz, hogy ez működjön, stb.
pld. ha azt akarod, hogy egy zenelejátszó megszólaljon, akkor kell, hogy legyen telepítve hangszolgáltatás és mikor telepítenéd a zene lejátszót, akkor a csomagkezelő megnézi mi kell neki, és ami - szükséges neki - nincs fent azt feltelepíti neked. de ha már van hangszolgáltatás, akkor csak felrakja a lejátszót. -
doc
nagyúr
ez az ami a windows legnagyobb hianyossaga mar tobb mint egy evtizede
igy ha egy programot fel akarsz rakni nem kell nekiallni guglizgatni, innen-onnan levadaszni meg forumokon kerdezoskodni
hanem megmondod a csomagkezelonek hogy mit akarsz, az letolti (ha kell hozza masik szoftver, azt is), telepiti, naprekeszen tartja, stb
-
Az alapja ugyanaz, mármint a kernel, a köré pakolt dolgokban térnek el. De az sem gyökeresen. A "mire jó" kb. ugyanaz, kicsit más, hogy hogyan éred el azt, amit akarsz, de nem hal bele senki.
Tanulni meg sajnos kell, egy tök eltérő oprendszert nem fogsz tudni pöcc-röff kezelni. Fogalmakat is meg kell tanulni, nem értesz valamit, Google.
-
GÁgpstpn
tag
-
Mister_X
nagyúr
You sprechen magyarzky?
Windowsos fejjel még mindig félig-meddig érthetetlen, de valahogy kezdem kapizsgálni: minden rendszer alapja ugyan az, csak ki-ki hozzátette a magáét. Az én tudásom jelenleg kifut annyiban, hogy feltelepítek egy Ubuntut bármilyen tetszőleges partícióra.
-
Van pár család, amin belül ugyanazok az eltérések. Pl. a Debian vonalon van az Ubi, Mint, ilyesmik, amikben .deb alapú csomagkezelés van, a RedHat/Fedora/Süsüben máféle, kicsit pl. más az indítóscriptek szerkezete, stb., de gyökeresen nem más az OS szerkezete. Az alapvető parancsok is ugyanazok, a csomagormátumtól eltekintve a legtöbb program az összes Linuxra elérhető, stb. Szóval ha egyet megtanultál kezelni, akkor egy másik már nem vészes, apróbb különbségeket kell megszokni.
Hogy tanulni kell? Mindent tanulni kell, mikor megszülettél, nem tudtál PC-t kezelni
-
doc
nagyúr
a Chakra konnyen telepitheto es Archbol indult, de az desktop disztro, nem serverre van kitalalva
Raspberrynel annyibol konnyu az ember dolga, hogy csak le kell tolteni az Arch csomagot, ketteparticionalni az SD kartyat es rapakolni a csomag tartalmat, nem tudom van-e ilyen csomag x86-ra, utana kene nezni...vagy keresel masik disztrot, ott a csomagkezelo parancsok masok lesznek (pl. pacman -S helyett apt-get install vagy yum install) de kb. ugyanazt kell csinalni, akkor lesz maceras ha valamit forrasbol akarsz felrakni, es nincs az Archnal egyszeruen kezelheto AUR...
-
GÁgpstpn
tag
Megpróbáltam feltenni az Arch-ot és kb 2 óra szenvedés után rájöttem hogy ez nekem nem megy. Melyik az a disztró amelyiknél a szerver elkészítése során ugyanazokat/hasonló parancsokat kell használni és kicsit egyszerűbb feltelepíteni?
-
-
ncc1701
veterán
Rtorrentben be tudsz olyat állítani, h x ratio után törölje a filmet. Rutorrent pedig egy kellemes webes felület hozzá.
-
Blaise
veterán
Köszi a cikket
Itthon egyébként hol lehet a legolcsóbban beszerezni a B+ modellt?
-
Mister_X
nagyúr
Még anno a "hősidőben" volt olyan, hogy sehogy sebírtuk összehozni a LAN-t otthon az eltérő oprendszerek miatt, ha meg mégis, akkor mindig volt valami gebasz (nem nyomtat, nem megy át a net, stb.) - persze ilyenkor különböző Windowsokat próbáltunk közös nevezőre hozni, dea rémkép megragadt
-
Én biztonsági célra akarom használni a RasPi -t, kap egy kamerát, pár scriptet, kapcsolót az ajtóra. Ha olyankor nyitják ki az ajtót, amikor élesítve van (akár távolról is lehet indítani pl.) akkor esetleg visít, felkapcsolja a lámpát, és elkezd fényképezni, a képeket feltenni egy távoli szerverre...
