Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kis Retro :)
- Digitális Állampolgárság Program
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
Goose-T
veterán
Van több mérőm is. Ugyanezek a mérők mentek a régi lakásunkban is, ahol 60% alá volt nehéz menni, az eredmény látható is volt ebben a hsz-emben.
Eladó gitárok: https://tinyurl.com/yc7pawkr *** Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar
-
7Heads Drago
veterán
válasz Krugszvele #42 üzenetére
Félrebeszélsz. Rossz a következtetésed.
Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
7Heads Drago
veterán
Milyen fűtésetek van?
Nálunk csak annyi történt hogy a kályhát félretettük tavaly és klímával fűtünk zömmel. A klíma helyben kavarja a levegőt, a kályha meg az égéshez sok levegőt szív be. Ez miatt volt egy természetes légcsere a lakásban. Pára sehol. Amikor elkezdtünk klímázni párásodtunk de durván. Vettem egy pára mentesítőt és probléma megoldva és még a ruhák is sokkal gyorsabban száradnak.[ Szerkesztve ]
-
Goose-T
veterán
válasz 7Heads Drago #55 üzenetére
Kondenzációs kazán van, zárt égésterű.
Eladó gitárok: https://tinyurl.com/yc7pawkr *** Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar
-
Feketelaszlo
senior tag
A paraszti hagyományokat mélyen tiszteletben tartva azért jegyezzük meg, hogy ha a rómaiak abból indultak volna ki, hogy a 300 év túl hosszú megtérülési idő akkor ma nem állna a Pantheon. Pár év múlva lesz 2000 éves, szintén kvázi "passzívház". A civilizáció szépsége, hogy az emberek mernek úgy gondolkodni, hogy nem baj, ha csak az unokáim vagy dédunokáim idejében lesz belőle valami, s nem csak az én életemben hozza vissza az árát. Ezzel nem a vályog építészetet akarom lefitymálni, de azt látni kell, hogy nyilván nem azért volt túlsúlyban régen, mert az emberek annyira környezettudatosak voltak, hanem mert ha a tatárok, törökök vagy labancok elől kellett menekülnie az egész falunak akkor kis áldozat árán otthagyhatták az otthonaikat és bárhol 1-2 év alatt újjáépíthették. Egy fáradságos munkával felhúzott kő vagy tégla falazatú városkához nyilván jobban ragaszkodtak a tulajdonosai.
A nullenergiás ház követelményei egyébként nem írja elő, hogy feltétlen épületgépészeti megoldásokkal kell elérned a kívánt hatást, a vevők lustasága és rövid távú gondolkodása (a térüljön meg még a halálom előtt elv) az, ami efelé tereli a piacot. Ezt legkevésbé sem kenném a bankokra - sőt, ők valószínűleg nagyon is örülnének, ha mindenki vályogházat akarna építeni, nagyon jövedelmező üzleti modellként cseng, ha minden családnak kb. egy emberöltőnként új házat kell finanszírozni: ez nagyobb biznisznek hangzik, mint az autólízing vagy áruhitel. Az építészek (kiváltképp a fiatalok) amúgy szíves örömest terveznének modern technológiáktól mentes passzív otthonokat is - akár vályogból, ha valakinek az a zsánere. -
válasz Feketelaszlo #57 üzenetére
A vályog használatának legfőbb oka az volt, hogy nem volt más építőanyag a környéken. Alföld. Nincsen kő, mint az osztrákoknál vagy a Balkánon. Nincsen fa, mint a Felvidéken vagy Erdélyben. Nincsen olyan minőségű agyag, amiből téglát lehetne égetni, mint Észak-Európában.
A vályog amúgy mind hő- és párakomfortra nagyon jó, tipikusan kis távolságból szállított, és kisebb energiafelhasználással előállított építőanyag. Kb. az egyetlen gond vele, hogy a vizesedést nem bírja - akár alulról (belvíz), akár felülről (eső). Ezek tervezéssel és alapozással megoldhatók.
Amiért az építőipar mégsem használja, hogy jellegéből adódóan nem nagyon lehet rá megszerezni a szükséges tanúsítványokat. P38-asból megcsinálod a tartófalat, ettől kezdve a statikus moshatja kezeit. Ha egy vályogház összedől, ki a hunyó?
Van ismerős, akik nagyon szerettek volna minél zöldebb építőanyagot használni, de Budapest környékén lepattantak a kivitelezőkről. Vidéken van esélyed vályogtégla-gyártó gépet bérbe venni.A tej élet, erő, egészség.
-
Egon
nagyúr
Ehhez tegyük hozzá, hogy az alapanyag készítés technológiája is faék egyszerűségű volt, és egykoron kb. az egész falu tudta, hogyan kell belőle felhúzni egy földszintes házat. Mindez együttesen járult hozzá a vályog egykori népszerűségéhez. Az előnyeit pedig mostanában kezdik felismerni, de a megítélés - mint szinte minden másban is - jellemzően szélsőséges: az emberek egy része csak az előnyeit, a másik része meg csak a hátrányait látja és mantrázza.
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
7Heads Drago
veterán
Saját szavaiddal ütőd amit írsz. Hogy dőlne össze ha megtervezed és megalapozod? Ha mégis akkor sztem meg téglának se fogjunk neki. A vályoggal alapvetően az a probléma hogy nagy tömegben működik és a hely se mindegy hova. (a víz miatt, de ez pont ugyanúgy igaz más építőanyagokra is csak senkit nem érdekel) És manapság a hely az mindenhol szűkös és a karcsú vonalak a vonzóak. Ezáltal alul van tervezve a vályogfal vastagsága. Amikor még tényleg tudtak vályogházat építeni nem 40cm-rel tolták.
Mellesleg ahogy a vályognak vannak hibái és gyengeségei úgy a betonnak is. Sok helyen a mester szarik is rá és rengeteg ez miatt a prrobléma. Nekem kis méretű tömör tégla és vályog kombinációjából készült a házam. Az alap is tégla. Jelenleg nincs és nem is volt penész, viszont volt salétrom rendesen. A családban bő 10 éve épült házban mindenféle engedéllyel meg modern építőanyagokból sikerült úgy megcsinálni hogy az egész ház teli volt penész foltokkal. 38-as wienerberger tégla+beton. A festék mindent eltakar.
10 cm hőszigetelés után tűnt el csak.[ Szerkesztve ]
-
válasz 7Heads Drago #60 üzenetére
Nem ütöm. A vályog teljesen jó építőanyag, ha betartják a technológiát. Csak aztán ha nem, akkor jöhet az egymásra mutogatás.
A szűkös és karcsú vonalak a P38+15 centi sztirollal sem fognak összejönni. Menőéknél ezért divat a betonfal, majd erre kőgyapot. Meg a gyorsház, amerikai stílusban (OSB+kőgyapot), nulla hőtartó tömeggel.
A tej élet, erő, egészség.
-
ncc1701
veterán
-
Teasüti
nagyúr
válasz Feketelaszlo #57 üzenetére
Manapság úgy van, hogy cirka 10 évente felújítás van egy modern házon.
Ha azt mondod nekem, hogy bármi modern technika ami eddig elhangzott a topikban állni fog 300 év múlva is, akkor elfogadom az érvelésed a megtérülésről. -
Teasüti
nagyúr
de egyenletes hőmérséklet önmagában nem fog penészhez vezetni
+1. Amióta gáz van és 24 órában tartja a hőmérsékletet, azóta nincs penész nálunk. A nappali/éjjeli mód között van kb 1 fok különbség beállítva. Előtte fa tüzelésnél a mindennapos hideg-meleg átmenetekkel durván fel volt nagyítva a probléma.
Szerintem a legjobb a fal fűtés lenne és nyilván egy egyenletes hőmérséklet, szigorúan a cikk kontextusában. Jah meg a szellőztető rendszer. Az manapság kell. Ki kell tudni cserélni az elhasznált párás levegőt vmi módon. Tanulmányaimból eleve úgy rémlik, hogy egy felnőtt ember óránként elhasznál 100 köbméter levegőt irodai környezetben (tehát még csak nem is sport, vagy hasonló intenzív tevékenységgel). Ezt főleg egy kis házban ha már agyonszigetelünk mindent is, akkor mesterségesen kell biztosítani.
[ Szerkesztve ]
-
Feketelaszlo
senior tag
Ha az utókor megbecsüli, akkor állni fog. A régi épületek többsége sem efféle statikai vagy technikai problémák miatt bontódik, hanem egyszerűen már nem trendik, kimentek a divatból. Ez viszont hosszú távon nem lesz fenntartható, az építészet nem tud fast-fashionként működni ahol 10 évente felújítasz, mert egyrészt hiányzik a méretgazdaságosság, másrészt ahogy te is rámutattál olyan energiaigénye van, aminek mai színvonalon való biztosítása hosszú távon nem megoldott. A különbség annyi, hogy (ha jól értem) a te véleményed szerint ebből az következik, hogy vissza kell térni a régi paraszti építészethez, szerintem meg az, hogy - még ha hosszú távon is térül meg, de - már ma kell jó minőséget megkövetelni, amivel a jövőben nem lesz szükség az épületállomány olyan ütemű cseréjére amit a korábbi tapasztalataik alapján elvárnak egyesek.
A 0 közeli energiafelhasználású ház fogalma nekem nem azt jelenti, hogy minden elérhető modern kütyüt szórjunk bele az alaptól kezdve és bonyolítsuk túl a fogyasztás csökkentése érdekében, hanem azt, hogy olyat kell építeni ami már évszázadok óta bizonyított, csak szigorúbb hőtani kivitelezéssel.
Azt nem fogom állítani, hogy minden egyes, a topikban elhangzott technológia kibír ennyit (a műanyagok és ragasztók pl. valószínűleg nem), de remélem érthető, hogy nem akarok mások által felszínre hozott anyagokért személyes felelősséget vállalni . -
Teasüti
nagyúr
válasz Feketelaszlo #65 üzenetére
Amerre halad a világ nem elképzelhetelen, hogy visszamegyünk egy-két száz évet majd életszínvonalban. Én inkább ezt vízionálom, semmint építészeti előnyei miatt helyezném előtérbe újra a vályogot.
Az a probléma az építőiparral is, hogy ott nézi hülyének a fogyasztót, ahol csak tudja.
Manapság már egy szaros festéket is fel kell hordani pár évente, mert fabatkát sem ér a bőrük a gyártóknak. Van a házunkon egy 20 éves vmilyen zselés szuper festék, amivel az ereszcsatornák lettek lekenve anno és a mai napig kifogástalan. Aztán van a mai "termék", ami meg két év után felrepedezik és lepereg.Régen a kátrányozás nekünk a lapos garázstetőn kitartott 15 évet DIY módon lerakva. Egy friss építményünkön meg épp pár hete indult a beázás, mert a mostani drága kátrány kevesebb, mint két év után teljesen felrepedezett.
Ezek csak azok a példák, amik épp nagyon aktuális problémák a családban. De ha kicsit ráfeküdnék szerintem listát tudnék írni arról, hogy milyen felesleges költségeink voltak eddig minőségi problémákból adódóan a 15 év alatt egy családi ház körül.
Szóval ha a mostani kiskereskedelmi anyagokból akarnánk 300 évre építkezni, hát kiröhögném ezt a tervezőt. Meg a kivitelezőt is börtönbe zárnám, mikor újépítésű lakótelepen nem telik el két év és már jönnek elő a problémák.Nyugatabbra talán meg lehetne oldani, de a Balkánon? Esélytelen.
Németben dolgozó vizes/gázos ismerős ki volt akadva, hogy a magyar Ginger (jól írom? én nem ismerem ezt az áruházat) és a német Ginger köszönőviszonyban sincs egymással a termékpalettát illetően. Aztán olyat is mondott, hogy kint a fürdőszobát mikor kikenik szilóval, az úgy több évtizedre szóló munka. Itthon veszel sziloplasztot és pár évente lehet újracsinálni, mert összezsugorodik és meg lehet cseszni...[ Szerkesztve ]
-
válasz Feketelaszlo #65 üzenetére
Nagyon nem érdemes a régen jobb volt irányba elmenni.
Életem első 20 évét egy olyan házban éltem le, ami kívülről tégla épületnek nézett ki, de valójában vert falú ház volt. A főfalaknál 80 centimétert is meghaladta a falvastagság.
Erre már lehet azt gondolni, hogy jó hőszigetelés. De nem az. A falak alászigetelése után valamennyit javult a helyzet. Kevesebb nedvesség szívódott fel a falba. A nyílászárok részleges cseréje is segített valamennyit. A padlózat cseréjekor derült ki. A puszta földre gerendákat raktak és arra tették rá a hajópadlót. Nyáron előny volt a rossz padló szigetelés, de télen többlet fűtéssel kellet megfizetni a parasztházas megoldást.Ma lehetne ötvözni a régi és új megoldások előnyeit. De egyre kevesebb ember engedheti meg magának azt a luxust, hogy családi házban éljen. Vagy megfizethetetlenül drága vagy roppant előnytelen helyen van a telek.
Ha megnézed a modernebb, kb 100 éves téglaházakat, azokon is meglátod a korosodás nyomait. A habarcs és sok helyen a tégla is elkezd porladni. A rendszeres karbantartással el lehet takarni a problémát, de a legtöbb épületben már nincs benne a következő 100 esztendő lehetősége. Akkoriban divat volt a hatalmas belmagasság. A mennyezetet ötven fokra kell fűteni, alul ne vacogjanak az emberek.
A kővárak sokáig bírják, karbantartás nélkül, csak hőszigetelésről nem kell álmodozni.
Rendes, fából épült házban szívesen laknék. Csak egy új építéséhez egy darab lottó főnyeremény sem lenne biztosan elegendő.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
7Heads Drago
veterán
válasz Hieronymus #67 üzenetére
faház - Miből? A közelben nincs hozzá értelmes faanyag és a klíma túl meleg hozzá és gyorsan fog romlani az állaga.
tégla - Magában tényleg nem bírja a hőmérséklet változást és a vizet. De vakolva és megfelelő fedő réteg mellett nagyon sokáig bírják. Főleg a régi téglák. Azokban benne van az anyag is. De ez igaz a betonra is. Az se bírja a végtelenségig kint a szabad ég alatt felület kezelés nélkül.
vályog - [link] [link]
A falak vizesedése abból ered, hogy ezek a házak alap nélkül épültek, esetleg pár sor téglára vízszigetelés nélkül. A probléma mégsem ettől alakul ki, hiszen több száz éves épületeket is ismerünk, amiket agyaggal tapasztottak és meszeltek. A probléma akkor kezdődött, mikor ezeket az épületeket már nem a saját, természetes anyagával tatarozták, hanem mindenféle olyan anyaggal, amivel könnyebb dolgozni. Ezek az anyagok viszont általában nem engedik a házat szellőzni és az alulról érkező nedvességtől szép lassan felvizesednek.Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
otapi
tag
"A listán szereplő összes ok a nedvesedésre, vagyis a vízre vezethető vissza, ezért egy magas páratartalmú és rosszan szigetelt ház maga a paradicsom a gomba spóráinak elterjedéséhez."
A magas páratartalom pont hogy jól szigetelt házra utal. Ami hiányzik az a jó szellőztető rendszer. Ahelyett pedig hogy a drága pénzen megvett jól zárodó ablakokra réseket - lyukakat - fúrunk, inkább gépi hővisszanyerős szellőztetéssel érdemes megoldani. Ha van hely (pl. padlás), központival, ha nincs, akkor vannak már "egylyukas" hővisszanyerős gépi szellőztetők is.
-
tothmaxy182
őstag
A központi szellőztetéssel az a baj, hogy nagyon drága és utólag beépíteni egy kész házba vagy lehetetlen, vagy nagy rombolással jár.
Az egyhelyiséges hővisszanyerő szellőztető jó megoldás lenne. Egy ideig én is gondolkodtam ilyenen. Aztán jobban utánanézve (és józan paraszti ésszel belegondolva) ilyenkor gyakorlatilag kilyuggatod a házad falát. Magyarán fúrsz a jól hangszigetelt, modern ablakokkal körberakott házad falára 2-3 darab kb 12 centi átmérőjű lyukat. Minden hang bejön az utcáról, a szomszédból, az udvarról.
Nálunk falun valamiért az a mániája az embereknek, hogy minden háznál lennie kell 2-3 kutyának. Az összes szomszédnál van legalább kettő és ezek folyton ugatnak éjjel-nappal. Csukott ablakoknál észre sem lehet venni. De ha telefúrom a házfalat a szellőztető miatt, valószínűleg onnantól nem sokat aludnék...Minden szavam magánvélemény!
-
válasz 7Heads Drago #68 üzenetére
De vakolva és megfelelő fedő réteg mellett nagyon sokáig bírják. Főleg a régi téglák.
Persze vannak jobb agyagok is a téglához, de a tégla alapvetően a kiégetés miatt volt tartósabb régen. Jellemzően tovább égették, magasabb hőmérsékleten. A tetőcserepet ugyanígy. Apám bontotta el a helyi bíró házát, amin építkezett. Kikindai cserép volt rajta, kb. 100 éves, állítólag 1 tört el a bontáskor. Apám nem akart új házra régi cserepet, eladta, örömmel vette meg valaki. Az új cserép tatai volt, 30 évet bírt, majdnem 10 éve le kellett cserélni, lapokra esett szét. A kikindai cserép sorsáról nem tudunk, de szerintem még mindig fent van a tetőn..
-
Teasüti
nagyúr
válasz tothmaxy182 #70 üzenetére
Jogos észrevétel. De a központinak se kell feltétlenül komplikáltabbnak lennie nagyon. Csak ott nem a falat ütöd át, hanem a plafont. A padlástérben meg már könnyű elvinni a csövet és itt a zaj se nagy probléma.
Vannak ilyen relatíve olcsó megoldások, mint a flexi gégecső amit csak le kell dobni, összedugni és jóvanazúgy.
A plafon kifúrása és a szellőző felszerelése az igazi munka, de ez többnyire még mindig könnyebb, mint a falat kikezdeni.[ Szerkesztve ]
-
8th
addikt
válasz 7Heads Drago #27 üzenetére
Anyám vályogházban lakik. Padláson az egyik gerendába az "épült isten segedelmével az úr 1921 esztendejében" felirat van belevésve tehát már több mint 100éves a ház. Nagyméretű vályogtéglából rakott ~60cm-es falazata van aminek semmilyen alapja nincs a termett talajon áll az épület ennek ellenére száraz mint a puskapor és sose penészedett. Ami nedvességet a talajból felvesz még a lábazati részen ki is párologtatja. Semmi baj sincs a vályoggal csak meg kell nézni hová építi az ember. Pl. Szeged környékén ami annyira mély fekvésű, hogy belvíz idején tilos koporsós temetést tartani (nem vicc, előző nap megásod a szabvány mélységű sírgödröt másnap ~15centi víz áll benne és abba engeded le a koporsót) oda nem való a vályog. Megjegyzem ott az átkosban az összecsencselt építőanyagból jókora vasalt beton alappal épült kádár kockák is áznak penészednek és repedeznek. Ha pedig valaki beton alapra építi és hermetikusan el van zárva a falazat az alulról jövő nedvességtől akkor kb. örök mint a nyomorúság. Nád vagy szalmatáblával tökéletesen hőszigetelhető de 60cm feletti falvastagságnál sok értelmét nem látom a dolognak.
-
A flexi gégecső a trehányoknak való. Az áramlás is nehezebb benne (jobban erőlködik a motor, avagy kisebb tömegáramot képes fenntartani), illetve a harmonikáiban gyönyörűen összegyűlik a kosz.
A padlásról is ki kell valahogy lyukadni a kültérbe. Én inkább egy 50-es oldalfalat (P44 + 2*3 cm vakolat) fúrtam át, mintsem hogy a tető héjalást bontsam meg, amit aztán győzzek újra vízmentesen tömíteni.
A tej élet, erő, egészség.
-
Teasüti
nagyúr
Persze lehet telepíteni sokszor annyiért sokalta több munkával rendes épület szellőztetést, amit a mérnökök megterveznek neked és a kivitelezők beépítik egy hét munkával a kétszobás családi házba. Jah. Végülis.
Vagy kihúzod a csövet csináld magad módszerrel és igazából nem nagyon kell hozzá szakértelem és megvan fél milla alatt az egész kóceráj kb. Nehezebb áramlás? Na és? Ehhez kell méretezni a motort. Picit hangosabb lesz, de ez amúgy is várható ilyen kicsi keresztmetszeteknél. Nem nagy tudomány a légtechnika.
Kosz? Központi szellőztetésnél már szűrt levegő van minimum.
De ha mégis elkoszosodna, akkor 5-10 évente kihúzol egy új csövet. Nem a cső a drága.[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
Aki azt állítja, a népi mendemondára meg az idó által megszépített hallomásokra támaszkodva hogy a vályog és sárház nem rohad meg nem penészes, az fáradjon ki hozzám Pécelre és negálja a véleményét azonnal.
1927-be épült a ház, 40 centis sárfalak, és rohad meg penészedik az egész.
Ennek a legfőbb oka hogy nincs alapja, és mivel az az anyaföldből folyamatosan szívja fel a vizet, ezért a küzdelem reménytelen. 60 centi magasan van felsalétromosodva a fal.
Igen tudom lövessem be fémlemezzel 10-12 milláért. Oké, és akkor még ott vannak a helyiségek amikbe kb. 30-40 éve tettek betonalapot mert az se volt, és ezt is fel kéne törni hogy a fémlemezt összekössem az aljzatszigeteléssel. Mivel jelenleg ha felszedem a linóleumot, a lamináltat, az alatta lévő 5 centi XPS-t, akkor ott vizet látok az aljzatbetonon. Bennt a nagyszoba közepén. Ennek javítása úgy kb. kimondhatatlan összeg és összemérhető az ingatlan értékével azaz gazdasági totálkár.
Így marad a gyakori szellőztetés és a Savo.szóval penészes az, akárki akármit mond.
Régen valóban nem lehetett ennyire penészes mert a téli belső páranyomás a töredéke volt a mainak.
Ugye nem a házba hanem nyárikonyhába főztek télen is, nem volt gőz, meg fürdéhez 1lavór víz kontra napi több ember többszöri zuhanyzása. Az tolja ám rendesen a páramennyiséget.Valamint, mikor megvettem a kecót 14 éve, az első téli 470ezer forintos fűtésszámlát elkerülendő, beszigeteltem a födémet. Ez is hozzátesz meg a zsindelytető. Mivel anno nem számított, rakták a kályhát, a kevés pára a szinte csupasz deszkafödémen meg a nádtetőn simán kidiffundált. Most meg benntmarad.
Vagyis csak akkor van értelme a hangzatos "debezzegrégennempenészedett" szajkózásának ha reprodukáljuk a 100 évvel ezelőtti lakhatási szokásokat is mellé. Akkor valóban nem penészedne.
Üdvözlettel és tapasztalattal
egy sárházlakó. -
8th
addikt
válasz tordaitibi #77 üzenetére
"és akkor még ott vannak a helyiségek amikbe kb. 30-40 éve tettek betonalapot mert az se volt" + "Mivel jelenleg ha felszedem a linóleumot, a lamináltat, az alatta lévő 5 centi XPS-t, akkor ott vizet látok az aljzatbetonon. Bennt a nagyszoba közepén."
Erre mondom én, hogy vályog házat csak az vegyen aki ért is hozzá. Betonozott helyiségek, laminált padló meg linóleum. És akkor csodálkozol, hogy az alap nélküli fal veszi fel a ház alá bezárt nedvességet.
-
tordaitibi
veterán
Oké Főnök.
Írd le részletesen légyszíves, a sűrű vasrácson kívül mivel oldanád meg, több 10milla ráköltése nélkül hogy legalább ne a talajvízbe lábalva sétáljak ki éjjel a szobából a klotyóra.
Falbontás, lemezes alapbelövés, teljes bútorzat kipakolása, minden felszedése, aljzatbeton feltörése, 20-25 centi kihordása, szerelőbeton+3rétegben vízszigetelés majd aljzatbeton nem ér..!!
Könnyű gyors olcsó frappáns tökéletes megoldásodat várom."Erre mondom én, hogy vályog házat csak az vegyen aki ért is hozzá"
Drága jó kedves fórumtársam. Nem hobbiból vettem.
14 éve a zasszonnyal szétmentünk, nálam maradt a 2 gyerek. Az eredeti kecót eladtuk-elfeleztük és ott álltam 2 gyerekkel az utcán, 13millával. Mikor akkor egy normális ingatlan 25-30milla volt.
Gondolod hogy a vályog iránti olthatatlan szenvedélyből vettem ezt a putrit?
Hát nagyon rosszul gondolod.
De nagyon könnyű is így ítélkezni meg szakmaiatlanságot feltételezni. Míg nem járt valaki az én cipőmbe. -
7Heads Drago
veterán
válasz tordaitibi #79 üzenetére
Felesleges mondani bármit is. Fogalmunk sincsen milyen dolgok vannak nálad úgy elcseszve hogy ide jutottál. Tűzetesen át kellene nézni az egészet és úgy lehet csak jó döntéseket hozni.
Mondjuk sztem a 40 cm-es sárfal rossz omen: ha értette volna a szaki a munkáját annyival el se kezdi. Valami hasonló szakit kellene keresned: [link]Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
8th
addikt
válasz tordaitibi #79 üzenetére
Nem ítélkezem senki felett de a körülményektől függetlenül azt a házat meg sem szabadott volna venni. Szakmaiatlanság vagy sem, csak sikerült pont ezt megvenned. A megoldást nagyjából leírtad bár belemezelni nem feltétlenül szükséges de ég azzal együtt sem kerül a felébe sem annak mint amennyit írtál. Megfelelő facebook csoportokban kiokosítanak a részletekről leinformálható referenciákkal rendelkező szakembereket is tudnak ajánlani ha kell. Amúgy 2018-ban adtuk el elhunyt nagyanyám házát, ezt a kétszobás vegyes falazatú házat Dunakeszi kertes házas övezetében. Tizenegymillióért. Az új tulajnak kellett rá költenie de statikailag rendben volt, nem vizesedett és egy tisztasági festést követően lakható volt. 2008 környékén tehát tíz évvel korábban 13millával a zsebedben ennél jobb állapotban lévő házat vagy házrészt kaptál keszin szóval ha nem ténylegesen az utcára kerültél két gyerekkel akkor biza lett volna választásod még ha másik településre kellett volna átköltöznöd is. Ezt a hsz-t ne beszólásnak vedd mert nem annak szántam.
-
Joci93
senior tag
Mi vegyes házban élünk, az utcára néző rész 70cm vályog, az udvarra néző tégla. Az utóbbi pár éve lett hozzá építve. (+ 2 szoba kéne még) 2 éve élünk itt, hál istennek semmi vizesedés, semmi penész.
Homlokzatot mivel érdemes festeni a vályog esetén? Jövőre terveztem festetni a homlokzatot, de jobb előtte utánajárni a dolgoknak.Furcsa, több ezer emberrel találkozunk és egyik sem fog meg igazán. Aztán megismerünk valakit, aki megváltoztatja az életünket. Örökre.
-
válasz forumpista #16 üzenetére
Páramentesítő géppel, ami év elején még nem volt ennyire drága: [link]
Légkondi páramentesítő funkciója, de ez télen nem annyira jó, mert hidegebb levegőt csinál sajnos a kelleténél és végül a fával való fűtés cserépkályhában ami lehúzza. Sajnos nálam is az egyik szoba hajlamos a 70% feletti párára és a régi lakó egyszer vagy 3 hónapig nem volt itt, nem szellőztetett, meg is telepedett a szekrény mögött a penész, azt még a meszelés előtt eltávolítottuk.RYZEN 7+ RTX Powa@1440p 240Hz hétvégén nem biztos, hogy elérsz
-
Goose-T
veterán
2008-ban 16 millióért Budapest belvárosában új építésű 58 négyzetméteres lakást vettem. (Mondjuk az is penészesedett. ) A lényeg az, hogy akkoriban 13 millió forint még elég nagy mozgásteret adott az ingatlanok tekintetében.
-
elfelejtette
veterán
válasz 7Heads Drago #55 üzenetére
Nálunk pont fordítva volt. Egészen addig küzdöttünk a penésszel, amíg a vegyes tüzelésű kazánnal fűtöttünk, ami a pincében volt, a radiátorok által kiadott meleg pedig nem ért el a távolabbi falakig. A klíma folyamatosan mozgatja a levegőt, így eljut a szekrények mögé is.
"Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
-
Rive
veterán
Erre mondom én, hogy vályog házat csak az vegyen aki ért is hozzá.
Ezzel könnyű egyetérteni, csak akkor miért baj az egybites 'meravályogatuti' hozzáállás kritikája
A jelenleg elérhető anyagok/rendszerek között ettől függetlenül az egyik legkényesebb és legproblémásabb, minden ráragadt romantikus izé ellenére...
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
válasz elfelejtette #85 üzenetére
Ha a pincében van a kályha, onnan szívja a levegőt, a lakásba már csak a meleg érkezik fel a csöveken, de itt most arról van szó, hogy ha a kályha a lakásban van, akkor a lakásból szívja el a párás levegőt, és kintről frisset szív.
.
-
Teasüti
nagyúr
válasz elfelejtette #85 üzenetére
Ott inkább a hőingadozás szokott probléma lenni. Felteszem nem volt begyújtva 24 órában.
-
arnyekxxx
veterán
A résszellőzés a legviccesebb dolog, az ember megvesz kisebb vagyonért egy ablakot azért, hogy végre ne fütyüljön át a házon a szél és ezzel ne vigye ki folyamatosan a drágán előállított meleget aztán nyit rajta egy akkora rést mint ami a régi faablakán volt 40 év vetemedés után, hogy folyamatosan kiszellőzzön a drágán előállított meleg.
-
arnyekxxx
veterán
vagy van rajta 5-10cm "semmi".
Ha minden régi házon lenne 10 centi hőszigetelés akkor nem lenne senkinek probléma a rezsi. Egy 25centis tömör kisméretűtégla fal 10centi leggyengébb EPS-el jobb höszigetelő mint egy porotherm44 NF falazat. U = 0,311 W/m2K, épphogy nem felel meg az aktuális szabványnak de bőven túlteljesiti a 2018 előtti kötelezőt.
A vályog bizony vizesedik,
Ez N+1 dologtól függ, simán lehet egy vályogház csontszáraz ha megfelelően építették vagy újították fel.
Lehet, hogy egy egyszerű téglafalnál jobb
Nem jobb. Egy 50centis vályogfal a 38centis kmtégla vagy a B30 blokk szintén van. Szigetelés nélkül egy kalpag szar.
nem lehet javítani rajta extra szigeteléssel, mert felveszi a vizet. Konkrétan tilos szigetelni a vályogfalat.
Bocs, de ez így netto hülyeség. Kőzetgyapottal vagy erre optimalizált eps-el simán szigetelhető az átlagos, enyhén vályogház is, amelyik meg rendesen összerakott, száraz azt sima eps-el is nyugodtan körbe lehet rakni. Amelyik meg ázik fel azt el kell bontani vagy kijavítani mert hibás és össze fog dőlni szigetelés nélkül is.
Páratartalmas részel mindenben egyetértek. Tablettás páracsökkentők lószart sem érnek. Magas páratartalmat szellőztetéssel vagy géppel lehet csökkenteni.
Ma 20cm alatt nincs szigetelés
Ez megint marhaság. Adott falra ki kell számolni milyen szigetelés milyen vastagságban mint tud. Minél vastagabba szigetelés annál kisebb mértékben növeli höszigetelőképességet és minél jobb a falazat annál hamarabb eléri a "feleslegestovábbnövelni" vastagságot. Gyakorlati tapasztalat: öreg b30 falazat 16 centi sima fehér EPS-el számított érték U = 0,196 W/m2K (0,24 a kötelező) fűtésköltsége tizezer alatt klímával H tarifával. ugyanez 20centi eps-el U = 0,162 W/m2K lenne, a javulás 0,03. Ez semmi. Csak összehasonlításként, az elso 1cm EPS 1,113 ról 0,861-ra viszi le a hőátbocsátást, 0,25-el javítja a fal höszigetelését, az elsö 5cm 0,452-re viszi le, 0,66-ot javít.
[ Szerkesztve ]
-
arnyekxxx
veterán
És ezek szárítanak.
A légcsere szárít ami ezeknek a működéséhez kell. A nyílászárók szélén jön be a hideg aminek a kinti -10fokon magas relativ páratartalma a benti hőmérsékletre melegedve leesik kb csontszáraz szintre és a kéményen a meleggel együtt viszi ki a párát.
+ a meszelés
-
arnyekxxx
veterán
Oszt megfagytak régen? Nem
Viszont vastagon felöltöztek és fél méter vastag dunna alatt aludtak.
Manapság a hermetikus szigetelés korában meg konkrétan energiába kerül átszellőztetni a házat.
Már ha lusta vagy naponta kétszer 5 percre kinyitni az ablakokat.
amikor lehet lekapcsolják a villanyt
A lakossági villany lesz az utolsó amit lekapcsolnak, ha ott tartunk akkor már a legkisebb problémád lesz az, hogy vastagabb ruhában kell otthon lenni.
Vagy kinyitod az ablakot és ugyanott tartasz, mint régen amikor átfújt az ajtó alatt a szél.
Nem, ha folyamatosan szellőzik a ház akkor sokkal magasabb energiafelhasználással tudsz ugyanolyan hőmérsékletet tartani mert a friss meleg mindig kimegy, ha légzáró a ház akkor a falak fel tudnak melegedni és a napi 2 rövid légcsere után percekkel már ugyanolyan meleg van int előtte, be sem indul a fűtőrendszer.
Egyébként meg legalább a családiházakban legyen egy kályha beüzemelve meg pár hétnyi száraz tüzifa kert végében letakarva. Filléres tétel és ha van egy hosszabb áramszünet akkor sincs gond.
Lehet hamar kiderülne, hogy vagy háromszáz év lenne, mire valóban visszahozná a "nullás" ház a belerakott erőforrást.
Egy fatüzelésű kályhával teljesíteni tudod a 0-ás házat, a fa megújuló energiahordozó. 0-ás házat építeni nem sokkal drágább mint F kategóriásat.
Mennyi erőforrásbe kerül egy vályogház felépítése és fenntartása? Ha XXI. századi életet akarsz benne élni akkor nem sokkal kevesebbe. Ha XIX. századit akkor persze sokkal olcsóbb.
-
arnyekxxx
veterán
válasz Krugszvele #21 üzenetére
Az oroszok naponta tízezer köbméter gázt fáklyáznak el. Csak úgy.
4millió m3-t azon a bizonyos helyen amiről a hírek szólnak, de tegyük hozzá mielőtt ettől vizionáljuk a természeti katasztrófát, hogy napi 400milló m3 földgáz ég el a Földön fáklyázva üzemszerűen, és milliárd m3-ben mérjük a Föld napi földgázfelhasználását.
-
arnyekxxx
veterán
hanem azért is, mert nincs benne üzlet. Milyen profitja van abból a banknak, ha te sárból építesz házat?
A sárházba is meg kell venni a nyílászárókat, burkolatot, gépészetet, tetőt, egy ház építésének költségvetésében maga a tégla egy eléggé kis tétel, ha nem is elhanyagolható. Aztán amit megspóroltál az építőanyagon, igen hamar kifizeted fűtésre (mert ugye nem fogod szigetelni a sárházat mert az modern dolog). A sár nagyon szar hőszigetelő. Métervastag falat kellene raknod belőle, hogy kezdjen közelíteni egy modern építőanyaghoz. 100 centis vályogfallal tudod hozni egy szigeteletlen Porotherm 30NF fal höszigetelő képességét. Vagy 40 centi vályoggal és 4 centi kőzetgyapottal.
-
elfelejtette
veterán
válasz arnyekxxx #92 üzenetére
Utolsó bekezdésre:
Én amit néztem kalkulátort, a B30-as falazat 1,4-es alapértékét kb. 0,5-re vitte le 5cm EPS.
Nekem már ez is nagy ugrás a sima U=1,1-es üvegezésű műanyag ablakokkal.
#89 Teasüti: Nem bizony, kb. este 10-ig tüzeltünk, aztán reggel hideg házra ébredtünk a szar ablakok, és a szigetelés hiánya miatt."Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
Új hozzászólás Aktív témák
- Új Lenovo 16 Flex5 WQXGA 2in1 Touch Ryzen5 7530U 4.5Ghz 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega7 W11 Garancia
- Új Lenovo 15 LOQ FHD IPS 144Hz G-Sync Ryzen5 8645HS 16GB 1TB SSD Nvidia RTX 4050 6GB Win11 Garancia
- Új Lenovo 14 Slim5 WUXGA OLED Nano Ryzen7 7730U 4.5Ghz 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega8 Win11 Garancia
- Új Lenovo 14 Slim5 WUXGA OLED Nano Ryzen5 7535U 4.5Ghz 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega7 Win11 Garancia
- Új Dell 16 G7 7630 QHD+ 240Hz i9-13900HX 24mag 32GB 1TB SSD Nvidia RTX 4070 8GB 140W Win11 Garancia
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest