Hirdetés

2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#7) Pikari válasza Vladi (#6) üzenetére


Pikari
őstag

Én kb 10 évente cserélem a hardvert, tipikusan akkor, ha az alaplap (vagy valami más) megdöglik.
Valójában alapvetően csak akkor cserélek hardvert, ha valami megdöglik. Csak úgy nem szoktam gépeket venni soha (maximum akkor, ha nagyon túlhaladottá válik a hardverem, és emiatt használhatatlan lesz - ám a mai lelassult fejlődés miatt ez nem igazán következik be).

-A jelenlegi processzoraim már 13 évesek (amd k10).
-Az alaplap is kb 13
(használtan vettem őket, életük több mint felét az előző tulajoknál töltötték, én kb 3. tulajuk vagyok).

-A tápegységet nem tudom pontosan, talán 10-12 lehet.
-A vinyó 7 éves kb. A tartalék vinyók 13 körül vannak. 40-70ezer óra üzemidővel.
-Az egyik DVD íróm 18 éves (még CLV alapú, 4082b).
-A másik kb talán 10-11 (valami sony, ez már CAV és SATA).
-Van a gépben egy IDE mobile rack, azt nem tudom, hány éves, de olyan 15 körül biztosan van már.
-És egy floppy meghajtó (sacc 25 év).
-Egy SATA mobil rack, ez újabb, nem tudom, hogy mennyi idős.
-Egy 25 éves PC hangszóró pár.
-Egy kb 14 éves LCD monitor.
-A videókártyám 15 éves (x1550). Próbáltam újabbat, régebbit, de a Linux mindegyikkel instabil volt. Ezt szereti, zárt forrású firmwarek nélkül is megy, szigorúan szoftveres rendering minden.
-A számítógépházam 25 éves. Ez egy pentium2 háza volt még.
-A hangkártyám kb 22 éves (sblive).
-A tunerkártyám (nem röhögni!) 21-22 éves.
-RAM: talán 12-13 éves.

És hogy mi mennyit bír?

-A tápegységek tipikusan 5, legkésőbb 10 év után felrobbannak (tipikusan lezárlatosodik a bemeneti oldalon egy kondi). A mostanit 2 éve használom folyamatosan, nem tudom, hogy az előző tulajnál mennyit ment, de biztos, hogy van már ebben is legalább 8 év, úgyhogy még kb 2 évet fog kibírni a számításaim szerint max.

-A 3.5" floppy meghajtók közül - amelyik idősebb 20 évnél - 5-ből mondjuk 4 halott, vagy megbízhatatlanul működik. Ezek általában javíthatatlanok (pl végigrohad az áramkör, meg ilyenek).

-Az alaplapok 10 év aktív használat után szoktak megdögleni. Tipikusan a VRM.

-A processzorok vagy 5-10 év aktív használat után megdöglenek, vagy SOHA. A k10 Opteronok közül mondjuk 60-70% a halálozási arány, k7 procik közül talán olyan 10-20%, a Core2Duok közül pedig 0% körüli. Csak hogy érzékeltessem a szórást. Ezek személyes tapasztalatok, ha más mást tapasztalt, nem fogok vitába szállni vele.

-A dvd/cd/blu ray meghajtók 10-15 év után szoktak megdögleni, érdemes vigyázni az értékesebb darabokra azoknak, akik még ilyeneket használnak, mert NINCS utánpótlás a normálisabbakból. Van, amelyik csak nem akar kinyílni, azt még össze lehet eszkábálni. De van, ami már fel se villan, semmit se csinál, vagy nem olvas be semmit soha (degradálódik a lencse).

-A mobile rackek pár év után megdöglenek, ha túl sokszor helyezi ki/be az ember a vinyókat a tálcába. Ezeket szerencsére fillértekért lehet pótolni.

-A hangkártyámat még nem kellett lecserélni. Eddig 1 hangkártya döglött meg a kezeim között. Nem tudom, hogy hány évet bírnak, de talán 20-30.

-A videókártyák 3-4 évnél többet nem szoktak kibírni. Igen ritka az, ami 10-et kibír. A mostani is már döglött. Passzív kártya, és megfőzte magát. Indításnál hangyás a kép. Van, amelyiken lehet csökkenteni a feszültséget, és az órajelet. Ezeket tovább életben lehet tartani. Az 1998 előtt gyártott videókártyák viszont kb örök életűek.

-A tunerkátyám félhalott. Kb 2-3 év aktív használat után ilyenné vált. Az RF része használhatatlan. A video in még jó.

-A pc hangszóró kb 5 évet bír, aztán kontaktos lesz rajta minden (az enyémen is kontaktos minden).

-RAM: 1-2 év után megdöglik a modulok kb 10%-a. A többi örök életűnek tűnik. Nekem a Samsungok szoktak leginkább megdögleni, de a Kingmaxal sincsenek jó tapasztalataim.

-A monitor csak nem akar megdögleni, pedig már lehet, hogy időszerű lenne valami full hd modellre váltanom. Ezek is kb örökké élnek, ha nem éri őket baleset.

Ezek a személyes tapasztalataim. Más ember nyilván mást tapasztal majd.

[ Szerkesztve ]

A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.