Jó lett a cikk, sok mindenre jó egy ilyen kis keveset fogyasztó izé
-
doc
nagyúr
hogyan erted az 'osszeveszest'?
nalam van egy MacBook Air, egy Linuxos TV, egy Androidos telefon, es remekul megfernek egymassal
(plusz meg egy iPod Touch es egy Linuxos notebook, de ezek nem nagyon foglalkoznak a Raspi-vel)
lenyegeben windowson kivul minden elterjedtebb oprendszer van itthon -
Mister_X
nagyúr
Én is szeretnék valami hasonló, de x86-os (Atom) alapú háziszerverecskét összerakni. Nálam a legfontosabb a backup (doksik egyetem miatt), valamint animék letöltögetése lenne (laptopot ugye viszem magamm), nézelődnöm kellene, hogy milyen opcióim lennének iPaden ebook/manga fogyasztására.
Két kérdésem lenne: 1) mennyire lennének hajlamosak összeveszni az oprendszerek? Lenne itt linux (szerver), Win 8.1 (laptop), WP8.1 (telefon), iOS (iPad), Android (másik telefon). Nem tudom, hogy az Atomra mennyire bízhatóak 720p, kirívó esetben 1080p DLNA feladatok (nincs értelme igazán, max iPaden), remélem elég lenne. 2) Arch linux az ajánlott? Én Ubuntut néztem ki.
-
GÁgpstpn
tag
válasz
PandaMonium #20 üzenetére
Ezt a leírást én is láttam, de hosszabbnak és nehezebbnek tűnik mint amit én linkeltem. De ha azt mondod jobb, akkor inkább azzal fogom csinálni.
-
Ewert
csendes tag
Esetleg ha már amúgy is dobtál rá sambát, csinálhatnál egy úgy megosztást, ahova a torrent fájlokat mented, transmissiont meg ráállítod és figyelje az új fájlokat, így nem kell lementeni meg újra feltölteni csak oda menteni a cuccot
-
PandaMonium
őstag
A létező legjobb telepítési leírás a hivatalos Arch Wiki-n lévő Beginner's guide. Nekem is el kellett 2-3x cseszni a telepítést mire megtanultam, hogy tüzetesen át kell olvasni a leírást, nem szabad kihagyni semmilyen elsőre irrelevánsnak tűnő részt sem. Miután végigolvastam rendesen mindent az oldalon (elsőre soknak tűnhet de igazából nem olyan vészes) egyből sikerült a telepítés, nem volt gond utána: Atom stabil, villámgyors és az oprendszer minden egyes tulajdonsága konfigurálható. Lehet, hogy kell egy kis idő mire megtanulja az ember telepíteni/használni de szerintem kétség nélkül ez a legjobb disztró.
-
lanszlo
csendes tag
Nagyszerű cikk! Én is csináltam már mindenfélét a "málnámból", de ezt a Calibre cuccot nem ismertem eddig. Már ezért megérte elolvasni a cikket. És mivel viszonylag "nagy" olvasó vagyok meg is csinálom a saját gépemre ezt a könyvtárasdit.
A Brogyi kolléga által említett scriptet csak ajánlani tudom, én is azt használom. Szerintem átláthatóbb lesz a felülete a transmissionnek és még plusz opciókat is kínál az alaphoz képest ha jól emlékszem (már nagyon régóta ezt a felületet használom, ezért nem emlékszem mik azok az opciók amik az alap felületen nem érhetőek el...). Illetve bármikor vissza lehet állni az alap kinézetre, sőt ha mobil eszközzel nyitod meg az oldalát akkor automatán egy arra optimalizált oldalt nyit meg (de mobilon is átállítható, hogy ezt a nézetet nyissa meg, ami linkelve is volt...)
Köszönöm mégegyszer!
-
doc
nagyúr
igen, a cikkben emlitettem is hogy csak hazi halozatra jo ez az engedekeny beallitas
ez az en esetemben nem problema, egy falusi kertes hazban elek, ha valaki ra akar lepni a wifimre (ami amugy WPA2) akkor az itt all az udvaromban vagy az utcan az ablak elott a kezeben egy notebookkal, ami azert kicsit feltuno
nem akartam bonyolitani a cikket authentikacioval (igy is eleg hosszu), a sajat megoldasomban pl. a Transmission is usernev/jelszohitelesitest hasznal, ha valaki szeretne ilyet beallitani de nem megy neki, termeszetesen szivesen segitek
a tavoli eleres csak ugy mukodik ha elotte mar belepett valaki a sajat VPS-emre, amihez csak nekem van accountom, szoval ahhoz eloszor azt a servert kell feltorni
-
bimbiri
tag
Köszi a választ!
Akkor nem megoldás, ha a raspbiant lecserélem Archra.
Akkor marad a másik megoldás, a hardvercsere. Én is erre jutottam, a B. Pi. már egy ideje úton van Kínából, remélem mihamarabb ideér. A málna meg megmarad kísérletezni.
A cikkhez pár észrevétel. Látszik rajta, hogy otthoni hálózathoz készült, igen hiányos a hozzáférés szabályozás. Első körben megfelelő lehet ez az "engedékeny" hozzáállás, de távlati célnak felvehető a felhasználói jogok szabályozása. Van wifi elérés is, így a falakon kívülről támadható a rendszered. Pár javaslat, mert jó játék:
- RADIUS kiszolgáló telepítése és behangolása, így "feltörhetetlen" lesz a hálózatod (legalábbis könnyebb lesz feltörni a szomszéd wifijét és téged békén hagynak)
- Samba kiszolgáló telepítése, központi felhasználóhitelesítéssel.
- Távoli elérés biztonságosabbá tétele VPN kiszolgáló telepítésével.Lehet, hogy csak én vagyok ilyen paranoiás, de jobb a békesség!
-
törölt tag
Szeretem a málnás okosságokat, de ha csak ezekről a feladatokról van szó, akkor inkább egy NAS -választanék. Ahogy néztem, mondjuk egy Zyxel NSA310 árban kb. egálban van egy málna kit -tel. A proci viszont jóval erősebb, meg gigás portja van. Ezek jól jönnek hálózati átvitelnél.
-
doc
nagyúr
igen, mar fel is raktam, par masodperc alatt megvolt, most ismerkedunk egymassal
hogy 'folytassuk' a cikk temajat: ahhoz hogy a script mukodjon, fel kell tenni a wget-et a cikkben szereplo Arch-ra:
pacman -S wget
bar ez valoszinuleg senkinek nem okoz problemat
azt nem talaltam meg meg ebben az uj guiban hogy hol tudok pl. file-okat kivalasztani a torrenten belul, prioritast illetve "ezt ne toltsd le"-ot beallitani, de meg keresgelek
MOD: megvan, a kepernyo aljarol kell 'felhuzni' -
mano42
aktív tag
Nagyszerű írás, én is csak annyit tennék hozzá, hogy a Transguival egyszerűbb hozzáadni a transmissionhoz torrenteket, nem kell link másolásokkal macerálni, cserében bármilyen platformon elérhető: windows, linux, android, ios. Én raspberryt kizárólag raspbmc miatt használok, és a kedvencem a média szerver funkció, a nasról egy telefonos kliensel elindítom a zenét, a raspbmc meg szépen lejátszodja. De ez már offtopic
-
doc
nagyúr
Igen, a negyedik oldal utolso bekezdese pont errol szol. 1080p-nel mar pont az altalad leirt problema miatt elegge maxon jar a szerkezet, igy mellette sok mas nem fer bele, ha ilyen aktivan szeretned hasznalni akkor en a helyedben kiprobalnek egy BeagleBoardot vagy egy BananaPi-t, azok erosebbek annyival hogy szerintem azt is siman elbirjak
en tobbnyire 720p-t nezek, arra tokeletesen eleg, 1080p-t csak ritkan, olyankor meg legfeljebb megvarom mig minden folyamatban levo torrent lejon -
doc
nagyúr
koszi mindenkinek, orulok hogy adtam otleteket
buherton:
en egyaltalan nem erzem lassunak, bar valoszinuleg gyorsabb lenne egy hajszallal valami erosebb vason; talan a Calibre eseteben lehet leginkabb latni, ott a teljes konyvlistanal (most 77 konyv) 1-2 masodpercig eltart mire az osszes adatot betolti, de egyebkent teljesen reszponziv
de mivel ejjel-nappal megy, nem akartam nagy fogyasztasu eszkozt, a malna meg szinte fenyevo, alig kell neki aram, es a celnak igy is tokeletesen megfelelEleg sok Linux disztribet kiprobaltam az utobbi kb. 15 evben, nagyon sokaig (8-9 evig) hasznaltam Slackware-t, raadasul ugy hogy a legelejen feltelepitett Slackit folyamatosan update-eltem mikor kellett, SOHA nem telepitettem ujra, pedig kb. 3 teljes gepcsere volt alatta idokozben. Valami hasonloan stabil, egyszeru, megbzihato Linuxot kerestem sokaig, az Ubuntu egyaltalan nem jott be, nagyon megbizhatatlannak, instabilnak es 'oncelunak' bizonyult sok esetben, a csomagkezeloje sem tetszett. Az egyik legszimpibb vegul az Arch lett amivel igazabol az egyetlen szamottevo problema hogy a telepitese nem trivialis (nincs is telepitoje), de menet kozben mar nagyon jol kezelheto, stabil.
Es ugy voltam vele ha van RaspPi-n, akkor miert ne hasznaljam azt?
De ahogy irtam is a cikk elejen, komoly jelentosege nincs, itt a lenyeg a hasznalt szoftverek megvalasztasa es a config file-ok, beallitasok, az meg kb. ugyanaz kell hogy legyen mas disztron is.GÁgpstpn
Szerintem a desktop Archon is kb. ugyanaz a teendo mint a cikkben, csak ott meguszod a PKGBUILD file szerkeszteset, ha x86 proci van benne
Viszont ahogy itt irtam feljebb, az Arch desktopra telepitese nem igazan trivialis feladat (bar van hozza howto).Brogyi
koszi a tippeket, megnezem, bar igy elsore nem vilagos hogy mit is tud ez a script. A magyar nyelv nem erdekel (az osszes gepemet, telefont, stb. angolra allitottam), de ha nyujt valami hasznos pluszt a mostaniakhoz kepest akkor lehet hogy felkerul
Archos kerdes termeszetesen johet, bar nem vagyok benne expert, csak kozonseges Linux user, aki tortenetesen szereti es egy piciket ismeri az Archiet -
bimbiri
tag
Gratulálok a cikkhez!
Én is málnán futtatom a házi szerverem, ennél kevesebb funkcióval. Ezért kíváncsi lennék a te tapasztalatodra. 1080 HD filmek esetén hajlamos akadozni a lejátszás. Ezt annak tudtam be, hogy az USB és a NIC ugyanazt az adatbuszt használja, így osztozik annak sávszélességén. Ha a lejátszás idejére csökkentem a transmission által használható sávszélességet vagy egyszerűen leállítom a szolgáltatást, akkor javul a helyzet.
Te tapasztaltál valami hasonlót? Az általam használt konfig R. Pi modell B, raspbian oprendszerrel.Előre is köszönöm!
-
Brogyi
őstag
Tetszik az Arch választásod. A Transmission gui-t fel lehet dobni a következővel.
[script]
[képek]
Magyarul is tud. Mobilos felülete is van, és végül a klasszikus felület. A script még Solarison is hasít.
Ha egyszer majd odajutok majd megkereslek 1-2 Arch kezdő kérdéssel. Persze ha nem bánod.
Az Arch azért tetszik, mert egy picit hasonlít a Solaris-ra, és ott a rolling release ami vonzó. -
GÁgpstpn
tag
Nagyon jó cikk lett.
Ott hever elrakva egy régebbi gép a garázsban, hogy majd fileszerver lesz belőle. Most hogy elolvastam a cikket, úgy döntöttem hogy megcsinálom még ezen (vagy a következő) héten. Ha felrakok rá egy Arch linuxot akkor mindent ugyanúgy kell csinálni, mint a málnán
?
-
buherton
őstag
Nem töltenek be lassan az oldalak? Bár ahogy látom nincs Java-s program. Adtál egy-két jó ötletet, amire eddig még nem gondoltam. Ha scp-vel akarsz a világ másik végéről letölteni valamit, akkor nem lassú?
Nagyon jó lett az írás. Köszönjük szépen.
Van valamilyen egyéb oka, hogy az Arch mellett döntöttél (azon kívül persze, amit leírtál)?
-
jó cikk gratula... kedvet kaptam egy hasonló rendszer összerakására csak rapsberry helyett egy x86-os géppel... dlna, svn, biztonsági mentés már most is van ... és az 1080 P 3D sem gond jelenleg (még wifin is éppen átfér a tv-hez),
de arra, hogy
- music boxnak
- és könyvtárnak használjam
nem is jutott eszembe...
Új hozzászólás Aktív témák
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Witcher topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- LEGO klub
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen videókártyát?
- Nintendo Switch 2
- Szemérmes szerzet a Gigabyte lefrissebb csúcs-VGA-ja
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Precision M4700 i7 Extreme 3940XM I 24GB I 256SSD I 15,6" FHD I K2000M I W10 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude E6540 - i5-4GEN I 8GB I 320GB I DVDRW I 15,6" FHD I HDMI I W10 I Gari
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256GB SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest