Hirdetés
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Egy korszak vége
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Ninebot Max G30E II elektromos rollerrel Hajdúszoboszlóról Berettyóújfaluba
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Amiga A500 - A régi barátnő
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Digitális Állampolgárság Program
Új hozzászólás Aktív témák
-
Exian
addikt
válasz zsiga68 #6697 üzenetére
Én mindig lakásban szárítom, sosem vágtam ketté. Mondjuk mi panelban lakunk, igencsak száraz a levegő úgyhogy a falak gyorsan beszívják a nedvességet, de így is kell pár hét. Mondjuk a belső rohadásra hajlamos fajtákat (pl. habanero) én is félbe szoktam vágni, de a hosszúkás, amolyan fűszerpaprika jellegű - állagú fajtákat sosem. De egy nagyobb páratartalommal rendelkező lakásban lehet, hogy célszerűbb, ez igaz, hogy ne a rohadás, penészesedés, hanem a száradás induljon meg.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
Hát, ilyen ez a popszakma. Nekem volt szőlőültetvényem, többszáz tő szőlővel, volt olyan évem, amikor egy gramm szőlőt nem tudtam leszedni és egy deci bort sem tudtam csinálni, mert egy sima- és lódarázs invázió elpusztította az egész termést. Volt, amikor madarak csináltak hasonló kártevést.
Ez sajnos mindig benne van a pakliban, részvétem
"pedig panel erkélyen 4. emeleten ki gondolta hogy pont erre fognak majd menni"
Mi 3. emeleten lakunk, nekem több évben volt, amikor tetűinvázió miatt lett alig termésem. Én azzal küzdöttem évekig, ezért nem nevelek palántákat már az erkélyen, érdekes módon kint a kertben (van egy kiskertünk a közelben) sosincs semmi kártevés. De az erkélyen hol a poloskák, hol a tetvek pusztítottak... érthetetlen.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
Jah a sok éves átlag nekem is ez, hogy a normális, egészséges magok mindig kikeltek. Most ezt csak úgy kíváncsiságból kérdeztem Ezek szerint kár ezzel szórakozni. Pláne most, hogy elvileg jövőre olyan helyen tudok palántázni, ahol masszívan meleg van és a páratartalom is megfelelő.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
Bár nem éppen most aktuális ez a téma, de most jutott eszembe:
Hallottam egy olyat, hogy a magok elültetése előtt célszerű berakni a fagyasztóba a magokat, és utána ültetni. Mert hogy állítólag ettől úgy érzékelik, hogy "megtörtént a tél", aztán amikor felmelegednek, jobban és nagyobb számban indulnak be.
Mivel alapvetően (én legalábbis) szobahőmérsékleten tárolom a magokat télen is, de a természetben ugye elvileg a magok átélik a telet normál, természetes módon, így akár még lehet is benne valami.
Próbálta már valaki ezt a trükköt? Mennyi időre kell berakni és vajon a -18 fok nem nyírja ki őket?
-
Exian
addikt
Szerintem sem kimondott Jalapeno, az ducibb és az alja nem ennyire hegyes. Ez olyan mint valami mini hegyes erős
Ilyet sikerült egyszer nekem rendelnem kínából, Habaneronak árulták, ez lett belőle, csak abból szép nagy hegyes erősek lettek.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
válasz Digitalpimp #6568 üzenetére
Köszi, és honnan lehet rendelni?
Chili mellett sima paprikát, paradicsomot és egyebeket is rendelnék. Jövőre "nagy" veteményes kert a terv Na jó, nem olyan óriási, mindössze olyan 100-150 m2 terület a terv, ami a mostani ~5 m2 helyett óriási lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
válasz Digitalpimp #6566 üzenetére
Igaz, a szedett chili magokkal is megszívtam többnyire. Akkor majd veszek rendes magot, megbízható helyről. Ugyanígy a chili magokkal is. Van rengeteg, termésből megmentett magom, nagyon sok fajtából, de már félek ezekkel kísérletezni.
Mik most a megbízható beszerzési források?
-
Exian
addikt
Zöld hegyes erős paprika magot akarok elrakni jövő tavaszra. Vettem néhány brutális nagy, szép példányt. Ha meghagyom a magházat, meg a szárát a paprikának és így szárítom ki a magokat, akkor életképesek lesznek? Tehat "leeszem" körben a paprika húsát, magház marad a magokkal, szárral és így felfűzve szárítom. Élni fognak vetéskor a magok?
-
Exian
addikt
Tegnap kint jártunk a kertben, hihetetlen, hogy mennyire virágoznak még a növénykék Van, amelyik már feladta, de vannak olyanok, amik brutális virágzásba borultak. Persze semmi sem lesz már belőlük, csak érdekes látvány. Viszont még mindig pirosodnak, amik eddig zöldek voltak, úgyhogy még hagyom őket kicsit, amíg nem jönnek az igazi hidegek.
-
Exian
addikt
Ahogy "somasz" is írta, nem a legjobb volt az időzítés. Január vége, február eleje sokkal jobb lett volna (elrakhattad volna addig a magokat simán), akkor sokkal könnyebben tudnál megfelelő mennyiségű és minőségű természetes fényt biztosítani nekik. Ezeket megfelelő lámpával táplálni kellene, hogy legyen belőlük valami... aztán ha sikerül, akkor majd persze tavasszal kirakhatod őket szabadba.
-
Exian
addikt
Az attól függ, hogy milyen érési szakaszban "törik meg" az érési folyamat. Nekem volt sok olyan, ami tök zöld állapotból tökre bepirosodott, aztán volt olyan, ami meg teljesen zöld maradt. Mindenesetre úgy sem tudsz mit tenni alapon fűzd fel, ha szerencséd van, bepirosodik, bár szerintem ez a fajta pirosodás azért nem olyan "értékű", mint ha a növényen pirosodna be.
-
Exian
addikt
válasz Ittnemaz #5528 üzenetére
Áááá, ilyesmit már nem enged a feleségem Épp ezért kellett megoldást keresnem és lett megoldásként tavaly a közelben a kis kert, amit bérlünk, mert nem tudta elviselni a feleségem az ablakokban, meg az erkélyen a millió palántát Úgyhogy lesz ami lesz, ami beérik még, azt leszedem, a többi így járt, mert jövőre hamarabb fogok kiültetni mindent.
Mondjuk "pár nap ajtócsapkodást megér" elven lehet, hogy azért 1-2 habanerót csak megmenekítek itthonra, meg 1-2 olyat, amin látszik, hogy még van benne élet és virágzik.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
válasz Digitalpimp #5511 üzenetére
Én most nagyon sírok Az összes palántám most kezdene életre kelni a kertben TELE vannak virágokkal, azok is, amiken egész eddig semmi sem volt, se virág, se termés. Brutális mennyiségű termésem lehetne, de már nem lesz. Örülök, ha a Habaneróim beérnek, de már abban sem vagyok biztos. Most kezdenek csak kizökkenni a zöld állapotból.
Jövőre mindenképp SOKKAL korábban kell elültetnem őket ki a kertbe, idén nagyon későn történt ez meg és szerintem ezért csak most kezdenének beindulni. Na meg persze az eső is nyilván rásegített, sokszor voltak szegények vízhiányos állapotban, most viszont volt eső rendesen.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
Kifejlett, erős növényről van szó, vagy még palánta korú? Ha utóbbi, akkor lehet, hogy az u.n. palántadőlés betegség kapta el.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
Köszi, hát majd meglátjuk. Még van esély rá, hogy beérjenek. Ha nem, akkor zölden használom fel, vagy reménykedem, hogy pirosodnak leszedve is.
Ami a másik bánatom, hogy nagyon sok tő paprikám még csak most kezdene igazán virágozni, teremni Olyanok is, amik eddig egy árva virágot sem hoztak. Most meg berobbantak és ontják a virágokat, de abból már semmi nem lesz az tuti.
Jó, igaz, idén eleve nagyon későn vetettem a magokat, szóval későn kezdtem palántázni és a szabadföldbe való kiültetést is szerintem későn végeztem el.
Jövőre máshogy csinálom és az is biztos, hogy megkockáztatom úgy, ahogy pár ismerős csinálta, hogy rögtön szabadföldbe szórta a magokat, simán kikeltek és gyönyörű paprikáik lettek. Szóval teljesen kihagyták a palántázást. Persze ehhez megfelelő februári-márciusi idők is kellenek, hogy ne fagyjon szét minden. De akiknél láttam ilyen paprikákat, szépek voltak már nyáron. Persze nem az összes mennyiséggel tervezem ezt, csak egy részével, a másik részét palántázom otthon lakásban/párkányon, ahogy eddig.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
Én ezzel a csodával: Ultimate Chopper Videó.
Sokkal több fér bele, mint egy mezei kávédarálóba. Egyre kell vigyázni, nem kell ész nélkül nyomni. Én már sikeresen leégettem kétszer is, de szerencsére mindig csak a tekercs végén levő, talán szándékosan gyengébb huzaldarab szokott elsülni, azt újraforrasztva teker tovább vígan. Már kitapasztaltam, hogy egyrészt megfelelő mennyiségű cucc kell bele, és nem kell eszeveszettül nyomni neki. Eleve nem erre van kitalálva, hogy az ember kvázi teljesen súlymentes száraz, porszerű dolgot daráljon vele, ez sokkal inkább friss, lédús, súlyosabb zöldségek, gyümölcsök aprítására való. A szárított paprikától túlpörög a motor és elolvad a vékony huzal.
Más: basszus, most kezdtek csak beindul a szabadföldi Habanéróim Már van jó pár megfelelő méretű, kifejlett termésem, de még csak zöldek. Szerintetek van még rá esély, hogy beérnek? Ha nem, akkor zölden mit tudok kezdeni velük? Rakjam el savanyúságnak? Vagy ki tudom zölden is szárítani és le lehet őrölni?
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
válasz Dilikutya #5464 üzenetére
Bezony Én is.
Említettem ezt pár napja, azóta már a 3. üvegnél járok Gyorsan fogy, a fene vinné el... de nagyon jól eltalálták szerintem. 5 üveggel vettem, de azt hiszem fogok kérni még 5-öt hamarosan... rá lehet kattanni rendesen
-
Exian
addikt
válasz vendingo #5461 üzenetére
A Jalapeno szerintem nem éppen szárításra alkalmas fajta. Valóban, szerintem csak tök pirosra érve lehet esetleg kiszárítani. De szerintem nem érdemes. Sokkal jobb azt savanyúságnak megcsinálni, amikor még zöld.
De ahogy írták előttem, esetleg aszalóban-szárítóban érdemes megpróbálni.
-
Exian
addikt
válasz lakisoft #5444 üzenetére
"Milyen fajtát ajánlotok?"
Hát, ez egyéni ízlés kérdése. Attól függ, mit szeretnél ízben és erősségben.
"Mikor érdemes elvetni a magokat?"
Február eleje-közepe, legalábbis én akkor szoktam. Néha kicsúszik márciusra.
"honnan érdemes magokat venni hogy tényleg az legyen amit mondanak rá ?"
Na erről én inkább nem nyilatkozom De ha visszaolvasol picit, folyamatosan előkerült ez a kérdés, lehet találni megbízható ajánlásokat.
-
Exian
addikt
Na, most van eső Végre. Azt hiszem holnap sem kell locsolnom...
-
Exian
addikt
válasz grizlisandor #5436 üzenetére
Ok majd beszámolok remélem lehet hinni a címének, hogy nem olyan nagyon erős. Ebben (savanyúság) speciel a kevésbé csípőset szeretem.
-
Exian
addikt
válasz CPT.Pirk #5422 üzenetére
Ja, bocs, lemaradt a smájli a mondat végéről Szóval csak vicc volt. Fogalmam sincs, mi ez a narancssárgán beérő cucc.
Tavaly jelent meg először. A termés formája és mérete dettó ugyan olyan, mint a piros verzióké. És igen, felfelé néznek. Ilyenem volt évekig pirosban.
Aztán tavaly valahogy lett ilyen is, de mellette narancs habi volt előtte, ebből gondoltam a keresztezést Saját magból lett.
És tavaly direkt raktam el a magjából, mert tetszett, hogy ilyen narancs színű. Meg bitang erős volt. Igaz rontja a szép piros színt, ha hozzárakom a pirosakhoz, amiket őrlök, de annál úgy sem a szín a lényeg, hanem az erő meg az íz. Meg csak 1-2 tővel van ilyen, szóval nem lesz meghatározó.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
válasz peestike #5419 üzenetére
Akkor valamilyen Cayenne szerű valami, szerintem.
Én ma kóstoltam az első Jalapenómat. Ember, brutális eddig mindig valami harmatos gyenge édes valami lett csak, de ez most Jalapenóhoz képest kemény lett nem bírtam egy egész darabot megenni a vacsorához... Jalapeno sosem fogott ki még rajtam.
Ezek pedig már a vegyes őrleményem első darabjai:
Az a narancssárga az szerintem narancs habanéró és tabasco keveréke. Ilyen narancs marad, nem pirosodik be egyáltalán, de erős.
-
Exian
addikt
válasz peestike #5419 üzenetére
Akkor valamilyen Cayenne szerű valami, szerintem.
Én ma kóstoltam az első Jalapenómat. Ember, brutális eddig mindig valami harmatos gyenge édes valami lett csak, de ez most Jalapenóhoz képest kemény lett nem bírtam egy egész darabot megenni a vacsorához... Jalapeno sosem fogott ki még rajtam.
-
Exian
addikt
válasz Digitalpimp #5408 üzenetére
Igen, szerintem is van tápanyag hiány, de eddig nem adtam semmit. Szűz föld volt, gondoltam van bőven benne tápanyag. Nitrát dús vizet tudok otthonról vinni az akváriumomból, hetente 80 litert (kérdés, hogy az jó e bármire). Legközelebb már azzal locsolom meg őket. Köszi a tippet!
Amúgy lehet, hogy csak víz hiány miatt sárgulnak a levelek, nem tudtam minden nap locsolni.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
"Másoknak mi a tapasztalata a Blumen magokkal? Az nőtt ki aminek kellett volna?"
Nekem semmi, vagy nem az nőtt. Legalábbis úgy vettem észre. Nehéz követnem már így utólag, nem jelöltem őket, de leginkább semmi sem bújt ki a magokból, ahogy emlékszem.
A Lidl-s ültetőtálas cucc viszont parádésan kelt ki és növekedett. Olyat tuti veszek jövőre is. Tőlük kellene szerezni más fajtákat is, ha lesz. Ma kóstoltam az első termést abból a tételből: nem lesz egy erőbajnok (de hát végül is csak egy laza Cayenne), viszont nagyon finom! Kiváló dúsító alapanyag lesz a majd készülő őrleményembe! Mellé megy majd erősebb fajta, de nem szeretem, ha méreg erős az őrölt paprikám, így pont jó lesz dúsításhoz, hogy a mennyiség nagyobb legyen és hogy ne legyen méreg erős. Meg az íze is szuper őrölve is.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
Hajnalban kiszaladtam gyors öntözni, ma szembesültem vele, hogy lesz habaneróm Szándékosan emlékeim szerint nem is ültettem habit, de legalább 3-4 növényen találtam ilyen terméseket, szerintem ezek valamilyen habanerók lesznek:
Ezeket meg folyamatosan, szinte naponta szüretelem, ahogy pirosodnak, ez a Lidl féle ültetőtálcás Cayenne fajta:
Ebből bánom, hogy nem vettem többet, bár biztos lesz jövőre is.
Ezek nagyrészt mind abból vannak:
-
Exian
addikt
Én úgy teleltettem tavaly egy moruga scorpiont, hogy egyszerűen beraktam szobába télre és túlélte. Még mindig él, viszont idén nem hozott még virágot sem. Mondjuk eleve kényes fajta, meg aztán én is vétettem hibákat.
A lényeg az, hogy hűvös helyre érdemes rakni és öntözésre is odafigyelni, nem kell túlzásba vinni.
-
Exian
addikt
válasz Gorneck #5389 üzenetére
"sajnos Én nem mindig érzek ki minden ízt..."
Dohányzol? Én amíg dohányoztam, így voltam vele. Aztán leraktam a cigit (huhh, már több, mint 10 éve), utána ez jelentősen megváltozott. Illatokat is sokkal jobban érzek, mint cigi mellett.
Amúgy jól néz ki a cucc, biztos nagyon finom!
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
válasz Digitalpimp #5373 üzenetére
Hm, tényleg. Apámék is mindig csinálnak savanyúságot is belőle. Persze nem esszük tonnaszámra, de azért ettem már sokat Mondjuk én eddig erről nem is hallottam/tudtam, hogy mérgező a zöld paradicsom.
Ma is érdemes volt felkelni
De ez akkor egy érdekes kérdés, hogy mi a helyzet a paprikákkal zölden? Mi van pl. a hegyes erős zölddel? Abból én minden nap eszek jó nagy darabokat (egész nagy paprikákat), márpedig azok is bepirosodnak teljes érett állapotukban. Meg a Jalapeno?
[ Szerkesztve ]
-
-
Exian
addikt
Hamarosan cserélni fogom az akváriumom felett a neoncsöveket.
Kell esetleg valakinek? 90 cm-es T8 csövek.
Sajna az akváriumi növények nagyon kényesek, évente cserélnem kell a csöveket, hiába jók még (picit változik a fény/színspektrumuk és az már gond ebben az esetben, algásodáshoz vezethet).
Chilikhez viszont tökéletes még szerintem akár évekig is.
2db cső lenne, az egyik egy kimondott "növénytermesztő" cső (Osram Fluora), nagyon szép rózsaszínes-lilés fénnyel , a másik meg egy hideg fehér.
~6000 Ft volt a két cső, szóval nem olcsó példányok, de természetesen ingyen adnám.
Nekem sajnos nincs 90cm-es armatúrám (csak az akváriumhoz van olyanom, chilikhez 120cm-esem van), meg már nem lámpázok nagyon palántázáskor, úgyhogy számomra feleslegesek innentől kezdve.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
válasz mephi666 #5328 üzenetére
Már volt szó róla többször, én akvárium vízzel locsolok Az teljesen klórmentes, biológiailag szűrt víz, viszont van benne ilyen-olyan tápanyag, mondjuk picit nitrát túlsúlyos, de az én esetemben nem annyira. Mértem már sokszor nitrát szintet úgy is, hogy 3 hétig nem volt vízcsere, akkor sem tudtam kimutatni csak nagyon keveset. Sok a növényem az akvában és feleszik, az a lényeg.
Hetente csinálok részleges vízcserét, az 80 litert jelent, tehát ennyi locsolóvizem van hetente, persze a töredékét szoktam csak elhasználni.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
válasz Digitalpimp #5265 üzenetére
Kösz a tippet a talajtakarásra! Azóta sokat javult a helyzet. Ma borzasztó meleg volt nálunk (ugye Pirk? ), de kimentem este locsolni, és elkotortam kicsit a mulcsot, es tök nedves volt a talaj alatta! Tegnap este locsoltam utoljára. Szóval sokat segít a talajtakaró, ahol nincs, ott totál kiszáradt a föld. Egyébként nagyon beindultak a paprikáim, pirosodnak szépen.
MárkyMárk: sajnos a Reaper egy finnyás, nehéz ügy én is szenvedek az egy szem Reaper palántámmal, a helyzet ugyan ez, nő mint a bolond gomba, de se virág, se termés nincs.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
válasz Digitalpimp #5284 üzenetére
Hm, hát jó fajta narihabi (hehhehe) jól jönne, mert ezzel nagyon megszívtam, amit tavaly rendeltem (nem volt persze nagy veszteség, 200 ft volt a 100db mag és ami lett belőle, az finom volt, caak éppen narihabihoz nem volt köze).
Cserébe tudok küldeni ezt-azt, ha érdekel valami a jelenlegi maggyűjteményemből:
Az ominózus narancs habanero, amiből frankó hegyes erős lett, az a balról a második oszlop, fentről a második zacsi ebay, Kína...
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
Semmit, egyszerűen kezdi kinőni a cserepet, nem kell foglalkozni vele. Ültesd át, a gyökereket meg kicsit tépázd meg, szóval a végükből vágjál vissza. De azért maradjon rendesen a gyökérzetből, meg az eredeti földből is maradjon a gyökereken szépen! Ne pucold le az egészet, mert azt megsínyli, vagy akár tönkre is mehet a palánta.
-
Exian
addikt
válasz csucsu21 #5277 üzenetére
Az kizárt, hogy az lesz. Hol vannak a farkincájuk? Meg olyan "túl szépek" ezek a termések, a reaper az meg egy ronda szörny
Attól még persze biztos valami vadállat lesz, de tuti, hogy átporzódott.
A reaper az zölden is már ilyen, meg ilyen.
Mindenesetre többre mentél, mint én, nekem még csak nem is virágzik a reaperem Virágzott, aztán ledobálta mindet egytől egyig. Még a másodvirágzásban bízok, most kezd megindulni. Sajnos a tetőinvázió is betett neki.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
válasz Digitalpimp #5268 üzenetére
-
Exian
addikt
válasz Digitalpimp #5265 üzenetére
Van 2 zsák ILYENEM.
Jó ez ilyen célra? Még nem szórtam le sehová, de ha jó erre, akkor szétszórom a palánták köré.
Hát igen, most már látom, hogy - ha életben maradnak! a paprikák, akkor - naponta minimum egyszer kell öntöznöm. Csak kicsit nehéz mutatvány ez, mert nincs víz kint... sajnos még nem működik a kutam, úgyhogy ballonokban hordom, de az nagyon macera.
Hm, a leírás szerint pont jó erre, hát akkor szétszórom, valóban talán nedvesebben tartja a földet, főleg egy jó kiadós eső után, nem szárítja a nap ki rögtön!
Hogy ez eddig miért nem jutott eszembe... már több hónappal ezelőtt vettem, ott van kint a kertben.
Ma szét is szórom, úgy is mondanak esőt a napokban.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
Hát, az volt írva Viszont úgy tűnik, megfékezte a dolgot tényleg.
Viszont a szabadföldieknél majdnem sírtam tegnap este Kimentem, hogy körülnézzek, hát utolsó pillanatban. Azt hiszem naponta kell locsolnom. Nagyon lekókadtak szegények, nem is tudom, hogy helyrejönnek e. De egyszerűen nem tudtam kimenni tegnap előtt. Előtte 2 nappal locsoltam. Nagy gond az esőhiány
-
Exian
addikt
válasz mephi666 #5256 üzenetére
Egyelőre hatásos, nem terjedtek tovább, és amik a levelek alján voltak "kolóniák", azok úgy néznek ki, mintha kiszáradtak volna, vagy én nem is tudom, furcsa állapotban vannak Megfogtam egy nagyobb tetűt és élettelen volt.
Viszont eléggé megsínylették a növények a dolgot, eleve ilyen totál csillogós, ragacsos lett minden levél (gondolom a cukortól) és néhány levelet le is dobáltak. De mondjuk ha ez megoldotta a dolgot, akkor nem bánom, legalább teljesen vegyszermentes volt a művelet, de mondjuk még simán visszajöhetnek a tetvek, ha netán most sikerült is megfékezni őket.
Mindegy, meglátjuk majd, legközelebb viszont Mospilan lesz, ha nem jön be ez most...
-
Exian
addikt
Látom mindenkinél beindult szépen az élet, szépek a palánták, virágok, termések
Nálam is lassan megindul, már van jó pár szép paprikusz a szabadföldi seregemben.
Otthon az erkélyen a 2db palántámmal (Reaper és az a bizonyos Apache) viszont éppen levéltetű miatt küzdök, csináltam egy házi receptet vegyszer helyett (0.5 L víz, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál ecet, 2 evőkanál mosogatószer <- állítólag hatásos).
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
válasz balintdavid #5203 üzenetére
Az sokkal rosszabb, mint ha elmarad egy locsolás.
-
Exian
addikt
válasz balintdavid #5201 üzenetére
Kapott ez vizet mostanában normálisan? Nekem akkor szoktak kókadni, ha már nagyon száraz a föld. Vagy épp ellenkezőleg, a túl sok víztől is kifekszenek.
-
Exian
addikt
válasz BobChemistry #5189 üzenetére
Segítetted a beporzást? Ha nincs porzás, nincs termés sem. Én az otthoni palántákon mindig rásegítek, ujjal, vagy kis ecsettel. Kertben szabadföldieknél nincs ilyen gond, ott vannak rovarok, amik ezt megteszik. De lakásban / erkélyen kell a segítség.
De ahogy írtam, én is szenvedek most ezzel a Reapaer palántámon, de ott az a gond, hogy eleve a virágok nem is poroznak, nem tudom porozni őket, virágzik szépen, aztán lepotyognak a virágok.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
Én is panelben lakok. De még is van kértünk. Beszéltünk már róla. Bérlek fillérekért kiskertet a közelben az önkormányzattól. Nem tudom, hol laksz, érdeklődj utána, hátha nálatok is van ilyesmire lehetőség. Vagy ha bérelni nem lehet, akkor olcsón lehet már venni zártkertet. Kérdés, hogy a közelben vannak e ilyesmik nálatok. Nálunk 10km-es körzetben simán tudnék azonnal venni jó helyen, jó kertet 300e alatt.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
Most, hogy már van szabadföldi lehetőségem, jövőre én is ültetek paradicsomot is, a napokban kimagoztam egy tálkányi totál vegyes paradicsomot. Azt hiszem Lidl-ben vettem. Volt benne legalább 4-5 fajta érdekes apró szemű pari. Gyerekek imádják, úgyhogy palántázok a magokból, hátha lesz belőlük valami.
-
Exian
addikt
válasz CPT.Pirk #5170 üzenetére
Megnéztük még akkor, 1-2 levél kilyukadt rendesen, de amúgy nem volt vészes. Nagyon beindultak a szabadföldi paprikáim, pár nap alatt 6-7 centis paprikák lettek bizonyos fajtákon.
Akkor viszont mi van, mitől lehet az, hogy van olyan palántám, ami virágzik szépen, aztán lepotyognak a virágok szárastul. Konkrétan ez a Carina Reaper palánta, amit kaptam. Mondjuk eleve úgy kaptam, hogy mondták, hogy kicsit oda van a palánta, sárgultak a levelei, én azóta át ültettem sokkal nagyobb vödörbe, talán abban rendbe jön. Csak eddig minden virág lepottyant így nincs még rajta egyetlen termés sem, viszont tele van virágokkal.
Tudok rajta/neki segíteni?
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
Pirk, nálatok is volt jég tegnap este? Itt a Diana tér környékén volt rendesen, mindjárt megyünk ki a kertbe, remélem azt elkerülte... Pellérden viszont állítólag 4-5 centis jégkockák estek, na most a kertünk Kertváros és Pellérd között van, szóval... Viszont volt jelentős eső is, annak már jobban örülök. Azért kicsit félek, hogy milyen látvány fogad a paprikáknál a kertben...
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
Azt tudtátok, hogy a Peter Pepper az ilyen? Én csak most néztem utána...
-
Exian
addikt
Na ma este amíg a feleségem a Tescoban a zöldségek között turkált, én elkezdtem turkálni a "selejtes", kiakciózott rekeszt ugyanott és rögtön kiszúrtam ezt a két nyamvadt, 165 Ft-ra leakciózott chili palántát a legutóbb emlegetett fajtából
Mivel annyira azért nem voltak túl rossz állapotban, és mivel tudtam, hogy a bolt után rögtön még gyors kigurulunk a kertbe, hát szépen meg is vettem őket és már el is vannak ültetve:
Hátha lesz még belőlük valami...
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
válasz mephi666 #5158 üzenetére
Jah. Nálunk van szigetelés meg a radiátorokat lehet szabályozni és van "fűtésmérő". Ennek megfelelően minden radiátor teljesen le volt tekerve, nem használtuk egyiket sem és így volt nálunk is 23-25 fok között egész télen. 11-12e körül fizetünk fűtésre télen, de ahogy írtam, vissza szoktunk kapni 60-70 között, úgyhogy kvázi ingyen van a fűtés.
-
Exian
addikt
"de a panel (nincs szigetelve) brutál módon felmelegszik főképp felsőbb emeleteken."
Hát ja, de mondjuk télen ennek előnye is van, mi évek óta nem fűtünk egyik radiátorral sem, aztán nyáron mindig vissza is kapunk 60-70 ezer ft között. Ja, de a mi házunk szigetelve van, az igaz, így nyáron sem ultra brutál.
-
Exian
addikt
Kertecskémben növekedik a paprika erdő A karók is saját "termések". A kertem elejében bambusz nád erdő van, szuper anyag, kiszárítva, lepucolva pl. erre is jó, de sok egyéb dologra is, nyáron meg takarja kicsit a kertet az út felől. A palántákon már termések is vannak itt-ott, de az igazi virágzás és növény növekedés még nem indult be (elég késői vetések ezek, de még bízom benne, hogy azért lesz rendes mennyiségű érett termés rajtuk).
-
Exian
addikt
válasz Digitalpimp #5135 üzenetére
Ja ja, mindegyiknek a hátulján rajta van magyarul is, arra valóban az volt írva, hogy Kaliforniai Az Apache-ra meg az van írva hátul magyarul, hogy "Balkon erős paprika".
-
Exian
addikt
Tescoban láttátok már ezeket a (számomra) új fajta chili palántákat? Ilyen kiszerelésben, formában még nem találkoztam velük ott. 549 Ft / palánta és sok, számomra ismeretlen fajtával is találkoztam, de van Jalapeno, Tabasco és hasonlók:
Én végül ezt választottam, Capsicum Apache névre hallgat:
Ez pedig az említett GastroChili féle Carolina Reaper palánta:
-
Exian
addikt
Hm, tényleg Köszi és bocs. Látszik, hogy nem sok lila chilim van, nem igazán kedvelem.
Más: kaptam ma GastroChili-éktől egy Carolina Reaper palántát! Örülök neki, mint majom a farkának.
Kb. 2 hónapja írtam nekik poénból az egyik reaper palánta képük alá, hogy szeretnék egyet, erre ma felhívtak, hogy: " "kész" a palántád, mikor vihetjük?" És házhoz is hozta a csapatuk hölgy tagja.
Csak azt nem tudom, hogy itthon neveljem cserépben, vagy ültessem szabad földbe?
-
-
Exian
addikt
válasz CPT.Pirk #5072 üzenetére
Magyarul akkor nem tudom megvalósítani és nem lenne jó semmire egy ilyen keltető. Nekem épp az kéne, hogy magvetés után rögtön lakáson kívül tudjam nevelni a palántákat februártól. De akkor ehhez valami fűtött dolog kellene, de agyalok még ezen, esetleg valami napelemes cuccal, ami éjszakára csinálna valahogy meleget. Végül is egy alacsony, mondjuk 2-3 négyzetméternyi kis ládát fel tudna fűteni, csak kérdés, hogy mi és hogyan
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
Emberek... elkezdtem a nemrég emlegetett vadregényes tájon kialakított kiskertemen egy kis WC összetákolását, mert az még nincs, viszont pisilni néha azért kell munka közben Meg a feleségem macerált főleg mindig miatta, ő ezért nem szeret a kertbe járni, mert nincs WC... én azért mindig megoldottam itt-ott-amott Aztán végül akkora lett/lesz, hogy nagyobb, mint a kis szerszámos házikóm, amit tavaly csináltam Sebaj, leválasztom egy részét és be tudok rakni még néhány lim-lomot
Aztán azon agyalok, hogy... mivel van sok anyagom még, meg van nagyon frankó átlátszó műanyag tetőanyagom, szerintem csinálok palánta nevelő házikót. Otthon mindig nagyon körülményes a palánták kezelése a helyhiány és egyebek miatt, így meg lenne oldva a dolog egy kis üvegházzal. Fentről kapnák mindig a fényt az átlátszó tető által, ugyanakkor védve lennének szél-eső ellen. Így sokkal több palántát tudnék nevelni, mint most azon a kb. 150x20 centis ablakpárkányon, ahol szoktak lenni (így csak kb. 50 palánta fér el mindig).
Csinált már valaki ilyet? Mikor lehet így legkorábban elkezdeni a palántázást?
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
Hehe. Abban van a gombatenyészetem, ha jobban megnézed, látszik, ha ráközelítesz eléggé. De ha mégjobban megfigyeled, a jobba mellette lévő borsmenta tövébe is áttelepült
Amúgy fogalmam sincs milyen gomba Nem volt tervben... az a kis elkerített rész 1 tő babérlevél cserjét tartalmazott, de sajnos elfagyott télen Azért volt elkerítve, mert jó mélyre ástam, oda volt beültetve, gondoltam ott védve van, de sajnos nem bírta a telet. Rosszkor ültettem ki, meg amúgy is nehézpálya a babérlevél. Na aztán most ott mindig gombatenyészet van, majd egyszer leszüretelem és bevizsgáltatom, mert nem néz ki rossznak. Tele vagyok mindenféle gombával a kertben mindenfelé, de sajnos találtam gyilkos galóca gyanús egyedeket is, úgyhogy majd bevizsgáltatom.
#CPT.Pirk:
"Ez volt itt a Chuck Norris c. gyomirtó szer reklámja. "[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
Nos "gyerekek", a kocka el van vetve. Ma kiültettem az ~50db palántámat. Tudom, kicsit talán sűrűn ültettem, de perpill nincs nagyobb területem felásva, előkészítve a kis kertemben, de talán jó lesz így is (kb 30x30 centire vannak egymástól). 400 nm az egész terület, abból még csak kb. 50 nm-t tudtam művelhetővé tenni Kínkeserves munka ez mindenféle gép nélkül. Puszta kézzel és lábbal sikerült művelhetővé tennem ezt az 50 nm-t is, előtte ezen a területen vadregényes táj volt még tavaly előtt, meggy és egyéb cserjékkel.
Mellettük már bújik szépen a retek, többféle saláta, hagyma, meg 1-2 fűszernövény, meg a feleségem elengedhetetlen kardvirágjai
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
Jah és ugyan ezen a piacon egy másik termelőnél olyan házi parmezán jellegű sajtokat vettünk, hogy uhh. Brutál érett, erős sajtok, hogy kegyetlen. Aki nem szereti vagy nem ért hozzá, azt mondja rá, hogy "fujj mi ez a tömény büdös sajt", de én imádom mindenféle izesítésű volt köztük. Ettem most is pár falatot, majd' bele szédültem, de ezek így jók
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
válasz Digitalpimp #5041 üzenetére
Szerintem ez a néni a saját cuccait árulta, azzal nem volt gond. Csupa házias holmi, ahogy a képen is látható, tejfölös pohárban a palánta, ezt biztos ő ültette. Voltak még lekvárjai, savanyúságok, meg többféle szörp, házias kivitelben. De el tudom képzelni, amit írsz, hogy nem saját dolgaikat árulják sokan, de ezen a piacon saját holmik voltak így ránézésre. De amit említettél, az nagyban is működik, elég ha Villány felé nézünk, ott a nagy nevek nagy borai nagyrészt nem saját szőlőből, sőt, sok esetben nem is saját borból készülnek, hanem felvásárolják innen onnan. Nem mindegyik termelő és nem minden bor esetében, de nekem villányi termelő ismerős mesélte, hogy hiába vásárolt új területeket, még így is kevés a szőlője, szerencsére annyira fogy a bor neki (több pécsi borozóba is szállít), hogy rendszeresen vesz szőlőt, sőt volt, hogy kész alapbort is.
-
Exian
addikt
Mai szerzemény eme kis aranyos palánta.
Nem helyben, hanem konkrétan a Balaton partján, a Balatonszárszói piacon lőttem ma reggel Egy öreg nénike árulta!
Csak azért hoztam el, mert bele volt szúrva egy kis tábla, rajta: "Habanéró paprika". Na mondom, ha egy öreg nénike ilyet árul, az rossz nem lehet. Kérdeztem tőle, hogy pontosan milyen típus habanérón belül, erre persze már nem tudott válaszolni, szerintem nettó parasztvakítás volt a tábla, biztos unoka vagy ilyesmi mondta neki, hogy írja azt ki, az jól hangzik, majd jönnek az "ich heisse Johán" turisták, hadd vigyék... Annyit mondott, hogy "ilyen rózsa szerű termése lesz!". Jólvan mondom, 150 Ft nem pénz, gyere velem, velem jössz!
Nagy kamus nénike volt, besírtam rajta. Vettünk még nála citromfű-gyömbér szörpöt is. Ott azzal trükközött nagyon aranyosan, hogy a PET palackos verzió 600 Ft volt a fél literes, ugyanez üveges verzióban 700 FT! Kérdezem tőle, miért drágább az üveges? Aszongya', hát azért, mert az olyan üvegben van, ami 140 Ft neki, meg még 20 Ft rá a kupak! Mondom neki, hogy de néni, akkor az már 160 Ft, akkor miért nem 760 Ft? Aszongya', hát annyiért már nem vennék meg. Aztán félre értés ne essék, az üveg egy simán újrahasznosított, kidobott HIPP-es gyerekital üveg volt, szóval tökre nem is valami drága vásárolt üveg, hanem amit talán úgy kukázott, vagy kapott az unokákról visszamaradva. Mindegy, vicces volt, ezért vettünk abból is egyet, bár végül "válság van" felkiáltással csak a PET palackos verziót. Úgy vagyok vele, hogy 600 Ft nem kevés, de ha megnézzük a bolti, ócska lónyál szörpöket, a legolcsóbb, "gyümölcsöt nem látott" verziókat, ott is 500 Ft-nál indulnak a fél literes cumók. Finom, be is nyomtam egyet belőle ott helyben, mivelhogy nyaralni mindig SZIKVÍZ-zel megyünk, szóval a csomagtartó tele volt szódával, ott a piacon helyben nyomtam egy kisfröccsöt belőle.
-
Exian
addikt
válasz Digitalpimp #5030 üzenetére
Lehet. De én ott annál teljesen le is mostam a gyökérről minden gramm földet Úgy nem nehéz kinyírni szerintem, kicsi az esélye, hogy a gyökér az új földben rendbe jöjjön. De ez már uh, 10-en X éve volt.
Elférnek még bőven a lakásban. Itt meg lesz, aki locsolja, szóval akkor mindenképp várok még a kiültetéssel. Ráadásul még kell őket szoktatni napfényhez is, mert ezek még nem jártak ablakon túl. Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
válasz Digitalpimp #5021 üzenetére
"aztán amennyire lehet a gyökerekről rázd le a régi földet és úgy ültesd az újba."
Én úgy tanultam, hogy minél kevésbé kell lerázni a régi földet. Pontosabban, a régi, eredeti földből minél több maradjon a gyökérzeten. Persze én is meg szoktam kicsit tépázni a gyökeret, meg fellazítani az összetömörödött földet, de csak minimálisan. Én így csinálom sok-sok éve, eddig bevált, sohasem szoktam lerázni a régi földet a gyökérről. Régen megcsináltam ezt 1-2 szobanövényemmel átültetéskor, na, azok rövid időn belül el is haláloztak. Azóta így ültetek át, hogy csak picit visszanyesem a gyökeret és minél több eredeti földet próbálok megtartani a gyökérzeten. De persze lehet, hogy én csinálom rosszul, vagy pedig félreértem az "...amennyire lehet rázd le..." kijelentésedet. Én úgy értelmeztem, hogy arra gondolsz, hogy "minél jobban, minél több legyen lerázva", de lehet, hogy te máshogy értetted.
Koree: ezek szerintem még csak sziklevelek, azok nem nyílnak ki, majd ha már kifejlődik a palánta, le fogja ezeket dobálni (én le is szoktam szedegetni, ha már sok rendes levél van a nagy palántán). Majd a lomblevelek lesznek nagyobbak és azok szépen ki fognak nyílni.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
-
Exian
addikt
Mintha a Tescokban (üzletsoron) lévő füstöltárus pultnál szokott lenni ilyen, vagy ilyesmi. Ha nem is ez, de olyat már kóstoltam anyáméknál és az is erős és jó ízű. De nincs kizárva, hogy ugyan ez szokott lenni, legalábbis a flakon nagyon ismerős.
Az országban sokfelé láttam már Tescokban EZT A CÉGET, itt a képen is látszik baloldalt fent a pulton vannak mindenféle chili szószok.
Rendelni meg lehet pl. innen.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
" darálni kell magadnak Morugát vagy Reaper-t és 20% sóval elrakni"
Vagy talán még jobb dolog őrleménynek megcsinálni. Kiszárítani teljesen és őrölni. Én legalábbis így szoktam, így évekig eláll és bármilyen kajára/kajába lehet szórni. Van 2-3 éves saját őrleményem, egy kicsit már érezni rajta a kort, nem az a kimondott finom illatú friss valami, de az erőssége ugyan olyan, brutális A friss persze mindig jobb néhány hónapig, írtam is nemrég, hogy a friss őrleményembe szórás előtt mindig beleszimatolok, annyira finom chilis illata van.
Nekem a frissen, nyersen darált + sózott cuccok nem jöttek be eddig, amit csináltam saját termésből. Ráadásul néhány hét, 1-2 hónap és már nem szokott olyan jó lenni, nekem valamiért hamar megromlik vagy penészesedik. De bizonyára rosszul csinálom, viszont tartósítószert (a són kívül) nem akarok használni. Az őrlemény ezért is jó, minden egyéb adalékanyag nélkül, önmagában őrölni is elég és eláll évekig.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- CPU léghűtés kibeszélő
- Gaming notebook topik
- Nők, nőügyek (18+)
- Filmvilág
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Politika
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Új Lenovo Yoga 7 ProX Gamer Tervező Ultrabook -50% Ryzen 7 6800HS 32/1TB AMD 4GB + 3050 4GB 3K 120Hz
- HP EliteBook 840 G6 Fémházas Tartós Laptop 14" -70% i5-8365U 4Mag 16GB 512GB SSD FHD IPS
- Eladó JURA ENA 5 Svájci Kávéfőző gép
- AOC CU34G2X 34" 144Hz 21:9, ivelt Gaming monitor, monitorváltás miatt eladó!!
- Logitech G Pro X Superlight + Corepad Skatez PRO & Soft Grips
- Kishibás! HP laptop - 15.6 - Radeon - DDR4 - SSD
- iPhone 14 PRO MAX 256GB space black APPLE.HU számla! 2026 január 10-ig Apple garancia! Akku 88%!
- Eladó bontatlan új állapotban lévő Deagostini és Hachette előfizetői ajándékok
- Kutya és macska kozmetikai nyíró és olló szett
- Gigabyte AORUS 31.5" 2K Super Speed (SS) monitor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest