Hirdetés

2024. május 23., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Krugszvele


Krugszvele
senior tag

i5-2500 alapú gép.
tíz éve használom, semmi baja.
gyereknél i5-3470, az is van vagy 6-7 éves, semmi baja.

Ha külön kézi rásegítés, vagy túláram nem pusztítja el, én úgy gondolom, hogy asztali gépek 10+ évet simán mennek.A 2000-es évek közepe óta elmúlt az a baj, hogy 2-3 év után megdöglöttek alaplapok, ramok, vga-k.

Az elmúlt hetekben kipróbáltam egy i3-12100 alapú gépet (nvme x4/x4 ssd, 16 gb ram, stb) és nem láttam annyira nagy különbséget, hogy cseréljek.

géphasználat: böngésző, excel, notepad, számológép, meg 1-2 speciális miniprogram.

(#2) pusszycat válasza Krugszvele (#1) üzenetére


pusszycat
nagyúr
LOGOUT blog

Ezt egy 10 éves Acer laptopról írom, soha nem volt semmi baja, raktam bele egy 1 TB SSD-t aminek nagyon örült. Ideje lenne cserélni de amire én használom arra jó lenne még 10 évig, szóval nem tudom mi legyen. Ja igen mindig kábelen lógott az akkuja kigyengült.

Mi 11 Lite 5G 6/128 :)) Xiaomi Redmi Pad 4/128 GB, Laptop Asus Oled Vivobook 16GB/1TB " Azért vagyunk, h legyünk " by pusszycat [175cm/104kg.]

(#3) Dönc


Dönc
tag

Nálunk 4 PC van használatban. Kezdem a legrégebbitől kezdem a leírást.

Az első édesanyám böngészgetős gépe, ez még C2D alapokon fut egy Lenovo brand gép, aminek pontos típusára már nem emlékszem, de az biztos, hogy még a gyári HDDről bootol a rendszer benne. W10 fut rajta.
Néha kellett simogatni, mert csinált furcsaságokat, de egy elemcsere megoldotta a gondokat végül.

Második a sorban fiam gépe, amit tőlem örökölt masszív(abb) felhasználást követően ~10 év után.
Erről már vannak pontosabb emlékeim: Asrock Z77 pro4 lap, 16 GB Hyperx blu ram, i5 3570k és GTX 1060 3gb G1 Gaming. Kapott egy új tápot idén, ezen kívül nem lett hozzányúlva. Erről már nem mondanám, hogy hibátlanul működik, mert néha dob random kékhalálokat, de egyelőre nem jöttem rá mi okozhatja. Ezen is W10 van. Nálam 4,2-3-on ment a 3570k több, mint 9 éven keresztül, most alapra vissza lett véve. Ennél ami gondot okozhat még, hogy a rendszer egy Dell brand SSD-n van, amiből semmiféle értelmes SMART infó nem nyerhető ki, elvileg 100%-os, de ezt kb. 8 év után erősen kétlek.

A harmadik a sorban holtversenyben a saját gépemmel páromé.
Ennek alapját egy Aorus b360m lap adja, amiben figyel még egy i5 8500 8 GB ram társaságában. Alakítottam hozzá dedikált VGA-t gombokért: GTX 760, hogy ne a szűkös ramot pusztítsa az integrált. W11-el hibátlanul működik, tápot kéne benne cserélni, de böngészésre ez is tökéletes.

A saját gépem kicsit más, bár már ez is kezd korosodni:
Gigabyte Z370p D3 lap, 16GB 3200MHz-s Crucial Ballistix, i7 9700 és egy RTX 3060 Ti. Tápegység egy talán még garis FSP Hyper M 600W. Erre is W11 van telepítve. Hibátlan mindenre is.

(#4) Vladi


Vladi
nagyúr

Gondolom.

Összetett téma. Több kérdés:
1. mennyi az elvi működőképességi ideje? Ezt egyszer a fórumon retrózósokkal már fejtegettük. Processzornál elvileg 50 év sima ügy lehet. Mert amúgy mi romlik el egy gépben:
a, mozgó alkatrész, mert kopok, venti, hdd. Semmi egyéb
b, ami állandó hőstressznek van kitéve, mint cpu, gpu. Oké, ha rendben a hűtése és nem csillagászati teljesítményre tervezett, akkor nem kéne gondnak lennie.

Tehát egy gép elvi működése 40-50 év, vagy mégtöbb. A műanyag tud még olyat, hogy elérik, repedezik, akkor baj van.

Meg ami szeret meghalni, az az elkó, de az csarélhető.

Pont ezért van 1989-rd sega jétékgépem, ami tökéletesen műdökik. Jó oké kondicserés volt.

a másik odala: meddig érdmes? Amíg érdemi felhasználásra fogható. ez ugye szoftveres kérdés. Nade én radikális vagyok, 2010 után szerintem már nem tudnak olyan gépet gyártani, ami nem szolgálhatja ki a usert élete végéig... mert nincs már olyan felasználási mód, ami:
a, indokolt
b, megfekteti a gépet
c, kizárólag normális szoftverrel értendő, tehát semmi ami bloatware...

Az én gépparkom 10+ éves. S nincs velük gondom. :DD

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#5) joghurt


joghurt
addikt

Szerintem ebben a témában releváns Bacsis gyűjteménye. :D

A tej élet, erő, egészség.

(#6) Vladi válasza joghurt (#5) üzenetére


Vladi
nagyúr

Igen, én is rá gondoltam. :R

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#7) Pikari válasza Vladi (#6) üzenetére


Pikari
addikt

Én kb 10 évente cserélem a hardvert, tipikusan akkor, ha az alaplap (vagy valami más) megdöglik.
Valójában alapvetően csak akkor cserélek hardvert, ha valami megdöglik. Csak úgy nem szoktam gépeket venni soha (maximum akkor, ha nagyon túlhaladottá válik a hardverem, és emiatt használhatatlan lesz - ám a mai lelassult fejlődés miatt ez nem igazán következik be).

-A jelenlegi processzoraim már 13 évesek (amd k10).
-Az alaplap is kb 13
(használtan vettem őket, életük több mint felét az előző tulajoknál töltötték, én kb 3. tulajuk vagyok).

-A tápegységet nem tudom pontosan, talán 10-12 lehet.
-A vinyó 7 éves kb. A tartalék vinyók 13 körül vannak. 40-70ezer óra üzemidővel.
-Az egyik DVD íróm 18 éves (még CLV alapú, 4082b).
-A másik kb talán 10-11 (valami sony, ez már CAV és SATA).
-Van a gépben egy IDE mobile rack, azt nem tudom, hány éves, de olyan 15 körül biztosan van már.
-És egy floppy meghajtó (sacc 25 év).
-Egy SATA mobil rack, ez újabb, nem tudom, hogy mennyi idős.
-Egy 25 éves PC hangszóró pár.
-Egy kb 14 éves LCD monitor.
-A videókártyám 15 éves (x1550). Próbáltam újabbat, régebbit, de a Linux mindegyikkel instabil volt. Ezt szereti, zárt forrású firmwarek nélkül is megy, szigorúan szoftveres rendering minden.
-A számítógépházam 25 éves. Ez egy pentium2 háza volt még.
-A hangkártyám kb 22 éves (sblive).
-A tunerkártyám (nem röhögni!) 21-22 éves.
-RAM: talán 12-13 éves.

És hogy mi mennyit bír?

-A tápegységek tipikusan 5, legkésőbb 10 év után felrobbannak (tipikusan lezárlatosodik a bemeneti oldalon egy kondi). A mostanit 2 éve használom folyamatosan, nem tudom, hogy az előző tulajnál mennyit ment, de biztos, hogy van már ebben is legalább 8 év, úgyhogy még kb 2 évet fog kibírni a számításaim szerint max.

-A 3.5" floppy meghajtók közül - amelyik idősebb 20 évnél - 5-ből mondjuk 4 halott, vagy megbízhatatlanul működik. Ezek általában javíthatatlanok (pl végigrohad az áramkör, meg ilyenek).

-Az alaplapok 10 év aktív használat után szoktak megdögleni. Tipikusan a VRM.

-A processzorok vagy 5-10 év aktív használat után megdöglenek, vagy SOHA. A k10 Opteronok közül mondjuk 60-70% a halálozási arány, k7 procik közül talán olyan 10-20%, a Core2Duok közül pedig 0% körüli. Csak hogy érzékeltessem a szórást. Ezek személyes tapasztalatok, ha más mást tapasztalt, nem fogok vitába szállni vele.

-A dvd/cd/blu ray meghajtók 10-15 év után szoktak megdögleni, érdemes vigyázni az értékesebb darabokra azoknak, akik még ilyeneket használnak, mert NINCS utánpótlás a normálisabbakból. Van, amelyik csak nem akar kinyílni, azt még össze lehet eszkábálni. De van, ami már fel se villan, semmit se csinál, vagy nem olvas be semmit soha (degradálódik a lencse).

-A mobile rackek pár év után megdöglenek, ha túl sokszor helyezi ki/be az ember a vinyókat a tálcába. Ezeket szerencsére fillértekért lehet pótolni.

-A hangkártyámat még nem kellett lecserélni. Eddig 1 hangkártya döglött meg a kezeim között. Nem tudom, hogy hány évet bírnak, de talán 20-30.

-A videókártyák 3-4 évnél többet nem szoktak kibírni. Igen ritka az, ami 10-et kibír. A mostani is már döglött. Passzív kártya, és megfőzte magát. Indításnál hangyás a kép. Van, amelyiken lehet csökkenteni a feszültséget, és az órajelet. Ezeket tovább életben lehet tartani. Az 1998 előtt gyártott videókártyák viszont kb örök életűek.

-A tunerkátyám félhalott. Kb 2-3 év aktív használat után ilyenné vált. Az RF része használhatatlan. A video in még jó.

-A pc hangszóró kb 5 évet bír, aztán kontaktos lesz rajta minden (az enyémen is kontaktos minden).

-RAM: 1-2 év után megdöglik a modulok kb 10%-a. A többi örök életűnek tűnik. Nekem a Samsungok szoktak leginkább megdögleni, de a Kingmaxal sincsenek jó tapasztalataim.

-A monitor csak nem akar megdögleni, pedig már lehet, hogy időszerű lenne valami full hd modellre váltanom. Ezek is kb örökké élnek, ha nem éri őket baleset.

Ezek a személyes tapasztalataim. Más ember nyilván mást tapasztal majd.

[ Szerkesztve ]

A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

(#8) RandomName


RandomName
aktív tag

Van itt egy laptop. Release date: 2012.
Nem tudom pontosan mennyi idős, használtan vettem. Kapott ssd-t, nagyobb ram-ot, az eredeti W7 óta már W11dev van rajta.
Nem sokkal gyengébb, mint a napi használatos jelenlegi laptopom.

Persze, amíg csak tartalomfogyasztásra használom.
Már egy korabeli Tomb Raider sem fut el rajta.... :)

"A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016)

(#9) fatpingvin


fatpingvin
őstag

2012-es laptopot használok. semmi baja.

én viszont kérnék egy pontosítást a kérdésre: arra vagy kíváncsi hogy egy hardver meddig tud működőképes maradni, vagy arra hogy meddig képes kiszolgálni a tényleges felhasználói igényeket?

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#10) PSti


PSti
tag

Köszönöm mindenki válaszát! :R Öröm olvasni, hogy ilyen "koros" gépek simán elzakatolnak.

[ Szerkesztve ]

(#11) PSti válasza fatpingvin (#9) üzenetére


PSti
tag

Inkább az előbbi. Az igényei mindenkinek más. Ahogy korábban itt is írták, ma már annyira szerintem nem hoz olyan nagy újdonságot egy új hardware, amire a legtöbb embernek azonnal be kell ruháznia, mert ha nem játszik vagy nem komoly munkára használja, elszüttyögni a legtöbb gép elegendő.

(#12) totron


totron
addikt

- használat - hülyegyerekként széthajtjuk vagy értő és nyugodt használóként hosszútávra tervezünk
- tárolás/működtetés körülményei
- gyártástechnológiai attribútumok (adott kor korlátjai)
- gyártástechnológiai lehetőségeket felülíró szándékok, azaz milyen kategóriában gyártották: consumer alja/teteje, pro/szerver
- "húzható" vonal alja, közepe vagy teteje minőségben (így tartósságban is)
- irodai, nyugalmas vonulat (itt is vannak minőségi szintek)
- beépített-tervezett elévülési szándékok végterméki megnyilvánulása

ThinkPadeket használtam, javítottam, átlagosan 12 évig húzták. Irodai asztali gépek upgrade-je - jellemzően a kezemben haltak meg, de szimpla ránézésre is produkálták volna ugyanezt koruknál és eredendő silányságuknál fogva is - szintén 10+ év élettartammal járultak hozzá a világ folyásához.

Retrózók körében a főfincsiségű kérdés, hogy a ~286-osok korában még nem eszmélt-e a gyártóipar a későbbi önnön fenntarthatóságukat illetően, vagyis még jót gyártottak... -e vagy csak a nosztalgia akarja ezt elhitetni a lelkekkel visszamenőleg.

(#13) fatpingvin válasza PSti (#11) üzenetére


fatpingvin
őstag

normális állagmegőrzéssel... jó kérdés. megkockáztatnám hogy egy örökkévalóság, a régebbi gyártástechnológiával készült szilíciumlapkák pl időtállóbbak, ugyanez nem mondható el mondjuk a panelokról.

illetve az is kérdés hogy működőképesnek tekinted-e azt, hogy valami rentábilisan javítható. nyilván ennek a technológiai igénye és realitása is változik idővel, én mondjuk egy 386-os alaplapon sokkal szívesebben cserélek kondit vagy patkolok meg egy felszakadt fóliacsíkot mint egy Ryzenes alaplapon :D

ja, és azt se felejtsük el, használatban vagy gyári dobozában tárolva? :D mert utóbbi esetben kb azt mondanám hogy egy örökkévalóság, ilyenkor nagyjából csak az elkók tudnak száradni ha olyanok, illetve ha van rajta valami gombelem akkor az merülhet, rosszabb esteben kifolyhat.

[ Szerkesztve ]

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#14) Vladi válasza Pikari (#7) üzenetére


Vladi
nagyúr

Jah érdekes amit írsz. A vagy megdöglik vagy soha állapottal én is találkoztam. Vsizont nálam nagyon nem döglenek ennyire se a tápok, se a video kártyák.

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#15) Pikari válasza Vladi (#14) üzenetére


Pikari
addikt

A kétezres években napi 2-3 órát játszottam, az hamar kinyírta a videókártyákat. Manapság pedig passzív hárompálcás kártyákat használok, nem is nagyon van nekik hely, ahol lehülhetnének, így aztán könnyen pusztulnak.

A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

(#16) RandomName válasza PSti (#11) üzenetére


RandomName
aktív tag

Amúgy tipikus user csak tartalomfogyaszt. És hazudik magának is amikor gépet akar venni, mert nincs tisztában a saját szükségleteivel. :D

Ember venni akart gépet, vacillált fél évig (pandémia előtt, akkor még volt rá ideje) hogy mi van akkor ha... Videót akar vágni, streamelni akar, stb....
Amikor friss volt a gép, akkor rakott rá játékot amit kb egyszer nyitott meg, (És az is a kedvenc 1000 éves Wolfenstein volt) utána meg kb csak filmnézésre használta(használja) torrenttel. :) Nem vág vele videót, nem csinál semmit, csak hazamegy, és youtube, meg DVB-C tuneren tv a böngészés mellett....
És nem egy ilyet látok. De a neten ennél is rosszab a helyzet.

[ Szerkesztve ]

"A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016)

(#17) Pikari válasza totron (#12) üzenetére


Pikari
addikt

A 8086/286/386 korból a vinyók nem nagyon szoktak kibírni egy évtizednél többet. Az mfm vinyók esetén (20-200 mega) talán 10-ből 1 ha megérte a mai kort. Az ilyen 1-2-4-6 gigás vinyók közül már van olyan, ami életképesebb, a Quantumok közül talán 50%-uk (átfutott a kezemben 6 db ilyen, abból 3 bizonyult működőképesnek). De pl WD Caviar esetén 0% a túlélési arány a megfigyeléseim szerint :D Az újabb, modernebb vinyókkal viszont elégedett vagyok. Ami kb olyan 2008 után készült, az szinte mind működik probléma nélkül.

Illetve az ilyen 286os szerű gépek (alaplapok) esetén ami még probléma szokott lenni, az a tantál kondik, amik szeretnek kigyulladni, felrobbanni. Ez a bővítőkártyákra (pl isa videókártya) is igaz.

Az 5.25 floppy meghajtók általában jók szoktak lenni. Ott olyan 70% a túlélési arány a megfigyeléseim szerint.

A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

(#18) Feketelaszlo


Feketelaszlo
senior tag

Az attól függ, milyen környezetben tartod.
Az elektronikának az apró szemcsés por, porcica az első számú ellensége. Eltömít, szigetel, rövidre zár. A dohányzással és a különböző füstökkel bejutó és a porban lerakódó savas anyagok is ölik az alkatrészeket.
Páratartalom és nedvesség a második amely korrózióhoz vezet. Egyes alaplapgyártök páramentesítő funkcióval szállítják a terméküket, aminek a mi éghajlatunkon vitatható a hasznossága, de mondjuk aki egy indonéz esőerdő közepén lakik talán értékeli. A magyar klímán annyi a tanulság, hogy egy lakótéri fürdőszobával szemben elhelyezett PC valószínűleg komolyabb páraterhelést kap, mint egy légkondicionált szervertermi környezetben működő társa. A nedves tisztítás után alkatrészek részeibe beszivárgó víz szintén gyilkos.
A hőterhelést én csak harmadik helyre raknám. Igaz, akik nagy teljesítményű játékos PC-ket építenek azok sokkal inkább ki vannak téve ennek a veszélynek, de az átlag SFF brand PC-k és laptopok gyakorlatilag túlléptek melegedés problémáján, nincsenek ma már 80-100 °C-on üzemelő kondik és chipek az összezsúfolt gépbelsők ellenére sem. Az EU előírások miatt a leggagyibb tápegységek is elég hatékonyak lettek, így alacsonyabb a hőveszteségük. Plusz a piac is sokkal kényesebb lett az olyan bakikra, mint az Intel kupak vagy a felrobbanó HP tápegységek. Ennek ellenére hűteni persze kell s lehet bőven baj az elégtelen hőelvezetésből.
Ez 3 olyan tényező amit teljesen nyilván nem lehet soha tökéletesen kipipálni, de ha a lehetőségekhez képest mind a 3 kezelve van akkor szerintem 10-20 évet is elfut 24/7 egy számítógép amit egy véletlenszerű gyártó termékeként a boltok polcairól ma le tudsz emelni. Régen nyilván figyelni kellett a rezgéscsillapításra a merevlemezek miatt, a hálózati áramra a nagy feszültségingadozások és gyenge szűrők végett, de más, élettartamot jelentősen befolyásoló tényező ezeken kívül nem jut eszembe (vagyis de: a felhasználói hülyeség, de hát ebben mindannyian vétkesek vagyunk).
Ui.: A háztartási elektronikai cikkek jellemzően gyengébb gyártási szabványok és követelmények szerint készülnek, mint az ipari gépek, a fenti megállapítások erre a "lakossági" kategóriára vonatkoznak. Egy ipari PC-t szélsőségesebb körülményekre terveznek, amiből elvileg az is kéne hogy következzen, hogy azonos környezetben tovább bírja. De ez nagyon túlegyszerűsített megközelítés és az eredeti témától messzire vezet, úgyhogy offba rakom.

[ Szerkesztve ]

(#19) norbx


norbx
aktív tag

5 éves laptopom van, nem tervezem cserélni az elkövetkezendő időszakban.I7 7700, GTX 1060, 16 GB, ram,256 GB SSD, 1 terra HDD.

(#20) Samus


Samus
addikt

Szerintem erről Bacsis tudna mesélni :))

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#21) #72042496


#72042496
törölt tag

Ami nem romlott el az első hónapokban, az nálam szinte mind tovább bírta, mint amíg én használtam. Az otthoni 10+ éves Sandy Bridge alapú gép most talán a legrégebbi, a jelek szerint még a kádgörbe alján mozog. :)

Tápot kellett benne cserélni, ill. a gépnél még régebbi monitor romlott el pár hónapja, abban is valószínű a táp adta fel.

[ Szerkesztve ]

(#22) Jack Hunter


Jack Hunter
csendes tag
LOGOUT blog (1)

Igazából az élettartam nem túl jelentős tényező, ahogy itt a többiek is írták, örök élet meg egy nap.Azonban hiába jó még egy rendszer,az egyre erőforrásigényesebb programok megölik a felhasználói élményt,így a gépet is. Ha csak a Windows-t nézem, az Xp alig volt két giga,ha jól emlékszem, a win 10 meg majdnem 15. Aztán ott vannak a böngészők,amik minden frissítéssel híznak,egy Firefox is gigabájtokat igényel már.Meg persze egyre több kraftot,amit a régi vasak már nem bírnak. Szaggat,laggol, nehezen tölt,az usernek meg teli lesz a hócipője azzal,hogy mire betölt a Logout, addig lefőz egy kávét,megreggelizik, plusz elszív egy cigit.
Ugyanakkor a frissített programverziókban is nagyítóval kell keresni az újdonságokat, vagy olyan funkciókat kapnak,amiket a kipróbálás után már egyáltalán nem lesz használva. Inkább szándékos avultatásnak néz ki. Éljen a veddmeg,használd,dobd el minél előbb korszak. :(((

(#23) moongoose


moongoose
őstag
LOGOUT blog

A munkahelyemen egy p100-as gép lát alapvető munkaidő nyilvántartást egy RUMI nevű Dos-os progival.
A mai napig hibátlanul működik 24/7-ben.
Már pályázok rá, mikor cserélik le, adok helyette súlyra annyi alkatrészt ami veszélyes hulladékként úgyis a selejtben, és a hulladék udvarban végzi.

Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának. "Chasing Spiders and overheat"

(#24) #72042496 válasza Jack Hunter (#22) üzenetére


#72042496
törölt tag

A webhez nem értek, de úgy látom, hogy SSD-vel és plusz RAM-mal a régi gépeket is teljesen pörgősen lehet használni.

[ Szerkesztve ]

(#25) N€T0X|N válasza moongoose (#23) üzenetére


N€T0X|N
őstag

Szerintem az hamarosan véget fog érni így, hogy kiszórták a fényképes kártyákat az új kapuhoz. :D

Sent from my keyBoard

(#26) ergoGnomik


ergoGnomik
tag

A demoscene-en az utóbbi pár évben feltünedeztek IBM 5150-re írt alkotások, amiket megfelelő emuláció híján csak eredeti gépen lehet tesztelni és futtatni...

(#27) MZsoltee


MZsoltee
veterán

Nekem az a tapasztalatoom a korábbi PC-kel, hogy ami a első 1-2 évet túléli az jellemzően sokáig (~10 év) elmegy, ha normális körülmények között van tartva.

A fenti gép nagyja ma is működik. Az elején volt szívás a memóriákkal, garis csere. Ezen kívűl évekig semmi.
CP2077-et akartak rajta játszani FHD-n. Addigra a konfig elavult, volt egy upgrade:
GTX 660 ---> GTX 1660
i5 4440 --> i7 4790-es + komolyabb cpu hűtés
+ 2*4GB ddr3
+ ssd

A mai napig megy minden gond nélkül, aktív használat mellett. Van hogy csak böngészést jelent, van hogy egy hétvégét CP-ben.
Lassanha arra járok viszek egy új tápot, hogy minden maradjon is így. Ha kevés lesz, akkor már platformcsere de ez csak alaplapot cpu-t és ramot fog jelenteni. Bízom benne addig még nem kell, míg nem lesz olcsó a ddr5.

[ Szerkesztve ]

A tökéletes nő süketnéma, nimfomániás, és az apjának kocsmája van.

(#28) Victoryus


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Szerinted az iskolákban, irodákban hány évig használnak egy pc-t? Amíg ki nem dől teljesen... ahol nincs pénz. Biztosítónál is csak nézi az ember, hogy milyen régi gépeket használnak.
A tanári laptopokról nem is beszélve.

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#29) dabadab


dabadab
titán

Commodore 64, a legtöbb darab gond nélkül megy, pedig a legfiatalabb darabok is 28 évesek, a legrégebbiek meg 40 évesek.

DRM is theft

(#30) Luck Dragon

Voltam Basics retro gép kiállításán , 30~40 éves gépek működtek , pedig gyanítom , hogy akkoriban sem volt több év garancia , már mint 10 éves . :D

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#31) hmzs


hmzs
csendes tag

Hosszú lesz :)

Csatlakozom az előttem szólókhoz: a használati körülmények, a gondosság, az odafigyelés nagyon sokat számít. Így általánosságban nagyon nehéz bármit mondani.

Egy időben szervizesként javítottam autószerelő műhelyek futóműállító gépeit, nem ideális környezet egy számítógépnek. Ennek ellenére több helyen is 20 év körüli a pc (igen, 386-486, és dos), de általánosságban is 10 év körüli gépeket használnak. Más ipari területről is az a tapasztalatom, hogy megdöbbentően sokat bírnak az elektronikák, ha nem a polc legaljáról valók. Hangsúlyozom, nem ipari gépek, normál felhasználásra szánt pc-k, notik.
Elkoszolódás miatti túlmelegedés, kondik, bios elemek és akkuk szokták károsítani az alaplapot, nagyobb arányban a tápegység különböző okokból. Legfőbb károkozó maga a felhasználó, ha nem dobálja és/vagy piszkálja a gépeket, ha nem önt beléjük semmit, akkor kevés gond van :)
Mindez úgy igaz, hogy nem játszanak ezeken a gépeket. A nagy hőterhelés öli az elektronikát, egy részről az alkatrészek gyorsabb öregedése által, más részről a hőtágulás miatti mechanikai hatások miatt. A folyamatos magas hő leginkább a kondenzátorokat öregíti, a hőingadozás pedig megrepeszti a forrasztásokat, ill magát a nyákot.
(Ha valakit érdekel, bővebben is kifejthetjük ezek fizikáját.)

A saját használatban lévő otthoni gépeim is sok évesek, egyet kivéve mindet használtam vettem. A kivétel egy HP N40l mikroszerver, januárban lesz 11 éves, folyamatosan megy a szobában egy nyitott szekrényben. 7 éve megállt benne egy 2TB-os WD red vinyó, és 2 éve tápegységet kellett cserélni. A legöregebb vinyó benne 8 éves, a legfiatalabb 5.
Akad egy Intel nuc és egy Asus un65 mini pc, kb 5-7 évesek. A nuc a legfiatalabb mind között (nem tudom a pontos korát, itt vettem használtan), win11 képes hivatalosan is, napi 12-16 órát megy, párom futtat myfreezoo-t rajta. Nyáron kifőztem a ventilátor perselyét, mert már hangos volt, más gond nincs (nem találok hozzá megfizethető áron ventilátort). Az un65 a kisebbik lány gépe, viszonylag ritkán megy, tanuláshoz használja. 2 éve vettem, tettem bele ramot meg ssd-t, azóta hozzá sem nyúltam, csak szoftver csesztetés volt. Előtte egy HP 2530p notija volt, szintén nem fiatal gép :)
Párommal HP elitebookokat használunk, 820/840 g1-g3 szériák (összesen 4db), 6-8 év körüli notik. Nem emlékszem pontosan a korukra, a 820 g1 konkrétan 2014 februári gyártás, ez a legöregebb, ezt is csak ezért jegyeztem meg.
Van még egy Fujitsu s920, routerként funkcionál, nyáron vettem használtan, egyelőre működik, de nincs hosszú távú tapasztalatom. Saccra 8 év körüli lehet.
Tavaly karácsonykor kezdtem némi frissítésbe, ami idén nyáron zárult, így most viszonylag "új" a géppark, személyes használatban mindegyik gép 10 évnél fiatalabb. Mint látható, klasszikus asztali pc nincs, mivel nincs komoly játékra igény, az irodai jellegű felhasználásra meg a kis energia igényű gépek bőven megfelelnek. A következő 2-3 évben nem tervezek gép cserét, bár lehet hogy a win11 miatt rákényszerülök.

Műszaki ember vagyok, de karbantartási szempontból nem érzem hogy különösen gondos lennék. Néha kompresszorral kifújom a port a gépekből, a nuc-ot újra is pasztáztam a ventilátor javításnál, de ennél nagyobb belső takarítást nem szoktam végezni, kívülről néha alkoholos üvegtisztítós törlés, kb ennyi.
Ilyen hozzáállással, ilyen gondolkodással mondom azt, hogy minimális odafigyeléssel - pl a notikat nem tesszük puha felületre használat közben, vagy nem eszünk-iszunk a számítógépeken - némi utána olvasással nyugodtan lehet számolni 15 év körüli várható élettartammal egy nem játszós gépnél. A nagyon új termékek ebből a szempontból rizikósabbak, nincs semmilyen tapasztalat róluk. Jellemzően 1-2 éve forgalomban lévő cuccoknál azért már van annyi vélemény, hogy kiderül mit kell messzire elkerülni.

Tényleg hosszú lett :)

(#32) Bambuszpro


Bambuszpro
tag

Egy 10 éves Hp elitebookot használok mind sajátnak mind munkában. Nem feltételen van koppra hajtva. Az igényeimet még jó sokáig ki fogja szolgálni (videó nézés, böngészés, webfejlesztés, egyszerű cad, néhanapján pár 10-15 éves játék futtatása). Ha pedig szoftveresen használhatatlanná vált akkor nálam biztos új életet fog kezdeni mint házi szerver amíg ki nem leheli a lelkét. :)

Szűk családi körben is hasonló korú laptopokat használunk és semmi gond vele. Pedig egy kivételével mindegyik használt kitudja milyen előélettel.

[ Szerkesztve ]

Manapság az okos telefonok és az ostoba emberek korát éljük.

(#33) bacsis válasza joghurt (#5) üzenetére


bacsis
Közösségépítő

Akkor mondom mit tapasztalok :)
Valamikor a 90-es évek közepe körül lehetett egy gyártástechnológiai váltás.
Azt tapasztalom, hogy a 80-as években készült gépek közül eredeti formában 0db ami működőképes. És ez már 10 éve is így volt. Azok a 80-as években készült gépek, amik manapság is működnek, abba bizony erősen bele kellett nyúlni. Első sorban kondenzátorokat kell(ett) bennük cserélni. Legyen ez igaz a tápjukra, alaplapjukra, vagy a korabeli monitorokra.
Aztán ha ugrunk a 90-es évekbe, és megnézünk egy 486-ost, vagy esetleg már egy pentiumot... NE felejtsük el, hogy most már egy Pentium 1-es konfig is 25 éves!!!!! Ezek a gépek viszont ha előkerülnek, bekapcsolod, és eredeti állapotukban manapság is simán benne van, hogy működőképesek. 10 éve én ezt már kezdtem tapasztalni. Akkor azt mondták, azért, mert az újabb, értsd 486-Pentium1 gépek még nem annyira idősek. Aztán ahogy ezek a gépek is elmúltak 20+ évesek, továbbra is hibátlanul üzemelnek, mindenféle karbantartás nélkül, miközben egy korabeli XT/286 20 éves korára már bőven karbantartást igényelt. (maguk az alaplapok itt még egyszerűek, mint a faék, de a kifolyt alaplapi akkumulátor meg tudja pecsételni a konfig sorsát)

Aztán ugorjunk a Pentium 3-as, korai Pentium 4-es korszakra, 90-es évek legvége, 2000-es évek legeleje.
Sajnos az alaplapokon a kondenzátorok szinte minden esetben szétnyíltak már. ÉS egy-egy egykori legendás alaplapot, Asus Tusl2C, vagy Abit ST6, már csak akkor tudod használni, ha a kondikat kicserélted rajta. De legalább ezt még könnyen lehet orvosolni.
Aztán jöttek a szilárd elektrolitos kondik, úgy gondolom ezek megint tartósabbak lesznek. Elvégre úgy is tervezték őket.

Processzorok soha sem mennek tönkre!!!! legalábbis idáig. Bárhonnan előkukázol egy 386-os procit. Az tuti működni fog. Feltéve ha nem érte fizikai hatás. Aztán erre térjünk vissza 10 év múlva megint. Bár nem hinném, hogy sok minden változna.

Szóval én úgy gondolom, hogy vannak szériák amik megbízhatóbbak, és vannak, amik kevésbé. Amik kevésbé megbízhatóbbak, ott is inkább kondenzátor problémák vannak. Amiket többé/kevésbé lehet orvosolni.

Ami problémásabb, azok a VGA kártyák már a BGA tokozás korából. Itt már megjelentek a hatalmas fogyasztású VGA kártyák. A nagy hőhatás jobban kinyírja a cuccokat, és nem tudod csak úgy pótolni, cserélni a meghibásodott GPU-t memóriát. Úgy gondolom, hogy a VGA Kártyák azok pont ezért jobban hullanak mint bármilyen másik hardverelem.

[ Szerkesztve ]

(#34) frescho válasza bacsis (#33) üzenetére


frescho
addikt

Kicsit kiegeszitenem. A 8 bitesek barmikor meghalhatnak. Fokent a korai alkatresztemetokkel akadnak gondok. De ezek szinte mindegyike dokumentalt. Javitashoz van rajz, blokk vazlat es gyari hibakeresesi utmutato. A sima th technologia hazilag is konnyen javithato. Persze vannak yipushibak, mint a C= TED szeria rendszerchipjei.

16 bites gepeknel az SMD bevezetese okoz gondot. Korai elkok siman eleresztik magukat. De ez igaz a sima elkojra is ahol melegebb kornyezetben voltak. A3000-tol folfele, A600, A1200, A4000 ez tipikus hiba, de belefutottam ebbe Macintosh II es PC cuccoknal is.

286-tol Pentiumig az akkuk gyilkosak. Pentiumokra megtanultak ezeket rendesen legyartani, meg nem vilt nagy fogyasztas es melegedes. Aztan jottek a P3-mak, ROHS es mas tragediak

https://frescho.hu

(#35) Tim82 válasza Luck Dragon (#30) üzenetére


Tim82
nagyúr

Bacsist Basics-nek hívni olyan, mint téged Duck Lagoon-nak.

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#36) Luck Dragon válasza Tim82 (#35) üzenetére

Jogos , eltévesztettem. :B

[ Szerkesztve ]

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#37) Xpod


Xpod
addikt

15 éve vettem használtan egy Asus A8N-SLI alaplapot, azóta kétszer cseréltem CPU-t benne (semmi bajuk nem volt, csak erősebbet vettem), volt memória bővítés 4GB-ra illetve egy VGA csere erősebbre.Az alaplapon pedig a chipset hűtőt cseréltem, mert zajongott. Én még most is játszok raja (Skyrim).

Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.

(#38) MasterDeeJay

Én már átmentem a workstation/server kategóriára és csak ha nagyon nincs más akkor használok a fő gépen sima asztali alkatrészeket.
Nagyrészt nem nézem az eszközök korát hiszen pár kivétellel. Azaz tápegységet inkább cserélem modernebbre azaz max 10 éves amit merek használni munkagépben. SSD/HDD is inkább elavult nálam minthogy tönkremenjen.
Enterprise szériás videókártyákból nem egy van nekem ami gyári pasztával/padokkal van és köszöni szépen enyhe tuningal is elboldogul.
Cégnél használt gépek vegyesen van mindenféle, a kommersz cuccok álltalában 5-10 év között döglenek be. A brand gépek tovább bírják. A szerverekből meg 10+ évesre is csak akkor nézek rá ha már küldi az emailt hogy döglődik valamelyik vincsi vagy éppen akkora benne a por hogy az már befolyásolja a teljesítményét.
Hosszú távra tervezve azaz kb 10 éves korra számolva én brand gépet szoktam berakni, kevésbé fontos helyekre akár sima kommersz asztali alkatrészekből összerakott gépekkel is el lehet lenni kb 5év hozzányúlás nélkül (napi 8-12 óra működés között).
Olyan sok hardver fordult meg a kezem között hogy nem tudok egyértelműen leírást adni mi mennyit bírna csak nagyon durván belőve.
Prociból asztaliaknál kettő volt intel aminél az IGP ment tönkre, szervereknél inkább imc szokott megdögleni de mindegyik esetben csonkán ugyan de továbbhasználható volt a proci szóval nálam mondható hogy totál kinyírt procival nem találkoztam és nem is tudtam előidézni sem szándékosan (volt egy pár próbálkozás max fesz, hűtés nélkül stb)
Alaplapokból vegyes a kép, nálam asus, giga hullott a legjobban cégeknél de mivel ebből is volt a legtöbb ezért nem állíthatom hogy rosszak lennének viszont napi 8-12 órára 10+évet a fele nem éli meg.
Workstation és szerverből nem döglött meg egy sem alaplap terén. Legmegbízhatóbbaknak részemről foxconn, supermicro, tyan, ezekre mondanám azt hogy 10+ évet elmennek.
Ramok néha döglöttek, nem fogyóeszköz de kellet néha cserélgetni. Ezekből is inkább az asztaliakat. Nem tudok kimondott márkát mondani de arányaiban a legkevesebb baj a minden hűtéstől mentes sima egyszerű brand ramok voltak tartósak (samsung, hynix...) nem pedig a bordázott tuningos csodák.
Videókártyáknál asztali kommerszeknél katasztrófa a helyzet, vagy túlhajtottak vagy alultervezettek hűtés és vrm terén. Trágyát gyártanak, részemről inkább vennék sokéves enterprise/workstation (ami 24/7 ment maxon) mint akár melyik páréves nagynevű használt kártya (most bányászattól függetelnül)
HDD-kből szerverekben kellett cserélni néha, igazából kopóeszköz és bele van számítva a költségekbe 2000 óra (kb 5 év 24/7) után már várható a csere.
SSD-kel jó a helyzet, mármint a sima sata verziókkal mert szerintem a mai kályha nvme nem lesz annyira tartós. TBW-t nem kell nézni, amúgy is a többszörösét bírják és a vezérlő döglik be. Az a tapasztalatom hogy nagyjából most kezdenek tönkremenni a korai kommersz ssd-k a gépekben azaz a 8-10 évesek és azoknál sem a flash megy szét.
Tápokból vegyes a helyzet, a cégnél kommersz összerakott gépekben noname-k szinte mindegyik megdöglött 5 éves koráig (lc power, npower) a márkásokat 10 évig merem használni és inkább csak azért cserélem hogy ne menet közben kelljen leállás miatt vacakolni. Brandekben ~10 év még vállalható.
Szünetmenteseknél vegyes a kép, sajnos ma már szemetet gyártanak. Céggel bevásároltam egy rakás legrand-ból ami úgy tudtam jó márka elektronikai cuccokban, átlagosan 1 év után mind kuka hiába cserélgettem ki az aksikat. Eaton jóval tovább bírja de nem az igazi. A régi APC-k meg megölhetetlenek (kivéve egy szériát ami fekete több konektoros de nem emlékszem a típusra abból az összes megdöglött)
Monitorok viszonylag jól bírják az újak is, néha kellett csak cserélni.
Gépháznak mai napig egy régi chiefteket használok ami kb 15 éves, masszív darab amire rá is merek állni ha kell ez a mai házakról nem mondható el.

Kis kitérő C64, nálam hegyekben álltak 10 éve most már csak pár darab van félretéve, elmondható hogy tud bajuk lenni de javíthatóak. Más világ volt. Tény hogy könnyen tudott dögleni benne pár dolog de inkább táphiba/túlmelegedés/statikus kisülés miatt mint önmagába megdöglene. A c64-es főgépem (sötétszürke breadbin, fekete bill régi sid-es) pont megjárta a poklot is mivel kuka mellett ázott napokig aztán hónapokig rohadt egy garázsban, megcsinálgattam hobbiból (tisztítás, újraforrasztás, bill csere, CIA 6525 csere, tápcsere, power gomb átkötés...) és elmondhatom hogy amolyan saját gépem, lelke van és ezt mai géppel nem lehet megcsinálni. Kondikat nem cseréltem, igen a közel 40 éves kondikkal is stabil bár nyilván nem szerencsés de működik. Tápon gondolkozom hogy valami utángyártottat veszek hozzá.

És lehet vicces de 7 éves videókártyát használok amely kevés kompromisszummal tud futtatni mai játékokat is (Tesla M40 moddolva húzva kb GTX1070ti szint) Mellette Quado m2000 (GTX950) igazából azon is elfut pár játék de csak 2D-re használom.
Prociból egy modern páréves Xeon Silver 4215R van de az is inkább csak azért mert olcsó volt (30eft, 10gen 8mag 16 szál megfelelője, sarkán van sérülés ami nem befolyásolja működését)
Alaplap supermicro, igazából nagy baj nincs vele (nálam az integrált lan nem megy hála annak hogy biosát szerkesztgettem kicsit) egyedül gond hogy matx méretű és kissé zsúfolt.
Hűtésen nem spóroltam noctua vált be bár túlárazott de nem nagyon van más erre a procira.
Ramokból nem is tudom mik vannak márkára talán hynix igazából mindegy, ecc reg-ek mindegyike jól húzható 2133-osok is mentek nálam 2666-on de némelyik 2933-on is, most a proci miatt csak 2400-on mennek.
SSD Samsung, kingston vegyesen, nem varriálom amúgy is kevés lesz egy idő után. Elöbb cserélem minthogy megdöglene. Habár Samsung 980pro (oem megfelelője van nekem) igencsak forró fejű és kellett vennem rá nagy bordát szerintem az döglik be majd elsőnek.

Röviden munkára használva legalább 8 órában nem hozzányúlva:
brand gép ~10év
össszerakott kommersz asztali 5év
kommersz notebook jó ha 5év
brand szerver 10+ év
Persze valamit ér ha időszakosan ki vannak takarítva, esetleg újrapasztázva ha szükséges. (én nem pasztázok fölöslegesen csak ha már ténylegesen szükséges)

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#39) shteer


shteer
titán

6600K-s gép hogyan 4 éves? 2015-ös kiadású procc, az már 7 éve volt :) sokat pihent a polcon?

én a fő gépemben a lap-cpu párost kb 2évente cserélem az aktuális cuccra vagy max 1 gen lemaradással, gazdaságosan. még jó áron eladható a régi de az újhoz nem kell sokat hozzátenni

..szerintem jónak tűnik

(#40) #72042496 válasza shteer (#39) üzenetére


#72042496
törölt tag

Lehet annyi, az Intel honlapja szerint 2018. szeptember 7-én szállították utoljára a 6600K-t (Last Product Discontinuance Shipment Date).

(#41) PSti válasza shteer (#39) üzenetére


PSti
tag

Hát akkor vettem :) Őszintén szólva nem is emlékeztem a vásárlásra, a bejegyzés előtt megnéztem neten mikori.

(#42) PSti


PSti
tag

Köszönöm mindenkinek aki válaszolt! :R

(#43) nt92


nt92
tag

8eves mult Lenovo g500-as. Idokozben kapott nemi RAM-ot illetve egy ssd-t. Koszoni szepen jol van. Pedig egy ideig eleg sokat volt jatekra is hasznalva.

(#44) bambano válasza Vladi (#4) üzenetére


bambano
titán

én azért fogom most kihajítani az egyik szerveremet, mert lassú a titkosítás rajta.
és azért fogok most kihajítani több gépet is, mert sokat fogyasztanak.

a legrégebben üzemelő gépem egy ibm 3550, 2008-ból.
van egy rakás m3650-em 2009-ből.
i5-2500-as asus alaplapos épített desktopok 2011-ből.
egy i7-990x 2011-ből.

meg ki fogok hajítani egy másfél éves ryzen ampertemetőt

diszkek szoktak elszállni, néha ram is.
elszállt egy sorozat gyári hibás ibm alaplap is.
más nem nagyon szokott.

sajnálom, hogy ki kell hajítani cuccokat, amik még működnek, de ha nem hatékony, akkor most vége a dalnak.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#45) Hieronymus válasza bambano (#44) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"sajnálom, hogy ki kell hajítani cuccokat, amik még működnek, de ha nem hatékony, akkor most vége a dalnak."

Pontosan így van.

A legtöbb gép nem azért esik ki a használatból, mert javíthatatlan.
Van egy DELL Vostro 13"-os notebookom. i3-2310m processzor dübörög benne egy mobil AMD VGA mellett.
A kijelző kábelét kellene cserélnem. Ennyi a baja. De már 11 éves. Nem éri meg annak a kábelnek a cseréje. A https:// keményen megizzasztja a processzort

Azt gondolom, minőségi tápegység esetében hosszú ideig használhatóak maradnak a gépek. Hamarabb jelentkezik olyan feladat, amivel már nem boldogulnak, minthogy tönkre menjenek. Értelmetlen modernizálni ezeket a gépeket. Elavult gépre ráfizetés költeni.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#46) bambano válasza Hieronymus (#45) üzenetére


bambano
titán

igen, rendes táp kell, amit nem említettél, hogy rendes hűtés is.
nekem több gépem is van, ami használatban van.
kisvállalatoknál is sok ócskavas működik még.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#47) viraga


viraga
tag

Kb számítás: 25 év alatt mindössze 4 PC-t használtam el, ebben az aktuális nincs benne, az csak 1-2 éve megy. Ennyi idő alatt igazi meghibásodás 1x volt, vszínű gyenge minőségű táp miatt tönkrement a P4-es gépem alaplapja, legalább 5 éves volt akkor a gép. Lapcsere után még használtam 1-2 évig. Az utolsó, már selejtezett PC-m pörgött 10 évig (core 2 duo), de 10 év sztem már nagyon max az átlag-user számára ameddig érdemes egy gépet használni, meg is fogadtam, hogy a jövőben inkább kicsit sűrűbben váltok (bár nem volt baja annak a gépnek sem, csak elavult). Húzás, hardcore játék sosem volt egyik PC-n sem. Az első gépem (vmi pentium 1 celeron) 7-8 év használat után 10 évig állt, majd mikor ismerősnek SOS kellett régi kütyühöz műhelybe egy gép, ezt elővettük. Pöccre indult, vszínű azóta is használják. :D

A 90-es években és 2000-es évek elején sztem volt olyan ütemű teljesítménybeli, kapacitásbeli fejlődés, + elég sok otthoni szórakoztató-téma megjelent, ami miatt az átlag-user bőven gyakrabban cserélte a gépet, mint hogy bármi tönkrement volna. Ilyenekre gondolok, hogy CD majd DVD-író elterjedése, vinyó kapacitások durván megugrottak, digitális fényképezők, kamerák elterjedtek, CRT-hez képest nagyobb felbontású LCD monitorok jöttek, aztán internet... na meg a játékok. Jobban éreztük, hogy van miért váltani, mint az elmúlt 10-15 évben...

Vinyókkal kapcsolatban van az a megfigyelésem, hogy sok használat után lelassulnak. Ti tapasztaltok ilyet, van ennek vmi magyarázata? 2,5 és 3,5" winchestereknél is előfordul, 5400 és 7200 rpm, márkától, típustól függetlenül. Hard disk sentinel szerint minden 100%, nincs bad sector, nincsenek áthelyezett szektorok, nem volt túlmelegedve, de mégis, ha rendszerlemez akkor rendszerindítás több perc (nem összegányolt windows), kis fájlok olvasása csigalassú, stb. Kb. használhatatlan, pedig papíron minden ok.

[ Szerkesztve ]

(#48) Tamás88


Tamás88
őstag
LOGOUT blog

A ramokat kihagytad: élettartam garancia, jelentsen ez bármit is.

(#49) Lami66


Lami66
őstag

Fiamnak vettem egy Toshiba L500 laptopot 2009-ben I3-as procival, amikor elkezdte a középiskolát. Nem sokkal utána megkaptam a beszólást szakértőktől, hogy vazze a Toshiba talán még a Fujitsunál is rosszabb. Ezt a fiam nem tudta, így végigcsinálta az 5 éves gimit a Toshibával (nem bukott, hanem volt egy nulladik év amikor heti 25 órában angolt tanultak egész tanévben). Aztán elment egyetemre, vitte a Toshibát. Az alapképzés után kapott egy új laptopot amikor elkezdte a mesterképzést (Lenovo Legion Y520). A Toshiba hazakerült, a feleségem gépe lett. Azóta is rendszeresen használja. Persze nem gyári állapotban van, az egyetem kezdéshez kapott 8 giga ramot és egy Intel 120 gigás ssd-t. Kezdettől fogva hibátlan. 3 akku kopott ki belőle, de már évek óta akku nélkül használja. Kétszer volt szétszedve portalanítás és hűtőpasztázás céljából.
Én magamnak is Toshibát vettem 2011-ben (tudom, rossz választás, de csakazértis) az L750-est. Azóta is azt használom otthon. Az is kapott 8 giga ramot, és egy szintén Intel ssd-t, de 240-est. Már nem hibátlan (igaza volt a károgóknak). A felfelé nyil nem működik, és a hangkimenet csak kb 10 másodpercig szól, aztán elhallgat.

[ Szerkesztve ]

(#50) qqcqqc


qqcqqc
őstag

Nálam még van egy lapos ritka használatban.
Vistával jelent meg, nekem már win7 volt rajta amikor megvettem.
Most egy könnyű linux rajta a rendszer. A gyári állapothoz képest egy változás van, kapott ssd-t.
[link]

Processzor: Intel Core 2 Solo SU3500 1,40 GHz 3 MB cache 800 MHz FSB
Memória: 2x2 GB Samsung DDR3-1066 CL7-7-7-20
Chipset: Intel GS45
Videokártya: Intel GMA X4500MHD
Hangkártya: Realtek ALC269 HD Audio
Kijelző: 13,3” (1366x768, Glare-Type)
Merevlemez: Seagate ST9500325AS (500 GB, 5400 RPM, SATA-II)
Hálózati kártya (LAN): Atheros AR8131 PCI-E Gigabit Ethernet Controller
Hálózati kártya (WLAN): Intel WiFi Link 5100AGN 802.11n
HDMI: van
Webkamera: van
Kártyaolvasó: van
Akkumulátor: 6 cellás 62,2 Wh
Operációs rendszer: Windows Vista Home Premium SP1
Tömeg: 1,6 kg

Az aksi még 60%-os, ha nincs szabad gép a családban egy gyors netezésre még jó.

(#51) angyalpc2


angyalpc2
aktív tag

HDD ami már lassan a 3 gépben csücsül..
2TB 2 év idő van benne
792 nap 7000 leállás
lekopogom jó 100%

i5-8500 csendes gép olyan napi 18-at is megy időnként hétvégén.
Olyan 4 évente érdemes cserélni a hw-t nem érdemes tovább tárolgatni
ez alól az thinkpad R40 T420 kivétel ezek unikornisok, soha többet nem lesz jobb

De egy új VGA, Proci ram...sose látod gépben, csak gyorsabb lesz
Ma egy i3 1200 lazán ver egy i7 4xxx vagy 6xxx-et.
és jön ki a 13-as széria, GF750-1050 vga-t ki lehet dobni a gépből

2 dolog változik ritkán, táp (főleg ha jó minőségű) ház, főleg ha jó minőségű és szép.
VGA3 évente
CPU ram alaplap 6-7 évente érdemes cserélni

(#52) csibe1 válasza PSti (#42) üzenetére


csibe1
addikt

Az adatlapod szerint 14 éve vagy itt a PH-n.
Ennyi idő alatt nem ragadt rád annyi, hogy ezzel a kérdéssel kapcsolatban képbe kerülj? :F
Ólommentes forrasztás például?
Unatkozol, és statisztikát készítesz? :U

"Mennyi ideig működik vajon egy számítógép?"
Ez elég sok mindentől függ. A működési körülmények az fel sem merült, pedig nem mindegy milyen környezeti viszonyok között van elhelyezve egy számítógép, és még van pár dolog ami befolyásolja a működési időt.
A garancia az nem biztos, hogy a legfontosabb. :U

Tulajdonképpen mit akartál kihozni ebből az írásból? :F
Jött az ihlet hajnalban, aztán adj neki? :DD :C

[ Szerkesztve ]

" Bármi megtörténhet,még a pók is foghat halat. "

(#53) PSti válasza csibe1 (#52) üzenetére


PSti
tag

Hú most lebuktam az XXXXX cégnek dolgozom, és mindenki aki ide beírt spamot fog kapni privát üzenetben, "hogy vegyél új gépeeeeet még maaaaaa!!!!!" :N

Komolyra fordítva a szót, kíváncsi voltam a többiek hogy gondolkodnak erről a témáról.

(#54) Geri Bátyó


Geri Bátyó
őstag

Én ugyan tavaly vettem új gépet, de a régit megtartottam és időnként még használom. Konkrétan 12 éves lesz novemberben. Mármint a többsége. Az eredeti VGA kb. 3 éve elszállt és az eredeti Bloomfield procit (i7 930) is lecseréltem egy hatmagos Xeonra, de ugyebár az sem sokkal frissebb. Illetve a vinyó az a korábbi gépből van, az 14 éves (WD 3200AAKS 320 GB 1 tányéros).
Ami a legnagyobb poén, hogy az alaplapban (Gigabyte X58A-UD5) még elemet sem kellett cserélni! :DDD

"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

(#55) hszilard666


hszilard666
veterán

Hehe, mindennapomat pokoli öreg hardverekkel töltöm, a daily driver laptopom egy 10 éves macbook air, a PC-m 4, gen i7 alapú, az ipadem is 8 éves, és lekopogom, mindenem működik és boldog is vagyok velük :D Külön boldoggá tesz hogy ha valami tönkremegy egy marék apróból pótolható minden. :K

ÜBER AKCIÓ! ELADÓ METALFISH T60 ITX + RISER: tinyurl.com/yh5zwxf2

(#56) fatpingvin válasza hszilard666 (#55) üzenetére


fatpingvin
őstag

ezek közül melyik számít pokoli öregnek? :D

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#57) Geri Bátyó válasza fatpingvin (#56) üzenetére


Geri Bátyó
őstag

Szerintem 2 kategóriát lehet megkülönböztetni. Az első, ami még különösebb kompromisszumok nélkül használható, a második, ami már csak kompromisszumokkal/korlátozottan/hobbi. Ez utóbbi nagyjából a Core 2 és régebbi hardverek. Ő az első kategórián belül értette.

"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

(#58) fatpingvin válasza Geri Bátyó (#57) üzenetére


fatpingvin
őstag

fair enough :) azért kérdeztem csak bele mert a jelenleg fő gépemként működő X230 Thinkpadem mindkettőnél régebbi :)

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#59) Geri Bátyó válasza fatpingvin (#58) üzenetére


Geri Bátyó
őstag

Akkor a tiéd is pokoli öreg! Nekem az x58 meg már a matuzsálem kategória! :DDD
Az minden esetre durva, hogy a core 2 és az első generációs core i között mekkora szakadék van.

"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

(#60) parandroid


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Ezen már én is gondolkoztam régen, akkor született az alábbi írás: [link]. Azóta már bőven nagykorú a kis drága, még mindig ott lakik a többi kacat között a szekrényben. Pár éve bekapcsoltam, még ment. :D Nincs egyedül, van mellette egy P1 166 Mhz-es Toshiba Stellite Pro 460CDT is, amit 1 euróért szereztem ebayen. Az is működik, csak egy lezárt céges windows van rajta, amit le kéne gyalulni, és újat telepíteni, de vagy 10 éve lusta vagyok nekiállni. No meg a hobbi/retro vonalon kívül értelme se nagyon van.

10 éves i5 gépeket most osztogattam el kettőt rászorulóknak, azok még teljesen korrektül használhatók, Core2-es konfigból meg tavaly vittem ki 2-3 darabot a hulladékudvarba, miután pár évet álltak a garázsban. A P4-ektől már 10 éve megszabadultam, de azok is már bőven 10+ évesek voltak akkor.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#61) hszilard666 válasza fatpingvin (#56) üzenetére


hszilard666
veterán

Jah hogy ezek nem öregnek számítanak? :D Gondoltam az informatikában ezek az értékek annak számítanak. :B

ÜBER AKCIÓ! ELADÓ METALFISH T60 ITX + RISER: tinyurl.com/yh5zwxf2

(#62) Dönc válasza angyalpc2 (#51) üzenetére


Dönc
tag

Hdd az bulis dolog: :)

(#63) fatpingvin válasza hszilard666 (#61) üzenetére


fatpingvin
őstag

megítélés kérdése sztem. nehéz erre univerzálisan jó megállapítást tenni. gondolj csak bele, a Voyager-1 szonda fedélzeti számítógépe mióta is megy? :D

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#64) hszilard666 válasza fatpingvin (#63) üzenetére


hszilard666
veterán

Ebben mondjuk igazad van! :K

ÜBER AKCIÓ! ELADÓ METALFISH T60 ITX + RISER: tinyurl.com/yh5zwxf2

(#65) pusszycat válasza fatpingvin (#63) üzenetére


pusszycat
nagyúr
LOGOUT blog

Az nem egy 8 bit-es lebutított valami? Minél egyszerűbb annál tovább tart. Olvastam erről, direkt törekednek rá.

Mi 11 Lite 5G 6/128 :)) Xiaomi Redmi Pad 4/128 GB, Laptop Asus Oled Vivobook 16GB/1TB " Azért vagyunk, h legyünk " by pusszycat [175cm/104kg.]

(#66) MasterDeeJay válasza Dönc (#62) üzenetére

Ha 24/7-be megy akkor 5 év egy normális szerverhddnek nemhogy normális hanem minimum. Nálam van 4000+ órás is.
Amikor chiat faroltam akkor átlag volt a 2000 üzemórás hdd. (Folyamatos napi ~2Tb írással vincsinként) volt pár ami megdöglött de jellemzően azok már eleve bad sectorosak voltak.
Otthoninál ki be kapcsolgatva lehet már idősnek számít 5 éves üzemidős hdd.
Ha egy hdd normális hőmérsékleten megy 24/7 rendes táppal nem mozgatva szerverben akkor 10+ év amit bírhat de elöbb elavul vagy már egy szektor gyengség miatt kidobja a raid vezérlő miközben 100%-os. Írásból nem tudom mit bírhat egy hdd, több ezer TB-ot biztosan talán 10000TB? Ssdhez képest nyilván többszörösét.

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#67) Apollyon válasza MasterDeeJay (#66) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Dettó, régi öreg lemezem 10 éves, volt már minden is, pár hónapja nyugdíjba küldtem, és most már wd redekkel (szintén 2,5') váltottam ki: [kép]
Ez a lemez volt linux, windows rendszerlemez, az utóbbi években tárhely, most már csak backup (többedmagával), de már nagyrészt offline. Kíváncsi vagyok, hogy a többi lemez meddig bírja. Eddig nem halt meg, csak 3,5-ös diszk (kopp-kopp), szóval azóta csak 5400-as 2,5 lemezeket használok. Ebayről ki lehet fogni jó ajánlatokat, újonnan már nem érdemes venni, inkább SSD-t.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#68) Dönc válasza MasterDeeJay (#66) üzenetére


Dönc
tag

Maximálisan igazad van, nekem is volt pár HDD-m ami a táp hibájából szedett fel pár hibás szektort, ahogy kaptak normális tápot megállt a folyamat és még éveket mentek így is érzékelhető hiba nélkül. A fenti vinyók közel 24/7-ben mentek, nem igazán kaptak hőterhelést, max a torrent nyúzta őket. A WD Blue-t majd ki szeretném venni a gépből, mert nincs rajta semmi érdemleges, vagy beállítom backupnak. Sajnos HDD-nél nem logolja semmi, hogy mennyi írást kaptak, pedig erre én is tök kíváncsi lennék.

Annó mikor még én is láttam szervet közelről nem volt ritka, amiket írsz, sajnos azóta már teljesen mással foglalkozom, így testközelben nem szívhatom a szerverterem száraz, hideg levegőjét. :)

A kakukktojás a képen az nvme ssd, mivel a brutál kánikulában is megállt bőven 40 fok alatt, most meg folyamatosan fölötte van, erre mindenképp rá kell majd néznem, mert valami nem oké vele, pedig van rajta borda is. Eddig addig jutottam, hogy nem használja semmi érdemben, tehát nem attól melegszik. Talán az okozza az eltérést, hogy jött rá új FW azóta.

(#69) Phülöp


Phülöp
addikt

a laptopomat 5 éve vettem használtan, fogalmam sincs, hány éves volt akkor
csak a billentyűzetet takarítottam ki egyszer, egyéb ok nem volt a megbontására
Lenovo T520

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#70) Tim82 válasza Phülöp (#69) üzenetére


Tim82
nagyúr

2011-ben megjelent modell, 2011-2012-ben gyárthatták, 2012 folyamán már jött az utódja (T530) is.

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#71) Phülöp válasza Tim82 (#70) üzenetére


Phülöp
addikt

köszönöm a kiegészítést
ez esetben minimum 10 éves laptop, külsőleg már megviselt, de működik szépen

[ Szerkesztve ]

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#72) MasterDeeJay válasza Dönc (#68) üzenetére

Hdd írásnak simán nincs jelenősége, inkább a fejmozgásnak. Azaz gondolom jobban mehterhelő pár mb-ot szanaszét random irogatni mint egyszer egyenletesen gigákat. De ezt nehéz így kimérni azaz talán valahogy úgy hogy a fej összes megtett mozgását számolni.
Torrentnél ha nincs elég nagy gyorsítótár akkor bizony tudja terhelni a vincsit a sok random írás, olvasás. Ezért érdemes torretes gépet megpakolni ramokkal amennyivel csak lehet.
Nvme nálam kályha 1tb-os samsung 980 pro (oem verziója) bazi nagy bordával 60 fok körül megy, szerintem borda nélkül főne meg lassulna de sajnos ez lesz a jövő hogy lassan aktív hűtés kell azokra is.

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#73) Blasius0704


Blasius0704
tag

Privát masina az egy M1 Macbook Air - általában 4-5 éves életciklussal dolgozom, ez most tart a másodiknál, valószínüleg még 3 benne van.
Céges Thinkpad x280 csúcs konfig (i7,16gb,512 ssd) - teljesen életképes még, pedig ütve vágva van - viszont lejár a 4 éves business gari szeptemberben, vagyis már kaptam emailt hogy jön helyette az aktuális megfelelője hamarosan.

(#74) Robert07


Robert07
aktív tag

Van egy pár, az asztali az egy cirka 10 éves Xeon E5-2696v2-re épülő gép, amiből most dobtam ki egy Quadro K5000-et, mert meghalt benne. Lesz helyette egy Radeon Pro W6600. A táp az egy Corsair AX860, ami szintén 10 év körul jár, de semmi gond nincs vele, és nincs szükség ettől nagyobbra.

Az SSD-ket cseréltem többször is, mert azok sokat estek árban, most két 1.6TB-os NVMe van benne amikről bootolni nem tud, de az nem igazán gond.

Majd akkor lesz csere ha az alaplap meghal és nem találok másikat helyette. Addig még nincs okom cserélni.

Szerintem hordozható gépeknél sokkal nagyobb lehet a különbség, mivel ott a fogyasztás jelentősen csökkent akár az elmúlt 5 év alatt is, és ezáltal jelentős előnyt adhat egy újabb modell. És ott nem csak a teljesítmény számít, hanem az egész csomag. A gép, a kijelző, billentyűzet, érintőpad stb.

(#75) prolad


prolad
őstag

A régi családi PC egy VGA cserével elment legalább 10 évet. Ami váltotta, az 7 éve üzemel hibátlanul, újra se kellett telepíteni. Saját PC 2 éve teszi a dolgát gond nélkül.
Laptopok már kevésbé tartósak, de ott is van ami már 6 éve üzemel. Meg olyan is volt, ami megevett évi egy alaplapot.

(#76) Chaser válasza Robert07 (#74) üzenetére


Chaser
titán

a fogyasztás sok modellnél csökkent
ezzel együtt csökkent a hűtők felülete is : ) a minőséget meg hagyuk

______

egy gép pont addig megy el amíg meg nem hibásodik, a csillagok állásától nagyban függ a felhasználási mód mellett
meg ugye mit nevezünk "meddig megy el" dolognak? amíg az összes komponense meghal, vagy csak egy ami miatt már nem működik tovább a számítógép/notebook/bármi

sztem szervizesek és az oem-ek többet tudnának erről mesélni - nem mellesleg átfogóbb képet is adnának -
amikor az ember már 10 éve használ valamit, tudja hogy ó vásárt csinál - van ilyen a leghitványabb notebookból vagy vga-ból, alaplapból is -
mikor bedöglik az esetenként sok százezer ft-os vga/notebook/alaplap gar lejárta után néhány hónappal, akkor meg tudja hogy nem a legjobb deal volt
kb ennyi, de abból levonni semmit nem lehet, hogy néhány embernél valami elment x ideig

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#77) #12732928


#12732928
törölt tag

i5 2500k... 11 éves körüli gép. a vicc, hogy soha nem volt húzva. :)) (videokari rég elavult már játékhoz, más erőforrásigényes dologra meg soha nem kellett. alulfeszeléssel meg szarakodjon a fene.)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.