- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- No Voice in the Galaxy
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Teasüti
nagyúr
Mi a helyzet a DIY megoldással? Édesapám ezt a sima kutyaközönséges fehér műanyag-alu-műanyag fűtéscsövet tekerte körbe spirálban lefektetve a zuhanyzó csempéje alá és az vagy 10 éve szuperül szolgál. Nem gondolom, hogy feltételenül spéci és drága berendezések kellenek egy padlófűtéshez. Bár fogalmam sincs mi az elterjedt ebben a műfajban.
Végső soron csak egy darab csőhálózat az egész. Ugyanaz a téma, mint a napkollektornál: egy fekete slagnál semmi nem lesz költséghatékonyabb és sok év, mire ezt is megeszi a nap (tapasztalat).Nem tudom mik a járulékos költségei egy padlófűtésnek, hisz lehet nem lehet ugyanazokat az anyagokat használni, mint amit amúgy használnál: beton, hézagkiegyenlítő és rá a parketta.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
tordaitibi #283 üzenetére
+1 a felületfűtésre/hűtésre. Ott penész sincs lefogadom.
-
Teasüti
nagyúr
Az én szótáramban a "légkondi" az az ami a levegőt kondícionálja. Nem csak hőmérsékletszabályzás a feladata, hanem a légtér cseréje szűrt friss (száraz) levegővel. Ezt hívják légkondícionálónak. A split klíma az nem légkondi. Az csak klimatizál, a levegő minőségét nem szabályozza. Ahogy a hagyományos fűtés is csak klimatizál, legyen a feladata éppen fűtés vagy hűtés. Én sehol nem írtam olyat, hogy a felfűtés az önmagában megoldja e feladatokat. Megholdja a fűtést, hisz arra lett kitalálva.
A hőszivattyúnak más szerepe van, azzal a kazánt váltják ki egy hagyományos vizes körben. De a hőleadó szerepéhez semmi köze, tehát ugyanúgy kell a radiátor.
Amire én gondolok az a kazán melegvizének a légkondiba vezetése egy hőcserélővel és így a kazán biztosítaná a meleglevegőt. Hogy a kazán az most mivel fűt, az mellékes. Felőlem hőszivattyú is előállíthatja a melegvizet, de végső soron én a meleglevegő előállítására céloztam. Ezt értettem abból amit írtál és erre jött a kérdés, hogy van-e olyan hőcserélő, amire a kazánt lehet kötni és akkor a központi szellőztetőből jön a meleg?
Multi split klímáról én még nem hallottam. El tudom képzelni, hogy ipari környezetben létezik ilyesmi, de házi környezetben? Eleve milyen elven működik egy ilyen? Felteszem több párhuzamos hűtőköre lehet neki. -
Mi most fogjuk modernizálni a házat. Ami van: 2 éves gázkazán, radiátoros rendszerrel, B30-as falak, beépített tetőtér.
Ami lesz: 5 db. Midea fűtő klíma, homlokzati hőszigetelés (15 centis grafitos), tetőtér szigetelés felbővítése 20 centire, ahol ez még nem megoldott, hővisszanyerős szellőztető rendszer, napelem. Majd beszámolok a költségekről.
-
vdavid4
tag
válasz
tordaitibi #289 üzenetére
na szétoffolltam a topicot most meg a hülye cigi témát felhoztam, hülye voltam
amúgy érdekel tényleg ki hogy oldotta meg a fütést,hütést, és azokkal kinek milyen tapasztalata van...ès amúgy penészedést lehet csinálni csilliókba kerülö gépészettel is, csak picit elkell baszni és tádám
-
Tikakukac
titán
válasz
Mondjuk lenne egy rásegítéses bringa a garázsban és nyertél volna magadnak 1-2-3-4 évet az élet nevű játékban.
Bár kinek mi, jogos. -
dvdbackuper
őstag
válasz
tanusitom
leszoktam, de mintha meg kevesebb is lenne, mint azelott
-
-
Szerintem ez a cigis érvelés sosem működött. Luxus alatt azt értem, ami nem szükséges műszaki értelemben, de a te személyes preferenciáid miatt mégis megvetted. Ne vedd cikizésnek, ha neked ez megérte, az tök jó. Csak arra akartam kilyukadni, hogy átlag Józsi ezt nem fogja bevállalni csak azért, hogy langyos legyen a talpa alatt.
-
vdavid4
tag
a luxus azért szerintem szubjektív...erre én nem sajnáltam, de pl nem cigizem nem iszom...a padlófütés pluszban a mennyezet hütés mellé került cirka 2 millióba ( a höszipkát igyis úgyis venni kell akkor a felület fütés miatt azt nem is számoltam). Az kb egy rendes cigis 3 évi cigije
-
Nagyon jó a padlófűtés, gyerekként imádtam, de új beruházásnál a hűtés opció miatt szerintem a mennyezet fog igazán elterjedni. Ugye az már luxus, hogy csak emiatt bevállald a padlófűtés telepítési költségét is a mennyezet mellé.
A szellőztetést pedig mindenképp meg kell oldani.
-
válasz
tordaitibi #283 üzenetére
Ugyanez az érzésem nekem is. Asszony már mondogatja, hogy költözzünk inkább be a lakásba, annyira komfortos. Elképesztő, hogy belépsz az ajtón, és egységes kellemes hőmérséklet van akár nyáron is mindenféle huzat nélkül. Itthon klímázunk, szeretjük, de komfortban ég és föld a kettő.
-
"Amúgy nem értem miért akarna vki egy vizes fűtőkörrel hűteni. Nincs minden háztartásban split klíma manapság még?"
Nincs, pl. nemrég voltam Borsodba, nincs splitklíma sehol.
Melóhelyemen "picike" 1800m2-es fullos luxuskecó van, fal és padlófűtés, nyáron fal és mennyezethűtés.
Én ennél hőkomfortosabb épületbe még életembe nem voltam.Télen-nyáron egyszerűen valami fantasztikus hogy se huzat se hidegzónák se semmi kellemetlen érzés hanem teljesen egyenletesen van meleg avagy hűvös. És maga a felület langyos vagy hűvös, nem a levegőt basztatják csak hanem az egész felületet ami körbevesz.
Verhetetlen. Ezt egy klímás hűtés-fűtés soha nem fogja tudni. -
Rick4
félisten
Ha csak fűtős klímát veszel, az nem oldja meg a hűtést, ha csak fűtőst, az nem oldja meg a hűtést. Nyilvánvaló, hogy kell egy szellőztető hőcserélő kiegészítő is mellé, ha szellőztetést is akarsz, senki se mondta, hogy nem, csak felesleges volt tovább bonyolítani a dolgot.
Az épületgépészek egészen biztosan nem tekintik egyenrangúnak, amennyiben split klímáról beszélünk, de én nem erről beszéltem.
Amennyiben van pénzed, megfizetsz egy gépészt, amennyiben nincs, elmész dolgozni, hogy legyen pénzed, esetleg fűtesz kályhával, szeméttel, vagy esténként eljársz a környéken fát gyűjteni, de nem tudom, ez hogy jön ide, mert a klímás fűtésnél csak a fagyűjtés olcsóbb megoldás, a falfűtés többe lesz, hiszen a fali panelekbe is be kell valahogy küldeni a meleg vizet, azt meg első körben igen drága hőszivattyúval fogod tudni megoldani, gondolom ezt azért érted.. -
A klíma sem oldja meg a szellőzést, hiszen nem visz be kívülről levegőt (kivéve persze a szellőztetős klímák, de ez egészen ritka). Múltkor írta valaki valamelyik topicban, hogy az épületgépészek eleve nem is tekintik egyenrangúnak a klímás fűtést/hűtést a felületfűtéssel (a klímának alacsonyabb a komfortja).
A lehetőségeidet a pénztárcád mérete határozza meg, nem a gépész.
Nálam minden körnek külön kis szervo motoros szelepe van, szóval az automatika egyesével tudja nyitni-zárni.
-
Rick4
félisten
A falfűtéssel- falhűtéssel nem oldottál meg sem szellőzést, sem párátlanítást, azaz nyáron a harmatpont miatt problémás a hűtés, télen meg az el nem vezetett pára miatt jöhet elő a penészesedés, mindezek miatt a falfűtés- hűtés mindenre jó, de igazából épp csak valamire, mert a beépítéssel egy másik problémát nem oldottál meg, és ha nem generálsz vele harmadikat, még szerencséd is van. És akkor még a porszűrést bele se vettük. A légkondi vizes résszel egybeépítve az a hőszivattyú, vannak 4-5 beltéris split klímák is, meg van a légcsatornázható, ez utóbbi egy kültéri és egy nagy beltéri egységet tartalmaz. Ez utóbbiról beszéltem, oldalfalnál és álmennyezetnél is lehet vezetni, csak 125mm-es csöveket kell elvezetni, egy befújó meg egy kiszívó, és egy szoba kész, nem kell padlót felverni, nem kell falra- plafonra semmit se felszerelni. Minden épületbe egyedi megoldás kerül, amit mérnök számol ki az épület adottságai alapján, azaz a mellényúlás lehetősége elég kicsi.
Én ezen kívül senkinek se javaslok mást. -
Teasüti
nagyúr
Persze, teljesen érthető. Egy nyűg a split klíma igazából. Főleg kis helységben, ahol huzatban leszel. De olcsó megoldás.
Nálad hogy van megoldva a helységenkénti termosztát? Felteszem központi minden, nem szabályozható külön-külön minden helység. Így akkor ha mondjuk a fürdőben megszalad a relatív páratartalom és az ebből számolt harmatpont felugrik, akkor nem fog hűteni sehol se, míg ki nem szárad a fürdő? -
vdavid4
tag
A mennyezethütéssel én pl nagyon elégedett vagyok, van split klima része is a nappaliban , de a szobák mind mennyezethütésesek. Nincs légmozgás viszont állandó 23 fok van mindenhol.Egy jó rendszernél nem nagyon fordulhat elö a páralecsapódás sem. Nálam minden helyiségben külön termosztát ami figyeli a páratartalmat és ha megközeliti a harmatpontot akár le is állitja a hütést. Én speciel split klimás szobába nem tudok aludni a légmozgástól, engem ez idegesít de manapság mindenki kedve (pénztárcája) szerint választhat. Szerintem nincs is abszolút legjobb megoldás, sokaknak mások a prioritások
-
Teasüti
nagyúr
Persze, nyilván kényelmes légkondival fűteni. De a falfűtés valóban ontopic, hisz fűtött felületen nem lesz penész akkor se ha piros hó hullik.
Amúgy nem értem miért akarna vki egy vizes fűtőkörrel hűteni. Nincs minden háztartásban split klíma manapság még? Se radiátorral, se padlófűtéssel, se falfűtéssel nem jutna eszembe hideget csinálni. Erre a központi légkondi való, ha a split klíma túl snassz.
Bevallom mennyezetfűtésről meg először hallok. De nekem nem szimpatikus ezeket a felületeket közvetlen lehűteni, éppen az említett harmatpont miatt.Amúgy légkondinál léteznek már ilyen kombi megoldások, amik áramon kívül esetleg tudnak hőt cserélni mondjuk vízzel is és így ráköthető egy kazánra, stb?
-
vdavid4
tag
válasz
nevemfel #263 üzenetére
Igen megértem, de nálam pl már radiator se volt tervezve ,igy más volt a dolog de radiator meg padlófütés már valóban jóval macerásabb
2 éve épültem a házam és én nagyon meglepödtem mennyit fejlödött a gépészet és mennyire tele lehet etxtrázni a házat és mennyire ellehet szállni a költségekkel
-
nevemfel
senior tag
"Ha csak ez tart vissza"
Az ára is visszatart, nem csak ez.
Épp fűtésrendszer felújításon vagyok túl, a szerelő tájékoztatott arról, mi mennyibe kerül, és milyen nehézségekkel járhat ez vagy az a megoldás. Öcsém házában padlófűtés lett telepítve, onnan is van jó sok tapasztalat. Nálam marad a radiátor, meg a légkondi.
-
Rick4
félisten
Pl azt lehet hozzátenni, hogy a nonplus ultra nem a falfűtés, hanem egy központi hűtős- fűtős, azaz becsövezett klíma, ami nem csak a fűtést és a hűtést, hanem emellett a szagelszívást, a portalanítást, a párátlanítást, és a szellőzést is megoldja, a többi ezt így egyben csak messziről ugatja.
És meg lehet csinálni a többi dolog töredékéért álmennyezet felett, egy 120m2-es házat kb 1.5 napos munkával, de nincs lebetonozott fűtéscső, amit egy hétig fűtesz fel, és ha éjjel 7°C volt, nappal meg 2, akkor is meg tudod oldani hogy éjjel nem fázol, nappal nincs meleged, mert hiába vetted le reggel, mikor százágra süt be a nap, meleg az esztrich, itt nincs a gipszkarton mögötti folyadékkal teli cső, amit bontani kell, ha folyik, vagy csak kifúrtad fúróval a képkeret miatt, itt nincs probléma a nyári hűtéssel, mint a falhűtésnél, ahol nyáron már 18˛C körül eljön a harmatpont, azaz a falakat nem hűtheted ez alá, a lakás majd olyan ütemben hűl le, ahogy ő gondolja, párátlanítás meg konkrétan nuku, és ha akarod itt sincs hang, nincs zaj, és a fogyasztása is igen kedvező.
-
Vesa
veterán
válasz
nevemfel #263 üzenetére
"Nem tudok úgy felfúrni egy képakasztót a falra, hogy ne azon gondolkodjak, hogy vajon most véletlenül nem-e épp lyukasztom ki a rendszert"
Ha csak ez tart vissza, erre azért vannak megoldások. Lefotózod hol mennek amikor épül, vagy veszel egy műszert, ami megmutatja, hol megy.
-
Vesa
veterán
"a 19. századi paraszti élethez, amikor még a természet adott mindent, csak munka kellett hozzá, nem bank."
Én ezt az egész érvrendszeredet nem értem. Régen is meg kellett venni az építőanyagot, és ma is meg kell venni. Régen is a természet adta a legtöbbjét és ma is az adja (cement, sóder, fa, fémek, üveg stb.).
Vagy Te itt most arra célzol, amikor a kádár rendszerben szétlopták az emberek a mindent IS? A bank nem ad épületet ma sem, építőanyagot sem ad. A bank pénzt ad az építőnyagra, azt is csak akkor, ha nincs pénzed. Azt meg gondold végig, milyen környezeti lábnyommal járna, ha holnaptól mindenki rászabadulhatna az un. természetre, és saját kedvére vághatná ki mondjuk a fát ahol akarja. Ha építkezel, akkor lesz ökológiai lábnyomod. Mindig is volt. Téglát is égethetsz magadnak, volt is ilyen mesterség régen, brutál nehéz létezés volt. De éltek belőle emberek, és a téglájuk valóban időtálló volt, Csak éppen irtózatosan drága lenne, mert senki nem akar téglát kézzel gyártani, miközben a gépek percenként tolnak ki annyit, mint a manufaktúra mester 1 hét alatt. Az anyagot viszont így is a természet adja, tehát a felvetésednek így semmi értelme nincsen. Még a drága energiát is a természet adja. Igen nehéz lenne bármi olyat tenni, amit nem a természet ad. Az atomerőmű fűtőanyagát is a természet adja. Még a működési elvét is! -
-
dabadab
titán
válasz
Hieronymus #266 üzenetére
Csak hát maga az "elektroszmog" nem létezik, abban a formában, ahogy a kifejezést használják.
-
vdavid4
tag
válasz
Krugszvele #265 üzenetére
Ez pl németországban is így müködik.. régebbi házknál pl régebbi számlákból számolják ki az energia felhasználást, de ugye az nagyon nem mind1, hogy a házat 18 fokra vagy épp 23 fokon tartottad egész télen....
-
-
Krugszvele
senior tag
Volt szerencsém kettő házeladáshoz idén és tavaly. Az energetikai tanúsítványban nem az volt leírva, ami a valóságban. Nem volt köze egymáshoz.
A "szakértő" kijön, de ő roncsolásos vizsgálatot nem tud végezni, így megbecsüli, hogy mi lehet ott, amit nem lát. Így jött ki, hogy van 5 cm szerelőbeton, 5 cm lépésálló szigetelés, vízszigetelés, 8 cm aljzatbezon. Mondom úristen ezt kell majd felverni?
Felveréskor kiderült, hogy volt max 5 cm beton, néhol annyi sem...
Ugyanígy a falszerkezet, födém, becslésen alapul az egész.
A tanúsítvány arra jó, hogy munkát adjon az energetikusoknak, meg legyen legalább pár fénykép a házról a hivatalok kezében. Nagyjából lássák a helyzetet. -
vdavid4
tag
-
nevemfel
senior tag
A padlófűtés jó dolog, de macerás tud lenni. Ha radiátorok is vannak másik helyiségben, akkor a padlófűtést külön körön, külön szivattyúval és termosztáttal kell kezelni.
A fali fűtést akár hűtésre is lehet használni, de a fali fűtés gondolata nekem sem tetszik. Nem tudok úgy felfúrni egy képakasztót a falra, hogy ne azon gondolkodjak, hogy vajon most véletlenül nem-e épp lyukasztom ki a rendszert.
-
vdavid4
tag
Miért a falfütés lenne a nonpluszurta? Annyi módon telelehet extrázni ma egy házat, hogy az valami hihetetlen, de falfütéses házat én pl nem szeretnék, számomra pl a padlófütés sokkal optimálisabb, bár ahány ház annyi szokás
-
Rive
veterán
Súlyos fertőzöttségnél úgy tudom ajánlott az érintett területen a vakolat felső rétegeit leszedni.
Szerves anyagokból (fa, kárpit: például) pláne nehéz eltakaritani, lehet érdemesebb kidobni a cuccot.Abba kell belegondolni, hogy a penész az egy gomba. A gombafonalak benyúlnak a megpenészedett felületbe: a látható penész az már csak a 'virág' (termőtest) v. mi.
Ideiglenesen okés lehet csak azt elérni, hogy nem 'virágozzon', de hosszu távon mindenképpen jobb megszabadulni tőle gyökerestől.
-
Rive
veterán
Hát, lehet még esetleg emliteni a belső szigetelés tilalmát meg a müanyag alapú falfestékek kerülését.
Meg esetleg azt, hogy a legtöbb penész-eltávolitó csodatrutyi az lényegében kutyaközönséges hipo, többszörös áron.
Meg, hogy ahol megtelepedett a penész, ott a vakolat mélységében is fertőzött már.Hirtelenjében talán ennyi.
-
Teasüti
nagyúr
Mit lehet még beszélni a penészről?
Kerülni kell a hőhidakat, kerülni kell a magas páratartalmat és kerülni kell a nagy hőingadozást. Állandó fűtés és jó szellőzés kell. Meg nem szabad elzárni a falat: legyen lába a szekrénynek, az ágynak, ne legyen rátolva a bútor falra, stb. Nem bonyolult.
Persze lehet próbálkozni páramentesítővel is, de az szvsz csak tüneti kezelés a rossz kivitelezésre. A legjobb a termosztátot állandó hőmérséklete állítani és a központi szellőztetést beépíteni. De minimum a nedves/párás helységekben - mint a fürdő és a konyha - meg kell tudni oldani a légcserét. -
Teasüti
nagyúr
Ükapámék idejében max a TSZ volt jelen, kint az Alföldön. A bányászat pl. csak a fiaik idejében lett sláger és meghatározó társadalmi tényező, ami így eszembe jut, mint ipar. Ekkor költöztek nagyszüleim városba.
De gyerekkorukban az ő tanyájukon nemigen volt gépiesítve semmi. Ásott kút, vasalt fa eszközök, kézi szerszámok, szekér, állatok, nekik gémes kút, szalmatetős vályogház és munka látástól-vakulásig. De élelmiszer szintjén önfenntartó volt a család. Mamámék hatan voltak testvérek ha jól tudom. Mindenki megérte az öregkort. Piacra kellett csak elmenni néha, meg ugye olykor-olykor kellett egy mesterség is, mint mondjuk egy suszter, ilyesmi.
De ükapám felépítette a házát, értett az állatokhoz, a mezőgazdasághoz, a gazdálkodáshoz, a fákhoz, gyümölcsökhöz, stb. Ami akkor ahhoz az élethez kellett, ahhoz értett. És ez már a 20. század volt. Bankhoz sem kellett menni 53 millió forintért, hogy legyen egy könnyűszerkezetes hatvan négyzetméteres bádogházad kis kertecskével.De azt adom, hogy mamám sem akarna visszamenni abba az időbe. Még ha jóval egyszerűbb is volt az élet, de sokkal keményebb is egyben.
-
Egon
nagyúr
Tessék mondani: ez még mindig a "Penészedik a házad?"-topic, vagy átnevezitek "Vályogházak pro és kontrá"-ra?
-
Rive
veterán
...amihez szakképzett munkaerő kell...
A szakképzés az némileg mást jelent, szerintem. Inkább speciális ismeretek...
Nem atomfizika egy vályogház karbantartása. Csak ... izé. Jobb lenne az alapokat azelőtt tudatositani, hogy még több ember ugrik bele totál vakon a nagy romantikus vályogba...Ui.: nem az első eset, hogy a vályog előkerül (itt). Volt már nekem is kör ezzel. Csak ott pl. kiderült, hogy aki vályog irányból hozzászólt, az (jól) tudta, mit vesz, és nem is szégyenlősködte el az apróbetüset... És akkor ezzel ott nem is volt további tenni- vagy tárgyalnivaló.
-
arnyekxxx
veterán
"ami a lehető legkevesebb kompromisszummal jár az életszínvonalunkra nézve úgy, hogy a környezeti lábnyoma a legközelebb áll a 19. századi paraszti élethez"
Ez legjobb ahhoz a kérdéshez áll közel, amit feltesz a 13 éves lány a gyakorikérdéseken: " hogy tudok úgy dugni a barátommal, hogy szűz maradjak?" -
dabadab
titán
a 19. századi paraszti élethez, amikor még a természet adott mindent, csak munka kellett hozzá, nem bank.
Ehhez leginkább egy pihe-puha ágyikó kell, ahol lehet álmodni mindenféléről. Mert amúgy az általad leírtak baromira nem igazak a 19. századi paraszti életre, azt már Magyarországon is az ipari forradalom hajtotta.
Ha tényleg ilyet akarsz látni, akkor a kőkorig vissza kell menni.
-
Rive
veterán
Mert én továbbra is tartom, hogy a minőségi problémák miatt nem fog több száz éveket állni egy mai ház.
Például ennek firtatása igazából egy teljesen jó irány, amit én is támogatok.
De a vályoggal se az a gond, hogy ne lehetne jól (korszerű igényeknek megfelelően) megcsinálni. Annak az elismerése hiányzik (és vanik firtatva), hogy (modern alternatívákkal szemben szerintem nagyon aránytalanul) kényes és sérülékeny és (munka)igényes.
Föntebb azok a vízben álló (nemvályog) házak ezekben a klímaváltozós időkben egyáltalán nem viccnek lettek betéve... -
arnyekxxx
veterán
válasz
philoxenia #226 üzenetére
Tehát én pontosan tudom, saját tapasztalatból, hogy mi igaz a vályoggal kapcsolatban és mi nem.
Én is.Az alapanyagokhoz ingyen hozzájutsz, ha vállalod a bontást.
Szóval sok munkával és egy vagyon befektetésévél építenél gyakorlatilag értéktelen házakat. Zseniális mesterterv. Még a bontott vályog OK, az tényleg működik, de bontott faanyag, bontott cserép? Disznóólat se biztos, hogy érdemes belőle összerakni.
-
Teasüti
nagyúr
Értem. Jogos
Ezzel is egyetértek. De nem lehet elbagatelizálni az új építést se. Ott merre induljon az emberiség? Mert én továbbra is tartom, hogy a minőségi problémák miatt nem fog több száz éveket állni egy mai ház. Már az első néhány évben jönnek elő a problémák. Ha egy életciklust kiszolgál jelentősebb ráfordítás nélkül a mai állomány (értsd: új építmény költségének jelentős százaléka), akkor lehet sokat mondok.
-
Rive
veterán
A természet akkor nagyon nem adta meg azt a mindent, amit ma életszinvonalként elvárunk.
Ez a 19. századi dolog ebben a formában csak egy mesterségesen ideállított köd.Tekintve, hogy a legtöbb ember lakik valahol, a dolog nem a nulláról indul, az építkezéssel.
Elsősorban a már létező lakásállománynak a lábnyomát kell csökkenteni, és ehhez az egyik legfontosabb szempont a szigetelés (szigetelhetőség).
-
Úgy tűnik, a válságok korát éljük. Ami eddig vicces prepperkedés volt, az szerintem már nem az. Tényleg jobb, ha ideiglenesen tudsz fűteni önerőből.
A szigetes napelem és a hőszivattyú is egy megoldás, illetve a kályha is egy megoldás.
A napelem + szivattyú drágább, karbantartásigényesebb, de magasabb a komfortfoka. A kályhát nem komfortos használni, de ha évekig nem használod, akkor sem romlik el. Ha csak 1-2 helyiséget tudsz fűteni, már az is több mint a azé, aki annyit se. De addig is költségcsökkentésként besegíthetsz vele pl. a gázfűtésbe.Az évi 6 nap fűtéskimaradásról: gyerekkoromban heti szinten volt áramkimaradás vidéken télen-nyáron, napokig is. Aztán persze jöttek a nyugati cégek és felújították a hálózatot, ami üzembiztos lett. De a rezsicsökkentés miatt a karbantartások évek óta elmaradoznak, visszajuthatunk megint a 30 évvel ezelőtti állapotokhoz. A környéken már az utóbbi 2-3 évben egyre gyakoribban a kimaradások.
-
Teasüti
nagyúr
Én arra lennék kíváncsi milyen technológiánk áll ma rendelkezésre, ami a lehető legkevesebb kompromisszummal jár az életszínvonalunkra nézve úgy, hogy a környezeti lábnyoma a legközelebb áll a 19. századi paraszti élethez, amikor még a természet adott mindent, csak munka kellett hozzá, nem bank.
Ehhez nem kell mélyszegénységben lenni, ez egyszerűen az a játék, mint az elektromos autózás: egyszerűen nem lesz 8 milliárd embernek ilyenre, mert nincs hozzá elég erőforrás a bolygón. A modern építészetnek is ott lesz vége, mikor elfogy a folyami homok. És állítólag nem állunk jól azzal se.
Persze mindig is voltak és mindig is lesznek kiváltságos emberek, akiknek lesz mindenük. De a másik 99%-nak nem lesz pazarló élete, az fix.
-
Rive
veterán
A környezeti lábnyom figyelembe vételéhez nem jó út az, hogy a kevésbé tehetős réteget akkor a tényleges viszonyok és lehetőségek figyelmen kívül hagyva visszautaljuk a putriba. Ez a vonal így egyszerűen csak valami szélsőségesen értetlen katyvasz keveredése egy félresikerült 'régenmindenjobbvolt' romantikával. Plusz egy derekas hattyúhalála utójátéknak.
Pont a környezeti lábnyom irányában a vályog kényessége nagyon nehéz ügy. Nem reménytelen (azzal szálltam be a topikba pont, hogy de, a vályogot igenis lehet szigetelni), ugyanakkor kifejezett törődést igényel és szakértelmet kíván, ami nem triviális, hogy elérhető.
-
Tikakukac
titán
válasz
philoxenia #232 üzenetére
Aztán kiderült, hogy szakműhelyben bevizsgálásról beszéltél?
Vedd ki a csápost és tegyél be a helyére sima emelőt. Örülsz? Így sima helyszíni átvizsgálás lesz belőle. Számít?
A vitakultúráról van szó. A mondás meg szólhatna úgy, hogy "Kevés, mint Logout bejegyzésben a tartalom" vagy "Sok, mint Logouton az okoskodás"
Itt inkább arról van szó, hogy nagyot akarunk mondani csak közben bef0sunk
Úgy nem lehet vitázni, hogy mondasz valamit, majd a következő posztban módosítod az állításodat. Mármint lehetni lehet, csak nem érdemes. Ki is lövöm oldalt a topikot, viszlát!
Viszlát, te is tudod, hogy az alap állítást abszolút nem befolyásolta ezen részlet és amit írtál masszívan alábecsülte a téma erősségét.
-
Teasüti
nagyúr
A téma onnan indult, hogy környezeti lábnyom és fenntarthatóság.
Persze közben ezer ellenérvet olvashattunk miért nem jó alternatíva manapság.
De a kolléga volt eddig az első és egyetlen, aki elkezdett tapogatózni abba az irányba, hogy mihez kezdene az emberiség mondjuk téglagyár nélkül, mert az nagy energiafogyasztó.
-
Rive
veterán
válasz
philoxenia #234 üzenetére
Galamb. Pá.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
philoxenia #220 üzenetére
Tudom, átjött. Viszont ezt senki nem fizeti ki ha saját maga nem tudja megcsinálni. Csak a gazdagok, esetleg cégek. Józsi bának sose lesz ilyen lépcsője, amiben van néhány száz óra munka. Akkor se ha Józsi bá Mucsaröcsöge járás 2 polgármestere.
-
dabadab
titán
válasz
mjani1172 #224 üzenetére
Egy vegyesüzemelésű kályha, a beépítése, az infrastruktúrája meg az általuk elfoglalt hely, az abszolút mértékben is drága.
Ráadásul ha ezt az ember úgy csinálja, hogy a már meglévő fűtési rendszer mellé rakja be csak és kizárólag azért, hogy ha soknapos áramszünet van tél közepén, akkor legyen mivel fűtenie, akkor ennek még bármiféle megtérülése is teljesen reménytelen. Ennél még egy szigetüzemű napelem is épeszűbb befektetés (és az is igaz, hogy az áramszünet megoldására egy aggregátor lényegesen egyszerűbb és olcsóbb megoldás). -
Rive
veterán
válasz
Bontott vályogból, mert manapság a törek hiánya miatt nehezebb előállítani, bontott faanyagokból, bontott cserépfedéssel, lakható kis házat lehet építeni olyan emberek részére, akik jelenleg lakással nem rendelkeznek.
Nomost: a szüleim félig vályog (mondd már meg nekem, hogy akkoriban amikor még vidáman elérhető volt a törek, a vályoggödör és a releváns szakértelem is, miért hajtott téglára, akinek futotta?) háza mellé csináltunk olyan melléképületet, amiről itt beszélsz.
Máshonnan mentett ablak és vályog sárral kötve, agyaggal tapasztva: a menyezet általunk háncsolt akácgerenda, lapolt akácdeszkákkal: fölé saját salak, hogy legyen 'hőszigetelés'...
Hát, mivel apám értett hozzá (!) a tető maga új gerendákból lett, a helyi szakemberre bízva...Szerencse, hogy garázs és melléképület néven tisztelhetem, mert mint lakóépület minden releváns mai mérce szerint csak a 'putri' kifejezés illene rá.
Mint melléképület meg - évente ki kellett onnan dobnunk néhány zsák gabonát mert úgy megdohosodott, hogy a disznók éhségsztrájkot hirdettek rá. Pedig rendes alap volt, és lábazati szigetelésen se spóroltunk...
Szumma: valahol nagyon eltájoltad magad.
Ellenben például a mi falunkban sok romos és lakhatatlan ház van
Igen. Falun (olyan falun, ahol ez releváns, mer' pl. Pest vonzáskörzete nagyon más...) nem az elérhető lakás hiányzik (amit ezzel az őrülettel próbálnál megoldani): lakás van, meg se lehet tőle szabadulni, évekig se: amortizációig se.
Munka nincs, hogy a fiatalok pénzt gyűjthessenek, építkezhessenek, házat vehessenek.
Úgyhogy vagy mennek városba, vagy örökölnek valami házat, főleg családi körből.Ha a falvakon akarsz segíteni, akkor ne ilyen idült elmeroggyanásokkal gyere, hanem vigyél munkát.
-
Tikakukac
titán
válasz
philoxenia #218 üzenetére
Ez így kevés, mint tehénben a nyávogás
-
mjani1172
addikt
válasz
Ne haragudj, de irreális amit leírsz.
Nem akarok hosszan írni, évek óta építkezem. (persze nem ugyanazt az egyet) de
-egy öreg házhoz embert nem találsz aki hozzányúl,minden szaki (sőt még a lehitványabb is) csak új építkezésen van, tervezőt sem talsz, pedig neki nem kell lehajolnia.
-bontott anyagból senki nem építkezik,
- a fahulladék? (sokszor a 100 éves fa jobb mint amit felteszek helyette) elviteléért fizetek,és még akkor sem mozdulnak. Persze ez most változott, de amit márciusban bontottunk fát tökéletes volt, (100 m3) most kellene mindenkinek.
-egy segédmunkás nettó 30, ezért nagyon nem szakad meg, és nem kifizetődő, hogy huzogassa a szegeket, vagy üsse a tégláról a vakolatot.
Hozzá nem nyúl senki bontott anyaghoz pesten 2022 ben. -
arnyekxxx
veterán
válasz
philoxenia #219 üzenetére
Nem ezt írtam, de legalább kiderült a reagálásodból, hogy annyira mégsem fontos az a környezeti lábnyom...
-
Vesa
veterán
válasz
7Heads Drago #180 üzenetére
Nekem Edilkamin volt az egyik szobában, full öntvény. 10 éve semmi baja nincs. A Wamslert cseréltük le, mert 6 évet bírt. Alapvetően nem volt rossz egyébként, a samott cserélhető benne, kell is, mert törik, szétég. Megjegyzem, ők is gyártanak már full lemez hulladékot.
-
Vesa
veterán
Új-Zélandon! Nagyon remélem, hogy nem USD-ben számoltál át mert ott nem az a fizetőeszköz.
(a jelenlegi horror forint árfolyamról nem is beszélve, bár ha minden így marad, akkor számolhatunk akár ezzel is). Most ez kb. olyan compare, mintha egy Párizsi ingatlan árát vetnénk össze egy Mátészalkaival. Ittthon nem kerülne ennyibe, főleg akkor, ha -a videóban látottakhoz hasonlóan-, a belső munkák jelentős részét maguk csinálják a tulajdonosok. Ráadásul ez mindennel együtt ennyi (berendezések stb.). 25-30 körül lehet maximum.
-
Vesa
veterán
válasz
philoxenia #145 üzenetére
Nem ez a lényeg, hanem az, hogy nincs semmi értelme. Sokkal jobb építőanyagok vannak a sárnál. Persze nosztalgiázni mindig lehet, és nincs is ezzel semmi probléma mindaddig, amíg valaki saját maga úgy dönt, hogy egy Jurtában szeretne élni ősmagyarként, infrastruktúra, vezetékes víz és áram, csatorna, kényelem, komfort stb. nélkül. Egészségére! Csak oda ne lyukadjunk ki, és tévesen ne gondoljuk azt, hogy #régenmindenjobbvót. Nem volt jobb, ma sokkal modernebb, egészségesebb, élhetőbb technológiák vannak, mint a sár.
-
spirit007
senior tag
"Akkor most beszéljünk arról a régi paraszt/vályogházakban miért nem volt penész?"
-szar nyílászárók miatt ki-be járt a "friss" levegő
-nem volt nagy hőmérséklet különbség ami miatt a harmatpont a falazaton belül kialakulhatott volna (pl. télen reggelre simán bederesedett az ember haja !!!)
-nem volt mai szinten értelmezhető fűtés
-födémen (nem is volt födém, verebek laktak a gerendák feletti zsupfedésben!!) simán távozott minden belső pára
-az asszonyok minden évben meszeltek kívül-belül oltott mésszel & meszelővel
Röviden: nagyon nem szeretne manapság senki olyan penésztelen "komfortban" élni!ui: ez nem 150 évvel ezelőtti állapot, hanem az '50-es évek vidéki életmódja (Abaúj megye)
-
arnyekxxx
veterán
"vagy ha nem... hát kisnyúl"
https://www.sztv.hu/hirek/napokig-aram-nelkul-20170814 mondjuk ez augusztus de ha lebontja a vihar télen a hálózatot akkor télen javítják napokig.
Ezt tél, és nem pár óra volt
https://promenad24.hu/2018/03/20/hovihar-helyreallt-az-aramszolgaltatas-bekes-megyeben/
Egyébként mindenki azt csinál amit akar.
-
dabadab
titán
válasz
arnyekxxx #202 üzenetére
télen szokása a vezetékeknek hóviharban meg a jegesédéstől leszakadni
És szokás utána két hétig úgy hagyni? Fenét, órákon belül kijavítják.
decemberben/januárban tényleg baromi jó ötlet a napelem főleg betolni alá kétmilláért aksit, hiszen olyan jól termelnek abban a 3 órában amikor néha süt a nap.
Itt ugye soknapos áramszünetről van szó, márpedig ott világítani is kellene, telefont tölteni, ilyenek, azt meg nem fogod megoldani egy fatüzelésű kályhával - és amúgy ha jól van szigetelve a ház, akkor az a pár kWh, amit egy téli napon összeszed a napelem, elég ahhoz, hogy nagyjából tartsa a hőmérsékletet.
Ja, drága, de amit te javasolsz, az is az, viszont annak jóval kisebb praktikus haszna van (mondjuk szerintem a szigetüzemes napelemnek sincs elég, hogy megérje, de most ugye ilyen prepperes gondolatkísérlettel marháskodunk). -
Teasüti
nagyúr
válasz
philoxenia #200 üzenetére
Nemtom. Nézd meg Patreon-on, ott listázza elvileg az költségeket!
De háromrészes sorozat, 40 perces videókkal és ahogy elnézem elég pepecs meló ez is.
Viszont 300 éves csak a lépcső!!Felteszem ilyen helyeken nem a pénz az akadály. Ez olyasmi megbízás lehet, mint mikor nekünk előadják a tévében, hogy "Én IT-s vagyok, a feleségem Onlyfans vállalkozó és van öccá' eze' angol font büdzsénk, kiköltöznénk vidékre..."
-
Tikakukac
titán
válasz
philoxenia #203 üzenetére
Jöhet, persze. Van felmérős brigád, ők 3 alkalommal 1-1.5 óra után adnak szakvéleményt. Ezt tudom. A fél az ehhez képest annyira kicsi érték, hogy merész vállalás bárhonnan nézem.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
philoxenia #159 üzenetére
A környezeti lábnyom az érdekes...
kisebb házat kell építeni, nem baszottnagyot sárból
-
arnyekxxx
veterán
Lehet sokmilliós meg lehet párszázezres is. Én biztos nem építenék házat használható kémény nélkül de ez mindenkinek a saját döntése.
mennyire valószínű egy sok-sok napig tartó áramszünet, ami pont a legnagyobb hidegben üt be?
Sokkal nagyobb mint nyáron, télen szokása a vezetékeknek hóviharban meg a jegesédéstől leszakadniEnnél lényegesen épeszűbb ötlet egy szigetüzemű működésre is képes napelemes rendszer meg hőszivattyú.
decemberben/januárban tényleg baromi jó ötlet a napelem főleg betolni alá kétmilláért aksit, hiszen olyan jól termelnek abban a 3 órában amikor néha süt a nap. -
Tikakukac
titán
válasz
philoxenia #199 üzenetére
Diagnosztika, endoszkóp, rétegvastagság mérés, csáposra rakás. 2 óra alatt nagyon közel tudsz jutni ahhoz, hogy ezt meg tudd mondani.
Fél óra alatt én is megmondom, hogy ez egy putri avagy sem. Erre önmagában egy 20 éves hitelt nem vennék fel
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Nincs csodaszer: hiába harcolunk a penész ellen, ha nem figyelünk oda a penész megjelenésének okára.
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- BestBuy topik
- Bronzos ATX 3.1 tápok a be quiet! névjegyével
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Windows 11
- Ezentúl Indiában készülnek majd az USA-ban árusított Apple iPhone-ok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Spórolós topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- Külpolitika
- További aktív témák...
- nJoy Cadu 1000VA / 600Watt / 2026.07 garancia/ Usb management / Line-interaktív / 2aksi / Schuko
- Intel Xeon Processzor E5-2680 v4
- HP Compaq 8000 Elite USDT Klasszikus teljesítmény, minimalista dizájn!
- FSP HEXA+ 400W Megbízható Erőforrás a Stabil PC Működéshez!
- Macbook pro 14" m1pro 16/512, szép állapotban,kiegészítőkkel, dobozával.
- Windows! Logitech Mx Keys Magyar!
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T580 - i7-8G I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest