Hirdetés

2024. február 20., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Krugszvele


Krugszvele
aktív tag

i5-2500 alapú gép.
tíz éve használom, semmi baja.
gyereknél i5-3470, az is van vagy 6-7 éves, semmi baja.

Ha külön kézi rásegítés, vagy túláram nem pusztítja el, én úgy gondolom, hogy asztali gépek 10+ évet simán mennek.A 2000-es évek közepe óta elmúlt az a baj, hogy 2-3 év után megdöglöttek alaplapok, ramok, vga-k.

Az elmúlt hetekben kipróbáltam egy i3-12100 alapú gépet (nvme x4/x4 ssd, 16 gb ram, stb) és nem láttam annyira nagy különbséget, hogy cseréljek.

géphasználat: böngésző, excel, notepad, számológép, meg 1-2 speciális miniprogram.

(#2) pusszycat válasza Krugszvele (#1) üzenetére


pusszycat
nagyúr

Ezt egy 10 éves Acer laptopról írom, soha nem volt semmi baja, raktam bele egy 1 TB SSD-t aminek nagyon örült. Ideje lenne cserélni de amire én használom arra jó lenne még 10 évig, szóval nem tudom mi legyen. Ja igen mindig kábelen lógott az akkuja kigyengült.

Samsung Galaxy S9 Plus & Xiaomi Mi 10T 8/128 GB 5G Cosmic Black & Mi 11 Lite 5G 6/128 :)) Xiaomi Redmi Pad 4/128 GB, Laptop Asus Oled Vivobook 16GB/1TB

(#3) Dönc


Dönc
tag

Nálunk 4 PC van használatban. Kezdem a legrégebbitől kezdem a leírást.

Az első édesanyám böngészgetős gépe, ez még C2D alapokon fut egy Lenovo brand gép, aminek pontos típusára már nem emlékszem, de az biztos, hogy még a gyári HDDről bootol a rendszer benne. W10 fut rajta.
Néha kellett simogatni, mert csinált furcsaságokat, de egy elemcsere megoldotta a gondokat végül.

Második a sorban fiam gépe, amit tőlem örökölt masszív(abb) felhasználást követően ~10 év után.
Erről már vannak pontosabb emlékeim: Asrock Z77 pro4 lap, 16 GB Hyperx blu ram, i5 3570k és GTX 1060 3gb G1 Gaming. Kapott egy új tápot idén, ezen kívül nem lett hozzányúlva. Erről már nem mondanám, hogy hibátlanul működik, mert néha dob random kékhalálokat, de egyelőre nem jöttem rá mi okozhatja. Ezen is W10 van. Nálam 4,2-3-on ment a 3570k több, mint 9 éven keresztül, most alapra vissza lett véve. Ennél ami gondot okozhat még, hogy a rendszer egy Dell brand SSD-n van, amiből semmiféle értelmes SMART infó nem nyerhető ki, elvileg 100%-os, de ezt kb. 8 év után erősen kétlek.

A harmadik a sorban holtversenyben a saját gépemmel páromé.
Ennek alapját egy Aorus b360m lap adja, amiben figyel még egy i5 8500 8 GB ram társaságában. Alakítottam hozzá dedikált VGA-t gombokért: GTX 760, hogy ne a szűkös ramot pusztítsa az integrált. W11-el hibátlanul működik, tápot kéne benne cserélni, de böngészésre ez is tökéletes.

A saját gépem kicsit más, bár már ez is kezd korosodni:
Gigabyte Z370p D3 lap, 16GB 3200MHz-s Crucial Ballistix, i7 9700 és egy RTX 3060 Ti. Tápegység egy talán még garis FSP Hyper M 600W. Erre is W11 van telepítve. Hibátlan mindenre is.

(#4) Vladi


Vladi
nagyúr
LOGOUT blog

Gondolom.

Összetett téma. Több kérdés:
1. mennyi az elvi működőképességi ideje? Ezt egyszer a fórumon retrózósokkal már fejtegettük. Processzornál elvileg 50 év sima ügy lehet. Mert amúgy mi romlik el egy gépben:
a, mozgó alkatrész, mert kopok, venti, hdd. Semmi egyéb
b, ami állandó hőstressznek van kitéve, mint cpu, gpu. Oké, ha rendben a hűtése és nem csillagászati teljesítményre tervezett, akkor nem kéne gondnak lennie.

Tehát egy gép elvi működése 40-50 év, vagy mégtöbb. A műanyag tud még olyat, hogy elérik, repedezik, akkor baj van.

Meg ami szeret meghalni, az az elkó, de az csarélhető.

Pont ezért van 1989-rd sega jétékgépem, ami tökéletesen műdökik. Jó oké kondicserés volt.

a másik odala: meddig érdmes? Amíg érdemi felhasználásra fogható. ez ugye szoftveres kérdés. Nade én radikális vagyok, 2010 után szerintem már nem tudnak olyan gépet gyártani, ami nem szolgálhatja ki a usert élete végéig... mert nincs már olyan felasználási mód, ami:
a, indokolt
b, megfekteti a gépet
c, kizárólag normális szoftverrel értendő, tehát semmi ami bloatware...

Az én gépparkom 10+ éves. S nincs velük gondom. :DD

Mi előre tudtuk hogy ez lesz Ebédre hízott patkány Gyere siessünk Indul az expressz Nézzük meg Milyen a Balkán

(#5) joghurt


joghurt
addikt
LOGOUT blog

Szerintem ebben a témában releváns Bacsis gyűjteménye. :D

A tej élet, erő, egészség.

(#6) Vladi válasza joghurt (#5) üzenetére


Vladi
nagyúr
LOGOUT blog

Igen, én is rá gondoltam. :R

Mi előre tudtuk hogy ez lesz Ebédre hízott patkány Gyere siessünk Indul az expressz Nézzük meg Milyen a Balkán

(#7) Pikari válasza Vladi (#6) üzenetére


Pikari
őstag

Én kb 10 évente cserélem a hardvert, tipikusan akkor, ha az alaplap (vagy valami más) megdöglik.
Valójában alapvetően csak akkor cserélek hardvert, ha valami megdöglik. Csak úgy nem szoktam gépeket venni soha (maximum akkor, ha nagyon túlhaladottá válik a hardverem, és emiatt használhatatlan lesz - ám a mai lelassult fejlődés miatt ez nem igazán következik be).

-A jelenlegi processzoraim már 13 évesek (amd k10).
-Az alaplap is kb 13
(használtan vettem őket, életük több mint felét az előző tulajoknál töltötték, én kb 3. tulajuk vagyok).

-A tápegységet nem tudom pontosan, talán 10-12 lehet.
-A vinyó 7 éves kb. A tartalék vinyók 13 körül vannak. 40-70ezer óra üzemidővel.
-Az egyik DVD íróm 18 éves (még CLV alapú, 4082b).
-A másik kb talán 10-11 (valami sony, ez már CAV és SATA).
-Van a gépben egy IDE mobile rack, azt nem tudom, hány éves, de olyan 15 körül biztosan van már.
-És egy floppy meghajtó (sacc 25 év).
-Egy SATA mobil rack, ez újabb, nem tudom, hogy mennyi idős.
-Egy 25 éves PC hangszóró pár.
-Egy kb 14 éves LCD monitor.
-A videókártyám 15 éves (x1550). Próbáltam újabbat, régebbit, de a Linux mindegyikkel instabil volt. Ezt szereti, zárt forrású firmwarek nélkül is megy, szigorúan szoftveres rendering minden.
-A számítógépházam 25 éves. Ez egy pentium2 háza volt még.
-A hangkártyám kb 22 éves (sblive).
-A tunerkártyám (nem röhögni!) 21-22 éves.
-RAM: talán 12-13 éves.

És hogy mi mennyit bír?

-A tápegységek tipikusan 5, legkésőbb 10 év után felrobbannak (tipikusan lezárlatosodik a bemeneti oldalon egy kondi). A mostanit 2 éve használom folyamatosan, nem tudom, hogy az előző tulajnál mennyit ment, de biztos, hogy van már ebben is legalább 8 év, úgyhogy még kb 2 évet fog kibírni a számításaim szerint max.

-A 3.5" floppy meghajtók közül - amelyik idősebb 20 évnél - 5-ből mondjuk 4 halott, vagy megbízhatatlanul működik. Ezek általában javíthatatlanok (pl végigrohad az áramkör, meg ilyenek).

-Az alaplapok 10 év aktív használat után szoktak megdögleni. Tipikusan a VRM.

-A processzorok vagy 5-10 év aktív használat után megdöglenek, vagy SOHA. A k10 Opteronok közül mondjuk 60-70% a halálozási arány, k7 procik közül talán olyan 10-20%, a Core2Duok közül pedig 0% körüli. Csak hogy érzékeltessem a szórást. Ezek személyes tapasztalatok, ha más mást tapasztalt, nem fogok vitába szállni vele.

-A dvd/cd/blu ray meghajtók 10-15 év után szoktak megdögleni, érdemes vigyázni az értékesebb darabokra azoknak, akik még ilyeneket használnak, mert NINCS utánpótlás a normálisabbakból. Van, amelyik csak nem akar kinyílni, azt még össze lehet eszkábálni. De van, ami már fel se villan, semmit se csinál, vagy nem olvas be semmit soha (degradálódik a lencse).

-A mobile rackek pár év után megdöglenek, ha túl sokszor helyezi ki/be az ember a vinyókat a tálcába. Ezeket szerencsére fillértekért lehet pótolni.

-A hangkártyámat még nem kellett lecserélni. Eddig 1 hangkártya döglött meg a kezeim között. Nem tudom, hogy hány évet bírnak, de talán 20-30.

-A videókártyák 3-4 évnél többet nem szoktak kibírni. Igen ritka az, ami 10-et kibír. A mostani is már döglött. Passzív kártya, és megfőzte magát. Indításnál hangyás a kép. Van, amelyiken lehet csökkenteni a feszültséget, és az órajelet. Ezeket tovább életben lehet tartani. Az 1998 előtt gyártott videókártyák viszont kb örök életűek.

-A tunerkátyám félhalott. Kb 2-3 év aktív használat után ilyenné vált. Az RF része használhatatlan. A video in még jó.

-A pc hangszóró kb 5 évet bír, aztán kontaktos lesz rajta minden (az enyémen is kontaktos minden).

-RAM: 1-2 év után megdöglik a modulok kb 10%-a. A többi örök életűnek tűnik. Nekem a Samsungok szoktak leginkább megdögleni, de a Kingmaxal sincsenek jó tapasztalataim.

-A monitor csak nem akar megdögleni, pedig már lehet, hogy időszerű lenne valami full hd modellre váltanom. Ezek is kb örökké élnek, ha nem éri őket baleset.

Ezek a személyes tapasztalataim. Más ember nyilván mást tapasztal majd.

[ Szerkesztve ]

A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

(#8) RandomName


RandomName
aktív tag

Van itt egy laptop. Release date: 2012.
Nem tudom pontosan mennyi idős, használtan vettem. Kapott ssd-t, nagyobb ram-ot, az eredeti W7 óta már W11dev van rajta.
Nem sokkal gyengébb, mint a napi használatos jelenlegi laptopom.

Persze, amíg csak tartalomfogyasztásra használom.
Már egy korabeli Tomb Raider sem fut el rajta.... :)

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001

(#9) fatpingvin


fatpingvin
őstag

2012-es laptopot használok. semmi baja.

én viszont kérnék egy pontosítást a kérdésre: arra vagy kíváncsi hogy egy hardver meddig tud működőképes maradni, vagy arra hogy meddig képes kiszolgálni a tényleges felhasználói igényeket?

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#10) PSti


PSti
tag
LOGOUT blog

Köszönöm mindenki válaszát! :R Öröm olvasni, hogy ilyen "koros" gépek simán elzakatolnak.

[ Szerkesztve ]

(#11) PSti válasza fatpingvin (#9) üzenetére


PSti
tag
LOGOUT blog

Inkább az előbbi. Az igényei mindenkinek más. Ahogy korábban itt is írták, ma már annyira szerintem nem hoz olyan nagy újdonságot egy új hardware, amire a legtöbb embernek azonnal be kell ruháznia, mert ha nem játszik vagy nem komoly munkára használja, elszüttyögni a legtöbb gép elegendő.

(#12) totron


totron
őstag

- használat - hülyegyerekként széthajtjuk vagy értő és nyugodt használóként hosszútávra tervezünk
- tárolás/működtetés körülményei
- gyártástechnológiai attribútumok (adott kor korlátjai)
- gyártástechnológiai lehetőségeket felülíró szándékok, azaz milyen kategóriában gyártották: consumer alja/teteje, pro/szerver
- "húzható" vonal alja, közepe vagy teteje minőségben (így tartósságban is)
- irodai, nyugalmas vonulat (itt is vannak minőségi szintek)
- beépített-tervezett elévülési szándékok végterméki megnyilvánulása

ThinkPadeket használtam, javítottam, átlagosan 12 évig húzták. Irodai asztali gépek upgrade-je - jellemzően a kezemben haltak meg, de szimpla ránézésre is produkálták volna ugyanezt koruknál és eredendő silányságuknál fogva is - szintén 10+ év élettartammal járultak hozzá a világ folyásához.

Retrózók körében a főfincsiségű kérdés, hogy a ~286-osok korában még nem eszmélt-e a gyártóipar a későbbi önnön fenntarthatóságukat illetően, vagyis még jót gyártottak... -e vagy csak a nosztalgia akarja ezt elhitetni a lelkekkel visszamenőleg.

(#13) fatpingvin válasza PSti (#11) üzenetére


fatpingvin
őstag

normális állagmegőrzéssel... jó kérdés. megkockáztatnám hogy egy örökkévalóság, a régebbi gyártástechnológiával készült szilíciumlapkák pl időtállóbbak, ugyanez nem mondható el mondjuk a panelokról.

illetve az is kérdés hogy működőképesnek tekinted-e azt, hogy valami rentábilisan javítható. nyilván ennek a technológiai igénye és realitása is változik idővel, én mondjuk egy 386-os alaplapon sokkal szívesebben cserélek kondit vagy patkolok meg egy felszakadt fóliacsíkot mint egy Ryzenes alaplapon :D

ja, és azt se felejtsük el, használatban vagy gyári dobozában tárolva? :D mert utóbbi esetben kb azt mondanám hogy egy örökkévalóság, ilyenkor nagyjából csak az elkók tudnak száradni ha olyanok, illetve ha van rajta valami gombelem akkor az merülhet, rosszabb esteben kifolyhat.

[ Szerkesztve ]

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#14) Vladi válasza Pikari (#7) üzenetére


Vladi
nagyúr
LOGOUT blog

Jah érdekes amit írsz. A vagy megdöglik vagy soha állapottal én is találkoztam. Vsizont nálam nagyon nem döglenek ennyire se a tápok, se a video kártyák.

Mi előre tudtuk hogy ez lesz Ebédre hízott patkány Gyere siessünk Indul az expressz Nézzük meg Milyen a Balkán

(#15) Pikari válasza Vladi (#14) üzenetére


Pikari
őstag

A kétezres években napi 2-3 órát játszottam, az hamar kinyírta a videókártyákat. Manapság pedig passzív hárompálcás kártyákat használok, nem is nagyon van nekik hely, ahol lehülhetnének, így aztán könnyen pusztulnak.

A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

(#16) RandomName válasza PSti (#11) üzenetére


RandomName
aktív tag

Amúgy tipikus user csak tartalomfogyaszt. És hazudik magának is amikor gépet akar venni, mert nincs tisztában a saját szükségleteivel. :D

Ember venni akart gépet, vacillált fél évig (pandémia előtt, akkor még volt rá ideje) hogy mi van akkor ha... Videót akar vágni, streamelni akar, stb....
Amikor friss volt a gép, akkor rakott rá játékot amit kb egyszer nyitott meg, (És az is a kedvenc 1000 éves Wolfenstein volt) utána meg kb csak filmnézésre használta(használja) torrenttel. :) Nem vág vele videót, nem csinál semmit, csak hazamegy, és youtube, meg DVB-C tuneren tv a böngészés mellett....
És nem egy ilyet látok. De a neten ennél is rosszab a helyzet.

[ Szerkesztve ]

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001

(#17) Pikari válasza totron (#12) üzenetére


Pikari
őstag

A 8086/286/386 korból a vinyók nem nagyon szoktak kibírni egy évtizednél többet. Az mfm vinyók esetén (20-200 mega) talán 10-ből 1 ha megérte a mai kort. Az ilyen 1-2-4-6 gigás vinyók közül már van olyan, ami életképesebb, a Quantumok közül talán 50%-uk (átfutott a kezemben 6 db ilyen, abból 3 bizonyult működőképesnek). De pl WD Caviar esetén 0% a túlélési arány a megfigyeléseim szerint :D Az újabb, modernebb vinyókkal viszont elégedett vagyok. Ami kb olyan 2008 után készült, az szinte mind működik probléma nélkül.

Illetve az ilyen 286os szerű gépek (alaplapok) esetén ami még probléma szokott lenni, az a tantál kondik, amik szeretnek kigyulladni, felrobbanni. Ez a bővítőkártyákra (pl isa videókártya) is igaz.

Az 5.25 floppy meghajtók általában jók szoktak lenni. Ott olyan 70% a túlélési arány a megfigyeléseim szerint.

A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

(#18) Feketelaszlo


Feketelaszlo
senior tag

Az attól függ, milyen környezetben tartod.
Az elektronikának az apró szemcsés por, porcica az első számú ellensége. Eltömít, szigetel, rövidre zár. A dohányzással és a különböző füstökkel bejutó és a porban lerakódó savas anyagok is ölik az alkatrészeket.
Páratartalom és nedvesség a második amely korrózióhoz vezet. Egyes alaplapgyártök páramentesítő funkcióval szállítják a terméküket, aminek a mi éghajlatunkon vitatható a hasznossága, de mondjuk aki egy indonéz esőerdő közepén lakik talán értékeli. A magyar klímán annyi a tanulság, hogy egy lakótéri fürdőszobával szemben elhelyezett PC valószínűleg komolyabb páraterhelést kap, mint egy légkondicionált szervertermi környezetben működő társa. A nedves tisztítás után alkatrészek részeibe beszivárgó víz szintén gyilkos.
A hőterhelést én csak harmadik helyre raknám. Igaz, akik nagy teljesítményű játékos PC-ket építenek azok sokkal inkább ki vannak téve ennek a veszélynek, de az átlag SFF brand PC-k és laptopok gyakorlatilag túlléptek melegedés problémáján, nincsenek ma már 80-100 °C-on üzemelő kondik és chipek az összezsúfolt gépbelsők ellenére sem. Az EU előírások miatt a leggagyibb tápegységek is elég hatékonyak lettek, így alacsonyabb a hőveszteségük. Plusz a piac is sokkal kényesebb lett az olyan bakikra, mint az Intel kupak vagy a felrobbanó HP tápegységek. Ennek ellenére hűteni persze kell s lehet bőven baj az elégtelen hőelvezetésből.
Ez 3 olyan tényező amit teljesen nyilván nem lehet soha tökéletesen kipipálni, de ha a lehetőségekhez képest mind a 3 kezelve van akkor szerintem 10-20 évet is elfut 24/7 egy számítógép amit egy véletlenszerű gyártó termékeként a boltok polcairól ma le tudsz emelni. Régen nyilván figyelni kellett a rezgéscsillapításra a merevlemezek miatt, a hálózati áramra a nagy feszültségingadozások és gyenge szűrők végett, de más, élettartamot jelentősen befolyásoló tényező ezeken kívül nem jut eszembe (vagyis de: a felhasználói hülyeség, de hát ebben mindannyian vétkesek vagyunk).
Ui.: A háztartási elektronikai cikkek jellemzően gyengébb gyártási szabványok és követelmények szerint készülnek, mint az ipari gépek, a fenti megállapítások erre a "lakossági" kategóriára vonatkoznak. Egy ipari PC-t szélsőségesebb körülményekre terveznek, amiből elvileg az is kéne hogy következzen, hogy azonos környezetben tovább bírja. De ez nagyon túlegyszerűsített megközelítés és az eredeti témától messzire vezet, úgyhogy offba rakom.

[ Szerkesztve ]

(#19) norbx


norbx
aktív tag

5 éves laptopom van, nem tervezem cserélni az elkövetkezendő időszakban.I7 7700, GTX 1060, 16 GB, ram,256 GB SSD, 1 terra HDD.

(#20) Samus


Samus
addikt

Szerintem erről Bacsis tudna mesélni :))

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#21) #72042496


#72042496
törölt tag

Ami nem romlott el az első hónapokban, az nálam szinte mind tovább bírta, mint amíg én használtam. Az otthoni 10+ éves Sandy Bridge alapú gép most talán a legrégebbi, a jelek szerint még a kádgörbe alján mozog. :)

Tápot kellett benne cserélni, ill. a gépnél még régebbi monitor romlott el pár hónapja, abban is valószínű a táp adta fel.

[ Szerkesztve ]

(#22) Jack Hunter


Jack Hunter
csendes tag
LOGOUT blog

Igazából az élettartam nem túl jelentős tényező, ahogy itt a többiek is írták, örök élet meg egy nap.Azonban hiába jó még egy rendszer,az egyre erőforrásigényesebb programok megölik a felhasználói élményt,így a gépet is. Ha csak a Windows-t nézem, az Xp alig volt két giga,ha jól emlékszem, a win 10 meg majdnem 15. Aztán ott vannak a böngészők,amik minden frissítéssel híznak,egy Firefox is gigabájtokat igényel már.Meg persze egyre több kraftot,amit a régi vasak már nem bírnak. Szaggat,laggol, nehezen tölt,az usernek meg teli lesz a hócipője azzal,hogy mire betölt a Logout, addig lefőz egy kávét,megreggelizik, plusz elszív egy cigit.
Ugyanakkor a frissített programverziókban is nagyítóval kell keresni az újdonságokat, vagy olyan funkciókat kapnak,amiket a kipróbálás után már egyáltalán nem lesz használva. Inkább szándékos avultatásnak néz ki. Éljen a veddmeg,használd,dobd el minél előbb korszak. :(((

(#23) moongoose


moongoose
őstag
LOGOUT blog

A munkahelyemen egy p100-as gép lát alapvető munkaidő nyilvántartást egy RUMI nevű Dos-os progival.
A mai napig hibátlanul működik 24/7-ben.
Már pályázok rá, mikor cserélik le, adok helyette súlyra annyi alkatrészt ami veszélyes hulladékként úgyis a selejtben, és a hulladék udvarban végzi.

Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának. "Chasing Spiders and overheat"

(#24) #72042496 válasza Jack Hunter (#22) üzenetére


#72042496
törölt tag

A webhez nem értek, de úgy látom, hogy SSD-vel és plusz RAM-mal a régi gépeket is teljesen pörgősen lehet használni.

[ Szerkesztve ]

(#25) N€T0X|N válasza moongoose (#23) üzenetére


N€T0X|N
őstag

Szerintem az hamarosan véget fog érni így, hogy kiszórták a fényképes kártyákat az új kapuhoz. :D

Sent from my keyBoard

(#26) ergoGnomik


ergoGnomik
tag

A demoscene-en az utóbbi pár évben feltünedeztek IBM 5150-re írt alkotások, amiket megfelelő emuláció híján csak eredeti gépen lehet tesztelni és futtatni...

(#27) MZsoltee


MZsoltee
veterán

Nekem az a tapasztalatoom a korábbi PC-kel, hogy ami a első 1-2 évet túléli az jellemzően sokáig (~10 év) elmegy, ha normális körülmények között van tartva.

A fenti gép nagyja ma is működik. Az elején volt szívás a memóriákkal, garis csere. Ezen kívűl évekig semmi.
CP2077-et akartak rajta játszani FHD-n. Addigra a konfig elavult, volt egy upgrade:
GTX 660 ---> GTX 1660
i5 4440 --> i7 4790-es + komolyabb cpu hűtés
+ 2*4GB ddr3
+ ssd

A mai napig megy minden gond nélkül, aktív használat mellett. Van hogy csak böngészést jelent, van hogy egy hétvégét CP-ben.
Lassanha arra járok viszek egy új tápot, hogy minden maradjon is így. Ha kevés lesz, akkor már platformcsere de ez csak alaplapot cpu-t és ramot fog jelenteni. Bízom benne addig még nem kell, míg nem lesz olcsó a ddr5.

[ Szerkesztve ]

A tökéletes nő süketnéma, nimfomániás, és az apjának kocsmája van.

(#28) Victoryus


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Szerinted az iskolákban, irodákban hány évig használnak egy pc-t? Amíg ki nem dől teljesen... ahol nincs pénz. Biztosítónál is csak nézi az ember, hogy milyen régi gépeket használnak.
A tanári laptopokról nem is beszélve.

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#29) dabadab


dabadab
titán

Commodore 64, a legtöbb darab gond nélkül megy, pedig a legfiatalabb darabok is 28 évesek, a legrégebbiek meg 40 évesek.

DRM is theft

(#30) Luck Dragon

Voltam Basics retro gép kiállításán , 30~40 éves gépek működtek , pedig gyanítom , hogy akkoriban sem volt több év garancia , már mint 10 éves . :D

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#31) hmzs


hmzs
csendes tag
LOGOUT blog

Hosszú lesz :)

Csatlakozom az előttem szólókhoz: a használati körülmények, a gondosság, az odafigyelés nagyon sokat számít. Így általánosságban nagyon nehéz bármit mondani.

Egy időben szervizesként javítottam autószerelő műhelyek futóműállító gépeit, nem ideális környezet egy számítógépnek. Ennek ellenére több helyen is 20 év körüli a pc (igen, 386-486, és dos), de általánosságban is 10 év körüli gépeket használnak. Más ipari területről is az a tapasztalatom, hogy megdöbbentően sokat bírnak az elektronikák, ha nem a polc legaljáról valók. Hangsúlyozom, nem ipari gépek, normál felhasználásra szánt pc-k, notik.
Elkoszolódás miatti túlmelegedés, kondik, bios elemek és akkuk szokták károsítani az alaplapot, nagyobb arányban a tápegység különböző okokból. Legfőbb károkozó maga a felhasználó, ha nem dobálja és/vagy piszkálja a gépeket, ha nem önt beléjük semmit, akkor kevés gond van :)
Mindez úgy igaz, hogy nem játszanak ezeken a gépeket. A nagy hőterhelés öli az elektronikát, egy részről az alkatrészek gyorsabb öregedése által, más részről a hőtágulás miatti mechanikai hatások miatt. A folyamatos magas hő leginkább a kondenzátorokat öregíti, a hőingadozás pedig megrepeszti a forrasztásokat, ill magát a nyákot.
(Ha valakit érdekel, bővebben is kifejthetjük ezek fizikáját.)

A saját használatban lévő otthoni gépeim is sok évesek, egyet kivéve mindet használtam vettem. A kivétel egy HP N40l mikroszerver, januárban lesz 11 éves, folyamatosan megy a szobában egy nyitott szekrényben. 7 éve megállt benne egy 2TB-os WD red vinyó, és 2 éve tápegységet kellett cserélni. A legöregebb vinyó benne 8 éves, a legfiatalabb 5.
Akad egy Intel nuc és egy Asus un65 mini pc, kb 5-7 évesek. A nuc a legfiatalabb mind között (nem tudom a pontos korát, itt vettem használtan), win11 képes hivatalosan is, napi 12-16 órát megy, párom futtat myfreezoo-t rajta. Nyáron kifőztem a ventilátor perselyét, mert már hangos volt, más gond nincs (nem találok hozzá megfizethető áron ventilátort). Az un65 a kisebbik lány gépe, viszonylag ritkán megy, tanuláshoz használja. 2 éve vettem, tettem bele ramot meg ssd-t, azóta hozzá sem nyúltam, csak szoftver csesztetés volt. Előtte egy HP 2530p notija volt, szintén nem fiatal gép :)
Párommal HP elitebookokat használunk, 820/840 g1-g3 szériák (összesen 4db), 6-8 év körüli notik. Nem emlékszem pontosan a korukra, a 820 g1 konkrétan 2014 februári gyártás, ez a legöregebb, ezt is csak ezért jegyeztem meg.
Van még egy Fujitsu s920, routerként funkcionál, nyáron vettem használtan, egyelőre működik, de nincs hosszú távú tapasztalatom. Saccra 8 év körüli lehet.
Tavaly karácsonykor kezdtem némi frissítésbe, ami idén nyáron zárult, így most viszonylag "új" a géppark, személyes használatban mindegyik gép 10 évnél fiatalabb. Mint látható, klasszikus asztali pc nincs, mivel nincs komoly játékra igény, az irodai jellegű felhasználásra meg a kis energia igényű gépek bőven megfelelnek. A következő 2-3 évben nem tervezek gép cserét, bár lehet hogy a win11 miatt rákényszerülök.

Műszaki ember vagyok, de karbantartási szempontból nem érzem hogy különösen gondos lennék. Néha kompresszorral kifújom a port a gépekből, a nuc-ot újra is pasztáztam a ventilátor javításnál, de ennél nagyobb belső takarítást nem szoktam végezni, kívülről néha alkoholos üvegtisztítós törlés, kb ennyi.
Ilyen hozzáállással, ilyen gondolkodással mondom azt, hogy minimális odafigyeléssel - pl a notikat nem tesszük puha felületre használat közben, vagy nem eszünk-iszunk a számítógépeken - némi utána olvasással nyugodtan lehet számolni 15 év körüli várható élettartammal egy nem játszós gépnél. A nagyon új termékek ebből a szempontból rizikósabbak, nincs semmilyen tapasztalat róluk. Jellemzően 1-2 éve forgalomban lévő cuccoknál azért már van annyi vélemény, hogy kiderül mit kell messzire elkerülni.

Tényleg hosszú lett :)

(#32) Bambuszpro


Bambuszpro
tag

Egy 10 éves Hp elitebookot használok mind sajátnak mind munkában. Nem feltételen van koppra hajtva. Az igényeimet még jó sokáig ki fogja szolgálni (videó nézés, böngészés, webfejlesztés, egyszerű cad, néhanapján pár 10-15 éves játék futtatása). Ha pedig szoftveresen használhatatlanná vált akkor nálam biztos új életet fog kezdeni mint házi szerver amíg ki nem leheli a lelkét. :)

Szűk családi körben is hasonló korú laptopokat használunk és semmi gond vele. Pedig egy kivételével mindegyik használt kitudja milyen előélettel.

[ Szerkesztve ]

Manapság az okos telefonok és az ostoba emberek korát éljük.

(#33) bacsis válasza joghurt (#5) üzenetére


bacsis
Közösségépítő

Akkor mondom mit tapasztalok :)
Valamikor a 90-es évek közepe körül lehetett egy gyártástechnológiai váltás.
Azt tapasztalom, hogy a 80-as években készült gépek közül eredeti formában 0db ami működőképes. És ez már 10 éve is így volt. Azok a 80-as években készült gépek, amik manapság is működnek, abba bizony erősen bele kellett nyúlni. Első sorban kondenzátorokat kell(ett) bennük cserélni. Legyen ez igaz a tápjukra, alaplapjukra, vagy a korabeli monitorokra.
Aztán ha ugrunk a 90-es évekbe, és megnézünk egy 486-ost, vagy esetleg már egy pentiumot... NE felejtsük el, hogy most már egy Pentium 1-es konfig is 25 éves!!!!! Ezek a gépek viszont ha előkerülnek, bekapcsolod, és eredeti állapotukban manapság is simán benne van, hogy működőképesek. 10 éve én ezt már kezdtem tapasztalni. Akkor azt mondták, azért, mert az újabb, értsd 486-Pentium1 gépek még nem annyira idősek. Aztán ahogy ezek a gépek is elmúltak 20+ évesek, továbbra is hibátlanul üzemelnek, mindenféle karbantartás nélkül, miközben egy korabeli XT/286 20 éves korára már bőven karbantartást igényelt. (maguk az alaplapok itt még egyszerűek, mint a faék, de a kifolyt alaplapi akkumulátor meg tudja pecsételni a konfig sorsát)

Aztán ugorjunk a Pentium 3-as, korai Pentium 4-es korszakra, 90-es évek legvége, 2000-es évek legeleje.
Sajnos az alaplapokon a kondenzátorok szinte minden esetben szétnyíltak már. ÉS egy-egy egykori legendás alaplapot, Asus Tusl2C, vagy Abit ST6, már csak akkor tudod használni, ha a kondikat kicserélted rajta. De legalább ezt még könnyen lehet orvosolni.
Aztán jöttek a szilárd elektrolitos kondik, úgy gondolom ezek megint tartósabbak lesznek. Elvégre úgy is tervezték őket.

Processzorok soha sem mennek tönkre!!!! legalábbis idáig. Bárhonnan előkukázol egy 386-os procit. Az tuti működni fog. Feltéve ha nem érte fizikai hatás. Aztán erre térjünk vissza 10 év múlva megint. Bár nem hinném, hogy sok minden változna.

Szóval én úgy gondolom, hogy vannak szériák amik megbízhatóbbak, és vannak, amik kevésbé. Amik kevésbé megbízhatóbbak, ott is inkább kondenzátor problémák vannak. Amiket többé/kevésbé lehet orvosolni.

Ami problémásabb, azok a VGA kártyák már a BGA tokozás korából. Itt már megjelentek a hatalmas fogyasztású VGA kártyák. A nagy hőhatás jobban kinyírja a cuccokat, és nem tudod csak úgy pótolni, cserélni a meghibásodott GPU-t memóriát. Úgy gondolom, hogy a VGA Kártyák azok pont ezért jobban hullanak mint bármilyen másik hardverelem.

[ Szerkesztve ]

(#34) frescho válasza bacsis (#33) üzenetére


frescho
addikt

Kicsit kiegeszitenem. A 8 bitesek barmikor meghalhatnak. Fokent a korai alkatresztemetokkel akadnak gondok. De ezek szinte mindegyike dokumentalt. Javitashoz van rajz, blokk vazlat es gyari hibakeresesi utmutato. A sima th technologia hazilag is konnyen javithato. Persze vannak yipushibak, mint a C= TED szeria rendszerchipjei.

16 bites gepeknel az SMD bevezetese okoz gondot. Korai elkok siman eleresztik magukat. De ez igaz a sima elkojra is ahol melegebb kornyezetben voltak. A3000-tol folfele, A600, A1200, A4000 ez tipikus hiba, de belefutottam ebbe Macintosh II es PC cuccoknal is.

286-tol Pentiumig az akkuk gyilkosak. Pentiumokra megtanultak ezeket rendesen legyartani, meg nem vilt nagy fogyasztas es melegedes. Aztan jottek a P3-mak, ROHS es mas tragediak

https://frescho.hu

(#35) Tim82 válasza Luck Dragon (#30) üzenetére


Tim82
nagyúr

Bacsist Basics-nek hívni olyan, mint téged Duck Lagoon-nak.

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#36) Luck Dragon válasza Tim82 (#35) üzenetére

Jogos , eltévesztettem. :B

[ Szerkesztve ]

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#37) Xpod


Xpod
addikt

15 éve vettem használtan egy Asus A8N-SLI alaplapot, azóta kétszer cseréltem CPU-t benne (semmi bajuk nem volt, csak erősebbet vettem), volt memória bővítés 4GB-ra illetve egy VGA csere erősebbre.Az alaplapon pedig a chipset hűtőt cseréltem, mert zajongott. Én még most is játszok raja (Skyrim).

Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.

(#38) MasterDeeJay

Én már átmentem a workstation/server kategóriára és csak ha nagyon nincs más akkor használok a fő gépen sima asztali alkatrészeket.
Nagyrészt nem nézem az eszközök korát hiszen pár kivétellel. Azaz tápegységet inkább cserélem modernebbre azaz max 10 éves amit merek használni munkagépben. SSD/HDD is inkább elavult nálam minthogy tönkremenjen.
Enterprise szériás videókártyákból nem egy van nekem ami gyári pasztával/padokkal van és köszöni szépen enyhe tuningal is elboldogul.
Cégnél használt gépek vegyesen van mindenféle, a kommersz cuccok álltalában 5-10 év között döglenek be. A brand gépek tovább bírják. A szerverekből meg 10+ évesre is csak akkor nézek rá ha már küldi az emailt hogy döglődik valamelyik vincsi vagy éppen akkora benne a por hogy az már befolyásolja a teljesítményét.
Hosszú távra tervezve azaz kb 10 éves korra számolva én brand gépet szoktam berakni, kevésbé fontos helyekre akár sima kommersz asztali alkatrészekből összerakott gépekkel is el lehet lenni kb 5év hozzányúlás nélkül (napi 8-12 óra működés között).
Olyan sok hardver fordult meg a kezem között hogy nem tudok egyértelműen leírást adni mi mennyit bírna csak nagyon durván belőve.
Prociból asztaliaknál kettő volt intel aminél az IGP ment tönkre, szervereknél inkább imc szokott megdögleni de mindegyik esetben csonkán ugyan de továbbhasználható volt a proci szóval nálam mondható hogy totál kinyírt procival nem találkoztam és nem is tudtam előidézni sem szándékosan (volt egy pár próbálkozás max fesz, hűtés nélkül stb)
Alaplapokból vegyes a kép, nálam asus, giga hullott a legjobban cégeknél de mivel ebből is volt a legtöbb ezért nem állíthatom hogy rosszak lennének viszont napi 8-12 órára 10+évet a fele nem éli meg.
Workstation és szerverből nem döglött meg egy sem alaplap terén. Legmegbízhatóbbaknak részemről foxconn, supermicro, tyan, ezekre mondanám azt hogy 10+ évet elmennek.
Ramok néha döglöttek, nem fogyóeszköz de kellet néha cserélgetni. Ezekből is inkább az asztaliakat. Nem tudok kimondott márkát mondani de arányaiban a legkevesebb baj a minden hűtéstől mentes sima egyszerű brand ramok voltak tartósak (samsung, hynix...) nem pedig a bordázott tuningos csodák.
Videókártyáknál asztali kommerszeknél katasztrófa a helyzet, vagy túlhajtottak vagy alultervezettek hűtés és vrm terén. Trágyát gyártanak, részemről inkább vennék sokéves enterprise/workstation (ami 24/7 ment maxon) mint akár melyik páréves nagynevű használt kártya (most bányászattól függetelnül)
HDD-kből szerverekben kellett cserélni néha, igazából kopóeszköz és bele van számítva a költségekbe 2000 óra (kb 5 év 24/7) után már várható a csere.
SSD-kel jó a helyzet, mármint a sima sata verziókkal mert szerintem a mai kályha nvme nem lesz annyira tartós. TBW-t nem kell nézni, amúgy is a többszörösét bírják és a vezérlő döglik be. Az a tapasztalatom hogy nagyjából most kezdenek tönkremenni a korai kommersz ssd-k a gépekben azaz a 8-10 évesek és azoknál sem a flash megy szét.
Tápokból vegyes a helyzet, a cégnél kommersz összerakott gépekben noname-k szinte mindegyik megdöglött 5 éves koráig (lc power, npower) a márkásokat 10 évig merem használni és inkább csak azért cserélem hogy ne menet közben kelljen leállás miatt vacakolni. Brandekben ~10 év még vállalható.
Szünetmenteseknél vegyes a kép, sajnos ma már szemetet gyártanak. Céggel bevásároltam egy rakás legrand-ból ami úgy tudtam jó márka elektronikai cuccokban, átlagosan 1 év után mind kuka hiába cserélgettem ki az aksikat. Eaton jóval tovább bírja de nem az igazi. A régi APC-k meg megölhetetlenek (kivéve egy szériát ami fekete több konektoros de nem emlékszem a típusra abból az összes megdöglött)
Monitorok viszonylag jól bírják az újak is, néha kellett csak cserélni.
Gépháznak mai napig egy régi chiefteket használok ami kb 15 éves, masszív darab amire rá is merek állni ha kell ez a mai házakról nem mondható el.

Kis kitérő C64, nálam hegyekben álltak 10 éve most már csak pár darab van félretéve, elmondható hogy tud bajuk lenni de javíthatóak. Más világ volt. Tény hogy könnyen tudott dögleni benne pár dolog de inkább táphiba/túlmelegedés/statikus kisülés miatt mint önmagába megdöglene. A c64-es főgépem (sötétszürke breadbin, fekete bill régi sid-es) pont megjárta a poklot is mivel kuka mellett ázott napokig aztán hónapokig rohadt egy garázsban, megcsinálgattam hobbiból (tisztítás, újraforrasztás, bill csere, CIA 6525 csere, tápcsere, power gomb átkötés...) és elmondhatom hogy amolyan saját gépem, lelke van és ezt mai géppel nem lehet megcsinálni. Kondikat nem cseréltem, igen a közel 40 éves kondikkal is stabil bár nyilván nem szerencsés de működik. Tápon gondolkozom hogy valami utángyártottat veszek hozzá.

És lehet vicces de 7 éves videókártyát használok amely kevés kompromisszummal tud futtatni mai játékokat is (Tesla M40 moddolva húzva kb GTX1070ti szint) Mellette Quado m2000 (GTX950) igazából azon is elfut pár játék de csak 2D-re használom.
Prociból egy modern páréves Xeon Silver 4215R van de az is inkább csak azért mert olcsó volt (30eft, 10gen 8mag 16 szál megfelelője, sarkán van sérülés ami nem befolyásolja működését)
Alaplap supermicro, igazából nagy baj nincs vele (nálam az integrált lan nem megy hála annak hogy biosát szerkesztgettem kicsit) egyedül gond hogy matx méretű és kissé zsúfolt.
Hűtésen nem spóroltam noctua vált be bár túlárazott de nem nagyon van más erre a procira.
Ramokból nem is tudom mik vannak márkára talán hynix igazából mindegy, ecc reg-ek mindegyike jól húzható 2133-osok is mentek nálam 2666-on de némelyik 2933-on is, most a proci miatt csak 2400-on mennek.
SSD Samsung, kingston vegyesen, nem varriálom amúgy is kevés lesz egy idő után. Elöbb cserélem minthogy megdöglene. Habár Samsung 980pro (oem megfelelője van nekem) igencsak forró fejű és kellett vennem rá nagy bordát szerintem az döglik be majd elsőnek.

Röviden munkára használva legalább 8 órában nem hozzányúlva:
brand gép ~10év
össszerakott kommersz asztali 5év
kommersz notebook jó ha 5év
brand szerver 10+ év
Persze valamit ér ha időszakosan ki vannak takarítva, esetleg újrapasztázva ha szükséges. (én nem pasztázok fölöslegesen csak ha már ténylegesen szükséges)

[ Szerkesztve ]

(#39) shteer


shteer
titán

6600K-s gép hogyan 4 éves? 2015-ös kiadású procc, az már 7 éve volt :) sokat pihent a polcon?

én a fő gépemben a lap-cpu párost kb 2évente cserélem az aktuális cuccra vagy max 1 gen lemaradással, gazdaságosan. még jó áron eladható a régi de az újhoz nem kell sokat hozzátenni

..szerintem jónak tűnik

(#40) #72042496 válasza shteer (#39) üzenetére


#72042496
törölt tag

Lehet annyi, az Intel honlapja szerint 2018. szeptember 7-én szállították utoljára a 6600K-t (Last Product Discontinuance Shipment Date).

(#41) PSti válasza shteer (#39) üzenetére


PSti
tag
LOGOUT blog

Hát akkor vettem :) Őszintén szólva nem is emlékeztem a vásárlásra, a bejegyzés előtt megnéztem neten mikori.

(#42) PSti


PSti
tag
LOGOUT blog

Köszönöm mindenkinek aki válaszolt! :R

(#43) nt92


nt92
tag

8eves mult Lenovo g500-as. Idokozben kapott nemi RAM-ot illetve egy ssd-t. Koszoni szepen jol van. Pedig egy ideig eleg sokat volt jatekra is hasznalva.

(#44) bambano válasza Vladi (#4) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

én azért fogom most kihajítani az egyik szerveremet, mert lassú a titkosítás rajta.
és azért fogok most kihajítani több gépet is, mert sokat fogyasztanak.

a legrégebben üzemelő gépem egy ibm 3550, 2008-ból.
van egy rakás m3650-em 2009-ből.
i5-2500-as asus alaplapos épített desktopok 2011-ből.
egy i7-990x 2011-ből.

meg ki fogok hajítani egy másfél éves ryzen ampertemetőt

diszkek szoktak elszállni, néha ram is.
elszállt egy sorozat gyári hibás ibm alaplap is.
más nem nagyon szokott.

sajnálom, hogy ki kell hajítani cuccokat, amik még működnek, de ha nem hatékony, akkor most vége a dalnak.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#45) Hieronymus válasza bambano (#44) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"sajnálom, hogy ki kell hajítani cuccokat, amik még működnek, de ha nem hatékony, akkor most vége a dalnak."

Pontosan így van.

A legtöbb gép nem azért esik ki a használatból, mert javíthatatlan.
Van egy DELL Vostro 13"-os notebookom. i3-2310m processzor dübörög benne egy mobil AMD VGA mellett.
A kijelző kábelét kellene cserélnem. Ennyi a baja. De már 11 éves. Nem éri meg annak a kábelnek a cseréje. A https:// keményen megizzasztja a processzort

Azt gondolom, minőségi tápegység esetében hosszú ideig használhatóak maradnak a gépek. Hamarabb jelentkezik olyan feladat, amivel már nem boldogulnak, minthogy tönkre menjenek. Értelmetlen modernizálni ezeket a gépeket. Elavult gépre ráfizetés költeni.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#46) bambano válasza Hieronymus (#45) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

igen, rendes táp kell, amit nem említettél, hogy rendes hűtés is.
nekem több gépem is van, ami használatban van.
kisvállalatoknál is sok ócskavas működik még.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#47) viraga


viraga
tag

Kb számítás: 25 év alatt mindössze 4 PC-t használtam el, ebben az aktuális nincs benne, az csak 1-2 éve megy. Ennyi idő alatt igazi meghibásodás 1x volt, vszínű gyenge minőségű táp miatt tönkrement a P4-es gépem alaplapja, legalább 5 éves volt akkor a gép. Lapcsere után még használtam 1-2 évig. Az utolsó, már selejtezett PC-m pörgött 10 évig (core 2 duo), de 10 év sztem már nagyon max az átlag-user számára ameddig érdemes egy gépet használni, meg is fogadtam, hogy a jövőben inkább kicsit sűrűbben váltok (bár nem volt baja annak a gépnek sem, csak elavult). Húzás, hardcore játék sosem volt egyik PC-n sem. Az első gépem (vmi pentium 1 celeron) 7-8 év használat után 10 évig állt, majd mikor ismerősnek SOS kellett régi kütyühöz műhelybe egy gép, ezt elővettük. Pöccre indult, vszínű azóta is használják. :D

A 90-es években és 2000-es évek elején sztem volt olyan ütemű teljesítménybeli, kapacitásbeli fejlődés, + elég sok otthoni szórakoztató-téma megjelent, ami miatt az átlag-user bőven gyakrabban cserélte a gépet, mint hogy bármi tönkrement volna. Ilyenekre gondolok, hogy CD majd DVD-író elterjedése, vinyó kapacitások durván megugrottak, digitális fényképezők, kamerák elterjedtek, CRT-hez képest nagyobb felbontású LCD monitorok jöttek, aztán internet... na meg a játékok. Jobban éreztük, hogy van miért váltani, mint az elmúlt 10-15 évben...

Vinyókkal kapcsolatban van az a megfigyelésem, hogy sok használat után lelassulnak. Ti tapasztaltok ilyet, van ennek vmi magyarázata? 2,5 és 3,5" winchestereknél is előfordul, 5400 és 7200 rpm, márkától, típustól függetlenül. Hard disk sentinel szerint minden 100%, nincs bad sector, nincsenek áthelyezett szektorok, nem volt túlmelegedve, de mégis, ha rendszerlemez akkor rendszerindítás több perc (nem összegányolt windows), kis fájlok olvasása csigalassú, stb. Kb. használhatatlan, pedig papíron minden ok.

[ Szerkesztve ]

(#48) Tamás88


Tamás88
őstag
LOGOUT blog

A ramokat kihagytad: élettartam garancia, jelentsen ez bármit is.

(#49) Lami66


Lami66
őstag

Fiamnak vettem egy Toshiba L500 laptopot 2009-ben I3-as procival, amikor elkezdte a középiskolát. Nem sokkal utána megkaptam a beszólást szakértőktől, hogy vazze a Toshiba talán még a Fujitsunál is rosszabb. Ezt a fiam nem tudta, így végigcsinálta az 5 éves gimit a Toshibával (nem bukott, hanem volt egy nulladik év amikor heti 25 órában angolt tanultak egész tanévben). Aztán elment egyetemre, vitte a Toshibát. Az alapképzés után kapott egy új laptopot amikor elkezdte a mesterképzést (Lenovo Legion Y520). A Toshiba hazakerült, a feleségem gépe lett. Azóta is rendszeresen használja. Persze nem gyári állapotban van, az egyetem kezdéshez kapott 8 giga ramot és egy Intel 120 gigás ssd-t. Kezdettől fogva hibátlan. 3 akku kopott ki belőle, de már évek óta akku nélkül használja. Kétszer volt szétszedve portalanítás és hűtőpasztázás céljából.
Én magamnak is Toshibát vettem 2011-ben (tudom, rossz választás, de csakazértis) az L750-est. Azóta is azt használom otthon. Az is kapott 8 giga ramot, és egy szintén Intel ssd-t, de 240-est. Már nem hibátlan (igaza volt a károgóknak). A felfelé nyil nem működik, és a hangkimenet csak kb 10 másodpercig szól, aztán elhallgat.

[ Szerkesztve ]

(#50) qqcqqc


qqcqqc
őstag

Nálam még van egy lapos ritka használatban.
Vistával jelent meg, nekem már win7 volt rajta amikor megvettem.
Most egy könnyű linux rajta a rendszer. A gyári állapothoz képest egy változás van, kapott ssd-t.
[link]

Processzor: Intel Core 2 Solo SU3500 1,40 GHz 3 MB cache 800 MHz FSB
Memória: 2x2 GB Samsung DDR3-1066 CL7-7-7-20
Chipset: Intel GS45
Videokártya: Intel GMA X4500MHD
Hangkártya: Realtek ALC269 HD Audio
Kijelző: 13,3” (1366x768, Glare-Type)
Merevlemez: Seagate ST9500325AS (500 GB, 5400 RPM, SATA-II)
Hálózati kártya (LAN): Atheros AR8131 PCI-E Gigabit Ethernet Controller
Hálózati kártya (WLAN): Intel WiFi Link 5100AGN 802.11n
HDMI: van
Webkamera: van
Kártyaolvasó: van
Akkumulátor: 6 cellás 62,2 Wh
Operációs rendszer: Windows Vista Home Premium SP1
Tömeg: 1,6 kg

Az aksi még 60%-os, ha nincs szabad gép a családban egy gyors netezésre még jó.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.